Semne de salmonela la porumbei: au gainat verde vascos, schioapata sau zboara stramb, pierd din greutate, au pui morti in cuib, oua infertile. Uneori vin de la zbor cu o aripa lasata si ligamentul este inflamat (poate prezenta o umflatura cu lichid). Acestea sunt urme evidente de salmonela si de multe ori sunt confundate cu o accidentare.
Porumbeii pot fi purtatori sanatosi si sa fie afectati doar cand sunt expusi la stres pronuntat cum ar fi zboruri sau perioada marii naparliri. Vremea rece si umeda este o alta perioada in care purtatorii sunt predispusi sa manifeste simptome.
E posibil ca testele bacteriologice sa iasa chiar negative din fecale, intestin subtire si umflatura cu lichid din aripa, dar doar din organe sa iasa teste pozitive.
In prezent datorita abuzului de medicamente salmonela a devenit rezistenta la multe substante de pe piata, doar putine mai avand efect, in tratamente de lunga durata. Medicamentele folosite trebuie sa fie unele la care substanta activa intra adanc in articulatii.
La un porumbel tanar de anul acesta s-a dezvoltat un nodul pe montul aripii prin urmare pasarea nu mai poate zbura, umflatura e dezvoltata si in interiorul si in exteriorul incheieturii de marimea unei bomboane, e de culoare albastru inchis si la palpare porumbelul tresare, semn ca il deranjeaza. E instalata oarecum o paralizie a acelei aripi si o tine putin lasata. Nu este o lovitura.
Salut. SI eu am patit asa ceva…dar am gasit un medicament bun si rapid…zic eu. Cu enrofloxacina am reusit sa ii scap…intr-o luna dupa ce am terminat tratamentul deja porumbeii care au nu au putut sa calce pe piciorul infectat au inceput sa calce…
La farmacia veterinara sigur tre sa gasesti…..
Simptomele descrise de tine semnaleaza ca ai salmoneloza in crescatorie. Singurul lucru care a ajutat pina acuma a fost selectionarea si eliminarea porumbeilor afectati. Curatirea si desinfectarea porumbarului, un tratament de min. 10 zile cu 6,5 mg Chloramphenicol N/1L apa + 3,5 mg Furazolidon/1L apa si 5 mg Rhonidazol/10L apa. Dupa tratament in timp de 2 saptamini vaccinarea tuturor cu Zosal T. Dupa 3 luni iarasi, iar dupa 6 luni iarasi. Deocamdata este singurul tratament care ajuta.
Este salmonelosa.Si probabil toti porumbei tai sint contaminati.
Pasarile care prezinte deja simtomele exterioare vizibile descrise trebuiesc sacrificate iar restul(afectat subclinic)tratate:de exemplu cu cloramfenicol.
Voliera trebuie radical curatata si desinfectata.As apela la un veterinar
cu experienta la porumbei sau celputin la alte pasasi.Succes si bafta!
Asa este ,e o tulpina de salmonela dar nu stii la ce antibiotic raspunde pina nu mergi la laborator sa faci analize.In prima faza da-le cloramfenicol un sfert de pastila timp de 5 zile./
sau poate incerca enrofloxacina sau baytryl
Sunt de acord cu domnul Helmuth deoarece salmonela este periculoasa caci se transmite si rezista multa vreme in voliera daca nu dezinfectezi cu ceva tare,insa ar fi mai bine sa muti porumbeii sanatosi si sa apelezi la un doctor veterinar sa iti spuna ce tip de salmonela este.
Dupa ce afli cu ce boala te confrunti poti incerca sa tratezi pasarile aparent sanatoase deoarece mai mult ca sigur sunt purtatoare de virus.
Cu cele bolnave nu stiu ce sa zic,corect ar fi sa le omori dar daca totusi nu te lasa inima poti sa incerci sa le tratezi cu ajutorul medicului.
Ai grija caci cu o astfel de boala nu te joci mai ales daca zbori porumbeii deoarece poti contamina alte pasari si acasa nu se mai intorc !!!!
Sanatate !!!
Din cate stiu eu ,cloranfenicolul si ronidazolul nu vindeca salmoneloza,cloranfenicolul se administreaza la variola si ronidazolul la tricomonoza.Semnele de variola sunt ca niste negi care apar pe picioare ,ochi, cioc,aripi si cloaca,lunile favorabile fiind august si septembrie.Ca sa nu repet ce a spus mihaitza,ar fi bine sa il crezi pe el,eu sunt de aceeasi parere.La salmoneloza este mai complicat,nu ies puii din oua,porumbeii nu au vlaga in ei,nu pot zbura mult,au si la aceasta boala,noduli la picioare,la aripi,rasucesc capul ca la paramixoviroza si puii mor pe capete.La aceasta boala trebuie repetat tratamentul si dezinfectata crescatoria cu simt de raspundere.De eliminat trebuie sa elimini puiii care au semne vizibile si nu raspund la tratament.Medicamente utile sunt:enrofloxacina,spectam,linco-spectin etc.
dupa cum ai descris boala corespunde cu salmoneloza dar aceasta poate fi intalnita sub mai multe forme,descrise in carti:
-forma LATENTA(ascunsa):se intalneste mai mult la adulti care sant numai aparent sanatosi ;infectia la acestia se banuieste numai in cazul imbolnaviri puilor din cuib; uneori in aceasta forma se poate constata lipsa poftei de zbor si tulburari de reproductie . in majoritatea cazurilor acesti porumbei sint purtatori si eliminatori de germeni;ei reprezinta un pericol permanent pentru restul efectivului pe care il poate contamina in intregime.
-forma INTESTINALA: porumbei afectati de aceasta forma prezinta :sete excesiva,diaree,depresie,care determina scaderea rezistentei organismului si a greutati corporale .fecalele isi pierd consistenta normala devenind apoase ,amestecate uneori cu spumozitati,au un miros respingator,iar culoarea este variabila de cele mai multe ori verzuie ,penele din jurul cloacei si cele din regiunea cozi sint murdarite cu fecale diareice
-forma ARTICULARA:este forma cea mai des intalnita cand boala evolueaza cronic .sint mai fregvent afectate articulatiile aripilor (in special a cotului) .articulatia este inflamata avand marimea unui bob de mazare si este dureroasa la palpare.in cazul paralizari aripilor uni sau bilateral,sant atinse in majoritatea cazurilor articulatiile castelor astfel ca porumbelul nu mai poate zbura .aripa afectata atarna putand atinge solul ,incercarile de apropiere sau lipire a aripilor de corp produc o durere vie . articulatiile degetetelor si ale calcaielor sint cel mai frecvent afectate ,in cazul paraliziei picioarelor,porumbelul se deplaseaza cu mare greutate ,are mersul teapan,schioapata.in cazul in care sant afectate ambele picioare ,porumbelul se deplaseaza ajutandu-se cu aripile
-forma CEREBRALA: apare foarte rar ,fiind o urmare a localizari infectiei in creier sau in urma imbolnaviri organului echilibrului din urechea interna ,se observa tulburari de echilibru caracterizate prin imposibilitatea mentineri directiei de zbor sau in timpul mersului.
-forma MIXTA:inseamna toate semnele intalnite in formele descrise mai sus.
-In formele acute si subacute ,moartea survine in 5-7 zile,iar in formele cronice in cateva saptamani.
-In concluzie,se va banui existenta salmonelozei in efectiv cand se constata urmatoarele semne:
-imposibilitatea zborului datorita “ologiri” aripilor consecutiv unor artrite;
-diaree
tulburari nervoase “nementinerea echilibrului,gesturi nervoase necontrolate”
-pentru aflarea diagnosticului cu precizie se va face de catre laboratoarele veterinare urmatoarele examene: 1 – izolarea microbului din cadavre sau de la porumbei in viata (din fecale sau din articulatia bolnava).
2-reactii serologice pentru care medicul veterinar va recolta singe de la porumbeii in viata ,dupa aproximativ 10-12 zile de la imbolnavirea lor.
Tratamentul se poate face cu “cloranfenicol racemic” sau “oxitetraciclina clorhidrica ” dupa recomandarea carti. dar curatenia si dezinfectia crescatoriei este principalul rival al salmonelozei care combate bacteria. numai bine si mult succes
Multumes tuturor celor care au scris o sa le fac linco-spectam injectabil sper sa fie bine spun asta pt ca sunt convins ca cei puternic afectati nu vor rezista dar ……cei care raman sa fie sanatosi. multumesc
intradevar,semnele bolii,indica o salmonela,dar nodulul de la incheietura aripii(de culoare albastru-inchis)pare a fi un sintom de tuberculoza;solutia :medicul veterinar,dar si aici am unele rezerve(am avut si eu o problema cu o pasare si au descoperit cauza decesului:edem pulmonar,dar ce a dus la instalarea edemului”…nu avem destule probe”…din 3 cadavre!)Mult succes!
pentru tratarea salmonelozei este mai buna oxitetraciclina sau enrofloxacilina?
la mine boala se manifesta i n felul urmator :apare numai la tineretul de anul acesta la inceput o usora apatie, apoi incepe diaree verzuie , apoi apoasa ,la unele exemplare un zbor in zig-zag, paralizii ? am citit in carti ca ar fi salmo? ar tratament ce ar fi mai bun pt ca deja am rup gatul la vreo 10, altii 4 sunt la carantina dar tot nu dau semne de revenire , le fac tratament cu oxitetraciclina+vitamine de 5 zile. daca nu da rezultate sa incept direct cu alt tratament sau sa le dau cateva zile de repaus, nu stiu cum sa mai procedez pt ca pe zi ce trece apar noi suspecti.
Am avut porumbei cu problemele semnalate si am folosit cu succes Spectam injectabil 0,3ml/ porumbel adult, 3-5 zile, repetat tratamentul dupa doua saptamani. Daca ai posibilitatea sa muti porumbeii in alt spatiu, iti recomand sa dezinfectezi adapostul f.bine,
fale linco spectAM injectabil timp de 3 zile cate 0,2.sa muti porumbei in ALTA VOLIERA SI FACI O DEZINFECTARE A VOLIEREI.DE SALMONELOZA II MAI POTI TRATA SI CU parastop.1 plic la 2 litri de apa timp de 5-7 zile.
Dinule,porumbeii tai au paramixoviroza.Vaccineaza-i urgent si vei rezolva problema.Sa auzim numai de bine!
aveti grije cu spectamul .porumbeii batrani pot ramane fara samanta iar la cei tineri dupa vaccinare prima perechie de oua poate fi limpede dupa care isi revin.cu spectam eu am distrus un mare reproducator .tatal unui porumbel care a fost la olimpiada la categoria fond.
sal. porumbeii mei au simtome de salmoneloza si am gasit undeva ca pot sa-i tratez cu enrofloxarom (buvabil) insa eu am cumparat (tablete) si nu stiu cumsa le administrez.DACA CINEVA A FOLOSIT TABLETE IL ROG SA-MI SPU\NA SI MIE CUM SE ADMINISTREAZA ENROFLOXAROM (TABLETE). MULTUMESC ANTICIPAT….
pt COSTEL enrofloxaromu am folosit si eu tot pt salmoneloza se da in prima zi 4 tablete si dupa aia tot 5 tablete pe zi timp de 7 zile si faci pauza 1saptamana dupa aia repeti tratamentu.OK
Ma numesc Ovezea Eduard si sint din Constanta. Am si eu o mare problema in crescatorie.Citeva din pasarile mele au urmatoarele simptome:
– ochii inflamati si umezi
– fecale apoase
-umflaturi ale incheieturilor aripilor din cauza carora aripile nu mai au o pozitie normla ci sint lasate.
Dati-mi un sfat pe adresa de mail ovezea_edu@yahoo.com
Pentru Bogdan: cred ca este mult prea mult cate patru sau cinci tablete de antibiotic pe zi pentru un porumbel.Esti sigur 100%?
sunt columbofil incepator si am observat k penele porumbeilor mei nu au latimea corespunzatoare, mai ales cele d la 7 in sus. porumbeii sunt vaccinati si cu toate acestea au problema p kre v-am spus-o. dati-mi o sugestie, va rog!
pentru salmonela mobila incerca cu enteroguard m, de la romvac – eu mi-am salvat citiva porumbei cu el…dar ai grija, e foarte contagioasa si rata mortalitatii e mare.
PARASTOP, DUPA CARE SALMOVAC DE LA CHEVITA! IN CAZUL TAU, PORUMBEII GRAV AFECTATI, SACRIFICATI SI INCINERATI!!! IMI PARE SINCER RAU!!!
as vra sa stiu si eu daca se poate ce boala este asata care le apare porumbeilor pe picioare (aproape de pulpa porumbelului)ca salmoneloza nui.iam tratat cu ce era mai bun dar nu a dat roade.Eu am ajuns la parerea ca nu este salmoneloza .va implor daca poate cineva sa-mi spuna si mie cu ce sai tratez ca le iau picioarele .pacat de ei.Eu nu stiu ce sa le mai dau .fa implor ajutatima
la salmonela ajuta numai la para-stop
am avut 1 porumbel bolnav de salmoneloza . doresc sa stiu si eu CU CE POT SA DEZINFECTEZ crescatoria ??????????.multumesc anticipat
Am un porumbel bolnav. Este o femela voiajor, care dupa ce a ouat, imediat a nu mai putea misca deloc. Doar capul si gatul il poate misca atat cat poate sa manance si sa bea apa. A slabit foarte mult si pe stern i-au aparut niste gogoloaie tari si galbene sub piele, de marimea unui bob de fasole. Au trecut doua saptamani de cand a ouat si nu si-a revenit. Daca ma puteti ajuta dandu-mi un sfat necesar va sunt foarte recunoscator. Va multumesc mult…
stie careva un tratement sigur pentru un porumbel caruia ia aparut o buba rosiatica spre negru la aripa cred ca e salmoneloza ce sa ii dau sigur sigur sai treaca alti porumbei nu mai au in voliera si de taiat nu vreau so tai pt ca are si un ou cu un pui in el care trebuie sa iasa ,este ciocnit ou .multumesc
am citeva perechi care cind trebuie sa scoate ori iasa pui si nus terminati ori ciocanesc si nu iasa va rog spunetimi ce sa le dau
VA
multumesc
va rog sa-mi spuneti si la mn de ce salbesc porumbeii ? si penele is zburlite pe ei .le-am dat enrofloxarom ii bun oare . multumesc
dece uni pui cand iese din ou aU UNU DINTRE PICIOARE STRAMB AL TINE DREPT CA PE O VASLA
CE BOALA E POSIBIL SA AIBA?
Cine crede ca salmonella e ceva simplu greseste amarnic!Nu va jucati cu ea ca va aduce la stadiu de incepator. odata ajunsa bacteria in crescatorie e “APROAPE”imposibil de scapat de ea! NU VA FIE MILA de exemplarele valoroase si sacrificati-le caci altfel veti plati inzecit. Curatati columbarul in mod exemplar, varuiti-l cu var stins si putina soda caustica si dupa uscare suflati cu o solutie de apa +5% formol timp de un sezon odata la 2 luni.Pasarile vor fi in carantina cel putin 14 zile, timp in care in primele 7 zile primesc doar apa cu Enrofloxacina, 1 ml. la 1 l apa, 1 sapt. apa cu polivit, 2 sapt. apa curata si asa intregul sezon. Curatenie exemplara si cel mai important lucru e sa evitati aglomeratia! Spatiu necesar pt. un cuplu 2 mc. cubati crescatoria si aflati cate cupluri puteti gazdui in el. Daca n-aveti spatiu suficient reduceti nr-ul de cupluri. Astfel veti avea si sanatete si niste pui de invidiat. Asta pt. reproducatori.(daca se poate sa aveti cuplurile cu puii cam de aceeasi varsta ca e mai simplu sa evacuati cotetul cand varuiti) Pentru salmonella la zburatori fiti fair play si retrageti-i de la competitii!!!!! Mult succes!
Salut.Am de curand o problema la mn in crescatorie, la cateva perechi puii mi-au murit in oua,mai exact cand au ciocnit ouale.Astept un raspuns.
pentru cimpeanu daniel ori ai liposa de calciu ori ai un pui de salmonela
pentru gabi din roman daca pui nu ies cum trebuie atunci ai %la %salmonela
am avut si eu probleme anul trecut; puii nu imi ieseau din ou ;….ciocaneau oul , se vedeau dar mureau ……. , insa unii dintre voi exagereaza cu omorarea porumbeiilor bonavi ………daca stai sa te gandesti dupa cum spun ei ,ar trebui sa omori toata crescatoria ,, …..bai oameni ;buni bolile se trateaza ,..shi cine spune ca albastrul de metil e sfant.are dreptate ; ,,,asa i-am scapat si eu …..de aceasta boala si nu am omorat nici un porumel…….shi datile minerale albastrul de metil sa nu lipseasca din apa……..
salut.Ma numesc necula ionutz sunt din pitesti si am o mare problema cu porumbei .la un picior li se incheaga sangele la incheetura ,li se umfla li se dau peste cam.multi miau zis cai salmoneloza si mau sfatuit sa le fac spectam lea facut dar de geaba acum miam luat inca 5 noi si au aparut si la cei noi.nu mai stiu ce sa le fac cine ma poate ajuta si pe mine .aid meu nekula_ionutz sau diresc pe pagina .cu respect ionutz
Buna,
Am un pui de porumbel care promitea f. multe, un exemplar frumos si puternic, se hranea singur si era foarte vioi si galagios, pana intr-o zi cand brusc a inceput sa nu mai mearga bine pe picioare,incet incet i-au cedat ambele picioare..are reactii..impinge cu ele,sunt calde si par vitale insa nu mai se sprijina in ele..se ajuta de aripi ca sa se deplaseze..iar fecalele sunt apoase si de un verde inchis. Acum nu mai poate sa manance singur,ii dau pe cioc,insa nu e trist inca mai incearca sa fie vioi.Ce pot sa fac?Cum pot sa-l fac bine?E un pui gasit (am mai crescut pui gasiti si acum sunt bine mersi cu ceilalti porumbei de la bloc,mai trec din cand in cand sa manance).Multumesc.
sal. Am si eu o mare problema si am rugamintea daca cineva poate sa ma ajute cu un sfat. Am cativa porumbei bolnavi, nu mai mananca si stau infoiati(dorm) ,si slabesc.le-am dat boabe pe cioc dupa care le vomita verzi. Culmea se intampla numai la femele. i-am tratat cu spectam si degeaba.va multumesc
buna ziua!am dat de forumul acesta intamplator,cautand info despre patologia puilor de carne (eu fiind ing.zootehnist).Nu cresc porumbei sau alte pasari,insa nu ma pot abtine sa dau un sfat,avizat,zic eu:ptr.cei care stiu sigur ca au salmoneloza,sacrificati pasarile bolnave,ptr,ca ele,chiar daca supravietuiesc,sunt in continuare purtatoare de salmonella,deci exista riscul sa imbolnaveasca celelalte pasari.Faceti-o si din consideratie si bun simt ptr.ceilalti crescatori,in cazul un care participati cu pasari bolnave la competitii.Incercati sa duceti pasarile moarte la un laborator ptr.un diagnostic sigur,intrebati la clinici veterinare,eventual.Iar ptr.cei carora nu-i lasa inima sa sacrifice cateva pasari bolnave,ganditi-va ca asa condamnati intreg efectivul.Puii care supravietuiesc raman tarati oricum si,repet PURTATORI DE SALMONELE.Mult succes.
Buna ziua. Avand in vedere ca porumbeii voiajori vin in contact cu mii de semeni, saptamanal, la concursuri, nu prea ar avea sens sa sacrificam pasarile, boala putend oricum reveni, si deci stam cu sabia deasupra capului. Cel mai bine ar fi sa le crestem imunitatea si sa formam familii rezistente.
sal..am si eu un porumbel bolnav.respira foarte greu,a slabit foatre mult si nu mai mananca..am fost cu el la doctor si mi-a zis ca are paramixoviroza dar din cate stiu eu aceasta boala are alte simptome.imi poate spune cineva c ar putea avea acest porumbel?multumesc…
ie ceva nou am vazut la un prieten un mascul dai lincosprctin 0 5ml prima zi 03 ml trei zile continui cu 02 doua zile dami raspuns ca ie ceva nou sa stim daca merg pela prietenul meu sa vad porumbelul te anunt dai linistit nut fie frica porumbelu rezista la 1ml timp de 7 zile si nu are nimic
acum am citit msj…o sa merg maine sa iau d la farmacie si o sa ii dau…starea lui de sanatate s-a agravat…am mai avut un astfel de caz acum 1 an….fiica acestui mascul bolnav..a murit in 2 3 sapt iar knd am taiat-o sa vad c a avut i-am gasit plamanii putrezi
in ea…
fratilor boala asta e grava am avuto si o am in continuare .era un timp cand imi apareau cate 2-3 pe zi cu paralizii la aripi ,primul simptom era umflatura la aripa sau schiopaturala picioare si rar isi mai reveneau ca sa mai poata zbura normal,care au facut ori leam rupt eu gatul dupa catva timp ,unii au scos puii la mn chiar si 2-3 ani dar toto iam eliminat. si acum imi mai apare la cate 10 pe an .tratament exista si se face fratilor in primul rand preventiv ca sa nu avem dea face cu boala ,caci daca a intrat in cotet e jale cu greu mai scapi.ca medicamente ALBASTRU DE METILEN in apa sa fie cam tot timpul (3-4 zile pe sapt macar),enrofloxaciina10%iarasi este excelenta nu numao pt salmonela si pt altele,ESB3nu stiu daca se mai face dar era foarte bun eu asa am stopat sa le mai apara cand am avut criza de vam spus cand apareau la 3 pe zi ,si spectam injectabil facut dar nu in dozele care leau scris altii mai sus ci 0,1 ml pe por si repetare la o saptamana.bafta tuturor si sa va fereasca domnul de boli la porumbei cae pacat de ei.
Salut am si eu o intrebare, care este dozarea la albastru de metil?a scris andrei_tg_jiu, cred ca el ia tratat asa si poate stie care este dozarea, mersi mult anticipat
Am si eu porumbei rotati carora le-a paralizat picioarele si nu se mai pot deplasa, doar cu ajutorul aripilor pe jos tarandu-se. Fecalele sunt de culoare verzuie. Le-am dat pastile ROMBENDAZOL F si in apa OXIVIT dar fara nici un rezultat. Rog sa-mi spuneti ce tratament as putea sa le dau.
pt. gica dale oxifuran timp de 5 -7 zile si apoi 3 zile columboviofort si ai sa vezi rezultatele
am niste porumbei care au capatat o respiratzie greoaie,cred ka cu afectziuni pulmonare parca sar fi inecat cu ceva dar totusi ceea ce la dau(hrana)o consuma.Daca stitzi ce boala are simptomele descrise va rog sa-mi zicetzi si mie ca sai pot trata….
Citeste http://www.porumbei.ro/respiratie-greoaie/
salmonella,,pff tocmai am descoperit si ev ,la cativa din porumbei meii,,
se prezinta in forma intestinala .,prezinta :sete excesiva,diaree,depresie,care determina scaderea rezistentei organismului si a greutati corporale .fecalele isi pierd consistenta normala devenind apoase ,amestecate uneori cu spumozitati,au un miros respingator,iar culoarea este variabila..am reusit s tratez ,1 singur porumbel ,c antibiotice si vitamine ,iar 3 iam exterminat ..restul porumbeilor se prezinta bne ,,,,c boala,,feritiva ,,
va rog mult, recomandati-mi si mie un medic veterinar bun in Bucuresti, care se pricepe la porumbei. Nu sunt crescator, dar am un porumbel voiajor de 16 ani. Acum are o umflatura sub aripa (nu pare sa aiba lichid in ea si este pe articulatie; a crescut ca o pana, f groasa avand consistenta unui os, iar in jurul acesteia s-a format acea umflatura, arata ca si cum pana iese din umflatura). Nu stiu ce sa ii fac, iar umflatura a crescut…nu vreau sa moara :(.
Nu cred ca este salmoneloza pentru ca o are cam din primavara 2008 si de atunci a tot crescut (acum e cam cat un ou de porumbel). Am tot fost la medici vet dar concret mi-au zis doar ca nu are lichid in interior.
Multumesc din suflet!
Incercati la institutul Pasteur sau la fac. de medicina veterinara.
romeo_petrenchi@yahoo.com ESTE VORBA DE O CIUPERCA
TAIE CU UN BISTURIU EXACT PE LANGA PIELE SI SE USUCA.NUTI FA PROBLEME CA NU ESTE GRAV.DAR TAIO JOS CAT MAI REPEDE.
AM SI EU DOI PORUMBEI CAM CU ACELEASI SIMPTOME,UNUL ARE SUB ARIPA UN NODUL,O UMFLATURA,CARE ARE SI COAJA PE CARE I-AM INDEPARTATO SI I-AM DAT CU ALBASTRU DE METIL IAR CELALALT ARE O UMFLATURA PE ARIPA.INCLIN SA CRED CA ESTE VARIOLA DEOARECE AM AVUT PROBLEME CU ACEASTA BOALA DAR SE PAREA CA A TRECUT.LA PRIMUL UMFLATURA ARE MARIMEA A DOUA BOABE DE MAZARE IAR LA AL DOILEA ESTE MICA CAM CAT UN BOB DE GRAU.POATE STIE CINEVA SA IMI SPUNA CAM CE BOALA AR FI.
pentru toti desteptii care spun sa omoram porumbeii bolnavi.daca voi sunteti bolnavi tot ar trebui sa va omoram?????????mai bine izolati pasarile bolnave sau afectate de cele sanatoase si incercati macar sa le tratati si apoi daca isi revin vaccinatile nu le omorati doar pt ca asa spun unii destepti.si dezinfectati fffff bine crescatoria.
as vrea un rasp concret.porumbeii bolnavi de salmonelaza se trteaza sau nu?FARA RUPETILE GATUL VA ROG MULT.
am si eu 2 masculi care fac escrementele verzi si apatoase poate cineva sa ma ajute le-am dat tot felul de pastile si degeaba . i-am si zburat in toamna pana la 200 de km si nu am scapat de ei si nu pierd in greutate dar bea apa cam multa
pentru neb.am avut um mascul bolnav dar lam tratat cu OXITETRACICLINA varsata.se pune o lingurita rasa in 2 litri de apa.acum por sa imperecheat si astept puiutii :P.nu-i asculta pe aia care spun sa le rupi gatul.oricum trebuie sa ii tratezi pe toti si apoi sai vaccinezi.daca vezi k cei 2 bolnavi nu beau singuri apa dale tu cu o setinga sau ceva cateva zile si iti garantez eu k le trece.
si inca ceva.separai obligatoriu.pe cei bolnavi sau care prezinta suspiciuni.bagai in crantina si fa curat si dezinfecteaza cusca zilnic cat timp este necesar.acesta este un tratament real cu ,care eu am reusit sa tratez porumbelul bolnav.
nu am gasit unde sa scriu si am vazut ca acesta baiat a scris si el pe net pt a afla de la columbofili despre aceasta boala necrutatoaresi mie m-i sa intimplat la fel pe data de 15 martie cind m-am dus la ei dimineata pt a le da mincare am observat ca o femela statea suparata am luat-o sa o separ de ceilalti pt ai da tratament cind am luat-o in mina a inceput sa ii cada un lichid de pe nari si a murit pe loc nu stiu ce sa fac ce tratament sa le dau si celorlalti pt a nu se imbolnavi .va rog dati-mi un sfat
am si eu o problema cu vreo 2-3 pui de 2009 si cred ca este salmoneloza dar nu stiu sigur daca stiti sa imi ziceti si mie.de ex zboara nu sunt tristi atat ca nu prea mai mananca si zboara intr-o parte `si cred ca este o forma de salmoneloza
AM SI EU O PROBLEMA,nu cred k este salmoneleza .Porumbeii mei au inceput de ceva vreme sa stranute si sa se scarpine k piciorul in zona capului,nu am bagat de seama ak unii au narile galbene si respira mai greu ,de maincat mananca,nu au slabit nu sunt asa grav dar nu le trece o saptamana au unii narile asa apoi la ceva timp altii iar cei dinainte nu mai au nimic chiar nu stiu ce au I-AM TRATAT K ENROFLOXACINA totusi s-au mai ameliorat dar nu le-au trecut definitiv
VA ROG MUUULT SA MA AJUTATI
MA SCUZATI PT GRESELILE CARE LE-AM FAK SPER K ATI INTELES MESAJUL MEU AM AVUT EMOTII MULTUMESC PT INTELEGERE
http://www.porumbei.ro/ornitoza/
ai mei au doar narile “murdare’ si stranuta ,nu au conjunctivita .AU si pofta de mancare si i-am tratat k enrofloxacina 5 zile ce sa le mai dau?????????? va rog sa imi raspundeti porumbei.ro ma bazez pe tine multumesc mult
o fii ornitoza dar cred k nu a ajuns in starea avansata
cred ca trebuie sa gasesti un medicament bun succes si insanatosire rapida “vant in pene”
O intrebare: care medicament e mai bun pentru a combate Salmoneloza: Parastop sau Nifuramicin??? La mine s-au vindecat toti porumbeii cu Parastop, mai putin unul care continua sa prezinte doua umflaturi – cate una la ambele aripi. Voi incerca si cu Nifuramicin. Oricum acel porumbel l-am izolat de ceilalti. Astept parerile voastre.
O intrebare: la pozitia 11 se vorbeste de forma cerebrala cu tulburari nervoase, poate sa fie aceleasi tulburari ca si la paramixoviroza prin rasucirea capului uneori? sau numai dezechilibru?
din pacate atat salmoneloza, dar si alte cateva boli , au foarte multe familii . ceea ce inseamna ca desi evolueaza simptomaticx la fel, pot fi sensibile la antibiotice diferite. tratamentul cu un antibiotic care are succes intr-o familie de porumbei bolnavi de salmoneloza poate fi complect ineficace intr-o alta familie de porumbei. de aceea va sfatuiesc sa faceti antibiograma. si puteti sa faceti la orice laborator autorizat, nu doar la institutii sanitar veterinare.
pentru unii ar suna oarecum imposibil ( cheltuieli, bataie de cap etc ), dar va sfatuiesc ca daca va inscrieti intr-o asociatie a columbofililor, sa propuneti ca fiecare membru sa doneze lunar o suma modica tocmai pt analize. si astfel, cel aflat la nevoie, va putea beneficia din timp de ajutor material pt efectuarea antibiogramei. de asemenea, cineva din conducerea asociatiei va putea identifica din timp eventualele laboratoare autorizate unde sa va faceti analizele.
stiu ca suna cam utopic, dar daca aveti vointa, puteti reusi sa fiti uniti si la greu.
bafta
am si eu probleme la scoaterea puilor din ou cloceste toata perioada si apoi cand ciocneste oul ai iese ciocul la pui si moare de ce ami ziceti si mie?
am si io vreo 4 porumbei care la prima vederepoti sa zici ca lis rupte aripile poate fi vorba de salmoneloza
vreau un raspuns va multumesc anticipat
opereazal sau soatei inelul pentru ca primadata se unfla picorul sau aripa i se opreste sangele si moare
am si eu o rugaminte pentru voi cei mai vechi in ale pasarilor ,de cateva zile imi mor puii, iar acum au inceput adultii ,ca simptome ,stau doar posomorati iar dupa o zi doua mor ce sa fie asta , mentinez ca am vazut prin cotet scaune diareice
,,,este bine sa incerc cu coccistop +vitamina K va multumesc astept raspuns urgent
am 18 porumbei adusi din anglia dar toti puii care iau scos au ologit nu mai pot sata in picioare batranii nu dau semne de nici o boala cei care stiu ce boala au si cu ce pot sai tratez ii rog sa lase un comentariu.va multumesc
salut si eu am o problema.am 3porumbei cu aripa umflata si nu zboara .e posibil ca e salmonela dar nu stiu ce sale dau .ma puteti ajuta.
Buna ziua!
Ma numesc Iolanda si as dori un sfat din partea cuiva.
Am o porumbita gasita de aproape o saptamana.
Nu poate zbura deoarece la aripa dreapta pe articulatie are o inflamatie rozalie..nicidecum mova sau alta culoare.
In urma primilui consult veterinar s a zis cum ca nu ar mai zbura vreodata.Nu am crezut si instinctul mi a zis sa merg mai departe la un alt doctor.I s a facut si o radiografie unde reiese ca aripa prezinta o inflamatie si pare a fi o artroza infectioasa ,calus datorita anumitor virusi de-ale pasarilor.
In urma radiografiei ,intr un final mi s a zis ca are nevoie de gimnastica,exercitii de 2 ori pe zi.
Nu mi s -a prescris nici un tratament si eu sunt pentru a doua oara suspicioasa si neincrezatoare ca aceasta ar fi solutia.
Mi-ar placea sa cred ca acel calus va disparea intr-o buna zi.
Datorita acestei probleme,aripa o tine mai lasata ,nu poate zbura,si daca o face este doar pe distante foarte mici doar pt. a evada din mainile mele.
I-am administrat si continui Selevit Sol( vitamine,minerale etc)
Rog toti cititorii ,sa -mi dea un sfat daca exista pt a ajuta acesta porumbita.De altel,daca din pacate nu va mai putea zbura vreodata,o voi pastra.Va multumesc!!!
Iolanda si am revenit!
Am uitat sa mentionez ca pt masarea calusului,folosesc si Osteocicatrat.
Daca e salmoneloza articulara se rezolva cu FOSBAC pulbere administrat cate un varf de cutit intr-un guguloi de paine bagat pe gat. Nu mai stiu cate zile. Mai multe detalii despre tratament cautati pe Google “Dr. Tudoran fosbac salmoneloza”, de la el am preluat.
Va multumesc frumos!!!!
Buna ziua,
In urma cu cinci ani am tratat de salmoneloza un pui de gugustiuc (gugustiucica). A cazut din pom chiar in fata mea, pe aleea din fata blocului, pe care se iesea la strada. Initial am crezut ca este prea mic si nu poate sa zboare. Am considerat ca il voi hrani cateva zile, dupa care sa-i dau drumul. Insa imediat s-a manifestat boala, cu diaree verde, cu umflaturi la incheieturi, cu stare de rau. Am citit pe net si mi-am dat seama ce are. L-am tratat cu enrofloxacina si rezultatul a fost ZERO. In plus enrofloxacina este toxica, ii cadeau penele. Am trecut la Noredon C+ (florfenicol), mai putin toxic. Avea ceva efect pe timpul tratamentului, dar nici vorba de vindecare. Am vrut sa cumpar Fosbac, insa era prea scump (aproximativ 160 ron) si in acel moment nu-mi permiteam sa fac o cheltuiala atat de mare. In plus am citit pe net ca rata vindecarii de salmoneloza cu fosfomina este 80%. In schimb se dadea cu rata de vindecare 100% cu Augmentin (amoxicilina + acid clavulanic). Am cumparat un flacon cu pulbere de augmentin, din care se face sirop pentru copiii mici (10 lei flaconul). Am preparat solutia cu apa fiarta si racita, cum se spunea in prospectul medicamentului, si i-am dat gugustiucului de doua ori pe zi, cate 0,25 ml, cu seringa (cam mult! – gugustiucul avea 160 de grame). S-a vindecat dupa tratament de 5 zile. Mai mult nu suporta, cadeau penele de pe el cum cade parul la bolnavii tratati cu citostatice. Asta s-a petrecut in luna noiembrie. In luna mai a anului urmator i-a reaparut infectia si l-am tratat din nou, cu doza mai mica de augmentin. Acum a suportat tratamentul chiar mai greu.
Banuiesc ca ii ramasesera microbi pe pene si s-a reinfectat cand si le aranja. De atunci n-a mai avut probleme. L-am pastrat in casa, pentru ca nu eram sigur ca se mai descurca singur. S-a invatat sa priveasca la televizor, fara el nu se simte bine. Obisnuita este a doua natura, chiar si pentru pasareturi.
Fosbac are aceleasi substante active ca Fosfotilrom de la Romvac.
De ce nu se mai scriu articole si nu mai apar comentarii recente?
Siteul este folositor deoarece nu putem gasi ajutor la medicii veterinari deoarece nu sunt specializati pe pasari, porumbei.
Va multumesc ca existati!
Macar sa nu inchideti saitul…
Dupa terminarea tratamentului cu antibiotic este necesara o perioada cu probiotice dar porumvelul poate sa se recontamineze prin curatarea penelor de pe coada sau din jurul “fundului”.
De aceea cred ca este absolut necesara curatarea penelor. Dar ce solutie putem folosi?
Anul asta fiind cea mai umeda iarna pe care am avut-o vreodata, s-a facut simtita prezenta salmonelei in anumite linii de porumbei. Porumbei inruditi au inceput sa aiba probleme cu zborul, nu putea fi coincidenta sa se loveasca toti la aripa in acelasi timp. O femela a inceput schiopatatul inca din perioada marii naparliri din toamna iar pe stresul maxim din iarna cand a plouat aproape fara oprire zile la rand la temperaturi apropiate de 0, au mai cedat 2-3.
Care ar fi in prezent medicatia cea mai potrivita pentru a patrunde la nivel de articulatie?
Andrei, cu riscul de a părea ca fac reclama, cred ca unul dintre antibioticele care au penetratie bună în articulație și care acționează bine pe Salmonella este Baytril. Substanța activa este Enrofloxacina, antibiotic care se găsește și sub alte denumiri comerciale, produs și de firme românești. Din păcate eu nu am avut rezultate cu produsele românești, în schimb am folosit Baytril cu rezultate excelente în forma articulara a salmonelozei. Rezultate bune în sensul ca am reușit sa sting procesul infecțios, dar articulația afectata rămâne cu sechele, porumbelul respectiv fiind pierdut din punct de vedere sportiv. Poate ca dacă stadiul infecției articulare este mai incipient aripa se poate reface complet, eu însă nu am reușit sa prind infecția salmonelotica atât de precoce și porumbeii s-au vindecat dar cu sechele.
Pentru forma digestiva a salmonelozei am folosit cu succes Enteroguard, o combinație de antibiotice care are efect bun pe sistemul digestiv, dar cred ca pentru o infecție sistemica și articulara Baytril este cel mai eficient. Singurul dezavantaj este prețul, piperat binișor.
Cred ca cel mai bine este cura preventiva, măcar 7 zile, în ideea de a “steriliza” colonia de porumbei privitor la salmonella. Acum, fiecare are ideea și formula lui, chiar sunt curios ce folosesc și ceilalți, asta bineînțeles dacă vor binevoi sa ne împărtășească din experienta lor. Toate cele bune tuturor!
Multumesc Ilie, am sa incerc Baytril si revin cu un update daca reusesc ceva. Sunt vreo 4 porumbei fara “valoare”, doar ca sunt suflete si e normal sa ii repar, apoi nu ii mai tin. Este chiar unul de 3 ani care se manifesta ciudat in sensul ca nu mai mananca, in rest se comporta normal doar ca e putin mai abatut si desigur slabeste in prostie mai ales acum pe ger.
De sapte ani nu am mai tratat boala asta…dar in toamna am fost nevoit sa o fac din cauza unui porumbel de la matca, la care salmonela s-a localizat in ochi, La inceput am crezut ca are alte probleme…am tratat degeaba, doar dupa 14 zile de Baytril i s-a vindecat ochiul, dar a ramas chior.
La ochi poate fi si o problema respiratorie…
Andrei, dacă ai câțiva cu semne de salmoneloza mai mult ca sigur ca în toata colonia mai ai cel puțin dublu număr de porumbei purtători asimptomatici. Nu cred ca e exagerat sa faci o cura întregului lot de 7-10 zile, nu sunt adeptul tratamentelor făcute în exces si stiu ca nu te omori nici tu cu antibioterapia, Dar cred ca merita în cazul asta sa sterilizezi focarele de salmonella. Partea buna e ca dacă un porumbel este purtător și tu reușești sa îl vindeci complet el dezvolta anticorpi pentru tulpina de salmonella pe care a avut-o, deci e aproape imun pe viitor. E oarecum asemănător cu o vaccinare. La cei bolnavi cu simptome articulare le poți da individual câte 3 picături pe cioc tot 7-10 zile. 10 zile este cred cel mai bine de făcut tratamentul, dar prețul va fi proporțional mai mare. Și nu uita de probiotice pe perioada antibioterapiei, plus drojdie de bere și iaurt. Chiar și câte o lingura de zeama de la murături pusa în apa de baut aduce tot germeni probiotici în intestinul porumbeilor. Bafta!
Nu a fost respirator….am făcut lincospectin…orniinjection…picături umane..,nimic nu a funcționat.
Nu am tratat niciodata salmonela in ultimii 10 ani si nu as vrea sa incep nici acum decat daca se inrautateste situatia cu multe cazuri. Momentan au doar 3-4 din linii care nu mi-au mers la zbor asa ca o sa ii tratez individual dupa ce imi vine Baytrilul. Ani de zile nu am avut asa probleme la ei cum am de cand am inceput sa ii tratez “preventiv” anul trecut asa ca m-am lamurit inca odata cu medicatia, nu mai tratez tot lotul niciodata, doar individual.
Chestia cu sterilizarea focarului de salmonela mi se pare imposibila pe termen lung, avand in vedere ca bacteriile astea sunt peste tot si chiar daca nu ar fi decat in porumbei, la prima imbarcare sau achizitie le-ai adus inapoi in crescatorie asa ca tot sistemul imunitar trebuie sa faca treaba pana la urma…
Mama, dar ce se mai înghesuie băieții sa ne mai spună despre ce tratamente fac ei pentru salmoneloza! Ai dreptate din păcate Andrei ca partikiparea la discuții pe Porumbei.ro se cam duce pe apa sambatei…. Păcat, site-ul funcționa ca un forum și cred ca se puteau învăța multe. Dar dragoste cu sila nu se poate.
Partikip! :)) Lasa ca poate rula si la o scara mai mica si are deja destule informatii pentru incepatori, cati or mai fi si aia.
Va salut,
Chestia cu salmonela este delicată. Și eu am fost adeptul de a nu trata. Ideal ar fi să aibă un adăpost ferit de umezeală, dar asta e imposibil în sezon cu umiditate crescută. Anul aceasta am tratat după o lungă analiză. Ultima picătură care “a umplut paharul” a fost pierderea masivă la pui în toamnă.
Recomandare tratamentul pt salmonela pe timp de iarnă după naparlire minimum 10zile(si eu credeam ca sunt nebuni cei care fac asta, poate am înnebunit și eu)
Asta că un produs e mai bun decât altul rămâne de experimentat de fiecare cu porumbeii săi. Eu unul merg pe produse românești. Tratamentul întregului lot l-am făcut cu enrofloxacina 10% 1ml/l. Individual am mai folosit amoxineovit c, o capsulă per porumbel timp de 5-7 zile.
O seară frumoasă!
Chiar daca substanța este aceeasi,sa inteleg ca romanii nu folosesc aceeasi concentrație de enrofloxacina ca in Baytril,sau fura din substanța activă ?
Am mai pățit cu pesticidele pt pomicultura. Dădeam si in concentratii mai mari si nu isi făceau efectul si am ajuns la concluzia ca se fura din substanta activă. Una se declară pe plic si alta e in realitate.
Salutare, am avut ceva experiențe neplăcute cu salmonela, pe scurt:
– 2013 am tratat preventiv cu nifuramicin si am vaccinat cu zoosal t, cred ca a fost cea mai bună combinație.
– 2015 Am avut porumbei bolnavi si am incercat enrofloxacina buvabila, pastile, injectabila, cam neeficient.
– 2018 am tratat preventiv cu parastop si am vaccinat cu salmo pt de la van der sluis, o combinație nereușită, la aproape toți porumbeii de un an una sau două pene secundare au crescut cam răsucite chiar si dupa ce le-am smuls de câteva ori, nu le-a afectat performanțele. A fost ultima dată când am vaccinat după tratament.
Cred și eu cu tărie ca cel mai bun tratament este un sistem imunitar impecabil. Adică sa selectezi porumbei care genetic sa aibă o imunitate de oțel, care sa facă față bolilor fără multe proptele din partea stăpânului. Dar pentru cei ce cauta performanță sportiva este complicat. De ce? E ca și sum am vrea sa obținem niște pere mari, frumoase și gustoase dar parul respectiv sa fie și rezistent la boli și la intemperii ca unul padureț. Sa nu îl stropești, sa nu îi tunzi crengile, dar el sa dea roada multă și buna.
Dar ce te faci ca vecinul, care vrea și el pere frumoase și gustoase, iar la mâncat zemoase, zice: în para mea, eu as putea stropind pomul cu un medicament, antibiotic sau vreun alt stimulent, sa obțin pere și mai gustoase, un pic mai arătoase și mirabil de zemoase! Și vecinul asa face, face cure la greu cu antibiotic înainte, după și în sezon, iar porumbeii lui sprijiniți bine de acest ajutor te bat la popoul gol. Atunci tu ai o dilema existențială : dai și tu antibiotice din plin sau aștepți cu răbdare sa treacă anii încât sa reușești prin selecție sa ai porumbei atât de sănătoși încât sa facă fata și sa ii învingă pe cei ai colegilor care nu au prea multe scrupule în a folosi medicamente!
Și uite așa, am încălecat pe o șa!
Eu cred în primul drum, cel în care obții porumbei care sa facă performanță cu minimum de tratamente, dacă se poate chiar zero ( în afara bineînțeles de vaccin pentru paramixo, deși și aici poate fi o discuție). Dar tentația e mare și de multe ori de mila pentru unii amărâți care se chinuie, nesuportând sa ii vad cum se patimesc, ii tratez fără rușine.
Salmoneloza este boala cea mai periculoasă a porumbeilor, prin faptul că lucrează mult “sub acoperire” și e perenă. Odată ce a produs forme active in lot(aripă căzută, umflături articulare, pui moŕti in ou sau după ecloziune), chiar și după tratament corect aplicat te aștepți oricând să reizbucnească. Efortul sau alte surse de stres aplicate porumbelului o activează, o scot din zonele de cantonare(organe, articulații etc) și..e ca pasărea Phoenix. Un porumbel grav afectat inseamnă, in cel mult un sezon de reproductie/concursuri, un lot afectat. Se transmite in proportie de 100% prin contact sexual si in proportie de 80% prin hrănire, intr-un singur an.
Tratamentul in apă iarna mi se pare total inutil, dat fiind că in sange trebuie sa se realizeze o anumită concentrație de antibiotic(cu salmonella nu te joci, capata usor rezistenta cand antibioticul e subdozat), iar porumbelul nu bea nici apa curată iarna (cantitativ vorbind), dar una amara sau dublu amară, cum mai aud recomandandu-se. Motiv pentru care tratez iarna doar pe hrană umectată cu iaurt/ulei 14 zile si vara, in august, cu alt produs, in apă, 10-14 zile( Ex, anul trecut, Parastop vara, in apă si Cona-Parathyfus iarna, pe hrană). Nu vaccinez(consider vaccinul eficient pt virusuri, nu pt bacterii).Tratament curativ nu cred ca exista, ci doar ameliorativ. La matcă, in sezonul de creștere, e f bun si Enteroguardul românesc, amestecat cu iaurt pe hrană curată(5 zile), cand excrementele devin f urat mirositoare(dupa tratament, veti observa disparitia mirosului pt o perioada de timp). Plus probiotice si vitamine după tratament(nu concomitent). Drojdie cu ulei de usturoi pe boabe, de 2 ori pe saptamana, de la 1 ianuarie pana la 31 decembrie. Observatie constantă. Expunerea pasarilor la soare, medicament excelent pt orice afectiune a porumbeilor.Reducerea introducerilor de pasari noi.Rarefierea efectivului. CURATENIE. Dezinfectia adapostului, cand incep sa apara excremente urate, verzi-albastrui vascoase. Pui menajați in anul nasterii, ca devin mai sensibili si, daca salmonella se combina cu E coli si Adenovirus, lucrurile pot scapa grav de sub control.
Partea bună e că anumite păsări(nu linii) dintr-un lot cu foste probleme se dovedesc mai rezistente la salmonella, reușind chiar performante notabile. Sunt pasari care nu au avut simptome de boală activă, poate doar purtători asimptomatici. Pentru cei care au dezvoltat simptome grave, oricat de valorosi ar fi fost in trecut, oricat de dur sună, singura opțiune e sacrificarea, nu se vor insanatosi complet niciodata, vor transmite fără exceptie puilor microbul, incă de la concepție( organele genitale și ouăle, în speța, sunt contaminate) si vor fi vectori activi, eliminatori constanti de germeni. Spun că e cea mai periculoasă boală pt că la tricomonoză, infectie respiratorie, chiar paramixo, germenii nu se transmit direct în ou, ci ulterior, prin hranire, puilor. Salmonela se transmite direct prin ou. Il muți la părinți sanatosi, ii imbolnaveste dupa ecloziune.
Ce am detaliat mai sus provine din propria experiența(din pacate), sper să vă fie cât de cât de folos.
@Ilie: Hehe, asta e o mega discutie care s-ar potrivi mai bine pe topicul asta:
https://www.porumbei.ro/medicamentele-–-o-strategie-alternativa-nu-le-folositi/
(Asta apropo de vremurile alea cand se participa intens pe comentarii si prin urmare incercam sa fie mereu materiale noi… pff ce tineri eram).
Ok, tratezi de salmonela si apoi nimeresc in masina cu unii netratati de 10 ani, gutu’ batran al lui nenea se intoarce de al naibii si da un gainat clocotind de salmonela in jgheabul cu apa, al tau bea si apoi succes. :)) Revine acasa si ofera cu drag salmonela la tot cotetul care fusese sterilizat 10 zile. Sau ok, doar la zburatori. La matca le duci pe talpa papucilor. Sau le duce o vrabiuta sau un soricel. Tot la imunitate ne intoarcem.
Deci nici macar in postura de visator cu linii rezistente nu zic asta ci cred ca e valabila si pentru cel mai pragmatic zburator si e cea mai scurta si simpla cale.
Cred ca tratamentele ii imping de la spate pe aia mai slabuti sa se poata tine de caruta, cei care ajung in topul national nu ar fi avut nevoie de ele decat in cazuri extreme.
@Dan: interesant. Observatia cu soarele: DA. Si odata cu venirea toamnei expunerea la soare care sa si genereze vitamina D (doar la pranz cand umbra e mai scurta decat tine) scade spre zero iar vitamina D influenteaza direct imunitatea. Asta apropo de covid si vitamina D, ca tot ne-a selectat si pe noi putin.
https://sa1s3optim.patientpop.com/assets/images/provider/photos/2230986.png
Tratamentele periodice sunt pt reducerea nivelului microbian, ca de vindecat nu-i vindecă. Dar impiedica izbucnirile agresive. Si mai lasă o portiță pt performanta, daca concurăm.
Crearea de linie de voiajori concurenți imuna la salmonela ar fi ideală… dar mi se pare mai degrabă un deziderat decât o posibilitate. Sper să mă înșel!
Aha, deci este cam ca la trico de care nu scapa niciodata dar i se reduce nivelul cu tratamente sa nu poata izbucni la stres. Si probabil e la fel pe respirator.
Salmoneloza este o boala perfida care apare cu preponderenta la inceputul sezonului rece (cel putin eu in perioda asta am avut cele mai multe probleme mai ales la pui) dupa ce porumbeii maturi au trecut printr-un sezon competitional si sunt in plina naparlire iar puii tocmai au terminat antrenamentele sau etapele de concurs. Daca nu este tratata corespunzator cu antibiotic cel putin 10-14 zile si in dozele recomandate de producator risti sa faci mai mult rau porumbeilor deorce simtomele se amelioreza, crezi ca problema s-a rezolvat dar boala revine mult mai agresiva. Au fost ierni cand am tradat superficial, porumbeii aratau bine dar dupa vaccinare au fost cateva cazuri de deces iar la matca la unele cupluri pui nu reuseu sa eclozeze iar unii pui cresteu frumos in cuib iar cand aveau aproximativ 3 saptamani ma trezem cu ei ologi pur si simplu se tarau in cioc, nu puteu merge desi porumbeii aveu la dispozitie hrana buna, vitamineral, grit chir si vitamine in apa. Te chinui o perioada rezolvi problema cat de cat la lotul pe care-l ai si dupa te manca in cur si faci si tu cateva achizitii sa-ti intaresti lotul de matca si odata cu purumbeii achizitionati bagi si boala (poate alta tulpina) in tot lotul tau si o iei de la capat. Asa ca cel mai bine tratezi boala serios si aplici un tratament porumbeilor dupa terminarea etapelor cu maturii pana incepe marea inaparlire si puii trebuie sa-i ti din scurt sa observi starea lor de sanatate zilnic si daca observi modificari trebuie actionat rapid ca daca o lalai in cateva zile se duce dracu tot lotu. Puii trebuie vaccinati de paramixo din cuib inainte de intarcare eventual cu LA SOTA si apoi la 2-3 saptamani se repeata cu vaccin injectabil subcutanat. Obs! NU vaccinati puii mici dupa intarcare cu vaccin polivalent (salmo+paramixo) ca-i puneti in cap, sistemul lor imunitar nu este bine dezvoltat si le faceti mai mult rau decat bine. Iar in perioada de iarna eventual se mai face un tratament intregului lot cu un produs ce merge aplicat pe boabe deorece in timpul iernii porumbeii nu consuma apa suficienta si tratamentul aplicat poate sa nu aiba efectul scontat. Cel mai corect ar fi sa faci analize de laborator si apoi in functie de rezultate si antibiograma sa actionezi in consecinta dar marea majoritate nu fac analize porumbeilor (nici nu avem acces facil la laboratoare) si trateaza orbeste pentru a prevenii unele probleme care poate nu exista.
Salutare!
Eu fac putine tratamente la porumbei…in iarna le dau ceva (in ultimii ani Parastop| – 7 zile) pentru salmoneloza si apoi la fac vaccinul bivalent de la Romvac. Anul asta n-am facut decat vaccinul…fara alte tratamente.
In general n-am avut probleme grave cu salmoneloza adica n-am avut pui morti in ou, aripi cazute sau umflaturi articulare insa am observat in mai multe perioade (cum e si asta de acum) fecale care nu-mi plac…nu sunt foarte apoase sau verzi insa nu sunt nici cum trebuie. Totusi porumbeii arata bine, zic eu, cei de la matca fiind chiar grasi (unii dintre ei) si sunt vioi.
Puii nu i-am mai zburat din 2013 si, in general , n-am mai avut probleme grave de sanatate cu ei. Mortalitatea foarte scazuta.
Anul asta mi-a murit un singur porumbei, care era…culmea! de la matca. Mai exact am retinut cativa pui tardivi pentru matca iar la sfarsitul anului vreo 2 dintre ei au inceput brusc sa fie apatici si sa cam piarda in greutate. Le-am dat niste…”intaritoare” (K+K si Vitaboli) pentru a-i revitaliza putin. N-am folosit medicamente pentru ca nu aveau simptome grave (si in ultimii ani am inceput sa sacrific puii care se imbolnavesc cand ceilalti sunt ok). Dupa cateva zile de convalescenta si-au revenit insa un altul a prezentat aceleasi simptome; l-am “tratat” la fel si era spre refacere.
Dupa asta am lipsit o perioada mai lunga de la porumbei si, la cateva zile dupa ce am plecat, mama mea a gasit un porumbel mort la matca insa nu era niciunul dintre cei trei ci alt tardiv care nu avea simptome cand am plecat eu.
Ulterior n-am mai avut nici problema…doar fecale care nu sunt tocmai perfecte, sunt cam moi.
La inceput nu-mi explicam cum au putut sa se imbolnaveasca cei de la matca fiind izolati de ceilalti si neintroducand porumbei straini in ultima perioada insa, ulterior, am rezolvat misterul (sau cel putin asa cred): cu vreo saptamana-doua inainte ca puii sa se imbolnaveasca am surprins un jegos de sobolan in cotet….rosese o gaura (pe care am astupat-o si n-a mai intrat). Cred ca ala le-a dat ceva.
In ceea ce priveste zburatorii n-au fost probleme anu’ asta, am eliminat 3-4 pui in vara pentru ca erau tarati…bolnaviciosi…
dezinteresati: 2 dintre ei (frati de cuib) au fost napaditi de variola (n-am mai avut de nu mai tin minte…da’ nu stiu ce a fost in toamna trecuta ca a aparut cam la toata lumea) desi marea majoritate a celorlalti n-au avut nicio buba, doar cativa avand mici probleme la picioare (care au trecut de la sine) si alti 2 (tot frati, dar din generatii diferite) care erau slabi si apatici (aici, pe lunga imunitate scazuta transmisa genetic de la mama, cred ca a fost vorba si despre ceva malnutritie….tatal era un tardiv de 2019 si a crescut numa’ cate doi…femela oua foarte rapid urmatoare ponta si am impresia ca masculul a fost suprasolicitat si nu a facut fata).
Alt pui cu probleme a mai fost in toamna un baltat (tardiv) care era foarte slab si cam trist insa tinea totusi stolul (desi ateriza primul), fapt pentru care l-am si iertat in prima faza…ma gandeam ca ma ajuta uluiul sau soimul insa…si-a revenit din pumni si arata foarte bine acum.
Alte tratamente pe care le fac ar fi cam de doua ori pe an cate 3 zile pentru caile respiratorii (o data inaintea sezonului si inca o data inaintea primului maraton) si de 2-3 ori in sezon pentru tricomonoza.
P.S: 1.De cate ori citesc despre boli la porumbei si mai ales atunci cand citesc si comentarii ale crescatorilor care au avut probleme si ne impartasesc experientele lor (cum sunt si cele de mai sus) ma apuca o frica de imi vine sa le fac toate tratamentele posibile si imposibile…
2.M-am intins si-am fost cam off-topic…dar…
Dupa 3 zile de Baytril nu vad semne de imbunatatire la femela cea mai afectata, tot asa e parca legata de aripi, “zboara” doar pana la etajul 2 de boxe, un zbor stramb. Altul care avea o aripa putin in jos si zbura putin stramb dar pana sus, inrudit cu ea, incepuse sa zboare mai bine inainte sa incep tratamentul si acum nu mai pot vedea o problema la el, cred ca il pot lasa la zbor. Nu stiu daca l-a ajutat sau s-a refacut el. Si a 3-a care era afectata, schiopata din toamna si luna asta a inceput sa si zboare stramb… vad ca acum dupa 3 zile zboara mai bine, dar schiopatatul a ramas, cum ziceati si voi, probabil daca a afectat rau o articulatie nu se mai reface.
Surpriza cea mai mare este la o alta femela care zbura putin stramb in sezon dar se tinea ok in stol… dupa o etapa de fond a venit si mai afectata si trista. Am lasat-o sa se refaca multa vreme dar tot asa zbura, in rest era vioaie. Angajata la 700 sa inchei cu ea… a clasat. Apoi tot asa ciudat a zburat si am lasat-o in pace. Culmea, dupa naparlire s-a “reparat” fara niciun tratament… acum zboara prin compartiment, face fente, se ridica la tavan, nu mai are niciun semn.
Citesc și ma minunez!! Nu, niciodată nu va dezvolta imunitate pentru salmoneloza doar pentru viruși se poate dezvolta imunitate, pentru bacterii și flagelate, cocidioza nu…..
Corpul le poate tine sub control prin numărul de bacterii bune pe care le are și doar atât. La o reinfestare masiva (exista aprox 2500 de tulpini salmo) oricare dintre indivizi poate ceda.
Recomandare pentru tinerea sub control se face periodic dezinfectarea voliere (cei norocoși UNDE NU EXISTA PERICOL DE INCENDIU aplica o dezinfectare cu arzatorul) exista un filmuleț pe net în care se uda din abundenta podeaua și pereții după care se trecea cu flacără de fierbea apa. Cat privește cazul tău Andrei endoflocxacilina românească (sa fim patrioti) individual pe cioc dizolvata în apa cu siringa este pe greutate calculezi 14 mai bine 21 zile . De acum înainte la fiecare sfârșit de sezon dale ivecmectine pe ceafa 3-4 picături ii ajuta la marea naparlire. Iar ca experiment atunci când pui inelul la pui punei 1-2 picături pe ceaf te scapă de multe probleme. Să ai un sezon reușit și încă ma mai gândesc la baltată aia bataioasa.
P. S. și pentru ca ai depus atâta truda cu acest site meriți încă un pont…. exista la agroland o solutie pentru pui de zi care face minuni te sfătuiesc sa o încerci pe tot lotul “sănătos” +probiotice cât mai mult.
Destul ca nu suntem doctori dar tratamentul pentru salmoneloza este de 10-14 zile asimptomatici și 21 zile pentru cei ce prezintă simptome endofloxacilina nu cred ca mai este nevoie sa menționez de probiotice(bacterii bune) după tratament ca doar suntem profesioniști. Gânduri bune!!
Va salut! Cum spuneam si alte dati, acum 4 ani am fost la un cabinet medical, unde se pot face antibiograme, analize la sange, etc… Si de cand am mers, am schimbat cu totul regimul,sistemul de tratament si modul de a vedea lucrurile in general. Am 3 ani de cand nu mai dau antibiotice la porumbei. Tratez doar trico o data sau de 2 ori pe an(explicatia doctorului la intrebarea mea daca sa tratez sau nu trico, a fost ca, tricomonoza fiind un flagelat, porumbeii nu dezvolta imunitate la ea, deci tb tratata) Am decat porumbei de matca si cand vine unul nou, face analize, dupa care tratament, daca este nevoie (toti cei care au venit, au facut tratament antibiotic). Ii tin in carantina 30-35 de zile(cel putin 10 zile antibiotic, urmat de antifungic inca 10,trico,viermi, vaccin… dupa care intra in reproductie. Si cum ziceam, la intrebarea : doctore, aceasta femela zboara stramb, poate fi salmonella? A raspuns : sunt 23 de ani de cand fac antibiograme la porumbei voiajori si am facut antibiograme in Grecia, Belgia, Olanda, Anglia si Italia. In toti anii astia nu-mi amintesc sa fi gasit o data salmonella! Ceea ce am gasit si are aceleasi simtome si aceleasi manifestari este streptococcus stafilococcus. Se manifesta exact, inclusiv abcesul la incheieturile aripilor si alé picioarelor. In cazul salmonella, este necesara o terapie lunga de peste 30 de zile, care niciodata nu garanteaza vindecarea %. La efort, boala poate reaparea. Numai in cazul in care se produce un vaccin din tulpina respectiva, se face cultura din sangele porumbelului bolnav si se fabrica vaccinul. Nu pot sa spun cum se trateaza streptococcul-stafilococcus, sau pseudomonasul(este o bacterie scarboasa, creata prin rezistenta la antibiotice, creata de cei care dau antibiotic porumbeilor dupa fiecare cursa, sau o data la 2 saptamani, tratand cu antibiotic 2-3 zile). Nu pot da pe post, nu e corect… Cel mai potrivit ar fi sa iei un porumbel din lot(oricare… Ce are unu, au toti) si mergi la romvac, stiu ca ei fac analize cu antibiograma. Tot ei iti pot da si medicatia… Sau, cu rezultatul de la antibiograma, iti pot cere un tratament la doctorul asta. Niciodata nu foloseste medicamente facute expres pt porumbei! Cand am avut cazul asta cu femela care zbura stramb, dupa ce i-a facut tamponul cloacal, i-am zis :eu am pe acasa parastop… Nici nu stia ce este, a trebuit sa se uite pe internet… Si zice : cu asta ii distrugi rinichi! Nu mai da porcarii din astea facute de commercianti…
Salut
Andrei dacă canalul youtube PIGEOMANIA este acela în care postezi tu.. te anunț că porumbeii nu arată bine deloc, stau precum niște “boltari’.. suferă.
Sper tratamentul ales să îi ajute.
Petre un comentariu bun și plăcut în conținut.
Ilie vorbești despre o sănătate de oțel.. Dar mai toți vorbesc despre asta și nimeni nu scrie ceva concret cum, cu ce, în ce mod, cât de frecvent șamd se poate aplica pentru a obține acea sănătate de oțel despre care vorbim mai toți.
Nu au niciun tratament si daca ma straduiesc putin pot alege cadre in care sa arate toti nasol. :)) Nu incerc sa cosmetizez filmarile.
Andrei nu încerc să fac ordine la tine în crescătorie dar probabil o idee poți accepta.. este cazul să intervii altfel riști să pierzi mai toti porumbeii.
Sper să descoperi pe viitor variante cât mai simple pentru menținerea lor la un nivel naturist cât mai bun.. zbori porumbeii și este necesar să intervii, dar prima dată aceștia trebuie să fie sănătoși și abia după să pornești un program cât mai naturist care la rândul lui să lucreze puternic cât și vizibil..
Succes
Normal ca pot accepta idei si chiar le apreciez, multumesc. Prefer sa las pe filmare si cadre cu porumbei care arata nasol pentru ca asa e natural, sincer, si ii ajuta pe multi. Unii se bucura ca le arata porumbeii mai bine, altii imi spun in privat ca si ai lor se “prabusesc” cand intra in goana, etc. Per total, pe multi ii ajuta sa vada ca nu sunt singuri.
Stiu ca unii arata rau dar inainte de a banui boli, e bine sa cunosti toate datale problemei, respectiv: erau in goana la cuib, pe temperaturi sub 0 grade si la ratie masurata (urmeaza sa le dau drumu).
Daca vrei sa te sperii cu adevarat ar trebui sa postez niste cadre cu cei din lotul de iarna care stau pe depurativ la 20 grame, zici ca sunt pe moarte la cum stau bile zburlite nemiscati, si cand deschid zboara in puncte cu soimul cate o ora. Odata cu incalzirea daca ii las la imperecheat si le maresc ratia si o schimb cu mancare buna, in cateva zile se transforma total.
Daca porumbeii sunt bile zburlite nemiscate nu insemna neaparat ca sufera de o boala anume. Asa cum spune si Andrei starea porumbeilor este influentata mult si de conditiile meteo (frig, umezela) cat si pozitia de cuib. Daca porumbeii au trecut in toamna printr-un proces de naparlire perfect nu cred ca ar trebui sa existe probleme de sanatate.
Lucrul care ma enerveaza si pe mine e perioda cand pun porumbeii la pereche si masculii gonesc femelele la cuib. E haos general in voliere (las zburatorii sa se imperecheze la liber) si forma porumbeilor se schimba radical dar dupa ce oua femelele incet, incet lucrurile revin la normal. Eu personal dupa ce toate femelele din compartiment depun ambele oua fac cateva zile un tratament preventiv, deobicei folosesc enteroguard praf pe mancare cu ulei de usturoi iar in apa primesc ceiuri sau Ropa fix (ulei de oregano).
Medicamentul care vindeca salmoneloza (typhimurium – Copenhagen) este Trimethoprim/sulfamethoxazole (Sumetrolim). Inainte de 1990 se gasea in farmacii sub denumirea Biseptol.
Desi am tratat cu succes cu Augmentin un gugustiuc, la porumbei n-a mers acest medicament. Amelioreaza boala, dar nu elimina bacteria. Probabil ca gugustiucul avea alt tip de salmonella (sunt peste 2000). Nici ciprofloxacina (Cifran) nu vindeca, doar amelioreaza.
Am dizolvat doua comprimate de Sumetrolim intr-o ceasca de cafea (de 100 ml) umpluta cu apa pe jumatate. Am pus si putina sare (cateva cristale). Din aceasta solutie le-am dat cu seringa (+furtunel de la perfuzoare) 2,5 ml, de trei ori pe zi (la interval de opt ore), timp de doua saptamani. Nu intra in discutie sa le pui medicamentul in apa de baut, se administreaza individual.
Sumetrolim ii scapa si de coccidioza.
Dupa tratament fac gainatul tare, normal.
Intrucat in lotul de porumbei tratati erau cativa care aveau si tricomonoza, am pus in amestec si ronidazol, o cupa mica (de la lingurita din pachetul de 100 g de la DAC). Au suportat ambele medicamente.
Precizare 1.
Cand porumbeii bolnavi fac gainatul alb-laptos (ca varul), au infectie secundara cu alti microbi si trebuie sa le dati si Augmentin (Enhancin, Amoxiklav) si Cifran, un comprimat de 1g, respectiv de 500mg, la jumatate de ceasca de cafea. Fara aceste antibiotice mor. Eu le dau 5ml de solutie la 8 ore.
Precizare 2.
Porumbeii se trag din stramosi care traiau pe tarmul stancos al marilor si oceanelor, asa se spune pe Wikipedia. Au fost domesticiti in urma cu peste 10000 de ani, dar nu s-au adaptat perfect la mediul continental.
https://en.wikipedia.org/wiki/Domestic_pigeon
Probabil ca acolo au baut apa din mare, sarata (3 grame de sare la litrul de apa). Nu aveau sursa de apa dulce decat ocazional (dupa ploi).
Suporta bine apa sarata si chiar au nevoie de sare pentru producerea de acid clorhidric la nivelul gusii, cu care se digera mancarea. Aciditatea omoara bacteriile patogene, care nu mai ajung la intestine. Cred ca asta este motivul pentru care porumbeii sufera grav de tricomonoza si de salmoneloza.
Eu le pun un varf de lingurita de sare la 5 litri de apa. Asta pe langa cele cateva picaturi de solutie 1% de albastru de metilen.
Hranesc porumbeii de la bloc, cred ca sunt 50 de exemplare. Vara, pe arsita, beau cam 30 litri de apa pe zi, iar iarna cel mult cinci litri. De cand le dau apa sarata fac gainatul mai normal (tare), iar dupa ploile de vara, cand beau apa (de ploaie – distilata) de pe bloc, imediat se imbolnavesc (in general de tricomonoza) si fac gainatul flescait.
E o mare necunoscuta salmoneloza asta. Cred ca e cea mai dubioasa boala. De ce oare ataca la unii articulatiile de la aripi, la altii la picioare, la unii sunt reversibile daunele, la altii nu, de ce la unii nu ataca articulatiile, etc.
In primavara am avut o femela batrana care la goana de cuib pentru seria 2 de oua a inceput sa schioapete… probabil stresul goanei plus ca e genul de femela care hraneste si puii mari chiar daca a ouat, plus ca afara era frig si umed – vremea preferata de salmonela. Gainatul era apos si verde galben alburiu, nu mai avea pofta de mancare, statea trista. Am dus-o in garaj intr-o cutie si am tinut-o pe Dacoxine capsule cateva zile si apoi probiotice… La cateva zile a inceput sa manance, desi in primele zile eram convins ca moare la cum arata, cand ii duceam pastila ma asteptam sa o gasesc teapana. Dupa vreo 2 saptamani s-a inviorat calumea, canta cand ajungeam in garaj, se infoia la mine. Desi mai schiopata putin am dus-o inapoi in matca, unde s-a imperecheat si a crescut un pui perfect sanatos. Mai schioapata doar discret, aproape nu se mai observa. A scos doar un pui. Se spune ca raman purtatori. Daca e asa, de ce puiul e perfect sanatos si bine dezvoltat? Acum are ambele oua bune, trebuie sa scoata iar pui.
Am tratat si eu un porumbel adult (mascul), caruia i-am pus numele Pisoi, pentru ca era sa-l manance o pisica intr-o parcare. Era inert cand l-a adus nevasta-mea acasa si mirosea ca un cadavru. Asa miros toti porumneii extrem de bolnavi si nemancati de multa vreme. Initial am crezut ca are paramixoviroza, dar de fapt avea salmoneloza cronica si suferise artroza la articulatiile aripilor, de asta nu mai putea sa zboare. Lipsa de experienta m-a facut sa-i pun diagnosticul gresit. I-am dat multe antibiotice (Augmentin, Furogal T, doxiciclina) , ca sa elimin infectiile secundare. Mirosul de cadavru i-a disparut dupa o luna de tratament, dar tot intepenit era. Abia dupa o cura de trei saptamani cu Cifran a inceput sa zboare putin. Il tineam in baie. Zbura mai intai pe capacul de la wc, dupa asta pe calorifer si in final ajungea la o placa de lemn pusa pe masina de spalat, unde era locul lui. Dupa ce nu i-am mai dat Cifran iar a intepenit, dar nu ca la inceput. Am repetat tratamentul cu Augmentin si Cifran si a capatat din nou putina mobilitate, dar nu zbura decat cu mare dificultate si pe distante mica (metri). A stat la mine aproape trei ani. A uitat nevasta-mea usa deschisa si a zburat pe fereastra de la un dormitor pana la un balcon vecin, la etajul sase. A stat acolo o jumatate de ora, indecis, si in final a zburat. De sus a reusit sa zboare, dar nu cred ca se putea inalta de la nivelul solului. Mi-a parut rau de el, nu cred ca a suravietuit. Era pustie baia fara el.
Concluzia ar fi ca porumbeii care sunt intepeniti si nu zboara au salmoneloza cronica. Daca nu tin gatul rasucit, cu ciocul in sus, nu au paramixoviroza. Paralizia de la paramixoviroza se atenueaza treptat, pe masura ce virusul este eliminat de sistemul imunitar, dar intepenirea produsa de salmoneloza este permanenta, daca nu se intervine cu antibiotice potrivite.
Porumbeii cu salmoneloza tin capul lasat in jos, ca lupul, dar nu rasucesc gatul.
Trebuie sa stiti ca artrita (inflamarea articulatiilor) si artroza (distrugerea articulatiilor) sunt cauzate de infectii. Organismul produce anticorpi ca sa elimine bacteriile patogene, iar anticorpii respectivi ataca si articulatiile, ca “victime colaterale”. Deosebit de afectati sunt bolnavii de cancer intestinal, la care unul din simptomele timpurii este durerea intensa la nivelul genunchilor. Orice infectie serioasa (peritonita, la fiere de la calculi etc) duce la durere in articulatii.
La porumbei aceste complicatii apar dupa infectie cu salmonella sau cu e-coli, dar si dupa tricomonoza intestinala (la pui). Salmonella produce leziuni intestinale prin care patrund in sange alti agenti patogeni, care sunt cu duiumul in mate.
Trebuie sa se elimine salmonella (cu Sumetrolim), dar se trateaza si infectiile secundare (astea cu Augmentin si Cifran, eventual cu alte antibiotice).
Salutare!
Dan Liviu, cum se administrează Sumetrolim la porumbei? Adică în ce cantitate, pentru cat timp?
Se dă la tot lotul? Sau doar celor vizibil afectați?
Mulțumesc!
Initial le-am dat sumetrolim dizolvat in apa, 5ml, de trei ori pe zi, cu seringa de unica folosinta, cu prelungire din furtunel de la perfuzoare. Un comprimat la 50 ml de apa (o jumatate de ceasca de cafea), in total zece doze.
Gainatul s-a normalizat dupa o saptamana de tratament, dar am continuat inca zece zile. A fost o incercare.
Din pacate boala a revenit la unii, dupa zece zile de la intreruperea tratamentului. Salmonelele patrund in celulele sangvine si in organe, de unde este greu sa fie distruse. Si sumetrolimul este tot bacteriostatic, nu omoara bacteria, de treaba asta se ocupa sistemul imunitar (da si nu).
Am reluat tratamentul cu 1/8 din comprimat dat pe cioc, o data pe zi, timp de minim zece zile. A mers si asa. Imi luasem gandul de la vindecare, dar la cei mai multi porumbei gainatul s-a normalizat.
Sumetrolim este ca o otrava, atat pentru porumbel cat si pantru salmonele. Blocheaza utilizarea acidului folic (vitamina B9 – sper sa nu gresesc). Este suportat greu, unii porumbei il vomita.
Este o mare nenorocire cu aceste antibiotice, ca sunt ineficiente si toxice. Nu s-a facut cercetare serioasa de peste o jumatate de secol.
Nu ma mai iau dupa ce se scrie pe forumuri si pe website-urile fismelor (negustoresti – baga chifle) care produc medicamente pentru animalute. Prefer informatia mai serioasa luata din articole de cercetare.
Exemple:
https://ibb.co/8s8P9QC
https://ibb.co/fv7vfFL
Nu incercati cu doxiciclina si cloramfenicol (cum zic cei de la Chevita), ca nu au efect la salmoneloza. Nici nitrofurantoina nu este buna.
Buna ziua,
Am gasit sambata(24.07.2022), un porumbel pe pervazul geamului. Are mai multe probleme, un picior care sta cu el intins, nu poate calca pe el sub nici o forma. Cand l-am gasit era intr-o stare de deshidratare destul de pronuntata. L-am fortat putin sa bea apa. Acum mananca destul de bine(i-am cumparat garunte pt pasari) dar nu stiu sigur daca bea singur apa, ne asiguram ca se hidrateaza(ai tinem noi recipientul cu apa cat sa nu se aplece f mult si bea singurel). Am ajuns si la veterinar si iata diagnosticul:
“Liber de secretii oculare si nazale
Membru inferior drept cu tendinta de pozitionare spre spate ca urmare a rahitismului si luxatiei tibiometatersiana.
Nu prezinta zone de deplumatie
La ascultatia cardio-pulmonara nu se deceleaza sunete incadrabile in sfera patologica
Fara semne pododermale
Dejectii fara modificari”.
Tratament: “Liber de secretii oculare si nazale
Membru inferior drept cu tendinta de pozitionare spre spate ca urmare a rahitismului si luxatiei tibiometatersiana.
Nu prezinta zone de deplumatie
La ascultatia cardio-pulmonara nu se deceleaza sunete incadrabile in sfera patologica
Fara semne pododermale
Dejectii fara modificari
Tratament: “Complex mineralo-vitaminic – administrare orala o picatura la 12h, pana la terminare”.
Piciorusele sunt imobilizate cu un fel de pansament-atela, trebuie sa stea aprox 2-3 saptamani(speram poate isi revine macar sa poata calca aprox 50% pe el)
Ai dam drumul de 2ori/zi si zboara dar nu poate sa aterizeze de cat pe suprafete plane.
Posibil sa il pastram, nu cred ca o sa aiba sansa de reabilitare dar nu vreau sa ma prounut definitiv pana nu incercam toate variantele de al pune pe picioare si apoi ai reda libertatea
Nu sunt experta in columbofilie si nici macar in pasari. Daca exista cineva care ma poate ajuta cu sfaturi pertinente, sa ma indrume daca are sanse de supravietuire, daca sufera de vre’o boala(salmoneloza etc) care il lasa cu sechele, cum se poate creste un porumbel in apartament, ce fel de mancare sa-i dam(ne-am documentat pe diferite site-uri dar dorim sa stim si sfatul expertilor).
Pot trimite si poze, filmare dar si fisa de la cabinetul veterinar daca este necesar
Multumesc anticipat pt raspunsuri
Buna ziua! Nu ma consider expert,dar incercati cu Enteroguard,de la farmacia veterinara. O pastila ,rupta.n doua1/2 ,jumatate dimineața,jumatate seara,3-5 zile
Dupa Enteroguard,continuati cu vitaminele,pana atunci intrerupeti vitaminizarea.
Hrana luati de la magazinele de specialitate, sau din targ porumb,grau ,floarea soarelui,plus seminte pt canari,papagali etc
N.ar strica sa.i faca un medic veterinar un vaccin La Sota,ca.i intareste imunitatea
Bafta!
Buna ziua ,am gasit un porumbel ,il am deja de 2 saptamani,face gainat verde apos si bea foarte multa apa,pare a fii salmonela. Mi-a dat de la farmacie sa ii pun 2,3 pic.in apa de un complex de vitamina B si jumatate de pastila de enrofloxacina pe zi.Are 220 de gr.ii dau sa manance mazare,porumb ,grau si hrana de papagal kiri kiri cu ou.Nu ma pricep la porumbei ,sunt doar iubitoare de animale si mi-a fost mila sa il las prada pisicilor.
As dori niste sfaturi.
Multumesc!