Cresterea porumbeilor de carne – columbofilie “grea”?

porumbei-de-carne1www.porumbeidecarne.ro

Intre sutele de rase de porumbei formate de-a lungul timpului, exista si rase grele de porumbei, care au stat la baza obtinerii raselor de porumbei pentru carne. Sunt rase de porumbei asupra carora selectia isi spune cuvantul, urmarindu-se obtinerea de indivizi cu o greutate apreciabila, precocitate sexuala, cresterea rapida a puilor, si obtinerea unui numar cat mai mare de descendenti. Pentru cresterea intensiva, s-au obtinut rase noi si linii de hibrizi care isi merita numele de porumbei de carne.

Cresterea porumbeilor se face in voliere inchise, populate cu un numar constant de perechi, care raman ca reproducaatori o perioada de pana laa 5-6 ani. Data fiind capacitatea de zbor mult mai redusa decat a celorlalte rase, mentinerea intr-un spatiu delimitat nu ii afecteaza, iar indivizii isi pot indrepta intreaga atentie asupra activitatii reproductive.porumbei-de-carne3

Daca tinem cont ca, greutatea medie a unui porumbel adult de zbor variaza intre 320 si 480g si greutatea medie a unui porumbel de carne variaza intre 650 si 900g, in timp ce anvergura aripilor creste proportional cu cresterea in greutate, ne putem face o impresie despre capacitatea redusa de zbor a acestor rase.

In imaginea ce urmeaza se poate observa diferenta intre un porumbel de zbor si unul de carne.
porumbel-de-carne

Despre formarea si mentinerea perechilor la porumbei se stie ca la acestia “viata de cuplu” nu este perturbata decat de disparitia unuia dintre parteneri, sau afectarea acestuia de o boala finalizata fie prin exitus, fie prin cronicizare si afectarea statusului fiziologic al individului cu afectarea vietii de relatie. In general, orice boala cu evolutie cronica are repercursiuni asupra metabolisbului, capacitatii de deplasare si evident asupra imunitatii. Daca nu intervine nici un factor care sa perturbe viata cuplului, acesta, odata format va ramane in formatia respectiva intreaga viata a partenerilor.

porumbei-de-carne2

Hranirea se poate face cu un amestec de cereale administrate de cateva ori pe zi asa cum se obisnuieste in cazul porumbeilor voiajori, sau se pot folosi hranitoare automate, de unde fiecare individ isi poate alege hrana in functie de necesitatile fiziologice.

Rasele de carne se remarca printr-o maturitate sexuala precoce, un numar mare de ponte intr-un an, devotament parental.

porumbei-de-carne0

Interesul parintilor pentru pui se diminua odata cu depunerea unui alt rand de oua, femela fiind interesata de gasirea unui nou loc de ponta, masculul va fi cel care va ramane sa ingrijeasca puii pana la intarcare.

Maturitatea sexuala apare in medie la varsta de 5 luni de zile, moment in care indivizii incep sa devina interesati de sexul opus, practic apare o asa-zisa adolescenta. Dupa depasirea acestui moment, ponta are loc la un interval de aproximativ 3 saptamani.

De multe ori, puii obtinuti in primavara timpurie, vor deveni parinti in toamna anului respectiv. Unii din cei care sunt aproape de maturitate nu vor mai avea ponta datorita intrarii in ?marea naparlire?, perioada care le solicita reservele corporale, in asa fel incat ponta va mai intarzia o perioada.

59 comentarii la “Cresterea porumbeilor de carne – columbofilie “grea”?”

 1. Arata ce poate face selectia in timp… din aceeasi specie sa se ramifice 2 rase diametral opuse…voiajorii care rup norii si zboara cate 1500 de Km si umflateii astia care nu mai zboara 2 metri si sunt destinati farfuriei. :)

  Observ o chestie si anume ca indivizii acestei rase sunt foarte frumosi, lucru la care nu te-ai astepta, avand in vedere scopul cu care sunt inmultiti. :) Galbenul din ultima poza e superb… si mai rar vezi porumbei galbeni. La voiajori cred ca am vazut doar unul de cand ma stiu.

  Cum se numeste totusi rasa? Tin minte ca vine de prin State. La noi parca era o rasa rustica, “porumbel roman”? Kingul e de ornament sau tot rasa “grea”?

 2. Rasele asa zise de carne se cresc pentru agrement,multi ii considera frumosi.Se urmareste forma si postura corpului,culoarea etc.De aceea prolificitatea lor a scazut mult fata de acum 30 de ani sa zicem,Pentru productia de carne se folosesc hibrizi specializati.
  Mi-a placut site-ul din linkul de la inceput,de mult nu am vazut un site asa bine realizat.

 3. Mai exista o rasa romaneasca la fel de grea.Este cea din poza .Acestor porumbei le zice gainari din cauza asemanarii cu gainile pitice si aptitudinile de zbor asemanatoare.Datele date in topic nu sunt corecte daca ne referim la aceasta rasa.Eipot atinge o greutate de 1kg si 200g.As vrea sa stiu numele altor rase.Referitor la intrebarea de mai devreme Kinguleste rasa grea.

 4. Ce-i drept,initial au fost “conceputi” pentru carne. Acum exista si expozitii pentru ei,asociatii columbofile si foarte multi oameni care ii cresc cu drag!

 5. Ptr cristy.
  rase de carne:Hubbel(piept dublu /USA)Texan(USA)
  Giant homer (USA) Carneau(F)Mondain(F)
  Mittelh?user (D) Sotobanca(I)
  dar si King ,Strasser,Modena etc.
  Toate aceste rase sunt si porumbei de
  expozitie.
  Ptr. flavius:In Franta la magazine specializate
  15-30 ?.Producatorul pimeste mult mai putin.

  Fermele de porumbei(peste 1000 de perechi) spun ca
  le ramane un castig de70-80 ? pe an de pereche.

 6. Buna

  Prezentarea set perfecta in ce priveste de cvarne si sinr cupprinse in mare aproape toate

  Doar o mica precizare trebuie facuta aceste rase sint RASE de CARNE pt ca in proportie de peste 90% au fost create in fermele specializate de porumbei si omplogate ca atare.

  De ex toate rasele de Carne care au originea in USA au la baz Voiajori urias American care a fost creiat pt ex si care a populat la inceput Fermele de porumbei in care sa facut infuzi cu diferite rase si in fuctie de infuzi sa ajuns la diferite rase de Carne cu acelas stramos comun

  Iar cu aceste Rase de Carne columbofili care ii cresc de pasiune participa la categoriea Ornament de ex in Suedia toatea rasela de Carne sint cuprinse sub denumirea tradus direct Porumbe Gaina pechind de la faptul ca impartasesc aceleas cacteristici si se uyrmareste acelas scop ca la gainil.

  Cu stima si respect Alex Bude

 7. Cei din imagini sunt mondaini francezi si intr-adevar sunt foarte prolifici in comparatie cu kingii care datorita selectiei acerbe pentru expozitii se reproduc mult mai greu si sunt destul de putini crescatorii care inmultesc kingi fara doici.
  Mondainii in schimb sunt niste pasari care duc fara probleme 2 pui, sunt masivi, docili si foarte buni la gust. Kingii nu se prea folosesc pentru chestii industriale pentru ca au o agresivitate aparte si daca am avea cum se spune pe acel site o voliera de 2,5 x 3,5 in care sa avem 24 perechi de kingi va garantez eu ca nu se va scoate un pui tot anul din cauza luptelor dintre barbati. Mentionez ca vorbim de kingi adevarati nu despre ceea ce se gaseste pe la noi prin piata , pasari rasa king care doar aduc cu ceea ce inseamna un king.
  Multumesc

 8. Interesant cum a aparut agresivitatea asta la Kingi cum spui Cristian…pentru ca banuiesc ca nu au fost selectati pe acest criteriu.

 9. Eu cresc rasa numita romani, si de la crscatorul de unde am cumparat-o avea 52 de bucati romani + 10bucati kingi =62porumbei de carne

 10. Agresivitatea a aparut din cauza amestecului in rasa king a pasarilor modena care sunt recunoscuti pentru agresivitatea lor. Amestecul cu modena a fost facuta pentru a dezvolta si la kingi forma de bila specifica celeilalte rase.
  Eu unu sunt crescator de kingi si iubesc aceste pasari dar prefer pasarile mai masive care la o adica ies putin din standard , nu prea imi plac astia care stau perfect bila pentru ca pe langa forma aceasta au luat si agresivitatea de la modena si de asemenea au scazut si ca greutate.
  Din punctul meu de vedere curcirea cu modena este un pas inapoi pentru kingi dar cu toate astea se mai gasesc si pasari ffff frumoase chiar si la noi in tara.

 11. Cristian are dreptate de o pereche de king de nu are loc suficient iti desface columbaria,intra in toate cuiburile pt a ocupa mai mult loc pt el,dar in schimb eu nici cu mondaini nu sunt multumit ca reproducator,aici vorbesc de exemplare de expozitie care au greutatea corporala peste un kg si cam sparg ouale chia si puii sunt zdrobiti de multe ori,deci la ornament de carne,(talie mare),dupa observatiile mele cei mai frumosi se inmultesc cel mai greu din cauza greutatii,masculul nu i capabil sa fecundeze femela,chia mersul pe jos devine o problema mare pt unele exemplare,in schimb porumbeii de carne de care a mai amintit si Cristian,cei slab crescuti fara o greutate exagerata se inmultesc ca si un voiajor fara sa le tii perechi de doici. http://www.king.sunphoto.ro

 12. nu cred k sunt greu de intretinut .. dar sunt si frumosi … am 1 crecator la mn aici kre are si din rasa aceasta de carne si voiajori ..si le baga oualele de la matca de voiajori la ei ..k cik spune el k ii creste foarte bn puii ….MULT SUCCES SI VANT IN PENE !

 13. SUNT UNUII OAMENI CARE “IUBESC” CARNEA DE PORUMBEL.

 14. Buna

  E adevarat cele descrise mai sus Referitot la agresivitate dar aceste sintome si comportament doar un rezultat a selecti si infuzi din ultimile deceni pt ca in urma cu 16 – 17 ani chind eu am renuntat la creestrea Kingilor nu sa pomenit de asa cevba sau nu era un subiect abordat de crescatori dar in ultimi ani pare un o problema comuna pt crescatori resei si este un fenomen strict a celor care cresc rasa King doar pt expziti .

  Dar in ce priveste afirmatia dmnului Cristian cum ca nu ar fi folositi industrial nu este chiar corect pt ca toate rasele de Carne au fost creiate de catre crescatori industriali care au incruciasat diferite rase pt a obtine ce doreau ei pt a avea rentabilitate marita care era singura lor interes fara sa urmareasca o anumita forma .

  Iar pacursul Raselor de Carne a fost de la Ferme la salile de Expoziti si nici odata in sens invers

  Pt ca la crescatori care cresc aceste rasae de Carne exclusiv pt Expoziti nu se creiaza rase ci din dorinta exagerata de a le inbunatati o curba, pozitia sau spori putin greutate etc.etc.se duc in extrema pina toate toate caracerele si caracteristicile pt. care au fost create rasale initial se pied.

  Asadar dragi colegi sa nu uitasm ca Rasele de Carne a fost creiate si selectate ca buni parinti cu precadere pt consum sau chiar pt producere industriala cu aptitudini de buni reproducator avind o greutate. de la 800g pina la 1,2 kg

  Iar columbofili care ii cresc exclusiv pt Expoziti e drept ca le aduce inbunatatiri la forma si poziti uneori la greutate dar sint neglijate cu desavirsire caracterle pt acare au fost selectate initial margint pina la extrema de a avea nevoie de doici pr a se putea reproduce conform exemplui de mai sus

  Acuma domnilor va las pe fiecare ca domnile voastre sa concluzitionati in cazul King care a fost adevarata rasa de Carne cei creiati pe la inceputul anilor 1900 sau cei de azi e drept ca mai bila sau mai scutri dar care azi au nevoie de doici pt a supravetui.

  Cu stima si respect Alex Bude

 15. Ciao torraio’ , daca tot ai intrat acolo pe site, puteai sa vezi un pic si porumbelul romano care ajunge la 1,30 kg si pentru cine l-a vazut ”dal vivo” pare un vultur asa-i de mare.

 16. Nu cred ca cresterea porumbeilor de carne este greu pentru ca la ei nu trebuie sa obtii o anumita culoare sau sa zboare nu stiu cat,sau sa joace,sau sa claseze.Bine ca si la ei poate trebuie sa obtii o anumita greutate dar nu cred ca e atat de greu…daca parintii sunt de talie mare si ii hranesc bine.

 17. SI EU AM KINGI DAR NUMAI O PERECHE:)) ACUM II AM DE 1 ANI SI ASTEPT LA PRIMAVARA SA SE OUA :p DE ABEA ASTEPT

 18. In pozele din articol sunt porumbei ce apartin rasei Texan Pioneer, Hubble si cativa hibrizi ai acestor rase.
  In crescatorie se gasesc si cateva exemplare de King, varianta utilitara.
  De precizat ca rasa king a fost la inceput o rasa care se folosea pentru producerea de carne de porumbel, la baza asta a fost si ideea crearii acestei rase. In timp, interventia crescatorilor a dus la aparitia conceptelor de king-porumbel de agrement si king utilitar. Cat despre agresivitatea caracteristica masculilor apartinand acestei rase, aceasta este foarte probabil sa fi aparut in urma reproductiei dirijate, ce urmarea aparitia la descendenti a anumitor caractere specifice rasei, care de multe ori sunt corelate cu un nivel mai crescut de testosteron, care atat la masculi cat si la femele determina dezvoltarea musculaturii si osaturii.
  De specificat ca o consangvinizare stransa a pasarilor dintr-o crescatorie duce si ea la cresterea agresivitatii.
  Varianta utilitara rasei king nu prezinta acesata agresivitate, putand fi crescuti intr-o densitate crescuta si fara probleme cand vine vorba de hranirea si dezvoltarea puilor.

 19. Intr-adevar majoritatea exemplarelor din poze sunt texani si mai apar si cativa mondaini.
  In legatura cu kingii cred ca au fost expuse unele pareri exagerate, care pot induce cititorii in eroare. Kingii se inmultesc singuri fara probleme, insa reproducerea nu este unul din punctele lor forte. Astfel daca o pereche de voiajori poate creste eventual 10 pui pe an, o pereche de kingi creste in medie 3-4 pui pe an. Pentru a imbunatati aceasta medie sunt folosite doicile sau pentru a asigura o dezvoltare optima a puilor care au nevoie de foarte multa hrana.
  Pe de alta parte am auzit de mai multe ori expresia asta: “domle’ mie imi plac kingii mari… nu aia mici”. Trebuie mentionat ca nu exista kingi mari si mici, mai degraba ar trebui poate sa ii clasificam in kingi care se incadreaza in standard si kingi care nu se incadreaza. Ashadar kingii care depasesc standardul de greutate sunt cel putin la fel de prosti ca si cei care sunt sub standard si parerile de genul “eu am kingi mari… si ii prefer pt ca restul au cazut in capcana kingilor mici”…. scuze, dar sunt departe de adevar.
  Si inca o mentiune… sper sa nu gresesc, dar am inteles ca dupa voiajori, kingii sunt a doua rasa d.p.d.v. al proportiei in care sunt crescuti la nivel mondial.

 20. Il salut pe amicul Teo Cilan si tin sa precizez ca ai si nu ai dreptate in ceea ce spui. Voi in vest aveti avantajul ca sunteti langa stiti voi cine si ati mers altfel cu valul ca sa zic asa dar daca vii prin Bucuresti, Giurgiu, Calarasi sa vezi ce minunatii de pasari king o sa vezi o sa te pufneasca rasul. Se merge la extreme ori pasari foarte mari cum ai spus si tu si care ies din standard si nu au nici forma , nici pozitie etc si mai sunt pasarile care sunt aduse de pe la unguri la gramada “engross” ca sa zic asa care au forma si pozitie dar cand pui mana pe ele crezi ca iei o perna in mana , sunt pasari foarte usoare, fara osatura, fara greutate. Este foarte greu sa gasesti in Romania pasari bune si tu o stii foarte bine si o stiu si eu iar oamenii se complac pe principiul las ca merge si asa dar pasari de valoare sunt putine si in special in vestul tarii restul sunt………
  Eu sunt unul dintre cei care lasa pasarile sa cloceasca si sa creasca puii dar nu stiu daca toata lumea poate sa sustina acest lucru.

 21. Cristian daca te gandesti bine in toate colturile tarii sunt kingi,printre care gasesti multi de tot fara valoare,dar in fiecare localitate mai gasesti crescatori talentati unde au ajuns pasari foarte frumoase,asa ca numerita sa faci reclama proasta pt cei din vest ca am vazut multe pasari in toate colturile tarii si nu era mare diferenta intre ele,aici ma refer la porumbei de targ si de cei de expozitie.

 22. Sunt pareri si pareri privind rasa KING fiecare ajungind la aceasta parere dupa experienta avuta alturi de rasa aceasta sau cazul cel mai grav din auzite. Pina nu ai avut citeva perechi pe o perioada de citiva ani nu poti da o parere care sa nu fie subiectiva si obiectiva, de exemplu eu acum doi ani si anu trecut am mai folosit la kingi si doici, dar nu la toate perechile. Doicile erau doi kingi uriti femela mica si sub standardu de greutate, masculu mare si urit si doua perechi de git-golasi, care spre surprinderea mea cresteau pui mai repede decit perechile de kingi, anult trecut au crescut 4 kingi si 4 golasi fara sa aiba probleme. Anul acesta am renuntat la doici fiecare perechea si-a crescut singuara pui, am avut o pereche ce a avut 5 pui una 6 pui ,a treia 5 pui si una 3 pui, totodata anu acesta am avut si doi pui omoriti de un mascul. O alta chestie interesanta unul din masculi a crescut pe linga pui lui si alti doi pui, intra in cuibu ce nu ii apartinea batea si alunga masculu si hranea si ceilalti doi pui, cred ca i sa tras de cind i-au omorit pui. Pentru 2010 voi face o voliera pt kingi adulti fiecare cu boxa individuala doar voliera externa va fi facuta pentru cite 2 perechi sa speram ca asa se vor diminua accidentele, daca nu si voliera externa o voi separa pentru fiecare pereche

 23. Porumbei din imagine se numesc mondainer,nici de cum king.

 24. as vrea sa cumpar si eu o pereche uite id-ul meu ca sa ma contactezi abracadabra320

 25. porumbei voiajor standard fac parte din aceasta categorie ?

 26. Stimati columbofili. pozele de mai sus (99%) reprezinta porumbelu de rasa TEXAN. Acesti porumbei sunt mai putin cunoscuti in Romania. Sunt porumbei de carene, autosexabili, adica se cunoaste sexul porumbelului din momentul nasterii. Masculii sunt albi cu putine puncte colorate sau gulere si galbeni: femelele de alta culoare dar nu albi sau galbeni. Seamana cu mondainerii (uneori se pot confunda in poze). putin mai mici dar foarte productivi. La noi au ajuns din Ungaria si Germania. Sunt crescator de Texani, locuiesc in Timisoara, aici deja incepe lumea sa cunoasca rasa….

 27. Salutare si felicitarile mele pentru pasiunile voastre.Vreau sa mi spuna si mie cineva care poarumbel creste mai mare,Mondain sau King?Sunt curios pentru ca n am avut niciodata porumbeiSanatate , numai de bine sa auzim

 28. Pt. Mihaita poz. 37 (nu are nimica cu Mihaita poz.36) Porumbeii Kingi sunt mai mari decat Mondainii

 29. rasa king ingrijeste f bn puii am avut si eu 2 perechi f mari si nu am avut nici un fel de probleme cu ei , in schmb un prieten care are mondaini mia spus k sunt f greu de reprodus

 30. stie cineva cam cat costa o pereche de texani sau mondain sau straseri?

 31. de circa 3 luni am luat de la tg.secuiesc ,2 perechi de mondain si incerc sa ii imultesc ptr.placere si relaxare cand ii privesc.dar de ce uneori tremura si cum sa-i deosebesc care este fata si care e baiat. mananca cel mai bine porumb.trebuie sa le schimb si cu altceva.

 32. cam cat costa acesti porumbei de carne ca am si eu cativa si vreau sa vand din ei

 33. Vreu să cumpăr şi eu porumbei soi king. Jud.Bihor,Oradea.

 34. salut nu vinzi 3 perechi de pui? adresa de mess craciunlucian35

 35. Va recomandam cartea CRESTEREA PORUMBEILOR de HEINRICH MACKROTT

  Puteti comanda aceasta carte de la Cartiregale
  Telefon: 0746407499
  Pret: 12 RON

  Posesorul lor se poate bucura de efervescenta vietii porumbeilor, de placerea zborului, de reproducerea lor si de efectele legilor genetice ale naturii pe care le pot observa la pui.
  Porumbeii de casa sunt singurele pasari domestice zburatoare care se intorc constant la adapostul lor. Sunt usor de intretinut, nu sunt foarte pretentiosi si sunt foarte increzatori in omul care ii ingrijeste.
  ..CUPRINSUL CARTII:
  Cap.1. Porumbei salbatici si porumbei de casa
  Cap.2. Adapostul porumbeilor
  Cap.3. Întretinerea porumbeilor
  Cap.4. Nutritie si furajare
  Cap.5. Calendarul unui an de crestere
  Cap.6. Bolile porumbeilor
  Cap.7. Reproducere si ereditate
  Cap.8. Practica cresterii porumbeilor
  Cap.9. Napârlirea
  Cap.10. Performantele sportive de arta, înaltime si durata de zbor
  Cap.11. Taierea si prepararea

 36. Sunt si eu crescator incepator de rasa king dar nu ştiu dupa cat timp fac ouale dupa ce s-au imperecheat.

 37. Mama nu ma lasa sa comunic prea mult, pentru ca nu prea inteleg alte DIALECTE DE MESERIAS ////via nr 18, dar sunt multi care merita respect pentru cunostiintele lor si sfaturile pe care le ofera. Ai de unde invata, daca-ti doresti asta

 38. Si ca sa va deranjez si eu , am o pereche de kingi care in momentul in care au intrat in voliera, in care erau cca 30 de locuri de cuibarit si 10 pasari a inceput macelul de la bataie la alungarea de pe oua. Ca si la om ce este mare, are si tupeu si vrea totul.

 39. Si eu craesc o rasa numita King………e foarte frumoasa. :)

 40. Despre rasa hubble sau voiajor standard ce spuneti? Se inmultesc greu?

 41. STRASSER…rasa frumoasa si colorit deosebit. totusi mie unul ca incepator in ale columbofiliei, m’au dat peste cap :))….agresivi, agresivi si iarasi agresivi. Asa ca m’am reorientat din mers pe rasa ….TEXAN.
  culori mai sterse dar mult mai docili si mult mai prolifici. daca si’au stabilit locul de cuibar acolo raman…nu ca strasserul care dadea buluc si in alte cuibare. in doua randuri cand mai avea perfechia 3-4 zile sa scoata puii ma trezeam ca intra alt mascul peste femela sau masculul de pe oua si …sarea oauale si paiele din cuibar. unde mai puji ca la rasa TEXAN nu ai cum incurca niciodata sexele…ii deosebesti inca imediat de la iesirea din ou. Masculii nu au puf deloc, iar la maturitate masculii sunt de culoare alb sau galben iar femelele orice alta culoare decat a masculilor.
  daca sunteti interesati mai multe detalii puteti gasi aici:
  http://sniper2007.sunphoto.ro/0_TEXANI

 42. Buna ziua!
  Sunt incepator in cresterea porumbeilor si vreau o lamurire!
  Am o pereche de Kingi, au clocit de 3 ori si nimic! Oua limpezi!
  Am schimbat masculul dar acum porumbita il fugareste peste tot si-l bate, astfel incat el sta cocotat pe cusca unde ea nu ajunge(am luat-o cu aripile taiate). Cum sa fac ca sa se formeze un cuplu?
  Multumesc!

 43. porumbei adevarati pentru carne sunt TEXANII se inmultesc repede si pretul este acceptabil 100 ron perechia,mai frumosi sunt MONDAINII dar pretul e mare 300-400 ron perechia si se inmultesc mai greu

 44. Pana anul acesta am crescut pui de carne pt consumul propriu si din cauza mirosului vreau sa renunt si sa cresc porumbei de carne pr acelasi scop. Poate cineva sa_mi recomande cea mai potrivita rasa pt productia de carne ?
  Mentionez faptul ca vreau sa_i cresc in voliera (o camera de 4mLx2mlx2,2mH plus un spatiu identi in exterior inchis cu plasa) . Cate perechi pot creste intrun astfel de spatiu?
  Nu am mai crescut porumbei pana acum.
  Va multumesc







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *