Comportamentul femelelor vaduve

Cum se comporta femelele voastre vaduve la zborurile din jurul crescatoriei? Spre deosebire de masculi care sunt un deliciu de privit cum zboara, intra si ies, femelele sunt pline de figuri si cand vine vremea inchiderii, sunt foarte nesuferite.

In toate articolele si reportajele se vorbeste la modul general, cum faci zborul prin rotatie, cum sa ai compartimentele, etc. Nimeni nu vorbeste despre comportamentul femelelor si problemele care pot aparea. Imperecherea femelelor intre ele mi se pare o nonproblema comparativ cu intrarea.

Se spune la modul general ca femelele trebuie hranite mai putin, dar cat de putin? Daca am femele care de 2 zile sunt la post negru si tot abia intra, chiar daca e vreme friguroasa, se pune ca le-am hranit putin? :) Daca nu intra, s-a terminat si cu programul masculilor si cu cel al puilor pe ziua respectiva. Am zis ca neaplicand rotatia, nu le convine sa tot intre direct pe V-uri la ele, si le-am lasat sa intre pe boxe (desi imi este mult mai incomod). Nu s-a schimbat aproape deloc comportamentul lor tampit. Cand erau hranite normal, chiar stateau in zbor pe loc deasupra cotetului de parca erau 10 dihori si 10 pisici inauntru. Cand o parte sunt intrate dar nu este blocata iesirea si cateva pleaca la zbor, ies ca turbatele direct din boxe in zbor fara a mai atinge trapa si dispar, venind intr-un tarziu inaltate in picaj ca de la etapa, de parca spera sa gaseasca cu totul alt cotet. Daca masculii intra si ies, forfotesc intr-una, canta si se cearta precum niste adolescenti in fata blocului, femelele sunt parca niste salbatice luate dintr-un trib din jungla si puse intr-un mare Mall, asa se uita in jur si se comporta majoritatea.

15 comentarii la “Comportamentul femelelor vaduve”

  1. Ciudat ce spui tu. Deobicei femelele trebuie sa intre precum turbatele in voliera, deaceea se si dau primele drumu la zbor….. ca dupa 10-15 minute sa se lipeasca de plasa masculilor precum fluturii.

    Masculii au obiceiul sa hoinareasca mai mult pe afara … femelele NU …. vor sa intre cat mai repede…..

    Ceva le deranjeaza …ceva le sperie sau le.a speriat candva …
    sau intrarea este de vine …

    La vaduvie se foloseste acelasi sputnik ca intrare dar amplasat pe mijlocul a doua incaperi. Blochezi stanga pentru femele sau dreapta pt masculi in momentul in care patrund in el…

    La tine ori n.au scos toate pui in voliera respectiva ori … mai tine si de rasa…. fara a jigni.

    Pentru a evita imperecherea femelelor , aplica metoda din occident: in compartimentul femelelor trebuie sa ai obligatoriu gratar pe podea iar distanta intre gratar si podea sa fie de cel putin 40 cm. Acolo introduci 1-2 iepuri de casa.

    Acestia se vor misca in permanenta pe sub gratar speriind in acest mod femelele vaduve in a se mai aseza nonstop pe podea pentru a se imperechea.

    Aceasta metoda este practicata de Gaby Vandenabeele in Belgia si Preda Gheorghe in Romania.

    In momentul in care vrei sa hranesti femelele , chemi separat iepurii la masa.

  2. Au crescut toate pui si intrarea este comuna, intra direct in compartimentul cu boxe unde au crescut pui. Nu le sperie nici naiba. Cand sunt inauntru stau ca adormitele, se aseaza pe mine, ma trag de haine, se pigulesc, dormiteaza pe o aripa, zero urma de stres sau frica de ceva.

    Nu mi s-au imperecheat niciodata femelele. M-a amuzat copios metoda cu iepurele. Cand o sa vreau sa ma las de porumbei definitiv, o sa bag un iepure in cotet sau sub cotet si va filmez un film horror. Daca nu se sinucid toti dandu-se cu capul de plasa si de OSB pana fac gauri, cand se vor vedea afara nu vor mai intra cel putin 3 luni jumatate. :)))))

  3. Am mai vazut in compartimentul femelelor cocosel
    de munte care le speria si nu se puteau lasa pe podea, dar iepuri…..de ce nu pisica. :)

  4. Mie mi se pare normal. Femelele sunt mai proaste, si nu misca un deget, daca nu vede alt porumbel facand la fel..asa sunt si ai mei..-zboara ce zboara, trag disperati in jos, apoi stau pe casa, pana ce unul plictisit, coboara la ciugulit iarba, si coboara repede si restu sa se plimbe veseli prin gradina…pe casa si pe cotet stau ca statuile, pana ce unul sparge gheata..
    Asta inseamna spirit de turma!

    O intrebare:
    Cat zboara masculi fata de femele, sau invers?

  5. Zboara in reprize, nu ii cronometrez. La femele cedeaza mai intai cele care au avut probleme si cele de viteza. Restul sa le vad cum se sperie de tuciurile clocotinde de prin Ukraina si Moldova daca nu se pierd pana acolo de subnutritie.

  6. Odata iesite la zbor, trebuie blocata iesirea pt ca atunci cand ele intra sa nu mai poata iesi, iti dai seama ca daca au intrat si nu au vazut masculii inauntru in ziua respectiva stau numai afara.

  7. la fel patesc si eu cu femelele … imi vine sa renunt sa le concurez aproape zilnic … dar culmea este ca cel putin pana acum(4 etape pana la 210km.) sunt mai bune in punctaj ca masculii … de antrenat se antreneaza mult mai bine decat masculii( zboara lejer o ora fara sa le fortez) dar intrarea e un chin:)… cred ca o sa incerc sa renunt la rotatie si le voi da drumul ultimele(n-au decat sa intre cand au chef) … eventual o sa le introduc 1-2 masculi de la matca in compartiment pt a le obisnui sa intre mai repede

  8. Porumbei.ro, lasa-i naibii de iepuri, baga ba jderul in cotet si sa dea dracu’ daca se mai aseaza vr-una pe ceva. Numa’ in zbor stau in cotet.

  9. Aceeasi problema o am cu o tanara; azi dimineata am alergat-o juma de ora si tot nu a intrat (spre norocul ei) si am ratat antrenamentul masculilor. Face asta de mai mult de doua saptamani si la un moment dat se mai molipsise inca o tanara dar care si-a revenit.Culmea: cea care nu intra este prima care vrea sa aterizeze si le trage si pe celelalte
    Posibile motive:
    -ambele si-au pierdut masculii;una la uliu iar cealalta la prima etapa (cea care si-a reveni)
    -ambele s-au reimperecheat, dar pe cea care nu intra o cam ciufuleste vecina de deasupra
    -cea care nu intra a fost vaduvita pe pui mai mici decat celelalte
    -nu a invatat sistemul
    Poate ne lamureste cineva cu experienta mai multa

  10. Odata iesit , lasa.le la.zbor si , odata intrate, nu le mai lasa sa iasa.

    Ele, daca vad ca nu sunt masculii , pleaca speriate din voliera, cauta sa se imperecheze ….

    Nu.i ok sa le lasi sa intre sa iasa…. deaceea sunt speriate…. femelele.sunt mult mai sufletiste si sperioase fata de masculii care au in cap doar gandul de a se imperechea.

  11. In cel mai rău caz, daca 1-2 nu intră, fie le laşi să zboare în continuare cu masculii şi le separi imediat ce intră, odată cu ei, fie sacrifici cel mai slab mascul şi il introduci in compartiment, pentru a le chema inauntru.
    La văduvie, sub nicio formă, nu laşi porumbeii să hoinărească, notiunea de trapă deschisă anulează mecanismul văduviei.
    Am aceleaşi probleme cu intrarea femelelor.Stând in alt compartiment, spre sfarsitul sezonului nu-l mai recunosc ca propriu pe cel al masculilor, desi au cuibarit acolo.In plus, masculii de la matcă le atrag şi stau pe plasa lor(asta pana cand am aplicat metoda coborarii obloanelor la matca in timpul zborului femelelor).Din lipsa de timp,eu am sacrificat voit femelele, adoptand vaduvia, in favoarea masculilor si s-a vazut diferenta, in sensul ca doar ei fac performanta.Masculii se antreneaza de 2 ori pe zi, stau in boxele lor, se hranesc cand vor, prin contructia volierei mele au si un mediu mai aerisit.
    Femelele le antrenez doar seara si la lansarea saptamanala, mananca doar la program, nefiind libere in tot compartimentul, pt ca s-ar imperechea din prima saptamana.
    Pt masculi, avantajele vaduviei sunt incontestabile fata de natural.
    Succes!

  12. @Dan_TGV: nu ai avut probleme sa iti ramana noaptea in zbor? Mai multi prieteni au patit asta. Tocmai de aceea le dau dimineata. Cred ca pe canicula merge si la pranz sau dupamasa, sa bage puternic pana le sar ochii din cap daca sunt smechere. :))

  13. Ei aveam de gand sa joc si eu vaduvie , dar la ce spuneti voi aici …e cam serioasa treaba , nu as vrea sa ratez tot sezonul si sa am rezultate mediocre. Pana la urma o sa incerc si o sa scriu aici cum ma descurc. Mai revine topicul cu ” procesul etapei ” ,era interesant si acela avand in vedere vremea si imbarcarile in cursul saptamanii cu lansare tot in cursul saptamanii…

  14. Cel mai bine, cred eu- odata intrate sa nu mai iasă. Eu mai aveam si un mascul care nu avea pereche si îl bagam în compartiment, cand îl vedeau nebunele sa te ții curvasareala :-) . Mai trebuie si un pumn de antinevralgic sau calmant ca e belea. Hai sa va spun o gluma ce am patit-o eu. Le antrenam pe vagaboante si nu zburau, m-am enervat si urlam ca nebunul prin curte- “plecati, curvelor si bagaboantelor” :-) :-) :-) . Un vecim mai batran bate saracul la poarta crezand ca le bat si gonesc pe sotie si copila :-) :-) :-) :-) . A fost tare faza :-)

  15. Nu intra pentru ca nu le bagi la boxe, nu le place pe V-uri. Trebuie sa practici rotatia neaparat si dupa ce intra la boxe trebuie sa le dai mancare acolo, nu unde ai V-urile, apoi sa le lasi sa stea pe boxe cat timp zboara masculii afara.Odata pe saptamana sa le lasi sa doarma in boxe si sa muti masculii pe V-uri. Eu asa fac si nu am probleme cu ele, intra de rup sputnikul. Vezi cum rezolvi cu intrare ca nu e normal sa mai iasa odata ce apuca sa intre. Suces!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *