Cocenii ca asternut pentru podea


Priviti acest videoclip unde un strain are podeaua acoperita numai cu coceni de porumb, sunt cocenii niste absorbanti buni… ai umezelii? Ajuta acestia la combaterea bolilor provocate de umezeala din crescatorie?

Credeti ca ar fi un exemplu bun de urmat si in Romania acest tip de podea acoperita cu coceni? Astept parerile voastre. Cu stima SORIN KINDER!

51 comentarii la “Cocenii ca asternut pentru podea”

  1. Probabil absorb din umezeala dar avand in vedere la cat de greu se schimba asternutul ma gandesc la faptul ca mizeria e doar mascata, ea ramanand acolo mult timp (la fel ca in cazul gratarelor). N-as face asa ceva.

    Multi columbofili considera ca daca murdaria e mascata si porumbeii nu ajung la ea e ok. Insa mizeria aia emana pe langa praf tot felul de gaze de descompunere care irita aparatul respirator al porumbeilor. Ce animale stau in propriile dejectii? Nici macar la cele domestice nu se practica tinerea in tone de rahat (gaini, caini, porci, vaci, pesti, perusi, etc), numai la porumbei se considera in multe cazuri ceva normal, lucru care mi se pare cam bizar.

  2. E prima oara cand vad si aud de asa ceva. Parea mea e ca e o idee buna , umezeala este absorbita in totalitate teoretic vorbind , o sa incerc. Numai bine.

  3. Nu cred ca absorb foarte bine umezeala si nu cred ca trebue sa cautam tot felul de metode pentru a scapa de curatenie.Porumbeii chiar daca nu calca pe dejectii stau langa ele la fel si in cazul gratarelor,care ne scapa de facut curat.Dejectiile care stau sub ele si cate un an fermenteaza si prin acest proces elimina dioxid de cabon,nu cred ca ‘gazeaza’ porumbeii dar sigur nu au un efect benefic.

  4. mei unu mi se pare o tampenie . it idai sema cati coceni iti trebiue .

  5. Pana acuma nu am mai vazut asa ceva … dar mizerie este la locul iei decat ca este mascata si nu se vede . Este ceva de genu cum uni crescatori folosesc gratare . Cu gratare sau astea imunitatea porumbelului scade la boala .

  6. parerea mea e ca sunt totusi incomozi,noi cu papuci in picioare mergind pe coceni ii simntim ,dar porumbei ?nui inteapa la picioare?sau ii incaltam si pe ei.eu ramin tot la spaclu si matura,cind am timp mai pun mina pe perie,apa si clor dupa care o flambare si o smilgheruire si arata podeaua ca noua,sigur in fata focului nu rezista paraziti.

  7. nu e vorba ca iti trebuie multi coceni;))…dar daca vi mai baut putin in voliera risti sa de dai pe topogan:)):))

  8. E incomod.. dar batranelul stie el ceva! VANT IN PENE !

  9. Mircea-Galati
    Salut cu drag toti iubitorii porumbeilor!
    Mi se pare cea mai mare stupizenie! Acesti coceni fac mersul impracticabil deoarece nu sunt stabili, se rotesc, nustiu daca ati calcat vreodata pe asa ceva, eu insumi am avut ocazia si efectiv “te duci cu cracii in sus”. E o adevarata comedie sa te aventurezi sa mergi prin voliera daca ai asa ceva. Apoi, toata mizeria o sa fie mascata, microbii si toate nenorocirile or sa fie in lumea lor, de curatenie nici vorba, ca nu ai cum sa executi asa ceva din cauza acestor coceni.
    Dupa parerea mea, in aceasta voliera colcaie mizeria si toate bolile, si bineinteles de aici deriva =porumbei bolnavi.
    Eu, personal, nu as pavaza voliera cu acesti coceni nici in visele mele cele mai urate.
    Mana pe spaclu, matura si foras, si apoi dezinfectare cu clor etc. si asa nu o sa mai avem probleme cu sanatatea porumbeilor, caci nu merge cu “soalda” cu mascarea mizeriei, daca vrem porumbei, trebuie sa muncim.
    Spor la munca, nu la aruncat coceni prin voliera, si….
    inima buna!

  10. Prima data vad asa ceva,dar poate se strang sobolani:))sub cocenii aceia si mi se pare incomod plus ca se strange mizeria acolo mai bn punea ciment:D

  11. Mult mai eficace, parerea mea, ar fi daca s-ar TOCA “rondele” cocenii de porumb cu ajutorul unei mori sau manual (lucru care ar fi lafel ca cel cu manusile de box si cu…), asa absorbabilitatea ar fi maxima si nici nu ar fi la fel de incomod. In alte tari se pune ceea ce se cheama “wood chippings”, un tip de asternut din talaj (aschii tari de lemn chiar scoarta) si se lasa chiar si 1 AN de zile fara sa se curete decat odihnitorile si boxele.
    CAND AM PROBLEME CU UNEZEALA EU FOLOSESC UN AMESTEC DE VAR (PRAF) CU IPSOS (PRAF) APROXIMATIV 50-50% IMEDIAT DUPA CE FAC CURATENIE DAU CU ACEST PRAF INTR-UN STRAT FIN DUAPA CARE MATUR PODEAUA SI BOXELE !!!

    ATENTIE SOLUTIE EXPERIMENTALA, CEA CU VARUL+IPSOS, NU STIU DACA MAI FOLOSESTE CINEVA ASA CEVA SI NU RASPUND PENTRU EVENTUALELE CONSECINTE !!!

  12. PENTRU CA PRAFUL SA NU SE RIDICE DUPA CE DATI CU “PRAFUL MINUNE” :-)), PUTETI PULVERIZA CU SOLUTIE DE OTET DE MERE DILUAT CU APA (APROX 30-70%) PARDOSEALA SI BOXELE.

    BAFTA, ASTEPT PARERI DESPRE ACEASTA METODA !!!

  13. mai bn le fac curat in fiecare zii decat sa le pun coceni:-j

  14. Iti trebuie foarte multi coceni pentru asa ceva , si nu cred ca este foarte folositor pentru boli , mirosu tot ramane ..

  15. Dacă nu mă înşel, am văzut aşa ceva şi la Marcel Sangers în compartimentul tinerilor. Sau poate era doar ceva asemănător, nu mai ştiu exact. Mie nu îmi place mirosul degajat de coceanul de porumb, are un miros greu, îmbâcsit, mai ales dacă a fost ţinut într-un porumbar deschis, în bătaia ploii şi frecventat de “cenuşii altoiţi”. Nu mai zic de praful ăla şi pleava care se desprind de pe cocean.

    Am încercat anul ăsta să pun paie în compartimentul puilor. Am făcut un mic experiment, acoperind doar jumătate din podea cu paie, partea din spate a compartimentului. Toţii puii, fără excepţie, veneau în faţă, preferând podeaua curată, fără paie. La fel şi cu rafturile, şi le alegeau doar pe alea care nu aflau sub paie. Probabil îi deranja praful şi mai ales mirosul. Am renunţat la paie după vreo 3-4 zile.

  16. :)) e prea de tot. mai bine le faci curat la timp si totul o sa fie mult mai bine. nu vad cum ai putea merge in fiecare zi prin coceni.

  17. Asa ceva e de ‘rasu curcilor ” cum sa pui ma omule coceni cand poti foarte bn sa bagi masca de gase pe nas si sa le face curat ca la carte :D. Cu un amestec de soluti reusim sa dam toti microbi afara. Eu folosesc pe odihnitori pe boxe si pe pereti amestec de otet de mere diluat cu apa iar pe jos dau dupa ce curat dau cu clor si fac din mizerie mai curat ca in camera mea :D.
    VANT in PENE !!!

  18. Buna ziua,
    raspunsul este unul f. simplu : cocenii sint pusi ( temporar ) in compartimentul ( compartimentele ) femelelor im scopul de a impiedica imperechierile si tendintele de a face cuib pe podea . Cocenii se schimba destul de des .. si sint in Belgia ; Olanda o solutie aproape gratuita ptr. multi crescatori. Fiti sigur d-le Mircea Musunoiu ca la De Keyzer nu sunt porumbei bolnavi – si au si rezultate !!
    Este o solutie – similara cu gratarele si tocatura grosolana de coaja copac si lemn.

  19. Uitandu-ma la acel filmulet , la omul acela , gradina ingrijita voliera cum multi nu o avem si porumbeii in stare buna pot spune ca acel om nu este puturos sa curete , mai repede stie ce face ….!

  20. daca tot spun multi ca miros, ca deranjeaza, pot spune si ca ar fi o soluti pt ca sa nu se mai aseze porumbei pe jos si chiar daca mizeria este mascata atata timp cat este uscat nu deranjeaza deloc.
    iar pt cei care tot curata vreau si eu sa vad un porumbel care sta prin masina vreo trei patru zile cum se comporta nefiind invatat cu mizerie
    ati vazut si filmulete cand se da mancare la porumbei de concurs si mananca din propriile dejecti , inseamna va ai vostri sunt pierduti din prima ,,imunitate 0 ,,

  21. Referitor la comentariul lui Dieter, exact din acelasi considerent am facut si eu comentariul de mai sus (total in contradictoriu insa).
    Omu’ are gazonu’ tuns la milimetru, “biscuitii” de pe alee nu sunt ‘ “deranjati” de nici un fir de iarba, boxele sunt curate luna, lumina din belsug in interior, pasari a caror stare de sanatate pare perfecta si, cand colo, pe jos cocenii.
    Oare asta sa fie chiar cea mai buna metoda desi, sinceri sa fim, parca-i in antiteza cu restul?

  22. eu unu sunt deacord cu gratarele dar sa se faca curatenie la 6 luni si dezinfectate compartimentele si fara sa aiba por in ele cam 2 saptamani spalate cu clor dupa ce sunt dezinfectate cu anumite produse ,o tura de clor diluat cu apa se inchid usile o zi dupa care se aieriseste si inca o data cu spirt 1 ora inchis tot si aierisit bine dupa care o apa de var strident si e super compartiment dupa 2 zile eu clorul si spirtul il pulverizez nul folosesc peste tot si nu clatesc nimic asta fac eu si nu am gratare eu fac curatenie la 2 3 zile si la 6 luni dezinfectez
    cum am mai explicat si mai des pot spune ,multa bafta si coceni in voliera la mine nu as pune pentru mine e microbu in floare

  23. nu va inteleg cu respingerea gratarelor:))), se paote afce curat si sub gratare , adca vrei si de 2 ori pe zi , gratarele sunt folosite ptr circularea aerului si colectarea dejectiilor, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le lasi acolo cativa ani,si daca incep sa emane un parfum…deja ai o problema cu curatenia :)), deci circualrea aerului pe sub gratare fac ac acestea sa se usuce , eu prefer varianta asta decat sa vad cum porumbeii merg toata ziua prin rahat chiar si ala putin sau eventual mai ciugulesc si acte o boaba de prin rahatul ala ….GRATARELE SUNT CELE MAI BUNE ,

  24. Parerea mea este sa le facem curatenie si sa dezinfectam si for fi mult mai sanatosi ,BAFTA TUTUROR

  25. Eu unu cred k este cea mai mare tampenie posibila…..
    Cu talaj..am mai auzit..da cu coceni….

  26. Nu este igienic deloc, itr-adevar, cocenii absorb umezeala dar cred ca mai indicat ar fi sa se umple peretii laterali ai custii.

  27. eu as dori sa vad un videoclip cu acest crescator prinzandu-i pentru imbarcare sau cand sosesc de la zbor :)

  28. fara nimic pe jos e cel mai bn….daca nu ai umezeala poti sa lasi fecalele si cateva luni…mancare tot pe jos ,asa se creeaza si o imunitate naturala…cand ii duci la cursa hrana e data in boxa de multe ori ajunge si in jgheaburile cu apa fecale….asa nu o sa mai aveti probleme cu diverse boli ,la pui nu le faceti nici un tratament care rezista ,rezista care nu il eliminati treptat nu o sa mai aveti probleme

  29. posibil ca absoarbe umezeala dar va ginditi la cita mizerie se aduna pot s se adune soarecii, sobolamii dedesuptul cocenilor
    nasi incerca asta nici odata
    eu dupa ce curat la porumbei arunc nisp pe jos si mai ales in timpul veri fac voliera cu var pe dinauntru ca sa nu fie paduchi… bafta tuturor

  30. eu cred ca omu nu prea poate sa le faca curatenie deoarece este mai in varsta si a ales varianta cu coceni

  31. modelul belgian am vazut si la marcel Sangers asa ceva si cred ca si pe mine m-ar tenta sa pun coceni

  32. ce-mi place mie e ca daca cineva a dat tonul toate lumea are aceeasi parere..:))
    unde vedeti voi porumbei bolnavi?!ba din contra…mie porumbeii imi par foarte sanatosi
    daca nu aveti probleme cu umezeala,atunci nu are rost sa puneti tot felul de astefel de asternuturi..insa daca umezeala e o problema atunci trebuie luate masuri si iata ca aceasta este una dintre ele..:)

  33. la Marcel sangers ati vazut total altceva , numai coceni nu …erau niste granule expandate care absorbeau umezeala , exact cum spune I WALK ALONE… ce mama naibii si la lururile astea luam drept exemplu varianta ,,turmei,,

  34. nu mai stiu saracii oameni ce sa le mai puna asternut,dar dupa parerea mea cred ca omul e un pic cam lenes.

  35. gratarele sunt foarte bune, sa aiba o inaltime considerabila fata de sol, si trebuie aruncat var peste excremente. Deci daca folosim gratare ar fi bine sa aruncam var praf peste . De ce? Deoarece excrementele sunt foarte buni izolatori, avand subt gratare gainat amestecat cu var, izolam si dezinfectam cotetele, varul omoara microbii.

  36. nu mi se pare o idee buna pentru ca , coceni aluneca si poti cadea

  37. cum le face curatenie?dupa o saptamina o sai trebuiasca escavator.omui dus…

  38. daca ai o crescatorie mare si e plina cu cocieni ,iti trebuie o basculanta ca sa duci tot gunoiul ala ,eu cred ca se cam exagereaza cu umezeala .Daca ai un cotet bine facut si aranjat incit sa nu patrunda apa (ploile)si e totul uscat ,nici nu iti trebuie nimic pe jos am vazut crescatoti mari (PE YOUTUBE)cu porumbei de mare valoare si performanta care nu au nimic pe podea si fac curatenie foarte rar ,de altfel e foarte adevarat eu am un prieten care nu vaccineaza porumbei nu le da vitamine si nu a avut niciodata porumbei bolnavi,in schimb eu le-am dat vaccinuri ,le dau vitamine si tot felul de minerale si totusi am avut porumbei bolnavi,,,,..

  39. eu leam pus rumegus pe jos
    un strat de vreo 35-40cm si peste am pus plasa
    este bun cred?

  40. fanul e mai bun in comparatie cu paele care se strang prin toate colturile fanul ramane pe podea eu folosesc anu asta prima data pentru ca nu am gratare si le fac curat o data pe luna

  41. sunt foarte buni si coceni dar cu o conditie trecei pri moara am incercat la matca si sunt super si nu se imprastie de loc cand zboara porumbeii

  42. Cred ca este un exemplu de urmat si in Romania pentru ca absoarbe umezeala si nu este foarte greu de schimbat

  43. Eu nu folosesc coceni, in schimb folosec lucerna si asta doar iarna cand mizeria ingheata instantaneu. La sfarsitul saptamanii cu o furca iau toata lucerna murdara si o schimb cu alta curata.

  44. Consider ca ceea mai buna metoda de a ferii porumbeii de propriile excremente sunt gratarele , nu le folosesc sa maschez mizeria cum supunea cineva mai sus ,curatenia este pe primul plan ! Cat despre umezeala trebuie sa ai o aerisire corespunzatoare in crescatorie!

  45. salut! am si eu o problema … am podeaua jumatate scandura si jumatate ciment unde este turnat ciment sunt cuiburile ! unde este bine sa le pun sa faca baie? daca le pun sa faca pe scandurao sa umezeasca scandura si nu e bine …daca pun pe ciment o sa umezeasca cuiburile!! ce sa fac? o solutie !! vant in pene!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *