Sfaturile sunt bazate pe studiul unor lucrari de specialitate,pe articole de pe internet,pe sfaturile crescatorilor romani si straini si pe experienta personala.S-ar putea ca aceste sfaturi sa nu fie in totalitate pe placul unor vechi crescatori,dar eu cred in diversitatea de opinii.

1.Nu incepeti cu o singura pereche,este posibil sa aveti doi barbati sau doua femele.Va sfatuiesc sa incepeti cu 3-4 perechi si daca se poate cu una sau doua culori.Este preferabil sa le cumparati direct de la crescatori si nu din piata.Atentie la pui,sexul este greu de determinat in primul an.Nu cumparati porumbei mai batrani de 4 ani decat daca sunt de mare valoare.Porumbelul poate fi utilizat maxim 7 ani.Eu am in matca 3 porumbei din 2006 dar care au o mare valoare si sper ca puii lor sa-i inlocuiasca.Daca cumparati porumbei de la crescatori cu renume e de preferat sa nu cumparati pui ci porumbei cu 1-3 ani vechime, care au fost in matca.Acestia au sigur valoare fiind selectati de crescator in anul anterior.Evitati “crescatorii “negustori,care cumpara si vand.

2.Pentru cresterea guleratilor nu este obligatoriu sa utilizati doici.In cele 6 crescatorii din Germania,Franta si Belgia,vizitate in nici una nu se utilizau doici.Crescatorii canadieni si americani utilizeaza doici,in special voiajori.Eu am oprit pentru 80 de perechi de gulerati 27 de perechi de porumbei voiajor standard.Voiajorii standard sunt blanzi si pot creste si trei pui.Ca doici pot fi utilizati orice fel de porumbei.

3.Pentru imperechere este obligatoriu sa tundeti porumbeii la cloaca.Unii crescatori tund si gulerul in fata.Eu nu o fac deoarece vreau sa am pasari frumoase in tot timpul anului.

4.Este de preferat sa nu amestecati in timpul clocitului porumbeii gulerati cu alte rase.Este de preferat dar nu obligatoriu.

5.Culoarea este mai putin importanta decat calitatea.Puteti imperechea doi gulerati de culori diferite.Importanta este calitatea lor.Media calitatii puilor este data de media calitatii parintilor.Intr-un grup de pui este sigur ca unul sa fie mai bun ca ceilalti(speram ca este mai bun decat parintii).Pe acesta il pastram.

6.Cand aveti mai multi gulerati faceti o ierarhie a calitatii lor pe sexe si pe culori.Imperecheati masculul de pe pozitia 1 cu femela de pe pozitia 1,masculul de pe pozitia 2 cu femela de pe pozitia 2 ,si asa mai departe.

7.Participati la expozitii cu cat mai multi porumbei.Asa veti afla valoarea lor si puteti sa eliminati din voliera porumbeii mai slabi.Eu am participat la expozitia de la Oradea cu 100 de gulerati din care 68 au ajuns in finala in care s-au calificat in total 80 de porumbei.Bine inteles ca i-am oprit in matca pe toti finalistii.

Catanoui Stefan
stefan@jacobin.ro