Culori la porumbeii voltati

Buna ziua.Am o mica nelamurire,de aceea sper ca dumneavoastra sa ma ajutati.Una dintre perechile de porumbei pe care le detin eu si sora mea este formata din doi voltati albastri,cu cateva remige albe(si masculul si femela au remige albe) si gheare atat negre,cat si albe.Primul pui din aceasta pereche este un mascul argintiu, fara remige albe,cu toate ghearele negre.Al doilea pui este tot un mascul,de data aceasta albastru,cu remige albe,cu cateva pene din nuca albe si cu gheare atat albe,cat si negre.

Intrebarile mele sunt:
1)Care este probabilitatea ca aceasta pereche sa mai scoata porumbei argintii?
2)Care este probabilitatea ca din mascului argintiu sa scot pui argintii? Ce culoare ar trebui sa aiba femela cu care l-as imperechea ca sa scot astfel de pui?


Prima poza este cu mama argintiului,iar a doua cu masculul argintiu.

Angie

13 comentarii la “Culori la porumbeii voltati”

  1. Buna,

    In ceea ce priveste culorile la voltati situatia sta cam asa : orice pereche indiferent de culoare iti poate da inapoi pui de culoarea pe care o are in gene. Astfel albastrii iti pot da albi , argintii , pestriti si albastrii , albii iti pot da albastrii ,pestriti sau albastrii, argintii idem in cele patru variante de colorit.
    Astfel daca nu stii din ce culori sunt scosi parintii , poti doar sa admiri frumusetea si inventivitatea naturii la puisorii minunati pe care ii vei avea.
    Referitor la intrebarile tale raspunsul e:

    1) vei obtine si pui argintii printre cei albastrii dar nu poti stii care va fi cadenta.
    2) vei obtine puisori arginti doar punandu-l in pereche cu o femela argintie.

    Bafta.

  2. Prima : Tia dat un pui argintiu deoarece poate vrunu din bunici a avut culoarea argintie si sa tranzbis genele . Este cam greu de spus probabilitatea dar cred ca este 25%!
    A doua:

  3. Femela trebuie sa fie tot argintie si probabilitatea este de vro 75%.

  4. Posibil la prima serie sa fie unu albastru si un argintiu sau in a doua serie …

  5. Am uitat sa mentionez ca puii sunt din serii diferite.

  6. salut Angie , si eu am crescut voltati si pot sa te asigur ca niciodata nu ii 100% ce culoare scoti , albastru ai zis ca are remigi albe si unghile negre / albe – exista prosibilitatea ca porumbelul sa fie scos din parinti cu culori diferite ( alb si albastru ) o culoare care ” nu se amesteca ” sa zicem asa ( adica nu da patati sau cu infuzi ) , ca sa scoti culoarea argintie parerea mea ii ca doar daca aduci unul la fel ai ceva sanse un 30% sau daca scoti ceva fiu / fica si sa il inperechiez tot cu el ( consagvinizare ) , o mica parere pe scurt mersi ! sunt multe de discutat despre aceasta rasa mai ales in domeniul culorilor

  7. Masculul “argintiu” este Milky, asa se numeste culoarea. Este o gena autozomala recesiva, adica ii trebuiesc doua gene ca sa se poata manifesta, ceea ce inseamna k ambii parinti poarta gena Milky. Sansa ca din parinti sa mai scoti pui milky este de 25%, sau 1/4 pui. Ca sa poti scoate pui la fel ca el, va trebui sa il imperechezi cu o femela ce poarta gena sau una ca el.

  8. sigur nu i’ai incurcat?
    vad ca femela are culori mai puternice pe gat decat masculu care e cam sters..

    cat despre intrebare…
    daca zici ca ti’a iesit deja unu gri continua asa

  9. Buna dimineata,

    Masculul tau “argintiu” are, de fapt, o modificare a culorii numita Milky. Aceasta culoare a penajului apare ca urmare a efectului un ei gene autozomale (nesituata pe cromozomii sexuali) recesive (care nu se observa atunci cand un porumbel are numai o astfel de gena) numita tot Milky atunci cand ea este prezenta in forma ei homozigota (deci masculul tau are doua astfel de gene). Simbolul pentru aceasta gena este “my”.

    Deoarece Milky este o gena recesiva, aparitia unui porumbel cum este masculul tau “argintiu” confirma faptul ca ambii parinti au cate o astfel de gena. Ei nu pot avea doua astfel de gene pentru ca, in acest caz, ar fi fost tot argintii. De asemenea, ei nu pot avea nicio astfel de gena deoarece masculul tau “argintiu” are doua astfel de gene, gene mostenite fiecare de la cate un parinte.

    Culoarea albastru-negru dungat are ca simbol “+”. Daca ar fi sa simbolizam familia ta de porumbei avem:
    – parintii sunt “+//my”;
    – masculul argintiu este “my//my”;
    – perechea lui de cuib este “+//?”.
    Semnul “?” inseamna ca acolo poate fi atat “+” cat si “my”.

    Parintii masculului tau transmit genele catre urmasii lor in mod intamplator. Asadar putem avea:
    – “+” de la tata cu “+” de la mama, rezultand “+//+”;
    – “+” de la tata cu “my” de la mama, rezultand “+//my”;
    – “my” de la tata cu “+” de la mama, rezultand “+//my”;
    – “my” de la tata cu “my” de la mama, rezultand “my//my”.

    Sansele culorii puilor lor (probabilistic vorbind) sunt:
    – 1/4 vor fi “+//+”, adica asa cum sunt parintii dar fara gena milky ascunsa pe undeva prin genotip;
    – 1/2 vor fi”+//my”, adica asa cum sunt parintii – albastri cu gena milky in genotip;
    – 1/4 vor fi “my//my” asa cum este si masculul tau “argintiu”.
    Asadar, raspunsul la intrebarea 1) este 1/4.

    Teoretic, ai putea imperechea masculul tau cu femele:
    a) albastra fara gena milky in genotip, adica “+//+”. In acest caz, toti puii vor fi “+//my” adica vor fi albastri cu gena milky in genotip asa cum sunt si parintii masculului.
    b) albastra cu gena milky ascunsa in genotip (asa cum este mama lui). In acest caz jumatate din pui vor fi “+//my” adica albastri cu gena milky in genotip (ca si parintii lui) in timp ce jumatate din puii vor fi “my//my” adica exact ca el.
    c) argintie ca si el adica “my//my”, caz in care toti puii vor fi ca el (adica “my//my”).
    Asadar, raspunsul al intrebarea 2) este; depinde cu ce femela il imperechezi.

    Toata discutia de mai sus s-a referit numai la modificare culorii numita Milky. In cazul in care intervin si alte modificari ale culorii, rezultatele obtinute pot fi aparent surprinzatoare la prima vedere.

    Cu stima,
    Dina Mergeani

  10. P.S : dintro pereche M rosu F guta am scos – gut inchis , albastru , rosu cu coada muceda , rosu cu coada oglindata , cafeniu , argintiu curat ( ca si culoara voiajorului ) , argintiu stropit pe rosu si asta doar din 4 ture de oua lasati sa scoata , pui fara probleme si nici un ou sa zici ca rau , doar 4 ture pentru ca i sau plasat sub ei alti pui

  11. @Coman Ionut,nu stiam cum sa o numesc inainte de postarea topicului,pentru ca am facut,se pare,grava greseala de a nu ma naste invatata.Acum am inteles cum sta treaba,datorita celor care mi-au explicat cu rabdare.O zi buna!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *