Sfaturi pentru crescatorii incepatori de gulerati

Sfaturile sunt bazate pe studiul unor lucrari de specialitate,pe articole de pe internet,pe sfaturile crescatorilor romani si straini si pe experienta personala.S-ar putea ca aceste sfaturi sa nu fie in totalitate pe placul unor vechi crescatori,dar eu cred in diversitatea de opinii.

1.Nu incepeti cu o singura pereche,este posibil sa aveti doi barbati sau doua femele.Va sfatuiesc sa incepeti cu 3-4 perechi si daca se poate cu una sau doua culori.Este preferabil sa le cumparati direct de la crescatori si nu din piata.Atentie la pui,sexul este greu de determinat in primul an.Nu cumparati porumbei mai batrani de 4 ani decat daca sunt de mare valoare.Porumbelul poate fi utilizat maxim 7 ani.Eu am in matca 3 porumbei din 2006 dar care au o mare valoare si sper ca puii lor sa-i inlocuiasca.Daca cumparati porumbei de la crescatori cu renume e de preferat sa nu cumparati pui ci porumbei cu 1-3 ani vechime, care au fost in matca.Acestia au sigur valoare fiind selectati de crescator in anul anterior.Evitati “crescatorii “negustori,care cumpara si vand.

2.Pentru cresterea guleratilor nu este obligatoriu sa utilizati doici.In cele 6 crescatorii din Germania,Franta si Belgia,vizitate in nici una nu se utilizau doici.Crescatorii canadieni si americani utilizeaza doici,in special voiajori.Eu am oprit pentru 80 de perechi de gulerati 27 de perechi de porumbei voiajor standard.Voiajorii standard sunt blanzi si pot creste si trei pui.Ca doici pot fi utilizati orice fel de porumbei.

3.Pentru imperechere este obligatoriu sa tundeti porumbeii la cloaca.Unii crescatori tund si gulerul in fata.Eu nu o fac deoarece vreau sa am pasari frumoase in tot timpul anului.

4.Este de preferat sa nu amestecati in timpul clocitului porumbeii gulerati cu alte rase.Este de preferat dar nu obligatoriu.

5.Culoarea este mai putin importanta decat calitatea.Puteti imperechea doi gulerati de culori diferite.Importanta este calitatea lor.Media calitatii puilor este data de media calitatii parintilor.Intr-un grup de pui este sigur ca unul sa fie mai bun ca ceilalti(speram ca este mai bun decat parintii).Pe acesta il pastram.

6.Cand aveti mai multi gulerati faceti o ierarhie a calitatii lor pe sexe si pe culori.Imperecheati masculul de pe pozitia 1 cu femela de pe pozitia 1,masculul de pe pozitia 2 cu femela de pe pozitia 2 ,si asa mai departe.

7.Participati la expozitii cu cat mai multi porumbei.Asa veti afla valoarea lor si puteti sa eliminati din voliera porumbeii mai slabi.Eu am participat la expozitia de la Oradea cu 100 de gulerati din care 68 au ajuns in finala in care s-au calificat in total 80 de porumbei.Bine inteles ca i-am oprit in matca pe toti finalistii.

Catanoui Stefan
stefan@jacobin.ro

13 comentarii la “Sfaturi pentru crescatorii incepatori de gulerati”

 1. salut,eu le-am taiat si coamele,porumbeilor din matca,in conditiile in care nu particip la expozitii,iar toamna oricum naparlesc si le creste la loc,din cate am observat asa cu coamele taiate au hranit puii mai bine,sau poate mi sa parut

 2. cred ca acesti porumbei cer o ingrijire aparte…

 3. Pentru ca imi este tare draga aceasta rasa am incercat si eu , dar fara nici un rezultat. Dar citind acum indicatiile D-lui Catanoiu mi-am dat seama ca am facut toate greselile pentru a nu reusi . In concluzie articolul este binevenit si multi ca mine vor incerca din nou. Informatia face mult ; multumesc pentru sfaturi . Sa auzim de bine .

 4. Va invit sa va inscrieti in JACOBIN CLUB ROMAN.
  Cotizatia anuala 100 lei.Veti primi regulat informatii despre aceasta rasa.
  Am gulerati de vanzare de diferite culori.Pret intre 50 si 150 de lei.

 5. imi poate explica si mie cineva cum se “tund” porumbeii la cloaca? multumesc anticipat

 6. Ca sa tundeti porumbeii la cloaca procedati astfel
  -prindeti porumbelul ,cu aripile incrucisate peste spate,cu burta in sus,cu o singura mana si cu capul sprijinit in burta dumneavoastra.Atentie la picioare trebuie sa le imobilizati in mana in care tineti porumbelul.Daca faceti imobilizarea corecta aveti acces usor la zona in care este cloaca.Cloaca este orificiul pe unde iese ganiatul si unde are loc imperecherea.Cu o foarfeca de marime medie ,de preferat indoita la varf,tundeti puful din jurul orificiului pe un diametru de aproximativ 4 cm.Atentie sa nu tundeti si puful fin de pe marginea orificiului deoarece are rol de a crea senzatii in timpul imperecherii.La gulerati cand tundeti la cloaca ,pentru a ajuta imperecherea tundeti si penele laterale din dreptul zonei si tundeti putin porumbelul pe burta pentru ca el sa simta mai bine oualele si puii.

 7. Multumesc mult! Eu am pescarusi chinezi si ma gandesc ca se procedeaza la fel ca cu guleratii.

 8. sal
  am si eu o pereche de gulerati din toamna anului 2010
  si la an ceputului primaveri anului a cestuia mi sa ovat

  si de atunci nu sa mai ovat nici pana acuma

  a mi puteti spune din ce cauza nu sa mai ovat ?

  D-lui Catanoiu

 9. vreau si eu sa prasesc ,sfatul prinde bine incepatorilor . vreau sa cumpar. tel.0765818972

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *