Articol publicat de ION Ion
Stimati columbofili va rog sa ma suportati si cu acest material, cu speranta ca in el se regasesc si unele aspecte ce pot fi puse in practica de fiecare dintre noi.
Dupa cum lasam sa se inteleaga din precedenta mea interventie ?DRUMUL CATRE PERFORMANTA ? 17.11.2007?, reusita in concursuri depinde de valoarea porumbeilor, nivelul de curatenie al crescatoriei si, in final, dar nu in ultimul rand, metoda de zbor.
Sincer marturisesc faptul ca nu sunt la curent cu ultimile noutati ori ?artificii/jonglerii? in ceea ce priveste angajarea, cu succes, in concursuri a FEMELELOR.
Din punctul meu de vedere, in acest domeniu, nu sunt permise ?jumatati de masura?, pretentiile crescand proportional cu anvergura concorsurilor ? fond/mare fond.
Astfel, conditia esentiala este VALOAREA PORUMBEILOR. Pe intelesul tuturor aceasta sintagma s-ar rezuma la urmatoarele: porumbeii trebuie sa provina din exemplare valoroase, inteligenti, cu vointa de intoarcere rapida la crescatorie, curaj, capacitate de refacere rapida dupa efort sustinut.
Crescatorii de top afirma ca ?femelele sunt mult mai curajoase si mai stabile?, calitati necesare in special pentru concursurile de fond. De asemenea, se mai afirma si faptul ca ?o femela care se claseaza foarte bine intr-o pozitie determinanta, la o data precisa (peioada de imperechere, inainte ori dupa iesirea puilor din oua, etc…) poate obtine acelasi succes major si anul viitor daca se respecta data imperecherii, metoda de zbor, conditia fizica a porumbitei.
Ar fi de preferat ca baza unei crescatorii sa fie alcatuita cu pui din parinti valorosi, de preferat tardivi, dar care nu provin dintr-un cuplu izolat de buni zburatori, ci din porumbei cu rezultate notabile timp de mai multe generatii (parinti, bunici, veri, etc…).
Femelele provenite din asemenea ascendenti, teoretic, ar trebui sa posede calitati care le-ar recomanda sa participe la concursuri de fond ? sa aiba un gabarit mic spre mijlociu, echilibrate, tinute in mana sa fie mai usoare decat par la vedere, penajul sa fie abundent, lucios unsuros, musculatura lunga, supla, ochi expresivi, bogat vascularizati, un ?fund? al gatului roz, neiritat, respiratie linistita, comportament calm la intrarea in crescatorie.
Adaptat la conditiile geografice ale tarii noastre, voliera ar trebui orientata pe directia S.E., uscata, bine aerisita, dar lipsita de curent. Dupa asigurarea unor prime conditii minime, dar obligatorii, ne putem gandi la concursuri.
Conform unor pareri, in primul an de viata ? mai ales daca urmeaza a fi pregatite pentru concursuri de fond, femelele, indiferent daca sunt pui din prima sau a doua serie, cu naparlire completa, nu ar trebui excesiv antrenate si angajate in concursuri a caror distanta sa depaseasca 200 ? 300 km. Aceste zboruri ar trebui sa reprezinte o modalitate de EDUCATIE/DISCIPLINARE si nu concurs (nu trebuiesc ?pedepsite? daca nu reusesc sa se claseze).
Indiferent daca au sau nu pereche, in primul rand trebuie urmarita REGULARITATEA si VIOICIUNEA exemparului/exemplarelor la intoarcerea din cursa. Astfel, O ?RATACIRE? ACCIDENTALA DE CATEVA ORE SAU SOSIREA A DOUA ZI, MARCATE DE O USOARA STARE DE OBOSEALA, NU REPREZINTA ELEMENTE SEMNIFICATIVE DACA NU SE MAI REPETA.
In primul an de viata se recomanda ca antrenamentele sa aiba loc in momente diferite ale zilei, la distante mici, in grup, apoi izolate. Acestea aduc mult mai multe beneficii decat zborurile lungi, hazardate, care pot depasi foarte usor experienta si puterea de zbor a puilor. E bine de stiut ca dezvoltarea fizica a porumbelului este completa abia la varsta de 3 ani.
Chiar si femelelor tinere, tardive, le pot fi ?impuse? antrenamente mici, repetate, pana la 50 km, perioada care se poate prelungi pana la sfarsitul lui octombrie, atunci cand conditiile meteo permit.
In urmatorul an, femelele scoase din prima sau a doua serie de pui (la varsta de 1 an), pot fi angajate cu succes la toate antrenamemntele si concursurile pana la 300 ? 400 km. (de 1 ? 2 ori), cele tardive din anul precedent pana la 200 km.
Insa, abia la 3 ani, femelele pot face fata cu succes concursurilor de fond si mare fond.
Cert este ca pregatirea femelelor pentru concursuri este mult mai complexa decat ar parea la prima vedere, dar daca este bine facuta, rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Daca o echipa de masculi o poti avea la dispozitie relativ usor pentru antrenamente in jurul crescatoriei (atat dimineata cat si seara), cand si crescatorul are de obicei timp liber, aceasta perioada este incomoda pentru femelele ?ocupate? cu clocitul , cresterea puilor mici ori ?goana? la cuib.
O solutie pentru acest mic neajuns ar consta in eliberarea femelelor in intervalul orar 13 ? 16 de catre crescator sau un alt membru al familiei. Femelelor ar trebui sa li se impuna un antrenament in jurul crescatoriei care sa creasca gradual in intensitate, ajungandu-se pana la o ora si jumatate.
Fara acest antrenament zilnic, femelele s-ar ingrasa, iar angajate in concursuri s-ar putea pierde cu usurinta sau nu vor avea rezultate bune.
O varianta care a dat rezultate ar consta in aceea ca o data pe saptamana ? miercuri sau joi ? sa fie efectuat un antrenament de aprox. 50 ? 60 km. intre 2 concursuri, indiferent de distanta acestora. Pentru celelalte zile ale saptamanii femelele sunt eliberate la ora 13, daca este vorba de un concurs de fond, iar daca etapele de zbor presupun distante mai scurte (primele ale sezonului) sunt suficiente antrenamentele in jurul crescatoriei.
Cu cat femelele sunt mai tinere, numarul antrenamentelor ar trebui sa fie mai mare (5 ? 10) in momente diferite ale zilei, in grup sau individual, de preferat la mijlocul zilei cand nu sunt deranjate de pe cuib. De asemenea, la cateva antrenamente, porumbitele pot fi intoduse de seara in cosul de antrenament pentru a se obisnui cu acesta, cu asteptarea si pentru a nu fi dezorientate si speriate daca acest lucru s-ar petrece pentru prima data in timpul concursurilor.
Referitor la relatia fata de cuib, trebuie retinut ca fiecare femela are pozitia sa favorabila care trebuie retinuta si respectata la aceeasi femela.
Artizanii zborului cu femele la natural recomanda angajarea acestora in concursuri de fond la 7 ? 10 zile dupa depunerea celui de-al doilea ou si cu pui pana la maxim 10 zile (perioade de maxim atasament si conditie sportiva).
Pentru mentinerea mai mult timp in forma a femelelor mai pot fi folosite si mici trucuri. Astfel, daca se observa ca o femele are rezultate excelente pe oua ?ciocnite?, se pot plasa in cuib oua ?ciocnite? cu doua trei zile mai devreme in special la un concurs de fond.
Cu acest ?joc? nu trebuie insistat sau fortat peste 2 ? 3 zile, caci natura nu poate fi pacalita prea mult.
De asemenea, o femela care in momentul angajarii ar avea un pui de 10 ? 12 zile, dar ea este calma, i se poate inlocui, cu cateva zile inainte, puiul cu un altul de aceeasi culoare, dar nu mai mare de 5 ? 6 zile. Inlocuirea se poate face seara, mai ales daca femela continua sa ramana in cursul noptii pe pui.
Unei femele, cu atasament maxim cu pui de 6 ? 10 zile, i se poate retrage masculul cu 2 ? 3 zile inainte de angajare, in acest fel marindu-i-se atasamentul.
In general nu se greseste daca se angajeaza femele intr-un concurs de fond la 7 zile dupa cel de-al doilea ou si in continuare, pe pui pana la 10 zile.
Acestea sunt momentele in care femela este calma, in plenitudinea fortelor, stiut fiind faptul ca in concursurile de fond valoarea sportiva isi spune cuvantul pana la 80% si numai 20% conteaza pregatirea si aceasta, de obicei, efectuarta in concursurile anterioare celui de fond.
La concursurile de fond in care sunt angajate femele de o importanta deosebita este si hrana pe care o primesc acestea. In primele 2 ? 3 zile dupa concurs ratia trebuie sa fie depurativa, cu orz/orzoaica 5 ? 10% (duminica, luni, marti), dupa care va creste procentajul de leguminoase si porumb la 30% din fiecare, ca inainte cu 2 ? 3 zile de angajare sa se ajunga la 1/3 leguminoase, 1/3 grau, restul porumb.
Cu o zi inaintea angajarii si in dimineata zilei de angajare se poate da un amestec compus din: 80% porumb, 10% mazare, 10% grau.
Desigur, pe langa toate acestea columbofilul trebuie sa aiba si ochiul format pentru ajustarea ratiilor alimentare, insa, in momentul de fata acesta este un aspect minor intrucat exista pe piata mancare preambalata pentru fiecare moment al sezonului (imperechere, cresterea puilor, perioada concursurilor, depurativ, etc…).
DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE, AL INCEPATORULUI AVID DE CUNOSTINTE DE SPECIALITATE SI PLIN DE NERABDARE IN ASTEPTAREA REZULTATELOR BUNE, AS FI DE PARERE CA CEI TINERI SA VADA CUM PROCEDEAZA COLUMBOFILII MAI EXPERIMENTATI SI CARE AU OBTINUT REZULTATE DE VARF IN CONCURSURI.
ASTFEL, IN SEDINTELE DE CLUB DIN TIMPUL IERNII AR FI BENEFICE ASEMENEA PREZENTARI IN CARE ?GREII? ACESTUI SPORT SA IMPARTASEASCA DIN FRUMOASA LOR EXPERIENTA.
Multumesc tuturor celor care inca ma mai suporta, care ma critica ori care ma incurajeaza.
Domnule Ion Ion in primul rind doresc sa va salut si apoi sa va spun ca nu trebuie ” sa va suportam” ci trebuie sa va multumim cu totii si sa va invitam sa aveti cit mai multe interventii de acest tip pe topic, pentru ca de oameni ca dvs. are nevoie columbofilia, de oameni generosi si disponibili sa imparta cunostinta pe care o au. Multumesc inca o data si sper sa scrieti cit mai des. Toate cele bune!
Bravoo!!inca te mai suportam :) si te asteptam cu noi articole,daca bineinteles mai vrei sa le publici pe site!iar pentru cei care critica pot sa ti spun ca raman doar cu critica!mult succes pe viitor!
ati specificat mai sus ca femelele ar trebui eliberate intre orele 13 -16 si antrenate tot in intervalul asta de timp?ce efecte negative ar avea acestea daca ar zbura cam o ora la 35 grade vara?astept sugestii………….
super articolul! Si mai e ceva , articolul e de la tine sau din vreo carte?
foarte bine concentrat a discutia ,direct la subiect si in cunostinta de cauza ,respect oamenilor care mai impartasesc si altora din experienta lor,din pacate cam putini dau si altora dreptul sa viseze.
eu personal astept alte subiecte ,intamplari fapte deosebite intalnite in crescatorii,tip povestioare din care sa pot trage invataminteva salut cu respect
Nu stiu unde se mai respecta regula cu porumbelul in plenitudinea fortelor la varsta de 3 ani. La mine in club cele mai lungi concursuri(si probabil cele mai grele) ,ma refer la Bialystok si Terespol, au fost castigate de doua femele in varsta de un an(ambele campioane nationale la mare fond respectiv as maraton tineret). “Pana la 400, d 1-2 ori,cele tardive pana la 200”. Pai si puii toamna pana unde ii ducem? Articolul este binevenit dar orice afirmatie in sportul columbofil e mai degraba o probabilitate ,iar foarte rar o certitudine
Foarte frumos!
?sta este mai complet dec?t primul ?i con?ine ?i ni?te “artificii”
Mul?umim dl. ION ION
intradevar interesant articolul. in legatura cu culegerea de informatii de la crescatori de succes e mai greu pt ca un campion nu isi va dezvalui secretele niciodata publicului larg(la noi fata de alte culturi columbofile vezi belgia olanda marii, crescatori nu dezvaluie niciodata metodele prin care obtin succese).
pt draghici alex anu asta a fost total diferit fata de anii trecuti. in toata tara la concursurile de fond au avut castig de cauza porumbeii tineri max 2 ani.
Dupa opinia mea de incepator cred ca fiecare isi face un plan de antrenamente in functie de pasarile pe care le are.Nu toti porumbeii sunt la fel,unii se maturizeaza mai devreme decat ceilalti si de aceea treb urmarite rezultatele in fiecare an.Domnul Ion descrie cateva metode de zbor si e bine sa tinem seama de ele si treb sa-i multumim.Spunea cineva despre discutii de acest gen la sedintele de club pe timpul iernii si sunt de acord cu dansul,dar de cate ori am fost nu am vazut decat cearta si contraziceri.Deci chiar treb sa tinem cont de…”maturizare”,ca si la porumbei.
Nu o sa vezi niciodata astfel de discutii la club. Niciodata. Pentru ca sunt foarte putini cei care suporta sa fie contrazisi intr-o discutie, toti vor sa aiba dreptate si din orice amanunt minuscul poate iesi scandal.
BUNE ARTICOLE !Felicitari ! iNSA, VALABIL PTR. TOTI ….si la toate subiectele abordate : DOMNILOR ,aici toti suntem egali…, ..haideti sa ne respectam reciproc, topicele sunt creeate sa ne ajutam unii pe altii cu diferite sfaturi si pareri nu sa ne certam…!
propun ca subiect Reglarea si folosirea ceasurilor mecanice, cu exemple de benzi pe care sa se vada <> ,prin scanarea benzii si trimiterea ei in format PDF…unde sa se vada : reglarea ptr bataia de pornire ; prima bataie constatatoare..; reglarea zilei ;orei; minutarului..etc..
Sunt foarte multi incepatori care fac diferite greseli din cauza carora pierd ,prin anularea benzilor, diferite concursuri, si cerind sfatul celor mai batrini ,se trezesc refuzati ,sau pacaliti, ba ca nu e bun ceasul…ba ca tre sa porneasca cu zia asa…, ..etc . numai ce trebuie nu li se spune. INSPECIAL LA CEASURILE BENZING intilnim astfel de probleme…stiu ca sunt reguli stricte in RNS uri, insa hai sa simplificam lucrurile prin exemple de simulari de Concursuri ! va multumesc !
graba strica treaba,asta i sigur,ce s ar intampla daca parintii vostri v ar cere la varsta de 10 ani sa faceti cea ce fac ei la 30 sau 40 ani,nerabdarea voastra e de a dreptul patetica,v am mai spus ,voi asteptati doar rezultate rapide,daca nu, valea cu porumbelul respectiv, asa ajungem sa cumparam porumbei din familii straine in loc sa ne cream propria noastra familie,slabi mai suntem,si ne miram ca rad strainii de noi,halal columbofili mai suntem
Domnule ioni daca tu astepti ca porumbei sa faca performanta la 10 ani te inseli.Daca nu face prformanta pana la max 3 ani nu mai face niciodata.Degeaba il mai zbori ca vine acasa de la orice distanta fara clasare.
Eu cred ca cel mai bune e sa joci la vaduvie dubla cu angajarea ambelor sexe.Asa nu mai ai probleme nici cu ouatu la femele nici grija ca trebuie sa ai o pozitie favorabila de cuib.Este mai usor si in privinta antrenamentelor.
Are dreptate soceanu daniel si la mine la club porumbei tineri au castigat destule concursiri de fond.De la BRNO 780 km au castigat primelr 2 locuri porumbei de 1 an.Sunt curios ce vor face la anu.
Ioni nu a zis ca porumbeii sa aiba 10 ani, reciteste mesajul. Si eu cred ca cel mai bine se zboara la fond la 2 ani. Observ asta in siguranta, experienta si vigoarea porumbeilor care ating acea varsta.
Am inteles mesajul lui ioni dar el cred ca crede ca daca zboara un porumbel si nu face nimic pana la 2-3 ani cand e in floarea varstei nu face dupa aia deoarece imbatraneste si ii scade performanta.Porumbei peste 3 ani pot face fata cu brio la un maraton unde ii trebuie foarte multa experienta mai ales daca e un concurs greu.
“Multe drumuri duc la Roma” sau cum am spune cea mai buna metoda este cea care te duce la succes,si inclin sa cred ca sunt destule!desi cei mai multi dintre noi practica naturalul,totusi cred ca viitorul il reprezinta vaduvia!zborul la natural cu femelele e un lucru de finete ce nu reuseste multora din noi!desi pare simplu la prima vedere e foarte greu sa aduci femela pe acea pozitie in care sa claseze de cel putin 3 ori in fata!intotdeauna a 3 clasare e cea mai grea!si femelele zburate la vaduvie sunt de multe ori la fel de sau chiar mai competitive ca masculii!plus ca naturalul necesita mai multa munca ,timp si spirit de observatie!parerea mea
vlad tu nu sti sa citesti ,eu nu cred ,eu stiu, in schimb tu nu stii,am spus clar,un porumbel dupa 2, 3 ani este matur si ti mai spun ceva, de ce multi porumbei care la 1 an dau super rezultate, dupa aia nu fac nimic,ca nu sunt buni,ai,?si asta nu o spun numai eu ci si marii crescatori ,da si floarea varstei la un porumbel nu i la 3 ani ci dupa 4,5 ani sunt porumbei care au zburat cu brio si la 9 10 ani,
pt porumbei.ro,aveti dreptate si eu observ la porumbeii mei de 2 ,3 ani ca se transforma incontinuu,devin mai usori,musculatura mai buna,penaj mult mai bun calitativ,devin mai siguri pe ei,mai rapizi si mai buni la zbor,deci capata putere mai multa si experienta,dar tendinta tinerilor este de a grabi,nu au rabdare,alearga numai dupa succese rapide,cea ce nu i rau dar nu asa cum cred ei
ioni sant porumbei de un an care fac si ceva si mai incolo.Sati dau un exemplu o femela ca yarling a fost loc 5 judetean ,ca matura loc 2 judetean si loc 3 fond palmares.Am zis la poz 16 ca sunt curios ce va face yarlingul ce a luat loc 1 la brno.
corect, dar cati dintre cei care la un an au rezultate ,au si dupa 2 ani??,,si cati dintre cei dupa 2 ani au rezultate constante,numarul celor maturi este cu 70,80%mai mare decat al celor tineri
Depinde de la porumbel la porumbel sunt uni care explodeaza de tineri si pe urma nu mai fac nimic ,iar alti care treptat isi maresc performantele.
In columbofilie sunt mereu surprize.
ai dreptate,f adevarat
domnule ION-ION imi pare rau ca trebuie sa va zic un lucru esential, si eu concurez de 25 de ani, dar in prezent suntem in secolul vitezei!
La inceput si eu angajam pasarile tinere doar la 420 km demifond , dar de mult nu mai joc asfel deoarece multe pasari tinere ne-au aratat ca daca in primul an a facut norma la fond in anul 2-3-4 sunt f buni zburatori!
am mai multe ex pt dumneavoastra!Femela care este locul1 palm maraton jud timis la un an a avut norma fond, la doi a fost loc 1 jud la maraton si 34 RO , IAR ANUL ACERSTA VA FI IN PRIMI 10 RO la palmares!si ex ar fi destule dar nu vreau sa insir rezultatele crescatoriei STAN+ILIE se pot vedea pe seit,dar vreau sa va fac sa intelegeti ca tineri incepatori trebuie sa plece corect in acest sport si sa stie ca numai cosul poate face diferenta ,restul sunt doar opini mai bune sau mai rele ei trebuie sa selecteze doar ce cred ca ai ajuta in acest sport!