Salut. Am o mare dilema, dar pentru inceput am sa prezint putin situatia poate intelegeti mai bine unde vreau sa ajung. Eu am in prezent 15 perechi de voiajori, tin sa precizez ca nu particip la concursuri pentru ca nu am timp sa fac pregatire si restul cu ei… ii tin doar de placere si cresc porumbei de 10 ani, timp de 8 ani am tot facut selectie dupa culori si tot felul de criterii in special din 3 perechi care scoteau pui foarte sanatosi, puternici si culori foarte frumoase, restul puilor ii vindeam sau ii dadeam la copiii care stiam ca o sa ii ingrijeasca.

Lasand povestea la o parte in toti acesti ani nu am cumparat niciun porumbel si cu ce aveam din propria voliera nu am avut pierderi decat 1 cel mult 2 pui / an si maturi 2 sau 3 iarna pana sa-i inchid in sezonul rece pentru ca eu ii tin undeva la tara , unde pe timp de iarna vine uliu si soimul de ii fugareste toata ziua. De 2 ani in coace am inceput sa cumpar cate 4/5 perechi pe an acestia fiind cumparati din Arad de la un crescator care participa la concursuri cat si de la alti vanzatori.

Pana aici e totul ok, aici e marea dilema din cele 4 perechi in 2010 am ramas cu 1 mascul iar din cele 5 perechi din 2011 la fel mai am doar o porumbita si inca nu a venit zapada si frigul pentru a-i inchide, nu inteleg de ce ai mei sunt foarte greu de prins de catre uliu sau altceva avand pierderi foarte mici intr-un an pe cand din cei cumparati din 8 porumbei am ramas cu 1 in maxim 3 luni, tin sa precizez ca am fost martor la cateva atacuri de uliu si chiar daca aveau o luna sau mai mult de cand erau la mine si au zburat cu stolul erau obisnuiti cu voliera cu tot dar cand venea uliu si se baga in ei cei cumparati se desparteau de stol si inevitabil in 90% din cazuri il prindea atunci sau in alta zi.

Nu inteleg de ce porumbeii crescuti si selectati de mine se “comporta bine” cu rapitoarele atat maturii cat si puii raman in stol si nu fug ca bezmeticii iar cei cumparati mai devreme sau mai tarziu sunt toti prinsi in doi ani la rand… poate cineva a mai patit la fel…cel putin mie mi se pare destul de ciudat.

Pavel