Cum schimbam perechile la matca?

Este iar acea perioada nesuferita din anul columbofil, cand facem perechi si schimbam boxe.

Cum merge treaba? Pentru mine un weekend stricat cu “preimperecheri” la matca. Femele imperecheate, cuibarite si calcate cu noul partner, dupa eliberarea din boxa stau ca liliecii agatate pe vechile boxe pe care le-am mascat cu cartoane (degeaba) si isi ignora noii parteneri. Vorba emisiunii… sunt nebun, scoate-ma de aici! Ce calmante folositi? De preferinta ceva tare.

nervi

Vechiul topic de anul trecut (cu diverse solutii, rabdare si timp sa ai):

Care este metoda voastra atunci cand doriti sa imperecheati matca in noul an si vreti sa schimbati perechile? Automat femelele vor merge la vechea boxa, facand numai probleme. Desigur, intrebarea este pentru cazurile in care ambii parteneri de anul trecut raman in acelasi compartiment (cati dintre noi au 2 compartimente de matca?!)

O metoda mare consumatoare de timp si nervi este urmatoarea. Dupa ce noile perechi s-au format, se elibereaza din boxe prin rotatie, intotdeauna fosta boxa a femelei fiind “ascunsa” cu un carton sau alt material opac pentru a nu-si vedea acolo masculul de anul trecut si pentru a nu putea sta agatata de fata boxei. Facem asta 2-3 zile pana femela incepe sa intre dupa noul ei mascul in boxa acestuia. Problema vine cand vrem sa scapam de calvar si sa lasam toate boxele deschise pentru a nu mai face 1000 de permutari cu cartoane si perechi pazite, ca mai avem si alte lucruri de facut… Femelele automat vor merge la vechea boxa de anul trecut. Vechiul mascul o curteaza, noua femela vrea sa o bata, probleme, probleme. Daca eliberezi toate boxele cand deja femela a construit cuib in noua boxa sau chiar a ouat, sunt sanse mai mari sa nu mai revina la vechea boxa. Pe de alta parte, daca faci asta cand sunt deja ouale in cuib, o eventuala lupta intre femele ti-a distrus instant prima serie de oua. Grea e viata de columbofil.

Aveti o metoda mai usoara de schimbat perechile?

110 comentarii la “Cum schimbam perechile la matca?”

  1. o sa mearga de 2 3 ori dar cand o sa vada ca este alungata , se lasa pagubasa , eu nu acopar nici o boxa , eventual inchid usita la boxa si femela / masculul o sa mearga inapoi cand vede ca nu poate intra si ca sunt alti acolo . nu am probleme in acest sens , pentru ca ii desperechiez destul de devreme si stau multa vreme separat , dupa ce nu mai reproduc din ei ii desperechiez . ( 3 seri de pui )

  2. Salut,eu am 3 compartimente unul de pui unul pentru zburatori si altul pentru matca(zbor la natural),toamna in luna noiembrie separ toti porumbeii,femelele de la zburatori si cele de la matca vor merge in compartimentul puilor,iar masculii vor sta fiecare in compartimentele cu boxe,respectiv cel pentru zburatori si matca, inainte de imperechere acesti trebuiesc pregatiti cu vitamine o hrana mai buna,porumbeii intotdeauna se imperecheaza intr-o zi calduroasa si insorita,dupa ce se inchid masculii impreuna cu femelele in boxa,fiind supravegheati sa nu se bata,daca totusi acestia se bat introduc in boxa o caramida un cub de lemn mai inalt pe care se suie femela,stopand bataiile,dupa o zi inchisi in boxa a doua zi vor fi eliberati pe rand pentru a se hranii si a se adapa stand liberi aproximativ 20min acest procedeu se reia in fiecare zi sau chiar de 2 ori pe zi asta depinde de timpul fiecaruia,in a treia zi introduc cuiburile in boxe perechilor care vad ca s-au luat,dupa ce vad eu ca femela se duce in boxa unde o cheama noul mascul atunci voi incepe sa eliberez treptat din perechi si la eliberatul perechilor trebui sa fim la fel de atenti,cu timp si rabdare totul se rezolva de preferat atat imperecherea cat si eliberarea perechilor in compartiment sa se faca in wekend cat toti avem mai mult timp la dispozitie,aceasta este metoda mea pe care o practic la imperecherea porumbeilor de la matca!

  3. Salut,eu va spun cum procedez : -prin octombrie separ masculi de femele ,am doua voliere una jos pt matca cu 12 boxe si inca o voliera de unde zbor porumbei ,aceasta are 4 compartimente iar in unu din ele tin fem de matca pe timpul ierni ,nu se vad intre ei masculi cu fem si cand doresc sa fac perechile le bag cum doresc eu si apoi la 3-4 zile scot cate o fata de boxa ii mai las 10 minute mai scot inca una si tot asa iar cei mai incapatanati mai stau inchisi 1-2 zile, am reusit in 7 zile sa schimb toate perechile intre ele fata de anul trecut.

  4. salutate! complici lucrurile cu ascuns boxa…cu carton,etc. la un momend dat cand dai drumu la boxa iar ii agiti pe toti! eu am 7 perechi de matca, 3 erau luate din toamna de anu trecut (altfel decat in primavara). si la mine au incercat unele femele sa se duca la fostii parteneri dar masculii nu le-au mai primit si noul partener le alerga sa le bata daca se duceau la alta boxa. daca partenerii, noul cuplu, se bat poti face asa: inchizi femela in boxa lui si el va sta in dreptul boxei. in 2 zile se ia sigur. eu le-am dat drumul la toate cele 7 perechi, am stat pe vine intr-un colt si care nu se duce cum trebuie ii puneam eu cu mana, plus ceva ,,ciufuiala” la masculii care intrau peste alt cuplu! dupa maxim o ora am iesit de la ei la treaba si mai dadeam cate o fuga din cand in cand! duminica seara i-am bagat la perechi in boxe si marti deja le-am dat drumul! iti iei cafeaua langa tine si urmaresti!:)

  5. ZIUA 1 : se fac perechile cum se doresc, se lasa majoritatea zilei fara mancare pana seara( CU CEL PUTIN 2 ORE INAINTE SA SE INTUNECE) iar ei in acest timp o sa se calce de cateva ori,seara pret de 20 de minute se scot toate femele din boxe si se dau sa manace toate la gramada, dupa ce au mancat majoritatea femelelor o sa se duca la boxa masculului ca a calcat-o, se prind femele si se baga cu masculii lor timp de 10 minute,apoi se scot masculii si se lasa afara pana a doua zi! ZIUA 2 : se baga masculii cu femele si se lasa cel putin 30 minute sa se calce si sa se imprieteneasca mai mult,se elibereaza femele sa manance se lasa afara 1 ora pe urma se inchid si pe tot parcursul zile stau cu masculii iar spre seara se elibereaza masculii sa manance si ei si se lasa peste noapte afara din boxa!ZIUA 3 : sa zicem ca treaba asta se face sambata si duminica cand sunteti acasa …DECI E LUNI se elibereaza toata lumea sa zicem ca se vor mai bate 2-3 masculi mai incapatanati dar se potolesc imediat in 1 zi (marti) asa ca pe urma cand vine vremea sa se oua femelele toata lumea o sa fie linistita si nu vor fii probleme!

  6. Nu e vorba ca nu s-au format noile perechi. S-au format foarte bine, stau unul peste altul in cuib si se cheama. Ei bine, cand le dai drumu din boxa femelele parca sunt tampite.

    E superb cand dupa ce s-au imperecheat, masculul isi cheama femela iar ea sta ca o cretina agatata pe fosta boxa unde a avut pui cu alt mascul. Acolo vechiul mascul canta la ea, iar noua proprietara a boxei nu mai intelege nimic. Un haos generalizat care ma umple de spume. Cica e un hobby pentru relaxare.

  7. este foarte simplu , totul se face “mecanic” , la sfarsitul sezonului de reproductie (de obicei la inceput de august ) ii separam pe sexe. Obligatoriu trebruie sa avem in compartimentul de matca doar boxe ( fara odihnitori , plimbe sau alte minuni) , boxele trebruie sa fie facute de asa natura in cat boxa atunci cand este inchisa sub nici o forma sa nu poate sa stea vrun porumbel in fata ei. Dupa separarea pe sexe lasam masculii in compartimentul cu boxe ( ex: 12 boxe pe compartiment si avem doar 9 masculi atunci vom tine doar 9 boxe deschise) . Incepem sezonul de reproductie , inchidem toti masculii in aceasi zi in boxe si le bagam femelele cum vrem noi si asa incep sa se imperechieze. In ziua imperechierii (daca ne apucam de dimineata) dupa sa zicem doua ore de la imperechiere dam drumu la prima perechie din boxa si o lasam 4-5 ore in compartiment ( de obicei prima perechie care sa calcat si se giugiulesc) automat se vor duce la boxa se vor chema , cand vedem ca se tin si se trag bine la baxa ii inchidem din nou in boxa si asa procedam cu celelalte perechi. De obicei 9-12 perechi pe compartiment ii imperechiem cum vrem noi in cam 7-8 zile dupaia ne mai fiind probleme .
    REPET nu trebruie sa avem odihnitori , plimbe sau alte minuni in compartiment , porumbeii sa se poata duce doar la boxa care e deschisa!!!

  8. @lee: Exact asa am procedat si totul este ok cu perechile neschimbate sau cu porumbeii nou veniti in compartiment.

    Dar topicul era despre perechile schimbate fata de cum erau anul trecut.

    Daca dai drumul unei perechi asa cum zici, masculul se intoarce in boxa lui si o va chema acolo pe femela, dar degeaba caci cretina va sta ca o idioata agatata de fosta boxa unde a avut pui anul trecut. Daca mai si deschizi boxa unde acum este o alta femela, perechea nou formata si firava se va duce dracului intr-o incaierare haotica ce ma scoate din minti. Eram curios daca e vreo metoda mai simpla/rapida de a le dezvata pe femele de vechea boxa, altfel decat a sta ca un sclav in cotet cu saptamanile sa ii pazesti si sa le dai mancare si apa la boxa ca unor invalizi.

    Am impresia ca nici macar nu le pasa de mascul atat cat le pasa de boxa & teritoriu.

  9. E foarte simplu!ii bagi la perechi,fiecare in boxa lui si apoi pe rand,cate o pereche eliberata cate o ora pana invata femela noua boxa! O singura boxa deschisa,o singura varianta pentru ea!in 2 zile nu mai ai probleme;)

  10. @porumbei.ro
    S-ar parea ca cei care nu au mai multe compartimente la matca ( adica si eu) sunt condamnati la “munca silnica”:D
    Abia am scapat de calvar. Trei- patru zile am stat “cu parul” pe ei. Din 16 perechi, doar trei au ramas in formatia veche, restul- schimbate. Pana la urma am reusit sa le conving ca e mai bine cum vreau eu, dar cred ca am mai albit putin:))) Nu am auzit sa existe o varianta mai usoara. Sigur am fi auzit de ea.

  11. nu stiu cum reusiti voi asa de usor sa schimbati perechile , dar pe mine m-au albit ….. am incercat sa-i imperechez cum vreau eu, i-am lasat vreo 2-3 zile la imperecheat dar nici de-ai dreaq nu vor sa stea asa , le-am dat si bataie la cate unii ….pana la urma le-am dat drumul ca la oi in tarc, cei vechi s-au luat imediat, evident, ceilalti de anul trecut zapaciti total…..pana la urma m-am lasat pagubas m-am facut si eu al dreaq si i-am separat din nou….. acu sa stea sa urle ca lupii la luna… nici nu vreau sa-i mai vad

  12. E mai usor sa imperechezi femelele in vechea boxa cu noul mascul chiar daca asta inseamna sa le schimbi boxa masculilor. Masculii se lasa amagiti mai usor daca au pereche.

  13. Eu imi schimb cuplurile in fiecare an in septembrie ii despart si pe 15-20 februarie ii bag la pereche..ii tin 2 zile pe boxe si dupa le dau drumu…se mai trezeste cate o femela sa se duca la fostul mascul dar nu are nici o sansa ca o asteapta 2 amorezi prea nebuni si o alunga imediat…mentionez ca am recipente de mancare si apa pe boxe si am un numar de 9-10 cupluri la matca..nustiu eu sunt super multumit nu am bataie de cap,nervi etc…la mine functioneaza perfect…sanatate si numai bine

  14. In ziua imperecherii care va fi o zi insorita,treb sa ne asiguram,ca urmeaza inca 2-3 zile insorite si calde.Metoda mea:Bag toate femelele la masculi,de obicei se imperecheza repede,exceptie mai fac dracii aia de yarlingi.II pazesc pana vad ca s.au potolit,apoi plec si revin cam din sfert in sfert de ora sa vad daca e totul ok.Perechile vor sta inchise pana a doua zi.A DOUA ZI ELIBEREZ,afara cate 2-3 perechi care nu au avut treaba unii cu altii anul trecut.Dupa ce se calca intra in cotet si de obicei femela urmeaza masculul in boxa.Pana se fixeaza perechile ii tin si eu inchisi cateva zile la boxa.Le dau drumul la mancare si at ii urmaresc care unde se duc,daca e nevoie le pun eu pe femele la boxa unde treb.La mine cam in 2-3 max 4 zile este liniste totala si ast ouale.

  15. am scapat de probleme cu boxe individuale unde pot da usor apa si mancare , asa pot schimba si doua ,trei femele la un mascul lejer dar este mai mult de munca dar mai sigur

  16. eu aseara i-am bagat la imperechiat si deja ma doare capul, e de departe cea mai urata activitate columbofila

  17. @fane: nu mi-am notat cat a durat calvarul anul trecut. Daca zici ca in 4 zile femela uita vechea boxa ar fi de vis, nu-mi *** decat 2 zile din saptamana de lucru, ca oricum weekendul mi l-au stricat. Aveam figuri in cap, vroiam sa schimb si la zburatori perechile dar i-am lasat dracu de capul lor ca nu vreau sa ajung la spitalul de nebuni din cauza lor.

  18. singura modalitate de ati usura viata la schimbarea perechilor este sa dai compartimentul de matca in doua perete despartitor dintr un simplu placaj cu usa de trecere ptr columbofil,este atat de usor de facut pererchile cum dorim ,nu va dati seama ,in plus usa boxei cand este in chisa nu da voie sa se aseze alt porumbel in fata boxeicand le dau drumul din boxe,la mancare o data pe zi ,stau 15 min intre ei ca atunci cand revin la boxe sa i mai duc cu mana pe unii ,sa evit bataile,pana isi invaa boxa ,in c el mult o saptamana totul intra in normal si i las liberi fara sa i mai inchid in boxe,asa am procedat si anul acesta,i am imperecheat pe 13 si azi totul este ok,la ora 17 le pun apa si mancarea si acum la 19 merg sa le o ridic,au inceput chiar vreo 3 perechi sa se gonesca la cuib

  19. porumbei.ro , eu cu femelele pe care o sa le schimb masculi voi incerca astfel: cu o saptamana inainte de imperechie mut toti masculi din compartiment pentru cateva zile , si bag doar femele cu boxele deschise , fara cuibare apoi dupa 3 zile incep sa bag masculi . Sa zicem ca am pe primul rand de boxe , boxa 1,2,3 si bag un mascul la boxa 1 cu femela care a stat la boxa 3 si asa o sa procedez cu toti.

  20. Si eu o patesc la fel intr-o saptamana cand o sa inperechez porumbeii intr-un cotet in care boxele sunt limitate si timpul de a putea sta cu matura intre ei este foarte limitat .
    La perechile care stiu ca sunt compromise la bataie le dau pe rand drumul din boxa si sper ca intr-o saptamana sa se linisteasca treaba .
    Primul rand de oua de obicei este compromis neavand timpul si posibilitatile de a interveni . Incerc sa-i stimulez cat mai repede la formarea cuibului dandu-le materiale de constructie . Asa sunt ocupati si legati de cuibul care-l construiesc .

  21. ANDREI eu pe 20 martie ii imperechez.Te invit pe la mine sa vezi cum merge treaba.Poate ma laud degeaba si ma dau dreacu astia anul asta :).Masculii tineri am reusit sa ii invat pe boxe in 3 zile,luati direct din comp de pui.Si ai mei nu sunt separati de mult.Pe 10 feb dupa vaccin i.am separat,iar pe 20 martie ii imperechez.Si la matca am schimbat perechile,dar deocamdata nu au boxe.Vineri ma apuc sa le fac.

  22. Părerea mea este că dacă vrei să schimbi perechile la matcă trebuie să faci asta din timp,poate chiar din iarnă.
    Şi poate ar fi mai bine să schimbi boxa masculului,atunci femela va merge la boxa veche,iar masculul va sata cu noua iubită şi totul va fi ok.

  23. Eu nu am avut niciodata probleme cu schimbatul perechilor….le schimb de 2-3 ori si in sezon pentru a incerca cat mai multe combinatii. Am un singur compartiment de 6m X 2m si care are 27 de boxe. La inceput de sezon ii inchid pe toti in boxe si dupa 2-3 zile las alternativ afara perechi pana cand invata toate femelele unde le e noua boxa.
    In sezon daca vreau sa desfac un cuplu iau femela si o inchid intr-o boxa de 1m x 70cm unde tin femele de rezerva(2-5).Acolo au mancare si apa si nu stau mai mult de cateva saptamani. La o zi dupa ce iau femela introduc la mascul o femela din acea boxa cu rezerve si in general se calca in urmatoarele 10 minute. Stau 1-2 zile inchisi dupa care ii eliberez si inchid vechea boxa a femelei(cu locatarii inauntru). A doua zi noua pereche sta in boxa proprie si femela uita de vechea boxa. Intre timp femela scoasa din cuplul initial isi va petrece cel putin 5 zile in boxa de rezerve(si mai mult daca nu am un nou mascul disponibil) si in acest timp va uita de vechiul partener. Cand un nou mascul se ‘elibereaza’ si o introduc la el se vor imperechea foarte repede si procedura se reia. Anul trecut am avut femela care a scos cu 4 masculi(cate 2 pui) si mascul care a scos cu aproximativ 10 femele(oua mutate).
    Singurul inconvenient este daca se imperecheaza femele de rezerva intre ele. Am avut vreo 10 oua in decurs de un an in acea boxa.
    Daca vreau sa introduc un mascul nou in compartiment in timpul sezonului il imperechez cu ultima femela care a scos oua in boxa unde vreau sa-l bag. Ii tin cateva zile si cand ii eliberez masculul urmareste femela si invata rapid unde ii este boxa. De siguranta inchid boxele vecine 1-2 zile sa nu ma trezesc cu oua sparte sau pui batuti.

  24. Eu n-am intampinat aceasta problema cu ei pana acum si sper sa nici nu am…cum procedez ? In primul rand in compartimentul de matca nu las boxe deschise decat atatea cati masculi am pt. reproductie, introduc masculii reproducatori in compartimentul de matca ca fiecare sa-si ocupe cate-o boxa…dupa cateva ciufulele in circa 3-4 zile fiecare are cate una garantat, apoi trec la imperecherea propriu-zisa…am un cotet mai mic impartit in 4 compartimente, dimensiuni 1metru/50cm, acolo introduc cele 4 cupluri ce le doresc a fi imperecheate…in acest timp boxele celor 4 masculi luati din matca se inchid, ca nu cumva un istet sa ocupe boxa celor plecati momentan…in maxim o saptamana cuplul se formeaza, apoi iau alti 4 masculi introducandu-i cu femelele ce doresc sa-i imperechez……

    O metoda foarte simpla este ca sa formati cuplurile pe rand,(dupa metoda de mai sus cand fiecare mascul si-a ales o boxa) toate boxele inchise mai putin una care doriti sa fie masculul “x”, introduceti la matca masculul respectiv cu femela care doriti, despartiti de foarte mult timp se imperecheaza imediat, femela nu poate merge la veche boxa fiind inchisa si chemata de masculul NOU merge acolo, dupa 2-3 zile introduceti alt mascul cu alta femela, “trebuie sa tineti cont ca masculii si femelele sa nu fi fost pereche si boxele masculilor sa fie putin mai departate, (una sus, una jos de preferinta, sau stanga-dreapta, restul boxelor inchise)…apoi alta pereche si tot asa, chiar daca dupa 3-4 perechi se intampla ca o femela sa mearga la fosta boxa, deja femela noua are vechime, masculul deja a acceptato pe noua partenera si-o goneste, poate noua locatara si oua intre timp…”
    Spor la treaba !

  25. Este foarte usor,rabdare fff multa si multa intelegere pentru acele pasari care nu vor sa-si paraseasca vechiul cuib Precizez ca la mine porumbeii nu stau separati decat maxim o luna innaintea imperecherii , anul acesta de pe 15 ianuarie pana pe 10 februrie (matca). In seara zilei de 10 febr. am bagat femelele in boxele masculilor – 10 boxe – toate perechile schimbate fata de anul trecut. Boxele sunt prevazute cu usite rabatabile astfel ca nu au cum sa se mai aseze in fata boxei vechi. A doua zi eliberez cate o pereche pe rand pentru a se hrani si asta la interval de 30 min astfel ca au suficient timp pentru ca femela sa invete sa urmeze masculul la noua boxa. Peste noapte stau inchisi iar a treia zi incep eliberarea mai multor boxe deodata dar sunt atent sa nu fie vechea boxa a femelelor eliberate in acelasi timp cu cea noua.In ziua a patra eliberez toate boxele dar stau si urmaresc atent ce se intampla si pot spune ca sunt destul de rare cazurile cand femela mai greseste boxa si se duce la cea veche. Precizez ca procedand astfel reusesc ca in 5-6 zile sa linistesc atat perechile de la matca cat si cele de la zbor .

  26. mie daca mi si intampla asa ceva ia-au femelele las masculi singuri cateva zile pana mai ai un pic si se bat si dupaceea ii inchid in boxe si le bag ce femele vreu si gata ei se imperecheaza

  27. daca pe timpul iernii i-ati avut separati pe sexe cel putin 3 luni si in primavara bagati fiecare cuplu in boxa lui va spun eu ca nu se mai inntorc la masculii de anul trecut.

  28. Totusi sint exemplare ce nu cedeaza nicicum, ba chiar mai rau se-mbolnavesc chiar, se pun pe tinjeala… La acesti porumbei eu nu le schimb perechea niciodata.

  29. Ca sa evit nervii am doua voliere mediu – mici pentru matca, am 4 perechi in una, 5 in alta si doua perechi izolate fiecare intr-o cusca. I-am separat pe baza afinitatii si a istoricului perechilor.
    Mi-am completat deja registrele cu numerele inelelor (de la Vlad) si am deja 10 perechi cu oua, imi eclozeaza incepand cu 11 martie.
    Spor la treaba tuturor, o duminica placuta.

  30. Deci, pereche nou formata, femela se pupa cu masculul, se calca, se cheama pe cuib, il urmareste in noua boxa, intra bine, nu prea se mai uita la vechea boxa unde a avut pui anul trecut.

    Dupa 3 zile, las deschise ambele boxe pentru ca nu vreau sa imi petrec toata viata in cotet sa ii pazesc pe imbecili.

    Femela EVIDENT, intra instant in vechea boxa, o bate si o da afara pe aia de acolo si o doare in cur de masculul cu care a fost imperecheata 3 zile si cu care se pregatea sa oua. Imi vine sa-i arunc pe toti afara la zbor si sa termin cu tot circul asta mizerabil.

    AAAAAAAAAAAAA*&#$&#%^^&%&#±!!!!!

  31. Ai dreptate, Andrei! Am o porumbita care a fost calcata de trei masculi si acum este cu vechea pereche!!!!
    Alta, am trantit-o de vechea boxa si, ametita, a zburat tot acolo!!!!! Am dat-o unui prieten . . .
    Cred ca sunt unele porumbite care prefera sa moara decat sa ne faca pe plac. Sincer sa fiu, le apreciez loialitatea!

  32. Salut Andrei, metoda aleasa de tine este buna si anume aceea de ai “pazi”, l.a prima serie de oua aceste probleme pe care le relatezi sunt generale, asha ca te rog frumos sa ai rabdare, rabdare si iar rabdare, caci la seria doua de oua lucrurile vor fi mai simple.
    Cu respect Romica Badea

  33. Eu am alta problema,i-am avut despartiti din noiembrie pana saptamana trecuta.Am despartit o pereche mai veche de anul trecut,si am pus femela cu un mascul nou,masculul cu o femela noua,s-au imperecheat cu noii parteneri toate bune si frumoase…acum vine beleaua: masculul vechi cand a vazut ca femela veche trage la ouat a inceput showl.Strange materiale de cuibarit ptr amandoua cuiburile si il bate pe proaspatul amorez de nu mai intra ala in boxa,sta numai in voliera.L-am atins nitel,am stat langa ei,degeaba,cum ies afara cum il incinge pe “fraier” O sa astept sa oua poate se baga la clocit si poate si celalalt sa-si vada de viata,daca nu o sa mut ouale la niste doici sa nu le sparga nebunul.E spectacol total,e frumos totul pana te enervezi…dupa aia se lasa cu …..matii …..natia ta.Am dat drumul la Yarlingi vreo 26 masculi si femele nu la pereche sa zboare putin impreuna,noooo, acolo e razboi,sunt sigur ca nici dupa o saptamana doua nu se stabilesc perechile.Bafta tuturor si imperecheri usoare!

  34. Unde sunt acum acei campioni care isi faceau reclama toata iarna pe acest sait? Acum noi avem nevoie de ei sa ne invete cum sa punem porumbeii la pereche si sa avem rezultate…dar ce mai conteaza…noi pentru ei suntem piata de desfacere( adica niste fraieri care sa le cumpere lor puii)…de asta nu-mi plac mie campionii de carton! Asta e fraieri suntem noi nu ei.

  35. @can can: cam ai dreptate dar pe de alta parte cred ca nu prea ar avea ce sa ne spuna pentru ca in orice crescatorie porumbeii se comporta la fel. Adica daca femelele mele stau acum agatate pe vechea boxa ca niste tampite, nu cred ca intr-o crescatorie de campion ele se comporta mai inteligent si stau acolo unde le pune crescatorul. Cred ca solutia este prezenta a doua compartimente de matca sau boxe mult mai mari, individuale unde pot sta inchisi pana scot puii. Sa fac asa ceva? Niciodata!

    Defapt am sa renunt si la matca si la orice imperechere fortata si am scapat de nervi. Cuplurile le va desparti doar moartea prin boala, uliu sau etapa grea. Si pa! Si pot sa pun pariu ca media calitatii puilor va fi aceeasi atata timp cat toti maturii ajung sa reproduca doar daca au trecut prin sita etapelor.

  36. Mai jos voi descrie pe scurt metoda prin care in 2 zile eu am reusit sa schimb perechile (vecini de boxa) fata de cele de anul trecut. (3 perechi)
    Ai nevoie de boxe in care poti sa inchizi fiecare pereche.
    Am bagat fiecare femela in boxa masculului si i-am lasat impreuna timp de 1 ora. Dupa care am lasat pe rand afara fiecare pereche timp de 5-10 minute cat sa ii vad ca au coborat pe podea si au sarit in boxa lor care era singura deschisa. Asta de 3 ori in prima zi . A doua zi am inceput sa las 3-4 perechi odata (din 12 perechi) dar am evitat sa las in acelasi timp cele 3 perechi cu probleme. Spre seara i-am lasat pe toti si i-am supravegheat cateva zeci de minute. Au plecat femelele la vechea lor boxa dar le-am mutat unde trebuia, de vre-o doua-trei ori dupa care nu a mai fost nevoie. Acum am oua la toti reproducatorii de 5 zile si nu am nici cea mai mica problema cu nici un cuplu.
    P.S. Fac imperecherile sambata sa am timp sa ma ocup de ei doua zile.
    Nu cred ca este un lucru benefic sa lasi reproducatorii sa se imperecheze la fel in fiecare an. Familia Freialdenhofen imi spunea ca schimba mereu perechile pentru a descoperii noi valori. Ziceau ca este greu sa scoti multi porumbei de top din acelasi cuplu.
    Cat priveste lotul de zbor, ii las pe ei sa decida cum se imperecheaza desi pastrez pui si din zburatori la inceputul sezonului.
    Bafta.

  37. Te invidiez Vlad. :) La mine e a 3-a zi si tot se duc la vechea boxa si stau agatate acolo. Inauntru masculul vechi le turuie si asta nu face decat sa le incurajeze. Am sa incerc si ca tine, sa las boxa deschisa sa intre in ea sa se ia la paruiala cu noua proprietara. Eu tineam vechea boxa inchisa si le mutam la loc prinzandu-le sau alungandu-le pana intrau in noua boxa. Si am facut asta de m-am saturat, nu doar de 3 ori. Poate cheia asta e, sa si intre in vechea boxa sa se convinga ca intra degeaba.

  38. Asa imi dadeam si eu silinta in primii ani de columbofilie. Scheme peste scheme la imperechere. Ochi sparti, capete sparte. Pentru ce??? Tot nu detineam un fond genetic exceptional si nici cupe din porumbei mediocrii.

    de ceva vreme , pentru a evita aceste neplaceri, procedez in felul urmator:

    desperechez porumbeii la 1 octombrie.

    inchid toate boxele . masculi pe odihnitoare, femele pem odihnitoare.

    la 1 ianuarie deschid toate boxele posibile si imposibli. pana la 1 februarie majoritatea masculilor revin la vechile boxe sa-u isi iau o noua boxa. am tot timpul 3-4 boxe in plus fata de numarul de perechi.

    la 1 februari [ in functie de vremea de afara pot amana pana pe 20 februarie ] dupa masa copioasa de pranz, eliberez toate femele peste masculi si plec fara a mai reveni decat a doua zi la pranz cand trebuie sa-i hranesc si ii gasesc in proportie de 80 – 90 % imperecheati dupa bunul plac.

    asa evit scenele ne box care-mi creaza uneori o repulsie fata de aceste minunate pasari.

    mentionez ca zburatorii + matca sunt aceeasi porumbei.

    la 20- 1 martie am 90 % din cuiburi cu oua. pe 15 aprilie chair 20 aprilie ii desperechez. incep antrenamentele cu ei si ii zbor vaduvi pana cu 10 zile inaintea primei etape de fond cand ii reimperechez pentru o motivare mai buna la fond.

    rezultate bune . nici carne de tun nici pe podiu. mai trebuie lucrat de fondul genetic.

  39. daca as avea cativa porumbei cu palmares de cupe la national , DA , ar merita orice efort pentru a le crea boxe individuale de 1 m / 1 m . dar cand stiu ce pot si cat pot , ma rezum la imperechere libera tinand cont ca in voliera predomina doar porumbei de o anumita categorie.

  40. @42: practic ai aceleasi perechi in fiecare an daca nu se pierde un partener la zbor sau moare din diverse motive. Pana la urma asa se intampla si in natura. Totusi majoritatea crescatorilor isi fac perechile dupa plac si le schimba mereu pentru a incerca variante noi.

    Anul trecut am schimbat doar 2 perechi (intre ele!) dar schimbasera si cotetul si pozitionarea boxelor asa ca totul a mers MULT mai usor. Sunt convins ca la femele le pasa mult mai mult de teritoriu decat de fostul mascul. Mentionez ca puii obtinuti dupa schimbarea perechilor au fost ca medie mult mai reusiti decat in anul precedent.

  41. INAINTE CU 2 LUNI SA FIE PUSI LA PERECHE… pune-i porumbeii de cu seara perechi inchisi pe boxe… iar dimineata la prima ora separi cuplurile… fa acest lucru tot la 10 zile,… repeta procedeul de 4 ori si este indeajuns.
    In ziua stabilita cand faci perechile si raman asa tot sezonul,… trebuie pusi impreuna tot asa de cu seara exact cum ai procedat la pre-imperechere. Dimineata la 9:00 am separi femelele de masculi pentru circa 30 minute (le duci in comp. unde au stat toata iarna), … astepti alea 30 de minute si ele se linistesc, acum defapt abia le poti da mancare. Altfel stau mai mult nemancate atat ele cat si masculii (renunta la cutii in boxa, pt mancare, apa, etc)… dai mancare si la masculi atunci cand dai la femel. Dupa ce au mancat si baut apa, duci din nou femelele inapoi la masculi si inchizi din nou pe boxa perechile. Dupa amiaza procedezi la fel. Aplici acest procedeu doar in primele 2 zile.
    Spre exempl luam un compartiment cu 9 boxe… sa presupunem ca boxele sunt numerotate incepand cu randu de sus de la stanga spre dreapta… deci, sub boxa 1 va fi boxa 4, iar sub boxa 4 va fi boxa 7.
    Prima zi dimineata…
    La ora 7:00 AM eliberezi in compartiment cuplurile din boxele 1, 6 si 7… asa au sanse mai mici sa incurce boxele.
    La ora 9:00 AM luam femelele si le mutam in compartimentul lor… la ora 9:30 AM le dai mancarea (asa cum am explicat si mai sus)… intre timp dam si la masculi.
    Dupa 15-20 minute duci femelele inapoi si le inchizi cu masculii pe boxe… lasi asa circa 10 minute inchisi toti pe boxe…. apoi eliberezi cuplurile din boxele 3, 4 si 9… acestia raman asa (la liber) pina la ora 14:00 PM.
    La ora 14:00 PM inchizi inapoi cuplurile libere in boxe ( 3,4 si 9)… acum eliberezi porumbeii din boxele 2, 5 si 8.
    La ora 16:30 – 17:00 PM … separi din nou toate femelele de masculi, le duci in compartimentul lor … le lasi asa si dupa circa 30 minute le dai mancare… intre timp dai si la masculi. Dupa ce au mancat si baut apa… duci inapoi femelele si le inchizi cu masculu lor in boxa… raman asa pina dimineata.
    In ziua urmatoare (ziua 2) repeti exact tot ce ai facut in ziua 1… numai ca in aceasta zi (ziua 2) seara tarziu deschizi toate boxele… incepand cu dimineata urmatoare (ziua3) raman liberi toti in compartiment.
    In aceste 2 zile sa nu fie in compartiment decat vasul cu apa si un vas cu minerale… porumbeii care sunt eliberati pe rand sa poata bea apa si sa manance minerale atat si nimic altceva.
    La imperecherea ‘definitiva’ pentru sezon… este important in aceste 2 zile sa manance bine porumbeii… stresul pentru teritoriu consuma foarte tare porumbeii si slabesc in special masculii, nu prea mamanca sau sa bea apa, muschii se intaresc (devin mai rigizi, pierd glicogen), calca femela, etc, se mentin nervosi, bataiosi,… un lucru deloc indicat. Orice organism supus stresului trebuie sa fie foarte bine hranit, altfel cedeaza si apar lipsuri in organism… stresul ataca si se ‘fixeaza’ in cel mai slab punct (vulnerabil) din organism. Multi asteapta sa reproduca pui mai buni, acestia considera ca reusesc fara sa pregatesca deloc terenu dinainte… poate incepand cu seria 2 de pui au sanse mai mari… de ce sa nu profitati din plin si de seria 1 de pui ?
    Daca imperechezi in lunile ianuarie sau februarie… prelungeste (mareste) ziua treptat (bec sau neon) incepand cu 2-3 saptamani inainte sa fie pusi la pereche.
    Poate sa mearga totul perfect, dupa ce au ouat si clocesc… se trezesc 2 masculi sau 2 femele sa se bata si sparg ouale… atunci incepe ‘bucuria’. Cine este interesat poate gasii si alte amanunte la un alt subiect mai vechi (2-3 saptamani), tot pe acest site.
    Important: in acele 4 pre-imperecheri facute incepand cu 2 luni inainte… defapt atunci ai realizat un joc psihologic pentru fiecare cuplu…
    Daca 25-30% din femele fac primul ou dupa 7 zile … si daca in ziua 8 alte minim 30% din femele au primul… este un semn bun.

  42. Salutu,am si eu o intrebare….cum ar trebui sa fac perechile la matca sa se imperechieze mai repede adica,le iau de la un prieten si le aduc la mine…daar ele sunt obisnuite acolo:(ce fac in situatia asta??Intreb pt ca stiu de anul trecut ce am patit,si a trebuit sa le dau innapoi pt ca nu se imperechiau la mine…adica nu faceau ouo:( Multumesc!VANT IN PENE:p

  43. Ziua 5. Toate cuplurile au carat frumos paie la cuiburi care au fost deschise prin rotatie la boxele cu probleme. Se calca, se cuibaresc, tot ce trebuie. Inclusiv Nebuna cu noul ei mascul. Deschid toate boxele spre seara sperand ca totul va fi in sfarsit ok.

    Femela nebuna se duce glont in fosta boxa, o bate de o strica pe noua partenera a masculului ei de anul trecut si intervin scotand-o afara. Intra iar. O bate si fostul ei mascul. Se bat toti 3 ca chiorii in boxa, mai intra si masculul nou care ar vrea sa o duca la cuib pe nebuna dar nu o nimereste in invalmaseala creata. Se uita unul la altul mirati ca niste imbecili, se iau de capete si se trantesc de toti peretii boxei. Cuibul facut cu grija toata ziua e distrus, zboara paiele in toate directiile. Daca erau si oua era superb. Scot iar nebuna, dupa ce o tin sa o jumuleasca bine noua proprietara de boxa. Vrea sa intre iar dar o iau la alergat. Se duce in final la noua ei boxa sa isi aranjeze freza. Ies din voliera si pe cand inchid usa vad prin plasa nebuna care e deja in vechea boxa dandu-i omor la aia de acolo. Intru dupa ea ca un turbat si ii *** o palma de-o arunc din boxa. Se aduna de pe jos si pana sa apuc sa-i mai ard o palma e deja in boxa calare pe femela de acolo. O iau in mana si aproape ca imi vine sa o impart in 2 bucati. O duc in boxa ei si se lasa seara. Vad ca toti stau cuminti in boxe si dormiteaza. Ma duc cu treaba pe afara ca omul… ca doar nu o sa stau in cotet 24 de ore?! Revin dupa vreo 10 minute si aud un zgomot cunoscut de gherute care aluneca pe cuib in lupta. Nebuna era in vechea boxa, dadea recital. Nici nu stiti cat mi-am muscat degetele sa n-o termin. Am inchis-o in boxa cu noul ei mascul care nu mai intelege nimic. Daca tip la ea “TRECI” stie care e problema, se duce instant in noua boxa si face pe ingerasul. Cum plec, se zbat dracii in ea. Daca continua asa o mut la zburatori si am terminat. Majoritatea femelelor schimbate au acceptat noua boxa si s-au calmat. Cu frumosul nu merge, cu bataia nu merge… ce sa ii mai fac?!?!?!

  44. Da mi-este cunoscuta situatia…pe-ru aceasta este necesar de avut conditii…oricum unele perechi la insistenta lor le las asa cum doresc ei…caci chiar si dupa 8 luni paresesc perechea si revin la vechiul partener…

  45. Eu iti propun sa inchizi boxa disputata, iar proprietarii sa isi gaseasca alt loc, unde sa nu fie deranjati, chiar si pe jos.

  46. Multumesc. Ar fi si asta o solutie la care nu m-am gandit.

  47. Ai ca mai facut sa rad porumbei.ro inventam noul sport national cred cu palme la porumbei:)))))stiu si eu senzatia am avut si eu parte de asa ceva acuma cativa ani cu palme altceva nu mai aveam ce face decat bataie..ne vad astia la la protectia animalelor am face si parnaie pentru lovirea si maltratarea pasarilor:))))sanatare si numai bine

  48. Ai de aface cu o femela mai speciala :) Cred ca intentionat face sa te enerveze. Sigur i-ai gresit cu ceva in trecut iar acum e momentul razbunarii :)))))
    Incearca sa o lasi mai flamanda si insetata astfel va pierde din puteri si implicit lupta cu cealalta femela. Poate asa va renunta sa intre unde nu-i e locul.
    Alte idei nu am. Si varianta de la 49 ar fi ok daca ai alta boxa disponibila.

  49. ce sa ii mai fac?!?!?!

    tine-o nemancata , nebauta vreo 2-3 zile , sa-si piarda din vlaga si ai sa vezi ca nu o sa mai aiba niciun chef de bataie.

    eventual tine-o inchisa 2-3 zile in boxa noua cu noul partener . elibereaza doar masculul la ora mesei .

    asa am procedat si eu candva si a functionat. nu te speria cu cele 2-3 zile tinand cont ca un porumbel rezista si 10 zile fara apa / hrana.

  50. Avand in vedere ca 3 masculi scosi din ea mi-au terorizat compartimentul de zburatori, cred ca asa e neamul, dat dracu! Interesanta si ideea cu fomica, multumesc.

    @tonny: sa nu crezi ca palma este grea de-o fac afis pe perete…

  51. Andrei! Incearca si “metoda impiedicatului”! E simplu! Ii faci o piedica dintr-o ata mai rezistenta asa…ii legi ambele picioare da’ nu lipite ci ii lasi cam 2 cm de ata sa poata face pasi micuti!
    Ideea e ca atunci cand o sa se duca la vechea boxa noii proprietari (in speta femela cea noua) o sa-i dea bataie ca la urs pentru ca ea n-o sa se poata tine pe picioare…n-o sa aiba stabilitate si se dezvata de ocupat 17 mii de boxe.. La mine a mers! Oricum…atentie sa nu o strangi prea tare de picioare sau sa nu se stranga nodurile pe parcurs…
    Succes!

  52. Salutare.
    Andrei tot calvarul prin care treci acum se poate evita foarte usor si asta daca a-ti ei timp in extrasezon .
    Spun exstrasezon adica perioada de iarna cand porumbeii sunt la repaus .
    Banuiesc ca la fiecare sfarsit de saptamana a-ti rezervi ceva timp si stai printre ei .
    Ei foarte simplu in tot acest timp inchizi cate 2-3 femele dintr-astea care doresti sa le schimbi partenerul , in boxa noua adica in boxa masc.cu care dorestisa o cuplezi.
    Nu trebuie numaidecat sa-i lasi impreuna evitam scoaterile de ochi si sangerarile vazute acum 2 saptamani in urma ..este suficient doar sa se vada si in acelasi timp posibilitatea de a se curta .
    este suficient o zi in fiecare wekend si asta o poti face tot la un interval de 1 saptamana apoi la 2 iar la cea de a treia terapie ai poti lasa pe amandoi impreuna doar pentru max o ora . Dupa cele 3 sedinte de imperechere ai vom lasa impreuna in boxa timp de o ora ,doua, dupa care le deschim usa de eliberare .Boxa veche a femelei va trebui inchisa ,si masculul scos din compartiment .sau eventual daca intre timp este imperecheat si el proaspat atunci mai bine ,ai vom lasa inchisi astfel incat vechea femela va sta pe boxa agatata si va fi ciupita de femela noua dinauntru , asta nu va dura mult e un spectacol de scurta durata..cea veche va abandona in scurt timp .
    Trebuie repetata aceasta operatiune in functie de vremea de-afara si evident cat suntem presati de timp ..altii ai pun la pereche din Ianuarie . Eu folosesc aceasta metoda de vreo 6 ani si nu am avut probleme , am la matca in fiecare an cel putin 10-12 perechi care le schimb ..totul e sa-ti ei timp si rabdare .Acum in martie este mai greu , trebuiesc educati si formate cuplurile din iarna .. si asa intri saptamanal in crescatorie cu aluna si ai filmezi nu ?..Sunt multe variante , si metode insa nu fiecare intra aici pe site sa le spuna ..bine ca incercam sa-i sustinem si sa le cantam in struna cu preturi mari la licitatii ..
    ..o zi buna tuturor …

  53. @Victor: Da, am stat si iarna mult la ei dar mi-am petrecut timpul cu invatarea yearlingilor la boxe care inseamna alti peri albi si smulsi. :) O sa incerc metoda asta de “preimperechere”, multumesc. Singura problema ar fi ca nu prea le arde de imperecheat pe ger…

  54. Milos de fel, inainte de a trece zgripturoaica la post negru i-am dat drumu din boxa astazi. Ghici ce a facut imediat?! O data. De 2 ori. De 3 ori. ………. Ati ghicit!

  55. era bine daca blocai vechea boxa [nu mai avea unde sa se duca]si fostului mascul ii dadeai o boxa noua.

  56. Asa sunt unele femele mai zapacite,eu zic sa o bagi la zbor anul acesta,ca la cata energie are sigur va fi prima mereu,bineinteles daca este invatata la tine :)

  57. Ar merge bagata la zbor si inainte de fiecare imbarcare sa ii pui o femela in boxa doar sa o vada ca e acolo. Campion iesi:))

  58. Daram matca si-i dau foc, sa moara Cipilan. De la anu downshifting taticu, numai pui din zburatori, rezultati din imperecheri libere si pa. :))))

  59. Pe mine m-au suparat doar doua perechi din cele 8 schimbate fata de anul trecut. Metoda “matura de paie” m-a ajutat cel mai mult, exact atat cat sa nu schilodesc femelele tembele. Si in paralel am folosit “carcera”: 48 de ore intr-o plianta acoperita ( intuneric). Mancare si apa, o data pe zi, 5 minute, atunci au si lumina. Cand o readuci in boxa cu noul mascul, e cea mai indragostita fiinta dornica de imperechere, si are amnezie totala legata de fosta boxa. La mine asa a fost.

  60. @Ionel: Normal ca am probleme, nici nu ma asteptam la altceva. :) Numai ca nu mai am rabdare ca in anii trecuti. Interesanta metoda intunericului, poate o s-o aplic si eu daca mai gasesc resurse de rabdare, desi ma bate gandul sa-i las dracu ca anul trecut si sa-mi scutesc niste fire albe.

  61. Salutare. Nu doresc sa dau sfaturi,vreau sa-mi spun doar parerea care nu trebuie sa fie rspectata.Ca mai toti crescatori la inceput am pornit cu nivelul de incepator,exceptie fac cei care invata de la tata sau frate mai mare,nu am avut asa noroc. Am trecut prin toate fazele,lipsa banilor,a spatiilor,a porumbeilor doriti,nervi la greu si chiar porumbei omorati cu propiile maini.Ce am castigat,da am castigat experienta,da,da aceasta conteaza cel mai mult,daca doresti sa fii sigur ca puii sant din perechea X perechea trebuie sa beneficieze de liniste spatiu suficient pentru aceasta cuibarul se face mare 80x60x60 si binenteles usa de plasa,perechea beneficieaza de cuibar,adapatoare,hranitoare iar perechea poate sta inchisa destul fara probleme,atentie cand perechea pregateste urmatoarea ponta sant ichisi din nou si tot asa. Se mai poate si cu doua custi si poti jongla in plin sezon de reproducere,dar netinandui inchisi mai mult in cuibar nu ai certitudinea ca puii sant sigur ai masculului dorit,se mai poarta curtarea altor femele si la porumbei.Se mai poate sa imperechezi un mascul cu mai multe porumbite iar oole se pun la doici,femelele se tin fiecare separat in compartimente stim cu toti ca daca stau mai multe la un loc se inperecheaza intre ele,iar o porumbita cu cat face mai multe ouo si des calitatea puilor scade cu siguranta.La inchiere fiecare procedeaza cum crede de cuvinta,rezultatele se obtin cu multa munca, banii si perseverenta. SUCCES.

  62. Andrei ti-am mai spus ca nu e atat de complicat,dar nu vrei sa intelegi. Se rezolva toate!

  63. Porumbei.ro,de ce nu lasi femelele in aceleasi boxe si schimbi doar masculii? Cand schimbi masculii,o pereche ramane in compartiment,cealalta o pui intr-o cusca afara pana se imperecheaza,la intuneric,asa cum zice Ionel…

  64. @petre: Nu e problema ca nu se imperecheaza. S-au imperecheat toate perechile aproape instant. Mascul pe cuib chemand, ea topaind peste el, pupaturi, calcaturi. Problema e la deschidere cand femelele se duc la vechile boxe. Tu zici sa schimb boxele masculilor nu ale femelelor. Am mai auzit de chestia asta dar mi se pare putin pe dos, adica mi se pare ca mai greu renunta la vechea boxa masculul decat femela.

  65. mi am facut o noua matca si sper sa nu am problemele pe care le ai tu andrei!femelele sunt separate de masculi din decembrie dar o am scapat un mascul din greseala si s a dus la femela cu care a fost imperecheat cu viteza lumini!precizez ca i am adus in noua voliera. restu sunt achizitii noi sa speram ca nu o sa am probleme dar deja au aparut!ma chinui sa invat masculi in noile boxe si e cam degeaba…..numai bine si spor la imperecheat

  66. Daca boxele corespund ca pozitie si seamana cu cele din vechea matca o sa fie problemute. Altfel nu.

  67. Daca vrei sa nu ai treaba cu inperecherile fati custi individuale si eu iti garantez ca nu o sa ai probleme ,numai te joci cu iei ,intra la mine pe site o sa postez miine cum am eu nu se poate mai usor mdcpigeonloft.com Bafta

  68. E un interviu cu Dl Carmazan pe net in care povestea ca belgienii lasa femelele pe boxa .
    Ceva de gen am facut eu anul asta , am lasat femelele pe boxa , scos masculii . Vineri am imperecheat o parte din pasari cu deranj minim . Masculii au mers fara probleme in boxele femelelor . Am avut doar 2 tineri mai caposi

  69. Greu de crezut faptul ca un mascul capos isi va ceda boxa.Cazul meu :scos de la matca in nov. 2013;imperecheat in alt compartiment tot anul 2014(scos 3 serii de pui);reintrodus in compartimentul de matca acum 3 saptamani.Dupa 2 minute de la introducere era stapanul fostei boxe,boxa ce era ocupata de masculul ce procrease in acel compartiment tot anul 2014.

  70. Vesnica. Sunt curios cat o sa ma distrez cu nebuna de care scriam pe topic anul trecut. I-am dat alt mascul/boxa iar cea care era acolo e in boxa ei, cu masculul ei. Deci dezastru la dublu, am fost masochist… Daca reusesc sa fac cuplurile astea doua imi ridic singur statuie. :))

  71. Eu as face in felul urmator:In acelasi cotet de matca as face pe 2 pereti boxe si intr-un an as lasa porumbeii in unele si in celalalt an as lasa porumbeii in celelalte in timpul imperecherii as inchide opac fara posibilitate de agatare fostele boxe si asta e.
    Sau cu un sistem de boxe demontabile sa le mut de pe un perete pe altul.

  72. Degeaba pentru ca se duc la boxa care corespunde ca pozitie cu vechea boxa. :)

  73. Am observat ca singura modalitate cand femele se tot duc la vechea boxa sau cand unii masculi ocupa si boxa vecina este BATAIA la pripriu ( acum sa nu credeti ca ii bat pana lesina :)) ).
    Cand intra in cubarul gresit ii las sa se bata un pic cu titularii de drept ai cubarului, apoi ii iau si ii scutur bine de tot ca sa prinda frica pe viitor sa faca asta. Facand asta de 4-5 ori, situatia va fi remediata.
    Incepand din acest an voi folosi un bat cu care sa-i “bat”. Ideea mi-a venit vazand la un prieten ca aplica si el aceasta metoda cu succes!
    Sunt metode brutale, dar uneori situatiile extreme ( cum este perioada imperechiatului primavara) cer masuri extreme ( folosirea batului, cateva palmute etc.), asta daca dorim sa nu murim noi de nervi si sa cedam psihic. :)))
    O zi buna si mult succes in noul an!

  74. Eu am o metoda foarte eficienta care niciodata nu da gres, cel putin in crescatoria mea. Iau femelele care se baga in boxa vechiului mascul si le pun inapoi langa noul mascul. Dupa ce faci chestia asta de cateva ori, ele se resemneaza si nu mai intra la vechiul mascul. Trebuie doar sa stai langa ei in acea zi critica de eliberare a perechilor.

  75. @k3mpz: suna incurajator. Totusi intreb. De cate ori le iei din fosta boxa? Pentru ca eu m-am saturat sa le tot iau. :) Si inca ceva: dupa cate zile le dai voie sa intre si in vechea boxa ca sa le iei de acolo? Ca presupun ca in primele zile nu au acces decat la noua boxa pentru invatare.

  76. @Andron Sebi:Vezi ca eu le dau bataie grav:).
    Lasand gluma Andrei cred ca mai blestemat cand iti spuneam ce usor invat eu iarlingii la boxe.
    Anul asta am doi idioti:Unul nu nimereste boxa nici daca vrea zici ca e orb al dreacu si intra cu atata comvingere in alte boxe de zici ca e tampit,sa vezi ce se bate cu aia comvins ca e boxa lui vere.Celalalt cum scapa din boxa zici ca la vazut pe dracu,nu ar mai intra innapoi nici mort,asa ca eu cred ca va fi preparat de nevasta.mea in curand cu mujdei.Pe celalal atat l.am batut si l.am jumulit ca daca ma vede nu mai iese din boxa nici la mancare.(e macar cu asta mi.am atins scopul) :)

  77. Hihihi. E esential ca dupa niste zile de inchis in boxa, sa se trezeasca dimineata in boxa deschisa sa iasa el. Asa am facut si eu cu tinerii care nu mai intrau nici batuti dupa ce deschideam. Dimineata crede ca si-a ales el boxa. :)))

    Dar aici vorbim de femele si maine ma apuc de facut cele 55 de perechi. Vai de sufletelu meu. Sunt masochist, fac eu si la zbor perechile, in afara de maturi care raman ca anu trecut.

  78. Ce esential Andrei ca lumina din sufragerie bate in balcon.Crezi ca e al dreacu sa stea acolo? Cum aprind becul hop pe odihnitoare vedea.las ciulama.

  79. Fac in felul urmator: dupa ce formez perechile in boxa cuvenita fiecareia, in fiecare zi eliberez cateva perechi (aceste perechi trebuie sa nu aiba nicio legatura din trecut intre ele), iar celelalte perechi care au legaturi cu cele eliberate raman inchise si hranite in ziua respectiva in boxa. Urmatoare zi, ti inchise perechile eliberate in prima zi si eliberezi celelalte perechi care au stat inchise in prima zi. Repeti procesul acesta cateva zile, iar apoi cand eliberezi toti porumbeii o sa vezi cat de usor o sa te asculte. Anul asta de exemplu doar la doua perechi am avut probleme si dupa ce am mutat porumbitele incapatanate de cateva ori inapoi la locul lor (nu mai mult de 6 ori) s-au linistit. Trebuie doar sa ai foarte mare rabdare in perioada asta si sa stai langa ei mai mult ca de obicei pentru orice eventualitate :)

  80. Si inca ceva. Conteaza foarte mult sa te misti repede atunci cand porumbitele se duc in vechea boxa sau la vechiul mascul, sa nu aiba timp sa se ia la bataie cu cine apuca pe-acolo. Cand ai vazut ca are intentia sa zboare in boxa respectiva, ai si sarit gentil pe ea :)) pana nici nu apuca sa calce bine pe teritoriul interzis.

  81. Multumesc. Cam asa fac si eu. Sa vad daca dupa 6 incercari abandoneaza. :) Cheia este cred sa ai rabdare mai multe zile, nu doar 1-2 cum incerc eu. Dupa asta ma apuca nervii. Defapt daca avem rabdare mai multe zile, se apropie de ouat, si deja se ataseaza de noul cuib si normal ar fi sa nu mai aiba timp/chef de celalalt. Ne luam concediu si ii pazim, ce sa facem… :)

  82. Pentru mine e foarte sinplu.Bag masculii sa isi ia boxe,dupa care seara notez pe fiecare boxa seria la propietar, care vrea sa ocupe mai multe il inpiedic cu ata legindul sa nu aiba mai mult de 2 cm intre picioare,apoi il bag peste porunbelu a carei boxe vrea sa io ia. Bineinteles o sa ia batae si o sal dea afara pe intrus, mai repet procedeu de 2 ori si iam linistit.Dupa asta inchid femelele in boxe cum vreau sa le inperechez cam o juma de ora iar toti masculi ii las liberi sa nu poata intra la ele. Dupa jumatatea asta de ora ii bag cu femelele lasindui pina a 2 zi .A 2 zi le dau drumu la boxe intercalat asfel icit femelele care au boxe schinbate sa le gaseasca ichise pe cea care a avuto cu un an in urma . daca fac probleme vreunele trec imediat la inpiedicat, si asa in 3 zile eu rezolv problema.

  83. Dintre comentarii l.as aminti pe r p,care este un etalon in domeniul porumbeilor voiajori
    Personal desperechez in iunie si imperechez in februarie si nu am probleme,plus ca fac preimperechieri.

  84. Partenerii care au fost împerecheați anul trecut nu trebuie să se vadă, cel puțin 5 zile, sub nicio formă.

  85. Eu procedez in felul urmator: am impartit compartimentul de matca in doua printr-o perdea netransparenta pusa pe sarma. Aceasta a fost singur modalitate de a putea imparti compartimentul in doua. In acest mod pot roti femelele cu usurinta chiar in timpul sezonului de reproductie. Deci necesita sa ai minim 4 compartimente. Unul de matca impartit in doua pe care il poti lasa la liber pe timp de extrasezon de reproductie prin strangerea perdelei, unul pt femele pe timp de extrasezon si unul pt pui (mimim unul pt pui pt ca diferenta mare intre serii va face ca anumiti pui sa nu se hraneasca in primele zile cum trebuie din cauza celor mari si vor avea carente in dezvoltare pt viitor. Deci eu asa procesez. Trag perdeaua la inceputul sezonului de reproductie si rotesc femelele dupa bunul plac. In fiecare compartiment de reproductie am si odihnitori pt a gasi o forma de odihna femelele gonite la cuib.

  86. Plus sistemul preimperecherilor. Daca desperechezi la inceput de iulie, cum ar fii normal pt o naparlire linistita, si incepi sa preimperechezi pe la inceputul lunii decembrie aducand femela si lasand-o singura in boxa masculului cu care vrem sa il imperechem, cu siguranta, dupa atata abstinenta se vor lua. Poti repeta preimperecherile in luna ianuarie, februarie de doua, trei ori pe luna si in martie se vor lua asa cum doresti.

  87. Da, avand 2 compartimente de matca simplifica destul de mult treaba. Asa am facut si eu (am 2 compartimente identice in oglinda) dar anul asta tot m-a capiat o femela. Special am si mutat masculul ei de acolo in celalalt compartiment, ca ea mergand la vechea boxa sa gaseasca altul. Dupa 2 zile in care vechea boxa a fost blocata si ea se ducea in noua boxa unde cuibarea si sa calca cu noul mascul, cum am deschis vechea boxa s-a dus instant la paruiala cu cei care erau acolo (ei aveau boxa respectiva de mult si erau stapani pe ea fiind in pozitia corespunzatoare din compartimentul oglinda anii trecuti). Am scos-o de zeci de ori, am lasat-o sa incaseze pocneala de la masculul de acolo, avea ochiul umflat plin de sange, nimic, tot la eliberare prin rotatie am ramas si dupa 7 zile. Problema e si ca noua boxa e cu intrarea pe aceeasi parte doar cu 2 randuri mai sus, pe aceeasi coloana deci si cuibul dispus in acelasi colt fata de usa boxei si cumva in creierasul ei diferenta de inaltime nu cred ca era importanta. Uneori era cuminte de frica mea dar cum plecam de langa cotet auzeam gherute si aripi trantite in boxa si era iar la cafteala. In a 8-a zi am cedat nervos si am renuntat si am lasat masculul de acolo sa transeze problema. Dupa vreo 5 minute in care a jumulit-o bine de tot, a reusit sa o arunce afara din boxa, cu ochii umflati si am vazut-o cum s-a dus singura in noua boxa plina de ura dar resemnata. Bineinteles si acum chiar daca sta la iesire si o pupaceste noul mascul, ea tot cu ochii jos la vechea boxa e si se incrunta cand vede noua femela de acolo intrand in boxa. :))

  88. Dificultatea schimbărilor perechilor e data de faptul ca vorbim de porumbei voiajori. Adică de o rasa creata special pentru a fi atașată de casa ei, de teritoriul ei. Iar pentru porumbelul voiajor casa lui o reprezinta strict teritoriul sau, adică boxa lui și punct. El pentru asta își rupe gatul sa vina acasă, nu pentru crescătorie în ansamblul ei, ci pentru teritoriul sau care este vital pentru el. Teritoriu care înseamnă boxa lui.
    Iar noi an de an, sau chiar de mai multe ori pe an rotim perechile, deci implicit boxele și avem pretenția ca porumbeii sa se comporte ca niște pioni acefali care sa accepte noua pereche rapid, sa își iubească și noua boxă și sa se pună pe turnat urmași.
    Apoi suntem frustrați ca nu se conformează rapid și ne mai fac și greutăți. Sa fim rezonabili și răbdători, cred ca cei mai încăpățânați porumbei, cei care se întorc la boxă lor cu obstinație, sunt cei mai valoroși din punct de vedere al dragostei de casa și noi ar trebui sa ii apreciem, nu sa ne enerveze ca nu ne fac pe plac și nu își adjudeca o alta boxă asa cum le cerem noi.

  89. Da’ stau si ma intreb totusi de ce țineți cuplurile de matca până toamna imperecheati? Asa normal ca.i chinuiala
    Un lucru important il consider a fi marimea boxelor. E important ca ei sa se poata călca in voie in interiorul boxei si sa poata fi ținuți închiși în boxa cu apa si mâncare. Am mai zis.o ,eu am boxele mari ,aproximativ 60 cm lat,80 lung si 50-60 inalt( nu le mai stiu din cap) . In caz ca am vreodată probleme ,pot inchide perechea in cauza iar femela ce a vrea sa intre ,se satură cu timpul sa se tot agate plus se obișnuiește cu ideea ca nu are acces acolo,asta in caz ca mai rotesc perechile pe parcursul primăverii cat sunt imperecheati(nu rotesc decât rar ). In iunie out femelele si cam gata până la anu

  90. Treaba cu boxele de reproducție mari, asa zis individuale, este cred soluția cea mai buna pentru perechile de reproducție. Nu trebuie sa fie uriașe, 100/100 cm și 60 cm înălțime e suficient. Dacă sunt identice ca interior, porumbeii nu vor realiza ca sunt în alta boxă, sau nu ii va deranja prea mult asta, atâta vreme cât nu au acces în afara ei încât sa observe ca nu e boxa lor ca și poziție fata de restul volierei. Poți tine astfel perechile închise 3-4 luni pana îți faci plinul de pui, după care le separi pana în sezonul de reproducție următor. Eu asa procedez și niciodată nu am avut probleme în a forma o noua pereche. Credeți-mă, nu crapă dacă stau câteva luni închiși într-o boxă generoasa, dacă au mâncare de calitate, apa proaspătă și grit. O data pe săptămână măcar, se pot scoate din boxă sa facă baie, bineînțeles cu boxele închise sa nu se ducă unii peste alții, apoi introduși fiecare în boxa lui.
    Da, poate părea cam exagerat sa ai compartimentul de reproducție cu boxe de 1m pătrat fiecare, dar asa ești sigur de paternitatea puilor, nu mai exista bătăi, oua sparte și nici pui schiloditi. Plus împerecheri fără bătaie de cap.

  91. @Fisher: Personal nu am unde sa ii separ dupa ce nu mai scot din ei… de unde atatea compartimente? :) In plus, din unii scot pui pe banda pana toamna.

    Ok, inchizi pe boxa dar cand ii dai drumu? Ca nu poti sa o tii pe boxa pana oua, ca apoi se vor bate peste oua si le sparg, trebuie sa renunte la boxa inainte de ouat.

    Eu speram doar sa nu mai vad bataile alea in boxa ca ma dispera. Aproape m-am mutat cu ei in cotet sa ii pazesc, si dupa 5-6 zile de eliberat prin rotatie de cateva ori pe zi, tot se omorau in bataie cand lasam ambele boxe deschise.

  92. Rotesc boxele care sa iasa afara si cam in 3 zile îi liniște dar poate mă ajută si boxele spatioase care le oferă confort…nu stiu,dar nu am probleme absolut niciodată,la nivelul pe care mi.l descrii tu
    Cate compartimente ai? Eu femelele le tin peste iarna ,în compartimentul puilor,iar zburatorii pe sexe in compartimentele lor( 4 am de tot)
    Tu ai matca,ai pe ăștia ce zboară iarna si ce mai ai ? Ca ai crescatoria lunga…
    Fa un efort si desperecheaza, matca cumva la timp…zic si eu:)

  93. Off topic: ieri am vazut o pereche de berze intr.un cuib. Primele pe care le vad anul asta,nici in zbor n.am văzut. Stăteau zgribulite, de frig

  94. Am 2 compartimente de matca identice, unul cu cei cumparati si unul unde reproduc vara zburatorii de iarna si zburatorii de club pensionati, sa le mai dau si lor drumu cand am timp. Apoi sunt cel de pui, cel de zburatori cu boxe si unul mic pentru vaduve cand practicam asta, acum e folosit de ei pentru odihna si sa nu stea inghesuiti, se mai relaxeaza pe acolo si il folosesc drept dormitor, ziua femelele, noaptea masculii :). As mai avea cotetul vechi dar acolo se face crescatorie de sobolani ca nu am beton, si abia am scapat de ei. Si oricum vreau sa simplific, ma bate gandul sa renunt la matca sau sa fac doar 3-4 individuale, ma tot gandesc cum sa le inghesui in compartimentul de matca… si apoi sa ii las cate o zi liberi pe fiecare in compartiment sa se dezmorteasca. Ma streseaza rau cand ii vad cum se zbat in boxe sa iasa, scotand capul printre bare, nu suport sa vad chestia asta.

    Varianta cea mai simpla la care o sa ajung pana la urma… renunt la matca total si cand vreau sange nou cumpar cate un lot de pui, iar cei ce rezista la zbor se iau la liber cu ai mei si improspateaza sangele, deja testati. Cea mai mare placere a fost sa urmaresc ritualurile la zburatori care s-au imperecheat la liber, plecam de la matca plin de spume ca isi umflau aia ochii si ma relaxam la zburatori.

    La mine ninge de 2 zile, e zapada mai mare decat in timpul iernii, trebuie sa imi oua si cica pe 5 Aprilie trebuie sa incepem antrenamentele si nici nu le-am dat drumu. Si toata saptamana viitoare va ninge si va ploua. E oribil. Sunt 0 grade, venisera vreo 3 grauri, vai de curu lor.

  95. Stiu pe cineva care nu are matca si scoate din lotul de zbor. Printre cei de zbor are si porumbei pensionati din care scoate. Începe sezonul cu vreo 80-90 si ramane cu 50 după maratoane. Nu se axează pe performanță. Lui îi place sa vina,sa stea in weekend relaxat după o săptămână de munca fizica si sa.i vada cum vin. Una peste alta are si etape bune uneori. Maturii in general sunt din aia ce vin de la maratoane dar nu prea clasează,dar îi vin indiferent de condiții. Bine nici hrana nu dă la sac si nici suplimente. Zboară strict de placere iar daca face ceva la o etapă, îi bonus:)))
    Ce mai introduce,tine cu aripa tăiată si scoate,plus ca are efect motivational pt pereche care e la zbor

  96. Foarte frumos. De multe ori ne complicam inutil, si nu doar in domeniul asta. Si cu suplimentele, cred ca am testat cu zecile, nu imi ajungeau zilele saptamanii pentru toate, ridicol. Si prin interviuri cand deschide crescatorul cate un dulap ii zambesc de pe rafturi zeci de cutiute si tubulete cu produse, etichete de la firme de zici ca e magazin. Am redus in timp pana la 2-3 si anul asta s-ar putea sa le scot pe toate, acum recitesc din cartea lui nea Georgica Popescu despre lamaie si miere in apa. :p Inclusiv la matca, o sa incerc sa cresc puii doar cu mancare foarte buna si grit, vitamineral, atat.

  97. La matca nu am.dat niciodată suplimente,cât au pui. Doar mâncare la sac ,grit ,vitamineral de la Natural si cam.atat. Rar le mai dau ceva in apa ,eventual oțet iar iod odată pe saptamana. In schimb la pui după ce.i intarc le dau 10 zile iod iar pe parcurs le dau Avidres dar fără vitamine

  98. Am simplificat viata columbofila total. Am redus totul la 10 perechi de matca. Asta inseamna 20 de pui adica 3-4 echipe pentru 3-4 columbodroame din tara in care ma lupt cu toti crescatorii buni din Ro si ceva de prin afata. Sansele sunt egale. Aceeasi mancare, apa, conditii, linie de zbor …etc. si mai castigi si bani la final. Va intreb pe toti care intrati pe aici: ati vandut pui sau porumbei in 2020 in valoare de 3000 euro? Nu cred! In schimb, cu 200 euro am castigat banii acestia.

    De cand am renuntat la campionat, am timp pentru orice, am sanatate maxima la porumbei, am redus cheltuielile la 60% din suma aferenta alocata in alti ani si cel mai important am liniste. Nu mai am nervi, cearta, invidie.

    Acum totul s a redus la mancare 4 sezoane in extrasezon si doar mancare pt matca, flornars breeding, cand au pui. Mai primesc doar grit si vitamineral. Apa curata. Puii cresc perfect. Inainte de a i trimite sunt vaccinati de 2X.

    Daca imi este dor de etape, am prieteni la care pot participa la asteptarea lor de la viteza la maraton.

    Deci am spus adio cotizatiilor de club, asociatie, federatie. Am spus adio medicamentelor, tratamentelor, mancarurilor de tot felul, antrenamentelor de toate felurile, cipurilor, ceasului, anunturilor, etc….

    Am spus adio la tot balamucul din sportul cooumbofil romanesc!

  99. Daca e sa privesti partea financiară, da ai dreptate. De vandut am vândut, da clar cu mai mulți bani:))
    Totusi nu ma atrage varianta ta ,prefer sa.mi bat capul si la final sa ma înjur pe mine daca gresesc:))
    Sa tii doar matca,mi se pare ca esti la un pas de cei care stau si fac pariuri cu câini, cai etc si nu au nici o legatura cu animalele alea,doar pariază pt bani
    Ideea e să ne găsim.linistea in viata ,fiecare cum ne place.
    Respect opinia ta!
    Filosofia unui vecin de al meu: cauta sa fii fericit in fiecare zi si nu judeca lumea in functie de tine :)))

  100. Se linistise femela dracoasa si ma bucuram ca totul va fi bine. Ha. Primul ou era langa cuib, spart. Ok, pun de plastic sa nu se supere, si il astept pe al doilea. Stateau pe primul cu randul, ca era frig. Azi cand le dau mancare, vad un ou spart langa hranitoare. Nici nu am mai verificat celelalte cuiburi, direct la ea m-am dus. Rezolvase si oul 2. S-a razbunat pe mine in capul ei. :)) Sa ii fie de bine. Poate tura 2 o sa o faca mai cu drag. Dar tare mi-e ca acum o sa se duca sa sparga si ouale noilor proprietari din vechea boxa ca sa nu ma plictisesc (desi nu a mai intrat acolo de multe zile).

  101. O definiție mai bună pentru “sistemul” columbodrom decât cea de mai sus nu am găsit nicăieri în literatura columbofilă:
    “Sa tii doar matca,mi se pare ca esti la un pas de cei care stau si fac pariuri cu câini, cai etc si nu au nici o legatura cu animalele alea,doar pariază pt bani”.
    BRAVO, FISHER!

  102. Nu a mai întrat pentru ca așteaptă sa oua femela care i-a ocupat boxa. Apoi pac! O sa le rezolve ouăle….. :-)))







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *