Si a mai trecut un an…
Dupa sezon. Cuiburile la spalatorie. Cimitirul de cuiburi. Expozitia de cuiburi. Cum vreti sa-i ziceti. Dupa un sezon de reproductie plin in care au gazduit serii de chitaitori – viitoare sperante care si-au luat zborul de langa parinti, cuiburile intra la “garaj” pentru cateva luni de odihna.
Ii crestem, ii filtram, unii o sa fie niste cifre de inel trecatoare, altii o sa stea cu noi ani de zile, si dintre ei cativa o sa ne ramana in minte pentru totdeauna. Descoperirea acestora ne face sa reluam in fiecare an ciclul columbofil repunand cuiburile la lucru in primavara pentru noile generatii.
27-11-2014
ii dau dracu , nu mai tin nicio evidenta , zboara toata lumea si reproduce la 3, 4 ani de zbor , doar atit , vine acasa are dreptu prin lege sa reproduca si atit in rest numa bine, or sa existe multi care or sa comenteze negativ , eu asa zbor , ii las la liber ii ia gaia , altu ,poate sa fie si mama zburatoilor , pa! O evidenta riguroasa te tine prizonierul propriei pasiuni , asa cum cred eu ,,, e doar pasiune. Sa fiti iubiti si sa iubiti acest sport ca si mine ,,, Fara hirtiii , pedigriie , vaze de flori ,,, multumitiva doar cu picatura aia care umple sufletu la sosirea acasa .
27-11-2014
super….mi-am luat un caiet in care notez imperecherile si cuplurile pe care le voi forma in 2015 ebea astept 15 ianuarie sa bag matca la pereche
27-11-2014
Daca un cuib adaposteste o pereche, aici e vorba de minim 80 de porumbei nu?
27-11-2014
Invatatura de minte. Acum doi ani, dupa sezon, am luat la spalat toate cuibarele, ( lasate un minut la inmuiat se curata foarte usor cu o perie mai aspra), le-am pus la scurs si a doua zi le-am bagat, stiva, in magazie. Dupa cateva zile mirosea ca dracu’ a mucegai acolo. A trebuit sa le spal inca o data si sa le las muuult mai mult la uscat.
27-11-2014
Intr-adevar , e o adevarata satisfactie atunci cand pasarile tale se intorc de la concurs … Dar despre acea satisfactie cand pasarile tale se intorc de la concursuri pe locuri fruntase ce poti spune ? Desprea acea satisfactie cand porumbelul tau , la sfarsitul sezonului de zbor obtine un loc in fruntea tarii la o anumita categorie ? Despre aceste satisfactii nu poti spune nimic ??? Aceste satisfactii nu pot aparea atata timp cat nu ne ocupam de porumbeii nostrii , atata timp cat nu ii pregatim corespunzator pentru anumite etape … In concluzie , porumbeii necesita foarte multa atentie din partea noastra pentru a ne putea face fericiti si pentru a-si putea castiga la un moment dat un loc in matca noastra.
27-11-2014
@Gabriel-P: de multe ori un cuplu are nevoie de 2 cuiburi in aceeasi boxa.
@Mihut Ionel: bun sfat. N-am patit asa ceva pentru ca le tin afara si le stivuiesc dupa o zi cu vant care usuca tot.
Multi crescatori folosesc cuiburi de ipsos… eu n-am avut noroc de asa ceva sau n-am luat ce trebuie. Se spala foarte greu, se sfaramiteaza, se dizolva, la un moment dat aveam intr-un cuib puii albi de praf sfaramitat din cuib, unul a si murit. Le-am aruncat pe toate si sa nu mai aud de asa ceva. Plastic sau ceramica. Alea de plastic sunt ideale. Daca ar avea adancimea celor de ceramica ar fi si mai bune. Nu s-a gandit nimeni sa faca cuiburi de plastic cu forma si adancimea celor de ceramica?
27-11-2014
Din curiozitate, cam, cati dintre dvs. cei care zburati porumbeii an de an ( de cca. 15 – 20 de ani ) va permiteti sa nu aveti alta ocupatie ( serviciu, afaceri, etc. ) si traiti efectiv din aceasta pasiune a noastra ? Este adevarat……..nimic nu egaleaza placerea de a “primii” acasa campionii, dar fiecare isi poate permite un numar si o cantitate limitata de sacrificii. Cu siguranta colegul nostru ( com. 1 ) va reveni la sentimente mai bune…….dupa o perioada de “reflectie”. Va salut………numai ganduri bune.
27-11-2014
Si eu care asteptam sa imi faca cineva de ipsos… chiar asa de rele sunt?
P.S : tare faza cu ,,chitaitori” !
27-11-2014
Eu personal spun cinstit ca am cuiburi din ipsos de cca. 3 – 4 ani si sunt ok. Poate noroc…………..
27-11-2014
Cuiburile … acest magnet al porumbeilor.
Cate gânduri bune se leaga de acestea… povesti de dragoste, familii implinite, începutul vietii, cresterea generatiilor viitoare.
Cate sperante, cate impliniri … cate momente unice, sosirile din zboruri cu bucuria revederii perechii, eventual a puilor…
Sa revin in actualitate… sa aterizez…
Saptamana asta am retras cuiburile din boxe, o sa le curat dar dezinfectia lor o fac doar la primavara, inainte cu vreo 10 zile de a fi introduse la perechile formate dupa despartirea pe sexe. Am aruncat si 14 oua …
Inca sunt impreuna, au cam terminat de naparlit si ar impuia ceva. O sa-i despart de Anul Nou, pana la jumatatea lui Martisor.
Apoi reiau ciclul si visele. Inca nu m-am vindecat, abia m-am virusat, de un an si jumatate, dupa o pauza de treizeci de ani. M-am reinfectat cu o tulpina velogena.
Apropo, cred ca merg la Suceava poimâine…
27-11-2014
Hai ca asta m-a facut curios ☺
in ce situatie se pun 2 cuiburi pentru o singura pereche?
27-11-2014
Eu am de ipsos de 5 ani, sunt foarte multumit de ele…in cele de plastic trebuie pus si pasla neaparat, daca nu puii aluneca si-o sa fie niste cracanati, sau riscati ca unul dintre ei sa fie strosit…in plus, cele de ipsos absorb umezeala ce-o fac puii pe marginea cuibului, la plastic se intoarce innapoi in cuib si continuarea o stiti singuri…recomand de ipsos, dupa mine sunt de 3 ori mai eficiente ! Daca se schimba la 5-6 ani cele de ipsos aia sa fie baguba, dar unul de ipsos costa 2-3 lei, pe cand unul de plastic costa 5-6 lei + pasla 1 leu, schimbata la fiecare pereche de pui, etc…
Asta-i parerea mea facand comparatie intre ipsos si plastic !
27-11-2014
Femela oua iar cand puii nu sunt inca intarcati si ca sa nu fie compromise ouale seriei urmatoare le trebuie alt cuib. Altfel oua peste pui si le murdaresc/sparg sau nu le pot cloci calumea. Desi de multe ori am vazut femela clocind ouale si cei 2 pui mari ingramaditi langa ea in aceeasi farfurie.
27-11-2014
Trebuie spalate doar cu apa sau se mai adauga ceva pentru cele din ceramica?
27-11-2014
Comentariu 12 te contrazic,eu am de 2 ani de plastic si nu a iesit nici un pui cu defect,sau sa moara din cauza cuibarului,si le folosesc cu bete,ace de pin fara pasle,deci nu e chiar asa cu cele de plastic,in plus astea de plastic le cureti ff usor si le dezinfectezi,si daca ai grija un pic de ele cred ca le tii o viata,nu se rup ,nu se sparg!!!
27-11-2014
Prefer perioada cand sunt “pline ochi” acum mi se par triste….
27-11-2014
Intr-un cuib facut de parinti care nu sunt degenerati si care au materiale la dispozitie nu exista umiditate pentru ca tocmai asta e logica betisoarelor pe care le cara, asigura ventilatie. In plus, puii sanatosi si vitali nu fac cuib umed, dupa cateva zile de la eclozare incep sa gainateze in afara cuibului si gainatul este oricum “bilute”. Se spune ca cei care fac in cuib nu au vitalitate.
Nici eu nu folosesc pasle pentru ca vreau sa incurajez instinctul pasarii de a face cuib. Zero pui cu defecte. Dar sa aiba cu ce face cuibul. De asta spuneam ca cele de plastic sunt prea scunde, cam ies din ele betele. Cele din ceramica sunt mai adanci dar mai pretentioase.
In plus, daca am in mana un cuib de plastic si unul de ceramica, sigur il scap pe jos pe ala de ceramica.
28-11-2014
Frumos !
28-11-2014
Salutare,
Arata bine astea de ceramica si cred ca se curata/spala si foarte usor.
@porumbei.ro: Eu am de ipsos de foarte multi ani , sunt facute de tata cu o matrita proprie, unde a bagat cantitatea potrivita de ipsos. Unele inca rezist si poate au 15 ani.
Daca ti le faci singur nu o sa se mai sparga/macine asa usor.
Cum ele trebuie inlocuite , am cumparat de la diversi vanzatori si dupa 1-2 ani s-au spart. Putin ipsos in ele..de proasta calitate.
Matrita nu o mai am ca de….asa e omul darnic… Ori fac rost de o matrita si imi torn singur ciuburile , ori cumpar ceramica. Cu plasticul nu prea sunt de acord.
bafta
28-11-2014
@Antonio: este clar ca am nimerit eu unele facute prost. Am vazut ipsos la foarte multi crescatori. De ce nu esti de acord cu plasticul?
28-11-2014
ANTONIO are mare dreptate ,daca nu pui cantitatea corecta de ipsos,nu iti va iesi niciodata cuibarele rezistente,eu unul le frec cu peria de sarma si nu se deterioreaza deloc ,fiindca cand le-am facut am pus exact cat trebuia ipsos.ANTONIO daca nu mai ai matrita si ai un cuibar,trimite-l la adresa asta si iti face matrita exact dupa cuibar http://gigiodessa.sunphoto.ro/.sanatate la toti.
28-11-2014
http://gigiodessa.sunphoto.ro/
28-11-2014
Cuib de plastic dar nu modelul cu fundul plin ci modelul cu plasa in loc de fund. In astfel de cuiburi trebuie musai pasla sau material mult pus la dispozitia porumbeilor pt. a le umple altfel puii mici risca sa fie storciti sau cei mari sa-si prinda picioarele in plasa.
Aceste cuiburi asigura o foarte buna ventilatie si puii sunt uscati si sanatosi.
Maine le scot si eu de la toti desi i-au apucat nabadaile, inclusiv pe Castanii. :)
29-11-2014
Cele din ghips/ipsos sunt bune daca se pune cantitatea necesara,daca pui mai putin se faramiteaza. Dupa ce se curata se dezinfecteaza intr-o galeata cu apa si var.Ies ca noi. :)
30-11-2014
plasticul la putere jos ipsosul
22-12-2016
Am citit părerile voastre pro și contra gipsului și plasticului, și m-am gândit că o alternativă bună de mijloc ar fi ceramica. Acum încerc să mă hotărăsc de care să cumpăr așa că mi-ar fi de ajutor părerile voastre mai ales că nu prea îmi permit cheltuieli prea des.
22-12-2016
Cele de ceramica sunt mai adanci si mai bune, dar au dezavantajul ca se sparg daca nu le manipulezi atent, iti cad pe jos etc. Cele de plastic nu sunt prea adanci, aluneca, si cred ca sunt facute pentru vaduvie sa fie usor de mutat, si mai putin pentru crescut pui.