Cum se administreaza corect medicatia?

apa-medicatie-porumbei
Nu am mai dezbatut acest subiect, si este unul cat se poate de important. Medicatia data in apa poate dauna daca este lasata prea mult la dispozitia porumbeilor. Medicatia nu se da in apa direct de la robinet. Unele medicamente necesita indepartarea gritului. Spun ceva producatorii despre aceste lucruri? Dar de protectie hepatica? De ce?!

De asemenea, concentratia pe care o primesc porumbeii depinde de temperatura ambianta si deci de setea acestora. Sa luam ca exemplu banalul BS “de trico”. Un plic la 2 litri de apa. Cat se lasa apa la dispozitia porumbeilor? 1 ora? 2 ore? 5 ore? 9 ore? Daca se lasa doar 1 ora in apa de dimineata, urmatoarea apa pe parcursul zilei si pentru masa de seara se da iarasi cu medicatie sau apa curata, urmand ca medicatie sa fie data abia in dimineata urmatoare?

O sa spuneti ca medicatia se da mai bine pe mancare. Anumite produse nu se pot da pe mancare, deci intrebarile de sus raman valabile. Si chiar pe mancare, se dau ambele mese cu medicatie? Oare dozajul necesar il primesc mai bine prin mancare sau din apa?

Ce mi se pare de-a dreptul intrigant este ca producatorii de medicamente pentru porumbei (majoritatea) NU precizeaza aceste aspecte cat se poate de importante. Totul se face orbeste, parca pe genunchi. O fi bine, o fi rau?

Probabil cea mai precisa varianta este folosirea pastilelor de dat individual pe cioc… dar e mare chin, si sa prinzi in fiecare zi tot lotul la mana, timp de cateva zile… urata treaba! Si oricum probabil nu exista aceasta formula pentru orice afectiune.

porumbei.ro

47 comentarii la “Cum se administreaza corect medicatia?”

  1. Sincer sa fiu, intrebarile sunt prea generale, topicul este prea general. Cu aceiasi sinceritate iti spun ca inteleg caracterul intrebarilor (nu se pot personaliza).

    Medicatia poate fi de intretinere(preventiva) si antibioticele in scop curativ. Vorbesc deasemenea generic. Bineinteles ca multi folosim antibioticele in scop preventiv (eu nu cred in folosirea lor preventiva).

    Cred in medicamentele/tratamentele de tricomonoza/infectii respiratorii si uneori 1 data pe sezon de probleme intestinale(adeno-coli, salmonela, etc) administrata lotului de zbor NUMAi in sezonul de concursuri.

    Cand tebuie sa folosesc antibiotice prefer intotdeauna sa la administrez rar, dar cel putin3-5 zile.

    Nu va ,,umplu” capul cu metodele mele pentru ca nu ar fi concludent.

    Ce va sfatuiesc insa sa faceti, este sa cititi compozitia preparatului/medicamentului si sa cautati pe net substantele care il compun. In felul asta o sa obtineti multe raspunsuri.

    De regula administrez ,,medicamentele” in apa declorinata (apa normala lasata 24 ore sa iasa clorul din ea prin evaporare).

    Citind o sa constatati ca unele antibiotice incepe sa ,,lucreze” dupa 1 ora de la administrare, altele dupa 12 ore, etc.

    Ca sa inchei ,,apoteotic” va dau un sfat (in cazul porumbeilor): cateodata ignoranta este foarte buna. Si inca unul (cel mai bun) aveti grija de banisorii vostri, inclin sa cred ca nu se prea merita sa investesti in hobbyul asta.

  2. o tema de discutie foarte intereanta, abia astept pareri despre acest subiect!
    felicitari “porumbei.ro” pt idee.

  3. Bineinteles daca se poate PASTILE ,INDIVIDUAL,
    pe cioc.Altfel nu veti sti niciodata daca toti
    porumbeii si-au luat doza potrivita sau daca
    toti au fost “tratati”

    Nu este un chin daca aveti grija sa fie porumbeii
    blanzi.

  4. @cuibar: daca ai un lot de vreo 100 de pui, este o placere sa ii prinzi pe caldura asta individual, oricat de blanzi ar fi, nu stau sa ii iei in mana ca pe pisica. :)

  5. porumbei.ro ii poti prinde noaptea si te asigur ca nici nu misca :))

  6. @ porumbei ro com 4

    Sorry pentru dubla identitate- nu a fost cu intentie.

    Majoritatea celor care se lasa de porumbei spun ca se
    lasa pentru este prea multa munca.

    Greu sau nu, orice tratament sau preventie trebuie
    facut cu cea mai mare atentie si exactitate.
    Doze prea mari dauneaza.Doze prea mici…intaresc
    germenii.Si daca din cei 100 de pui,doi nu beau apa…
    boala ramane in cotet .Eu as opta pentru tratament
    individual daca se poate.

  7. porumbei.ro,subiectul asta e f important pentru mine in momentul de fata,pentru ca le administrez antibiotic cu spectru larg. Am intrebat pe ici pe colo si fiecare are metoda lui… Am si eu metoda mea pana la urma(fortat de imprejurimi). Eu procedez in felul urmator:seara,inainte de inchidere ridic apa,dimineata devreme pe racoare(in apa fara clor,distilata…etc)le fac preparatul cu antibiotic. Porumbeii mananca masa de dimineata,beau apa,iar ce mai ramane o vor consuma timp de 2 ore nu mai mult. Nu la soare,doar la umbra. Cantitatea de apa se prepara in functie de numarul de porumbei,astfel incat aceasta sa poate fi bauta in timp util. De ex,un medicament cu concentratie de 5g pe litrul de apa,eu il dau o data pe zi,considerand ca doza este stabilita pe o zi. Dupa ce au baut apa,merg afara,iar apa este schimbata cu cea normala,care este lasata pana la ora 5. La 5 ii las fara apa pana la 7 cand primesc cea de-a doua masa. In apa de seara le pun vitamine,o seara vitamine,o seara fermenti lactici. Apa este lasata pana la 9 dupa care se ridica. Nici vitaminele nu le las mai mult,cu toate ca cred ca este prea mult doua ore,anumite vitamine se deterioreaza dupa putin timp,cum este vit c…Asta fac eu… Cum zici tu,o fi bine,o fi rau…la mine functioneaza.

  8. …ca uitasem,dupa antibiotic,7 zile de hepatoprotector(depinde de tipul medicamentului,pot fi mai putine sau mai multe zile)

  9. ar fi multe de povestit despre bolile porumbeilor si tratarea acestora , dar credetima , cu cít stiti mai putin despre medicamente cu atít veti avea un lot mai rezistent la boli.
    concentrativa pe sistemul imunitar al pasarilor , nu tratati puii care se imbolnavesc , nu reproduceti din porumbei bolnaviciosi ,indiferent de originea acestora, tratati porumbeii bolnavi daca acestia sunt cu adevarat bolnavi , si lasati sistemul imunitar sa-si faca treaba,in 2-3 ani veti avea porumbei care reproduc porumbei rezistenti la boli.

  10. @petre: asa ar fi logic cum zici, doza sa fie pe zi, deci in cazul exemplificat, un plic dat dimineata iar dupa consum apa curata in restul zilei. Cat despre hepatoprotector, cred ca e bun impreuna cu medicatia si 1-2 zile dupa, atunci are ficatul nevoie de el cel mai mult. Cand am luat personal antibiotice (n-a vrut doctorul sa-mi rupa gatu’) mi-a dat si hepatoprotector in paralel si dupa. La fel probiotice.

    @Marele Perete: nu sunt de acord cu ignoranta (asta daca vrei performanta, altfel e perfecta). Crescatorii din topul national numai ignoranti nu sunt, ia-i la rand si ai sa vezi.

  11. a devenit o moda sa ziceti sau sa scrieti ce da bine si nu ce credeti fara a fi cinstiti cu voi si cu ceilalti.ideia pe care o promoveaza unii adica fara medicamente,cat mai natural pt o imunitate mai puternica,e buna,dar asta se realizeaza treptat,in ani,nu dintr.o data nu mai tratezi porumbei si ii lasi sa colhae boala in ei,trebue sa reusesti sa.i pastrezi sanatosi prin metode naturale si asta mi se pare extrem de greu. eu personal cred k e o adevarata arta sa reusesti.

  12. pe aceste calduri daca scoti dimineata porumbeii o ora la zbor la revenirea in crescatorie cu siguranta vor sarii pe adapatoare moment prielnic de a adauga antibioticul de care avem nevoie. aceeasi schema o poti repeta si seara dupa zbor sau mai ai o varianta apa schimbata inaintea fiecarei mese cand porumbelul dupa ce termina de mancat se va duce la adapatoare sa se adape,

    pentru a nu risipi apa ar fi bine sa calculezi cam cata apa beau porumbeii dupa o masa sau dupa un zbor. 30 de pasari = aproximativ 1 l apa.

    diferite programe de zbor de la diverse firme pentru toate categoriile de zbor gasiti aici:

    http://clubulsportivcolumbofiliccfborsgeorge.sunphoto.ro/PROGRAM_PREGATIRE_PORUMBEI

  13. Parerea mea e sa incetam sa mai indopam porumbeii cu atatea tratamente , ceea ce le-am facut eu : vaccinul de paramixo .
    In rest le mai administrez vitamine de la farmacie , dar si naturale .. Nu m-am confruntat niciodata cu porumbei bolanvi , doar la inceput cu cativa care aveau varsat de vant.
    Tin sa cred ca am porumbei rezistenti , care cresc intr-o zona de padure , unde sunt selectati mereu de uliu .
    Porumbeii se afla in grija bunicilor , care nici hrana nu sau apa nu le mai administreaza in cotet , ci coboara ei singuri … asta datorita batranetii .
    Si vreau sa spun ca si la antrenamente nu prea am avut pierderi asa mari..
    Deci ceea ce am vrut sa transmit e ca mai bine ne bazam pe imunitate si sa nu mai indopam porumbeii cu atatea tratamente..

  14. batranetii bunicilor care nu mai pot urca in pod..

  15. Salutare! Foarte interesant subiectul avand in vedere ca in Ro inca nu am auzit de 1 cabinet veterinar sau 1 clinica veterinara care sa faca consultatii porumbeilor!!! Toata lumea trateaza “dupa ureche” ceea ce e trist. Porumvei sunt angajati la concursuri bolnavi cu toate ca nu prezinta semne clinice…etc. In Vest daca porumbeii la un concurs nu au venit bine sau sau crescatorul e nemultumit de starea pasarilor se prezinta la Dr. Vetrinar! Avand cu el proba de fecale care se examineaza parazitologic si ci bacteriologic si cativa porumbei cu starea generala mai putin buna! Se fac insamantari pe medii de cultura si antibiograma. Pana sa creasca ceva pe repectivele culturi Se examineaza porumbei si se fac frotiuri native (direct din ciocul porumbelului si din cloaca) si se incepe tratamentul. Dupa ce si au rezultatele la antibiograma se stie tratamentu pt sapt ce urmeaza! Antibioticele se combina pe mancare sau in apa (nu are importanta) de obicei dimineata. In apa care se da seara sunt Vitamine, Blizform, Ceaiuri. Pe mancarea de seara antimicotice. La sf tratamentelor se dau la porumbei probiotice. Puii trebuie sa fie vaccinati Obligatoriu !!!! de Paramixo si se primeste de la Dr. un certificat fara care nu se pot angaja laconcursuri (unele cluburi cer si adeverinta ca nu sunt infestati cu coccidii). O examinare completa la 1 porumbel costa aprox 70-80 € + medicatia Sa incerce un Medic Veterinar din Ro sa ceara la o asa examinare 100 ron. (ce credeti??? da faliment? ). Zboruri bune va doresc

  16. Sincer atatea medicamenta bagate in porumbei nu fac bine ! porumbelul care e la concurs trebuie sa aibe inima sanatoasa si plamani sanatori si asa mai departe ! daca a luat o boala si porumbelul e campion poti sa-l tratezi doar pentru matca dar in rest nu mai ai ce face ! Campion nu o sa mai fie !

  17. Referitor la cantitatea de apa administrata la porumbei, ideal este sa se dea ata apa cat beau porumbeii in apox 6 ore! Apa se administreaza de 2 x pe zi (mai ales in perioada de vara sau cand se fac tratamente) si numai dupa ce mananca sa nu stea medicamentul sa vitaminele in apa invechita! Ps. pt a avea pt a avea porumbeii sanatosi si pt a avea rezultate trebuie respectat un program si mancare buna !!! Nu sa stea toata ziua pe acoperisurile caselor si sa bea apa de la gaini!! Bafat ;)

  18. Fosbac a mai folosit cineva a dat rezultate???
    sunt in tratament cu ei si sunt curios :)

  19. cum a scris Ad sa tratam doar pe cei bolnavi ,nu pe toti laolalta…

  20. eu pun medicamentul in apa ,in doza recomandata si-l las toata ziua,fara sa decloraminez apa sau sa iau gritul.am porumbeii tun de sanatosi.folosesc usnegano,fosbac si endectocid(acesta din urma fiind niste picaturi pentru paraziti).vaccinez puii dupa 14 zile pana sa sara din cuib(folosesc numai columbovac in prima faza)iar in toamna nobilis de 80 doze pentru un an.nu va complicati viata cu tot felul de baliverne.daca producatorul nu precizeaza sa luati gritul ,inseamana ca nu este nevoie.antibioticul este periculos daca este doza mai mica ,in nici un caz daca este mai mare,nu se absoarbe tot.

  21. Intrebarea initiala a fost:
    “Cum se administreaza corect medicatia?”
    – nu exista numai un singur fel de a administra
    corect medicatia.
    -cel mai bine e sa ramanem intr-un sistem,
    adica sa folosim numai produsele unei singure
    firme SERIOASE.Aceste produse se potrivesc si
    se completeaza.O firma serioasa ofere informatii
    detaliate cum se combina si cum se administreaza
    produsele ei.Cu timpul acumulam experiente proprii
    cu aceste produse si putem elabora un plan propriu
    de administrare.

    Imi vine sa rad ca eu scriu despre medicamente,
    unde sunt expertii din fruntea clasamentelor….????
    Nimeni nu detine secrete, unii sunt informati si
    altii din pacate nu.

    Oricum, dragi incepatori :porumbeii se pot creste bine
    fara medicamente dar sport de performanta numai
    cu”apa.paie si bataie” nu functioneaza.

  22. Eu am recomandat din mai multe motive consultarea cu medicii veterinari ( cum toti se cred mai ceva ca doctorii e clar ca nu e bine!!!): analize de laborator ( doar in cazul asta se poate stabili care este tratamentul corect), asocierea produselor care nu se anuleaza unele pe altele, un dozaj corect si administrarea produselor o perioada de timp exacta… etc. Doctori veterinari foarte buni pentru porumbei de asta nici nu prea sunt, nimeni nu ii contacteaza! De ce sa te specializezi intr-un domeniu daca esti condamnat sa somezi?

  23. hai sa va spun ceva ,multi amici columbofili se plang ca porumbeii lor nu beau apa cu antibiotice,medicamente de tot felul,sa va spun de ce,pt ca multi columbofilI COCOLOSESC PORUMBEII de fapt le sufla in cur…scuze…mare greseala,….eu fac in urmatorul fel porumbeii mei cand primesc tratamente,indiferent de ce fel,primesc mancare dimineata,iar apa dupa ora 13,ii insetez,iar cand le pun apa o beau,si daca ar avea cianura in ea,apoi,se stie ca si vitaminele,la temperatura de peste 25grade,nu rezista mai mult de 90min,dupa care incep sa si piarda calitatile,la fel unele antibiotice precum gambakokzid ul nu trebuie administrat cu grit sau minerale de orice fel,ii este anulat efectul,ar fi multe de spus,singurul care rezista in apa de baut mai mult de 2 ore, este otetul de mere..in rest……..bafta

  24. Cazul cel mai intalnit : 1 plic (o doza) la 2 litri de apa .

    1 plic la 2 litri este calculat pentru 40 de porumbei .

    Daca 40 de porumbei beau 2 litri pe zi (primavara , toamna) , doza recomandata se respecta : se pune 1 litru dimineata cu jumatate de doza si 1 litru seara cu jumatate de doza .

    Daca 40 de porumbei beau 3 litri (vara ) , atunci se pun dimineata 1,5 litri de apa cu o jumatate de doza si seara 1,5 litri tot cu jumatate de doza . Se poate pune dimineata o doza in 2 litri , urmata de apa curata .

    Daca 40 de porumbei beau 1 litru de apa (iarna) , atunci se pune o doza intr-un litru la masa de seara .

    Inainte de a incepe un tratament , se verifica exact cata apa beau porumbeii si apoi se calculeaza exact dupa regula 1 doza = 40 porumbei ( de exemplu , daca ai 60 de porumbei dai 1,5 doze/zi , daca ai 100 porumbei dai 2,5 doze/zi , ….dozele fiind dizolvate in cata apa beau efectiv porumbeii)

  25. CEL MAI BINE II TI PE CUCURUZ SI CAND II CHIEPTUL MARI SI II GRAS II FASI SULAMA!DA-LI IN COLOSA DE MEDICAMENTI,AI!

  26. Sunt asa multe metode dar cel mai important este tratarea porumbeilor nu “ii bag la zbor ca si asa sunt bolnavi sa scap de ei”.
    Preferabil este evitarea pe cat posibil cu ceaiuri sau alte remedi naturiste.
    Parerea mea este sa administram individual cat de mult posibil , eu am 100 de pui nu va imaginati ca stau in fiecare seara sa dau pastile dar daca aveam un sfert sigur le dedeam doar atunci cand este cazul.Prefer medicamentele de la farmaiciile umane :medicamentatia la un adult la 40 de porumbei sunt cumultmai testate pana sa iasa pe piata.
    Cred cu tarie ca unele firme care produc produse columbofile “le mai lungesc” pentru a vinde mai ieftin.

  27. Amuzante unele comentarii.

    Asta e frumusetea columbofiliei, oamenii (de toate categoriile), porumbeii, cerul senin, soarele, noptile de vara ii care ii astepti la prima ora a doua zi de la vreun maraton si nu pui geana pe geana (cel putin asa sunt eu) si neprevazutul.

    Ce ar insemna sa stim cum se administreaza 100% corect medicatia?

    Ce ar insemna sa stim care cupluri sunt compatibile, care cupluri vor da campioni?

    Ce ar insemna sa stim care porumbel e mai bun, fara sa il angajam?

    Nu in ultimul rand, cum ar fi sa vaccinam de toate bolile (vorba lu Livian)

    Relaxati-va fratilor, dati cum credeti medicamentele, bucurati-va de neprevazutul/necunoscutul columbofiliei.

  28. daca o are-n gene-sanatatea=porumbelul n-are nevoie de vaccina…!

  29. la administrarea antibioticelor in apa nu se recaomanda ca apa sa fie de la robinet clorul continut de apa anihileaza actiunile antibioticelor , acelas lucru si daca primesc pastile individual trebuiesc adapati cu apa de la put sau apa plata , inainte de administrarea de medicamente in apa porumbeii trebuiesc insetati ca sa consume cat mai mult din cantitatea de apa preparata si eventual mai primesc daca sunt multi si au terminat toata apa ,in zilele calduroase apa cu medicamente nu trebui sa stea mai mult de 1 ora, apa calda cu medicament oxideaza facand mai mult rau decat bine iar in general apa preparata se va lua dupa cca 2 ore,dc. tratamentul este preventiv in continuare apa curata toata ziua daca au probleme de sanatate dupa prima administrare se va lua apa si se va administra apa preparata proaspat dupaamiaza .

  30. va salut!
    multi campioni din vest au ajuns sa zboare cu porumbei “imbunatatiti” an de an, exact pentru ca medicamentatia nu mai facea fata adaptarii bolilor la tratamente; multi dintre ei au “sacrificat” cativa ani din practicarea sportului columbofil (sa intelegeti rezultate sub nivelul cu care se obisnuisera) pentru a reveni la o imunitate naturala mai buna, o adaptare a porumbeilor la bolile prezentului. printre acesti campioni se numara nume mari, pe care ne-am obisnuit sa le vedem pe multe pedigree-e…
    nu cred ca se poate fara medicamente, doar ca trebuie gasita o linie de mijloc/ echilibru intre lipsa si abuzul de medicamente.

  31. Salutare ! Acum ar fi chiar culmea ca auzim la unul si altul ca le face nu stiu ce tratamente , sau le da diferite vitamine sa ne luam dupa ei ! Cel mai bine e pe cale naturala ! Fiecare crescator are metoda lui proprie ! Nu trebuie sa facem acum abuz de medicamente ! De exmplu la puii , ca sunt mai firavi , daca nu le faci tratamentu strict necesar si doza optima ai ocazia ca dintr un pui bun sa devina un ciuruc ! Vant in pene !

  32. Mereu vor fi pro si contra pe baza acestui subiect.
    Eu fac in felul urmator: In fiecare an inainte de sezon, tratez ptr Salmoneloza 10 zile, asa sigur stiu ca nu am boala. Apoi tratez ptr tricomonoza 3-5 zile. Mereu cand dau tratament pun praful in apa, si ma plimb prin toate compartimentele cu aceeasi adapatoare, este eficient si ieftin. In zilele de tratament porumbeii beau apa numai dimineata si seara, cand mananca. Pe parcursul zilei iau apa din fata lor. Daca doza de pe plic zice 1 plic la 1 L atunci asa administrez. Toamna tratez ptr viermi intestinali cu o pastila si gata.
    In rest apa schimbata zilnic dimineata si seara, iar in apa porumbeii primesc otet de mere – 1 lingura la litru, usturoi – 1 capatana in fiecare adapatoare, si miere. Fac asa zi da -zi nu si nu stiu ce este tricomonoza decat din poze si din carti.
    Voliera bine aerisita , nu am tratat niciodata ptr probleme respiratorii, am citit undeva ca cel mai bun tratament respiratoriu este aerul curat, si asa fac de atunci, fata volierei mele este pe jumatate numai din plasa, iarna nu inchid deloc. Mai folosesc si ulei de usturoi pe mancare saptamanal.
    Daca zilnic schimbati apa, + curatenie + otet de mere + miere va garantez ca problemele de sanatate nu vor mai aparea. De asemenea nu las porumbeii straini inauntru, iar cand acestia intra repede sunt inlaturati. Daca cumpar vreun porumbel verific in primul rand sanatatea, daca este bine il las cu restul , daca nu nu introduc.
    Eu asa fac si nu am probleme. Sper sa va ajute. Succes!

  33. antibioticile cel mai bine este sa se faca injectabil, nu pe cioc, nu in apa. si doza sa se calculeze dupa recomandarile producatorului ml/kg greutate vie ( animal-porumbel). eventual porumbeii se pot si cantari nu? de aia nu e bine sa tii sute, la sfarsitul zilei nu ai ingrijit bine nici macar unu.

  34. salut,am o femela nascuta in 2011 [arata bine]nu a ouat niciodata,care ar fi cauza? ms

  35. MIC GHID DE MEDICAŢIE LA PORUMBEI
    Reacţiile adverse ale medicamentelor de sinteză
    Autor: Dr.C.T.
    Vă propunem, pe scurt, expunerea unor aspecte mai puţin cunoscute ale farmacologiei columbofile şi anume posibilele reacţii adverse ale principalelor medicamente de sinteză administrate la porumbei.
    Cunoaşterea acestor detalii, vor ajuta columbofilii să administreze corect medicamentele şi să evite pe cât posibil, eventualele efecte negative asupra sănătăţii porumbeilor.
    ANTIPARAZITARE INTERNE
    În perioada năpârlârii, ouatului şi creşterii puilor (perioada de formare a penajului), evitaţi utilizarea antiparazitarelor cu substanţe active, pe bază de derivaţii de benzimidazoli, deoarece uneori pot cauza anormalităţi ale penelor, reducerea ouatului şi a procentului de ecloziune:
     ALBENDAZOL (Valbazen, Vermizol, Vermitan, Pastazol, Rombendazol super).
     FENBENDAZOL (Ascapilla, Panacur, SH-Fenbendazol)
     OXIBENDAZOL (Oxihelmint)
     THIABENDAZOL (Terahelmint, Thibendazol)
     FLUBENDAZOL (Singal, Rombendazol F, Flubenol, Solubenol)
     OXFENDAZOL (Synanthic)
     MEBENDAZOL (Telmin, Vermox, Mebenvet)
     FEBANTEL (Rintal,Avicas)
    Derivaţii de benzimidazoli, pot fi folosiţi, cu succes în celelalte perioade ale anului. Avantajul lor spre deosebire de alte antiparazitare (levamisol, ivermectine, praziquantel) este că pot combate atit nematodele (limbrici, capilaria, etc.) cit şi cestodele (teniile, panglica).
    LEVAMISOLUL (Stozzon, Dehelman, Belgawormac, Decaris, C.C.Ver ş.a) şi TETRAMISOLUL combat doar nematodele (limbrici, capillaria), iar dacă sunt administrate simultan cu hrana, pot provoca voma, de accea pe perioada tratamentului ( când levamisolul este administrat în apă sau individual se suspendă administrarea boabelor 12-24 ore înainte de utilizare şi încă 6 ore după utilizare) Levamisolul (în doza antihelmintică redusă la un sfert) are şi efect imunomodular.
    Puteţi folosi pe toată perioada anului ca antihelminic, fără reacţii adverse, produsul TOTAL (conţine pirantel pamoat şi praziquantel, care acţionează atât asupra nematodelor cât şi asupra cestodelor).
    Produsul ROMBENDAZOL SUPER (conţine albendazol şi avermectină) are avantajul că combate nematodele, cestodele dar şi paraziţii externi. Datorită albendazolului, nu se recomandă în perioada de năpârlire, ouat şi creştere a puilor.
    ANTIPARAZITARE EXTERNE
    Următoarele antiparazitare externe sunt foarte toxice pentru porumbei(păsări în general):
    DIAZINON(Diazol, Romparasect Forte, Neocidol, Scabizol)
    AMTRAZ (Taktic, Semcar)
    Se pot utiliza piretrinele naturale sau sintetice (Cypermetrin, Permetrin-Romparasect), Azametifos, Ivermectin (Endectocid, Rombendazol Forte), Abamectin, Moxidectin, extractele naturale din plante şi dioxidul de siliciu.
    ANTIBIOTICELE
    La administrarea:
    TETRACICLINELOR (oxitetraciclina, clortetraciclina, tetraciclina, doxiciclina) se va avea în vederea evitarea administrării concomitente de produse pe bază de calciu (grit, carbonat de calciu), magneziu, fier şi zinc (adăpători de tablă), deoarece ionii de calciu, magneziu, fier şi zinc, interferă negativ absorbţia din intestin a tetraciclinelor, rezultând o subdozare terapeutică a acestora în organism (se preferă adăpătorile de plastic). Doza terapeutică a doxiciclinei este de 75mg/porumbel / zi, când se administrează grit (calciu), faţă de 12mg / zi, când nu se administrează minerale,deci de circa 6,25 ori mai mare decit normalul.
    La administrarea prelungită a tetraciclinelor există riscul apariţiei candidozei digestive.
    La administrarea în apa dură sau la expunerea prelungită la soare, apa medicamentată devine maro/roz fapt reduce eficacitatea.
    Administrarea simultană de VITAMINA C şi tetracicline (oxitetraciclina, doxiciclina) creşte rata de absorbţie intestinală a tetraciclinelor de 3-4 ori,recomandindu-se administrarea simultană.
    Doxiciclina spre deosebire de alte tetracicline., este mai puţin toxică.
    AMINOGLICOZIDELE (Gentamicina, Kanamicina, Neomicina, Streptomicina, Spectinomicina, Amikacină, Apramicina, Framicetina) şi Polimixinele (Colistin) şi unele cefalosporine (Ceftiofur) nu se pot absorbi de la nivelul tubului digestiv, decât în proporţii foarte mici (1-5%) ceea ce le face utile doar în cazul infecţiilor locale, enterice (enterite cu E.coli, Salmonella, etc).
    În cazul infecţiilor septicemice, pentru a avea efect antimicrobian, ele trebuie injectate doar cu anumite precauţii (la porumbei, streptomicina şi colistinul injectate , provoacă apariţia blocului neuromuscular cu ataxii, paralizii şi chiar moarte), iar Gentamicina injectată este nefrotoxică.
    SULFAMIDELE (sulfadiazină, sulfadimidină-B.S, sulfametazină, sulfadimetoxină-Coccilyse, sulfametoxypiridazină, sulfaquinoxaleină-Coccistop, Sulfacoccirom şi sulfamidele potenţate cu timetoprim/ormetoprim – Biseptol, Cosumix, TSO, etc).
    Sunt considerate substanţe cu toxicitate redusă, cu acţiune bacteriostatică şi anticoccidienă. La păsări (porumbel) pot apare următoarele inconveniente:
     pot provoca greaţă ( nu se recomandă administrarea cu 3 zile înainte de îmbarcare)
     risc de refuz alimentar
     distrug flora comensală din intestine
     formarea de precipitate în apa de băut.
     diateză hemoragică în caz de supradozaj (sulfamidele au o pronunţată activitate hipocoagulantă şi pot provoca hemoragii masive) şi risc de nefrotoxicitate.
     risc de sterilitate prin afectarea aparatului reproductor (atrofie testiculară/ovariană)
     datorită inhibării anhidrazei carbonice, sulfamidele împiedică încrustarea cojii oului cu carbonat de calciu (apariţia de ouă cu coaja moale).
     eclozionabilitate redusă
     nevrită periferică
     pentru a avea cu adevărat un efect anticoccidien, tratamentul trebuie să dureze peste 7-10 zile.
    Pentru a evita aceste posibile neajunsuri, columbofilii trebuie să respecte cu scrupulozitate dozele exacte indicate de producător: nu se depăşesc 3 zile de tratament consecutiv cu sulfamide, iar vara în zilele caniculare nu se administrează sulfamide (în special sulfaquinoxaleină) după miezul zilei.
    În cazul terapiei anticoccidiene se poate utiliza ca alternativă TOLTRAZURIL sau AMPROLIUM, produs care nu are reacţiile adverse ale sulfamidelor.Fiind un antagonist al tiaminei (Vitamina B1) in timpul tratamentelor cu Amprolium evitaţi administrarea de B Complex timp de 5 zile şi înaintea zborurilor (cu minim 2-3 zile)
    NITROFURANII (Nitrofuran, Oxifuran, Furazolidonă-Nifuramicin, Furaltadonă-W.N, AS, Furacin)
    Se absorb din intestin în proporţie redusă (5-10%) având de obicei, doar o acţiune locală dar când mucoasa intestinală e lezată se pot absorbii în proporţii mari, provocând intoxicaţii (abatere, diaree, crize convulsive, insuficienţă renală, chiar sterilitate). Au fost raportate cazuri mortale la tineret.
    Se vor respecta cu stricteţe dozele prescrise de producător şi se va evita administrarea prelungită.
    QUINOLONELE moderne (Enrofloxacin, Ciprofloxacin, Pefloxacin, Norfloxacin, Difloxacin) dacă sunt administrate în cursul sezonului de zbor, mai mult de 3 zile, poate exista riscul apariţiei infecţiei cu Candida. Se va evita utilizarea lor în timpul ouatului şi creşterii puilor, deoarece poate apare moarte embrionară şi posibile anormalităţi ale cartilajului articulaţiilor la pui.. La Enrofloxacin(enrofloxarom) 10%, buvabil, doza actuală recomandată este de 2ml / litru apă / zi, 3 zile, sau individual 3 picături / pasăre / 12 ore.
    Derivaţii nitroimidazolici
    – DIMETRIDAZOL-Emtryl, Chevi-col,Alazol,CCP)
     METRONIDAZOL – Flagelstop, Columboviofort, Flagyl
     RONIDAZOL – Ridsol-S, Turbosole, Tricho-Plus, Ronivet
     CARNIDAZOL – Spartrix si alti:SECNIDAZOL;TINIDAZOL
    Sunt utilizaţi în tratamentul trichomonozei, hexamitiazei şi a infecţiilor cu germeni anaerobi (clostridium).
    Se va evita utilizarea Dimetridazolului în perioada de reproducţie deoarece scade fertiliatea masculilor (fenomen care nu se întâlneşte la folosirea metronidazolului).
    Supradoza de dimetridazol duce la incoordonare chiar moarte (vara în special cînd porumbeii beau mai multă apă medicamentată decît doza curativă)
    Pentru o bună şi corectă dizolvare a derivaţiilor de imidazol (în special metronidazol) şi datorită faptului că în România, apa potabilă e preponderent dură, se recomandă adăugarea suplimentară de Vitamina C 99% (1g / 2 litri apă) sau oţet de mere (5-10ml / litru apă) simultan.
    Dacă totuşi apa este foarte dură, se încălzeşte iniţial o mică cantitate de apă (300-500ml) la 45-50ºC. Se adaugă 1g Vitamina C şi apoi Metronidazolul, se amestecă şi apoi se complectează cu apă până la cantitatea necesară zilnic.
    Metronidazolul are o largă marjă de siguranţă putând fi utilizat în timpul creşterii, năpârlirii şi al sezonului de zbor.
    Se poate administra cu precauţie simultan cu AMPROLIUM.
    VITAMINELE
    Din punct de vedere al nocivităţii lor există vitamine care chiar în doze mari sunt inofensive pentru porumbei (Vitaminele B1 şi C).
    Vitaminele care se pot cumula şi da fenomene de hipervitaminoză sunt vitaminele A,D şi E la administrarea îndelungată şi în doze mari.
    Există şi vitamine care pot genera (şi accelera) fenomene patologice cum ar fi creşterea tumorală (Vitaminel B12 şi acidul folic) sau tromboza vasculară (Vitamina K).
    La administrarea în exces a Vitaminei D pot apare calcifieri vasculare în rinichi, testicul, ovare, pulmoni, etc.
    Vitamina E administrată timp îndelungat şi în exces poate duce la involuţia ovarului şi la oligo sau anizospermie la porumbei.
    CONCLUZII
    – Administraţi întotdeauna dozele corecte indicate de producător.
    – Nu măriţi sau micşoraţi dozele de medicamente după bunul plac al fiecăruia. Unele medicamente sunt foarte toxice pentru porumbei când se depăşeşte pragul terapeutic. Micşorarea dozelor (în special la antibiotice) duce la apariţia de tulpini microbiene foarte rezistente ulterior la aceleaşi antibiotic administrat anterior cu succes.
    – Când administraţi medicamentele în apa de băut, de preferat, dozele vor fi ajustate dependent de volumul de apă consumat de poumbei.
    – Dozele recomandate de producători sunt pentru apa administrată la temperatura externă de 18-20ºC. Utilizaţi mai puţină apă când temperaturile sunt scăzute şi respectiv mai multă apă când temperaturile sunt ridicate.
    – Dacă medicamentele sunt acceptate mai greu de porumbei în apa de băut, le puteţi administra pe boabe, amestecându-le în prealabil cu kefir, apă sau ulei, eventual şi cu puţin zahăr vanilat, în care caz medicamentele vor adera foarte bine la suprafeţele boabelor crescând asfel şi palatabilitatea acestora.
    – Evitaţi utilizarea antibioticelor “preventiv”. Antibioticele NU PREVIN NIMIC. Ele doar tratează infecţiile reale.
    – Utilizarea antibioticelor ar trebui făcută doar după efectuarea unei antibiograme (pe principiul “punct ochit-punct lovit”)
    – După vaccinare, NU administraţi tetracicline, tylosin sau gentamicină, deoarece sunt imunosupresoare. Se poate utiliza eritromicina (Eritrom), deoarece are un efect imunostimulator, eventual asociat cu Vitamina C şi E, extractul de plante KINGS HERBS chiar şi levamisol (în doza antihelmintică redusă la un sfert).
    – După efectuarea unui tratament cu antibiotice de orice fel, administraţi probiotice (ex.Kefir), Vitamina B Complex şi Tondigest, pentru refacerea florei intestinale şi stimularea apetitului.
    – Administraţi hrană (boabe) de bună calitate şi pe cât posibil necontaminată cu micotoxine (produse de mucegaiuri). Micotoxinele sunt substanţe foarte toxice care au efect extraordinar de negativ asupra sănătăţii şi formei sportive (produc ciroze hepatice, “ficat gras”, nefrite, etc.).
     Vitamina C se va administra obligatoriu înainte şi după zbor, în zilele caniculare, în timpul transporturilor, expoziţiilor şi în special în convalescenţă.
     După orice tratament cu substanţe de sinteză chimică sau de hrană (boabe) posibil contaminate cu fungi (mucegaiuri), administraţi hepatoprotectoare de bună calitate (ex. BEDGEN, HEPATOPROTECT, NEOMERIOL etc). “Ficat sănătos = performanţă sportivă”.

  36. Multi isi exprima tot felul de opinii!!!
    In timpul cand faci un tratament este bine sa le administrezi vitamine simultan cu tratamentul?

  37. Buna ziua! Am tratat porumbei maidanezi cu ochii umflati si inchisi, cu tricomonoza de se sufocau si le iesea in evidenta gatul ingrosat, porumbei care nu mai puteau merge de oboseala, cu medicamente umane. Am extrapolat dozele umane dupa urmatorul ghid: http://www.veterinarypharmacon.com/docs/507-Vet.drug-1-2010-6.pdf
    Este un ghid de calcule uzuale pentru practicianul veterinar. La pagina 42, punctul 9 se refera la ce ne intereseaza: Extrapolarea dozelor din medicina umana in medicina veterinara prin 2 metode ( metoda suprafetei corporale si metoda greutatii metabolice). La porumbei se foloseste extrapolarea pe baza suprafetei corporale, deoarece sunt animale de talie mica. Pentru a calcula suprafata corporala trebuie cantarit porumbelul si se foloseste formula de calcul cu radicalul de ordin 3. Aici se calculeaza radicalul de ordin 3: http://www.calculatorsoup.com/calculators/algebra/radical.php
    Eu am avut porumbei de 200 si 150 grame, adica 0,2 kg si 0,15 kg. Ridicand la patrat 0,2, obtin 0,04. Radicalul de ordin 3 din 0,04 este 0,341995. Inmultindu-l cu 0,1 obtin 0,0341995 metri patrati. Cu aceasta suprafata am continuat calculul dozelor (de metronidazol 250mg si doxiciclina 100mg, de la farmacia umana). In prospectul metronidazolului doza este 20-40mg/kg corp si zi. Am hotarat timp de 7 zile, cu prelungire pana la 10 zile in functie de gravitate. Calculul dozei dupa exemplul din ghid: 65 : 1,62 = 40,12 kg/m.p.
    0,0341995 x 40 (doza) x 40,12 = 54,8833576 mg/animal/zi. Deoarece am folosit doza maxima (40mg/kg corp), se poate si mai putin, deci am hotarat 50 mg/animal/zi de metronidazol (ca sa pot imparti pastila de 250 mg in 5 parti). Cum se imparte o pastila in 5 parti: pe o pipeta gradata se stabileste o doza fixa, cat poate inghiti porumbelul o data, cam 0,75 ml). Se ia 0,75 ml apa plata cu pipeta si se pune intr-o mica cutie de medicament. Se repeta inca de 4 ori. Avem in cutie 5 doze de apa plata, apoi dam drumul pastilei de metronidazol in cutie. Se dizolva repede. In fiecare dimineata am dat cate o doza cu pipeta pe gat. Pipeta se scufunda foarte incet pe gat in jos ca sa treaca de caile respiratorii.
    La fel am facut calculul pentru doxiciclina. In paralel, inainte cu vreo 2 ore am administrat extract de propolis si vitamina C picaturi . Extractul de propolis de la TisFarmaceutic are pipeta gradata in fiecare sticluta: https://comenzi.farmaciatei.ro/farmacie/sistemul_respirator/imunitate/extract_de_propolis_30_ml_tis_farmaceutic-p10042387
    https://comenzi.farmaciatei.ro/vitamine_si_suplimente/vitamine_si_minerale/copii/vitamina_c_picaturi_15_ml_natural_pharmaceuticals-p10017794.
    Am pus intr-un capacel 4-5 picaturi din fiecare, si 2 doze de apa (0,75 ml). Am amestecat apoi i-am dat pe gat o singura doza, pe a doua aruncand-o.
    Porumbeii s-au pus pe picioare si-au devenit incet-incet foarte vioi si … salbatici (adica tupeisti). Din a doua sau a treia zi incepeau sa manance. Mancarea era doar grau, deoarece pe celelalte cereale scria un procent de glucide, ceea ce nu au voie in tricomonoza. Tricomonadele se hranesc cu glucide, transformandu-le in acid lactic.
    Acum porumbeii sunt afara, nu mai intra in casa, doar vin si mananca la geam.

  38. Buna ziua. Am avut un caz care avea gatul umflat de tricomonoza, care nu se putea scoate, deoarece nu era pe limba sau in gura. Deschizand ciocul se vedeau urme slabe in gat. In paralel cu tratamentul de mai sus am dat cu albastru de metilen adanc in gat in jos, cu un betisor de urechi. Plangeam de ciuda c-o sa inghita tricomonadele, dar mi-am dat seama ca nu se desprind decat cele moarte, deci nu se vor fixa pe alte organe. Abia dupa 6 zile au inceput sa se desprinda si sa elimine tricomonadele in fecale. Am constatat ca umflatura de la gat se micsorase (desi era tare la palpare). Apoi a intrat pe pipeta ceva branzos si un pic albastrit de la “metilen”. Am uitat sa spun c-am modificat pipeta, am scos sticla din pompita si am pus un pai de cocktail taiat, fixat in pompita cu banda de teflon, care l-a ingrosat. Deci era un pic “taietor” la capat. In paralel cu diminuarea umflaturii au inceput excrementele albicioase. Nu este vorba de urina alba de pe excremente verzi sau negre, ci de excremente verzi deschis de tot, aproape albe. Tricomonade moarte si inghitite, erau expulzate. Porumbelul era vioi, cu pofta de mancare, desi este vorba despre un aschilopat de 150 gr, care nu avea sanse.
    Sper sa va fi fost de folos! Numai bine!

  39. Oho, ceva rabdare si daruire. Cam multa munca si matematica avand in vedere ca exista medicatie speciala pentru porumbei, probabil si mai eficienta. Oricum, interesant, felicitari.

  40. Vitaminele dau o mare energie corpului, pofta de activitate, insomnie. Nu se administreaza seara. Cine vrea sa vada cum e, sa ia personal vitamine seara. Eu incerc totul pe mine. Doctorul de familie mi-a spus sa nu iau vitaminele proprii seara, explicandu-mi de ce.
    Hepatoprotectorul se poate lua continuu toata viata, ba chiar este indicat mai multe luni la oameni. Maica-mea il ia continuu de cativa ani buni, dupa recomandarile doctoritei ei. In definitiv este extract de seminte de armurariu, silimarina, ceva natural. Este ca si cum ai consuma aceste seminte zilnic.
    Unele antibiotice (de ex. gentamicina) pot duce la IRA (insuficienta renala acuta) si la IRC (insuficienta renala cronica), altele pot “activa” Clostridium-ul intestinal, facandu-l patogen (tratat cu metronidazol). Etc.
    Probioticele intestinale mor la doua saptamani.
    TINIZOL este un medicament bazat pe tinidazol (derivat de nitroimidazol), de la farmacia umana, o alta medicatie pentru tricomonoza. http://www.zentiva.ro/our-products/pages/html-leaflet.aspx?ItemId=225
    numai bine!

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *