Clocit intrerupt

Hai sa va spun una buna. La o pereche aveam oua de 15 zile cand masculul a fost imbarcat pentru fond miercurea. Joi femela a parasit ouale si acestea au stat neclocite pana sambata seara cand s-a intors masculul.

Spre surprinderea mea, au reluat clocitul si iar spre surprinderea mea si mai mare, dupa cateva zile a iesit un pui. Celalalt era mort in ou. Cum a supravietuit Chuck Norris asta mic 3 zile de pauza? Nu e neaparat vorba de temperatura fiind iulie, dar procesul de dezvoltare?

porumbei.ro

11 comentarii la “Clocit intrerupt”

 1. Embrionul era suficient de dezvoltat in ou cat sa inceapa sa produca si caldura.
  Temperatura exterioara i-a mai dat o mana de ajutor si astfel micul Chuck a razbit in prima batalia a vietii lui.
  Puiul al doilea sigur era in oul ouat al doilea iar acea zi diferenta intre ei a facut si diferenta dintre viata si moarte. Micutul nu a fost suficient de dezvoltat in ou (ca si timp de incubatie) pt. a produce propria caldura iar temperatura de afara nu a fost suficienta.

 2. si eu am avut 2 oua care au stat 2 zile neclocite si totusi au iesit ambii pui. asta se intampla in primavara cand era mult mai frig. dar ambii pui au iesit cu defect la piciorul stang. il tineau intins in spate si nu il puteau misca si dupa 2 saptamani au murit…

 3. Foarte tare, înseamnă că de la o anumită etapă de dezvoltare încolo, puii nu mai nevoie de o temperatura chiar ridicată pentru a încheia procesul. Nu este exclus ca pe alocuri femela să mai fi stat pe cuib, în trecere, deşi dacă ar fi fost aşa nu se explică de ce al doilea nu a supravieţuit. Oricum, sunt curios dacă îi va afecta în vreun fel imunitatea faptul că a ars nişte etape :)

 4. am patito si eu da la mn a intarziat mascul si am gasit ouale ciocnite dupa 2 zile de cand parasise femela ouale. am constatat ca in primele zile daca stau ouale o ora reci mor puii dar daca sunt mari in ou sa zicem 3-4 zile pana la ciocnit rezista reci pana la 2 zile

 5. Ciudat, dar puiul a mai iesit la timp sau s-a mai prelungit timpul de incubatie cu acele 2-3 zile de “hibernare”?

 6. Am avut de mai multe ori aceasta situatie,toata treaba e ca daca ouale nu sunt ciocnite atunci cand sunt parasite pentru scurta vreme,puii traiesc dar eclozeaza intarziat,din ce-am observat eu,insa nu recomand pastrarea lor ei fiind subdezvoltati fata de ceilalti pui care au iesit din oua clocite normal!

 7. @Mihai: nu a iesit la timp, ci s-a prelungit cu acele zile de pauza, sau aproximativ. Nici nu stiu exact ca nu am verificat des, eram convins ca nu mai iese nimic.

 8. Cu ani in urma cand nu aparusera ouale din plastic ,spre toamna [nu mai aveam nevoie de pui] am intepat cu un cui toate ouale din cotet ,spre marea mea mirare cateva au eclozat !!!!

 9. Foarte tare “Chuck Norris asta mic”!!! al tau :)) La gaini am mai intalnit fenomenul asta. Bunica-mea nu lasa tot timpul closca pe oua pana ieseau toti puii (dupa 1 zi o lua de pe oua), iar pe ouale care ramaneau, peste cateva zile, punea alta closca “de proba”. Si da, mai ieseau 2-3 Chuck NorriSHI dupa vreo 2 zile :)) (daca ouale erau fecundate, evident). Plus ca am mai citit niste studii in era vorba despre faptul ca in ULTIMELE zile de incubatie, puii au propria lor temperatura corporala, nemaibazandu-se atat de mult pe rectiile chimie din ou care se realizau in primele faze embrionare (care confereau caldura in perioada in care parintii nu stateau pe oua). Personal, cred ca are sens… acuma daca asa o fi “ori ba”… Only God knows :)). Diferenta este insa ca puii de porumbel PAR (si cred ca si sunt) mai sensibili… Foarte tare oricum!!!

 10. salut puteți sămi spuneti cit timp stao pe ouă si cit timp cresc puii porumbeiiComenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *