porumbei-de-carne1www.porumbeidecarne.ro

Intre sutele de rase de porumbei formate de-a lungul timpului, exista si rase grele de porumbei, care au stat la baza obtinerii raselor de porumbei pentru carne. Sunt rase de porumbei asupra carora selectia isi spune cuvantul, urmarindu-se obtinerea de indivizi cu o greutate apreciabila, precocitate sexuala, cresterea rapida a puilor, si obtinerea unui numar cat mai mare de descendenti. Pentru cresterea intensiva, s-au obtinut rase noi si linii de hibrizi care isi merita numele de porumbei de carne.

Cresterea porumbeilor se face in voliere inchise, populate cu un numar constant de perechi, care raman ca reproducaatori o perioada de pana laa 5-6 ani. Data fiind capacitatea de zbor mult mai redusa decat a celorlalte rase, mentinerea intr-un spatiu delimitat nu ii afecteaza, iar indivizii isi pot indrepta intreaga atentie asupra activitatii reproductive.porumbei-de-carne3

Daca tinem cont ca, greutatea medie a unui porumbel adult de zbor variaza intre 320 si 480g si greutatea medie a unui porumbel de carne variaza intre 650 si 900g, in timp ce anvergura aripilor creste proportional cu cresterea in greutate, ne putem face o impresie despre capacitatea redusa de zbor a acestor rase.

In imaginea ce urmeaza se poate observa diferenta intre un porumbel de zbor si unul de carne.
porumbel-de-carne

Despre formarea si mentinerea perechilor la porumbei se stie ca la acestia “viata de cuplu” nu este perturbata decat de disparitia unuia dintre parteneri, sau afectarea acestuia de o boala finalizata fie prin exitus, fie prin cronicizare si afectarea statusului fiziologic al individului cu afectarea vietii de relatie. In general, orice boala cu evolutie cronica are repercursiuni asupra metabolisbului, capacitatii de deplasare si evident asupra imunitatii. Daca nu intervine nici un factor care sa perturbe viata cuplului, acesta, odata format va ramane in formatia respectiva intreaga viata a partenerilor.

porumbei-de-carne2

Hranirea se poate face cu un amestec de cereale administrate de cateva ori pe zi asa cum se obisnuieste in cazul porumbeilor voiajori, sau se pot folosi hranitoare automate, de unde fiecare individ isi poate alege hrana in functie de necesitatile fiziologice.

Rasele de carne se remarca printr-o maturitate sexuala precoce, un numar mare de ponte intr-un an, devotament parental.

porumbei-de-carne0

Interesul parintilor pentru pui se diminua odata cu depunerea unui alt rand de oua, femela fiind interesata de gasirea unui nou loc de ponta, masculul va fi cel care va ramane sa ingrijeasca puii pana la intarcare.

Maturitatea sexuala apare in medie la varsta de 5 luni de zile, moment in care indivizii incep sa devina interesati de sexul opus, practic apare o asa-zisa adolescenta. Dupa depasirea acestui moment, ponta are loc la un interval de aproximativ 3 saptamani.

De multe ori, puii obtinuti in primavara timpurie, vor deveni parinti in toamna anului respectiv. Unii din cei care sunt aproape de maturitate nu vor mai avea ponta datorita intrarii in ?marea naparlire?, perioada care le solicita reservele corporale, in asa fel incat ponta va mai intarzia o perioada.