Cum ati trecut peste valul asta de frig?
Cand vin cu mancarea la cotet este macel. Sunt plin de zgarieturi pe maini. Pun mancare intr-un compartiment gol, deschid usa sa intre suvoiul de nebuni acolo, si apoi pun repede in celelalte compartimente pana vin nebunii sa-mi verse boabele prin podea la fauna auxiliara de la parter. Sub cotet ma asteapta cu drag soricei, sobolani si vrabii. E agitatie maxima cand vine dozatorul de boabe la ora 15:00.
La mai rau de -20 grade intr-o crescatorie deschisa este greu. Porumbeii sunt niste mingii de fulgi, fara picioare si fara gat. Curatenie? Altadata. Sau daca inlocuiesti spaclul cu drujba, ciocanul si dalta.
Am stat intr-o seara sa fac niste poze in linistea palatului inghetat… gusi pline ochi de porumb si centralele pornite pe maxim.
porumbei.ro
La voi cum consuma grit rosu in perioada asta? Trebuie sa le pun zilnic, il consuma imediat. Explicatia?
curatenie poate cu picamaru :))), buna intrebare cu gritul porumbei.ro.
1 galeata de minerale de 10kg la saptamana,70 si ceva de bucati
da din punct de vedere al hranei e balamuc mare….cat despre grit consuma cu placere atat gritul rosu cat si scoica, dar nu de speriat. cat despre curatenie…ce o vrea sfatu!! :))
PS: #porumbei.ro tii porumbeii imperecheati iarna?
asa e .consuma grit la greu.dar eu le dau mancare in felul urmator.le dau orz pe saturate .dupa aceea amestec de boabe.un cancioc la vreo 80 buc.arata f bine.chiar un pic grasuti.dar suporta bine frigul.stiu ca pe la -40 grade resimt frigul.plus ulei de usturoi cu drojdie de bere si in apa otet de mere.se simt f bine.
@marian: zburatorii sunt inca impreuna si uniti cu puii pentru a-mi face viata mai usoara, si ca sa se obisnuiasca yearlingii cu compartimentul de maturi. Astept sa dea putin caldura si o sa ii separ, parca isi iau mai bine yearlingii boxe cand e cald si ii apuca cantatul si agitatia. Duminica 13 grade pe plus!
si ai mei consuma grit rosu si scoica mai mult de cat in alta perioada .eu folosesc metoda natural si sunt impreuna toti peste iarna , nu stiu daca este bine sau rau .
Probabil mananca multa hrana minerala pt a digera mai repede boabele. Oricum eu cred ca mai bine ar fi temperaturi cu minus decat umezeala care a fost.
Gritul este bun si si ajuta la digestie. La mine gritul rosu nu prea il mananca. La mine a fost doar -14 grade (cel mai frig).
Va recomand acest articol in care Aschaerlaeckens explica de ce este bun gritul.
http://www.columbofil.com/greseli-facute-de-incepatori-un-articol-de-ad-schaerlaeckens/
Digestia si gritul au de-a face mult una cu cealalta, deoarece porumbul este macinat cu ajutorul unor pietre mai mici. Porumbei “stiu” acest lucru din propriul instinct, astfel ei mereu cauta acele mici pietre.Oameni de stiinta ca si Dr. Lahaye si Dr. Cordieze au realizat odata un mai multe teste.
Porumbeii mei au un apetit RIDICAT pentru mancare(compozitie:porumb40%,grau20%,orz30%,floare10%) iar gritul consum normal,fara excese.Cu privire la curatenie,din 2-2 zile.Cele +13 grade anuntate pe duminica nu imi prea convin,a-si prefera temperaturi cu – :D.Toate cele bune!
e greu , macel la mancare , am un mascul de matca lovit la o aripa si sunt cu ochii pe el mai mai ca cedeaza, frigul extrem il deranjeaza si mai tare . pana acum a trecut cu bine , sper sa nu mai avem si alte reprize . cat despre grit , mananca tot ce le dau dar ii mentin ocupati si cu cateva caramizi arse , ciugulesc acolo in disperare
Porumb + orz atat primesc pe saturate, am pus parchet in boxe, deci curatenia nu e o problema , cat despre grit acum nu le mai dau .. am inceput niste tratamente preventive si automat a fost scos cu 2 zile inainte +pe mancare drojdie de bere furajera, foarte buna pe tot parcursul anului
Topesc gritul si la mine in perioada asta, de scoica nu se ating ,dar elimina puful foarte bine. Sper sa isi revina vremea ca multi o sa trebuiasca sa ii imperecheze pentru columbodroame daca inca nu au facut-o .
de la frig stau asa zgribuliti????
Inca n-am trecut la Brasov -33 grade.
Imi poti spune ce dimensiuni ai la boxe?
La multi ani! :) si la mine gritul e la mare cautare. adica au consumat in ultima luna cat au consumat in ultimele 3 luni. maine ma duc sa mai iau :).
sai mai ti si trei patru zile nemancati cum se vorbea pe o pagina anterioara pentru aruncarea pufului pe frigul asta cred cai gasim statui de ghiata .-20 a fost si la plopeni PH
“Astept sa dea putin caldura si o sa ii separ…”
Eu astept caldura ca sa-i imperechez. :)
Pentru columbodroame. Din fericire toata luna ianuarie se anunta cu temperaturi pozitive.
He he he! am +4 grade in cotet .
Nu am voiajori (ma rog, mai am 2 masculi dar aia nu se pun) insa porumbeii pe care ii am efectiv topesc gritul.
Castaniii de Craiova si Trenatii de Bucuresti consuma din compozitie caramida pisata aproape ignorand scoica pisata si pietricelele. In schimb, Jucatorii de Felegyhaza si Satinetii consuma scoica si pietricelele in cantitate mare si foarte putin caramida.
Ca si hrana, toti primesc acelasi amestec de seminte compus din porumb galben si rosu, grau, mei alb, rapita, sorg rosu, floarea-soarelui neagra si tarcata, rapita si sofronel (sper ca asa ii spune acelei seminte albe de forma celei de floarea-soarelui). Amestecul il fac eu asa cum ma taie capul. Semintele le cumpar din targ.
Se descurca destul de bine chiar i-am verificat acum cand am venit de la munca. Gritul l-am luat pentru ca am inceput tratamentele dar in general aleg scoica si cochiliile de melcisori .Mancare au foarte buna ; porumb galben si rosu ,grau,orez cu coaja,sorg alb si rosu , orzoaica si foarte putina floarea soarelui.
Parca ai tai sunt mai zgribuliti ca ai mei si am adapost la fel de prost sau mai prost
Si parca le prieste mai mult frigul asta decat umezeala de la sfarsitul lui noiembrie inceputul de decembrie
Cred ca pofta aceasta de mancare,este dictata de instinctul de supravietuire…Cat despre curatenie,observatii etc,ramane pe cand va fi mai cald…Noroc pe mine ,mai am o pasiune complementara,acvaristica,si aceasta se desfasoara la temperaturi de peste 25..27 grade Celsius!!!Gasiti-va si voi o indeletnicire ,pana se face mai cald!!!
Am avut ceva emotii pentru ca in 3 Ianuarie au iesit puii la matca, dar ieri am verificat si nu a murit nici unul. Minima a fost de -20 grade….ceva mai cald fata de alte zone.
La zbor sar pe mine cand ajung cu mancarea, dar s-au ingrasat in ultima perioada desi primesc 50% orz. O sa umblu si la cantitatea de hrana…nu numai la compozitie. Altfel ajung la 100% orz pentru a-i mentine la o greutate acceptabila.
La 3 zile mananca o cana de grit rosu simplu. Am 21 masculi si 22 femele, separati. La 3 zile le pun grit proaspat, ce ramane …f marunt le arunc pe podea si-l mananca si pe ala. De vitamineral nu se ating, chiar l-am schimbat si degeaba. Gritu il cauta pt ca sunt inchisi, pt ca ajuta la digestie, le place! Nu mananca nici in sezonu de concursuri ca acum!
@Florin: si eu sunt cu acvaristica dar numai dupa ce se face bezna afara.
@Emanuel: 50 sau 60 lungime, vreo 30 inaltime parca, latimea nu o mai stiu… cat sa incapa 2 farfurii cuiburi unul langa altul.
Abia astept sa treaca mizeria asta de ger. Parca sunt de la sumo, in curand nu mai am loc pe usa daca mai pun multe straturi de pulovere si pantaloni, mi se lipeste hranitoarea de mana, astia baga in ei de parca vine sfarsitul lumii… nu mai fac fata cu inghititul la cat de repede baga pe cioc si se blocheaza, ii vezi cum merg ca pinguinii si pufaie din gat si dupa aia se screm sa dea afara si sar boabele din ei in toate partile.
P.s: matca au fata crescatoriei din plasa, crescatoria unde tin femelele de matca tot fata din plasa, iar la lotu de zbor am pus celofan, sunt cam astupati dar cand e frumos afara le rulez celofanu pana la jumatatea crescatoriei. Rezista foarte bine, le dau 2 mese pe zi si mancare bunicica.
Lasa ca-i bun si gerul asta, mai omoara din microbi, cel putin asa ne-a invatat bunica ;)
Iar pe porumbei ii caleste si ii intareste. Pe cei slabi si bolnaviciosi, cu un metabolism slab, ii doboara.
Hrana : 70 % porumb + ameste de hrana + orzoaica + ulei de usturoi sau kefir + drojdie de bere sau vitamineral.
Apa: la temperatura camerei; polivitamine sau ceaiuri de la diverse firme.
am pus geamuri cu sticla la crescatorie , la nivelul plasei de rapita , si am avut surpriza sa constat , de anul trecut inca , ca se observa o diferenta de 8 -10 grade la interior fata de exterior , si se mentine cam tot timpul . iar napirlirea se continua chiar si in februarie . presupun ca gritul se consuma mai mult si din cauza ca hrana nu este pe saturate ,iar ei mai consuma si grit mai mult . cite bordeiuri atitea obiceiuri…..
Inca nu l-am depasit…iarna este-n toi…la noi ora trei dimineata, este -18…
De ce mananca porumbeii grit ? – Toate grauntele au un continut scazut in calciu (0.01 – 0.20%) și sodiu (20-600ppm). Fosfor, cupru, zinc, mangan, seleniu – și ele sunt de asemenea, reduse în unele cereale. Multi crescatori folosesc grit, dar acest lucru nu este insa suficient pentru a echilibra cerințele nutriționale ale porumbeilor.. În afară de funcţia mărunţirii a boabelor, gritul mai are şi rolul de a completa substanţele minerale necesare organismului. De obicei de acele substanţe organismul are nevoie într-o cantitate foarte mică (de ordinul miligramelor), de acea sunt numite microelemente (de ex. Fe, Cu, Zn, Se, As, …) şi intră de obicei în structura anumitor enzime cu rol esenţial în funcţionarea organismului. Însă trebuie ştiut că nu mereu acelaşi grit este cel mai bun din care se consumă constant cantitate mare. Sunt elemente minerale care se condiţionează reciproc, de exemplu raportul dinre fosfor şi calciu, un aport sporit de calciu cere şi creşerea cantităţii de fosfor. Dacă compoziţia gritului nu este echilibrată, se produc carenţe relative dintr-o anumită substaţă, cea ce duce la consum mărit în vederea recuperării carenţei, iar în asemenea situaţie problema în loc să se rezolve, se agravează şi mai mult. Ideal ar fi cumpărarea a mai multor feluri şi amestecarea lor. In zilele noastre majoritatea crescatorilor adăuga (produse care au o formula eficienta , trateaza și anticipeaza problemele) vitamine și oligoelemente în apă o dată sau de două ori pe săptămână și ofera mineralele în diferite forme (praf, bloc, etc).In perioada de mare naparlire, am despartit perechile ,separandu-i ,tinandu-i inchisi pana primavara . Naparlirea corecta se va termina la inceputul lunii decembrie ,cu cresterea penelor din lateralul cozii. In toata aceasta perioada pana la inceputul lui decembrie ,porumbeii primesc mancare diversificata in vederea naparlirii corecte . Porumbeii care stau inchisi permanent ,incep sa ia in greutate ,asta insemnand ca se ingrasa ,grasime care se depune in muschi ,pe ficat pe inima ,pe artere . Se constata ca porumbeii sunt mai grei ca de obicei ,masa musculara este marita iar muschii sunt tari . E, aici este marea problema pe care trebuie fiecare sa o inteleaga ! – Concluzia ; daca mancarea pana acum a fost benefica porumbeilor ,acum putem spune ca mancarea in aceasta perioada ne da bataie de cap. O data cu ingrasarea porumbeilor ,ficatul fiind incarcat cu grasimi , nu mai proceseaza si organismul acumuleaza si multe toxine . Ce este de facut ? – Se stie ca ultima forma de naparlire ,este aruncarea pufului . Fulgii naparlesc, ca si penele propriu-zise, in fiecare an.Naparlirea pufului,are loc in tot timpul anului,avand insa doua perioade importante,cu cadere mai abundenta ; – Prima are loc imediat dupa terminarea marii naparliri , cea de-a doua perioada este la sfarsitul iernii ,de obicei in cursul primei clociri , cand pasarea primeste puful de vara. Deosebirea este ca inlocuirea lor se face lent, incepand din toamna si pana in primavara viitoare.Depunerea oualor opreste naparlirea fulgilor. Acest fapt trebuie avut in vedere si deci sa nu se inceapa imperecherile prea devreme primavara, inainte de incheierea naparlirii fulgilor. Pentru a grabi aruncarea pufului in timpul iernii ,in asa fel ca porumbeii sa fie pregatiti pentru primavara ,se recurge la post negru . Concomitent cu aruncarea pufului ,scopul nostru este si de a forta dizolvarea grasimilor din muschi ,ficat ,de pe artere ,inima , recurgand la metoda postului. ). Vom constata ca dupa acest post porumbeii devin mai usori ,muschii pectorali devin moi si elastici .In data de 30 decembrie ,cand temperatura afara a inceput sa scada sub -15 grade ,porumbeii ,au primit ultima masa , iar pe data de 3 ianuarie ( 3 zile de post ) ,au primit prima portie injumatatita de mancare depurativa , pentru a nu le incarca gusa care poate duce la o digestie proasta . In data de 4 ian. hrana este data la cantitate normala . In aceste zile in loc de apa se foloseste ceaiul hepatic cu adaus de urzica .( In toate aceste zile ,anul acesta 2015 ,s-au inregistrat temperaturi de pana la – 25 de grade .) Nu trebuie folosit probiotice ,intrucat flora intestinala nu avea nici un motiv sa fie distrusa .Pentru celelalte zile se poate introduce treptat porumb si sorg ,dar in cantitati mai mici ,in asa fel sa contribuim la restabilirea digestiel . In cealalta saptamana adausul de porumb si sorg poate sa creasca in functie de frigul de afara . In a doua saptamana de la post cand ne asiguram ca digestia este buna si excrementele sunt din nou solide in doua culori ,se poate incepe protocolul dinaintea vaccinarii pentru paramixoviroza . Se va face tratament pentru viermi ,apoi ptru. tricomonade ,coccidii ,salmonela ,E-coli ,respiratie ,apoi vaccinul ,iar dupa trei saptamani de la vaccin ,se vor pune la pereche . In toata aceasta perioada ,hrama va fi fara grasimi si proteine sa preantampinam ingrasatul ,iar dupa vaccin ,se va incepe treptat cu o hrana mai bogata in grasimi si proteina ,in vederea imperechierilor .Cu o hrama mai buna si cu un supliment de vitamine ( ADE3) ne asiguram ca fecundarea este reusita 100 % . Cand femela a depus si al doilea ou ,si perechea a facut schimbul clocind ,este vremea ca porumbeii sa fie eliberati afara , in vederea initierii si antrenamentelor dinaintea inceputului de sezon sportiv.
Eu am 18 grade la ei!