Columbofilia, un sport scump

Salut toti columbofilii din romania. Vreau sa aduc vorba despre momentele dificile pe care la traim. Cresc porumbei de un an si ceva, am dezvoltat o pasiune pe care nu o pot descrie in cuvinte , dar de ceva vreme ma confrunt cu o dilema . Hrana pe care o dau acestor mici prieteni (copii cum le zic eu) se tot scumpeste pe zi ce trece. In doua luni s-a scumpit kg de porumb si grau cu 60%. Nu stiu unde se va ajunge. Cresc 42 de porumbei si imi mananca 40 kg hrana pe luna.

Daca mai pun si tratamentele (am noroc , lucrez la o fabrica cu specific veterinar si imi mai procur cate ceva) intretinerea volierei , plus alte chestii (grit , etc) cred ca ajung la un total de cel putin 100 ron pe luna. Comparativ cu salariul (500 ron pe luna – nu glumesc) mi se pare cam mult. Luna asta mi-am luat o forma sa-mi torn singur cuibarele , mi se pare mai ieftin . Nu am scris ca sa ma milogesc , poate unii o sa-mi zica , ca sportul columbofil e costisitor. Vrau sa nu mai fie saracie in tara asta si sa nu mai ne ducem traiul de pe o zi pe alta , sa traim fericiti sa ne bucuram de aceste fiinte vazandu-le cum ne incanta privirea , si sa auzim numai de bine stimati columbofili.

Radu

Categories Diverse

69 comentarii la “Columbofilia, un sport scump”

  1. Solutia e doar la noi si trebuie sa incercam sa obtinem venituri mai mari. De multe ori hobbyurile ne cam subjuga si pierdem cam mult timp pe care l-am putea folosi cautand noi oportunitati de lucru.

    Probabil aveti si venituri suplimentare, nu imi inchipui cum poti trai cu 500 ron cand numai intretinerea si mancarea sare de 1000 (si asta cu cureaua stransa). Nu mai vorbesc sa mai avem si copiii, familie sau planuri “extravagante” gen excursii sau alte “mofturi”. De multe ori am fost in cumpana daca sa plec din tara sau nu, si inca nu m-am lamurit definitiv. Singura chestie, mi-e ca pe acolo ma apuca un dor nebun sau nu ma adaptez… cei care au plecat deja (nu putini din ce vad pe site) stiu deja, sper sa mai dea detalii.

    Stiu, solutia nu e sa pleci dar uneori pare ca te zbati si muncesti in gol dea’mboulea fara sa realizezi mare lucru. Si viata trece.

    Sper sa nu avem iar lectii de genul “pentru porumbei faci orice, altfel te lasi de meserie”, ca nu e o atitudine normala.

  2. ce sa mai vorbim si de someri care cu chiu si vai le duce ziua de maine al acestor pasari si de incepatorii [minori]care trebuie sa se roage de parinti .saracia de la noi din tara prea curand nu o sa dispara prea curand,dupa parerea mea mai redu din ei daca vezi ca nu le mai poti face fata ,stiu cat e de greu sa te desparti de aceste pasari dar daca nai incotro nu ai ce face.vant in pene si numai bine

  3. incercati sa mai vindeti din puii lor,asa va acoperiti o parte,ce-i drept mica,din cheltuieli.

  4. In timpul liber poti face de exemplu accesorii pt porumbei.. exemplu cuibarele de care te`ai apucat. faci mai multe si vinzi. 40 kg de mancare ar veni c`am 40 lei c-am 1 leu kg (asta in zonele mai scumpe din Romania) nu stiu de unde esti, daca le dai mancare la sac… intaradevar este 50 – 60 lei sacu de 25 de kg si atuncea intradevar ajungi la 100 ron / luna cu mnacarea . Poti sa o lasi mai moale cu tratamentele. Eventual iti mai iei un job – poaet part time. Sunt metode de a face bani. dar trebuie sa si vrei.. sai mai bine sa iti doresti.

  5. mda,lucruri pe care le stie orice roman,columbofilii ce sa faca,sa-si planga de mila ? nu,nu sunt ei genul acela de oameni,eventual nu mai fac achizitii,nu mai cresc multi pui,dar merg inainte,cu capul acolo unde sunt si porumbeii lor (sau ar vrea sa fie) … printre nori.Si nu oricum,plutesc pe curenti de aer calzi,asa de fierbinti incat judecata li se intuneca,dupa fiecare nor vad o speranta,…ca poate poate anul acesta….sau daca nu la anul…cu pasarile astea…pfoai din crescatoria asta…metoda asta super….ce mai,vise de campion ce incetoseaza ochiii fiecarui crescator.Bafta tuturor,inarmare cu inteligenta si ambitie sa depasiti criza !

  6. pasiunea costa! de aici pornesc multe. dar fara pasiuni nu simtim ca traim. eu unul nici nu ma gandesc cat costa ci in cat timp pot rezolva problema legata de porumbei(daca apare vreuna). nu ca as avea cinestie ce venituri. mai am putin si imi termin voliera si nici nu am facut un calcul dar in mare am bagat fff multi bani; am vazut un topic zilele trecute in legatura cu costurile unei voliere cred ca am sa fac si eu poze si am sa le trimit administratorului. revenind la ideea cu costurile … atat timp cat este lucrul care ma face sa ma simt bine nu ma gandesc la ele
    numai bine

  7. Radu, eu iti doresc succes in gasirea unui alt job! Nu conteaza daca unii considera sau nu ca e columbofilia un sport costisitor (eu cred ca nu e, in comparatie cu multe altele). Conteaza ca nimeni nu ar trebui sa primeasca salariu doar 500 ron. Este incredibil de putin.

  8. Ai foarte mare dreptate Andrei , solutia este la noi.Insa la noi, in romania, nu mai avem soluti.Sa ai venituri suplimentare , la noi, inseamna sa pleci la munca cand te trezesti, si sa vi de la munca cand trebuie sa te bagi la somn.Si la un moment dat ti se infunda, sa tot inghiti la galuste de la unu si de la altul, galuste care deloc nu tin de foame.Referitor la columbofilia ca sport costisitor, nu e deloc asa.Porumbei pot trai foarte bine si fara medicamente, si fara mancare la sac, sau fara enspe mii de alte chesti.Personal cresc porumbei, intr-un cotet modest, dar curat, amenajat decent fara efort prea mare financiar,fara cuibare,fara nici un fel de medicament. Ca hrana primesc doar grau si porumb, din belsug cei drept.Au hrana si apa tot timpul la dispozitie, sunt liberi tot timbul,si primesc atentie maxim 20 de min pe zi .Nu vreau performanta, vreau doar sa vad pasarile cum poposesc inapoi in crescatorie, indiferent de ziua in care o fac .

  9. in afara nu este chiar caini cu covrigi in coada, dar daca iti doresti ceva cu adevarat il faci si gata . parerea mea MUNCA se uita dar ce ramane in urma se va vedea. Cunosc multa lume care vin din tara muncesc pe nimic sau uni pe bani multi si-si tin obiceiurile din tara adica bautura tigari si femei si dupa spun ca-si traiesc viata, nu este chiar asa de bine dar sunt si oameni care din putin fac ceva si se cunoaste, sunt oameni intre oameni uni se multumesc cu putin iar alti nu-i mai satura d-zeu.

  10. apropo de subiect in Belgia sunt foarte multi columbofili care nu au mai mult de 40, 50 de porumbei in plin sezon (pui,matca,zburatori) si la ei este scump dar asta este, cei in varsta inca zbor cu ceasuri mecanice. Decat mult si prost mai bine putin si bun. cu toate ca vor fi persoane care vor spune mai multi, mai multe sanse . Toate pozele cu crescatoriile din belgi sunt mari dar de fapt crescatori de aici au niste crescatorii relativ mici dar bine organizate si intretinute.

  11. intradevar foarte complicat uneori sa te decurci si sa acoperi cheltuielele…, pe linga porumbei mai exista multe altele, dar oricum din dragoste fata de aceste intelegente pasari, o tragem fiecare dupa posibilitate…,s-a atins tema cu copiii care trebuie sa ceara la parinti bani pe0ru porumbei…,la acest capitol cam nu stiu cine va da copilului 100 sau chiar 50 euro pe-ru porumbel…

  12. nu vreau sa fiu rautacios insa nu se pune as problema. omul adus in discutie o problema destul de serioasa. partea cu un job part time cade din start. ma indoiesc ca este unul din cazurile fericite in care locuieste undeva aproape de oras si sa zicem prin absurd ca in vremurile astea siar gasi si un astfel de job part time. ganditiva ca poate el lucreaza peste 8 ore pe zi pt banii aceia si nu glumesc insa stiu destule cazuri sau mai rau este si singurul aducator de venit in casa si mai are poate si copii. eu zic ca partea cu job part time cade din start daca nu este unul eventual pe care il poate desfasura la domiciuliu. E PREA COMPLICAT credetima. eu unul locuiesc la tara iar daca unul din voi imi poate spune ce job part time ai putea sa iti mai iei in aceste conditii e TARE. acum o sa ziceti pai stai la tara ia dom-le si cultiva si u pamantul satunci no sa mai fi nevoit sa cumperi mancarea pt porumbei, insa ganditiva cum as putea face asta daca lucrez la o distanta de 30 km de casa si plec dimineata la 6 jumate de acasa si ajung seara undeva la 18. plus ca sa zicem ca la mine cheltuielile pe mancare nar fi asa mari si am acelasi nr de porumbei pt ca la tara MAI FACI ROST de mancare mai usor si la preturi mai mici insa la mine sunt mult mai mari cheltuielile legate de imbarcari , porumbeii trebuind dusi la aceiasi distanta de 30 km pt imbarcare. atata timp cat nivelul de trai din tara este scazut acest hobby va fi unul extrem de costisitor si greu de intretinut pt cei cu venituri de pana la 1500 lei. (ACUM PARCA VAD CE OALE MI SE SPARG IN CAP SI CUM IMI AUD: lasativa fratilor daca nu faceti fata, nu va straduiti destul, sunteti prea comozi si etc etc etc)

  13. Jobul part time cade, asta e clar. Decat 2 servicii prost platite, mai bine unul mai bine platit.

    Pentru asta e nevoie de multe cautari si idei. Pierdem prea mult timp cu lucruri inutile. Sunt oameni care se uita la TV cate 3-4 ore. “Emisiunile” oricum sunt infecte, in acele ore ar putea realiza multe lucruri. Din pacate asta se aplica si la porumbei… in loc sa stai cu ei 3 ore pe zi, stai o ora. Ei au si un al naibii efect de hipnoza si trece timpul de nici nu iti dai seama. Si apropo de emisiuni… daca renunti la TV deja te simti mai bine. Nu cred ca-i e cuiva dor de calupuri de stiri cu morti, politica imputita sau “stiri sportive” despre ce gagica si-a mai tras nu stiu ce fotbalist.

    Aloc maxim 15 minute pe zi… dar si alea sunt pierdute aiurea. Zilele astea aveam impresia ca traim in Egipt… pai in puii mei, vroiam sa vad ce se mai intampla in tara, ce salarii mai scad, ce oportunitati au firmele, ce preturi au mai “scazut”, ce persoane au reusit sa faca ceva bun… de unde dracu atata belsug… ne servesc doar ineptii care nu folosesc nimanui. Chiar ma amuza cat de infantile sunt unele stiri… fac reportaje complexe despre nu stiu ce crima intr-un birt de catun… de ce ar interesa pe cineva aceste rahaturi?

    Si mai e un amanunt: evidenta cheltuielilor. In lumea consumatorismului promovat si incurajat peste tot e cam greu dar nu imposibil. Dintre toate cunostintele si rudele pe care le am cred ca am cel mai vechi telefon posibil, face 5 sau 6 ani. In timpul asta multi au schimbat 4-5 telefoane. Ca sa ce? Primeste si da apeluri, de ce sa iau altul…

  14. As vrea sa se faca clar diferenta intre crescator de porumbei doar din pasiune si cei care doresc si performanta. Cei ce doresc performanta desigur ca trebuie sa si investeasca mai mult decat unul doar ce isi tine porumbeii din pura pasiune si fara mari asteptari. Eu mereu m-am enumerat printre cei din urma. Intradevar as fi vrut si eu sa ma mandresc cu cine stie ce cupe dar sunt foarte fericit si asa. Eu am plecat…si-mi e mai bine, am o munca stabila, platita binisor. Acasa nu prea ma ajungeam cu banii de la luna la luna. Aici mai pun si ceva de o parte. Acu depinde si de norocul fiecaruia si de cat de muncitor esti. Eu chiar nu percep 500 de lei pe luna salariu. E injositor sa lucrezi pe atat. Nici macar la part time nu iei atat de putin. Oricum…in Romania e foarte greu. Eu trimit in Ro cate 50 de euro pe luna pentru intretinerea lor si totusi nu mi se pare exagerat. Sunt 2 zile de munca aici…
    P.S. In mainile noastre sta solutia. Am devenit un popor de lasi ce nu mai au curajul sa se ridice si sa ii stranga de gat pe hoti.

    Amintiti-va ca suntem fii ai bravilor eroi ce niciodata nu au ingenunchiat!!!

  15. sunt foarte multe persoane in Romania care traiesc cu un venit lunar de 500 ron in conditiile in care produsele alimentare si nu numai sunt cu mult m-ai mari ca in vest.Printre aceste persoane m-am numarat si eu pana acum 4 ani.Satul de viata pe care o duceam, traind de pe o luna pe alta la limita saraciei mi-am luat inima in dinti si am decis sa plec.Eram atat de hotarat (posibil disperat de viata care o duceam):)))incat eram convins ca voi reusi.Eram dispus sa muncesc orice si oricat numai sa imi indeplinesc visul de ami cumpara o casa.Precizez ca am plecat la un loc de munca sigur.Am muncit mult dar a meritat.Anul trecut am reusit sa imi cumpar casa mult visata.Anul acesta incep cu renovarile si constructia unei alte case (cea a porumbeilor binenteles) :))) acum sunt cu adevarat fericit.Astept cu nerabdare sa termin si sa ma intorc acasa sa ma bucur de ele, sperand in vremuri mai bune. Acum nu nu vreau sa zic ca e floare la ureche dar daca iti doresti cu adevarat vei reusi.Fara teama, Zoe, fii barbata :))) BAFTA LA TOTI SI SA REALIZATI DE DOUA ORI CAT MINE

  16. Mircea-Galati
    Va salut pe toti.
    Este foarte adevarat ceea ce spune domnul Radu. Am ajuns in Romania secolului XXI ca sa fie un lux sa-ti permiti sa intretii 40 de porumbei.
    Toata lumea te intreaba, ca ce profit ai la acest hobby, de parca eu as intreba pe careva ce profit ii iese din mersul la curve.
    Am ajuns sa muncim din noapte in noapte pentru 500 de lei.
    Cat priveste un al doilea jobb, cade din start, nu ca cineva nu ar vrea dar pur si simplu nu se poate, de obicei programul la patron este de 10 ore pe putin, nu stiu care-i ala de mai poate merge dupa, la alt jobb, doar sa te surmenezi pana la epuizare si sa dai in primire.
    S-apoi, unde dracu sa gasesti aceste jobburi, ca pe la noi prin provincie rata somerilor este foarte ridicata, mai ales iarna, nu gasesti un amarat de serviciu daramite sa ai doua jobburi. Toate locurile de munca s-au dus pe apa sambetei odata cu desfiintarea fabricilor si uzinelor. Nu mai merge nimic in tara asta. Singura cale ce ne-a mai ramas este plecatul peste mari si tari. Dealtfel, aceasta este si indicatia pretioasa a Tovului Basescu: “plecati”. A inceput sa se cam joace cu focul si eu cred ca pana la urma tot se va arde, si el si toata clica lui. Nu stiu cat o sa mai poata rabda poporul asta oropsit care a inceput sa-si puna capat zilelor din cauza greutatilor si datoriilor.
    Un om mai are nevoie sa-si mai hraneasca si sufletul, un hobby nu poti sa-ti permiti, la un teatru nu poti merge ca biletul costa jumate din leafa, de concediu nici nu poate fi vorba, ca de fapt, s-o spunem p-aia dreapta, nici nu prea vezi concediu la patron, si vor sa modifice Codul Muncii sa le mai dea drepturi patronilor ca au prea putine, sa devenim pur si simplu sclavi, fara contracte de munca, fara niciun drept.
    Am vecini care traiesc, domnule Andrei, patru persoane dintr-un somaj de 450 lei( sot, sotie si doi copii), pana in decembrie a lucrat sotul in constructii dar pe perioada de iarna s-a inchis Santierele si l-a dat in somaj, cauta zilnic loc de munca si nu gaseste, la AJOFM nu este nicio oferta de loc de munca,( incalzeste apa la aragaz sa puna in cada, ca nu-si permite sa plateasca apa calda cu 10lei/m3, si cu apa aceea se spala toti patru si n-o arunca, o folosesc la WC sa nu mai traga apa, sa economiseasca) si va intreb eu, despre ce vorbim, de unde jobburi? Nu-i vorba nici de puturosenie nici de, delasare, pur si simplu nu mai ai in poarta cui sa bati sa-ti ofere un loc de munca.
    Este foarte usor sa judeci omul, dar trebuie sa stai sa gandesti. Sunt tare multe de spus, dar timpul ma preseaza, si in incheiere, ca si concluzie, da, hrana sufletului-pasiunea-hobby-ul, a ajuns in ziua de azi, si mai ales la noi in Romania un lux.
    Inima buna si nu va lasati .

  17. Buna ma numesc robert am 14 ani si as vrea sa zic ca intradevar pasiunea costa bani :D. Am si eu 15 por si ma bucur de ei da cu ajutorul bunicului meu care ma ajuta cu mancare,tratamente,achiziti eu voi trece peste aceasta problema.Va urez multa sanatate si vant in pene in continuare

  18. Strainatatea, hm…, multa dezinformare si utopie. Un lucru e cert: nici afara nu mai sunt timpurile de odata. Banul a inceput demult sa-si piarda valoarea si tinind cont ca si in Romania preturile au crescut exagerat nu prea mai poti sa te gindesti ca te duci afara vre-o doi trei ani si cind te intorci om esti. Parerea mea este ca in Romania se traieste la fel ca si in Italia, de exemplu. Singura mare diferenta o poate face sistemul sanitar care afara de bine de rau inca merge. In rest, daca in Romania ai o casa personala si un servici, nu-ti convine sa pleci pentru ca la sfirsitul lunii daca tragi linie iti dai seama ca ramai cu aceiasi bani in mina dupa ce scazi cheltuielile. Afara se cistiga mai bine dar si cheltuielile sunt mai mari(chirie sau rata la banca, abonament sau asigurare la masina si benzina, etc.). Dau un exemplu: la o masina la care in Romania nu platesti nici 200 de euro, in Italia platesti 800 sau mai mult plus taxa de proprietate in fiecare an plus benzina care costa 1,46/litru si pot sa va spun ca afara nu-i usor sa gasesti un serviciu la care sa mergi cu bicicleta. Eu fac zilnic in jur de 100 de km. si ca timp, cu trafic si tot tacimul vre-o 3 ore in care stau cu fundu-n masina. Nu vreau sa critic pe nimeni dar cunosc persoane care lucrau in Romania in fabrica 8 ore si dupa care stateau ca boierii acasa si se plingeau de lipsuri. Am incercat sa le spun ca daca vor mai mult(banii occidentali la care visau) poate ar trebui sa-si caute un al doilea job sau unul mai bine platit dar la care sa faca naveta plecind dimineata la 5,30 de acasa si reintrind seara pe la 20,00 sau poate citeodata mai tirziu, imi spuneau ca am baut si vorbesc aiurea. Culmea ca aceleasi persoane plecate in strainatate, fac naveta 3-4 ore pe zi, pleaca la munca in zori si reintra seara tirziu pentru aceiasi bani pusi deoparte dupa ce au platit chiria, abonamentul, telefonul, etc. pe care i-ar fi pus deoparte in Romania muncind in ritmul asta dar stind acasa la ei si nu printre straini. Ciudata lumea, nu? Cred totusi ca, comunismul si-a pus puternic amprenta pe noi si pina nu schimbam mentalitatea si nu intelegem ca nimic nu-i gratis si ca banii trebuie munciti si meritati pt. ca nu mai e ”tatuca” care tinea deschise 7 fabrici dintre care doar doua erau profitabile doar pt. a da un servici la toti, vom fi tot timpul subjugati de mirajul occidentului fara a ne da seama ca peste tot este aceiasi ”ciorba”. Coruptie este si afara, birocratie este si afara, repet singura diferenta o face inca sistemul sanitar care chiar daca are timpi enormi(la stat) sa faci o vizita specialistica cel putin daca doamne fereste ajungi la urgenta( chiar daca ai doar temperatura mare) iti fac pe loc toate analizele si tot ce trebuie, nu te trimit acasa sa iei o aspirina. :)
    Morala: peste tot daca muncesti si te zbati, te descurci. Daca iti place sa fii comod, sa lucrezi doar 8 ore si in 10 minute sa fii acasa pt. a te putea bucura de timpul liber, de familia ta si de pasiunile tale, atunci trebuie doar sa intelegi ca este o alegere a ta si nu te poti plinge. Capitalismul impune asta, cine se adapteaza si intelege, se descurca, toti ceilalti il invidiaza doar, fara a fi insa dispusi sa faca aceleasi sacrificii pentru a-l ajunge di urma, deci……
    N.B. Nu fac nici o referire la autorul articolului, Doamne fereste, nu-l cunosc nici pe el nici situatia lui deci nu-mi permit.

  19. Pt.com. 15 Cred ca ai facut vre-o greseala, nu cred ca esti afara si cistigi doar 25 de euro pe zi din care 50 ii trimiti acasa lunar. Asta ar insemna ca daca ai lucra non stop 30 de zile pe luna(stim cu totii ca nu este posibil, doar nu esti masina), ai lua 750 de euro, minus 50 egal 700. Mmmm, nu maninci? Nu platesti chirie? Nu platesti transportul? Nu dai mincare la porumbei? Nu platesti consumurile? Nu vorbesti la telefon? Nu cumperi produse de uz igienic si personal? Viata ta personala? Nu iesi niciodata? Unde este tara asta in care se poate trai cu 700 de euro pe luna. Repet, sigur ai gresit. :)))

  20. romania e o tara in care stai cu un picior sa pleci din ea iar cu celalalt stai ca eu sint roman si am un hobyy cresc porumbei tineretul viseaza la ei parinti lor se confrunta cu salari mizere 400-650 doar o singura persoana din familie statul spune nu am dar ei ne iau si acesti banii munciti cu truda si in continuare ne iau locurile de munca existentedar prin care traieste si restul familiei vinde tot din tara electro gazul petrolul desfintiaza spitale clinci ferme si ultima oara pe mine ca roman si noi stam si ne uitam cum ne instraineaza si ultimele noastre surse de existenta fam. lor treiesc bine si noi nu putem sa intretinem citiva porumbei si fam noastre pacat ca stramosi nostri de la decebal pina la cuza tineretul la revolutie au murit pt. tara si un trai mai bun si sa rascolesc in mormint vazindu-ne cu capul aplecatla batjocoraboierilor care ne-au vindut si tradat trezestete ROMANE LASA_TI PORUMBEI SA ZBOARE asta e adevarul dragi colegi colombofili si el doare

  21. mare dreptate are domnul Musunoiu Mircea,la fel si domnul Sangeorzan Cristian, totusi in strainatate daca vrei sa muncesti gasesti de munca,si cu banii castigatii ai un trai decent,lucru greu in tara. Si cand spun gasesti de munca ma refer la joburi necalificate,deci fara sa ai nustiu ce scoala,si la noi in tara se castiga dar trebuie investit prea mult in scoala,dupa aia relatii sa obtii jobul,posturi putine,etc.(nu putem fi toti in functii mari).Multe produse costa mai mult in Romania sau aproape egal cu alte produse de afara,diferenta este ca acolo cu banii castigati pe o zi iesi din magazin cu plasa plina,la noi iesi cu punga subsuoara.Referitor la porumbei,bricoanele,cipurile,etc. toate au pret la noi in tara de strainatate,stau si ma intreb oare la noi in tara nu se pot produce?,mi se pare aberant sa dai 1,5 euro pe un plastic.Strainii vin la noi in tara,isi fac fabrici,noi nu mai mergem la ei in tara sa le luam banii si muncim tot pentru ei dar la noi in tara si ne luam salaru tot de Romania.Ei daca ar avea fabrica la ei in tara ar da un salar de minim 800-1000 euro,dar asa la noi dau salarii incepand de la 150 euro,polueaza la noi in tara,marfa produsa pleaca si se vinde pe piata internationala la pret mare ca si cum ar fi produsa pe bani grei.Noi ne multumim cu faptul ca avem un loc de munca,traim la minim,stam la discutii de genu,intre timp din cauza poluarii ne mai cauta canceru si ne miram cum occidentalii traiesc mai mult ca noi si mai bine,pai nu-i mirare,si-au gasit fraierii,nu mai tre sa vina ceva tiran sa ne ocupe tara si noi sa opunem rezistenta,Nu ! am ajuns sa-i rugam sa vina,sa ne milogim la ei sa ne privatizeze,sa ne conduca,sa ne plateasca cum vor,in concluzie sa devenim sclavi cu buna stiinta intr-o tara “democratica”.
    citez pe domnul Marica din comu de mai sus:
    “P.S. In mainile noastre sta solutia. Am devenit un popor de lasi ce nu mai au curajul sa se ridice si sa ii stranga de gat pe hoti.”

    Problema e ca hotii astia si-au facut legi,fura in mod legal,si cum era pumnului s-a stins tre sa invatam sa-i batem dupa regulile jocului pe care l-au creat.

  22. Am ajuns in stadiul cinic in care suntem supusi selectiei si noi…

    Totusi vad ca discutam numai de joburi, locuri de munca. Incercati ceva pe cont propriu, nici nu se compara. Si nu ma refer neaparat la venituri desi in cazul asta cu cat muncesti mai bine cu atat ai venituri mai bune – ci la timpul tau liber si la cum il poti folosi, la libertatea totala. Acum aproape 10 ani mi-am facut firma, dupa ce am luat o mega teapa de la un angajator… strain! Nu m-as mai angaja nici pe venituri duble.

  23. Dupa ce citesc aici imi este mila de voi nas sta in tara asta nici o ora ,daca stau sa ma gandesc ca eu in Cehia in 6,5 ore muncite imi pot cumpara 200 kg de grau sau orz este greu in Romania.

  24. Un sport scump? Da poate deveni foarte scump
    depinde insa si de noi. Eu nu am cheltuit nicio-
    data mai mult pe porumbei decat sotia mea pe
    fumat,dar ea s-a lasat intre timp de viciul ei….
    As vrea sa subliniez comentarul lui Cristian San-
    georzan(19).Pentru unii strainatatea este o
    solutie,dar poate fie si o catastrofa,in orice caz
    cere multa energie …
    De la politicieni nu putem astepta mare lucru
    problemele sunt complexe si fiecare trebuie
    sa caute o solutie individuala
    Imi place idea lui “porumbei ro”.Cred ca trebuie sa
    pe doua planuri:
    a) sa cautam sa amelioram venitul,de exemplu cu
    o firma proprie.Cu un one-man-business lucrezi
    poate mai mult decat ca angajat dar psihologic
    e mai placut si poate venitul e mai bun.
    b) evidenta cheltuielilor e ft. importanta.Trebuie
    sa incercam sa cheltuim bani numai pe lucruri
    intradevar importante si sa ignoram ce ne spun
    reclamele sau prietenii mai “consumisti”
    Lucrurile cele mai importante in viata nu sunt
    cele materiale.

  25. Buna!Parerea mea este ca cu alariul tau de 500 ron care nueste putzin si foarte putzin nu stiu cum te poti intretine dar si porumbei.O idee ar fi sa vinzi pui,sau sa confectionezi tot felul de obiecte columbofile sau daca ai pamant agricol ti-ai putea cultiva pe el hrana porumbeilor si ai reduce mult din cheltuieli.Sa auzim numai de bine!

  26. Buna ziua ,
    citind mesajele acestea ma amintesc de cele patite in anul trecut.
    Ma intreb de multe ori sau la diferite ocazii cum reusesc unii sa se descurce .
    Pe alta parte am avut nevoie de ajutor – ajutor necalificat in anul trecut. Am un teren pe care din lipsa de timp anul trecut nu am fost in stare sa ma ocup de el. Marimea ca 850 ari dintre care ca jumate este ocupat de o movila/deal inpadurit. Pentru partea de faneata am avut nevoie de cineva care sa vina de 2-3 ori pe an la coasa . Am oferit fanul si o suma de bani pentru acest lucru .
    Primul a promis ca vine astazi , maine poimaine – nu a venit . Al doilea a venit si a cosit in trei locuri unde a fost mai buna iarba a incasat banii si nu l-am mai vazut . Al treilea a primit o suma dubla pe cat se platea atunci , a venit afacut pe mNtuiala si a plecat. Fanul a ramas neadunat . M-am apucat si am adunat fanul,am facut capite etc. Acuma iarna ma trezeac ca sau furat doua capite plus gardul stricat in fundul gradinii pentru a intra cu caruta .
    Concluzia ?!

  27. Simpatic, Andrei. :)))
    Nu stiu cu ce te ocupi dar in cazul meu tocmai firma imi maninca tot timpul. Pe angajati nu-i doare capul de nimic si daca te lasi in baza lor esti ”mort”. De multe ori pling linistea pe care as fi avut-o ca simplu angajat cu un ”job” sa zic asa. Odata ajuns acasa as fi sters cu buretele toate problemele de la servici, fara ginduri, fara stres, fara responsabilitati, vorba aia: luna trece leafa merge noi cu drag lucram.:) Ca si ”patron” (urasc cuvintul asta), timpul liber si linistea sunt cam rare. N-ai program si nici viata personala prea multa. Aha, apropo nici eu nu m-as angaja.:))))))

  28. @Cristian – nu am angajati ci doar asociat, tocmai din acest motiv… de cate ori am incercat, am ramas cu un gust amar, tragere de timp, lucru de mantuiala, termene depasite, si tot eu ma faceam de cacao fata de client. Asa ca cel putin stiu ca atat cat muncesc e bine, daca nu muncesc ma faultez singur. Sigur ca numai in anumite domenii merge chestia asta.

    @dieter – pfff cata dreptate ai! Nu mai intru in amanunte dar am patit acelasi lucru de “n” ori la diverse solicitari de servicii.

  29. parerea mea este ca sa mai reduci din ei , intradevar ii greu si sau scumpit toate dat totusi daca ai avea doar 10 porumbei nu cred ca ai mai avea asa mari costurile , bine zicem ai 42 … iti folosesc la ceva sau doar pasiune ? adica ma refer la peroanele care zboara si au matca bine stabilita si ii greu sa renunti sau sa scoti de acolo , daca ii ti de placere doar cred ca totusi poti sa mai faci o selectie , si asa ii intreti si mai bine pe restu ce raman http://zavoianflorin.sunphoto.ro

  30. “Daca iti place sa fii comod, sa lucrezi doar 8 ore si in 10 minute sa fii acasa pt. a te putea bucura de timpul liber, de familia ta si de pasiunile tale, atunci trebuie doar sa intelegi ca este o alegere a ta si nu te poti plinge”……………Pai daca asa sta treaba , domnul Sangeorzan Cristian, ce rost mai are sa-ti faci o familie daca nu te poti bucura de ea , ce rost are sa mai ai pasiuni ca sa-ti hranesti sufletu din cand in cand , ce rost mai are sa mai ai timp daca nu e si liber????? pai nu mai bine incepem sa atarnam de noi bucati de fier, si eventual sa le conectam si la un motor ca sa traim fericiti???

  31. Da domnilor, sportul columbil este scump. Este scump doar pentru noi romanii care muncim foare mult pentru foarte putini bani. Majoritatea celor ce au plecat din tara au realizat in 4-5 ani cu mult mai mult ca mine in 30 de ani ; eu care am avut sperante desarte ca si Romania se va schimba in bine. D-l Sangeorzan spune cat de rau este dincolo, atunci cum se explica ca odata plecata nu prea se intoarce lumea. Sigur, multi dintre cei ce au plecat s-au angajat la munca de jos : munca fizica , constructii. Sigur ca nici salariul nu ete unul foarte bun . Dar v -ati intrebat cat castiga un doctor, un profesor ,un inginener , sau chiar un artist plastic in occident? Va spun eu: de zeci de ori mai mult ca la noi; si fara sa fie nevoiti sa-si ia si un part-time job. Isi permit orice hoby, calatorii si concedii. Acolo muncesti si ai. Aici munesti si au altii ,care s-au ajuns cu pile si cunostiinte ,sau si-au cumparat posturile cu mii de euro. De aceea competenta in Romania este egal cu 0. Iar putinii competenti sunt marginalizati si batjocoriti de turma de oportunisi si manelistii politici . Si in loc sa le fie rusine , ne trimit inafara sa le trimitem Euro . Dar ajunge ca m-am enervat destul. Mai bine sa ne vedem de pasiunea noastra comuna, hrana pentru suflet PORUMBEII. Sa auzim numai de bine.

  32. hm nu stiu ce sa mai zic sunt multe pareri si diferite intradevaR e greu e foarte greu uneori si multora le e greu pt ca ei vor altora ca viata nu lea oferit multe satisfactii insa asa e omul niciodata nu e satul acum 6 anu ca multi altii mi-am luat inima in dinti si am plecat si eu “dincolo “cum multi spun si in toti acesti ani am ajuns la o concluzie si aceea ca e adevarat proverbul”hai rau din parau ca i mai rau fara de rau”asta in sensul ca reusesti unele sa faci si pierzi altele reusesti un salauri bun dar pierzi posibilitatea de a impartasi bucurile si necazurile te apuca dorul de casa dorul de acel om simplu ce erai inainte mie dor de vremurile frumoase castigam doar 5 milioane si aveam ocazia dimineata sa stau pe treptele casei in racoarea dimineti si sa admir cum porumbei mei fac ture mie dor de duminicile petrecute in tre cei 6 stupi ai mei mie dor de serile petrecute cu prietenii cu cat pentru ami ajunge scopulo in micile mele pasiuni cu atat satisfactia era mai mare.cand aud cu cat se tine lumea cu nasu pe sus uitantd ca toti santem oameni vb doar in termeni ai inteligentilor gen job hobby diva etc sunt mulote cuvinte imprumutate si uitam de vocabularul ce l-am vorbit atatia ani de traditii eu unul sunt mandru cand vorbesc ardeleneste sunt mandru de locurile natale mie sila de cei ce vorbesc urat la adresa tari noastre cum sa vorbeasca straini frumos de noi de tara noastra daca noi insine suntem cei ce intinam ceea ce sa format dea lungul atatior ani de tara noastra de obiceiurile noastre de mandria de a fi roman toti improscam cu noroi unul in altul avem doare interese nu ne mai pasa unora de altii eu unul iubesc romania chiar si asa cum e treaba la noi ma simt bine acasa cu familia prietenii si chiar daca aici se castiga bine cine e om in romania e om si aici cine nu e de treaba si cuvant poate sa mearga peste mari si tari ca tot el e depinde de ce vrei de la viata si cum vrei sa iiti petreci viata exceprie facand cei ce viata lea oferit probleme de sanatate sau alte probleme imprevazute insa bucuria si satisfactia vine atunci cand faci liber ceea ce it doresti chir si cu multe sacrificiu eu unul niciodata nu mi-am dorit sa fiu bogat sau vedete intodeauna mi-a placut viata mea de om simplu oriunde m-as afla va doresc implinirea tuturor dorintelor si sa nu uitati ca ca in cantecul ala”SA FI DOMN E O INTAMPLARE A FI OM E LUCRU MARE”

  33. am citit abia acum comentariul lui sangeorzeamn cristian si e cu tot adevarat ceaa ce scrie semn ca si el a fost plecat afara din tara si a vazut cum e treaba acolo si e asa cum zice el se munceste mult altfel cum s-ar putea intretine tot ce au creat ei se traieste in o lume unde tot e calculat insa de multe ori prefer viata simpla fara sa depind de un program in care nu p`rea poti gresi mie draga viata de la tara unde ziua incepe cand se face ziua si se termina cand se face seara sunt iubitorul acelor ce au viata iubesc natura cu tot ce a creat dumnezeu iubesc cea ce e natural cea ce vine de la sine cea ce sa creat dea lungul a mi de ani lucrul campului intodeauna mi-a oferit liniste sufleteaca si relaxare m-a facut sa ma simt desi nu am depins de agricultura si munca campului niciodata visez mult la o micro ferma in care sa consum cea ce produc exceptie facand cea ce trebuie sa cumpar dar sa seman eu mancarea pt porumbei si sa cumpar doar ce de acolo nu pot obtine.

  34. Multumesc tuturor pt sfaturi. Sa stiti ca salariul nu e o gluma , e chiar adevarat , si lucrez chiar la o mare fabrica de uz veterinar , unde ies zilnic miliarde , dar ei nu maresc niciodata salariile , pleaca unii , vin altii , asta e si deviza lor ” sunt destui la poarta” . asta e , isi bat joc multi de noi. Oricum n-am de gand sa mai stau mult aici , am un an dar deja m-am saturat de ei , si in primavara vreau sa plec undeva , as pleca si afara , numai sa gasesc ceva. Am noroc ca nu am copii , si stau la cinci minute de servici , asta-i avantajul meu , dar chiar nu mai pot. E o bataie de joc in tara asta. Referitor la porumbei , anul trecut i-am crescut de placere , anul asta vreau sa-i bag la zbor , poate se mai “rareste” din ei si anul viitor sa raman cu cei ce merita. Faci sacrificii dar ai si satisfactii pe masura. Sa aveti inima buna si sa va bucurati de porumbei .

  35. este adevarat ca nu poti fi columbofil fara sa iti iubesti porumbeii . dar ce vom face in continuare ? viata e din ce in ce mai grea . vor fi si mai multi someri si salarii si mai mici . iar intrebarea mea care probabil framanta o parte din noi ar fi asa : ce vom alege cand va fi vai de noi ? familia sau porumbeii ? eu sunt copil si inca nu stiu cum este sa aduci banii in casa , dar imi vad parintii ostenindu-se din ce in ce mai mult in incercarea de a ne oferi mie si fratelui meu un viitor . in momentul in care apare vreo probelam la porumbei mama este sprijinul meu. totusi trebuie sa fim realisti , nimeni nu crede ca acesti nenorociti care ne conduc ne vor face un viitor mai bun . va fi mai rau decat la egipteni . poporul trebuie sa conduca si nu strainii . este greu pentru toti , nu ar trebui sa ne mire faptul ca hrana porumbeilor este scumpa . sanatate tuturor ! s-auzim de bine !

  36. nu vreau sa jicnesc pe nimeni dar in rominia e destul de bine conparativ cu altii am 31 de ani diverse probleme de sanatate printre care un rinichi deplasat si stafidit tin sa mentionez ca niciodata nu mia fost frica de munca lucrez in constructi la unele incep cu fundatiile care de multe ori se sapa la tirnacop bati la baros ca mai gasesti betoane fundatii vechi torni fundatiile ridici ziduri grinzi placi tencueli finisaje pina ajungi la munca de domnisoare zugraveala cam 10 – 14 ore pe zi se cistiga bine daca stringi ai daca nu iarna te papa lupul pentru anul asta miam luat supliment pentru relacsare si un hectar de pamint sa pun rosii si pepenii prin curte am vreo 50 porumbei anual peste 150 pasari curci gaini rate giste crescute cu hrana cumparata din tirg am un prieten munceste la o firma de paza tot pe vreo 500 ron luna dar deviza lui e decit 5 lei la soare mai bine 2 la umbra si se tot plinge ca nare una alta si asteapta sai dea cineva atunci cinei de vina ? asa cum au mai zis si ali munca il inobileaza pe om spor la munca cu cap fratilor

  37. Asa este,sau scumpit foarte mult bucatele,au vazut oamenii ca sunt cautati si ca noi nu avem ce face si am ajuns sa dam in jur de 13 ron pe o masura de grau,boabe sau floarea soarelui.Nu se poate asa ceva si mai ales ca nu a fost seceta si sau facut bucate peste tot anul trecut,ei in loc sa ieftineasca au scumpit si mai mult.Cel mai rau dupa parerea mea ii afecteaza pe copii care nu au servici si nu dispun de banii lor propii si sunt nevoiti sa ceara la parinti,unii sunt nevoiti sa renunte la aceste minunate pasari datorita faptului ca nu au bani sa ii intretina pt ca parintii lor nu vor sa ii sustina financiar.Asta este pana la urma,speram ca vor veni si timpuri mai bune,dar e cam greu de crezut avand in vedere situatia de la noi din tara.Mult succes in noul sezon!

  38. Nu scunp ci foarte scunp,sportul asta este pentru oameni cu bani, cu foarte multi bani.Succes in noul an.2011

  39. Radu are dreptate, sportul columbofil este un sport scump. Eu am calculat cat costa intretinerea a 16 porumbei de matca, 40 de porumbei de zbor si 50 de pui per ansamblul unui an. Asta in conditiile in care doresti sa faci rezultate. Astfel cei 40 de porumbei de zbor mananca cam 1,6 kg pe zi de mancare la sac care costa 76 ron sacul deci 48 kg per luna inmultit cu 3 lei kg iasa 150 ron. Apoi bricoanele pt 40 porumbei costa 280 ron. Pt conditionare un electrolit costa cam 40 ron, k/k 120 ron, gerwit 120 ron, drojdie de bere 24 ron, vitaboli 40 ron, creatina 70 ron si ma opresc aici. Mai pui zborurile cam 100 euro si ajungi la suma de 15 mil pe cele 3 luni de concurs. Pentru cei 16 porumbei de matca plus 50 pui sa pui intretinerea pe 6 luni, primavara -toamna la un calcul simplu cam 3kg pe zi inmultit cu 1 ron kg de mancare din piata iasa cam 90 ron lunar inmultit cu 6 luni 5,5 mil, asta daca nu se zboara puii toamna. Deci 15 mil plus 5 iasa 20 mil daca mai punem alte tratamente, alte nimicuri zilnice iasa undeva pe la 24 mil per an. In concluzie 24 mil per an impartit la 12 luni =2 mil lunar.
    Asta in conditiile in care ai ceva pretentii, daca nu nu ne opreste nimeni sa tinem 10 porumbei la modul cat mai natural si sa-i zburam la fond, sa tinem 6 pui care sa suplineasca pierderile si sa ne limitam la acest numar. Totul depinde de fiecare, de ce vrea in viata, ce prioritati are, ce venituri are. Este bine ca fiecare sa-si faca un calcul simplu si sa decida in functie de veniturile sale cati porumbei poate detine fara sa fie afectat pe plan material, profesional, familial. Totul tine de fiecare din noi, daca iti permiti sa tii 5 porumbei dar bine este preferabil sa ii tii pe aceia 5 decat sa tii 30 dar foarte rau.

  40. da e cam nasol traiul toate se scumpesc de nu te mai apropii de nimik mai natural numai euri si aditivi alimentari, cat despre basescu si astia , ce sa le mai cerem k de la iliescu si constantinescu sa dus tara , cat de cat astia din pdl sau aia de la psd , parca tot pdl e mai bun , era la o emisiune ponta , si se punea problema cainilor vagabonti ,la care el cu solutia sa ii facem :mici” k asa era pe timpul llu “ceasca” si asa mananca si chinezii , deci ce sa mai zicem?vai de capu nostru pe cine sa mai votam pe becalii?ce sa ne invete?,pe vadim?pare bunicel dar nu are putere , sau poate pe diaconescu k are randrower si iaht? deci nu mai avem scapare prea curand , dar porumbeii raman tot porumbei si oricearfi nu stiu dar cred k tot vor exista in cotetele noastre si mai ales in suflet, numai bine si cat mai multe “afaceri”

  41. eu cand am inceput cu pasiunea pt porumbeii eram elev si ma chinuiam mult dar am reusit bine fara rezultate sau porumbei buni asa greu dar improvizatia nu strica in lipsuri financiare eu tin minte ca luam oale de la mama care nu le mai folosea pe post de cuiburi :)))

  42. 1.Salariul de 500 de ron nu ma mira pentru ca traim in Rrromania.
    2. Scump cred ca ar fi orice hobby la un asemenea salariu, dar eu sunt de parere ca, columbofilia este scumpa doar in momentul cand esti pasionat de concursuri, in rest, cand cresti porumbei din pura pasiune si te limitezi doar la ai vedea pe casa cum stau sau cum zboara in juru gospodariei, nu este scump.
    Unii a-ti pus punctul pe “i”, altii vorbiti aiurea fara suparare si argumentez imediat :

    Oameni buni, toti vrem bani mai multi, toti vrem sa muncim (or mai fi si exceptii) problema este sa si gasim, pentru ca locul de munca la noi a ajuns un lux.
    Am 1 prieten care a terminat dreptul (dar lucreaza in domeniul calculatoarelor pentru ca nu are pile sa ajunga avocat sau procuror) iar alt prieten a terminat automatica si nu isi gaseste de munca.
    Eu am terminat liceul auto cu diploma de tehnician in intretinere si reparatii auto si facultatea de asistenta sociala. Am incercat sa caut de munca in unu din cele 2 domenii si nu numai ca nu am gasit, dar salariile erau mai mici decat functia de agent comercial care o am acum. Si acest job l-am capatat printr-un prieten altfel era vai si amar de viata mea in astfel de vremuri.
    Joburile necalificate de la noi sunt foarte prost platite, locurile bune de muca le gasim greu si cu pile.
    Cum puteti frate sa vorbiti de comoditate cand in Germania ai un program strict de munca, de pauza, concediu, drepturi si asa mai departe ?!. Dece acolo omu nu alearga dupa 10 mii de joburi ca sa aiba bani mai multi si se multumeste cu unul singur ?. Ce repede judecati voi oamenii ca “nu vor domne sa munceasca, ca daca ar vrea, ar gasi, ar munci 20 de ore si ar castiga si ei 2 mii de lei pe una”. Sunt sclavetoni asta suntem. Suntem saraci si ne multumim cu putin. Nu stim ce drepturi avem sau daca le stim, nu avem curaju sa ni le cerem ca suntem dati afara.
    In strainatate nu este asa. Voi vorbiti repede de spania si italia unde pleaca toti nespalatii, tiganii si incultii. Orice tigan, ori prost pleaca la munca in spania sau italia. Dece nu ajunge oricine in Germania, S.U.A, Anglia sau Franta sau Austria si lista poate continua.
    In afara , RETINETI …este lapte si miere daca esti si istet. Nu sa mergi doar sa ingrijesti de batrani si sa ii speli la fund, sa stii 2-3-4 limbi straini, sa ai o facultate terminata, sa te duca putin capu. Logic ca tiganii cu 2 clase se intorc inapoi si zic ca “ce greu este acolo”.
    Cunosc baieti care aici erau maestrii in constructii, au invatat limbi straine, au pus mana calumea pe carte si s-au perfectionat, s-au dus in afara si-au facut firma de constructii si acum sunt miliardari. Dar trebuie sa te duca si putin capu,
    Noi suntem o tara mizerabila si doar frumusetea ei ma face sa nu imi doresc o viata peste hotare, dar ca sa castig bani, abea astept sa plec. Este si pacat cand am 2 verisoare in dubai, una in SUA si una in Germania sa nu ma milogesc de ele sa plec si eu. Si nu vreau sa va zic cat de bine le merge. Aici este de stat doar daca ai parinti, unchi sau prieteni instariti care sa te ajute, in rest, suntem sclavi asta suntem. Muncim doar ca sa traim, sa facem copii si rate la banca. Noi nu cunoastem, concedii, iesiri in oras, hobbyuri, nimic, noi trebuie sa muncim non stop ca sa facem bani.
    Asa nu merge.
    Columbofilia, este scumpa, aici in Romania pentru multi dintre noi, daca eram in alta tara era cu totul altfel.
    Sa fiti sanatosi si………….plecati daca vi se ofera ocazia si mai ales daca mergeti la sigur.

  43. Andrei ! si eu sunt un iubitor de natura, porumbei si casa natala. Vreau sa-ti spun ca am plecat cu greu “afara” si imi este dor de acasa, de porumbei, de aerul curat de la tara, nu am lipsit nici o saptamana de acasa in 25 de ani, cum crezi ca ma simt acum dupa 5 luni departe de casa? sincer?: binisor. Nu am crezut niciodata ca am sa plec, dar …….nevoia te impinge. In toamna o sa vin in tara dar o sa ma intorc in Italia, nici aici nu fug cainii cu covrigi in coada, dar iata ce e in tara. O sa fac traseul asta pana se vor schimba lucrurile, sau cel putin pana ma pun bn pe picioare. Am o viata inainte, o sotie, doi parinti si poate in viitor si copii pentru care sa ma zbat sa aiba o viata mai buna si un trai mai bun. Asa ca daca eu am rezistat departe de porumbei si de casa la fel poate oricine (inclusiv tu chiar daca nu crezi ca esti in stare). Viata si intamplarile din ea ne schimba, ne face sa ne adaptam la conditiile de trai si de netrai. Fiti optimisti si incercati sa schimbati neajunsurile, nu mai lasati pe maine ce puteti face azi, nu putem sa schimbam peste noapte mentalitatea unei natiuni. VA UREZ SA AVETI NUMAI GANDURI BUNE SI VANT IN PENE!!!

  44. Brigate tu ai dreptate pe acolo dar cu Spania si Italia ai cam dat-o in bara… sunt multi columbofili de-ai nostri plecati pe acolo si nu merita caracterizarea facuta.

    Cristi are dreptate: “nu putem sa schimbam peste noapte mentalitatea unei natiuni”… singura problema e ca nu incepem odata schimbarea asta.

    Mereu ma roade curiozitatea asta: o mai fi vreun popor care se priveste pe sine atat de urat, care bombane nonstop ca tara lor e de rahat si ca ei ca natie sunt niste terminati? Cred ca daca s-ar face un sondaj am fi lejer locul 1 mondial. Sau nu?

  45. Brigate,
    nu este chiar asa cu Spania si Italia,multi romani aleg sa plece in aceste tari deoarece iti gasesti mai usor de munca in domeniu necalificat (agricultura,ospatarie,manipulanti,babysitter,etc) si platite bine fata de salariile din Romania.Plus mai este si limba,care se invata mai usor decat germana,cand am plecat prima data in Italia stiam cateva cuvinte,in 3 saptamani vorbeam destul de bine,dupa 3 luni am ajuns sef de sala in restaurant de 3 stele,lucuru pe care nu cred ca l-as fi reusit in Germania (nu as fi invatat limba asa usor).Cunosc si persoane ce pleaca la agricultura in Germania,oare nu sunt ei egali cu cei din Spania si Italia ? oare nu toti lucreaza pe plantatii si nu prea trebuie sa vorbeasca spaniola,italiana,germana ? pai nu sunt la fel ? cei din Germania or fi mai spalati ? Eu zic ca toti sunt la fel,romani plecati din tara sa faca bani indiferent de domeniul in care lucreaza.Daca vorbim de functii mai calificate pe care le au romanii in UE pot spune ca stiu persoane si in Italia si Spania si Germania chiar si Austria,ei sunt romani majoritatea stabiliti acolo,au cetatenie,traiesc acolo fara sa se gandeasca sa vina in tara.
    Si da D-le Andrei,mai sunt si alte tari cu probleme,doar ca ei nu se arata cu degetul mereu,Italia,Spania,Germania,=prostitutie,mafie in stil mare,droguri,munca la negru,etc. o lista cu care ar trebui sa se rusineze, ce fac ei este mult mai grav decat tiganii romani ce intind mana la cersit.Numai ca intr-o UE in care ei sunt lideri exista tari ca Romania asupra careia sa se arate cu degetul.Daca Basescu ar fi acuzat cum este Berlusconii (presedintele Italiei pt cei care nu stiu) acuma oare ce imagine ar avea Romania.Am auzit de nenumarate ori italienii nemultumiti de fratii lor din Calabria,Sicila,unii chiar i considera italieni doar pe harta,ca toti sunt in cizma,in rest cu totul alte principii,alte dialecte.

  46. Intradevar, asa cum spunea mai sus Bogdan (”pt cei care nu stiu”), actualul presedinte al Italiei este Giorgio Napolitano si prim ministru sau presedintele consiliului de ministrii este Silvio Berlusconi. Asa….., ”pt cei care nu stiu”. :)))
    Pentru Brigate, repet doar inceputul comentariului 19: strainatatea, multa dezinformare si utopie.
    Deci cu romanii cu patru limbi milionari in constructii pina nu am exemple concrete tind sa cred ca este o aberatie. In schimb o stiu pe matusa-mea care-mi dadea exemplu pe vecinii ei care erau ”afara” si in doi ani isi construisera vile de vile in tara, iar eu vezi doamne ii tot povesteam ca de fapt nu-s caini cu colaci in coada. Am propus sa mai asteptam un pic, sa mai lasam timpul sa treaca pt. ca nu mi se pare posibil si dupa o perioada in care nu s-a mai stiut nimic de ei s-a aflat de fapt ca erau un pic ”ascunsi” la mititica si ca de fapt banetul nu era din munca ci din spargeri, jafuri,droguri,fetite, etc. Deci pot sa va spun ca in toti anii acestia m-am ”uns cu toate alifiile” si sunt putine lucruri care ma mai pot surprinde. Vreti sa va povestesc citi romani au fost pacaliti de prieteni si neamuri (orbiti de opulenta pe care acestia o afisau cind veneau in vacanta), sa vina in Italia ca sunt cainii cu colaci in coada, ca ei sunt sefi pe cine stie unde si o data ajunsi aici nici macar sa nu se duca sa-i ia de la autocar lasindu-i singuri si rataciti. Sau citi si-au dat seama prea tirziu ca si-au lasat servicii bune in Romania, amagiti de bogatia afisata de prieteni in vacanta si care de fapt in Italia erau muritori de foame si stateau la comun cite doua-trei familii intr-un apartament. Deci eu va mai repet o data: cine vrea sa mearga in strainatate, sa mearga cu ideea sa-si faca o viata acolo si daca va da din coate si va fi istet poate va reusi sa aiba o viata mai buna, daca va ginditi ca mergeti afara, trageti un an doi si apoi va intoarceti in Romania si traiti imbelsugat din ce ati cistigat, luati-va gindul. Nu mai sunt timpurile de odata. Cine are urechi de auzit, aude si intelege.

  47. aceasi poveste banii toti cred povesti spuise de altii cvrezi ca aici nu e greu ssa menti un hobby e la fel de greu ca in romania putini stiti cat e de scump sa ai un teren sau o casa cu o parcela mica alaturi de unde locuiesti ca sa poti creste porumbei sau alte animale am auzit de multe ori spanioli pasionati de cai ce spun ca a avea un cal e un lux pt ei asa ca nu credeti ca daca ei au bani pt ei e mai usor pt ca ei traiesc in o comunitate unde nu te poti gandi la cresterea porumbeilor pe balcon sau pe bloc pt a creste porumbei e nevoie de a inchiria un spatiu pt ei e destul de scump au mancare ieftina si acesorii in comparatie cu romania la nivel de salariu insa chiriile pentru spatiu i doboara de cele mai multe ori facand sa vezi porumbeii doar in parcuri sau pe net

  48. asa este Cristian, eu am plecat de la un serviciu de 2500 de ron din tara in italia si asta am facut-o pt nevasta-mea care munceste cu contract nedeterminat de 3 ani intr-un restaurant, nu ca sunt vreun “nespalat” sau cum zic unii. Lumea mai pleaca afara si din dif motive

  49. aducem 2500 euro lunar in casa si ne ajunge sa traim si noi si parintii in tara, asa ca “unii” sa nu mai vorbeasca in necunostinta de cauza ca nu stau departe de casa de drag

  50. Iti plac porumbeii??? i-ti construiesti o cusca ,o populezi si te bucuri de prezenta lor in curtea ta.
    Vrei sa-i ai inelati, i-ti cumperi inele de la prieteni si o s-ai ai inelati.
    Vrei sa-i zbori in concursuri??? atunci STOP!!!……din acest moment vrei sa devii COLUMBOFIL si conform regulamentului:…..o practica cei cu dotare (crescatorie) si putere minima financiara.
    Nu ne obliga nimeni sa facem pasul la nivelul superior.
    O zi buna tuturor!!!

  51. Columbofilia eeste scumpa peste tot in lume. Daor columbofili romania (mare parte) i-si inchipuie ca au drepturi si ca li se cer mereu prea multi bani.
    Din contra inca e sub dimensionata chestia
    Cand vom palti pe absolut toti cei ce muncesc pentru un club sau o asociatie, fiecare litru de benzina, fiecare telefon, fiecare ora pierduta de cineva in folosul nostru. Cand vom aveam cei ami buni delegati platiti regeste ca sa aiba gruija de porumbei de sute de mii de euro, cand vom avea masini de calitate pentru care sa platim leasinguri lunare. Abia atunci vom sti exact costul acestei placeri.
    Si pentru ca sa ajuns discutia la cei care vin sau pleaca din tara va trimit un text a lui Brancusi de prin anii 50 (nu stiu sigur anul) cand s-a intors in tara. Dureros adevar:

    Cand am plecat de la voi v-am last saraci si prosti. Azi cand m-am intors v-am gasit si mai saraci si mai prosti.

    Astea sunt spuse de marele Brancusi, un om ajuns francez pt ca statul roman nu a dsit sa-l recunoasca la un moment dat ca fiind al nostru si la respins.
    Andrei vorbesti despre schimbarea mentalitatii. Niciodata.
    E genetica treaba, si doar sa ni se schimbe ADN-ul vom fi altfel.

  52. Aoleu cum s-a pus de bine degetul pe rana cu ADN-ul.

  53. Iad. Putin, Bush, Băsescu cer voie lui Scaraoţki să sune în ţară să vadă care sunt noutăţile.
    Putin vorbeşte 5 minute şi apoi cere plata.
    Scaraoţki: 5 milioane $. Putin plăteşte.
    Bush vorbeşte 15 minute şi apoi cere plata.
    Scaraoţki: 15 mil $. Bush plăteşte.
    Băsescu vorbeşte trei ore şi apoi cere plata.
    Scaraoţki: 1 $. Băsescu ofensat cere explicaţii.
    Scaraoţki: e convorbire locala.

  54. Porumbei.ro (Andrei) eu zic ca nu am dato in bara si iti spun dece. Fratele meu a terminat ASE la fara plata. E un baiat foarte istet spre deosebire de mine care am facut facultatea impins de la spate de armata, care batea la usa si pe care nu vroiam sa o fac neam. Si fiind istet si cu putin ajutor a ajuns sa lucreze Director la Euroliness (firma de touring) cred ca toti ati auzit de ea. Lucrand in domeniu si fiind cel care emite bilete si trimite oameni in strainatate, stand la o tigara, nu de multe ori mi-a confirmat banuiala ca majoritatea care pleaca italia si spania sunt tigani sau oameni de la tara, fara prea multa scoala care nustiu decat : cules masline, castraveti, portocale, mere si asa mai departe.
    Motivele pentru care multi pleaca acolo sunt si limba usoara cei drept, dar in acelasi timp sunt si conditiile mult mai usoare de indeplinit pe care aceste tari le cer sa ajungi acolo. Stiti bine ca plecai in italia si spania cu buletinu, nustiu daca nu cumva si acum e la fel. In domeniul asta va pot da foarte foarte foarte multe detalii.
    Si nu degeaba multi compara italia cu romania cand vine vorba de mizerie si de civilizatie si spania la fel. Pai in spania am auzit ca din loc in loc aproape ca auzi manele la tot pasu din cauza tiganilor care au invadato.
    Ca sunt si oameni seriosi care au afaceri si care sunt educati si scoliti ?!….binenteles. Nici nu am zis ca toti care pleaca acolo sunt asa, ci un procent foarte mare si asa si este.
    Deci repet, sunt oameni plecati in italia si spania care merita sa te inclini in fata lor pentru seriozitatea si munca depusa acolo.
    Dece nu prea auzim in S.U.A ca romanii sa violeze femei, sa le jefuiasca, prin Austria, prin Anglia, prin tari mai puternice, mai nationaliste, mai “rigide”. Mereu auzim ca rrromanii nustiu ce au facut in italia, romanii nustiu ce au facut in spania.

    09-02-2011
    49
    Sangeorzan Cristian:

    Niciodata nu ai sa reusesti in afara daca :

    – nu ai chef de munca
    – daca nu esti un om caruia sa ii placa si putin cartea, sa stii cel putin engleza bine si vreo 2-3 limbi pe langa care sa le vorbesti cat de cat
    – DACA NU PLECI LA SIGUR. Multi au plecat si s-au intors ca nu gaseau de munca. Ii vedeam la stiri. Oameni de 30-40-50 de ani care nu vorbeau bine romaneste dar ei vroiau sa munceasca in italia sau spania. Ori ai pe cineva si pleci la sigur, ori pleci la plesneala si atunci o faci pe riscul tau.
    – daca nu cunosti mai multe meserii. Daca pleci stiind doar sa fii mecanic sau doar stiind sa dai cu glet si amorsa si var iar nu faci nimic.
    – daca nu te duce capu
    In concluzie, in afara reusesti daca esti un om care stie ce vrea, daca esti cu capu pe umeri si in cazu in care castigi un ban sa stii sa il pretuiesti (sa stii sa il strangi), daca ai putina carte si esti capabil sa te descurci, sa vorbesti si sa intelegi repede limba, daca inainte sa pleci, inveti 2-3 meserii pe care ti le perfectionezi in cazul in care se iveste o oportunitate sa poti profita de ea, sa ai un permis de soferi eventual unu de profesionist. Dar deh ca sa il ai, trebuie sa inveti, ca sa inveti, trebuie sa te duca putin bibilica si sa vrei…….Trebuie sa pleci pregatit frate intr-un cuvant nu cu mana in buci (|),
    In strainatate reusesti daca esti om muncitor si putin istet si nu vorbesc de romanii care s-au ajuns in tari pe care eu personal le urasc, ci romani care au serviciu stabil in tari precum America, Austria, Norvegia, Germania, Dubai si lista e mare pe bune……verisorii, cumnatii mei sunt cele mai bune dovezi.

    Andrei, pe bune daca stii pe cineva si pleci la sigur, pleaca frate nu sta ca mai tarziu ai sa regreti. Dar nu pleca ingandurat. Pleaca motivat gandindu-te ca pleci sa iti faci un viitor. Aici e saracie. Mi-ar place sa vorbesc frumos de romania dar n-am cum. E o tara frumoasa plina de nesimti si hoti si nu o sa ne schimbam, cel putin nu prea curand.

  55. mda,asa o fi Brigate,mai ales la partea cu nesimtiti si hoti,ca unii romani sunt hoti se mai intelege,saracia ii impinge la multe,dar de ce sunt nesimtiti nu-i inteleg,in urma cu cateva zile mi-am parcat masina la 2 blocuri de mine in spatele unui bloc,nici macar nu era loc de parcare,era un spatiu deschis,a doua zi de dimineata constat ca semnalizarea stanga fata a fost sparta cu picioru din lateral (dovada urmele de zapada si noroi pe bara).Daca a deranjat pe careva prezenta masinii acolo nu putea sa lase un biletel sub stergatoare ? trebuia sa fie nesmitit sa-si faca neamu de rusine,nu trebuie sa auzi ce fac romanii in alte tari,e suficient sa stai in Romania si o simti pe propria piele.In Romania cel mai mult imi e frica de hoti si de oameni nesimtiti,daca nu ar fi asa acum nu as avea cativa porumbei inghesuiti in podul blocului,ci as avea mai multi intr-un loc unde spatiu exista dar din pacate nu pazit suficient :(

  56. O curiozitate: Brigate o fi fost ”afara” sau vorbeste din auzite?

  57. am o intrebare de ce daca suntem o tara cu un nivel asa de ridicat de inteligenta de ce nu suntem superiori celor din vest pt ca avem 20 de ani de democratie si cand vedem un strain ne simtim superiori lor ne vedem mai stiuti insa rezultatele nu arata de loc asta daca e dupa cum ne tinem ar trebui sa fim mai bogati ca ei ?

  58. Cristian,vorbeste din auzite.O spune chiar el.Ce nu stie el e ca sunt foarte multe persoane care au o facultate si muncesc in Italia si Spania la munca de jos. Acestia nu au avut norocul beneficieze de acel ajutor pe care zice ca la avut fratele lui cel istet.Poate si din cauza asta nu merg treburile in Romania.Pentru ca in functiile de conducere nu sunt pusi cei ce merita, organizand concursuri corecte ptr acel post ci cei cu pile s-au care-l pot cumpara cu bani.Asa ca Brigate, nu m-ai scrie pe aici tot ce gandesti ci incearca sa faci invers.

  59. brigate orinde ai fi om sa fii cinstit si onest nu e nevoie a fi cinstit si istet doar daca pleci afara ci asta trebuie sa o areti oriunde ti-ai afla

  60. Mda, revenind la subiect, columbofilia inca nu este un sport scump.Poate va ajunge caci ramanem mai putini si tot mai inversunati…dar inca , ma repet inca nu este un sport f. scump.
    Mancare cumparata de pe la mori daca se poate -este mult mai curata- mai adaugam ceva seminte mici de prin targuri, ceva leguminoase este drept ca sunt mai scumpe dar in ratie au o pondere mai mica asa ca … apa curata daca se poate vara schimbata mai des ca nu costa, oxigen mult, oxigenul este cel mai bun medicament !!!
    Ne putem prepara singuri hrana minerala – gratis- am mai mentionat in alte topicuri cum se procedeaza, verdeata cat mai des mai ales in sezon – atunci este nevoie de ea – si tot atunci este si mai ieftina , mai dam un grau incoltit ca este excelent, putina drojdie de bere ca nu-i scumpa si este f. buna.Otet de mere stie toata lumea ca-l putem face , usturoi mai gasim inca si din ala romanesc care nu este tratat i care este f.f. bun.
    Vaccinarea ptr. paramixoviroza se poate si cu vaccin din tara care sete mai ieftin ,sau ma rog cu cel din import cu remanenta de 1 an ca parca tot acolo ajungem.
    Deci mai putem da si un ceai de plante medicinale pe care le putem culege singuri ca nu-i greu si merita!
    Este adevarat ca se pune problema banilor ptr. inele, cotizatie, zboruri, fondul de club, dar aceste le platim o singura data pe an asa ca….mai merge.
    Despre achizitia de pasari da, este mai greu dar nu imposibil se pot lua oua, pui, se mai fac si cadouri, etc.
    Si la urma urmei este o placere, pe care nu dorim sa ne-o refuzam si orice placere costa.

  61. Sunt de acord cu tot ce a scris Brigate si sunt sigur ca are mult mai multe de spus,ce pot sa spun,este ca viata este din ce in ce mai scumpa si mai grea si trebuie sa ne dea de gindit la marea majoritate…. despre porumbei se vedeca se tin tot mai greu din cauza scumpirii cerialelor?…

  62. in privinta cerialelor, incearca la targurile de la tara,ai putea sa le gasesti mai ieftine,iar cu job-ul,cauta in alta parte pentru ca la astia este bataie de joc,apropo intreaba-i daca au auzit de salariu minim pe economie.

  63. in viatza nu e usor . defapt mai pot spune in Romania nu e usor . zic din expeienta ca am fost si dincolo . in strainatate si nu am tzinut cont la bani . dar acum ca sunt in tzara sa cham strantat cureua .. si cum am ajuns la lipsa de bani ,,,, trebuia sa socotesc lucrurile . am analizat eu asa in capul meu situatzia si am decis sama las de tigari . ca sa pot s merg inainte cu porumbei … acum am aproape 3 ani de cand nu fumez .. nu ca e lauda….. dar imi donez un rinichi daca e cazu asta sunt eu ! pe viitor ma pregatesc si sa concurez … pt mine cand intru in volira intru in rai nu gasesc refugiu mai bun pt ca a ma relaxa .

  64. salut colombofilii romani….vreau sa spun si eu punctul meu de vedere…..asa e..e greu in Romania cu banii….dar totusi n-a murit nimeni….pasiunea e pasiune…..si pt baietii care vb de it si spania…sa stiti ca colombofilii romani au facut o figura frumoasa aici in italia……respect!!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *