Am vazut smecheria asta la cativa crescatori straini si mi s-a parut geniala. De regula imbarcarea porumbeilor este o teroare pentru ei, stresandu-i cu vanatoarea prin cusca.
De ce sa-i vanam ca ulii prin toata cusca, cand putem foarte simplu sa-i manam ca pe oite cu calm catre o usita prin care porumbeii se trezesc gata imbarcati in cos? Nu prea am vazut aceasta solutie folosita pe la noi si e pacat. Este o idee care merita implementata in orice crescatorie de voiajori.
Am vazut prea multi crescatori care se arunca precum o rapitoare dupa porumbei prin cusca prinzandu-i in cele mai chinuite pozitii, cu capul in jos, de piept, striviti de vreun perete, agatati de picioare… sar fulgi, cozi si aripi rupte, macel.
Crescatoria trebuie sa fie locul unde porumbelul se simte in siguranta totala, unde revine cu drag, nu locul unde propriul stapan il vaneaza mai ceva ca un uliu.
Filmuletul de mai jos prezinta metoda care merge de minune chiar si intr-un columbodrom cu multe pasari. Simplu, calm, curat, niciun stres pentru porumbei sau crescator.
Asta are o remorca de porumbei de imbarcat!O metoda mai simpla si adecvata realitatilor romanesti ar fi o usa mica linga podea in fiecare compartiment si porumbeii sa intre direct in lada.Asta presupune sa nu fie sute ci numai 20 – 30 in fiecare compartiment.Metoda asta ma vazut-o pe youtube ,la ”taticu` vostru” Jos Thone,dar nu mai stiu care film.
Buna!
Super misto. fara stres si mult mai repede.
Numai bine!
sunt de acord cu tine
dar spre deosebire de cei de la columbodrom
noi nu zburam toti porumbeii
cu solutia oferita de tine vom avea ceva probleme
cu selectia pe care o facem porumbeilor nostri
eu unul ii selectez… voi?
vant in pene
Sigur ca dupa ce ii prinzi e foarte simplu sa-i scoti din cos pe cei ce nu merg la imbarcare. Cred ca merita sa scoti cativa porumbei care nu trebuie dusi la drum decat sa alergi tot lotul sa-i prinzi bucata cu bucata provocand teroare si agitatie in tot cotetul.
Am un prieten care ii prindea cu minciogul ca pe pesti. :)) Cred ca o sa adore metoda asta.
Cand dispuneam de mai mult timp liber, invatasem o generatie sa stea cuminti, ii luam in mana de pui zilnic inainte de culcare pe inserat si ii puneam la loc lent. Cand veneau imbarcarile, ii culegeam fara stres de pe odihnitoarea lor, dar asta cere prea mult timp pe care doar la pensie mai ajungem sa-l avem. Sigur ca tot se gasea ocazionalul idiot cu gene de salbatic care strica toata placerea dandu-se cu capul de pereti sa scape de o amenintare numai de el stiuta…
E o idee excelenta dar din pacate nu toata lumea dispune de compartimente dar se poate adapta un sistem.Oricum e de o mie de ori mai bun de cat goana RAPITORULUI. O data obisnuiti cu aceasta metoda vor fi mai putini agitati pana in momentul imbarcarii finale.Ii dau dreptate lui p.ro metoda aceasta le usureaza cu mult stresul care il acumuleaza din goana prin voliera.Penajul ramane intact si ca timp e destul de rapid procedeul.Toate cele bune
Da, e foarte adevarat ca se poate ajunge la performanta (si chiar e o performanta dupa parerea mea) de a-i culege fara nici o problema de pe odihnitoare, insa daca ai omis un singur pui, acela iti va strica toate planurile! Am sa incerc in primavara metoda asta, mi-am propus imediat dupa incheierea sezonului trecut! E mult mai simplu sa eliberezi 2-3 porumbei fara zarva decat sa fugi dupa 20 prin toata cusca!
Sper sa mearga, cel putin in cazul meu!:)
O seara buna!
super tareee frateee….jos thone mai face asa …cea mai buna metoda .
Frumos si asa dar…zic ca mai bine ii imbarci la mana ..cu ocazia asta verifici si porumbelul in ce stare e si penajul lui.Dar frumos ori cum!
http://www.youtube.com/watch?v=8ELSDKIrQjs&feature=related ia uite cum ii loveste apa si pe ce timp ii lanseaza …………… wow !
pai daca ar trebuii sa-i ia la mina unul cite unul ar termina intr-o saptamina,metoda este buna ptr.crescatorii care au un numar mare de porumbei,ptr.cei cu 40-50 nu cred ca este necesar,timpul acordat porumbeilor indiferent ca esti activ s-au pensionar trebuie sa fie de o ora jumate pe zi,asta fiind minimu,cei care nu au aceasta posibilitate,nu cred ca vor avea porumbeii blinzi,si asta conteaza foarte mult in perioada concursurilor.
Mult succes tuturor.
dar auziti de unde stiu asta cat baga in boxe? si parerea mea ii mai bine sa prinzi cu mana V
ant in pene!!!!
Are dreptate Amiralul , ar trebui sa ai o iesire la partea de jos a compartimentului , dar mai vin cu un sfat : lasati cosul de transport in compartiment cateva zile ( cosul trebuie sa fie deschis si cu ceva boabe ca porumbeii sa intre inauntru si sa se obisnuiasca cu el)
Acest lucru se poate practica la columbodroame s-au la pui dar cind joci vaduvie s-au natural este mult mai greu. Pasarea pe care o angajezi la zbor este bine sa fie verificata atit la aripi cit si la corp astfel iti dai seama ca poate sa zboare , altfel o risti fie sa o pierzi s-au nu claseaza. Urez tuturor columbofililor LA MULTI ANI.
Super ideea… multi ar trebuii sa o aplice… mai era un filmulet cu ceva porumbei albi care intrau singuri in lada de transport pe capacul aflat deasupra lazii nu prin lateralul ei ca si in filmuletul asta.
e valabil numai pentru zborurile de antrenament , parerea mea , si doar atunci cand ai foarte multi porumbei si joci cu ei la natural . LA MULTI ANI
este foarte buna metoda,foarte practica,dar eu prefer sa-mi imblanzesc porumbeii si asa ii pot prinde usor fara sa-i stresez. imi place sa petrec mult timp alaturi de ei. bafta
@12: toata stima d-le Robert,asa, mai invatati-i si pe romani cum sa lucreze cu cap nu sa se gandeasca doar sa cumpere tot felul de instalatii scumpe mai ales acum pe criza asta.
Succes tuturor si LA MULTI ANI!
Nu mi se pare o metoda prea OK, deoarece cum spune si domnul Chirea Petre un crescator batran in meserie , porumbeii trebuie luati si studiati putin in mana inainte de plecare pentru ai angaja doar pe cei cu sanse reale de castig, nu sa participam asa de dragul de a participa ca vezi doamne noi avem nr de angajat la etapa , dar clasarii ca si procente de unde
e
Mie sincer mi se pare aiurea pentru ca nu toti dorim sa bagam un porumbel etapa cu etapa (poate e nerefacut sau nu are pana buna) aici totul se baga la gramada iara o cheste airuea ar fi ca nu sti ce numar de porumbei bagi in boxa !! pentru omul ala e ceva usor sai bage asa ca ar fi dezastruos sa prinda mereu atatia porumbei !! daca aiti fost atenti in filmulet porumbeii sunt bagati direct in custile care in in masina pentru concurs ceea ce la noi nu cred ca va fi vrodata posibil sa vina masina de concurs la noi acasa sa bagam porumbeii in acelasi mod !! asta este parerea mea !! VOI CE CREDETI !! UN AN BUN !! SI VANT IN PENE
Sint “pentru” aceasta metoda in cazul antrenamentelor personale si “impotriva” acestei metode in cazul imbarcarii porumbeilor la concursuri, unde porumbeii trebuiesc verificati dupa mai multe aspecte(penaj…)!
Metoda asta nu te impiedica sa verifici porumbeii la mana dupa ce ii ai pe toti in cos. Doar reduci stresul vanarii lor prin toata cusca.
Nu putini sunt cei care au probleme cu intrarea porumbeilor de la concurs, mai ales la viteza. Iti vine sa le iei capul cu dintii cand vin bine de tot ca timp dar stau pe casa 10 minute. Oare de ce ezita porumbeii sa intre? Exact, ati ghicit. Vanarea lor la imbarcari sau cand se scoate clema. Cu metoda de mai sus + ceas electronic se rezolva. Pentru mine una dintre cele mai enervante chestii este ezitarea porumbelului sa intre in propria crescatorie… ar trebui sa intre in ea “ca-n branza” in orice moment.
Da, ideal ar fi ca toti sa aiba porumbeii blanzi si sa le acorde mult timp, dar realitatea este mai complicata. Unii spun ca nici nu e bine sa ai porumbei prea blanzi… nu stiu ce sa spun, dar merita analizat.
super tare dar daca ai 15 ce faciiii
Comentariul meu poate o sa supere p multi dar asta este adevarul:
“Un columbofil adevarat inainte sa imbarce porumbeii ia la mana fiecare porumbel vazand astfel dk intre timp vreunul si-a rupt vreun fulg , dk are vreo problema d sanatate,sau observa kt si c a mancat . In acelasi timp intre columbofil si pasare se stabileste o conexiune , care p multi i-a ajutat sa fie capioni la categoria ‘Crescatori”. Asta e parerea mea;)
buna metoda si comoda mai ales pentru pui dar si pentru vaduvi cand le faci antrenamente intre etape se poate face un sistem in compartimentul femelelor sa nu deranjezi nici odata masculul de pe boxa am vazut asta si la noi la un mare campion
frumos dar cred ca are dreptate Alex com. 23
sunt de acord cu alex.nu te intereseaza performanta daca nu inspectezi porumbeii inainte de ai baga la zbor.metoda prezentata este buna la columbodrom sau toamna la antrenamentele particulare cu puii.[si numai daca ai multi 100-150]
OK ALEX (poz 23) ai mei (140 zburatori) dupa 3 antrenamente nu se mai feresc de mine chiar ma bat cu aripa sau se cuibaresc cu huruitul specific chemarii la cuib,drept urmare cred ca ma considera un porumbel nici decum un rapitor.Daca la concursuri nu se prezinta asa , si, sunt speriosi chiar nu mai joc acea etapa.Si…pana nu le verific penele sau le ascult respiratia nici nu ma gandesc sa-i bag in cos. Apoi echipa?! cum sa alegi din sute 5?
Si chiar pot spune ca daca este vreunul mai agitat decat de obicei nu il angajez .
Care e al dreaq si ìn oala face figuri,rar un salbatic sa faca performanta,sau deloc
fratilor ai mei cand vin acasa chiar si dupa un zbor zilnic intra in cusca direct,leam facut porgram si asa iam obojnuit.Dupa ce vin de l zbor fac l fel ,vin sta umpic se uita in dreapta si in sga s vada daca vine vreon uli si apoi direct in cusca .cand intru l ei sai prind sai ii duc l zbor l fel sta fiecare si isi asteapta randul sal il bag in lada.bine inteles ca mai ma si excepti sunt uni mai speriosi din fire se trag din gena lor asa au fost si parinti asa sunt s puii bine inteles ca nu toti sau intotdeauna:d
Oamenii buni ce va opreste sa-i inspectati dupa ce au intrat in cos.Este o metoda extraordinara mai ales,repet, mai ales pentru cei care practica vaduvia.Un crescator care se respecta stie ca adeseori un vaduv manipulat gresit isi pierde forma datorita stresului.Pentru cei care practica vaduvia stresul este inamicul public numarul unu.Nu este de ajuns ca unui vaduv i se da ceasul biologic peste cap, este lipsit de consoarta si are un program foarte strict de libertate si hranire , ganditi-va ca reprezinta un atu sa-l inveti sa intre in cos fara sa-l alergi prin voliera.Bine , cineva se va gasi sa spuna ca vaduvul se imbarca din cuib,este adevarat, dar un crescator experimentat aplica si alte procedee decat acesta in decursul campionatului ; dar asta este alta discutie.
Chestia cu ” trebuie sa inspectezi porumbelul inainte de imbarcare” o stie si un novice , si sunt sigur ca toti ne uitam ,dar important este la ce !!!
alex ai perfecta dreptate…
cum faci sa vina porumbeii fara sa-i imbarci
@33… ha ha ha, da, buna idee…
Metode si metode …insa cea mai buna metoda este cand pasarea de felul ei este calma din linie buna cand este sanatoasa si in crescatorie predomina o atmosfera placuta …sa nu uitam legatura dintre crescator si pasare …oricare cred ca inainte de a baga pasarea in cos o ia putin in mana ai da o aluna si totul e ok nu au nici un stress .. acuma depinde mai sunt si dintr-aia care dau cu matura dupa ei prin cotet…dar ei cu siguranta nu se afla in liste cel putin sus in frunte …
Sanatate si un An Nou Fericit ..la toata lumea …
Nu intentionez sa supar pe nimeni insa la vaduvie metoda aceasta nu o sa dea rezultate bune niciodata .La sistemul vaduvie este indicat inainte de imbarcare orice pasare sa o ei in mana ai dai ceva bun o aluna sau stiu eu ce alte specialitati depinde de cum sunt obisnuiti se deschide usor aripa …se trece cu mana peste pasare .. iar in momentul cand pasarea este calma si nu se agita se introduce in cos … cei care joaca la vaduvie totala adica ambii parteneri din pereche e bine ca orice pasare sa fie luata la mana crescatorul este in marea maj a cazurilor un potential partener …in imaginatia lor a porumbeilor .. am cateva pasari care nu intra in crescatorie daca nu sunt in compartimentul unde intra ei de la concurs ..deci varianta partenerului de cuib cade..Conteaza foarte mult legatura dintre crescator si pasare la vaduvie ..cei care o practica corect fara greseli ..stiu cu siguranta despre ce vorbesc .. si inca ceva ..la vaduvie se joaca de obicei cu max 35 de perechi ceia ce nu este chiar asa greu de luat fiecare exemplar in parte la mana ..
Nu stiu de ce toti sunt asa de porniti pe ideea ca trebuie inspectati inainte! Trebuie, dar se poate verifica fiecare porumbel foarte bine si din cutia de transport! Inca o fixa a noastra: o tinem mult si bine fara sa incercam sa cautam partile bune si solutii la cele rele! Avem ochelari de cal…
O seara buna!
Da, de acord cu Viktor, unele metode presupun alta abordare!
Inteligenta miscare.
,,sa ne uitam la ce?”bine spus dl.Robert M. ,,la seria de inel,si aplicam metoda de la com.33…esti tare!
s-au intamplat astfel de “minuni”, chiar sa vina porumbeii fara ca acestia sa fie lansati inca!!!
are dreptate Andrei com4 daca sunt blanzi{ai mei se urca pe mine si nu fug de nebuni} cu mici excepti {am o femela luata de la un columbofil care ii tinea de pui cam salbatici si se arunca de colo colo ,dezastru} nu ai nicio problema
e chiar f buna metoda o idee geniala ca in vara imi fac alta crescatorie si o sa le les niste usulite jos la compartimente sa poate trece direct in cos ca asta imi da f multe batai de cap cu imbarcarea cu toate ca am porumbei f blanzi dar mai sunt si uni care se zbat ca niste pesti pe uscat .LA MULTI ANI SI MULTA SANATATE VANT IN PENE
pt. 33:
articolul tau face parte din categoria intrebarilor stupide puse de un afon in ale columbofiliei, primul lucru intrebandu-te de fiecare data: cum stie porumbelul sa se duca la suceava 350 km si sa se intoarca innapoi acasa?
si a doua intrebare care urmeaza de la un afon in columbofilie este ,fireste: si cati bani castigi? :-)
Ar mai fi si metoda asta:
http://www.youtube.com/watch?v=t5QTYvSiuhY
Nu stiu daca merge si cu femelele!
@geo: cred ca mai degraba era o intrebare subtila, haioasa si nu una stupida… stiind ca au fost cazuri cu porumbei clasati care nici macar nu au fost imbarcati in concurs. ;))
pt geo: cred ca te deranjeaza asemenea intrebari ale d-lui poz 33 dar sau intamplat si asemenea cazuri. daca ai fi columbofil ai fi auzit si tu asemenea chestii sau cred ca tu ai porumbei si vrei sa faci bani asa se pare nu sport.
Ma refeream strict la persoanele care nu au nici o legatura cu acest fenomen-sportiv columbofilia carora trebuie sa le explici pas cu pas cu ce se mananca acest hobby …cum sunt dusi …cum sunt eliberati …etc. si bineinteles ca raman uimiti sau suspect de minciuna …..deci oameni din afara acestu-i sport!
Aveti dreptate domnu’ Andrei in ceea ce ati scris in com. de la poz 46….dar se pare ca mai sunt si unii pe care ii deranjeaza ceea ce sa scris la poz. 33. Domnu’ Geo dumneavoastra nici macar nu ati inteles ce am vrut sa spun!!! Fii mai atent data urmatoare inainte sa mai dai comentarii de un asemenea nivel(ffff scazut-cu mult sub linia de plutire)!!! Si sa stii ca sunt si eu columbofil si chiar stiu destul de bine cu ce se mananca acest sport!!!Desi nu sunt de foarte mult timp in columbofilie, am vazut destule “lucruri murdare”. Si din acest motiv, cred ca ar fi interesant un articol pe aceasta tema.
Dumneavoastra ce parere aveti stimati columbofili???