Consangvinizare

Poate aflam niste opinii interesante despre treaba asta cu consangvinizarea. Cine a mai incercat, ce a obtinut, se recomanda sau nu?

Dar sa vorbesc pe un caz concret. Am pierdut una dintre cele mai bune zburatoare si reproducatoare si as dori s-o “reconstruiesc” pe baza puilor ei. Din fericire, chiar in ziua pierderii ei, in cuib eclozau 2 pui tardivi pe care i-a crescut masculul o perioada si apoi pe unul l-am dat spre adoptie la alt cuplu. Dupa ce s-au maturizat si au naparlit, am constatat cu bucurie ca fenotipic seamana foarte mult cu mama lor, si in plus, sunt femela si mascul. Pentru a concentra cat mai mult din caracterele mamei, as incerca o imperechere frate-sora, iar produsii obtinuti sa-i folosesc la reproductie incrucisandu-i cu alta familie de porumbei. Ati mai incercat asa ceva? Cum este ideea? Proasta, buna, cu “doua taisuri”, etc? Am inteles ca produsii consangvinizarilor sunt buni doar la reproductie. Ati verificat concret acest lucru, practic, la zboruri? Chiar scade vitalitatea?

Imperechind femela pui cu tatal, m-as “duce” mai mult spre tata, indepartandu-ma de femela pierduta pe care doresc sa o “reconstruiesc”. Mai sunt inca 3 frati mai mari, 2 masculi si o femela, pe care i-as putea baga in ecuatie cumva, dar seamana mai putin fenotipic cu mama lor. Am sa recitesc cartea lui Anker, dar ar fi interesant sa mai citim niste pareri pe aici.

75 comentarii la “Consangvinizare”

 1. ca sa aduci inapoi pasarea pierduta imperecheaza mai bine tata-fica sau mama-fiu am testat asta eu !

 2. Pai mama-fiu este exclus, daca mama s-a pierdut.

  Tata + fiica => (0%+50%)/2 = 25%
  Fiica + fiu => (50%+50%)/2 = 50%

  Procentele reprezinta caractere posibile de la femela pierduta…cred?
  Desi e posibil sa fie mai mult de 50% in pui pentru ca din cate stiu, un caracter se ia de la unul din parinti, si nu se face o medie, cu alte cuvinte, din aripa mare + aripa mica nu rezulta aripa mijlocie.

 3. cel mai bine e sa imperechezi puiul femela cu un porumbel ;AS;,daca il gasesti si pe urma o sa vezi ce super descendenti o sa-ti dea.eu am incercat toatte metodele in cursul anilor care au trecut si cei mai slabi au fost cei iesiti din acelasi sange.mergea consagvinitatea acum vreo 20 de ani .intre timp s-au schimbat multe.mult succes.

 4. citeste articolul “rolul consangvinitatii in ereditarea aptitudinilor sportive la porumbeii calatori” -“columbofilul buletin informativ” 3/1987 de dr mircea bilius tradus dupa columbofilul francez claude hinnenberger. un articol de 7 pagini in care vei afla ce e bine si ce e rau in consangvinitate, cum sa-ti formezi o susa buna…etc.! “CITESTI MAI MULT INTELEGI MAI MULT !” “INVATATI ,INVATATI SI IAR INVATATI!” ai nevoie de o bibliografie serioasa ….!

 5. sfatul meu este ca daca nu cunoasteti aceasta metoda este bine sa nu va aventurati in astfel de reproduceri,sunt foarte dificile si iti pot compromite tot viitorul columbofil daca ai gresit doar un pic,aceasta metoda se foloseste doar de cunoscatori si cu pasari foarte bune testate, nu orice pasari merg folosite pt aceasta metoda,pacat ca nici eu nu cunosc bine aceasta metoda sa explic,poate cineva experimentat si cu buna credinta v-a explica si pt cei care nu cunosc

 6. Am auzit si eu de asa ceva, e un crescator in ungaria (buzas janos) cu rezultate foarte bune si el cateodata imperecheaza porumbei din acelasi familie frate+sora, mama+fiu, tata+fiica si asa mai departe……..si de acea cred ca nu poate fi un lucru rau si castiga din aceste imperecheri porumbei de clasa.

 7. Efectele consagvinitatii pot fii:

  Pozitive: uniformizarea descendentei si transmitere fidela a caracterelor
  Negative: scaderea vitalitatii, scaderea capacitatii de crestere, dezvoltare, reproducere. Slabire a constitutiei, micsorarea taliei, volumului, a greutatii, a fecunditatii si profilitatii. Consagvinitatea limiteaza efectul selectiei. Asta spunea Feliciu Bonatiu. Pe langa acestea mai spunea ca consagvinitatea nu trebuie practicata de catre crescator, doar la crearea unei rase noi. In cazul tau e vorba de o linie de voiajori. Eu zic sa incerci…

 8. Imperecheaza frati cu alti porumbei apoi masculii din fica cu femele din fiu

 9. E clar ca pentru a-ti reconstrui porumbita trebuie sa te bazezi cat mai mult pe produsii ei,cei 5 pui.N-ai precizat daca mai ai un frate sau alta ruda cu porumbita pierduta.Imperecherea unchi-nepoata e destul de folosita si nu diminueaza vitalitatea pentru zbor.Daca ai doar acei pui incearca sa imperechezi un tardiv cu un frate mai mare(din experienta fratii de cuib dau pui inferiori parintilor).Un pui din incrucisarea asta cu celalalt tardiv sau,daca te-ai apropiat prea mult,cu un fiu din acesta.E cam greu sa recreezi porumbita in ceea ce priveste rezultatele sportive avand la baza doar acesti pui.Pana la urma ai 5 pui din ea.Reprodu cat mai multi nepoti iar materialul ei genetic(care spui ca e de calitate)va da intr-o alta combinatie o pasare de valoare(sau mai multe).E mai simplu asa si ai sanse mai mari.Oricum majoritatea campionilor provin din parinti neinruditi.Bafta!

 10. daca ai avea un frate sau o sora cu femela pierduta ar fi mai simplu.pornind de la ideea ca daca sunt frati au acelasi singe,atunci imperechezi un frate sau sora de-ai femelei pierdute cu un pui din ea:100%+50%=150:2=75% singele femelei,apoi puii rezultati ii imperechezi din nou cu frati de-ai femelei pierdute.exista si alte posibilitati,dar trebuie sa cunosti foarte bine ascendenta femelei.

 11. un ex :2 masculi,frati sunt imperechiati fiecare cu cate o porumbita.Fii proveniti din imperecherile efectuate,vor urma un ciclu de reproductie dupa sistemul clasic de imperecheri intre veri primari.Din aceste imperecheri vor rezulta nepotii: nepoatele vor fi imperecheate cu bunicii;nepotii vor fi imperechiati cu alte femele din alte linii.

 12. O varianta ar mai fi cred, sa imperechez unul dintre masculii fii cu o fiica din aceeasi porumbita, dar scoasa cu alt mascul, fiica ce si-a si depasit mama ca si performante. Deci frati – doar de mama.

 13. eu zic ca cel mai bine e sa imperechezi frati intre ei daca seamana fenotipic pe mama lor.

 14. Andrei sa stii ca ultima varianta expusa de tine cu semifratii dupa mama e cea mai buna pt conservarea si fixarea caracterelor femelei respective si totodata puii rezultati din perechea respectiva sunt foarte buni si pt concurs,asta in caz ca exista semifratii respectivi,daca nu exista,o varianta foarte buna ar fi si imperechea=frate/sora cu femela+pui din femela. Daca nu exista nici a doua varianta e mai greu sa rezulte ceva bun din consagv mai stranse(gen frati buni facuti pereche) pt ca deja devine loterie rezultatul respectiv si precum la loterie sansele de castig sunt foarte reduse.

 15. Am imperecheat si io odata doi porumbei ‘rude’ si produsul nu este chiar cel astepta :D ies cu picioare strambe…aripa lasata…km asa deci mai bine nu atzi incerca.Bafta

 16. asa ceva vreau sa incerc si eu,sa vad daca imi iasa ceva,nu am mai facut niciodata asa ceva,asa ca nu stiu ce sfaturi sa iti dau

 17. Consangvinizarea nu se lucreaza pe orice porumbei…doar pe porumbei “de varf”(campioni) din suse bune,…mai studiati inainte ce sa vorbiti…aviz amatorilor.

 18. AI MARE DREPTATE ALEX .DAR SA NU SE CREADA CA ACEASTA ESTE O REGULA.

 19. parerea mea este ca majoritatea liniilor celebre de porumbei s-au construit prin consangvinizare si cei mai buni zburatori sunt obtinuti tot dintr-un porumbel consangvin,de exemplu cea mai buna pereche a mea este formata dintr-o femela scoasa din 2 frati buni. sa va dau exemple de familii celebre de porumbei obtinute din consangvinizare:van der wegan, gebr.kuypers, wim muller,van wanroy care au la baza linia jan Aarden sau emil denis care are la baza stichelbout, si exempele pot continua.deci parerea mea este ca poti sa incerci fara probleme sa scoti pui din 2 frati iar puii obtinuti sa-i imperechezi cu alt porumbel bun si puii obtinuti sa-i incerci cu bunicii lor

 20. daca stiai ca este o pasare foarte buna de ce ai mai angajat o in concurs? ca sa o pierzi si acum sa plangi dupa ea? trebuia sa o pastrezi ca matca si sa scoti cati mai multi pui din ea, si pe ei sa ii angajezi! pe viitor pastreaza ti maxim 5 perechi de porumbei foarte buni care au demonstrat in concursuri ca sunt buni sau ca au potential si din aceea scoate pui…daca nu ai spatiu, timp sau bani pentru acest sport!

 21. :-) din “medicament”, remediu, leac anti-stress observ ca mai rau va afectati cu cresterea porumbeilor, luati lucrurile prea in serios, cunosc o persoana care creste doar 40 de porumbei voiajori si care ii aduc an de an premii si nu se streseaza foarte tare cu ei! le-a creat doar conditii optime de viata pe un spatiu destul de mic si in rest … o cana buna de boabe zilnic & zbor de voie toata ziua!!!

 22. Da, regret ca am angajat-o, din pacate puii din ea au demonstrat abia in sezonul in care am pierdut-o, deci au zburat cot la cot cu ea.

 23. Teoretic ar fi posibil dar practic nu ne va fi de nici un folos si nu va garanta 100% ca lucrurile vor evolua exact asa cum vrem noi.
  Consangvinizarea poate fi de un real folos sau ne poate incurca daca nu stim sa o folosim…..
  Cons. poate fi in functie de cresterea pe generatie :
  -CURENTA:-incest-cresterea pe gen. de peste 12,5%
  -apropiata-……………………….6 – 12%
  -NECURENTA:-moderata…………………….3 – 6 %
  -indapartata………………….mai putin de 3%
  C onsecintele fenotipice ale consangvinizarii sunt urmatoarele:
  -Depresiunea de cons. deci o diminuare a performantelor medii pe populatie, odata cu cresterea homozigotiei medii pe populatie, cauzata de deranjarea interactiunilor neaditive [dominanta ,supradominanta ,epistazie] intre gene odata cu instalarea homozigotiei la un nr. tot mai mare de loci.
  -Aparitia unor anomalii ereditare ;are o frecventa mai mica si cu consecinte neglijabile.Apar ca urmare a unui ”balast ” genetic existent pe un caracter recesiv si care se poate manifesta odata cu cresterea gradului de homozigotie.
  -Scindarea populatiei in mai multe linii, fiecare homozigota pe o alta alela.
  -Prepotenta , prin aceasta se intelege cresterea abilitatii indivizilor puternic homozigoti de a da descendenti f. f. asemanatori lor.Se foloseste mai mult la formarea unei rase dar se poate folosii si la formarea unei linii- in speta a porumbitei respective..
  -Modifica asemanarea dintre rude [fenotipica cat si genotipica] -o mareste.
  In consecinta eu as recomanda formarea a cateve linii din imperecherea fratilor sau a semifratilor de mama intre ei,sau chiar cu alti porumbei, obtinerea a 2 sau 3 linii, si apoi prin imperecherea puilor cei mai reprezentativi obtinuti astfel, din fiecare linie , intre ei, o sa aveti o sansa mult mai mare sa ”obtineti” porumbita ca performante cat si ca fenotip dar trebuie lucrat cu grija, obs. daca nu cumva apar anomalii, si permanent se fac selectii fara sentimentalisme sub aspectul performantelor, si chiar daca nu va fi 100% ca aspect o sa” regasiti ”ce cautati .
  Toate acestea dureaza destul de mult si fara rabdare si efort nu se pot realiza-asta este dif . fata de incrucisare cand lucrurile merg un pic mai repede
  Deci este cel mai bine spus ca este o arma cu 2 taisuri dureaza mai mult si aplicata incorect aduce nemultumiri deci atentie… si se aplica in general doar daca chiar se merita ,daca porumbita respectiva a avut intradevar performante dosebite.

 24. Daca femela era buna zburatoare,nu este obligatoriu sa fie si buna reproducatoare.Daca totusi produsii ei merg bine,atunci nu are de ce sa-ti para rau ca nu mai este.Un porumbel f.bun apare f.rar .Nici rudele femelei nu pot atinge aceleasi performante.Dintr-o pereche merge un singur pui din cinci sau chiar din mai multi.Daca ar merge toti puii bine am fi toti campioni. Parerea mea este sa nu te mai chinui sa-i consangvinizezi caci ai mai multe sanse sa scoti din produsii ei incrucisati cu alti porubei,pui foarte buni,caci nu cred ca toata crescatoria ta sta intr-o singura pasare. Eu nu am mai incercat sa pastrez sangele unei pasari care nu a mai venit de la concurs dimpotriva am dat si dupa pui pana a iesit fum din ei ,ca sa ma conving daca gresesc.REZULTATUL: Nu mai am pui din pasarile care s-au pierdut.REZOLVARE:scoate pui din pasarile care ti-au ramas acasa……,,nu din acelea care nu mai sunt”. CU RESPECT!

 25. Parerea mea e ca nu ar trebui sa te grabesti sa imperechezi fratii intre ei,pt k s-ar putea sa iasa puii degenerati,adik sa semene q femela batrana,dar numai in exterior,in “interior”,nu prea cred…dak mai ai parintii femelei kre ai pierdut-o,imperechaza tatal q fiica acesteia si fiul acesteia q mama acesteia,si exemplarele obtinute le imperechezi q ceilalti 3 fii ai femelei pierdute.asta o poti numi consangvinizare,pt k imperecherea intre frati nu prea da rezultate,deoarece e o consangvinizare apropiata.nu sta cu gandul k ceilalti trei pui kre seamana cu tatal lor nu sunt asa de reusiti k cei care seamana mai mult q mama lor(femele pierduta),pt k genele sunt aceleasi,fenotipul difera,dar gena nu se schimba!

 26. consangvinizare, consangvinizare si iar consangviniza…!!! dar ati incercat vreodata sa faceti o concordanta cu lumea noastra? [mama-fiu; tata-fica…doamne fereste!] calea cea mai sigura de a obtine rezultate de exceptie este “cel mai bun cu cel mai bun” asa ca descotorositi va de umpluturi! sau poate nu ati auzit de infuzie de sange in crescatorie???

 27. Domnul atzu(sau marck sau menthol sau coral, sau… ca nici nu stiu cum sa ma adresez ;) ), incercati sa nu mai fiti asa acid… este doar o discutie, sunt mai multe pareri. Nimeni nu detine adevarul absolut. De-asta nu prea trimite lumea articole, de-asta nu se leaga discutii si se pleaca de pe forumuri…

  Asa-i Leo…se scot pui din porumbeii care vin acasa. Am dat mai mult un exemplu pentru a porni discutia asta. Pe porumbita respectiva a mancat-o Radauti 3, ultima etapa de unde trebuia sa se intoarca cu norma facuta :).

 28. Domnilor, discutia respectava se referea la CONSANGVINIZARE si nu la INCRUCISARE asa cum da exemplu domnul ATZU este clar?
  Incrucisarea de infuzie ca si cea de substitutie orice s-ar zice tot incrucisari raman.
  Metodele de selectie sunt urmatoarele:
  -Pe performante proprii
  -Pe descendenti
  -Pe ascendenti
  -Familiala, aici poate fi vorba de selectie:- intra familiala
  – inter familiala
  In cadrul acestor medode de selectie se poate folosi consangvinizarea sau incrucisarea.
  La porumbei este un caz mai special ptr. ca atat masculul cat si femela participa in mod egal la transmiterea genelor in populatia filiala ei fiind monogami. In exemplul dat de domnul Andrei , ca metoda de selectie , nu putea folosi performante proprii deoarece pierduse femela .Pe ascendenti ,probabil ca nu-i mai are , pe descendenti este posibil dar asta automat implica consangvinizare doar descendentii sunt rude intre ei -nu?
  Cea mai buna metoda in cazul de fata este o selectie combinata, intra familiala, deci in cadrul unei familii, pe descendentii acesteia. Va spun din experienta ca uneori , destul de rar se pierd si pasari de exceptie si atunci esti tentat sa recurgi la consangvinizare pentru a putea sa creezi o linie cat mai inrudita cu pasarea respectiva .

 29. ei da…. :-) mah tu ai luat it de pc ? sau esti mama omida? ei afla ca in zona mea nu prea ajuns tehnologia atat de dezvoltata la toata lumea si asa ca din cand in cand mai fac o pomana pentru cei mici si ii las si pe ei sa trimita comentarii pe acest site , decat sa se apuce de alte prostii la varsta lor…mai bine pe aici de unde au si ce invata..!

 30. intrun articol scria ;; in toata viata de columbofil ai in jur de 5 super favoriti ;; daca femela a fost prima , fi atent la urmatorul ; din ce lai scos;

 31. SFATUL MEU AR FI SA IMPERECHEZI UNUL DIN CEI DOI PUI CU UN NEPOT CARE SA AIBA LA BAZA FEMELA PIERDUTA,SI ALTA LINIE

 32. SFAT(pentru pierzator);cel mai bine e sa cauti porumbita pirduta pt ca nu e bine sai imperechezi fratii intre ei nici verii pana la gradul de rudenie number three se pedepseste prin lege

 33. Andrei, parerea mea e ca nici intr-un caz nu se poate de incrucisat mama+fiu; tata+fiica.
  Ar fi mai bine sa faci anul acesta o pereche din sora+frate (fenotipic cu acractere asamanatoare cu femela pierduta(mama)) si anul viitor din puii ramasi, mascul cu o femela(pui de anul acesta, descendenta din frate sora). Daca femela(pui de sub femela pierduta) este HOMOZIGOTA, sa stii ca iti poti intoarce PIERDEREA!
  Bafta, cred ca e cea mai buna solutie…
  uite aici ceav interesant, bagi caractere: http://www.geneticswizard.com/f_Genetics_Querybuilder.asp

 34. pentru Andrei
  Recomand DEMIFRATI intre ei (semifrati)…sunt mai multe avantaje, este si cea mai folosita metoda.

 35. Imi cer scuze daca o sa supar pe cineva dar citind parerile fiecaruia am ajuns la concluzia ca unii dintre dumneavoastra ,domnilor habar nu aveti ce inseamna consangvinizare si cand trebuie ea aplicata…..in primul rand consangvinizarea ajuta la formarea propriei linii,dar nu mai confundati lucrurile…..e adevarat ca in urma unei consangvinizari indelungate intre membrii aceleiasi familii apar si porumbei care nu sunt in conformitate cu standardele insa asta nu e un lucru de ingrijorare…acel exemplar este pur si simplu sters de pe fata pamantului….in alta ordine de idei, si ma adresez in special celor care nu stiu..prin consangvinizare multi campioni ai BELGIEI ,OLANDEI…ETC au obtinut suprematia…..unii dintre d-voastra spun ca au incercat de toate si nu au obtinut rezultatele asteptate….poate nu v-ati straduit destul….sau a-ti facut o greseala imensa,aceea de a astepta rezultatele prea repede….eu pot sa va marturisesc ca sunt adeptul incrucisarilor intre membrii aceleiasi familii,insa,tineti minte un lucru….consangvinizarea da roade pana la un anumit nivel…in mom in care acel nivel este atins se va trece la un nivel superior ,acela de introducere de sange proaspat,cred ca nu mai e cazul sa specific ce presupune aceasta etapa….practic se reia ciclul de consangvinizare si obtinerea de noi porumbei care sa asigure continuitatea in crescatorie.Acum sa revin la problema principala vreau sa-ti spun in special ti-e ANDREI ca nu trebuie sa faci nimik ptr a readuce femela inapoi,nici sa o cauti cum un interlocutor spunea….ai o rampa de lansare cum chiar u ai spus-o…ai o fiica din ea care a fost chiar mai buna decat mama ei…poate mai ai inca o sora care a confirmat si aceea….porneste din nou de jos avand la baza acei porumbei cu rezultate si cladeste un imperiu….doar prin consangvinizare si perseverenta se poate atinge telul cel mare;poate ar trebui sa ai in vedere mai mult faptul ca puiul si-a depasit mama,mi-e asta imi spune ceva…puiul are valoare mai mare decat parintele pierdut……despre consangvinizare v-as putea spune multe,poate chiar am sa o fac intr-un viitor apropiat…..va salut cu stima

 36. aduceti-va aminte de unde ati achizitionat exemplarul pe care l-ati pierdut si poate puteti sa mai faceti rost de un pui din aceeasi parinti ca a respectivei porumbite pirduta la datorie.

 37. Reconstituirea unei anumite pasari este o falsa problema, respectiv un fals scop.
  Mai bine incerci sa produci altele, uzand de experienta pe care ai castigat-o cu acest episod.
  Viitorul nu este niciodata in directia inapoi, ci intotdeauna catre inainte.

 38. Daca sunteti binevoitori puteti sa imi spuneti de unde imi pot face si eu rost de cartea lui ANKER

 39. sunt de acord cu consangvinizarea dar sa nu fie prea apropiata.mama+fiu,tata+fiica,frati intre ei.cea mai buna[parerea mea] este mama, tata+nepot nepoata.

 40. Vad ca cei mai multi dintre crescatori se tem de consangvinizare ca dracul de tamaie.Este adevarat ca are si dezavantaje, dar din pacate este singura metoda prin care se se pot fixa insusirile valoroase. Fara ea, obtinerea pasarilor de valoare numai prin incrucisari este un “loz in plic”. Marii crescatori isi formeaza linii consangvine pornind de la mari campioni, in care infuzeaza sange strain destul de rar,numai sub stricta observatie.Una sau mai multe pasari din alta linie de mare valoare se imperecheaza cu pasari din linia proprie(consangvinizata),iar puii obtinuti se testeaza 1-2 ani. Numai daca acesti hibrizi interliniari confirma,se realizeaza in anul urmator infuzarea liniei proprii.Daca hibrizii nu obtin rezultate mai bune decat linia proprie se considera respectiva infuzare ca improprie , se elimina toti hibrizii si se cauta alta linie pentru infuzie. In cazul tau particular,iti sugerez sa imperechezi fratii de cuib intre ei si sa alegi dintre puii lor pe cei mai asemanatori fenotipic cu porumbita pierduta.Sunt sanse mari sa gasesti o” urmasa” printre ei ! Succes !

 41. am imper.si eu nepot si nepoata cu mascul si fem.dar cu copii nu ca prea ies cosangviniz.rau si nu ies cum dorim ptr. performanta .

 42. ma fratele meu iti spun yo daca ai pierdut-o pe mama greu poti sa faci ca din copii ei sa dea la fel .yo am incercat si nu merge

 43. As vrea sa va ajut cu o schema dar nu stiu cum sa o atasez.
  Se poate?

 44. o descendenta din porumbita pierduta imperecheata cu doi masculi valorosi care sa nu fie rude,fratii de mama urmind a fi imperecheati,sanse mari de a obtine ceva de valoare.

 45. Din cate stiu eu despre porumbei pentru ca nu de mult sunt apucat de asa ceva ieu stiu ca nu ii prea indicat sa ii inperechezi intre ei asaca io stiu poate ai noroc

 46. Pentru a optine aceeasi linie inperechiaza puii cu doua exemplare bune zburatoare. Puii rezultati din acestia zboarai. Din iei alege doi cei mai buni si fai pereche. (Ei vor fi veri primari). Puii din acesti veri imperechiazai cu bunici lor. Sfatul meu ieste sa testezi bine acesti produsi fara atine cont de colorit. Toti incercam sa consagvinizam gena nu culorea. Daca nu intelegi ce vreau sa spun sunama si poate iti dau alt exemplu petru a intelege mai bine. 0727501927

 47. Eu deocamdata nu am avut de aface cu asta ca doar acuma am inceput dar nu cred ca as inperechea intre ei doar daca constat ca ii bine . Bafta !!

 48. Cum ziceti cu pierderile astea de porumbei si io cunosc multi tineri si cand prind un porumbel nul mai lasa afara pana se invata da la mine daca vine EU il las sa PLECE daca vrea ca STIU ca cineva il va astepta !!!!! Ar trebui sa faceti si voi asa !!!!

 49. Ma fratilor, nu stiti ca la tara, atunci cand incepi sa ai prea multi pui bolnavi sau pociti sfatul batranilor e sa iei un cocos din capatul celalalt al satului? Personal, cred ca la ora actuala gradul de consangvinizare in crescatoriile romanesti este ENORM de mare. Cu atat mai mult cu cat crescatori sunt din ce in ce mai putini. Si pericolul de a distruge rase de porumbei e si mai mare daca se constata interes din partea strainilor pentru porumbeii romanesti. Nevoia de infuzie de sange proaspat, curat, este stringenta. Pe la tara, prin hulubariile taranilor care nu au habar de rase mai poate fi gasit cate un jucator sanatos, sau un voiajor…
  Ca incheiere, consagvinizarea nu poate aduce nimic bun in zilele noastre, poate doar pe termen scurt. Nu mai este demult varietatea de material genetic sanatos de pe vremuri, conditiile de mediu s-au schimbat dramatic si ma refer in special la poluare si hrana modificata genetic.
  Ca incheiere, ganditiva ca la oameni consangvinizarea se practica intens la casele regale si cele mai pazite secrete erau cele despre defecte fizice si boli grave, misterioase. Nu umblati la cutia Pandorei pentru ca nu sunteti in stare sa controlati efectele pe termen lung.

 50. nu e adevarat ca,consagnivizarea se face doar itre porumbei campioni.yo personal am bagat la imperechere doi frati de cuib si mi-au dat doi masculi care seamana mai mult cu tatal si au mers super bine puii.

 51. dar daca ai avea un frate cu porumbita pierdut ar fi bine sa bagi cu fica din ea sa fezi ca ai cel putin 75% sangele porumbitei pierdute.bafta

 52. In urma cu 2 ani am fost in vizita la unul din cei mai mari columbofili ai Romaniei si am deschis o discutie despre consagvinzare.Raspunsul lui a fost: Consagvinizarea este buna,dar marea greseala a crescatorilor este ca ei CONSIDERA PREA DEVREME UN PORUMBEL VALOROS,si se apuca de consagvinizare.
  In acel moment nu am inceles prea multe,dar dupa ce am ajuns acasa si am studiat tot ce aveam de la dansul am inteles ce inseamna pt adevaratii zburatori un campion si cand incep ei consagvinizarea.
  Ex:-campionul nascut in 91 a zburat la un an
  -1992
  -Varsovia-650 km loc 14
  -Gdinya-930 km loc 5
  -1993
  -Varsovia-650 km loc 2
  -Torun1-821 km loc 5
  -Torun2-821 km loc 8
  In acel an a iesit campion national.
  -1994
  -Varsovia-650 km loc 40
  -Varsovia-650 km loc 45
  -Torun-821 km loc 4
  -1995
  -2x Varsovia-650 km
  Vreau sa va intreb acum cati crescatori l-ar fi considerat valoros si l-ar fi oprit la matca incepand consagvinizarea din primul an?Cati crescatori l-ar fi oprit la matca din al doilea an?Dar al treilea an?Pt dansul abia dupa 4 ani de zboruri, si ce zboruri,si cu ce rezultate a insemnat ca este un porumbel valoros.Mentionez ca acel porumbel vine si dintr-o familie de mari zburatori si mari reproducatori care deja confirmasera inaintea lui.In concluzie faceti consagvinizare sau incrucisiare, dar numai cu pasari foarte valoroase.
  (Florin)

 53. Dragi prieteni columbofili,

  in primul rind, nu vreau ca rindurile mele sa fie o jignire pentru cei adresati, initial, am vrut sa-mi abtin comentarile, dar avind in vedere ca rindurile voastre se pot citi in lumea intreaga, iar legile din vest sunt dure pentru cei care fac afirmari incorecte asupra crescatorilor de porumbei voiajori imi permit unele corecturi.
  Pentru cei care nu ma cunosc, vreau sa spun doar atit ca am studiat aceasta disciplina la Cluj si am o experinta de peste douazeci de ani in acest domeniu.La fel, nu vreau sa fiu cel “care a pus coada la pruna “; nu am dreptul, pentru ca legile naturii nu le poate schimba nimeni, iar contributia esentiala au avut-o Darwin, Mendelson, Watso 6 Crick.
  Daca la noi “pamintenii” femela are cromozomul XX iar masculul XY (ultimul, stabilind si sexul urmasului); la pasari, este contrariul !
  Doar la oameni consangvinizarea (incestul) este interzis prin lege.
  Pe tema din acest page, se poate discuta foarte mult, asa ca, astept raspunsurile voastre:

  Pentru. Andrei (administrator): unde este “jocul intimplarii” ?
  GYGY. consangvinizarea este actuala !
  gigi: ai dreptate !
  cornel hd: cind semana fratII cu mama lor ?
  Sorin: cum s-au obtinut “campionii” ??
  lucian: exemplele tale sunt catastrofale, chiar si in denumire !
  atzu: perfecta dreptate !!
  mohora M. : ce este heritabilitatea ? “Curenta, Prepotenta ” ??
  leo: toata stima !
  cristi portocala: “exteriorul”=fenotip, “interiorul”=genotip
  atzu: concordanta noastra cu pasarile e, “intre cer si pamant”
  cel mai bun cu cel mai bun, nu inseamna infuzie !
  mohora M.: la porumbei, exista o singura selectie: cosul !
  Grasu XXL: de ce se aproba asemenea afirmattii pe net ?
  Valentin Revenco: de unde, sau cine stie daca fiica este
  Homozigota ??
  adi-Cluj: sunt de acord cu parerea ta !
  Flopy: mult succes !
  Vasile Tg-Jiu: aviz amatorilor !
  solosi denis: incorect mataematic, cit si genetic !

 54. Da ,care este problema d-le HORST HENTER ?????????????????
  Eu am incercat in rindurile de mai sus sa dau o explicatie pertinenta la cele relatate in exemplul dat despre consangvinizare in scopul ”refacerii” femelei pierdute. Sunt dezamagit ca nu cunoasteti notiuni de genetica si ameliorare de genul : heritabilitate, curenta, prepotenta, etc. si mai spuneti ca ati studiat la Cluj. Pacat, eu credeam ca peste tot se face carte. Nu accept nici un comentariu pe aceasta tema indiferent ca este vorba de porumbei, vaci, pisici, porci,etc.

 55. parerea mea este ca nu trebuie sa imperechezi tata fiica si mama fiu.Nu o sa obti porumbei mai buni.Stati pe locul vostru si lasati porumbei sa se imperecheze normal.

 56. Care sunt imperecherile interzise? Si care au cel mai mare succes?

 57. eu zic sa imperechezi fiica cu tatal si fiul cu o sora sau frate de cuib al mamei

 58. Cel mai interesant : SA IMPERECHEZI FIUL CU UN FRATE DE CUIB AL MAMEI – tare de tot !!!! Asa spune dl. JR blake… ha ha poate merita incercat .De ! Parere de medic !

 59. rapi.te pot ajuta dar nu pot sa public pe net e ceva secret. iti las nr de tel.0744 285148 sau0256 246277.la mine in crescatorie se practica consacvinitatea.

 60. inperecheaza masclul tata puilor cu femela pui scoate pui si zboarai si care iti da rezultate bagal in reproductie eu am incerca si di 4 pui am scos unul de exceptie care sia depasit printii

 61. bravo LAURENTIU_bv metoda a dat roade la toti mari columbofili si la voi nu? poate inainte de a va incrucisa porumbei cum ati crezut voi k e mai bn ar fi trebuit sa cititi si voi niste carti. Plus ca un porumbel pe care vreti sa va bazati in consancvinitate(o perechie) ar trebuii sa fie fff buna ji q rezultate constant de bune 3-4 ani la rind pt k daca consancvinizati por prosti o sa aveti por prosti in continuare asa k studiati mulllltttt daca vreti rezultate.Eu mi-am propus in primul rinds sa caut porumbei de top ji apoi sa ii consancvinizez. imi cer scuze daca va deranjeaza parerea mea dar asta e

 62. am si eu un pui din 2 frati de mama…nu are nimic ii normal si frumos cu fizic sportiv numai ca , tata-l meu l-a inelat cand eu nu eram acasa si nu s-a mai uitat la el si-a intrat un bat din cuib pe langa inel si a strans picioru fara sa mai circule sangele si s-a umflat foarte tare..cand am obs eu i-am scos batul cu greu si nu i-am mai taiat inelul l-am lasat asa si acuma are putin picioru stramb dar ii normal , zboara pe sus si ii voios.

 63. pot sa va spun si eu din experienta, ca din puii rezultati unii prezinta asemanari fenotipice cu unul dintre parinti dar mostaneste caracterul celuilalt, iar pentru ca sa poti reconstrui un caracter pierdut, parerea mea este ca trebuie sa faci incrucisari repetate gen unchi -nepoata sau matusa- nepot urmarind in primul rand caracterul “pierdut” si nu asemanarea fenotipica

 64. salut cu respect toti cunoscatorii in domeniu.sunt incepator si va rog explicati-mi si mie ceva ca nu m-am lamurit intr-o chestie..
  deci daca nu e buna consangvinizarea,cum e de facut cu puii care ies din doi parinti de la crescatori diferiti?? puii daca sunt frati trebuiesc separati ca sa nu fie consangvinizare nu?atunci cum sa-i imperechez ca sa fie bine???va rog dati-mi sfaturi.va multumesc

 65. Un porumbel bun trebuie sa fie in cotet nu pe ”GARD”.Nu te mai chinuii degeaba!

 66. “Sfant e cel, care stie sa citeasca…”
  Multumesc mult, celor, care au inteles randurile mele !
  Aceasta este problema esentiala, fratilor, cum am scris, va citeste o lume intreaga, unii, nu pot scrie civilizat, nu, cum apare unul (nou), hai sa-l facem praf, i-l facem gata, ca doar, “noi suntem, cei mai tari din parcare… !” De aceia, multi, nu au nici o pofta sa participe la asemenea altercatii…
  Majoritatea legendelor columbofile, nu au avut studii de specialitate, atunci, de ce ne lamentam in “despicarea firului in patru”? Cati dintre voi cunosc, sau stiu sa lucreze cu acesti termeni de specialittate ?
  Acesta, a fost sensul intrebarii mele, domnule Mohora – esti mai tanar decit mine – inceteaza cu jignirile si mai ales cu tupeul de a jigni generatii intregi de absolventi Clujeni !
  “Locuiesti intr-o casa de sticla, si arunci cu pietre !” si-o pot dovedi ! De ce nu te pui cu Szabo Zoltan, tot absolvent de Cluj, mai tanar decit mine, dar, cu rezultate, nationale ?
  S-apoi, iarasi, cu tupeul caracteristic, “nu admit nici un comentariu…!” – esti administratorul acestei pagini ? – IN NICI UN DOMENIU AL ZOOTEHNIEI ? Ai vr-un titlu national sau international, in acest domeniu ? Categoric, nu! Eu am vre-o sase…
  Apoi, o intrebare : De ce crezi ca Universitatile din Cluj si Timisoara (sotia mea a absolvit acolo), sunt singurele, din tara, care sunt recunoscute in vest ? ” Nu s-a facut carte” ?
  Aceasta, ca raspuns la pozitia 60, iar pentru pozitia 63, idem, inceteaza cu jignirile !
  Domnule Andrei, felicitari pentru pagina si indulgenta de care da-ti dovada, aveti un umor deosebit…Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *