Este iar acea perioada nesuferita din anul columbofil, cand facem perechi si schimbam boxe.

Cum merge treaba? Pentru mine un weekend stricat cu “preimperecheri” la matca. Femele imperecheate, cuibarite si calcate cu noul partner, dupa eliberarea din boxa stau ca liliecii agatate pe vechile boxe pe care le-am mascat cu cartoane (degeaba) si isi ignora noii parteneri. Vorba emisiunii… sunt nebun, scoate-ma de aici! Ce calmante folositi? De preferinta ceva tare.

nervi

Vechiul topic de anul trecut (cu diverse solutii, rabdare si timp sa ai):

Care este metoda voastra atunci cand doriti sa imperecheati matca in noul an si vreti sa schimbati perechile? Automat femelele vor merge la vechea boxa, facand numai probleme. Desigur, intrebarea este pentru cazurile in care ambii parteneri de anul trecut raman in acelasi compartiment (cati dintre noi au 2 compartimente de matca?!)

O metoda mare consumatoare de timp si nervi este urmatoarea. Dupa ce noile perechi s-au format, se elibereaza din boxe prin rotatie, intotdeauna fosta boxa a femelei fiind “ascunsa” cu un carton sau alt material opac pentru a nu-si vedea acolo masculul de anul trecut si pentru a nu putea sta agatata de fata boxei. Facem asta 2-3 zile pana femela incepe sa intre dupa noul ei mascul in boxa acestuia. Problema vine cand vrem sa scapam de calvar si sa lasam toate boxele deschise pentru a nu mai face 1000 de permutari cu cartoane si perechi pazite, ca mai avem si alte lucruri de facut… Femelele automat vor merge la vechea boxa de anul trecut. Vechiul mascul o curteaza, noua femela vrea sa o bata, probleme, probleme. Daca eliberezi toate boxele cand deja femela a construit cuib in noua boxa sau chiar a ouat, sunt sanse mai mari sa nu mai revina la vechea boxa. Pe de alta parte, daca faci asta cand sunt deja ouale in cuib, o eventuala lupta intre femele ti-a distrus instant prima serie de oua. Grea e viata de columbofil.

Aveti o metoda mai usoara de schimbat perechile?