Roleri Orientali. Roleri Rom?ne?ti

Trimis de Vlad Hadarau

Rolerii orientali de Smirna

Numele de roler oriental ne spune singur originea sa.conform lui prutz(1886) rasa a ajuns in germania din smirna-turcia,trecind prin grecia,macedonia,bosnia-hertegovina si croatia.duringen(1932)impartaseste aceeasi idee.freisberg(in cartea wittig-a,1923),cercetind pentru multi ani originea acestor pasari si el ,crede ca rolerii orientali sunt originari din smirna-turcia.din acest motiv ,aceste pasari sunt numite si roleri de smirna sau izmir.in germania(1914) a fost fondat primul club de roleri orientali(orientalische roller),inceput de crescatorii care cresteau aceasta rasa.ii suntem recunoscatori acestui club pentru ajutorul in mentinerea si raspindirea rolerului oriental.

Istoria rolerilor
Articolul urmator este despre crescatorul campion TEDDY HULL care s-a mutat din SARAJEVO (Bosnia-Hertegovina) in Statele Unite.

Rolerii Orientali-practici si principii
de T.HULL-Hollywod,California, asa cum au fost spuse lui Sandra Arison si Ian Coleman
publicat in jurnalul American de Porumbei,mai 1984

Crescatorul campion T.HULL este cunoscut iubitorilor de porumbei din lumea intreaga,pentru dedicatia sa si standardul de excelenta in cresterea minunatilor porumbei Roleri Orientali.Dl. HULL este de asemenea creditat cu introducerea acestei frumoase rase in Statele Unite, din descendenta sa originala importata din estul Europei in 1951.

T. HULL s-a nascut in Sarajevo,regiune care pina in 1918 a fost sub Monarhia Austro-Ungara,unde era comun familiilor a tine stoluri de zbor din rasa Roler Oriental, in asezamintele sale.De la virsta de 7 ani ,a fost preocupat de cresterea Rolerilor Orientali ,dragoste mostenita de la bunicul lui care,ca si TEDDY a fost crescator campion.Cu o fascinatie copilareasca,TEDDY si-a petrecut copilaria studiind genetica si caracteristicile aerine a acestor pasari ,impreuna cu compatriotii sai.in urmatorii 25 de ani,dl.HULL a lucrat incercind sa intocmeasca un standard de excelenta,asa cum vedem astazi.

Jozo Mletic,astazi de 85 de ani si Abdulah Karic continua sa-i trimita lui Teddy fotografii cu citeva dintre pasarile pe care el le crestea cind era copil.Restrictiile comerciale impuse de blocul sovietic,fac ca importul de pasari de la batrinii campioni mondiali ca cei mentionati mai sus sa fie aproape imposibil.in 1939 cel de-al doilea razboi mondial il forteaza pe Teddy sa paraseasca Yugoslavia ,care a fost ocupata de germani.Norocosi sa iasa cu totii,Teddy nu a gasit nici o cale sa-si ia pasarile.Teddy si sotia sa au zburat in Europa de vest si mai tirziu,dupa o calatorie extinsa ,in Statela Unite.

In Baltimore,in 1951 TEDDY HULL a devenit din nou interesat de Rolerii Orientali.Mai exact,incercind sa refaca pasarile de la inceput folosind originea locala,Teddy a importat pasari din Turcia.Aceste pasari au fost luate in ris de catre crescatorii americani,care nu vazusera un adevarat Roller Oriental din regiunea nativa.

Cind Teddy Hull s-a mutat in Los Angeles,California in 1961 Rolerii sai si-au cistigat deja notorietatea,Orientali care virtual erau necunoscuti in California.In cautarea lui pentru origini ”proaspete” ,Teddy l-a contactat pe William Haig,un bine cunoscut crescator de Roleri de Kurdistan.Vasta cunoastere de catre dl. Haig a geneticii si alegerii genelor ,a facut ca Rolerii sai sa fie o alegere logica de crestere pentru descendenta turca a lui Teddy.Din pacate,asa cum de multe ori este valabil pentru rasele americane si originea lor ,genele si caracteristicile dominante nu au fost dominante deloc,dar au fostsuprimate intocmai.Dupa o generatie ,caracteristicile dominante se intorc,producind o incurcatura.Aceasta este ceea ce se intimpla cind cresterea se bazeaza pe o caracteristica fenotipica dorita,in schimbul alegerii pasarilor din aer,dupa abilitatile de zbor.

Acolo s-a depus multa munca cu Rolerii de catre oameni ca Dale Husband,Dave Camomile si DL.Drexler,toata cu scopul de a perfectiona pasarile de expozitie si trofeele pe care le cistiga.In citeva generatii este posibil sa scoatem caracteristicile care au facut Rolerul Oriental.Aceasta separatie dintre aer si expozitie ,care schimba rasa ,poate fi deasemenea notata la Rolerii de Birmingham si este acea mentalitate ”de expozitie” care este responsabila pentru pierderea generala in calitate ,pe care toate rasele o experimenteaza astazi.Cind a fost ultima data cind ati avut o pasare la fel de buna ca acum 20 de ani? La orice rasa.

Intentia acestui interviu nu este sa critice expunerile de porumbei,dar vrea sa defineasca ce ar trebui sa reprezinte o pasare in expozitie.Orientalii ar trebui sa reprezinte rasa pura de Roleri de zbor.Aceste pasari nu ar trebui sa fie amestecate ,aleasa o linie de pasari si sa lucram cu ea.Orice amestec va slabi fundamental pasarile in curind nu veti avea nimic.Zburati-va pasarile,fara zbor nu aveti nici o cale sa faceti o decizie inteligenta de crestere.Rolerii Orientali nu ar trebui tinuti daca ei nu pot fi zburati.Cei mai buni zburatori sunt cei mai buni crescatori.ce des uitam asta!

Multi crescatori reproduc pentru profit,dar Teddy Hull simte ca fiecarei perechi de cuib ar trebui sa-i fie permis sa se reproduca de doua ori pe an.Compartimentele lui Teddy,spatioase bine luminate si aerisite includ un bine aprovizionat cabinet medical.Succesul pasarilor doar scoate in evidenta costul slabiciunii.Teddy isi tine pasarile separat pe sexe si niciodata nu incruciseaza frate cu sora sau frati de cuib.Cind pasarile au virsta de opt saptamini,sunt antrenate sa zboare.Le vor lua patru sau cinci luni inainte ca tinerele pasari sa plece din vedere si sa inceapa sa roteasca.Asa cum pasarile invata sa zboare ,ele vor zbura la inaltimi de 10000 picioare(3000m) citeva ore si la un timp rotind si rostogolindu-se energic in invirtituri strinse de 40-80 picioare(13-25m).

Rolerii Orientali sunt cei mai vechi porumbei de performanta care exista .Acum 140 de ani ,un comerciant grec de cai a adus primii Roleri Orientali in regiunea Sarajevo,din Smirna-Turcia.Pentru 500 de ani aceasta mare tara ,odata incluzind multe tari din Europa,acum Yugoslavia.

Presedintele turc,Kemal Atatuec a cerut grecilor,care de cele mai multe ori cresteau Roleri Orientali,sa paraseasca Turcia.Luind pasarile cu ei,au vrut sa mearga in Solun si Gjuanis.Astazi,Rolerii Orientali sunt foarte rari in Smirna-Turcia.Ei pot fi gasiti in Buhari,dar Teddy prefera Smirna.Primul crescator cunoscut de Roleri Orientali a fost senatorul Snek si Bencion Abinun.

In Europa pasarile sunt expuse numai o data pe an,dar sunt zburate zilnic in competitiile dintre vecini.Stolurile sunt arbitrate la fel de mult ca aici,odata in aer si invirtind in adincime.Cind Orientalii sunt amestecati cu alte tipuri de Roleri, vor zbura cu ei,dar nu vor performa.

Rosii si galbenii nu sunt Roleri Orientali,dar sunt Roleri Romanesti. Aceste pasari ar trebui crescute separat si nu ar trebui amestecati cu ei.Jucatori par a veni toate celelalte generatii( pasari care nu au jucat niciodata pot produce un cazator).Acum haideti sa ne oprim din incercarea de a creste pentru a prezenta in expozitii sau pentru a convinge un arbitru si sa ne uitam la caracteristicile Rolerului Oriental.

Sunt doua tipuri de baza a Orientalilor,amindoua pasari mindre si puternice,care sunt inteligente si le place sa zboare.Primul tip este de Smirna,orientalii nostrii de baza si este var bun cu Rollerul de Kurdistan.Urmatoarea descriere ,cu cuvintele proprii ale lui Teddy Hull,definesc adevaratul Roler de Smirna:
Capul trebuie sa fie oval,nu plat sau rotund.Ochii trebuie sa fie ”perla” cu centre negre si cel mai important o geana alba fara rosu sau galben.Rolerii Orientali albi pot avea ochi de taur,dar niciodata sa nu incrucisati doi almond,astfel veti obtine ochi de taur,iar pasarile vor fi 80% oarbe.Ar trebui sa fiti capabil sa vedeti ochiul prin intermediul genei.
Ciocul Rolerilor Orientali ar trebui sa fie de lungime mijlocie si alb.Pasarile intunecate la culoare pot avea o linie subtire,neagra,pe mijlocul virfului ciocului.Un cioc negru este un semn de corcire a rasei.Rolerii Orientali au un git scurt,cu cit mai scurt,cu atit mai bine.Femelele pot avea gitul mai lung decit masculii.Corpul pasarilor este larg si se ingusteaza spre coada,pieptul spre inainte, spatele usor arcuit,dind o aparenta de coama(sa).

Aripile Rolerilor Orientali sunt lungi si sunt tinute sub coada,dar nu trebuie sa atinga pamintul. Coada contine 14 pina la 21 rectrice,este lunga si lata si este tinuta la un unghi de 45 grade fata de corp.O pana dubla sau bifurcata din coada este numita Sufiorka de turci ,este un semn foarte bun si acesti porumbei trebuie crescuti.Penele de zbor trebuie sa fie lungi,elastice si tari,dind un efect boltit aripilor. Picioarele trebuie sa fie scurte.Culoarea Rolerilor Orientali este profunda,capul nu este chel,incaruntit,pestritat sau aripi roz.Oricare dintre aceste greseli este un semn de corcire a rasei.Cele mai importante culori sunt almond si intunecati,din acestea puteti obtine toate culorile.Niciodata sa nu imperecheati almonzii intre ei.Un almond ”squaker” este foarte deschis si se inchide la culoare odata cu virsta,devenind toti o singura culoare la virsta de un an.Coada ar trebui sa fie de aceeasi culoare,exceptind almonzii.Almonzii ar trebui sa fie crescuti in galben,intunecati,negru si silver.

Informatiile continute de acest articol intentioneaza sa aduca ceva lumina asupra cresterii si expunerii Rolerilor Orientali.
Mai,1984

Rescris de Franjo Talanga,ianuarie 7,2006

ASOCIATIA ROLERILOR ORIENTALI DE ZBOR

Dedicata pastrarii Rolerului Oriental ca porumbel zburator si jucator
STANDARDUL DE EXPOZITIE SI TIPUL ROLERULUI ORIENTAL DE ZBOR SI JOC

de Andy Estrada

”Crescotorii germani (sau europeni) au lucrat cu rasa mult timp,deci ei au autoritatea pentru rasa si standardele lor sunt corecte.Crescatorii de Roleri Orientali din tara aceasta(U.S.A.)ar trebui sa recunoasca asta si sa adopte standardul german(sau european) sau rasa va fi ruinata de interesele pentru expozitie.” Citi dintre voi au auzit asa ceva? Eu am auzit si desi aceasta nu a fost idea mea originala, am activind sustinind-o si ducind o grea campanie pentru a obtine recunoasterea de catre N.P.A. a standardului pentru tipul de zbor al Rolerului Oriental.Campania a fost un succes si acum rar este ascuns standardul german,recunoscut de N.P.A. sub auspiciile Asociatiei Rolerului Oriental de Zbor.

De ce reluam un subiect de mult timp stabilit? Deoarece intraga premisa pentru ideea de a avea un standard pentru Rolerii Orientali de zbor este gresita si inutila pentru oricare crescator care este interesatde performantele aeriene a Rolerilor sai.idei similare cu aceasta sau idei care sprijina tema de baza gasim in citatul de la inceputul acestui comentariu,care nu corespund cu scopul pastrarii Rolerului Oriental ca o rasa de zbor si joc.Afirmatiile pe aceasta tema au legatura cu aparitia tipului de zbor al Rolerului Oriental pe pamint, mai precis intr-o cusca de expozitie.Orice standard de expozitie este preocupat de cum arata un porumbel si nu are nici o legatura cu performantele din aer ale porumbelului.Daca in Europa ,Rolerii Orientali ii pot performa pe ai nostrii in aer, atunci pentru toti inseamna sa ne straduim pentru acest standard de performanta.

Standardul de expozitie este folosit doar ca un ghid pentru cum ar trebui sa arate Rolerul Oriental.Crescatorii care sunt interesati de zbor si performanta vor veni dincolo de aceasta ratiune,ca o justificare pentru standardul de expozitie.In fata acestui fapt,li se pare sensibil iubitorilor de zbor ca,singura practica folosita pentru un standard sa fie identificarea caracteristicilor care disting tipul de zbor al Rolerilor Orientali ca o rasa specifica.Din acest punct,selectia bazata pe performantele aeriene va dicta forma finala a porumbelului insusi.

Standardul de expozitie a avut ca efect intrarea lui in sezonul urmator.In timpul acestei perioade ,presupuneti ca porumbeii care au fost expusi nu au fost niciodata zburati? Credeti ca tot mai multi porumbei care stau la sol vor face parte din tipul de Roler Oriental de zbor? Este cineva constient de vreo politica care ar detecta si ar preveni ca Rolerul Oriental de zbor sa devina o alta clasa de expozitie ? A fost deja creata o a doua clasa de expozitie a Rolerului Oriental? Acestea sunt intrebari dificile, menite sa pastreze Rolerul Oriental ca o rasa de zbor, la care ar trebui sa ne gindim.

Nu scriu asta dintr-un turn de fildes.In trecut, in doua sezoane de expozitie am depus un efort foarte mare pentru a expune Rolerii mei Orientali sub standardul F.O.R.S.,la fel ca si sub standardul U.O.R.A. pentru tipul de zbor al Rolerilor Orientali.Nu este un lucru gresit in a expune porumbeii si am gasit aceasta experienta interesanta si placuta.As putea continua sa arat ca daca am proceda asa vom avea mai multi simpatizanti ai rasei noastre de zbor.Oricum, sunt obligat sa ma uit la felul in care se expun porumbeii;si la felul in care standardul de expozitie a ajutat sau a daunat Rolerului Oriental.

Zborul Rolerului Oriental a fost aproape o arta disparuta in aceasta tara,doar acum doua sezoane expozitionale.Astazi observam un interes crescut fata de tipul de zbor al Rolerului Oriental si tot mai multi simpatizanti ai acestei rase.Dar arta zborului Rolerului Oriental este practicata de putini.

Exista doar o singura cale pentru a obtine calitate la orice rasa de zbor si aceasta este de a face selectia dupa performanta din aer.Rolerul Oriental trebuie sa fie zburat daca se vrea ca mostenirea lui sa fie pastrata.Daca atit de mult efort s-a depus pentru promovarea zborului rasei la fel cat si pentru a face un standard de expozitie, vor fi mai multi Roleri Orientali in aer astazi?Care sunt prioritatile noastre?

M-am gindit la situatie si inca meditez la ea. Dar voi ?
Imi permit sa adaug citeva comentarii la articolele traduse.
In primul rind remarc asemanarea izbitoare intre situatia Rolerilor de Smirna si situatia Porumbelului de Zbor si Joc Galatean.Citind afirmatia”rosii si galbenii nu sunt Roleri Orientali,dar sunt Roleri Romanesti” imi pun intrebarea: la care dintre Rolerii Romanesti se referea dl.Hull?raspunsul a venit recitind cu atentie un paragraf din cartea ”PORUMBEII GALATENI” a dl.OVIDIU LEONTE:
”Despre inceputurile formarii porumbelului de zbor si invirtitura-rasa Galateni,nu avem date precise.Legat de aceasta,totusi putinele publicatii de specialitate presupun ca ele s-ar situa in timpul ocupatiei otomane a Principatelor Romane si,mai ales in cetatile de pe malul Dunarii,unde erau instalate raiale si garnizoane turcesti.Cresterea porumbeilor s-a dezvoltat mult aici,fiind aduse numeroase rase de porumbei orientali.Aceste rase,imperecheate la intimplare intre ele si cu porumbei autohtoni,au dat nastere unui material foarte eterogen,dar care prezenta o serie de insusiri valoroase.Aceste tipuri de porumbei au primit diferite nume,in functie de culoare,localitate,numele sau doar porecla crescatorului ( Nautii, Gagii , Cafenii, Vargati, Codalbi, Trestii, Orbeteni, Califari, Visinii, Bujori, Galateni, Ciungi etc.) Insasi numele de porumbei Galateni sau ”Savesc”,”Ghita Rosu” nume sau porecle date mai tirziu unor crescatori din Galati ,care au format anumite tipuri,vine sa intareasca cele aratate mai sus.

In unele regiuni ale tarii si chiar in tarile invecinate din sudul Dunarii,porumbei de acest tip sunt numiti si Rolleri Romanesti fiind asemuiti cu porumbelul Roller Oriental,care are caracteristici si calitati asemanatoare cu ale zburatorului Galatean,dar complet depasite de acesta in ceea ce priveste penajul ,numarul mare de varietati de culoare,ca o mostenire directa a porumbelului salbatec de stinca si a Rollerului Oriental,a vioiciunii in zbor,a felului de invirtitura si mai ales,a duratei de zbor.

Comparind calitatile si caracteristicile porumbelului de zbor si invirtitura romanesc,cu unele rase existente cu aceleasi insusiri,ce au un istoric bine stabilit,cum sunt Rolerii orientali sau de Smirna,se ajunge la concluzia ca la baza formarii porumbelului de zbor si invirtitura-rasa Galateni,o contributie principala au avut-o si porumbeii adusi in timpul ocupatiei otomane a Principatelor Romane,mai ales in orasele -porturi de pe malul Dunarii,garnizoane militare la vremea aceea,care foloseau porumbeii-in special Rollerul Oriental sau de Smirna,drept o posta rapida”.

Desigur,imi asum intru totul continutul traducerii si a afirmatiilor,iar daca cineva este de alta parere poate sa o expuna,sper eu intr-un sens constructiv.Se pot face multe comentarii pe tema celor prezentate,dar ma opresc aici.

Sper ca noi,generatiile viitoare sa nu distrugem munca de SISIF care a fost depusa pentru formarea raselor romanesti si sa le apreciem la justa lor valoare.

VLAD HADARAU, 09.01.2007

30 comentarii la “Roleri Orientali. Roleri Rom?ne?ti”

 1. imi place foarte mult articolul si ma bucur ca l-ai tradus.

 2. am rolleri orientali dar nu inteleg de ce spune articolul asata ca cele de culuoare galbena si rosiie nu sint rolleri orientali am diferite culori mar iteresa citeva poze si citeva articolo noi

 3. salut.Am si eu 2 perechi de roleri dar trebuie sa imi mai iau 1 pereche.Vreti sa vb cu mn pe Id Duly_radu

 4. Articolul asta e indicat in mod special celor care vor musai sa faca un standard nou jucatorilor de Galati.Poate asa inteleg mai usor ce-i aia responsabilitate.

 5. pt dl. dulea: din pacate nu cresc rolleri orientali.daca te intereseaza in special linii de joc(zbor de 20-30 min.)pot sa-ti dau niste adrese de la crescatori care au rolleri persieni(incaltati).

 6. Am achizitionat din serbia 2perechi de roleri. 1pereche este de culoare neagra iar 1pereche :masculul este rosu iar femela galbena. Ambele perechi sunt motate si au 12 pene in coada unii au si cate o pana bifurcata. Sunt putin trenati au ciocul mic alb iar cei negri sunt ciuliti ambele perechi sunt scurte in picioare. As vrea sa stiu daca se incadreaza in vreun standard de roleri.

 7. pt dl. hadarau : am citit cu interes articolul dvs. eu cresc rolleri de cluj diferite culori ( rosii , galbeni , negre si almound ) si ma adresez la dvs. cu o intrebare importanta : anul trecut mi sa intimplat prima data la pui , dupa 3 sau 4 saptamini de viata unii efectiv sau uscat si au murit . DECE ?
  Astept cu interes raspunsul si eventual o indicatie a dinsului si nu numai ! cu stima si respect !

 8. eu nu sunt in masura sa raspund la toate intrebarile voastre,dar de aceasta data pot sa-mi spun o parere:pt. dl. nelu-nu as putea sa va spun la ce rasa de rolleri se pot incadra daca nu ii vad cum arata;si daca i-as vedea se poate sa nu cunosc rasa.incercati pe http://www.tekir.tk este un site din croatia.pt. dl.lenart -s-ar putea sa fie coccidioza.sa fiti mai sigur duceti cadavrele la un laborator sanitar veterinar.cu bine

 9. Iti multumesc ca mi-ai raspuns. Am sa caut.In primavara o sa ii zbor sa vad si cum se manifesta in timpul zborului.Sper sa pot sa mai comunicam.

 10. pt.domnul hadarau.ce ne poti spune depre rollerul oriental (doneti).dupa cate stiu,sunt rolleri orientali de culoare negru,rosu,galben,alb si crem.acest roller a fost adus in europa in secolul XVIII,iar culoarea ciocului este rozali deschis,iar la negri,albastri,pestriti pe negru si argintiu si multicolori se admite ciocul usor canit,insa sunt mai valorosi porumveii cu ciocul curat

 11. cresc roleri de circa 10 ani provin din turcia . sunt adusi de un turc care a locuit pe insula adacale . sunt deosebiti nu am multi cam 20 bucati . la culoare sunt almonzi ,albi ,negri cu alb in coada , intradevar in primu an sunt descisi la culoare cum imbatrinesc se inchid la culoare in cloare au negru, albastru ,maro ,caramiziu .cind sunt pui greu iti dai seama ca se face almond, gtu e colorat in degrade la almonzi . daca doriti va pot oferi pui .specific fara incaltatura . cei de zmirna nu au incaltatura ..

 12. Interesant articol. Felicitari tuturor celor care publica articole de specialitate.

 13. EU am roleri guti si galbeni da sunt incaltati au incaltatura aproape ca tobosarii..sunt roleri?????????

 14. pt domnu VLAD HADARAU am si eu roleri da ai mei sunt toti incaltati si am un foarte bun joc la iei si un zbor la fel de bun am 20 de bucati una si una o sa va pun niste poze sa ii vedeti si dumneavoastra colegi columbofili, am roleri cu incaltatura si de 10, 12 cm si joaca foarte bine. cand este vreme buna zboara si2, 3 ore chiar si 4 ore, eu cred sunt multumit de iei

 15. Buna!
  d-le bogdan din cite imi dau seama ,din descrierea dv.,aceia sunt rolleri persieni.la bistrita se mai pastreaza inca acea linie,cu rezultate destul de bune,mai ales la joc.
  va salut!

 16. Buna!
  daca te intereseaza rolleri persani,intra pe siteurile de la bistrita,sunt 2 crescatori care au acolo poze,poate iti place ceva.

 17. vlad poti sa-mi dai si mie adresa de la bistrita sa vad si eu ce poze sunt cu porumbei rolari orientali?

 18. buna domnule Bogdan . Mi-ar placea sa vad si eu rolarii dumneavoastra daca se poate.

 19. rolarii ,orientali in multe culori :rosii,negri,galbeni arginti,albastri,ciocolati in medias 0040269834613

 20. Domnule Hadarau, sunt extrem de incantat ca iubiti atat de mult aceasta rasa de porumbei. Intradevar, au ceva special care te face sa ti se faca dor de ei dupa cateva minute dupa ce ai plecat de langa ei. Cresc porumbei de ornament si de foarte putin timp am achizitionat din Germania 3 perechi de rolleri orientali. Dumneavostra locuiti in Romania? Mi-as dori mult sa mai cumpar cateva perechi de orientali si nu gasesc. Poate ma puteti ajuta in vreun fel. Multumesc. mariancalin68@yahoo.com

 21. Nu vreau sa fiu inteles gresit. Nu pentru ornament doresc rolleri orientali ci pentru zbor si joc. Am avut acum cativa ani galateni si regret ca n-am mai putut continua cu ei .Imi plac zborul si jocul rollerilor orientali(asta ce am putut vedea pe net) si de aceea vreau sa am munca mea si satisfactiile mele cu aceste pasari , care din pacate sunt asa greu de gasit pe la noi. mariancalin68@yahoo.com

 22. Domnule Bacila, lasati un numar de telefon mobil ca numarul de fix pare a fi nealocat. Multumesc.

 23. Nr nou de telefon ,orientali rolerii la bacila stefan in medias:
  0768272423.
  Nemti le zic la rolarii incaltati ,rolarii orientali si la cei desculti ,rolarii persieni,
  stie cineva daca e si in romania valabil?
  salutari din medias.

 24. VREAU SI EU 2 PERECHI DE RROLLERI , DAR DACA SE PUATE PRIN ZONA MOLDOVEI VA MULTUMESC LASATI-MI NR. TEL PE buxaim@hotmail. it

 25. D-l Vlad de roleri de Lugoj ce puteti sa imi spuneti? eu stiu ca este o rasa pe cale de disparitie cunoscuta international si seamana foarte mult cu Roleri Orientali. (eu am avut in urma cu vreo 10 ani si miar face mare placere sa ma reapuc de cresterea lor, unde pot gasi?)

 26. Despre rasa de rolleri bulgaresti roller alb de pazargik ce imi puteti spune ??Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *