Buna ziua tuturor. Ma numesc Norbert, si sunt incepator. As vrea sa ma ajutati in ceva. Cum as putea deobsebi porumbeii de viteza, demifond si fond?
Aici ma refer daca imi puteti da niste caracteristici (forma corpului, aripile, musculatura, forma scheletului), care m-ar putea ajuta in a clasifica pasarile mele. Mi-ar fi de mare folos ajutorul vostru, ca sa imi pot imperechea corect porumbeii. Va multumesc, cu stima Norbert!
Salut Norbert!!
Dupa cum spui tu, e clar ca te intereseaza sa participi la concursuri cu porumbeii, deci in primul rand trebuie sa iti testezi pasarile si mai apoi sa iti faci perechi de reproductie. In cazul in care vrei sa iti zbori pasarile la natural poti sa ii lasi sa se imperecheze singuri, ii zbori viteza-demifond-fonduri scurte, acestea exact in ordinea aceasta, (asta daca la tine in zona se zboara toate trei), dupa zboruri tragi concluziile, astea si in conditiiile in care zborurile sunt reusite (excluzand catastrofele).
Analizezi pasarile care au venit, starea lor generala dupa zbor, rapiditatea in recuperare, si dupa iti faci singur o parere ce pasari sunt.
In ceea ce priveste forma corpului sunt si fondisti de talie mai mare desi majoritatea sunt de talie medie sau medie spre mica, cat despre aripa si ochi si numar de pene……. dupa zboruri o sa vezi singur…restul e CANCAN.
Mai usor ar fi fost pentru tine sa stii ce vrei sa zbori si dupa sa iti cumperi sau sa cauti pasari exact pe categoria dorita (si daca nu iti merg, macar elimini o varianta).
Numai bine!!
daca nu stii nimic de genetica lor atunci este greu sati dai seama dupa trasaturi si dupa fizic care cum ce poate
asa cum spune si Eduard cel mai bine ii vezi la zbor
zboarai pe toti un sezon intreg si o sati dai seama dupa cateva etape cum sta treaba
porumbelu bun indiferent de categoria pe care o zboara trebuie sa fie constant
o sa ai surprize si o sa vezi ca sant porumbei care zboara foarte bine toate categoriile
numai zburandui o sati dai seama de calitatea fiecarui individ si api poti sati faci si impercherile asa cum trebuie
nu este neaparat sai lasi sati scoata pui foarte multi in cazu asta cand nu stii ce ai in cotet doar o serie inainte de sezonu competitional si dupa aceea vaduvi
iar in toamna cand se termina poti sa mai scoti o serie de tardivi din ce tia ramas in functie de rezultatele lor
acum fiecare face cum crede de cuviinta
calitate nu cantitate
Pai daca vrei sa ai o matca buna….mergi la cativa crescatori de top si cumperi de la ei 10 pui si iti spun ei care cum sunt de fond..maraton ..demifond..viteza…ei se deosebesc intre ei dar e greu sa iti scriu..mai bine vezi…spui la cineva sa iti arate cam care ar fi caracteristicele…musculatura moale , aripi bine aerisite..etc.. si concurezi pui din ei la greu..
Hmm,.. grea intrebare. De fapt este o intrebare fara raspuns exact. Cu siguranta se vor gasi multi care vor afirma ca porumbeii mari, muschiulosi sunt de viteza cei ososi si cu aripa bine aerisita sunt de fond iar demifondistii undeva la mijloc, bla, bla, bla,etc. O discutie pe aceasta tema se va transforma cu siguranta intr-o polemica interminabila si in final deloc constructiva. Referitor la aspectele cantitative mentionate mai sus, sunt atatea exceptii incat nu poate fi vorba de o regula. Iar aceasta “citire” la mana a porumbelului, mai ales asa “pe necunoscute” nu este decat o chestiune vecina cu hazardul si uneori chiar cu ridicolul. Mi-a fost dat sa vad persoane care analizau porumbei cumparati din piata de anumiti incepatori, porumbei ai caror valoare sportiva era mai mica sau egala cu zero spunandule acestora fraze de genul: “asta e de viteza.Uite ce muschi are,uite ce aripa are si ce ochi. Uite, vezi semnul ala din ochi?”
Dragi incepatori si stimate Norbert: niciodata si repet niciodata un crescator valoros nu va face afirmatii de genul: “pasarea pe care mi-ai dat-o la mana va fi foarte buna la fond si nu va fi buna la demifond. Aceasta nu este buna de nimic sau femela asta va fi campioana la categoria general.” Adevaratii” selectioneri” nu vor spune decat ca un porumbel la mana arata bine sau nu.
Cu siguranta vor apare voci care-mi vor striga: “nu se poate dom le, un porumbel de viteza trebuie sa aiba……. un porumbel de fond trebuie sa aiba…… unul de maraton……
Eu le-as propune sa se gandeasca nu de doua ori ci de mai multe iar in final sa-si dea peste mana in momentul in care vor fi tentati sa scrie un comentariu.
Singurul, unicul, impartialul, sfantul, s.a.m.d selectioner este cosul. In momentul in care acest lucru este inteles pe deplin restul este “floare la ureche”.
In incheiere as vrea sa pomenesc de cateva aspecte care ma framanta de ceva vreme (desi am foarte multi ani de columbofilie in spinare am si eu nedumeririle mele:))). In Romania, ABC-ul columbofil se invata foarte greu. Se pun o multime de intrebari puerile iar accesul la informatie este cat se poate de facil. Se repeta aceleasi intrebari si raspunsuri de o multime de ori.
Poate ar trebui discutate si aceste aspecte intr-un topic viitor. Si ar putea fi chiar constructiv.
salut!
pasarile de viteza sunt mai mari in talie, mai solide, cele de demifond sunt de talie medie, iar cele de fond sunt de obicei usori , elastici, sunt uscativi. exista si exceptii, dar in general pasarile din fiecare categorie sunt asa cum ti-am zis mai sus..ai sa le analizezi singur. o pasare de fond tra sa fie usoara , cu cat e mai usoara, cu atat rezista mai mult in aer, iar cele de viteza fiind mai grele la mana, obosesc mai repede la fonduri, drept dovada ca muschii lor sunt mai rapizi si se obosesc mai repede cu distanta ce o au de parcurs, drept urmare nu mai claseaza. astea sunt doar cateva caracteristici ale celor 3 categorii, dar pana la urma nu tra sa te iei dupa povesti , zboara-ti porumbeii si vezi atunci care cum e si din ce categorie. bafta!
Asa cum spun colegii ,raspunsul il vei
sti dupa ce ai zburat porumbeii.
Uitata-te la oamenii care alearga maraton,
ce diferiti arata.Pana la urma nu musculatura
sau osatura decid daca un om/pasare poate
alerga/zbura distante maraton ci organele
interne care aprovizioneaza musculatura cu
energie si oxigen si sa nu uitam partea mentala.
Toate astea nu se pot vedea sau pipai … asa ca
baga-i in cos si asteapta verdictul…
Tot respectul pentru domnu ARDELEANUL (com4) Un raspuns mai bun de atata nu cred ca e posibil!Mult Succes!
Multumesc tuturor celor care mi`au raspuns la aceasta intrebare,si ati incercat sa ma calauziti pe calea columbofiliei.Multumesc si administratorului site-ului ca mi`a postat intrebarea.Multumesc inca o data pentru ajutor si informatii,am reusit sa imi fac o imagine cum ar trebuii sa incep,care ar fii primii pasi in acesst sport atat de frumos,si va doresc Vant in Pene in urmatorul sezon columbofil!Cu respect Norbert!!!
de acord cu comentariu nr.4…restul este CANCAN,vint in pene
Mult succes.
cel mai bn e sai zbori si dupaia tragi singur concluzii. eu cred ca mai mult ar trebui sa te preocupe cum sa pui porumbeii in forma, bafta
Domnule Ardeleanu tot respectul pentru toti anii de columbofilie ai d-vs ,nu vreau sa va supar cumva insa va pot contrazice un pic mai ales ca am vazut cu ochii mei cum sunt date si distante la care poate zbura un porumbel cu +100 sau – 100 de km de anumiti columbofili si este f adevarat. Acei baiati mi au triat inclusiv porumbeii mei cu o precizie de peste 90 la suta . Insa aceste mici chestii mai bine le lasam necomentate .Noerbert un porumbel mare si greu nu va zbura niciodata fonduri ci daca o va face doar va palpai pe acolo fara rezultate remarcabile . O pasare cu muschii tari nu va zbura fonduri pt ca muschii vor intra in febra mult mai devreme . Aerisirea in aripa nu este primordiala. Osatura pe o pasare de fond trebuie sa fie f bine inchegata . Mai multe lucruri te poate invata cineva numai atunci cand ai porumbelul in mana.
Domnul ardeleanu are cea mai mare dreptate inainte sa las un comentariu la acest lucru mam gandit si eu adika la selctarea porumbeilor prin intermediul cosului
Se intelege de la sine ca aplicand cosul vezi ce si cum. Dar niste repere generale tot trebuie sa fie. Spre exemplu nu cred ca e vreun porumbel de fond-maraton care e greoi si se aude cand zboara. Talii sunt de toate marimile.
sall la toata lumea m ias permite o gluma dar nas vrea sa supar pe cineva ,porumbelul care zboara si claseaza etapa de viteza sau demi fond ,fond sau maraton acel porumbel este de aceea categorie ,in rest cosul decide mai ales daca nu cunoastem putin linia genetica ex po de janssen stie toata lumea ca sunt de viteza cei de jan ardeen sunt de fond maraton si ex sunt dar ma opresc aici pt a nu supara pe cineva vant in pene la toti
Imi place enorm comentariul dlui „Ardeleanul”, insa este de apreciat si ce a spus dl „Claudiu” de la pozitia 12, sunt acolo cateva adevaruri pe care le respect cu sfintenie! Un singur lucru vreau sa punctez si eu: MUSCULATURA unui porumbel face totul, dar bineinteles, ajutata si de materia cenusie a pasarii, daca pot spune asa…
Noi cei din N-E Moldovei jucam viteza demifond fond maraton , cu acelasi tip de porumbei , cu porumbei de fond-maraton , astfel am ajuns la concluzia ca locurile in clasament la etape sunt date de orientarea porumbelului in spatiu si de “forma ” [ starea de sanatate si pozitia fata de cuib ] acestuia . Din aceasta cauza an de an incercam sa facem achizitii de porumbei din porumbei cu locuri fruntase in clasamentul national , sau chiar pe acestia , plus incercam sa pastram starea de sanatate a porumbeilor cit mai buna . Intradevar ca sa ajungi la liceu trebuie sa treci prin scoala generala .In plus cosul te va ajuta sa inveti multe , si iti va raspunde la toate intrebarile tale .
Salut Norbert! Asculta sfatul de mai sus,si eu sunt inca incepator, tot ce am invatat am invatat de pe site , este un lucru incredibil de bun ca s-a infiintat acest site, fara el nici un colubofil incepator nu s-ar putea descurca de loc.Bafta in continuare
nu poti deosebi un avocat un politai si un simplu angajat la o firma cand sunt imbtacati toti in civil, la fel se intampla si cu porumbeii bn daca are barba mare il banuim ca ii preot
Salut Norbert! Nu stiu cati ani ai dar as vrea sa-ti spun ca, un columbofil indiferent de varsta si cati bani are, rezultate nu va avea pana nu practica acest sport. Multi cumpara porumbei cu foarte multi bani, daca nu au cunostinte si experienta, in columbofilie dupa doi-trei ani se pierde cu totul, cand investesti bani, in primi doi ani apar unele rezultate dar nu-si da seama unde greseste daca nu are experienta, uni porumbei pe care Ii pierde, spune ca n-au fost buni si dupa, se dezamageste total iar dupa concursuri investeste alti bani si tot asa. Cred ca santeti de acord ca nu vor avea rezultate pe viitor daca nu au experienta!. Porumbei de Viteza, Demifond, Fond si Maraton sant de toate taliile, conteaza foarte mult gena lor! Succes in sportul columbofil si vant in pene!
Ar fi cateva caracteristici care caracterizeaza porumbeii, dar nu poti fi sigur de asa ceva, is curios cati dintre cei care tiau dat sfaturi, au tinut vreodata in mana vriun campion national? Ce pot sati spun e cam avut in mana campioni nationali atat la maraton cat si la viteza, ex femela d-lui Cobzaru campioana nationala 2005 maraton e mare, tatal ei e foarte mare, deasemenea porumbelul d-lui Burca care dupa parerea mea e cel mai bun porumbel de maraton al Romaniei e mare, despre faptul ca e greu sau usor asta nu pot spune ca nu lam avut in mana, dar speram ca anul acesta sa-l putem imperechea cu Rebeca si atunci il voi putea analiza mai bine. Interesant ca acest porumbel a jucat foarte bine si la scurte. Porumbeii de viteza a lui Salontai care la Nitra a desfintat concurenta cu vreo 60km in spate a avut 5 pasari in primii 25 din peste 15000 de pasari, si locul 1 crescator, masculii sunt mari puternici, si unele femele foarte mici si usoare. Ardeleanul com 4 stie ce spune, nu crede in specialisti, intreabai ce rezultate au si pe ce se bazeaza. Unul dintre cei mai buni crescatori la maraton mi-a facut o vizita si a inceput sa-mi catalogheze porumbeii care vor fi mari zburatori, reproducatori, mia spus ca unii din porumbei au caroserie, dar ca le lipseste motorul si multe altele, si la finele sezonului nimic din ce mia spus acel crescator cu 5 titluri de campion national in 2011 nu sa adeverit. De ce oare? Sunt atatia specialisti, care stiu sa povesteasca atat de frumos ca iti vine sai crezi. Daca acesti specialisti chiar ar sti sa selecteze de ce crezi ca tin la matca 100buc, iar in lotul de zbor cate 150-200bucati? Crezi ca toti is buni? Dear fi atat de buni ar tine 10bucati matca 20-30zburatori, si ar face performanta. Prietene : CERCETEAZA TOATE LUCRURILE SI PASTREAZA CE E BUN. Va salut Ionut Lucaci.
In primul rand pedigree-ul iti poate spune despre originea unei pasari. Bineinteles, cu conditia ca acesta sa existe si sa fie unul real.
Exista deosebiri in ceea ce priveste talia intre porumbeii de viteza si cei de fond, dar datorita incrucisarilor repetate aceste deosebiri s-au aplatizat in timp.
Ultima metoda si cea mai sigura este, evident, cosul. Dar in cazul tau nu este aplicabila, deoarece tu vorbesti despre porumbeii de matca, ci nu de zbor.
Sfatul meu este sa incepi cu porumbei a caror origine sa o cunosti, daca nu vrei sa pierzi timp. Sau daca crezi ca porumbeii actuali merita pastrati, atunci intereseaza-te de originea lor la cei de la care i-ai cumparat.
Daca nici acest lucru nu e posibil, atunci va trebui sa-ti fortezi foarte mult norocul in incercarea de a gasi combinatii reusite.
Dar dupa o vreme vei ajunge la aceeasi dilema: renunti la a mai zbura porumbeii sau cumperi pasari de calitate.
Tu iti cunosti mai bine porumbeii. Sper sa reusesti totusi combinatii castigatoare.
Bafta!
Comentariul facut de D-nul de la poz. 4 este cat se poate de concludent.Eu ce pot sa-ti sugerez ,sa participi cu porumbeii la concursuri ca sa-ti dai seama de performantele pe care poti sa le atingi cu ei si inca un lucru foarte important, sanatatea acestora.BAFTA!
Domnul Lucaci eu tocmai de acei baieti care incep sezonul cu 15-20 pasari si termina cu 3-4 sau uneori mai multe maratoanele vorbeam. Iti zic ca este o mare placere sa vb cu ei si poate si o mare onoare pt mine sa am asemenea crescatori amici. Dvs sunteti unul din mari nostri campioni mai ales pe distante lungi si iti respect munca f mult iar sfaturile sunt pe masura experientei dvs insa gandirea nu trebuie sa se limiteze niciodata la maxim cosul . Credeti ca belgieni si olandezii cand au creat acesta rasa de voiajor au gandit doar atat? cosul? Aveti dreptate pt un incepator conteaza cel mai mult sa stie f bine originea porumbeilor si atat. Cu timpul va capata experienta si va invata si multe amanunte insa un singur lucru stiu sigur ca o pasare cu muschii tari sau o pasare mare si f grea nu o sa faca niciodata ceva notabil pe distante mari. Daca mergi numai pe cos iti trebuie mult mai multi ani sa ti triezi si cataloghezi familia de pasari. Sa ne traiti domnule Lucaci si sa duceti acest sport pe distante lungi si in Romania pe culmi inalte.
frumoase comentarii….dar vorba domnului LUCACI (jos palaria.va respect) multi spun (texte de iti vine sa pici din picioare despre porumbei,maratonisti fondisti…dar…???)dar putini cunosc
Trebuie si putina documentatie dar cum se spune in popor practica ne omoara, asa ca lasa cosul sa decida.Mult Noroc
…..vorba lunga…nestiinta multa…., ca sa zic asa, antrenamentul e SFANT : testezi , filtrezi si la urma te vei lamuri singur. ANTRENAMENTUL E BAZA SUCCESULUI. spor la zbor….
Chiar nu exista in romania asta linii de porumbei?…..Vedeti de ce achizitioneaza toti din Occident?.Nu stiti sigur ce aveti in crescatorie.Poate omul vrea sa isi achizitioneze porumbei de viteza….la cine sa apeleze sau porumbei de fond …la cine sa apeleze sau maraton sau general etc….D voastra doar cosul stiti sa ziceti.Pai poate isi achizitioneaza niste porumbei buni de viteza si daca e sa se ia dupa parerile voastre il baga la un fond doua unde risca sa il piarda sa s au sa nu se mai refaca.Cum puteti sa ii explicati sa zboare porumbelul incepind de la viteza pina la maraton.Sint si eu incepator dar asteptam niste raspunsuri mai clare.Sanatate si numai bine.
O posibilitate f buna de nu a da gres este ca un incepator sa studieze rezultatele celor mai buni columbofili din zona pe cativa ani in urma si cei care sunt constati in rezultate si cu cel mai mic numar de porumbei acolo sa mearga sa intre in discutii cu crescatorul si daca acel crescator se adevereste sa fie si un om serios sa si cumpere de la el. Acolo va afla f multe lucruri utile referitor la ce cumpara si cum trebuie sa procedeze cu porumbeii. Aici sunt discutii limitate din multe puncte de vedere. Iar daca cumpara porumbei sa nu faca greseala sa cumpera de la mai mult de 2 insi . Riscul de imbolnavire este mult mai mare cu cat aduci porumbei din mai multe crescatorii.
@ovi – com.28
Porumbeii care claseaza repetat la etapele de viteza, este bine sa nu-i angajezi la concursuri de fond-maraton.
Mai clar: daca claseaza la 150, 250, 350, iar de la 450+ incepe sa vina din ce in ce mai greu, atunci cu siguranta porumbelul este unul de viteza. Aducandu-l inapoi pe distanta lui vei vedea ca va clasa din nou. Asta daca intre timp starea lui de sanatate nu s-a inrautatit.
Daca un porumbel nu claseaza la distante mici, atunci sunt doua posibilitati: ori porumbelul este de fond, ori porumbelul nu are nicio valoare. In ambele cazuri va trebui angajat la fond. Daca va veni vei sti ca a fost din prima categorie, daca nu… nu.
Pentru informatii suplimentare da click pe nume.
Bafta!
Daca nu le stii originile numai cosul te poate lamuri, antreneaza-i, zboara-i “la blana” si vezi care unde merge, bafta!
e greu de spus .mie imi vin bine la viteza porumbei considerati de maraton si invers .ce trebuie sa faci e sa le dai ce trebuie cand trebuie si rezultatele vor veni
cel mai bine inveti la porumbei sa-i tii in mana pe cei de categoria ce vrei sa zbori, mergand la expozitii. acolo poti face diferenta de categorii. un primul rand te uiti la lungimea stenului. cei cu sternul de 7 cm sunt de marton, de 9 cm fond ,11 demifond,, 13 viteza, restul starea de ingrijire si antrenamentul. eu asa am invatat si acum stiu sa-i deosebesc.bafta
da impresionant comentariu al domnului lucian,insa eu nu inteleg ceva si anume e ca eu am in voliera 2 categorii de porumbei :prima au capul mai rotund si au mers mai greu ,dar tot au venit,iar a 2-a este cu capul mai alungit si mai plat.acestia mi-au venit foarte .daca cunoasteti ceva despre aceste trasaturi va rog frumos sa postati acest lucru sau daca mai cunoasteti si alte secrete la fel.tot respectul alexutzzuuuu
*foarte repede si bine ma scuzati
salut! sunt si eu incepator ,dar mi s a parut f interesant ce am citit!mulltumim celor cu expierenta in acest sport,care ne dezvaluie lucruri corecte,si nu tin numai pt ei!
Ba eu nu inteleg toti spun ca categoria o aflii cu ajutorul cosului , dar daca trimiti un porumbel el fiind de viteza la 600km si nu vine dupa aia sa iti dai seama ca e de viteza
Salutare tuturor.sunt începător și și tot aud de demifond.fond.as.etc. puteți spune.ma ajutați mai exact câți km semnifica acestea. Mulțumesc
Cauti pe site-urile uniunilor regulamentele pentru ca difera. Vei gasi explicate toate categoriile.