Concursul a durat intre orele 19-21.

Castigatori:

Lazaroiu Viorel – 5/5 (VOL I si II)
Giurgiu Cristian – 5/5 (VOL I)
Guiu Pavalas – 5/5 (VOL I)
Gheboianu Cristian – 5/5 (VOL I)
Ady Nicolae – 4/5 (VOL I)
Udrea Alexandru – 4/5 (VOL I)

Fiecare intrebare are un singur raspuns corect. Pentru ca un concurent sa fie validat, el trebuie sa raspunda in forma:

Nume Prenume
Localitate, Judet
1…5 Intrebare/Raspuns


Premiile:
– Volumele I si II ale cartii sunt oferite primului columbofil care raspunde corect si cel mai repede la toate intrebarile.
– 5 volume I sunt oferite urmatorilor 5 columbofili care raspund in timpul cel mai scurt si au cele mai multe raspunsuri corecte.

INTREBARILE:

1. Calitatile sportive ale porumbelului campion sunt marcate de o multime de caractere influentate de factorii genetici si desigur de factorii de mediu. Aceste calitati sunt in mod special:

a) Origine, recuperarea rapida, metabolismul perfect, viteza de zbor.
b) Caracter, inteligenta, vointa.
c) Ocupatia crescatorului, hranirea, recuperarea, odihna, antrenamente .

2. Care sunt principalele aspecte care fac diferenta dintre crescatorii care se mentin in Top timp indelungat si ceilalti crescatori de porumbei ?

Crescatorul considera :

a) Originea porumbeilor este primordiala, face achizitii anuale de porumbei, foloseste frecvent incrucisarile, considera importanta metoda de zbor pe care o aplica si zborul unui lot numeros de porumbei.
b) Originea porumbeilor este importanta, foloseste in permaneta infuzii de sange proaspat, face permanent tratamente preventive si concureaza cu un numeric mare de porumbei.
c) Este folositor sa conserve calitatile porumbeilor campioni (consangvinizari), sa detina 2-3 familii de porumbei unde poate aplica incrucisari intre porumbeii acestor familii, sa observe toate detaliile de comportament si caracter a tuturor descendentilor, sa recurga la infuzii doar cand performantele porumbeilor incep sa scada din intensitate.

3. Imbunatatirea lotului de reproductie se poate face prin mai multe metode. Exista insa o metoda pe care o prefera crescatorii de Top:

a) Achizitioneaza un lot de pui tardivi de la un crescator cu rezultate mai bune.
b) Achizitioneaza un numar de porumbei cu multiple clasari (la licitatii).
c) Achizitioneaza porumbeii campioni.
d) Achizitioneaza porumbei care provin din imperecheri consangvine ale porumbeilor de top.

4. Depozitarea de “energie” in celule sub forma de lipide este mult mai necesara si constituie defapt rezerva principala de “combustibil”… Prin procesele catabolice care au loc la nivel celular, in care se consuma glucidele, aminoacizii si lipidele, rezulta energia care daca este raportata la 1 gram de substanta degradata, lipidele vor furniza :

a) Mai putina energie decat glucidele.
b) La fel de multa energie ca si glucidele.
c) De trei ori mai multa energie decat glucidele.

5. Prezenta oxizilor de fier magnetici (magnetoreceptori), care sunt asemanatori unor lanturi de cristale magnetice aliniate sub forma unui camp magnetic si actioneaza ca si acul unei busole, le permite porumbeilor sa aprecieze pozitia lor exacta in spatiu fata de punctele cardinale si deasemenea pot simti diferentele de camp magnetic ale regiunilor pe care le strabat in drumul lor spre casa. Acesti magnetoreceptori se situeaza in:

a) Terminatiile nervoase situate la nivelul pielii.
b) La nivelul creierului.
c) Pe fiecare parte a ciocului la nivelul narilor.
d) In urechea interna.