Articol de Enciu Stefan Alexandru

Am tot vazut si citit de-a lungul anilor diferite articole despre crescatorii de porumbei renumiti care detin porumbarii model si utilitati de ultimul racnet pentru porumbei dar niciodata nu s-a prea discutat de pasionatii acestui minunat sport si anume columbofilia si de cresterea porumbeilor la bloc, in balcon sau pe terasele blocurilor.

alex2.jpg

Din aceasta categorie de asa zisi “columbofili balconari” fac si eu parte deoarece practic acest minunat hobby de 15 ani dar din lipsa unei case la curte sunt nevoit sa imi cresc porumbeii la bloc. La inceput ca fiecare incepator am avut gutani apoi voltati, jucatori cu 2 moturi, galateni si apoi am inceput sa cresc porumbei voiajori standard.

Find la inceput am cautat sa ma documentez cat mai mult despre acest minunat sport dar din pacate la noi in tara acest lucru nu prea a fost mediatizat abia de catva timp incepand sa se acorde atentie pentru asa ceva mai ales in randul tinerilor care indragesc aceste finte minunate si gingase si anume porumbeii, fie ei de agrement sau voiajori.

Am reusit prin diversi priteteni sa imi procur reviste de specialitate si casete video din belgia si am incercat sa le asigur conditii asemanatoare cat de cat cu cele care le au crescatorii de la case.

Porumbaria mea se afla la etajul 6 intr-un bloc de 9 etaje si este construita in balconul apartamentului.

balcon1.jpg
balcon2.jpg

Cresc porumbei voiajori standard acesti fiind de la un crescator care i-a crescut si ia format in decursul anilor, porumbeii fiind o rasa de zbor nu ca acei ?standarzi? din ziua de azi care sunt facuti cu diferite rase grele si care sunt tinuti doar in voliera neputand zbura iar crescatorii acestora axandu-se pe frumusetea capului si a ochiului restul nefiind important.

Aceasta rasa am inceput sa o cresc dupa ce am cunoscut un crescator renumit si anume Badatan Constantin, acesta detinand o linie veche din aceasta rasa formata de Luci Musat, Valcu Constantin si alti crescatori renumiti in acea perioada. Efectivul meu se ridica la un numar de 20 porumbei deoarece datorita spatiului nu imi pot permite sa tin mai multi astfelt trebuind sa ma limitez la 10 perechi.

interior1.jpg
interior2.jpg
interior3.jpg
interior4.jpg

Am impartit balconul in 2 jumatati una fiind destinata porumbeilor iar cealalta fiind pentru acces afara si pentru a se putea sta si admira porumbeii.

Cu ajutorul unui tamplar am realizat niste boxe pentu porumbei luate dupa un model belgian si confectionate din pal melaminat (adica peretii si spatele) iar ramele boxelor din lemn de brad. Ramele sunt prinse cu balamale de cadrul din pal acestea putand fi scoase, curatate si apoi puse la loc. Deasemeni, fundul boxelor este detasabil putand fi ridicate cuiburile din ipsos si apoi se trag pe o sina si se pot sterge sau spala. Placutele de odihna din fata boxelor sunt rabatabile acestea fiind folosite atat pentru stationarea porumbeilor in fata boxei, si pentru a inchide custile. Fiecare boxa este prevazuta cu cate un cuib de ipsos folosit pentru ouatul porumbeilor si cresterea puilor.

boxa.jpg
usita.jpg
pui1.jpg

Intrarea si iesirea porumbeilor se face printr-o trapa prevazuta cu ace acestea fiind foarte utile atat la intrarea porumbeilor cat si regalrea sistemului de intrare / iesire al acestora

ace1.jpg
ace2.jpg

La exterior in fata geamurilor de la balcon se regaseste o cusca in care la inceput sunt scosi puii inainte de a incepe primul zbor deoarece fiind la o astfel de inaltime ( etajul 6 ) se invata mai greu existand sanse ca ei sa se mai lase in pomi sau sa cada pur si simplu prin copacii din zona.
Sub aceasta cusca se afla o placa care dupa invatarea puilor noi iesiti la zbor va fi folosita pentru aterizarea acestora si intrarea lor prin ace, cusca de invatare fiind ulterior scoasa.

exterior.jpgexterior2.jpg

In porumbarie se mai gasesc si 2 adapatori de plastic usor de intretinut si de curatat stiindu-se ca cele metalice ca si cele de plastic fac datorita apei acea mazga si care daca nu este indepartata permenent risca imbolnavirea porumbeilor. De aceea am optat pentru aceste modele din plastic ele fiind usor de spalat si intretinut fata de cele din tabla.

adapatoare.jpg

Hranirea se face cu ajutorul unei hranitoare prevenind astfel murdarirea grauntelor si imprastierea acestora in interiorul spatiului destinat porumbeilor.

hranire1.jpg
hranire2.jpg

Acestea fiind spuse, cam asa arata porumbaria mea din bloc si accesoriile din cadrul ei iar in viitorul apropiat vreau sa ii adaug 20 de odihnitori noi noute, cele actuale fiind doar provizorii.

In speranta ca acest articol va face placere celor care il citesc, doresc tuturor columbofililor cer senin si succes la zboruri si nu in ultimul rand multumiri Dlui. Andrei ( administrator site www.porumbei.ro ) pentru promovarea columbofiliei romane si a unor asemenea finte minunate cum sunt PORUMBEII !!!!

Astept propuneri si idei despre unele imbunatatiri care se pot aduce in cadrul acestor crescatorii din blocuri pe www.voiajoristandard.lx.ro sau www.porumbei.ro

alex1.jpg
alex4.jpg
alex3.jpg