La fel ca alte sporturi, sportul columbofil se bazeaza pe concurenta. In general vorbind, concurenta este cu atat mai acerba, cu cat numarul participantilor este mai mare. Intrand mai in detaliu, am putea remarca ca o concurenta puternica inseamna si concurenti puternici, ceea ce ar putea insemna atat valoarea crescatorilor, dar mai ales a porumbeilor dintr-o anumita zona.

Concurand impotriva…

…altora

Fie ca, concuram la club, judet, provincial sau national, intotdeauna concuram impotriva altor porumbei ai altor columbofili. Cu cat zona in care concuram este mai restransa, cu atat, putem spune ca, rezultatele sunt mai elocvente. La nivel national sau international, rezultatele sunt destul de subiective, un rol hotarator jucandu-l relieful zonei, vantul si… concurenta.

Din pacate, in lumea columbofila exista si posibilitatea ca nimeni sa nu mai doreasca sa concureze impotriva ta si atunci cluburile pur si simplu iti “inchid usa”; singura sansa care iti mai ramane e sa concurezi la “nationale”. Asta se intampla cand devii prea bun pentru clubul tau. Fair-play… in acest caz nu exista.

…a noi insine

Exista, din fericire, multi pasionati pentru care fiecare concurs este o lupta cu sine insasi. Prognosticul dat la imbarcare, atunci cand iti faci echipa si surpriza pe care ti-o face un porumbel pe care nu ai stiut sa-l vezi ca e in forma. Placerea pe care o are fiecare atunci cand isi vede proprii porumbei aterizand pe crescatorie, este nemarginita. Adrenalina pura dar si relaxare, discutii in familie, intre prieteni sau vecini, savurand un gratarel si o berica, totul este foarte placut si relaxant, uitand de puncte, campionate, anunturi, etc.

…timpului

La orice etapa, multi dintre noi stam “pe telefoane” cu se zice. La cat ai? Dar tu?… m-ai batut… Cred ca ai locul 1 pe zbor/centru/etc. Cam asa se desfasoara etapa de etapa, intre multi apropiati in ale sportului, astfel incat, pana la dezigilare, se cam stie ordinea clasamentului.

Desigilarea este o alta actiune in care concuram contra cronometrului… nevestei. Cand ti-e lumea mai draga, spiritul mai incins si setea mai aprinsa, suna telefonul.

…zburatorilor de duzina

Parafrazandu-l pe vecinul meu, care spune: “sansele sunt egale”, tind sa-i dau dreptate daca e sa ne referim la sansele porumbeilor. Sansele crescatorilor insa, sunt direct proportionale cu numarul de porumbei pe care-i angajeaza la concurs. In cateva tari avem asa zisii “zburatori de duzina”; ei sunt acei crescatori care vin la imbarcare cu remorca de porumbei, in timp ce altii vin cu un mic cos…

In tari precum Belgia si Olanda, un subiect de actualitate este numarul de porumbei pe care il angajeaza un crescator. Multi campioni sunt de parere ca trebuie sa existe un numar maxim de porumbei pe care il poate angaja un crescator la un concurs.

Media columbofila pune accent pe castigatorii top zece sau top 100 – in functie de concurs; este de-a dreptul frustrant pentru un crescator care angajeaza porumbei putini si ii claseaza in proportie de peste 60%, sa nu i se acorde atentie, in timp ce altul care claseaza un procent net inferior – dar are un loc in top, este pus pe primele pagini.

De multe ori rezultatele sunt mai mult decat niste cifre pe hartie. Pentru a putea sa interpretezi obiectiv rezultatele, trebuie sa stii mai multe amanunte despre zborul in cauza. Astfel, evitam sa admiram castigatori la viteza-demifond din zone specializate in maraton sau invers.

Incheiere

Suntem printre putinele tari din Europa in care membrii columbofili sunt in crestere, avand totodata o medie de varsta sub 40 de ani. Marea provocare consta in a sti sa facem atractiv hobby-ul nostru, invatand din greselile altora si adaptand din mers regulamentele noastre la cele din tarile cu traditie in cresterea porumbeilor voiajori. Promovarea se face in primul rand prin puterea exemplului, celui pozitiv bineinteles, bazat pe principii corecte si de bun simt.

Sezonul columbofil sta sa inceapa, turul de incalzire e in desfasurare, mai e putin si ne aliniem la start cu “motoarele” turate la maxim.

“Sa trecem la treaba”!

Vlad Hadarau – aprilie 2014