Consangvinizare sau incrucisare?

Acest pasaj este luat din cartea “Consangvinizare practica” scrisa de W. Watmoung, editata si tiparita de Watmounghs Limited, Londra. Reprintata in Iulie 1982 (editia a 6-a)

Consangvinizarea pasarilor

Principiile consangvinizarii sunt aplicate oarecum diferit pasarilor comparativ cu metoda aplicata la animale (exceptie fac pasarile care nu sunt monogame).

In cazul porumbeilor, papagalilor, canarilor etc, puii sunt produsi de perechi, in timp ce in cazul cailor, cainilor, iepurilor etc, un mascul poate fi imperecheat cu mai multe femele intr-o perioada scurta de timp, asa cum un cocos se imperecheaza cu un numar mare de gaini.

Obiectul consangvinizarii este de a produce in masa caracterele bune ale pasarilor care sunt utilizate, si de a evita, atat cat este uman posibil, intensificarea greselilor sau constitutia slaba.

Printr-o proasta consangvinizare unul poate cu aceasi facilitate sa fixeze defectele asa cum printr-o consangvinizare buna un altul poate fixa toate caracterele bune. Consangvinizarea trebuie sa o spunem este o sabie cu doua taisuri, este esential sa folosim doar unul din ele, o indeletnicire nu chiar atat de greu de manevrat daca cel care o foloseste are si bun simt.

Selectia si eliminarea

Regula de aur a consangvinizarii poate fi exprimata in doua cuvinte: selectie si eliminare; selectarea perechilor potrivite bazandu-se pe aspect, performante si pedigree; eliminarea fara mila a oricarei pasari care nu este dorita dintr-un anumit motiv.

Rezultatul unui plan de consangvinizari va da satisfactii sau insatisfactii conform calitatii pasarilor folosite in echipa de reproducatori in fiecare sezon – calitatea pasarilor inrudite care sunt reimperecheate, potrivirea intre ei ca pereche, judecate dupa infatisare, performante si pedigree.

Consangvinizarea stransa nu trebuie facuta decat in momentul in care crescatorul este comvins ca pasarile utilizate au calitatile care doreste sa le fixeze in familia lui; trebuie sa analizeze atat pasarile consangvinizate cat si parintii-bunicii lor.

In compartimentul de reproductie pedigreeul este atat de important ca si aspectul exterior si performantele pasarilor. Toate familiile au plusurile si minusurile lor. Cele mai bune familii au putine defecte; cele mai rele sunt pline de defecte. Nu sunt interesat de familiile rele.

Cand incepem formarea unei tulpini este de dorit sa se inceapa cu putine perechi de pasari de cea mai buna calitate posibila, acelea cu putine defecte si cu calitati evidente si placute. Ele nu trebuie sa fie neaparat mari campioane cumparate cu preturi foarte mari, dar trebuie sa fie neaparat ceea ce crescatorii numesc ca fiind un lot bun de reproductie, sa prezinte toate calitatile rasei si sa fie cat mai putine defecte, oricum vor avea defecte, inca nu am vazut un animal perfect. Slabiciunile trebuie sa se manifeste in punctele minore, greselile grave nu trebuiesc tolerate. Moral este sa cumperi cele mai bune pasari care ti le poti permite si sa preferi sa ai cateva perechi de pasari bune decat o gramada de pasari rele.

A face un tort

Voi repeta exemplul care l-am dat cand am explicat despre reproductia papagalilor la Intalnirea crescatorilor de papagali din toata lumea, tinuta in Harrogate in August 1954: Cand o gospodina vrea sa faca un tort ea trebuie sa detina ingredientele perfecte, daca nu nu va iesi un tort bun. Mai mult de atat: va trebui sa amestece aceste ingrediente perfect, si aceasta este amestecul rezultat, daca il aplicam la cultura noastra de pasari, cand aplicam asta la cresterea animalelor, este extraordinar de important.

Ingredientele bune in tortul nostru sunt pasarile cu care incepem. Amestecul este selectia partenerilor din pereche facuta cu o indemanare exemplara ca in timp sa rezulte o tulpina de pasari care sa reproduca invingatori in mod regulat.

Dar in amestecul ingredientelor vor fi si ingrediente care noi nu vrem sa fie in tortul terminat. Se pot elimina acestea printr-o consangvinizare legata cu o eliminare stricta. In fazele initiale ale unui program de consangvinizare vor apare pui care vor avea greseli, fiind inferiori parintilor. Greselile le vor mosteni de la parinti din bagajul de gene purtate de ei in mod latent. Din cauza aparitiei acestor pui in primele faze de consangvinizari sunt atatea critici, dar in acelasi timp exact din acest motiv ar trebui sa fim recunoscatori. Daca parintii nu s-ar fi inrudit aceste defecte ar fi ramas latente la infinit, acum ele au iesit la lumina si pot fi eliminate.

Puii care vor fi pastrati vor fi cei care au toate calitatile reprezentative ale familiei din care provin si cei cu defecte vor fi eliminati. Consangvinizarea a scos si zgura la suprafata. Continua cu acest proces de segregare, in doua generatii ai sa ai pasari care nu vor purta nici un defect si care vor arata foarte bine, si care vor fi capabile sa reproduca pui de mare clasa. Ei vor fi la fel de buni ca reproducatori pe cat de bine arata si acest lucru se va datora faptului ca nu sunt purtatori de nici un defect ascuns. Ei sunt intradevar ca reproducatori specimenele care par a fi, total diferiti in schimb de o pasare care arata la fel de bine, dar care este inferioara ca si reproducator pentru ca poarta defecte ascunse. Un asemenea specimen este deseori rezultatul unei incrucisari. Sa spunem clar si simplu, consangvinizarea produce loturi care sunt homozigote pentru calitatile lor bune – incrucisarea produce loturi heterozigote.

Consangvinizarea nu creaza

Consangvinizarea in sine nu aduce nimic nou. Nu creaza nici calitati nici defecte. Doar face cel mai bun produs din materialul existent. Odata cu nevoia de a avea toate lucrurile bune (ingredientele tortului) la dispozitie, cu scopul de a le condensa toate intr-o pasare, cea mai buna pasare care o cresti. Specimenul care le are pe toate, care nu are aproape nici un defect, unul din acei indivizi extraordinari care vor deveni faimosi.

Sa consangvinizezi pasari care au putine calitati va duce la producerea unei tulpini de o calitate inferioara, chiar si asa pasarile crescute vor fi de un tip general datorita efectului consangvinizarii. Crescatorul care stie sa consangvinizeze produce pasari care au elemente comune dar sunt de o calitate superioara, nu mediocre.

Mai devreme in aceasta carte v-am dat exemple de crescatori care au realizat succese extraordinare fara sa introduca nici un exemplar nou in crescatorie; sunt cativa care chiar cred ca incrucisarea nu e necesara niciodata. Entuziast cum sunt de efectele consangvinizarii, nu pot subscrie in totalitate acestei opinii, si nu pot afirma ca nimeni nu mai trebuie sa introduca niciodata exemplare noi in matca, in ciuda riscurilor pe care le implica hibridarea. Aceasta nevoie poate apare mai ales daca sunt ceva lipsuri in calitatile pasarilor formate.

In experienta mea, oricat de nemiloasa a fost eliminarea si de meticuloasa selectia, vine o vreme cand crescatorul observa ca anumite greseli apar frecvent la pasarile tinere. Acest lucru nu se intampla mereu, dar este o problema cu care va trebui sa lupti atunci cand apare. Singura metoda este sa hibridezi.

Grade de rudenie

Cand consangvinizez cu papagali sau porumbei (cele care eu le studiez) nu sunt atat de concentrat la gradele de rudenie intalnite in cadrul perechii formate. Nu reproduc din perechi in care ambii se inrudesc apropiat doar pentru ca se inrudesc apropiat; prefer sa se inrudeasca mai indepartat daca imi pot atinge scopul. Ca si exemplu, dupa cateva sezoane de consangvinizari reusite unul poate fi sigur de calitatea foarte buna a pedigreelor fiecarui membru din echipa de reproductie – acolo nu sunt cu certitudine caractere nedorite latente – astfel incat este atins un punct cand pedigreele pot aproape (nu in totalitate) sa fie ignorate si selectarea partenerilor sa se faca doar dupa aspect si performante.

Am fost intrebat deseori daca favorizez un anumit grad de rudenie in cadrul perechii, astfel incat pasarile sa poata fi imperecheate satisfacator cand le este analizat aspectul si performantele. Pot raspunde doar intr-un mod general, asa cum o sa se vada in ultimul paragraf. Imi place sa imperechez unchi cu nepoata, matusa cu nepot, verisori, tata cu fiica, mama cu fiu, bunic cu nepoata, bunica cu nepot. Favorizez imperecherile intre semi-frati cand parintele ambilor este o pasare cu totul si cu totul deosebita.

Nu imperechez niciodata frate cu sora daca ambii nu sunt de o calitate extraordinara. Puii reprodusi din frate cu sora pot avea doar caracterile parintilor reasamblate, nu este probabil sa produci dintr-o astfel de imperechere un pui superior parintilor. Pe de alta parte, un pui reprodus din tata cu fiica, de exemplu, poate avea o doza dubla a unei particularitati purtate de tata.

C.A. House a declarat ca in consangvinizare crescatorul trebuie sa se concentreze sa imbunatateasca fiecare calitate pe rand si rand pe rand sa le selecteze pe toate ca sa produca specimene aproximativ perfecte. Sa folosesc cuvintele lui, a spus:

“Construieste fabrica putin cate putin. Din experienta iti spun ca nu poti atinge un anumit punct daca incerci sa faci tot odata, mai bine fa progrese incet si sigur facand putin cate putin, si asta, stiu, este experienta celor mai talentati crescatori!”

Daca acest sfat ar fi adoptat ar insemna ca producerea unor loturi de calitate superioara ar fi un proces lung prin care nimeni nu ar trece fericit, recitind cartea lui Mr House am facut urmatorul comentariu:
“Ma gandesc ca sfatul dat de Mr. House cu privire la selectarea calitatilor una cate una pe rand nu trebuie sa fie luat asa literalmente. Experienta m-a invatat ca daca consangvinizarea este manuita cu pricepere si sitematic, sezon dupa sezon, imbunatateste toate calitatile. Daca un crescator se concentreaza doar la o calitate neglijandu-le pe toate celelalte, devine necesar sa isi dedice foarte multi ani pentru a produce exemplare bune din toate punctele de vedere. Stiu ca atunci cand Mr. House a scris despre consangvinizare nu a vrut sa perpetueze ideea ca fiecare calitate trebuie selectata pe rand, ceea ce a vrut sa spuna este necesitatea de a selecta parteneri si de a face un program de reproductie care sa accentueze calitatea care este cea mai slaba aceea tulpina cu care se lucreaza. Mai tarziu in cartea lui Mr House explica in detaliu acest punct de vedere.

Este nevoie de rabdare

Multi crescatori tineri sunt intr-o graba mare de a creste multi campioni. Ei anticipeaza stabilind o viitoare familie cu care vor munci cateva sezoane. In timp ce vor reproduce cativa castigatori in primele zile, ei nu trebuie sa se astepte sa detina o tulpina a lor capabila sa reproduca multe locuri de 1, si fiecare pasare care o vor creste un potential parinte al unui castigator, pana cand nu vor trece minim 3-4 sezoane. Ei trebuie sa fie rabdatori. Trebuie sa isi construiasca atent si cu pricepere pasarile care le-au vizualizat cand au inceput. Apoi ei vor avea adevarata recompensa pe deplin. Ca o declaratie generala, as putea spune ca perioada de timp care e necesara pentru a atinge obiectivele este guvernata de 2 factori de o egala importanta – calitatea pasarilor initiale si abilitatea aratata de crescator in a inmulti si selecta.

Sunt pareri impartite despre cine e mai important in pereche, masculul sau femela. In sens larg, opinia mea este ca ei sunt de o importanta aproape egala, dar as fi tentat sa aleg femela totusi, dar conform invataturilor geneticii, un sex nu poate influenta mai mult decat celalat calitatea puilor.
De ce atunci eu prefer femela? Sunt ilogic? Voi incerca sa imi analizez gandirea cu privire la acest lucru. Femela este, ca si exemplu, solul din care planta (puii nostri) vor creste. Puterea plantei va fi data de calitatea solului din care creste. Pentru a continua cu analogia, daca femela e puternica si viguroasa cu calitati mostenite dezvoltate la maxim (pe scurt, daca ea e pamant bun) rezulta automat ca puii vor mosteni si ei o constitutie asemanatoare, si calitatile bune care ei le-au mostenit se vor dezvolta la capacitate maxima.

Consider ca acest punct de vedere trebuie sa fie apreciat: lucrurile bune mostenite nu se arata mereu intr-o pasare sau intr-un animal asa de mult cum s-ar fi aratat daca nu ar fi fost tulburari de dezvoltare, in acest context nu ma refer la acele tulburari de crestere care se manifesta din cauza unei boli sau a malnutritiei, dar la aceleasi simptome manifestate in urma unor slabiciuni prenatale sau congenitale.

Aceasta nu este dogma, este o teorie, dar este sustinuta de observatiile mele asupra pasarilor si animalelor facute in ultimii 50 de ani.

Aproape mereu am observat in crescatoriile in care erau femele inferioare masculilor ca se faceau progrese mici si in crescatoriile in care masculii erau inferiori femelelor am vazut atingerea succesului.

Am observat si o greseala facuta des de crescatorii de papagali in particular. Ei cumpara un mascul de mare clasa si dupa mai tarziu in seria de vanzari incearca sa cumpere femele potrivite ca sa il imperecheze. De cele mai multe ori femelele nu sunt atat de bune ca si masculul, puii crescuti fiind dezamagitori.

Pasarile de inceput

Uneori descoperim ca suntem proprietarii unei pasari cu o foarte mare putere de transmitere. De dragul exemplului vom presupune ca este masculul. Poate sa nu fie unul din marii nostri invingatori. Poate fi inferior in expozitie sau in concursuri fratelui sau, totusi creste pui o calitate deosebita. In fapt, este un specimen in care toate caracterele bune ale familiei au fost incorporate si nu poarta defecte vizibile sau ascunse. Este complet homozigot pentru toate caracterele care sunt considerate bune pentru rasa din care face parte. Chiar si cand este imperecheat cu femele inferioare, reproduce pui buni, dar nu ar trebui sa fie imperecheat niciodata cu o femela de slaba calitate din acest motiv: puii crescuti din acest mascul valoros si o femela de slaba calitate, chiar daca vor fi buni performeri in aer sau in expozitie, nu se poate astepta de la ei sa fie buni reproducatori datorita influentei genetice din partea mamei.

Aceasta pasare prepotenta, nu va creste probabil niciodata un pui care sa nu fie placut, este intradevar ceea ce numim un mascul cu care se poate face o linie.

Cand crescatorul descopera ca este proprietarul acestui mascul nepretuit, unul in cinci sute de indivizi, un mascul pe care se poate face o linie (dar poate fi si o femela), poate stabili o linie pentru viitoarea familie consangvina fiice si nepoate vor fi imperecheate din nou cu tatal, sau cei mai buni fii, nepoti si asa mai departe, vor merge inapoi cu descendentii liniei din masculul fondator din care a fost facuta linia.

Acest lucru ma duce in punctul in care trebuie sa inchid capitolul si sa trec la consangvinizarea cu animale, crescatorul de animale trebuie sa foloseasca masculul (uneori femela) pentru a forma o linie, acest lucru este de o importanta majora.

Hibridarea

Asa cum am spus mai devreme in carte, nu sunt unul din cei care afirma ca incrucisarea nu e necesara niciodata, nu vreau ca cititorii mei sa creada ca doua animale care nu se inrudesc intre ele nu pot reproduce niciodata un pui extraordinar. Mari invingatori au fost crescuti cand parintii au “ciobit”, lucru care ei il fac uneori. Intre acesti invingatori au fost multi care au esuat complet in a produce un pui bun.

Personal nu incrucisez decat fortat de imprejurari. Cunosc cateva cazuri cand succesul a aparut din abundenta fara ca macar sa fie facuta o incrucisare.

Chiar si asa, sustin ca oricat de priceput ar fi crescatorul, oricat de meticulos ar fi in evitarea fixarii a unor greseli, a constitutiei slabe, a infertilitatii sau a oricarui caracter mostenit, uneori dupa consangvinizari repetate apare o greseala neasteptata. Subit anumiti pui au exact aceasi greseala sau crescatorul poate realiza ca nu mai poate imbunatati anumite caractere, deoarece nici unul din animale din crescatorie nu are acea caracteristica atat de buna incat sa poata compensa.
Toate aceste surprize trebuie acceptate ca o lumina rosie, crescatorul trebuie sa actioneze fara intarziere. A sosit timpul pentru a face o incrucisare sau o semiincrucisare, de preferat cat mai tarziu posibil pentru a servi pe deplin scopului.

Ca un exemplu, sa ne imaginam ca va fi un declin al marimii intr-o rasa in care marimea mica este un defect. Ne gandim ca suntem obligati sa introducem un animal, sau o pasare, asa cum va fi cazul. Individul cumparat trebuie sa fie unul mare intradevar, sa nu fie deficient in nici una din calitatile care le-am fixat in lotul nostru, dar poate purta defecte ascunse in una sau mai multe din aceste calitati, din cauza unui stramos sau din cauza unor stramosi avea aceste defecte, acest lucru este motivul pentru care incrucisarea este periculoasa.

Pentru a contoriza posibilitatile indicate mai sus trebuie sa ne comvingem singuri, daca acest lucru este posibil, ca rudele incrucisarii sa nu piarda din calitatile selectionate anterior, si sunt deasemenea pasari mari, cu alte cuvinte pasarile rezultate sunt pline de calitati bune. Daca incrucisarea vine dintr-o crescatorie in care a fost practicata corect consangvinizarea va fi mai valoroasa si mai putin periculoasa, deoarece este mai probabil sa domine caracterele bune.

Amestecand incrucisarile

Incepand cu incurcisarile (care presupun ca sunt un lucru rau, atunci cand nu sunt necesare) trebuie acum sa tragem calitatile in propria linie consangvinizata; asa o putem face:

   1. Imperecheaza masculul adus cu cea mai potrivita femela din colonie. Imperecheaza cea mai buna dintre femelele rezultate inapoi cu tatal ei. Puii vor contine o doza dubla obtinuta de la tata, cand ii vom imperechea cu ceilalti membri ai familiei noastre ar trebui sa produca pui care vor reflecta beneficiile incrucisarii.
   2. Imperecheaza masculul rezultat din incrucisare cu doua femele, aceste imperecheri vor produce jumatati de frati si surori, care, atunci cand vor fi imperecheate impreuna, vor avea pui care vor contine o doza dubla din calitatile porumbelului incrucisat, si care pot fi utilizati cu aceleasi beneficii cu care pot fi utilizati cei produsi prin prima metoda.
   3. Incepeti cu intensificarea punctelor bune ale incrucisarii (in special caracteristica pentru care s-a facut incrucisarea) imperechind cea mai buna nepoata inapoi cu bunicul ei (cel rezultat din incrucisare). Acest sistem de a reproduce consangvinizand inapoi poate fi continuat in sangele nou pana cand are efectul dorit.
   4. Adopta ceea ce este numit “clasificare”, termen care cred ca prima oara a fost folosit in America in legatura cu o metoda de a introduce un nou caracter unei linii deja stabilite. Acest lucru este descris de Wendell Mitchell Levi in cartea “Porumbelul”, cea mai buna carte din genul ei publicata pana azi, dupa cum urmeaza:

Incrucisarea, uneori numita hibridare, este introducerea intr-o linie pura a unei pasari sau a unor pasari de o alta rasa sau varietate, doar una sau putine imperecheri vor asigura transmiterea caracterelor dorite, sau sa se infuzeze intr-o linie pura un sange nou pentru a creste vigoarea. Puiul rezultat din incrucisare este imperecheat inapoi in linia pura prin imperecheri succesive pana cand procentul sangelui provenit din incrucisare se gaseste intr-un procent neglijabil.

Aceasta metoda de reproductie este folositoare in introducerea intr-un sange pur a unor caracteristici dorite care nu sunt prezente sau care sunt slabe, oferind caracteristicile care sunt intarite prin selectie.

Clasificarea sau clasificarea in sus este aproape similara cu hibridarea dar difera putin in planul de reproductie dupa prima incrucisare. Cand in incrucisare sau hibridare este realizata o imperechere sau mai multe intre tulpina originala si o pasare sau mai multe pasari, si puiul reprodus este imperecheat inapoi in tulpina originala, in clasificare o hibridare este facuta (eventual cu un mascul) si apoi puiul este imperecheat inapoi cu pasarea care a hibridat in loc de a merge spre tulpina originala.

Asftel, in hibridare, este adaugat sange nou in cantitati mici tulpinii originale, in timp ce in clasificare tulpina originala este inlocuita treptat de sangele nou.

Clasificarea este un principiu utilizat la vite, gaini, alte rase sau specii la care se doreste ridicarea nivelului cu minimul de investitie. Asadar, un crescator de vaci va plati doar pentru monta (nu pentru tot taurul) si vitelul rezultat va fi media dintre taur si vaca detinuta, el va fi adus la monta la acelasi taur, tot asa pentru 2-3 generatii, pana cand valoarea medie a turmei va fi ridicata, toate asa cu un cost foarte mic!

Reducerea riscurilor

In experienta mea, in particular cu porumbei, am gasit avantajos ca atunci cand am decis sa fac o hibridare sa aduc mai multe pasari noi in loc de una singura, fac acestu lucru din urmatorul motiv:
Hibridarea este o treaba riscanta – nu atat de riscanta cand acolo este o relatie distanta – si este posibil ca noile pasari introduse sa nu se potriveasca cu nici una din perechile oferite. Sansele de a gasi o pereche potrivita sunt, cu siguranta, marite daca esti capabil sa faci mai multe imperecheri paralele in loc de una singura. Cand esti capabil sa apreciezi bine calitatile puilor, poti decide sa lucrezi mai departe doar cu incrucisarile care au dat roade, si cu puii, care au dat rezultate nu cu restul care nu au facut nimic.

M-am referit la incrucisare ca la o treaba riscanta, dar acest risc poate fi redus daca pasarea sau animalul este studiat, membrii care sunt inruditi apropiat sau departat trebuie studiati, ideal ar fi sa se studieze membrii ai aceleiasi familii care au fost crescuti in zone diferite din tara. Des o semincrucisare se dovedeste de mai mare ajutor, in special in promovarea a ceea ce se numeste vigoare hibrida, asociata uneori conventional cu o incrucisare completa. Ca un bun exemplu imi amintesc din propria experienta semi-incrucisarea care am facut-o ani in urma cu papagali galbeni. Mr. R.J. Watts, din Cambridge, a stabilit o tulpina extraordinara a acestor pasari printr-o consangvinizare constiincioasa. Am cumparat cateva pasari de la el, si mai tarziu la fel a facut si doamna Bromley Wilsom, din Milnthorpe, Westmorland. Amandoi am avut un mare succes cu aceste pasari. Amandoi am consangvinizat des. Cei gabeni deschis obtinuti de ea erau mai buni din unele puncte de vedere; ai nostri erau mai buni decat ai ei din alte puncte de vedere. Doamna Bromley Wilson a murit, am cumparat de la sotul cele mai bune pasari ale coloniei. Acestea au fost imperecheate cu pasarile mele, rezultatul a fost magnific. Progresul inregistrat de noi cu acesti papagali a fost fenomenal si a inregistrat o acceleratie.

Un rezultat dezastruos

Imi amintesc o experienta obtinuta in cazul hibridarii unor papagali, rezultatul fiind tragic. Detineam o echipa de papagali verzi buna, placuti in toate caracteristicile, dupa parerea mea aveau nevoie de imbunatatiri la cap. Alt crescator care, apropo, nu este ultimul de invinuit pentru ceea ce s-a intamplat, avea o colectie de invingatori cu capuri mult mai bune decat a papagalilor nostri. Erau total neinruditi cu papagalii detinuti de noi. Am decis sa incrucisez familia lui, dar in loc sa o fac controlat asa cum am descris mai sus, am facut-o in modul en-gros. In al doilea sezon de reproductie am obtinut pui total hibrizi cu sange propriu dar si cu sange al coloniei folosite la incrucisare, erau intre ei foarte multi rai. Am stricat propria colonie de papagali verzi si am invatat o lectie.

Oricum perechile facute in acei doi ani erau perfecte din punct de vedere al aspectului dar erau un esec total din punct de vedere al caracterelor ascunse care le purtau si care au devenit imposibil de corectat cand am amestecat cele doua tulpini.

Lucrurile care le-am explicat aici, cele doua (sau mai multe) metode de lucru in linie fac doar semi-incrucisari pana cand apare nevoia de a aduce o alta hibridare distincta in colonie. Mai sus am folosit termenul de “vigoare hibrida”. Este considerat in general ca atunci cand doua animale neinrudite sunt imperecheate se inregistreaza o imbunatatire a constitutiei puilor datorata modului en-gross de mixare a caracterelor, dar se poate si ca amandoi sa fie purtatorii aceluiasi defect ascuns, in consecinta, vigoarea unuia sa invinga slabiciunea altuia. Aceasta nefiind o regula invariabila.

Tradus de Maftei Ovidiu
01.04.2013

27 comentarii la “Consangvinizare sau incrucisare?”

 1. Consangvinizare sau incrucisare,eu consider ca amandoua metodele sunt excelente si obligatorii intr-o columbofilie de succes daca sunt puse in practica corect,cunosc un mare crescator in care femela lui de baza (reproducatoare) aparea de 7 ori in pedigreeul unui porumbel

 2. extraordinar topicul, merci pe-ru truda care a=ti depuso.

 3. Daca vrei sa obtii porumbei de calitate pentru lotul de reproductie atunci consanvgvinizarea este metoda indicata. Dar daca vrei sa obtii zburatori de calitate atunci foloseste metoda incrucisarii.

 4. Cred ca este o diferenta enorma si se urmaresc rezultate total diferite in procesul consangvinizarii la papagali ,porumbei de ornament si porumbei voiajori.

 5. Apropo de consangvinizare gresita. :)) Am scos 2 pui dintr-un cuplu ce avea 2 bunici comuni. Din 2 parinti baltati au iesit un pui alb cu putin albastru la ochi si unul solzat baltat. Cel alb s-a dezvoltat normal, celalalt a ramas mult mai mic, avea in cap o excrescenta (posibil mot?) si nu avea echilibru, statea pe o parte si in picioare mergea aiurea pana intra intr-un perete, etc.

 6. Multumesc Dina, e foarte interesant. Ce se poate intelege de aici? Caracterul wobbly fiind recesiv, se manifesta doar cand e primit de la ambii parinti, cu alte cuvinte, cei 2 reproducatori ai mei au fiecare o gena recesiva de wobbly, corect? Faptul ca puiul alb nu manifesta tulburari de echilibru deci gena wobbly, poate insemna ca:
  1. a mostenit-o doar de la un parinte si fiind recesiva nu se manifesta.
  2. nu a mostenit-o de la niciun parinte si atunci s-a “purificat”, eliminand gena wobbly si in acelasi timp concentrand poate alte caractere bune, fiind un produs bun al consangvinzarii si util mai departe in selectie, cam pe ideea articolului lui Ovidiu.

  Daca e corect rationamentul de mai sus, cum imi dau eu seama daca puiul e varianta 1 sau 2? Il imperechez cu mama lui si scot vreo 10 pui si daca niciunul nu are wobbly pot concluziona statistic faptul ca albul e curatat de wobbly? :)

 7. metoda vaccinarii intilnita de mine in vestul europei este in spatele gitului unpic mai sus de umeri cu intepatura acului spre coada.dar din propria experienta porumbeii merg mult mai bine fara vaccine am dat dar degeaba nu vreau sa contrazic pe nimeni dar inafara de vitamine naturale nu dau nimic carei puternic din nastere trece peste toate nui dopez cu nimic zbor la natural si las natura sa aleaga ca am ajuns la concluzia ca medicamentele si doctorul nu te face campion.vorbind personal cu olandezi si belgienii care iam intilnit nici unul nu vaccineaza porumbeii si eu i cred si au ceva rezultate la noi e inca proaspata cu vaccinul deacu citiva ani eu consider ca nusi are rostul e numai marcheting recomand..parastopul daca ai soareci in crescatorie,trico+,cocsodex+orimune,belgasol pentru recuperare,cai respiratorii breth ez,naturaline,glucose si bath salts pentru baie vint in pene

 8. Salut Andrei,

  Pasii descrisi de tine sunt exact cei care ar trebui folositi. Totusi, ca sa ajungi la concluzia ca ambii parinti sunt purtatori ai unui defect ascuns ar trebui sa mai scoti din ei macar un pui cu tulburare de echilibru. E de amintit ca unele astfel de probleme nu au neaparat o cauza genetica ereditara. Ele pot apare ca urmare a unor tulburari de dezvoltare embrionara consecutive unor mutatii defectuoase spontane sau ca urmare a cine stie carei influente a vreunui factor din mediu.

  Sa zicem ca esti sigur ca acea tulburare este determinata genetic si este ereditara. In aces moment, intrebarea intrebatoare este ce faci cu parintii puiului cu tulburare de echilibru? Dar cu toate rudele lor pe care le ai in crescatorie?

  Cu stima.

 9. am si eu o pereche tata +fiica, sunt in primii 3 pe cotet, la fel si un fiu-frate cu ei a venit foarte bine pana acum , mentionez ca fiica a dat identica cu tatal la culoare, ochi , format . Sa vad odraslele lor ce or sa faca pe unde ii dau

 10. O sora a mamei puiului mi-a dat un pui cu probleme care nu se putea ridica in picioare (topicul de mai jos). Banuiesc ca e o familie mai slaba care trebuie sa plece. Pe tatal puiului l-am pierdut deja la etapa trecuta desi cu o etapa inainte venise primul la mine. Are o culoare foarte rara + cip = daca a intrat la un braconier, acolo ramane. :)

  Nu imi propun eu acum sa fac consangvinizare ca nu am vreo super valoare, a fost o imperechere de distractie pentru ca ambii parinti au culori rare si eram curios ca la ouale kinder ce o sa iasa.

 11. Totusi, se observa lipsa interventiilor crescatorilor din topul clasamentelor de la RCR si Dacia! Acesti cresacatori de succes au experienta de zeci de ani in ameliorarea (mai mult sau mai putin stiintifica) porumbeilor de zbor si aproape sigur au facut si consangvinizari, macar de incercare! Iar cel mai important lucru, au vizat in primul rand performanta .
  Eu cred ca performanta sportiva nu se obtine prin consangvinizare! Desi nu este primul topic de acest gen, nu am vazut nici voiajoristi de top care sa o sustina . . .

 12. Foarte bun articol si ma bucur ca Ovidiu ramane consecvent in efortul lui altruist. Stiu insa si ca e foarte greu sa faci bine cu forta, fiindca din pacate exista un soi de impermeabilitate intelectuala bine reprezentata statistic in masa semenilor nostri… :-( Raman insa si eu optimist si nu cred ca e o cauza pierduta atata timp cat exista comentarii de genul celui al d-lui Isbasoiu Dan (com.1) : …” consider ca amandoua metodele sunt excelente si obligatorii intr-o columbofilie de succes daca sunt puse in practica corect ”…
  Consangvinizare SI incrucisare suna mult mai corect si mai ales real.

 13. Exista vreun material care prezinta defectele ce pot iesi la suprafata prin consangvinizare intr-o colonie de porumbei?

 14. Pentru porumbei.ro: toate defectele ies la suprafata, toate care sunt prezente. Tine de cel care vrea sa faca treaba daca are curaj chiar sa faca treaba sau ii place joaca.

 15. Este un articol extraordinar, daca va amintiti am abordat si eu tema in “Bun reproducator sau fondator de linie”.
  Nu sunt de acord ca “Consangvinizarea nu creeaza” – rezulta exemplare cu o mare concentrare de gene de un anumit tip, care nu se pot obtine astfel.
  Consangvinizarea este o arma cu o putere extraordinara, singura in stare sa metamorfozeze o crescatorie mediocra – imbinata cu hibridarea, desigur.
  Va spun o constatare practica ? Puii unui cuplu, imperecheati intre ei, recreeaza parintii ! Deci daca pierdeti un porumbel valoros il puteti “reinvia” incrucisand puii sai care i-au semanat cel mai mult.
  Eu personal lucrez intens pe consangvinizare si sunt curios ce rezultate o sa am. O pereche deosebita de pui din
  Margean sunt impreuna, vedem. Hitler este imperecheat cu o alta porumbita si iese un pui straniu: gut inchis cu linii albastre !
  O zi placuta tuturor, Adrian

 16. @porumbei
  Stiu ca Regenstein a facut un studiu comparativ (defecte
  si malformatii) impreuna cu mai multi crescatori.
  Au fost in total 17 malformatii dintre care:
  -la imperechieri incest……………….0
  -imperechieri consangv. stransa….4
  -imperechieri in linie………………….4
  -imperechieri-incrucisare……………8
  -necunoscut/liber……………………….1
  Nu stiu daca acest studiu poate fi reprezentativ??
  Din modesta mea experienta :
  Prin 98 am primit un pui fara inel care avea parinti
  ultimii porumbei militari din Elvetia.
  Acum 4 ani o nepoata din acest porumbel mi-a scapat
  noaptea intr-un garaj subteran si in zori a fost acasa
  a zburat deci noaptea cca 300 km.
  Mi-am dorit porumbei cu vedere nocturna.
  Am inperechiat-o cu doi fii si apoi cu doi nepoti pentru
  care este si mama si bunica.
  Anul trecut a disparut si m-am lasat de porumbei.
  S-a intors in Ianuarie ,am recuperat un nepot cu
  care este acum imperechiata.Au crescut prima pereche
  de pui pentru care este mama,bunica si strabunica.
  Voi continua pana reapare vederea nocturna sau pana
  vor apare sechele.Deocamdata porumbeii sunt robusti
  si extrem de vitali.Nu dau nici un fel de medicamente.
  La consangvinizare /incest se cumuleaza calitatile dar
  si defectele,trebuie sa evitam sa introducem porumbei
  cu defecte.

 17. @Felix: tine-ne te rog la curent cu ce obtii, eventual chiar intr-un articol. Problema cu introdusul porumbeilor noi e ca multe defecte sunt ascunse.

 18. @ adrian_cocu : Bravo, aveti nota 10, asa este; imi permit sa va citez : “exista un soi de impermeabilitate intelectuala bine reprezentata statistic in masa semenilor nostri… ”
  @Felix: foarte interesant ce spui. De altfel selectia in consangvinizare stransa (un exemplar reusit cu fica sa, cu nepoata sa,cu stranepoata sa etc) este o metoda bine cunoscuta si veche (bineinteles cu avantajele si dezavantajele ei ) folosita la mai multe specii domestice : vaci, oi, gaini, etc

 19. @ Felix d`Alsace : Remarc cu satisfactie ca intre topicul “Ma las de porumbei” aparut pe 11-12-2012 si primavara lui 2013 cu revenirea femelei cu zbor nocturn, au trecut doar cateva luni. Imi aduc aminte de un domn de la care am luat eu porumbei, copil fiind (Dl. Becichereanu din Lipova) care spunea atat de frumos “daca cine a iubit o data porumbeii, ii va iubi toata viata, chiar daca uneori va fi obligat sa renunte la cresterea lor, aceasta dragoste dainuie peste ani, indiferent de varsta omului” . Foarte adevarat ! Si apoi ma impresiona cum povestea ca in al doilea razboi mondial, pe front, in transee, sub ploaia de foc si obuze, cu alti soldati morti alaturi … daca vroia sa nu innebuneasca se gandea la parinti, la casa natala, dar MAI ALES la PORUMBEII sai. Inchidea ochii si-i vedea zburand deasupra casei parintesti, ca intr-un vis ……

 20. @Radu d´Auvergne, com.20 ,off topic

  Salut Radu

  De data aceasta am fost numai 5 saptamani fara porumbei
  si m-am lasat benevol.Prima data acum 40 de ani a fost
  greu. De fapt femela aceia a fost din Franta,undeva langa
  Pontalier am fost cu caiac pe Doubs si am primit-o de
  la un tip originar din Suisse Romande,si numai pentru ca
  ca era fara inel si nu s-a putut folosi de ea in competitii.
  Eu nu am ambitii nici la expozitie nici la competitie,ma
  simt bine cu ei,mai fac mici experimente si atat.

 21. @ felix d`alsace, off topic:
  Salut, si multumesc de raspuns.
  Exact la fel simt si fac si eu : pentru mine porumbeii sunt relaxare, pasiune, placere, bucurie sau un strop de “copilarie” in viata de adult cu toate constrangerile ei, si nicidecum competitie acerba, incrancenare, cupe, premii, rivalitati.
  Desigur ca si aspectul asta poate fi foarte frumos si pasionant, dar nici nu ma tenteaza si nici nu am timp (“les 35 heures” ale saptamanii de lucru franceze, devin la mine 70, largement….)

 22. @ Radu d` Auvergne ,off topic

  Eu am trecut la “temp partiel” adica am redus la
  max.60 de ore/par semaine.Asa ca acum pot face
  curat sambata seara si nu ca pana acum,dumineca.
  .

 23. Crezi că te tragi din daci? Un nou studiu oferă un răspuns surprinzător

  Europenii par să fie mult mai înrudiţi decât se credea până acum. Oamenii de ştiinţă au comparat mostre ADN colectate de la oameni ce trăiesc în diferite părţi ale continentului european şi au descoperit că majoritatea au strămoşi comuni care au trăit acum 1.000 de ani.

  Rezultatele studiului confirmă modelele matematice elaborate acum un deceniu, însă vor surprinde cu siguranţă europenii obişnuiţi să se gândească la naţiuni străvechi compuse din grupuri etnice distincte precum „germanii”, „irlandezii”, „sârbii” sau „românii”.

  „Ce este cu adevărat remarcabil la acest studiu este faptul că arată cât de înrudiţi sunt oamenii între ei”, a comentat Graham Coop de la University of California, Davis, coautor al studiului publicat în jurnalul PLoS Biology.

  Coop şi coautorul său Peter Ralph de la University of Southern California au folosit o bază de date ce conţinea peste 2.250 de mostre genetice pentru a identifica segmente de ADN comune, ce ar indica existenţa unei rude comune în trecutul celor două persoane.

  Deşi numărul strămoşilor comuni este mai mare cu cât oamenii trăiesc mai aproape unul de celălalt, chiar şi persoanele care trăiau la 3.220 de kilometri distanţă aveau segmente identice ale ADN-ului ce datează din perioada Evului Mediu.

  Rezultatele cercetării indică un flux constant de material genetic între ţări aflate la mari distanţe, cum ar fi Turcia şi Marea Britanie sau Polonia şi Portugalia, ce a avut loc chiar şi după mişcările masive de populaţie ce au avut loc în primul mileniu (precum invaziile saxone şi vikinge ale Britaniei şi călătoria spre occident a popoarelor slave şi a hunilor).

  Studiul a identificat câteva variaţii regionale subtile. Din motive neidentificate încă, italieni şi spaniolii par să fie ceva mai puţin înrudiţi cu celelalte persoane de pe continent decât restul europenilor. De asemenea, persoanele din Europa de Est par să fie ceva mai înrudite, lucru ce s-ar putea datora expansiunii popoarelor slave în Europa acum 1.000 de ani.

  „Analiza este foarte convingătoare. Acest lucru se datorează parţial numărului enorm de strămoşi pe care fiecare dintre noi îl are”, a comentat Mark A. Jobling, profesor de genetică la Universitatea Leicester din Anglia, ce nu a luat parte la studiu.

  Deoarece numărul de strămoşi al fiecărei persoane se dublează, aproximativ, cu fiecare generaţie, „nu este nevoie să mergem prea departe în trecut pentru a identifica o persoană care se regăseşte în arborele genealogic al fiecăruia dintre noi”, a spus Jobling. Cercetătorul a reamintit că o lucrare ştiinţifică publicată în 2004 a prezis că fiecare persoană de pe planetă are strămoşi comuni care au trăit acum 4.000 de ani.

  Coop şi Ralph afirmă că rezultatele studiului lor ar putea schimba modul în care europenii se gândesc la popoarele lor vecine, mai ales în contextul unui continent ce a trecut prin numeroase conflicte.

  „Ideea că suntem cu toţii înrudiţi mult mai aproape în trecut decât ne-am putea imagina nu este încă suficient de răspândită, şi este încă surprinzătoare pentru multe persoane, chiar şi pentru unii cercetători ce lucrează în domeniul analizei genetice a popoarelor”, au comentat cei doi autori. „Faptul că avem rude comune ce au trăit într-o perioadă în care puteam recunoşte diferite identităţi etnice arată că suntem ca o familie – există diferenţe între noi, dar suntem cu toţii rude”, au mai spus specialiştii.

  Cu toate acestea, experţii nu se aşteaptă ca această descoperire să ducă la un fenomen de „iubire frăţească” în Europa sau în alte regiuni.

  „Alte studii au arătat că diferite grupuri care se luptă în mod constant sunt de fapt extrem de înrudite din punct de vedere genetic, dar acest lucru nu a avut un impact asupra conflictelor. De exemplu, evreii şi celelate populaţii din Orientul Mijlociu sunt extrem de asemănătoare din punct de vedere genetic, dar comunicându-le acest lucru nu duce la eliminarea conflictelor”, a comentat Jobling.

 24. @ maftei ovidiu

  Foarte interesant si adevarat comentarul 24
  -Sa nu uitam ca a existat deja un fel de Europa Unita
  in evul mediu pe vremea Francilor
  http://www.wikipedia.org/wiki/Carol_cel_Mare
  -Deja imperiul Roman a fost un conglomerat multietnic.
  -Italienii(sudul) si spaniolii au o puternic infuzie maura/ /araba fiind mult timp sub ocupatie araba.(expl. Emiratul
  Cordoba)
  -In evul mediu conta mai mult credinta si mai putin etnia
  -Natiunile/nationalismul sunt inventii tarzii sec. 19!!!
  -Pacat ca acesta cercetari nu sunt mai cunoscute.
  -Ca sa revenim la porumbei:Cred ca daca s-ar face un
  studiu,am ajunge la concluzia ca si ei sunt toti inruditi.

 25. Bună dimineața. Am doi papagali galah, cred ca sint din același cuib spuneți va rog dacă se pot împerechea. Tot citesc și nu sint prea convinsa. Va rog.

 26. Se pot ,ca de altfel la toate organismele in general,iar daca produșii sufera de asa zisa depresie de consangvinitate,nu.i mai lasati altădată sa se imperecheze. Totusi de ce nu cautati sa dati unul la schimb si sa luati altul,care sa nu fie rudă?Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *