Am vazut smecheria asta la cativa crescatori straini si mi s-a parut geniala. De regula imbarcarea porumbeilor este o teroare pentru ei, stresandu-i cu vanatoarea prin cusca.

De ce sa-i vanam ca ulii prin toata cusca, cand putem foarte simplu sa-i manam ca pe oite cu calm catre o usita prin care porumbeii se trezesc gata imbarcati in cos? Nu prea am vazut aceasta solutie folosita pe la noi si e pacat. Este o idee care merita implementata in orice crescatorie de voiajori.

Am vazut prea multi crescatori care se arunca precum o rapitoare dupa porumbei prin cusca prinzandu-i in cele mai chinuite pozitii, cu capul in jos, de piept, striviti de vreun perete, agatati de picioare… sar fulgi, cozi si aripi rupte, macel.

Crescatoria trebuie sa fie locul unde porumbelul se simte in siguranta totala, unde revine cu drag, nu locul unde propriul stapan il vaneaza mai ceva ca un uliu.

Filmuletul de mai jos prezinta metoda care merge de minune chiar si intr-un columbodrom cu multe pasari. Simplu, calm, curat, niciun stres pentru porumbei sau crescator.