1) Imediat dupa intarcat ,incercati sa faceti puii cat mai blanzi ca sa-i puteti prinde oricand fara stres. Din cand in cand puteti sa-i puneti si in cos pentru o ora. Cu cateva boabe, cosul trebuie sa devina un “prieten”, a doua lor casa.
2) Puii vor zbura cat mai mult in jurul casei,dar cu program. Trebuie sa invete semnalul de chemare si sa intre imediat in cotet, dupa aterizare.Puteti face “lansari” de la coltul strazii sau de la marginea satului.In felul acesta ei isi cunosc mai bine imprejurimile si fac primele incercari de orientare. Nu fortati nimic!
3) Scopul antrenanentelor
-Obisnuirea porumbelului cu zborul de distanta si cu problemele pe traseu
-ameliorarea conditiei si a orientarii
-castig de rutina si siguranta la zbor
-selectionarea unei echipe care va reprezenta crescatoria
4) antrenamentul pt.pui(un exemplu)
Incepem cu 30 de zile inainte de prima etapa
-distanta cca 10 km. Lansari din toate punctele cardinale o data in grup si o data individual. Puii invata sa se orienteze. Observati porumbeii si faceti notite.
-distanta cca 25 km, mergem in directia zborulor o lansare in grup si una individual,vor apare primele cazuri-problema, eventual repetam,-prima selectie.
– distanta cca 50 km, o data in grup , o data individual eventual repetam .Acum se vede deja cine va fi in echipa.
-Mai aveti timp,curaj si porumbei? Incercti o proba generala cca 80 km. Daca si aceasta reuseste puteti merge cu curaj si sperante la primul concurs.
Multumesc pentru completari competente. Felix
Pentru cei cu mai putin timp liber, cred ca lansarile in grup pot fi sarite, trecand direct la individuale care conteaza cu adevarat pentru selectie si orientare. Altii spun ca din contra, lanseaza in stol pentru ca n-au timp sa ii lanseze individual pana dispar la orizont. Cred ca lansarile in stol nu le ajuta prea mult comparativ cu cele individuale, si ma refer la lucrarea orientarii si curajului, nu la simplul antrenament fizic pentru care merge si la stol.
Ca o alta completare: intr-un an nu am apucat sa mai zbor puii nici pe cont propriu nici cu clubul, iar primul zbor l-au avut ca yearlingi anul urmator direct la 175 km cu clubul si pe catastrofa. Sosirile in prima zi au fost cam 60%, din cateva cupluri venind toti puii (2-4 frati). Experimentul asta extrem mi-a dat de gandit: nu cumva ne stresam prea mult cu antrenamentele?
Andrei, o sa raspund scurt… Ne omoram porumbeii cu antrenamentele, iti spun eu! Si cel mai bun exemplu il pot da pe cel experimentat de mine in anul acesta, prima etapa cu puii (locatia mea = 135 km).
Din lipsa acuta de timp, nu am reusit sa fac porumbeilor decat un singur antrenament, direct la aprox. 25 km aerieni, cu stolul. Am lansat 28 de pui, 3 din ei mi-au sosit loviti, 2 fiind foarte grav si unul atat cat sa-l incurce pt. prima etapa (pana la urma l-am angajat).
In fine, peste 4 zile de la antrenament, am imbarcat 25 de porumbei si tot atatia am avut si sositi! Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca 3 din ei nu aveau nici o pana crescuta… Si ca bonus, sosirile au fost excelente, porumbeii au intrat stol, viteza foarte buna (dupa calculele mele undeva la 1370m/min), primii 15 s-au strans cam in doua minute, iar ultimul porumbel era acasa dupa o ora si ceva de la sosirea primilor porumbei!
Deci… iata ca se poate si fara antrenamente! ;)
eu zic ca e un mare noroc.urmariti la columbodromul Corabia anul asta ce s-a intamplat.
Toti copiii “jansen” sunt pierduti.Dupa finala o sa vedeti in clasamentul AS un gutan.Despre ce vorbim??
Da Corabia asa cum a inceput asa o sa si scufunde. La antrenamente s-au pierdut 100 porumbei iar la prima etapa s-au pierdut iarasi 100 de porumbei ,am urmarit imbarcarea la etapa a doua si nu sa imbarcat nici macar unu din cei 100 lipsa la prima etapa .
Oare chiar asa sa fie nu sa mai intors nici unul ? Din cite stiu eu oamenii au dat din cei mai buni porumbei .
Acum inainte de derby au ramas in jur de 90 porumbei si cu toate ca nu stie nimeni ,incerc sa prezic ceva : o sa vedeti ca au ramas porumbeii crescatorilor celebrii ca sa se poata vinde la licitatii la preturi piperate,ca vezi doamne tot ei au porumbeii cei mai buni.
Dar asteptam sa vedem daca am dreptate.
bine spus..
punctul 1—- excelent sfat
–~~~~2 —-este ok dar, nu neaparat necesar ei vor zbura oricum in jurul casei indepartandu-se din ce in ce mai mult.Puii trebuie sa zboare de placere si nu de steag.
~~~~~~3 —- intrutotul de acord
~~~~~~4—–Aici sunt mai multe de spus:
– primul antrenament se va face numai dupa ce porumbeii vor dispare la orizont la fiecare eliberare aproximativ o saptanana consecutiv
– distanta va fi ceva mai mare pentru o selectie riguroasa iar lansarea, individual sau cate doi—20 km repetare la 40 km cu lansare obligatoriu individual.
IMPORTANT: atunci cand se incep antrenamentele porumbeii trebuie sa fi avut facut vacinul si eventual celelalte tratamente si trebuie sa arate o forma buna.
P.S. Este adevarat ca uni au porumbei ff buni care vin direct din concurs, care si claseaza ff bine insa aici vb de marea majoritate care nu isi permit sa cumpere acesti porumbei si care prin munca lor vor sa creasca in valoare.Respect si stima pentru acestia, acestia sunt adevaratii columbofili.
Cu respect, un umil columbofil… zic eu, ce nu respecta intrutotul cele de mai sus dar care face o selectie mult mai dura ce implica mult mai multe pierderi pana la concursuri.
vorbiti de distante de 135-175 de km…..cand in moldova se vb de 750km cu pui ….acolo trebuie oare antrenament
Mentionez ca de la 200 se sare la 500 -600-750 km…. trebuie antrenamente….. pana la 300 km in Moldova sunt antrenamente ;)
Faceti lansari individuale si veti evita pierderile la concursuri.Lasati prostii si fricosii sa se piarda,asta in cazul in care vreti sa faceti sport.la zborurile scurte vin toti gramada,dar la zborurile lungi trebuie sa aiba taria sa se rupa de stol.Cum ii invatati de mici asa ii veti avea pe tot parcursul
Eu anul asta cu puii din prima serie am facut antrenamente de la 7, 13, 25, respectiv 60 km.
Cu cei din a doua serie am facut doar doua antrenamente de la 9 si 60 km.
La zborurile oficiale au venit mai bine cei din a doua serie.
Probabil din cauza naparlirii mai avansate a celor din prima serie, dar nu numai. Pierderi pana acum – dupa 2 antrenamente cu clubul + 3 zboruri oficiale – zero.
Eu sunt de parere ca 2 antrenamente sunt suficiente inaintea lansarilor cu clubul. Primul sub 10 km pentru a-si “seta” orientarea.
Iar apoi mai este vorba si de selectie. Daca ii antrenam din 5 in 5 km – o metoda data de cineva mai demult pe site – o sa avem in cotet o multime de porumbei care vor veni dar nu vor clasa niciodata.
Importanti sunt doar aceia din a doua categorie – care claseaza – asa ca sfatul meu e sa faceti o selectie cat mai dura. Porumbeii se inmultesc repede.
Bafta!
Mircea-Galati,
Salut toti columbofilii globului.
Nu sunt adeptul antrenamentelor la pui, si nici a concursurilor. Consider ca este o chestie puerila din care deriva numai necazuri fara niciun avantaj, si o sa dezvolt:
-contactarea tuturor bolilor din masina de transport;
-puii sunt mici si stresul este prea mare pentru fragezimea lor;
-consider ca nu-i ajuta cu nimic, orientarea si istetimea o mostenesc genetic, casa si-o fixeaza prin antrenamentele zilnice in jurul acesteia;
-de pierderea sau intrarea in forma nici nu poate fi vorba ca exista o iarna la mijloc;
-se pierd pui din familii foarte bune si valoroase, pui care pot deveni campioni, si care chiar devin dar nu in crescatoria noastra;
-consider ca muncesc prea mult pana cresc un pui, ca apoi sa-l arunc singur si de bunavoie pe apa sambetei;
-sa nu uitam ca sunt si la marea naparlire si sufera foarte mult, sunt nervosi si stresati;
-aduc bolile in voliera si le transmit si la adulti, incat trebuie sa tratezi si sa muncesti pana in iarna sa scapi de ele;
-chiar daca ai facut antrenamentele, primavara, inainte de
sezonul competitional, o iei de la inceput,…si ar mai fi.
Pentru ce toate astea? si ca sa nu mai vorbim de stresul, munca si timpul nostru pierdut.
Mai bine in timpul asta ne rezolvam problemele in voliera: imbunatatiri, curatenie generala, tratamente, si prefer sa alint puii cu hrana buna si sa mi-i pot apropia mai mult pentru a dobandi dragostea de casa, de voliera.
Nu am vazut deosebiri intre cei antrenati si cei neantrenati de mici.
Concluzia: nu sunt pentru antrenamentele puilor, consider timpul pierdut si nenorocire de porumbei, atat pui cat si adulti, parerea mea, fiecare este liber sa faca dupa bunul plac, si cum considera ca-i mai bine.
Inima buna.
Foarte bune argumentele lui Mircea! Totusi n-as ierna puii fara o minima selectie, macar pana la un 100 Km.
Asta cu naparlirea m-a mirat si pe mine de fiecare data: de ce crescatorii sunt foarte atenti cand vine vorba de naparlirea maturilor in timpul etapelor, dar la pui foarte putini isi pun problema ca amaratii aia de pui sunt golasi si cu penele de avant aruncate chiar in toiul sezonului. Si mai sunt si pui.
D-lor, fiecare avem posibilitatea sa alegem. Uneori din lipsa de timp si bani, spunem ca nu merita facut antrenamente cu puii. Eu personal fac multe antrenamente cu pui, antrenamente de seara, dimineata, amiaza cu schimbari de directie si cu lansari individuale. Domnilor, cei mai tari crescatori din Vest, isi zboara pui foarte dur, si a-m sa va dau cateva ex = SM- Onoadi face antrenamente cu lansari la diferite ore, inclusiv cu lansari tarzii incat puii sa ramana afara peste noapte( urmaritii rezultatele in ultimii zece ani, si veti intelege multe) BH- Peteo zboara fondul cu puii (multiplu campion national) SJ- Solontai zboara puii foarte dur(uitativa sa vedeti intrari la etapele de viteza de anul acesta, si pt cei care spun ca nu are concurenta in Sj ii rog sa caute clasamentul de la Nitra zona de Vest din 15 mii de por. si cu vreo 60 de km in spate sa va faceti o parere ce inseamna valoare) AR- prietenii mei Habaci si Burca fac o multime de antrenamente( multipli campioni nationali) TM- Stan M+Ilie M zboara fondul cu pui(campioni nationali) . Va intreb de ce, acesti campioni isi zboara pui? Au prea multi si nu stiu cum sa scape de ei? Sau aceste zboruri chiar ii ajuta pe pui, prin dezvoltarea musculaturii, intarirea psihicului, selectarea celor capabili sa faca norme, si nu doar o etapa. Daca vrem sa invatam si sa crestem, haideti sa invatam de la campioni, care arata in practica ceea ce pt. multi dintre noi sunt doar teorii. Va saluta cu respect Ionut Lucaci. http://www.familialucaci.weebly.com
Topicul asta avea sens cateva saptamani mai devreme … deja s-au desfasurat cateva etape cu puii la majoritatea cluburilor.
salutare tuturor,eu personal cred ca face bine macar cateva antrenamente pentru dezvoltarea orientarii si a psihicului.Pt pozitia 6, dar te rog frumos sa ne vorbesti si de rezultatele celor din moldova cu puii,cati s au intors din cei imbarcati dupa saltul asta de 400km????
Eu nu pot sa cred ca antrenamentele pot dauna, sau pot fi nefolositoare. Nu e logic. Fara antrenament se pot pierde porumbei valororosi in primele etape si cu un antrenament adecvat, dimpotriva, creste valoarea si performanta unor pasari mai putin inzestrate genetic. Sa nu vorbim de exceptii, de marii campioni care sunt deasupra tuturor regulilor, pentru ca noi nu putem avea numai din acestia. Nimeni nu ma poate convinge ca ” omoram porumbeii cu antrenamentele”, daca acestea sunt judicios planificate.
Antrenamentelu sunt bune,se invata puii cu cosul,cu transportul,invata sa traga acasa,sa intre dupa ce a sosit.
Personal,este primul an cand antrenez pui si tot primul an in care am porumbei voiajori.
Sunt multi columbofili care spun ca nu au mers bine in primavara porumbei care nu au fost cat de cat miscati ca pui.
Cel putin 3-4 antrenamente, 10-30-70-100
interesante comentarii!intrebarea mea este daca acesti pui care fac fondul mai dau randament dupa 2 ani,mai precis la varstele de 3,4 ,5 sau 6 ani .’?pun aceasta intrebare pentru a ne crea o idee despre ce ne putem astepta dupa epuizarea prematura a puilor.daca doriti puteti propune acesta intrebare ca si TOPIC. multumesc!
D-le Nicusor, cu permisiunea dumneavoastra vreau sa va dau 2 ex cum ca porumbeii trebue zburati ca pui si cum ca puii zburati fondul nu se pot epuiza si sunt capabili sa zboare ani la rand si sa faca super rezultate, si mai ales sa realizeze norma la maraton palmares, cea mai grea categorie in conceptia mea. 1- MAN- cel mai valoros porumbel de maraton in 2011 din Bihor, care realizeaza in 2011 loc 2 MARATON PALMARES NATIONAL, loc 3 AS MARATON PALMARES NATIONAL 2-REBECA- in 2009 aceeasta femela reuseste sa se impuna la CLUBUL MARATON ocupand loc 2MARATON FEMELE TRANSILVANIA, loc 2 SUPER AS MARATON FEMELE TRANSILVANIA, loc 3 SUPER AS MARATON NATIONAL FEMELE, loc 19 MARATON NATIONAL, in 2010 aceasta femela urca pe podiumul national ocupand loc 3 NATIONAL MARATON PALMARES, in 2011 reuseste din nou o super performanta ocupand locul 4 NATIONAL MARATON PALMARES PE 3 ANI. Acesti porumbei au facut norme si la alte categorii. Rog anticipat pe cei care cunosc porumbei cu rezultate asemanatoare, dar care nu au zburat ca pui sa nii prezinte, ca sa putem face o comparatie. Cu respect Ionut Lucaci.
buna oameni buni , zborul cu puii este ff necesar, zborul trebuie sa fie educativ , un fel de gradinita, prescolari, invatarea cu plianta , prinsi si introdusi in pliante chiar daca nu sunt zburati, adica eliberati din plianta chiar si in interiorul crescatoriei, eliberarea in stol la primele zboruri, da curaj tinerilor, trezim simtul orientarii , chiar daca e ceva nativ , matematica fara exercitiu nu exista, ff bun exemplul dat de fam lucaci , crescatori care antreneaza puii si rezultatele acestora , vezi marile cluburi sportive , centre de tineret si juniori, asa ca …… mai ganditiva , puii trebuiesc ajutati , totul sa fie o joaca , dar cu un final supert , sanatate si numai bine
daca nu-i zbori ii pierzi in primavara .daca ii zbori pierzi multi in toamna.Cum e mai bine ?dar nu asta e problema …problema este unde sunt puii pierduti si in general porumbeii pierduti ?2-3 la mine ,2-3 la tine …dar restul????s-au pierdut deja in 3-4 etape mii de porumbei .UNDE SUNT ?La noi in club-club mic-suntem maxim 20 de crescatori si avem pripasiti maxim 20 de pasari dar am pierdut in 3 etape 200.UNDE SUNT ?
Parerile sunt impartite si asa vor ramane.Antrenamentul cu puii, pana la 100-200 km, categoric nu poate dauna, fiind chiar benefic si indicat.
Cu privire la zborurile multiple cu puii la 500-600-700 km, personal consider ca reprezinta doar o mare fortare de nota.Asta nu inseamna ca nu se pot realiza.Puii se intorc acasa, uneori cu rezultate remarcabile, dar cu ce pret?2-3 ..10 exemple de rezistenta a acestor pui in timp sunt doar exceptiile care confirma regula.Daca s-ar forma o linie de astfel de porumbei, care sa reuseasca constant palmares fond ca yearlingi la crescatori diferiti, nu as mai posta acest comentariu.Sau, daca exista, m-ar interesa si pe mine cativa pui.
Pentru cei care doresc stele cazatoare, dar care sa cada cu o viteza fulminanta si sa le asigure o glorie de un sezon, se poate incerca si un zbor de 1500 cu puii, poate, peste 2-3 ani.
Multi dintre noi uitam sa avem rabdare..Iar rabdarea, de cele mai multe ori, se rasplateste.
P.S.Ati observat cumva ca, dupa 3-4 etape de concurs, timpul de zbor “de placere” al puilor se scurteaza vizibil?
DOMNU IONUT s-au afisat palmaresele pe trei ani si noi nu stim?
Ganditi-va putin,ce ar fi fost daca Mesi sar fi apucat de fotbal la 15 ani cand incepea cat de cat sa se maturizeze?ar fi mai ajuns un asa fotbalist?daca nu incepea de cand era mic sa conduca mingea…si sunt multe alte exemple
Un lucru e cert antrenamentele nu au cum sa dauneze ba din contra mareste performanta indiferent ca e om,porumbel s.a.m.d
Stiati ca un sprtiv campion ca sa ajunga campion face intodeauna antrenamente in + fata de colegi lui?si de aici pleaca si logica cu antrenamentele…
Orcum antrenamentele sunt benefice dar nu mai mari de 250 km ptr un puica dupaia sar putea sa cadem in extrema cealalta de epuizare prematura,niciodata nu putem compara un porumbel matur cu un pui in km parcusii la o cursa dar putin acolo e necesar.
Daca colegi nostrii din moldova duc pui la 800 km,maturii ii duc la 1000 vi se pare corct ca un matur sa zboare doar 200 km in +,eu nu cred
toate cele bune!
Stimate domn de la com 21, rezultatele de la maraton palmares pe 3 ani nu sa-u afisat. Dar va pot spune o solutie pt. gasirea rezultatelor care va intereseaza. Cautati crescatori, sau in cazul nostru porumbeii cu maraton palmares pe 2010, dupa care accesati centralizarile pe fiecare judet la categoria care va intereseaza, si ii cautati pe cei care in 2010 au reusit palmaresul, calculati punctele, dupa care puteti face un clasament. Da e o munca de ”chinez batran” dar cand vrei sa gasesti ceva … nu te lasi. Blade salutari de la al vostru prieten Ionut Lucaci.
Am vazut ca in anii in care am facut 3-4 etape de concurs cu puii( pina la 350 km.), cei ramasi, cu clasari sau nu, in primavara urmatoare ca yearlingi au mers foarte bine. In schimb daca anul trecut nu am zburat puii, anul acesta mi-am dat seama imediat ca au fost destui carora le-am dat mincare toata iarna degeaba. Daca in echipa de zbor(vaduvi in cazul meu), bagi doar porumbei testati nu risti asa mult sa vezi boxe goale doar dupa 3-4 etape. In legatura cu fondurile la pui, parerea mea este ca, cine are pasari care se preteaza, o poate face, cine nu sa se abtina pentru ca deziluzia va fi pe masura. :)
Instinctul de întoarcere este ereditar.
Fie îl au, fie nu, dar antrenarea puilor pe distanţe mari poate avea de multe ori rezultate catastrofale, care pot fi evitate. Lăsaţi puii să se maturizeze, făcând cu ei multe lansări scurte!
http://porumbei-campioni.blogspot.com/2011/08/antrenamentele-cu-puii.html
buna tuturor. totusi desi sunt N pareri despre ce ar trebui sa facem si ce nu, parerea si convingerea mea este ca puii trebuie antrenati in primul an de viata pana undeva la 200-250 de km. de ce? isi vor ascuti simturile, isi vor forma imunitatea la anumite boli pe care mai mult ca sigur le vor contacta mai devreme sau mai tarziu , si nu in ultimul rand se vor maturiza mult mai repede decat daca ar zbura doar in jurul crescatoriei, si sincer prefer sa nu iernez un pui chiar daca provine din parinti cu rezultate daca el insusi nu demonstreaza ca isi merita locul si boxa si mancarea pentru care multi dintre noi facem o multime de sacrificii sa o cumparam. asa ca daca e sa se piarda se va pierde ori in primul an ori in urmatorul, si cum spunea un coleg mai sus, un sportiv de performante trebuie sa inceapa de tanar, si chiar daca va sta in repaos peste iarna , in primavara va sti ce are de facut si nu se va uita ca cioara in nuca nestiind in ce parte sa o apuce. deci eu personal , si nu cred ca sunt singurul, am ajuns la concluzia ca decat 100 de pasari cu semnul intrebarii, mai bine 30 cu sperante de performanta
MULT SUCCES TUTUROR SI ,, LASATI PORUMBEII SA ZBOARE,,
in Bihor primul om care a zburat porumbeii individual cu 2,3 pene aruncate,este un bun prieten de al meu,dar acel om ca si mine nu i zboara ,la 2,3,10km.ii zboara direct la 100-130km individual.ei ce spuneti??la inceput a pierdut multi acum de abia 1sau 2 din 40-50 porumbei.la fel fac si eu,iar cei ramasi chiar daca au intarziiat la concursuri, ii am pe toti acasa….
@ioan: suna bine ce spui. Intrebarea mea este: in cati ani a ajuns la acel nivel prin selectie?
porumbeii i a importat acum 8,9 ani si cam de 5,6ani,ii zboara in acest fel,dupa care ii zboara cu asociatia e in varsta si are timp,dar repet la inceput a pierdut,,cu sacul,,vb dansului.dar azi direct de la 100km 2,3 pene schimbate,pui care inca piuiau,a pierdut 1 sau 2.cu respect ioan
D-le Ioan, si eu locuesc tot in Bihor, ne spuneti si noua cum va numiti, atat dumneavoastra cat si domnul mai in varsta, ca sa vedem rezultatele pe centralizari, ca sa ne putem face o parere despre ceea ce dumneavoastra ne spuneti ca faceti cu pui. Cu respect Ionut Lucaci.
Buna ziua,sunt incepator si as vrea sa imi raspundeti la o intrebare.Am 4 porumbei voiajori care au 1 an si as vrea sa-i ,,bag,, la un antrenament.Ce distanta imi recomandati? Mentionez ca nu i-am zburat niciodata:) dar au un an de cand sunt la mine
d le lucaci ma numesc ioan M,ia gandeste te bine ,prietenul tau,iar pe prietenul meu il cunosti si tu,nu mai dau nume e un om in varsta in varsta a fost si presedinte de asociatie multi ani,chiar inaintea lui Marius Tunduc…..
Am zburat puii de la 8 km spre suceava dupa eam bagat spre bacau la vreo 18-20 dupa le am facut 1 individual la 13 km spre suceava…dupa care am bagat 5 pui direct marasesti 120 km , am bagat 5 me au vnt 2 a 2 a zi..dupa care nu a mai vnt nici unu.Ceilanti puii mai mici eam bagat direct Bacau 35 km am lansat 12 si me au vnt 4 in prima zi,1 dupa 1-2 ore unu dupa 2 ore si 23 min si inca 2 pe la ora 5 -6.A 2 a zis me au mai vnt inca 3 si dupa nimica…care o fi cauza????
Am zburat pui direct la 16o km distanta dintre cernavoda bucuresti si am avut supriza sa mi se antoarca doti 4 adevaru ca nu stiu la ce anterval ca eu mam dus cu alta treaba si am venit acasa abea peste 2 zile si iam gasit an cusca pe toti
sal! consider benefice antrenamentele cu puii, dar nu excesive. antrenamente cu obisnuirea cosului, de la distante scurte pana la maxim 200 de km, ca si antrenament lansari colective si individuale…
TREBUIESC ANTRENATY CA DACA ITI ZBOARA 10 MINUTE DEGEABA I DUCI CA NUTI MAI VINE NMK AI MEI ZBOARA IN JUR DE 2 ORE
Nu sunt prea cunoscut si vreau sa raman asa dar dau un exempla o femele din 2009 tardiva nezburata anul respectiv anul viitor la fel lasata acasa in 2011 am bagat-o direct la 500km a venit peste 3 zile a fost un experiment apoi am bagat-o 700 a venit a 2-a zi m-am mirat dar nu sunt multi porumbei care pot face asta . Deci nu cred ca ar conta prea mult antrenamentul mai mult porumbelul .
Buna ziua am vazut toate comentarile sh nu stiu ce sa mai zic eu sunt incepator am porumbei d 2 ani sh nu iam bagat in zbor delok prima data cand leam dat drumul uni sau pierdut dar au venit am inceput cu zborul in jurul crescatoriei iar dupa maxim 10 km individual.datim o metoda cum sa antrenez pui anul acesta astept comentari astept
Buna ziua,sunt incepator si as vrea sa imi raspundeti la o intrebare.Am 4\ porumbei voiajori care au 1 an si as vrea sa-i bagla un antrenament.Ce distanta imi recomandati? Mentionez ca nu i-am zburat niciodata:) doar in jurul casei … puii de 3 luni la ce distante trebuie zburati pentru prima data? in stol? si apoi individual ?Sunt incepator va rog ajutatima
Ioanut eu am dus pui la 5 lunu la 25 km la o aluna iam dus la 70 de km si la amandoua antrenamentele leam dat drumu individual si an stol si miau venit
“dar fiecare face cum vrea el”
Am porumbei. De. Zece. Ani. Dar. Nu. Sport. Decit ornament. As. Vrea. Si. Eu. Un. Raspuns. La. Cati. Luni se. Poate. Duce. Pui. La. Antrenament. Si. Cum. Sa. Le. Dau. Drumul. Astept. Un raspuns. Multumesc
D-lor , am o intrebare . La cat timp se baga pui la zbor dupa iesirea afara , eu am schimbat pui mwi cu puii unui columbofil si la 2 saptama a ajuns sa dispara din raza satului . Pot sal bag la 25 km , sungur fara stol ?
Am si eu o nelamurire ot zbura un tardiv fara al duce la antrenamente?? Astept raspunsuri
Salut lume! Unul singur stier ce zice si ce face! Musunoiu Mircea!!! Restul vreti rezultate,sa castigati.Fam Lucaci i se vede autoritatea in a dialoga,dar nu stie ce zice,altul ca Messi se antreneaza de mic copil.Hai sa va dau exmplul Un amic de club a concurat cu pui si uul din acest pui s-a pierdul a zburat la alt coleg CU ACEL PUI acel coleg bate tot e cel mai bun porumbel!!!! Deci puii nu sunt prosti si au orientare ,dar le trebuie timp sa se maturizeze,MIe mila de voi caci,scoateti sute de pui le dati “bani” mancare sii pierdeti asa va trebuie….Se antreneaza puiul metodic,cos,stol,individual dar le trebuie timp
Salut!
Daca ar fi dupa mine as interzice concursul cu pui la distante mari.
dar cu ce te deranjeaza pe tine concursul cu pui poti sa-i tii akasa ca nu te obliga nimeni sa-i zbori …..stefan
Salut!
Unul comenteaza despre Messi? Vad columbofilii mai cu experente doar cred ca au experente. Hai sa vorbim de Messi?! Daca era dupa minte voastra de columbofilii Messi era exclus din lot caci Messi a fost un copil bolnav,nu crestea si a trebuit medicamente sa poata evolua,,DA VOI VORBITI DE O SELECTIE DURA?Stiti ce vorbiti? Doar unul Mircea zice ceva intelignt,pui trebuie sa creasca,sa se dezvolte in armonie, si daca am 1 pui si urmez un program de hranire corect,antrenament lenjer nu cred ca aveti voi sansa cu pui vostri ce i zburatii 300 km..De ce sa pierd pui valoros pentru ca se pierd nu ca sunt proti si ca trebuie sa avem rabdare cu ei..
RABDARE