Salut. Am o mare dilema, dar pentru inceput am sa prezint putin situatia poate intelegeti mai bine unde vreau sa ajung. Eu am in prezent 15 perechi de voiajori, tin sa precizez ca nu particip la concursuri pentru ca nu am timp sa fac pregatire si restul cu ei… ii tin doar de placere si cresc porumbei de 10 ani, timp de 8 ani am tot facut selectie dupa culori si tot felul de criterii in special din 3 perechi care scoteau pui foarte sanatosi, puternici si culori foarte frumoase, restul puilor ii vindeam sau ii dadeam la copiii care stiam ca o sa ii ingrijeasca.
Lasand povestea la o parte in toti acesti ani nu am cumparat niciun porumbel si cu ce aveam din propria voliera nu am avut pierderi decat 1 cel mult 2 pui / an si maturi 2 sau 3 iarna pana sa-i inchid in sezonul rece pentru ca eu ii tin undeva la tara , unde pe timp de iarna vine uliu si soimul de ii fugareste toata ziua. De 2 ani in coace am inceput sa cumpar cate 4/5 perechi pe an acestia fiind cumparati din Arad de la un crescator care participa la concursuri cat si de la alti vanzatori.
Pana aici e totul ok, aici e marea dilema din cele 4 perechi in 2010 am ramas cu 1 mascul iar din cele 5 perechi din 2011 la fel mai am doar o porumbita si inca nu a venit zapada si frigul pentru a-i inchide, nu inteleg de ce ai mei sunt foarte greu de prins de catre uliu sau altceva avand pierderi foarte mici intr-un an pe cand din cei cumparati din 8 porumbei am ramas cu 1 in maxim 3 luni, tin sa precizez ca am fost martor la cateva atacuri de uliu si chiar daca aveau o luna sau mai mult de cand erau la mine si au zburat cu stolul erau obisnuiti cu voliera cu tot dar cand venea uliu si se baga in ei cei cumparati se desparteau de stol si inevitabil in 90% din cazuri il prindea atunci sau in alta zi.
Nu inteleg de ce porumbeii crescuti si selectati de mine se “comporta bine” cu rapitoarele atat maturii cat si puii raman in stol si nu fug ca bezmeticii iar cei cumparati mai devreme sau mai tarziu sunt toti prinsi in doi ani la rand… poate cineva a mai patit la fel…cel putin mie mi se pare destul de ciudat.
Pavel
Cred ca raspunsul se gaseste chiar in text,in cazul de fata in 8-10 ani s-a facut selectia pentru supravietuire,in alte crescatorii se selecteaza porumbeiii pentru concursuri,rezultatul :ce mai buni cursieri nu sunt si cei mai buni supravietuitori,iar cei mai buni supravietuitori nu sunt si cei mai buni cursieri.Porumbeii dv-stra sunt buni supravietuitori,nu ar fi rau sa-i si zburati cat de cat sa vedeti cum stau si la capitolul zboruri.
Referitor la cei cumparati,abia dupa cateva generatii se adapteaza si se modeleaza dupa porumbeiii bastinasi.”Cumparaturile” trebuie sa se aclimatizeze,sa se selecteze dupa noul mod de viata,pana nu vor face acest lucru vor fi net inferiori vechilor porumbei.Pentru a realiza o “infuzie” cu succes trebuie adus porumbei care se “aseamana” (corp,agilitate,inteligenta,mediu de viata,etc.) cu porumbeiii proprii sau varianta cu selectia pana cand se obtine ce vrem (varianta a doua necesita mai mult timp,rabdare,nervi,etc).
Se pare ca fiecare “neam” de porumbei se dezvolta in functie de crescatoria in care creste. Am scris “neam” pentru ca nu este neaparat necesar ca toti porumbeii sa fie din aceeasi familie. Este bine stiut ca nicaieri nu vom gasi 2 crescatorii cu acelasi mod de ingrijire a porumbeilor sau aceleasi conditii de mediu. Si acum sa incerc sa dau o expicatie concreta la nedumerirea ta. Ai spus ca ai achizitionat de la crescatori care merg cu porumbeii la concursuri…crescatorii care participa in competitii tind sa protejeze mai mult porumbeii impotriva rapitoarelor si astfel in afara zborului de antrenament din jurul crescatoriei porumbeii nu mai hoinaresc liberi ci sunt acomodati sa se intoarca in crescatorie,lucru care se pare ca se transmite si la pui. Din ce am inteles eu porumbeii tai sunt obisnuiti sa hoinareasca toata ziua si acesta este aspectul crucial de antrenament in fata rapitoarelor si exact cum ai spus se observa imediat in comportamentul porumbeilor;zbor rapid in stol compact si in zig-zaguri efectuate in mare viteza. Totul tine de modul in care au fost crescute si intretinute familiile de porumbei din care provin cei pe care i-ai cumparat tu!
Salut pavel.Parerea mea este ca porumbeii crescuti la tine ,,sunt mai bine invatati,, avand ca exemplu parintii lor.Adica in caz ca vine uliul puii se vor tine intotdeauna dupa parinti,pe cand cei cumparati vor fugi indepartandu-se de stol.Tu trebuie sa imperechezi un porumbel cumparat cu unul de-al tau.De exemplu un o porumbita crescuta la tine si un porumbel cumparat.Porumbelul se va tine dupa porumbita care ea fiind invatata se va duce cu stolul. Cu prietenie Octavian!
incearca sa-i bagi la zbor si atunci vei intelege mai bine.
Nu se stie ce aveau porumbei dar sa vazut ca porumbei tai sunt mai buni si sa nu mai cumperi tot felu de porumbei. Eu nu am cumparat decat 1 mascul de cand cresc eu porumbei :D.Bafta si vant in pene!!!!
poi ai tai sau obisnuit cu uliu , aia din arad fiind pe teritotiu strain , si cn stie in arad acolo de unde i-ai luat tu nu or fi vazut uliu daca cresctorul ii crestea in oras, si daca le-ai mai fct si cva la pene pana i-ai invatat e clar;)
poi aici este vorba de faptul ca porumbeii respectivi nu-s obisnuiti cu atacurile de uliu din zona ta doarece ei nu aveau “probleme” de astea sa zicem de ex la arad…..si de asta se comporta diferit,deoarece nu stiu cum sa reactioneze in aceste situatii.Ca sa nu mai ai probleme de aku incolo faci o matca si tine acolo porumbeii cumparati ca asa nu se merita sa dai bani pe ei si dupa aceea sa tii i-a uliu
intereseazate de pradatoarele din zona din care iei porumbeii si dupa aia iei o decizie
acum nush ce s zic dar cred ca depinde de porumbel si si asta e un dezavantaj ca se despart de stol eu de exp am 4perechi de porumbei si din aceea uliul mia loat doar 1 porumbei batrini si
2 pui si eu stau la sat intro zona cu multe rapitoare..si cred ca la anu vor fi mai multe:(dar bafta..
salut. toamna-iarna porumbeii sunt mai alergati de catre uliu deoarece hrana o gasesc din ce in ce mai rar. tinand cont ca porumbeii cumparati nu zboara de mult impreuna si nu sunt obisnuiti cu reactia stolului tau cand apare uliul. mai mult ca sigur se despart devenind o tinta mult mai usoara pentru el. asa imi explic eu pierderile foarte mari.
Salut, a dat drumu la porumbei noi si au plecat la stapanul de unde i-a cumparat :)). Nu i-a prins nici un uliu .
Mi-a luat vorba din gura Bogdan Vlaicu. :)
Am observat si eu acelasi lucru ca Pavel. Chiar acum 2 zile ma uitam la porumbei cum zboara si deodata au cotit brusc plecand intins sfaraind de viteza. Cu ei era si un strain care a ramas in urma de parca era din alt film. Dupa vreo 2-3 secunde am auzit un suierat puternic si a aparut uliul in picaj, dinspre soare (e smecher).
Alta observatie care confirma total ce spui in articol: cand ma apucasem in 2003, aveam porumbei locali si porumbei adusi de la Bucuresti. N-o sa uit niciodata ce masacru a fost intr-o zi de decembrie cand le-am dat drumu dupa multe zile de stat inchisi, si i-au abordat atat soimii cat si ulii. In ziua aia, am avut 6 pierderi, toti din porumbei de Bucuresti. Aveau aceeasi varsta cu cei locali, erau crescuti in aceleasi conditii si aveau acelasi antrenament – concluzia finala: nu depinde doar de mediul in care cresc, ci am impresia ca se imprima cumva si genetic aptitudinea asta de a supravietui, si mai ales: se rafineaza dupa fiecare generatie.
in legatura cu comentariul nr 6.Iti spun sincer ca si in oras sunt foarte multi soimi…..
nimeni nu-ti vinde ce are mai bun doar daca lichideaza crescatoria! intelegi?
Porumbeii tai sau experimentat.au invatat metodele de atac ale uliului.In aceeasi situatie sunt si eu…nu concurez si nu le-am facut program de zbor,asa ca stau cam toata ziua pe afara.au parte uneori si de 2-3 atacuri pe zi mai ales ca am padurea aproape.In schimb cunosc cativa crescatori care concureaza si au program strict la porumbei iar uliu le-a invatat programul.cand ii scoate la zbor,masa ,,selectionerului” e asigurata. multa bafta tuturor
In fiecare an am avut unul 2 sau poate mai multi porumbei pripasiti care din diferite motive nu mai plecau spre casa lor.La fiecare atac de uliu soim sau alta pasare rapitoare primii disparuti ghici care erau? Porumbeii care nu imi apartineau si care nu erau aclimatizati cu zona in care locuiesc, deci cred ca trebuie mult timp pina aclimatizezi alte pasari cumparate de la alti crescatori si mai ales din alte zone! Succes in continuare si sper ca raspunsul meu sa te ajute in a deslusi acest mister!
Nu am inteles si nu reiese daca porumbeii cumparati au fost luati de pui sau maturi. Puii ar fi trebuit sa se integreze mai bine in formatia de zbor, sa faca “corp comun”. Pa
Perfecta dreptate Nr 1. Nimic de adaugat..
mi se intampla si mie .eu cred k ink nu sunt invatati cu stolul. si cand vine uliul zboara k nebunii si se pierd .
apoi pleak la stapanul de inainte de ai cumpara
asa e.si eu am cumparat un mascul de la un crescator care zboara.l-am luat de pui anul trecut si am observat acelasi lucru.cand da uliul el se desparte de stol si zboara bezmetic.tin sa precizez ca uliul are cuib la mai putin de 300 de m de voliera si uneori bate cu aripile in plasa volierei sa intre la porumbei.
masculul achizitionat avea voliera la marginea orasului unde nu prea da uliul
salutare porumbeii straini sau cumparati nu ar sa vboare in primul sezon niciodata lafel ca cei care sunt deja in stol sau ca si puii crescuti la tine. pentru ca puii toi invata sa zboare alaturi de parinti si de catre ceiilanti membri ai stolului. si ca oricare puii invata miscarile si zborul alaturi de stol.dar oricum uliul isi fixseaza intotdeauna tinta si va merge pe aceia fie ca are sanse sau nu.acest fapt e demonstrat stiintific .asa ca dc cumperi puii incearca sai cumperi de mici si sa invete sa zboare alaturi de stolul tau
vint in pene si suces in continuare
eu am porumbeii din mai multe surse si toti zboara la fel cand trece uliul , in stol compact in zig zag ca nebunii dupa care se indeparteaza dar fara sa fie alergati pt. ca in zona mea decat trece dar nu ataca niciodata . cu toate astea porumebeii reactioneaza destul de bine . trec zilnic si vrabieri si porumbari si daia mari de gaini
mult succes in continuare
imi poate spune cineva ce linie e acel mascul de 2008 de la noi achizitii?
si mie mi s-a intamplat exact la fel.
cresc porumbei de 6ani si in toti acesti ani o singura data am avut prilejul sa vad cum uliu imi ea un porumbel,dar dupa 4 ore spre surpriza mea porumbelul statea pe trapa de intrare,era cu pieptul sfasiat un pic,in rest am asistat numai la dezamagiri din partea uliului,mentionez ca stau intr-o zona frecventata de uliu cu 3 lacuri cu stuf ,si padure prin apropiere, depinde acum ce viata au dus la vechiul propietar,poate omuletu nu le dadea drumul afara,agilitate,inteligenta,mediu de viata si astea isi pot spune cuvantul
Tu zici ca ai cumparat 4-5 perechi de porumbei pe an.
Ce varsta aveau cand i-ai cumparat ?
acei porumbei au plecat acasa pentru ca oricat ar zbura cu stolul ei tot mai mult trag la casa lor
La inceputurile mele fara pregatire de columbofilie(doar mostenire de cativa porumbei de la fratele meu), poate din instinct sau nu stiu ce am cumparat doar porumbei care m-au impresionat sportiv. Daca nu am pus mana pe cei care zburau cumparam cu bani grei un porumbel din grad 1 de rudenie (tata, mama, frate, fiu). Si nu eram decat la liceu. Am avut rezultate frumoase pe atunci dar nu se stiau din cauza lipsei ceasurilor constatatoare, era placere pura. Dupa ce am mai crescut am inceput de fapt sa fac prostii. Am invatat ce sunt liniile, rasele sau susele cum spun altii ca Stichelbaut seamana asa, Bricoux altfel, Delbar domne’ uite asa, si tot asa…. De fapt asta e greseala noastra. Ne place atunci cand ajungem la un nivel… sa ne dam spectaculosi. La belgieni si restul… nu exista asa ceva. Si ei se mira de noi de unde scoatem atata prostie cu liniile astea. Sa tineti minte , nu pierdeti timpul ca este scump. Exista liniile anumitor porumbei de la unii crescatori care fac performanta inalta la nivel national sau international. Cautati familiile anumitor porumbei(si nu crescatori care si ei cumpara sau aduc multi porumbei si ce nu le place vand la fraieri) foarte buni zburatori in multi ani pt ca aceia stiu sa faca performanta si tot aceia stiu sa supravietuiasca, deoarece dea lungul anilor acestia stiu sa zboare si in acelasi timp sa se si fereasca “de natura” nu numai de rapitori. de aceea la aceasta ora sunt cautati si cu bani multi porumbeii de maraton de 2 zile.Pt ca au forta de zbor(peste 1000km) stiu sa se fereasca de ploi, furtuni, rapitori, braconieri…etc). Aceste familii de porumbei cautati si faceti orice este posibil sa achizitionati de acolo. Nu mai umblati dupa himere, gen columbodroame, licitatii pe ” crescatori”, etc. cautati campionii ca aceia sunt cei care inving inclusiv natura. Invatati sa cumparati si veti fi columbofili mari. Este adevarat ca este greu, dar si mai greu pe umerii nostri este timpul din viata noastra care nu poate fi cumparat. Acei porumbei sunt selectati sa se descurce in orice situatie. Deci exista si porumbei care stiu sa se fereasca de rapitori si sa zboare si bine, ca asltfel nu ar putea sa zboare ani la randul(inclusiv in jurul crescatoriei si in toate anotimpurile). acei porumbei dupa parerea mea sunt cei care pot zbura cel putin 1 etapa de peste 1000km in fiecare an, de ce nu 2-3.
Un comentariu excelent! Mi-a placut mult si “Ne place atunci cand ajungem la un nivel… sa ne dam spectaculosi.” :)) Wow cat de adevarat.
Cred ca ai dreptate, porumbeii care stau o zi sau mai multe pe drum sunt cei mai buni supravietuitori pentru ca ei scapa de atacurile rapitoarelor si in conditiile in care sunt deja foarte obositi, nemancati, insetati, etc.