Crescatorie de porumbei voiajori in curtea scolii


Un articol mai vechi care nu stiu cum mi-a scapat, mi-a fost semnalat acum de un cititor. Cred ca este cea mai buna idee de promovare a hobbyului nostru.

Instalarea unor mici crescatorii in curtile scolilor ar facilita apropierea tinerilor de porumbei, care altfel nu au cum sa descopere porumbeii in ziua de azi decat din intamplare, asa cum am demonstrat in alt articol.

Fiecare crescatorie scolara ca in articolul de mai jos poate participa in campionat si daca fiecare scoala/liceu ar avea asa ceva, s-ar realiza si o competitie a scolilor asa cum este in alte sporturi. De aici pana la inceperea unor crescatorii la domiciliu de catre cei care au chemare pentru asa ceva nu mai este decat un pas.

Citeste articolul in Adevarul.

20 comentarii la “Crescatorie de porumbei voiajori in curtea scolii”

  1. vis a vis de locul meu de munca este o scoala si desi nu au o crescatorie propriu zisa curtea este plina de gutani care sunt hraniti atat de elevi cat si de profesori, paznici sau vizitatori . ziua ii vad stand pe acoperisul scolii, habar nu am pe unde dorm noaptea , probabil pe sub streasina sau poate au gasit un mod de a intra in pod . ii indragesc si eu si i-am invatat pe o parte dintre ei sa vina la mancare pe strada . cred ca este o idee foarte buna si folositoare copiilor sa aiba o crescatorie in curtea scolii.

  2. O idee foarte buna; mai greu de realizat la oras dar nu imposibil.

  3. De asa ceva este nevoie in scoli nu de ore de sexologie si alte prostii de genul, doar asa copiii se vor apropia de natura prin astfel de proiecte, doar asa copiii nu vor mai avea tentatii precum tigarile, jocurile de noroc, drogurile si alte anturaje proaste care-i strica de mic si ii duce pe cai gresite.

  4. Este destul de greu de realizat pentru ca nu aduce un beneficiu… “mie ce imi iese din asta?”. Fiecare isi vede de goana lui dupa cupe, orice altceva e neinteresant. Egoismul domina.

  5. daca s-ar castiga din treaba asta ca si din schimbarea bordurilor ar fi pline de voliere nu doar scolile dar si gradinitele .

  6. Cred ca trebuie introdus un proiect National, doar asa vom reusi sa implementam un comportament sanatos si o minte sanatoasa copiilor nostri,

  7. Ideea este foarte buna si la prima vedere pare usor de realizat dar in realitate lucrurile stau in felul urmator, vorbind strict de partea legala: fiind o instutie de invatamant, o unitate scolara publica, proiectul trebuie realizat in scris si propus spre aprobare consiliului director si de administratie al acolii.

    Din acel consiliu fac parte: directorul unitatii scolare, profesori, reprezentanti ai aparatului auxiliar si reprezentati ai parintilor, sindicatelor si ai primariei.

    Dupa aprobarea proiectului, urmeaza organizarea licitatiei pe baza de caiet de sarcini pentru construirea volierei.

    Popularea volierei se va face doar cu porumbei vaccinati, insotiti de fise personale de la medicul veterinar, un fel de carnet veterinar, pt evidenta bolilor fiecarui porumbel, avand in vedere ca vor lua contact cu elevi din diferite medii sociale si de diferite varste.

    Dupa aprobare, construire, amplasare, se va hotara prin aceeasi procedura o persoana pe post de ingrijitor, platit din fondul scolii, si un fond de intretinere alocat din banii scolii pentru aceste vietati. Este interzis prin lege strangerea de fonduri banesti in unitatile scolare pentru orice activitate. Se pot strange fonduri banesti doar prin asociatii organizare la nivel de unitate scolara avand activitati specifice de profil.

    Acum, partea de incheiere: conform noului regulament dat de Inspectoratul Scolar catre scoli, elevii nu au voie sa intraduca in unitatile scolare animale si pasari vii de companie fara acordul unitatii.

  8. Daca o parte din bunurile astea vin prin donatie nu e nevoie de nici un caiet de sarcini. Daca vrem un viitor al acestui sport nu trebuie sa ii asteptam pe altii sa faca trebuie sa facem singuri. Un club cu 30 40 de membrii nu poate sustine o amarata de voliera cu 30 porumbei. O solutie simpla pt interetinere fiecare membru sacrifica cel mai prost porumbel si un kg de mancare il doneaza la scoala si scapa de o globa in acelas timp. Sunt oameni care dau mii de euro pe porumbei pot da bani pt o voliera scolara. Ingrijirea o pot face copii sub indrumarea membrilor clubului columbofil.

  9. Asta le lipseste scolilor din Romania ,ei nu au nici macar autorizatile necesare functionari .Ar fii bine sa se faca activitati extrașcolare pe la diversi crescatori ,dar nu la toti copii le plac porumbei nu putem forta acest lucru,si da cum sa mai spus daca fiecare columbofil ar oferi o pereche de puii unu incepator sau daca ar incerca sa convinga o persoana care nu are porumbei sunt sigur ca ar fii o crestere semnificativa a numarului de crescatori.Nu vreu sa ma laud dar de 15 ani de cand cresc porumbei am reusit sa induc acest hobby la inca 3 tineri pe care iam sustinut si ajutat cu material si acum au inceput sa ma bata la etape cu porumbei mei.Alt lucru important care lam observat ca vine o generati in spatele nostru foarte puternica formata din tineri care au devenit tot mai interesati de acest sport si tot mai buni si este un lucru incurajator pentru noi si ma bucur find ca ei sunt vitoru nostru.

  10. Animalele si pasarile vii au alt regim al donatiilor mai ales in astfel de cadru.

    Vad o solutie in urban doar prin vizite la voliere in perioada programului Scoala Altfel dar copiii din liceele de elita au alte preocupari in zilele noastre.

    Prinde foarte bine acest sport printre copiii din liceele cu profil tehnic, unde media de admitere oscileaza intre nota 1 si 5,50. Concluzia o trageti singuri.

    Avem noi impresia ca-i un sport sau un hobby elevat dar multi vad aceasta preocupare a noastra ca pe o “gainarie”, ceva ieftin si murdar.

    Si…decat sa ne vaicarim pe aici de faptul ca nu fac altii, ar trebuie ca fiecare din noi sa devenim exemplu pozitiv atragand macar 2-3 novici in acest sport in timpul carieri noastre de columbofili.

    De final: statisticile arata ca in Romania acest sport se afla in plina expansiune cu infuzie mare de tinei, stand marturie nenumaratele vloguri ale copiilor de pana.n 15 ani.

  11. In zonele mai sarace ,da columfofilia este in expansiune in randul tinerilor dar in regiunile mai bogate,cu un nivel de cultura oarecum mai ridicat,columbofilia bate pasu pe loc in randul tinerilor. Copiii fiind interesati de chestii mai ” moderne”.

  12. @11

    Si … este foarte logic sa se intample asa.

    Preocuparile unui tanar trebuie sa se axeze pe studiu, scoala, invatat, citit…. porumbeii fiind pentru ei doar o activitate de week-end.

    Am vazut prin multe cluburi tineri de pana-n 17 ani care aveau ca unic ideal in viatasa ajunga campioni nationali si sa vanda porumbei. Nu aveai preocupari “minore” ca de exemplu sa promoveze bac.ul, sa fie admisi la o facultate de prestigiu, ….nu, nu…. ei aveau in singur ideal maret in viata: sa iasa campioni nationali si sa vanda porumbei ?

    Noi vorbim de promovare, acaparare, atragere de noi membri tineri…dar noi avem o vartsa , un job stabil, o familie…suntem in mare parte asezati la casele noastre si asta datorita faptului ca in copilarie am invatat, n.am alegat dupa porumbei, ei venind ulterior dupa toate acestea.

  13. Nu ma pot abtine dar din ultimile doua comentarii reiese ca noi columbofili suntem prostii si saracii de ce sa ne catalogam asa, eu am cunoscut politisti,doctori oamenii de afaceri care impart aceiasi pasiune,nu trebuie sa fii prost sarac si de la tara sa cresti porumbei.

  14. Nu ma consider sarac dar uitati.va la Belgia si Olanda. Daca ei nu au promovare,atunci cine? …si totusi,columbofilia îi in declin. Pe vremuri era sportul muncitorilor iar pe parcurs au devenit tot mai “artificiali” ,lumea bogata” se rupe tot mai mult de natura. Columbofilia devine demodata in lumea moderna. De ce noi si polonezii suntem in plina expansiune? Pt ca inca suntem tari sarace….

  15. @13
    Ai impresia ca la imbarcari se recita din Eminescu in timp ce trecem porumbeii pe trapa de imbarcare? ???

    Din ce.mi aduc aminte si.mi ramane pe timpan mult timp dupa o imbarcare sunt doar ragaielile de la bere, injuraturile de tip arbore genealogic pana la al 7.lea neam si mai nou bataile fizice.

    Ce spui tu sunt doar exemple izolate.

    Lumea columbofila romanesca este formata in buna parte din oameni fara scoala, semianalfabeti, analfabeti, asistati sociali si recidivisti.

    Daca nu ma crezi, citeste la intaamplare orice comunicat dat pe unul din cele 3 site.uri oficiale ale celor 3 entitati columbofile si te vei oripila.

    Ce spui tu sunt doar cei 10 % din columbofilii cu studii superioare din Romania. Restul…tabularasa, tupeisti, jepcari, combinatori….

  16. Din pacate @adi com15 are dreptate.

    Nu am vazut imbarcare fara caterinca jegoasa, fara amenintari, fara bidonul de 2l de bere, fara seminte aruncate pe jos, fara certuri si lista poate continua.
    Asta este adevarul si asta este realitatea, in Romania cei care se ocupa de porumbei sunt in mare parte semianalfabeti dislexici usor de manipulat si care mai tot timpul migreaza de la o federatie la alta si fac scandal pe unde se duc, daca citesti pe fb comentarile te crucesti si in acelasi timp te amuzi teribil cum un semianalfabet iti cere 200e pe un pui din campionii lui.
    Acum ceva timp am fost la unul de genul in crescatorie cu un prieten care tot insista ca vrea sa cumpere de la el 2 pui, pe cei doi pui i-au fost ceruti 150e, prietenul meu i-a spus ca este prea mult iar raspunsul nu a intarziat sa apara, cu o aroganta de bisnitar parvenit acesta i-a spus ” eu nu am rezultate dar am sange de calitate”. No comment!
    Am vazut interviu cu un asa zis columbofil care isi prezenta porumbeii in pielea goala pe youtube :)), am vazut interviu cu un columbofil care isi prezenta porumbeii dar si gainile in acelasi timp, avem un baiat la club atunci cand vine cu porumbeii la imbarcare miros a oaie, cunosc columbofil care are cotetul paralel cu grajdul vitelor iar atunci cand sapala pe jos la vaci apa trece printr-un “canal” prin mijlocul porumbeilor.
    Ideea e ca nu e o rusine sa fi sarac si sa practici acest sport…dar trebuie sa fim realisti si sa ne acceptam locul si sa nu aducem in comparatie Belgia,Olanda, Franta, Germania etc.
    Cum la mai toate suntem pe ultimul loc in Eu .. asa suntem si la porumbei.

    PS. Prin acest comentariu nu am vrut sa jignesc pe nimeni de pe aceasta comunitate.

  17. din nefericire sunt si eu de acord cu adi ( com 15 ) , cat despre zb ( com 17 ) nu cred ca jignesti pe cineva deoarece oamenii la care faci referire probabil nu sunt in aceasta comunitate sau cel putin asa imi place sa cred pentru simplul fapt ca aici e cu scrisul , cu cititul ceea ce pentru unii reprezinta o adevarata provocare . eu am ca studii doar liceul dar nu consider ca este vorba aici de studii superioare ci este vorba de a fi OM in adevaratul sens al cuvantului, de a fi in primul rand iubitor de porumbei si apoi crescator, de a da dovada de respect, corectitudine si fair play fata de colegi si fata de semeni in general si asta nu te invata la nici o scoala fie ea superioara sau nu , reprezinta cei 7 ani de acasa si vointa de a te autoeduca , de a avea in jur prieteni adevarati cu care sa ai ceva in comun, de la care ai ce invata nu genul ala de ,,prieteni,, care te trag in jos doar pt ca ei sa iasa in evidenta. nu pretind ca eu vorbesc intotdeauna corect in limba romana dar incerc pe cat posibil sa ma corectez si sa ma fac inteles fara sa-mi bat joc cu buna stiinta de acest grai al nostru . stiu ca ceea ce spun suna a cliseu si poate unii considera ca sunt povesti demult uitate insa mi-ar placea sa cred ca fac parte din cele 10% sau poate mai mult (sper) de care se vorbeste in com 15 , nu suntem toti ,, tupeisti, jepcari, combinatori ,, . numai bine tuturor !

  18. Totul trebuie sa vina de la sine, sa te nasti cu aceasta pasiune si nu trebuie sa.i deschizi nimanui apetitul pt asa ceva.

    Daca nu ai inchinatie de mic pt asa ceva, nu vei avea niciodata.

    Sa deschizi doar curiozitatea pt moment unor copii prin amplasarea de voliere in curtile scolilor nu.i o solutie.

    Lasa.l sa.i descopere singur prin observarea naturii, a lor in parcuri, si daca i se va activa curiozitatea pt ei, cu siguranta va cauta informatii utile despre ei pe internet.

    Suntem in secolul 21, mileniul 3, suntem intr.o perioada plina de informatii doar pasiunea le trebuie si aceasta vine intr.un moment neasteptat al vietii asa cum a venit si la noi.

    Eu am practicat sportul acesta la nivel inalt abia dupa ce m.am asezat cu toate dar pana atunci am avut numai dezamagiri si momente de renuntare. Asa ca fiecare are o pasiune sadita in suflet, avem nevoie doar de momentul potrivit pt a o activa.

    Pasiunea aceasta trebuie sa fie in sadita in sufletul tau, se activeaza prin rude, familie sau prin simpla observare a porumbeilor in natura. De restul se va ocupa inteligenta si curiozitatea fiecaruia in a gasi informatii si solutii.

    Ce vor face acesti porumbei amplasati in aceste voliere din incintele scolilor pe timp de iarna, zapada, vacanta, canicula? Este simplu sa.i arunci acolo dar mai greu de intretinut. In Bucuresti, la primul gainatz facut pe masina directorului cred ca vor ajunge la oala cu totii.

  19. Adi ai si nu ai dreptate in ultimul comentariu, cum sa mai aiba copiii dorinta de a cauta natura cand au tablete de mici .. aici tine si de parinti, iar legat de parcuri usor usor se duc si ele sau se industrializeaza cele putine iar porumbeii pleaca din mediul acela.
    Da, trebuie sa te nasti columbofil si eu m am apucat de porumbei la nivel inalt dupa ce mi am terminat facultatea si m am angajat, am incercat sa ma apuc atunci cand imi permit tot ce am studiat despre acest sport in anii facultatii cand in timpul liber de obicei duminica in prima parte a zilei ma ducea la piranha in bucuresti cu o carte columbofila si cu 10lei in buzunar si stateam pe 2 beri la halba 3 ore :))
    Sunt de parere ca in unele scoli este posibil realizarea unui proiec de acest gen dar nu o sa se implice nimeni .. mai intai trebuie scolile renovate, dupa care activitati de genul







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *