Oare de ce toti marii crescatori din Belgia si Olanda au crescatorii asemanatoare caselor, cu ferestre si pereti, iar columbofilii din Romania au cel putin un perete inchis doar cu plasa de sarma in conditiile in care clima de la noi e mult mai rece decat in tarile de mai sus?
AdrianS
Pentru ca stiu si vor sa controleze forma porumbeilor inca de la inceputul sezonului cand variatiile de temperatura sunt mari. Dar pentru asta au platit si un pret, multi din ei au trebuit sa renunte la porumbei datorita alergiei la praful colectat intr-o crescatorie “ermetica” sau ii vezi cu masti si aparate de oxigen. Ce nu face omu pentru performanta si faima? Se imbraca si scafandru daca e nevoie:
http://static.pipa.be/sites/pipa/files/content/2013q1/6-pig_7134.jpg
Eu am plasa nu numai pe pereti dar si pe podea, sa fie treaba treaba. Mai lipseste sa le fac acoperisul din plasa.
Admir estetica lor. La noi majoritatea cotetelor arata ca niste carcaleli. Si iar o sa-mi dea in cap vreun pragmatic spunand ca porumbeii vin si la cel mai urat cotet. Nu despre asta era vorba. Am un cotet hidos si imi tot promit ca voi lucra la aspectul asta dar mereu apar alte prioritati.
Salutare. Buna intrebare………si eu sunt curios, ce vor spune specialistii.Sa auzim de bine
In crescatoria din imagine obligatoriu trebruie sa faci curatenie de doua ori pe zi. Noi le preferam pe cele deschise cu plasa pentru ca totusi suntem crescatori amatori de porumbei in proportie de 98%. Daca am fi profesionisti ( adica ne-am castiga existenta din porumbei) am avea crescatorii ca cele din imagine.
Pentru a controla umiditatea.zi frumoasa geam deschis zi ploioasa geam inchis. La crescatoriile cu plasa porumbelu intra in forma dupa cateva zile frumoase.eu am patit odata au fost 2 saptamani ploaie si nu am inchis ferestrele ca am zis macar sa fie aerisita si mi sau imbolnavit toti porumbeii la un moment dat veterinaru mia spus ca am toate bolile in cotet (se pleaca d la coccidioza se ajunge la tricomonoza si de aici e liber ptr orice boala) sper k mam fct inteles bft
Multumesc domnule Andrei pentru punerea in discutie a acestui subiect, deoarece doresc sa construiesc in viitorul apropiat o ,,casa,, pentru porumbei si vreu sa fiu cat mai bine informat de ce belgienii fac asa si noi nu! Multi spun ca trebuie sa se caleasca porumbeii la frig, ca trebuiesc sa stea in aer liber dar uite ca belgienii nu fac asa si au rezultate! Apropo de intratul cu masca la porumbei, am vazut un film cu leo heremans care intra cu masca la ei si m-a busit rasul chiar ma miram ce face cu masca aia :))))))!
porumbei.ro are perfekta dreptate.In 30 de ani de cind traiesc in Germania am vazut multe “cotete”de porumbei.Majoritatea crescatorilor de voiajori au investit sume foarte mari in crescatorie,multe sint din zidarie cu ferestre termopane,locurile de dormit si celulele sint dotate cu banda rulanta care duce gainatul,au incalzire cu termostat,umidificator si mai ales ventilatie artificiala fara de care n-ar functiona nimic.La astea se adauga ulei de nu stiu ce contra la nu stiu ce,esenta de altceva ptr.alta poveste,granulate,preparate,tincturi si picaturi etc.Personal gasesc totul o aiureala,drept care,desi toata viata am fost ptr.voiajori,tin plonjori.Porumbeii au practic doar cu doua lucruri probleme.Umezeala si curentul ii imbolnaveste.Frigul ca atare nu-i deranjeaza.Multi crescatori de zburatori de inaltime si durata au cotetul cu doar 3 pereti inchisi,al patrulea si podeaua sint din plasa.
cred ca aspectul =nu este atit de important ,cit porumbeii si sanatatea lor.
Poate la ei este umiditatea mai mare…………..nu stiu
din cauza conditilor grele de trai pe care noi le avem, 90% din columbofilii din Romania au salarii de mizerie , de abia isi permit sa dea cu un lavabil sau sa schimbe o usa la locuin ta lor , sa isi intretina familia, si la noi sunt crescatori care au adevarate vile ptr porumbei dar foarte putini, nu comparati belgienii cu noi, veniturile lor cu ale noastre, si unul simplu facut din osb cu podea de scandura si acoperis de tabla compartimentat cum trebuie cred ca sare de 1000 de euro dar sa mai faci cu izolatii, geamuri de termopan jaluzele, mobilier deja ridici 2-3 camere de locuit oameni in ele
Intr-o crescatorie cu deschidere necontrolata vremea dirijeaza forma porumbeilor, crescatorul trebuie “doar” sa se roage sa nu bata vantul si sa fie temperaturi constante. :-))
Intr-o crescatorie inchisa sunt absolut necesare gratarele pe podea pentru a nu se ridica praful sau, pentru cei care au timp, curatirea zilnica a crescatoriei.
Din cauza ca au mai multi bani decat noi si probabil asta este aspectul standard pentru crescatorii in Benelux. :D
In viziunea mea e simplu motivul,daca va uitati la crescatoriile lui Antonescu Gyany si alti columbofili cu dare de mana si pasiune ptr porumbei,veti constata ca sunt la fel ca cele din Belgia. Evolutia noastra ca si columbofili se face in timp,important e ca Romania nu duce lipsa de pasionati.Cand o sa imi permit promit ca o sa imi fac si eu una,si o sa postez fotografia pe Porumbei.ro, pana atunci zburam cum putem si din orice fel de conditii. P.s Leo Heremans este un pasionat care indiferent de problemele de sanatate face tot posibilul sa stea langa porumbeii sai,se vede si din imaginea cu masca de oxigen dealtfel.
pentru ca astfel controleaza temperatura mentinand-o constanta ,incalzire iarna ,aec conditionat vara ,umiditate etc si toate astea datorita faptului ca ei traesc la alt nivel
In fiecare regiune in Europa predomina
un animit stil de cotete. Oamenii cand
construiesc se iau dupa ce vad la vecin.
Acolo unde casele nu sunt terminate si
cotetele tind sa fie(sa arate) neterminate.
In Olanda unde casele arata ca niste case de pa-
pusi si cotetele arata ca casute de papusi.
Unele chiar cu flori la “ferestre”.
Daca vecinul olandez tunde iarba saptamanal
o tund si eu.Daca vopseste cotetul colorat o
data pe an il vopsesc si eu.Daca face ferestre
care se pot inchide si aerisire prin tavan
o fac si eu. Omul se simte bine cand face
la fel ca comunitatea in care traieste.
Pentru porumbei nu cred ca este important
ce stil de cotet avem daca acesta indeplineste
conditile de baza petru sanatatea lor.
Eu cresc rolleri de birmingham.ce parere aveti de cotetul meu? http://birminghamroller.sunphoto.ro/E-constructia_noului_cotet
De multe ori ferestrele au si rol de izolare
fonica.
Spatiile(curtile fiind mult mai mici ca in Ro
Porumbeii deranjeaza si fonic vecinii sau chiar
si familia crescatorului.
Procesele cu vecinii se termina des cu un compromis:
Un numar redus de porumbei, trei ore de antrenament
dupa care porumbeii trebuie sa” dispara”.Zgomotul
in decibeli nu are voie sa depaseasca zgomotul care
ar fi fara ei in zona respectiva.
nu sunt pragmatic..sunt roman…asa ca,dupa posibilitati frate….si am vazut campioni pe afara cu cotete mai naspa decat UNELE,,de.ale noastre….cati dintre noi nu am cumparat porumbei din crescatorii de 5 stele …si parumbeii,PARDAF…ACUM NU STIU DACA PORUMBEII, CRESCATORIA,CRESCATORUL SAU CE LE PUI IN FARFURIE ESTE DE VINA?,,,,,..HAI SA AVETI BAFTA..
Si eu mi-as dorii o crescatorie ca in vest dar ma multumesc cu ce am,cel mai important este sa fie uscata si aerisita ca sa mentina starea buna de sanatate a porumbeilor cat despre nenea cu costumul de scafandru ce sa spun decat wow nu credeam pe nimeni in stare de asa ceva :))
crescatoria mea :)
http://fazanidambovita.sunphoto.ro/Crescatoria
Marea majoritate tin porumbeii acolo doar in sezon, in extrasezon ii tin afara in voliere deschise. In sezon, daca sistemul de aerisire este bun si crescatorul este constiincios si curata cel putin o data pe zi, praf nu se face.
Fiecare ar investi mai mult in pasiunea lui dar atata timp kt eu am un salariu sa zicem de 1000ron p luna nu pot dekt 200 pt ce le trebuie
Preda Gheorghe este cel mai bun maratonist din sud si n-are termopane nici la casa in care doarme el. Africanii sunt cei mai buni sprinteri din lume “Bold” si se antreneaza cu animalele prin savana. Nu este un criteriu
Dar oare cand merg in masina de transport si dau de conditiile meteo de afara, nu ii ia tusea ?
Daca privim cu atentie la crescatorii de top din tara noastra…..majoritatea au crescatoriile mai inchise…nu cu multa plasa….de ex..COBZARU DANIEL…IURETI RELU…MOISE DINU….BURCA IONUT……si multi altii…..aerisirea e foarte importanta..si curatenia zilnica…succes tuturor..
@ felix- polueaza fonic? un motiv sa ma bucur ca in Romania inca nu suntem asa “civilizati “.
Dupa o saptamana cand nu aud decat masini,utilaje,etc e desfatare sa auzi un porumbel fericit ca s-a intors sefu acasa :)
Momentan locuiesc in Belgia si va pot spune ca umiditatea este problema.
Crescatoria mea de la zburatori are putin din peretii exteriori din plasa ,fatada si apoi partea de sus a acoperisului tot din plasa! deci pot spune ca doar peretele din spate unde sunt odihnitorile si boxele este complet din scandura.Daca crescatoria este f bine aerisita nu vor fi probleme de sanatate si tot timpul va fi uscat in crescatorie.Cunosc crescatori care zburam din podul casei lor si aveau rezultate f bune,iar dupa ce si-au facut o crescatorie luxoasa nu au mai avut aceleasi rezultate.Crescatorile luxoase le facem pt oameni nu pt porumbei,ei nu au nevoie de geamuri termopan:)!
peretii dubli la crescatorie(izolati ) pt a mentine cat mai constanta temperatura in interior si inchise in fata cu geamuri controlabile pt a stopa umiditatea care este cea mai mare problema la porumbei .Cele doua puncte care le au in comun majoritatea crescatoriilor cu rezultate, bineinteles sunt si exceptii !!!
Cand lumea o sa devina mai cunoscatoare nu o sa mai fie crescatoriile astea pline de plasa peste tot.
Din ce am vazut in Belgia,tot timpul bate vintul,cind bate de la vest aduce multa umiditate,ploua de multe ori,noaptea ceata …
Si la noi cind vin ploile vin de la vest .
Belgienii concureaza cu voiajorii de 100 de ani,stiu ce le trebuie ca sa cistige.Este clar ca o crescatorie frumoasa place omului,dar nu o sa vezi in curtea belgienilor deranj,gunoi,cosmelii ruginite …
Heremans o fi purtat el masca la porumbei,dar a si facut avere din ei.
In locuintele noastre “inchise” reusim sa ne facem confortabili controland mediul in care traim. Cred ca acesta se aplica si la voliere.
@Porumbei.ro -cred ca ar fi interesant un topic cu crescatoriile noastre, cateva poze si o mica descriere.
Daca incepem sa ne gandim si sa interpretam
de ce marii crescatori din Be/Nl,dar si cei mici,
au astfel de crescatorii e bine sa stim ca in
provincile neerlandeza de cand e lumea toate
cotetele de pasari se construiesc asa:
http://www.flickr.com/photos/nikjanssen/566161891/
@Cristian: Buna idee. Trimiteti? Daca primesc cate o poza de la 10 crescatori fac un topic.
unde sa le trimitem?a mea este aici http://alisu.sunphoto.ro/Aspecte_Din_Crescatorie
AM FOST LA BELGIENI ,LA NEMTI SI LA EI CA SI LA NOI FIECARE DUPA POSIBILITATI ,CAMPIONI AU IESIT SI DIN COTETE DE GAINI SI DIN VOLIERE SUPER ,LA BELGIENI SI OLANDEZI E NORMAL SA INCHIDA PT E ALTA CLIMA SI E MAI MULTA UMEZEALA , IAR IN GERMANIA AM VAZUT LA UN CRESCATOR CARE PE TIMP DE IARNA ISI TINEA FEMELELE IN UN VOLIER MOBIL PE ROTI IN CURTE COMPLECT DIN METAL ,TREI PERETI DE PLASA SI DOAR PARTEA DIN SPATE SI IN JUR DE 35 DE CENTIMETRI LATERAL PE FIECARE PARTE ERA CEVA PLACAJ SI NU AU MURIT DE FRIG .
doar arata bine, nu as tine niciodata porumbeii asa fara plasa de sarma in fata! si lumina unde este? aprindem becul sa le dam mancare, nasol! “forma porumbelului” iar alt subiect…, daca sunt sanatosi, bine si corect hraniti si recuperati nu-i scoate vantul din forma!
maine trimit si eu sa rada lumea de mini-crescatoria mea :))
io am fost in olanda iarna te cam inseli in privinta climei la noi este mai cald ca in olanda,belgia
@Vlad poz. 34. Am inteles ca nu mor de frig dar eu ma refeream daca indeplinesc conditiile pentru a putea baga porumbeii intr-un concurs, adica si porumbeii comuni traiesc pe fereastra blocurilor si nu mor de frig, dar aici vorbim de o competitie, in care fiecare trebuie sa tina cat mai in forma pasarile si asta incercam sa aflu.
Vad tot felul de pareri pro si contra…insa doar ce privesc acest sport cu profesionalist si atentie maxima inteleg intr-adevar acest aspet foarte important si anume voliera porumbeilor de zbor.
In Romania, clima este una foarte fluctuanta, mai mult de atat primavara vine foarte greu si inceata acest lucru impiedinca porumbeii sa intre in forma pentru cei ce joaca categoria I si II. O crescatorie complet inchisa permita sa avem un control asupra sanatatii porumbeilor cat si a formei sale, nu de putine ori in tara noastra ne ,,intampina” saptamani de ploaie, o astfel de ploaie intr-o crescatorie cu plasa nu ar face altceva decat sa mentina umezeaza si sa permita dezvoltarea coccidilor si automat tricomonozei…nu mai vorbesc despre forma porumbeilor, temperatura constanta in raportul de zi/noapte permit porumbeilor sa-si intre in forma, sa se antreneze mai bine si sa inceapa sezonul in forta. Citeam mai sus cand cineva facea referire la lumina, porumbeii de zbor nu au nevoie de soare in voliera, au nevoie de o voliera uscata, o temperatura constanta si o buna aerisire…un soare ,,profund” nu ar face altceva decat sa declanseze cu pasi repezi naparlirea, sa nu ii recupereze dupa zbor si mai ales sa creasca temperatura compartimentului.
Haideti sa nu bagam partea financiara, cine isi face o voliera poate foarte bine sa mai puna o coala de OSB si sa-i inchida complet fata…insa noi avem alta mentalitate si privim altfel acest sport.
Oare belgienii sunt atat de prosti ca dupa multe studii sa ajunga la concluzia ca voliera ideala este cea inchisa ?!
Am citit aproape toate comentariile si cu mici exceptii se vede mentalitatea romanilor si faptul ca suntem niste INCEPATORI.Poate ca sunt multi care au vizitat crescatorii din vest dar, nu acest luctru conteaza ci, coteaza ce intelegi din ce vezi acolo. Dl Carmazan a scapat ceva intr-un interviu si se referea la motivul pentru care crescatorii PROFESIONISTI niciodata nu folosesc plasa rabitz in voliere. Este vital, avand in vedere faptul ca vrem sa concuram cu ei in Olimpiade, sa intelegem cat mai multe din ceea ce fac ei , sa evitam multe greseli prin care ei au trecut si sa avansam mult mai rapid pentru ai prinde din urma(la noi este mult loc pentru a avansa) fata de ei care au dus aproape la maxim acest sport.
““““““““““““““““““““““`
MOTIVUL PENTRU CARE AU CRESCATORIILE INCHISE COMPLECT ESTE ACELA DE A EVITA UMIDITATEA SI CURETII DE AER AVAND POSIBILITATEA SA CONTROLEZE FORMA PORUMBELULUI ANGAJAT IN CURSE…. PUNCT .
“““““““““““““““““““““““`
Vor fi si la noi acest tip de crescatorii atunci cand …..si numai atunci cand se va plati fiecare porumbel la imbarcare si nu o ferma de porumbei. Ei sunt profesionisti si cunosc fiecare porumbel mai bine poate decat ceea ce au facut copii lor in timpul sezonului de zbor.
TRIMIT PORUMBELUL IN CURSA PENTRU A CASTIGA NU SA VINA ACASA SAU SA CLASEZE IN 20 % DIN CEI INBARCATI. Aici asi putea da vina si pe sistemul lor de pariere care poate aduce o suma frumusica daca catiga(Vb despre Anglia)
Sunt multe de spus la acest topic dar….informatiile sunt costisitoare:)
Bn Andrei trimitem poze daca promiti ca faci topicul.Pt ca eu sunt cam” suparat” pe tn,din toamna ti.am trimes poze cu al meu cotet de matca finalizat si nici acum nu le.ai postat.Daca nu le mai ai ti le mai trimet odata,imi dai un maill.Pe mine ma ai dublu client,cotet de matca la socri plus cotetul de zburatori din balcon.
Schaerlaechens : “unde nu intra soarele intra doctorul cu medicamente!” Deci…?! Soarele bate in voliera de la 7:00-12, de unde soare puternic care sa infl naparlirea??? Lumina pe unde intra??/ Sa nu ne mai comparam cu strainii si nici por nostrii cu ai lor! Eu nu tratez de coccidioza iar de trico prea putin si cand e cazul! Sunt porumbei intre porumbei, stiluri intre stiluri! Daca este o voliera cu gratar jos in loc de podea si iluminator in fata crescatoriei sau sus atunci da, gen jos Thone sau Tanase Adrian de la noi! Nu degeaba vin crescatori precum Asmarandei si zice fata din plasa si la urmatoru articol iar revenim la acest subiect! Invatati de la campionii nostrii nu de la vecini sau alte persoane!
Un motiv ptr.care mai toti in BRD,NL si BE isi fac crescatorii cit mai aratoase sint si vecinii.De NL si BE nu sint sigur insa in Germania traiesc de peste 30 de ani si cunosc situatia.Porumbeii nu sint in Germania nici pe departe atit de iubiti ca in Romania.Pune in Germania mincare pe pervaz ptr.porumbei si lasa-i sa dea firmituri in capul pietonilor….in 3 Zile primesti scrisoare de la avocatul unuia care a primit o bucatica de piine in cap si s-a speriat atit de tare ca de atunci nu mai poate dormi si l-a servici nu-si mai poate face datoria.Le dai de mincare in zona pietonala te paste amenda zdravana.Multi ignoranti ii numesc sobolani aerieni.Culmea este ca des sint tocmai acei nesimtiti care arunca resturile de la Mcdonald’s pe strada si cind vin porumbei sa ciuguleasca protesteaza ca sobolanii aerieni iar au venit.Nu realizeaza ca ei fac mai multa mizerie zilnic decit 20 de porumbei laolalta si oricita mizerie ar face porumbeii sint cu siguranta de preferat sobolanilor cu blana.Clar ca in conditiile astea,daca mai iti pui si o maghernita in curte cu porumbei sint discutiile cu vecinii deja programate.Chiar si in cele mai bune conditii si tot sint des discutii,ca fac galagie,ca in zbor peste casa unuia au facut un gainat etc.
Corect com. 42
Mie imi plac aceste voliere facute cu gust si pricepere . Deja faptul ca nu stau pe sol si circulatia aerului sub ele este permisa , garanteaza a fi uscate si presupun ca au o aerisire bine gandita in interior . Acele ” geamuri ” cred ca se pot monta sau date jos dupa preferinta si vreme , lucru practic daca afara este vreme mohorata si ceata cu saptamanile in unele zone .
Practic , estetic , oglinda unei civilizatii . Pe porumbei cu siguranta aspectul nu-i intereseaza dar in final crescatorul se bucura de acesti porumbei intr-un ambient frumos . Bravo lui !
Noi nu avem banii sa ne tinem familiile dar sa facem voliere ca ale belgienilor sau etc avem si noi dar dupa buget eu unul daca as avea as face ceva cum nu sa mai vazut ca sunt tare pasionat si ma straduiesc si acum sa fac totul frumos cand vad ceva la cate uni un spudnic ceva de genu imi vine sa fac dar situatia financiara nu imi permite sa investesc foarte mult .iubesc porumbeii de mic dar nu am bani de ceas sai zbor ii tin doar asa de frumusete si palcere va las adresa mea de sunphoto sa vedeti ce am mersi! mocazin.sunphoto.ro