Stimati colegi, Barbu Corneliu este numele meu, cresc porumbei de 40 de ani, in mediu rural. Detin si baza teoretica in cea ce priveste cresterea, ingrijirea si medicatia lor. Am participat la lucrari de incrucisari intre rase, testarea de diverse medicamente, diverse masuratori biometrice si comportamentale asupra acestor pasari deosebite. In timp am colaborat cu diversi practicieni, medici veterinari si alti mari iubitori ai porumbeilor.
Am creat chiar modele de adaposturi, fise de evidenta de urmarire in timp. Am incercat promovarea porumbeilor (ameliorati ca rasa) pentru consum, in mediul rural, am ridicat greutatea metisilor rezultati prin diverse incrucisari. I-am protejat cum am putut din cauza diversilor daunatori, (inclusiv voliera de mari dimensiuni). Am ajuns la un moment dat sa posed peste 300 de exemplare, diversi metisi de porumbei voiajor cu alte rase mai grele. In timp, cu durere am constatat ca medicatia specifica nu ma mai ajuta in rezolvarea problemelor de zi cu zi, cu toata colaborarea mea cu medici si laboratoare de specialitate.
Lucrez intr-un colectiv de cercetare (altceva decat animalele), dar acum cred ca “inclin steagul” in privinta porumbeilor.
Am acces la internet, dar nu am o adresa proprie de web sau email. Sunt inscris de putin timp intr-o filiala pentru zbor, am renuntat, deoarece am constatat ca nu am timpul necesar si nici suportul material si financiar pentru a face performanta. Hibrizii rezultati in ultimul timp au fost selectati pentru frumusete si greutate, rezisteta la boli etc.
Problema cea mai mare este ca medicamentele aflate acum in uz, nu prea mai sunt folositoare din cauza modificarilor survenite in sfera agentilor patogeni, diversificarea lor, modificarea tulpinilor de virusi, asocerea si coabitarea mai multor bacterii, atacul simultan pe exemplare slabite de: stress (zboruri prelungite, rapitorii s-au inmultit) sau alti factori vatamatori (apa si hrana contaminate chimic).
In anul 2010 am intalnit cel mai puternic atac asupra porumbeilor a diversilor factori patogeni, culminand cu acest mare necunoscut (pentru mine) care produce un zgomot respirator, slabire accentuate, lipsa poftei de mancare.
Porumbeii au fost toti vaccinati, au primit medicatie adecvata. Nu am inregistrat multe decese, dar acest zgomot nu dispare, nici deshidratarea, fecalele sunt apoase cu mult verde si alb. Exemplarele cele mai afectate sunt cele tinere, ajung sa nu se mai poata hrani si nici nu mai pot zbura, vomita hrana introdusa manual de catre om.
Examenul de laborator a aratat un koctail de stafilococi, viermi, bacterii, probabil si un agent intracelular.
Saptamana viitoare am sa duc la ROMVAC cateva exemplare pentru diagnoza si studiu (nu este pentru prima data).
Propun includerea sau colaborarea unui medic specialist pentru acest site, deoarece am observat ca numerosi columbofili se confrunta cu probleme asemanatoare.
In final, va multumesc daca ati avut timp sa cititi emailul meu si va relatez ceva interesant din punct de vedere comportamental.
Porumbelul pe care-l am acum in studiu (voiajor-sport/2010) cu simptomul prezentat mai sus, l-am hranit la mana 3 zile, iar acum (nu este pui) se tine dupa mine prin camera, sta pe rama de la laptop cand scriu sau citesc articole. Cand privesc la TV, vine langa mainile mele, dar sforaie ca un motan in timpul respiratiei. A crescut intr-o comunitate mare de porumbei. Dupa trei zile de tratament (nu-l comunic ca nu stiu daca va fi bun) a inceput sa suporte lumina intensa si zboara apatic spre locurile mai inalte din camera, dar este foarte slabit, nu bea apa, nu se hraneste singur (incearca numai graunte mici), nu are nici o pareza si nu riposteaza cand pun mana pe el, raspunde la zgomote.
Nu astept nici un raspuns, adresa este de la serviciu, am vrut doar sa arat ca in mediul rural sunt deosebite probleme cu pasarile si cu porumbeii in special.
Totusi ID-ul meu este Barbu_Corneliu50
Voluntari
Cu deosebit respect
Corneliu BARBU
Acest email era de prin februarie, imi cer scuze pentru ratacirea lui, intre timp poate ati rezolvat problema. Nu ar trebui sa ne punem intrebari cu privire la medicamente ci cu privire la conditiile de viata oferite porumbeilor in primul rand. Daca acestea nu sunt bune, nu-i vor salva de boli toate medicamentele din lume. Din poze mi se par cam multi porumbei si boxe sau cusca de dimeniuni reduse si cumva neaerisite?
M-am confruntat si eu cu asa ceva si se pare ca problema o reprezinta lipsa suficienta a aerului pe timpul noptii datorita numarului mare de porumbei.In momentul in care am modificat aerisirea si cu parere de rau i-am eliminat pe cei care nu si-au revenit dupa tratament astfel de probleme nu au mai aparut.
pentru zgomot respirator -slabire cred ca ar trebui sa le faci un tratament cu orniqur 3-5 zile.. problema ta sar putea sa o ai si de la numarul mare de pasari in hulubaria aceia
am si yo aceasta problema,,iar cnv mi-a zis sa le dau usturoi(mentionez ca acest “sforait” apare doar la unii pui),,,as vrea sa stiu daca este usturoiul bun pt “eliminarea” acestui “sforait”?Numai bn!!!
Vorbiti romaneste fratilor…nu inteleg nimik…oricum trebuie sa ia tupeu si posibilitate financiara ca sa poti tine mai mult de 300 de exemplare….de mine e cel mai bine am 14 porumbei ,2 pui scosi azi si vreo 4 oua
am si eu un pui cu aceste probleme , atunci cand respira face zgomot dar am incerput sa ii administrez oxitetraciclina injectabil 0,2 de 3 zile si incepe sa-si revina
Daaaaa, in primul rand ar trebui puse la punct conditiile (un hranitor si adapator adecvat, numarul de porumbei, curentii de aer, calitatea hranei, vitaminizarea, stresul care vine si in urma aglomeratiei din crescatorie si multe, multe altele).
Un tratament pentru caile respiratorii puteti incerca cu ornispecial, lincospectin, gambazin, enrofloxacina.
Multa bafta la lucrarile de incrucisare intre rase, testarea de diverse medicamente, diverse masuratori biometrice si comportamentale asupra porumbeilor si sper sa scapati de problemele medicale cat mai repede posibil.
Raspuns pt alex: usturoiul ajuta sitemul imunitar sa lupte cu boala dar nu o trateaza, cum fac antibioticele.Daca vrei porumbei cu o imunitate buna nu abuza de antibiotice.
Da-le usturoi!
incearca injectabil – baytril-ul cred ca e cel mai puternic…
Incerca sa mai scapi din porumbei. E din cauza aglomeratiei.Ai prea multi omulee…..ai 200 ??cati ai?? http://marius1995r.sunphoto.ro/
daca au si viermi si stafilococi si haraiala e grav.ai multi omoara tot ce e slabit si nu mai prindeti sau oblojiti porumbeii sport de se lasa pe la voi ca uite ce va fac si asta este valabil pt toti.ori ii hraniti o zi apoi le dati drumu ori omoratii imediat si mancatii altfel va mananca bolile,eu unul sunt de acord ca un porumbel de al meu care cade la oricine pe voliera sa fie prins si eliminat pt ca este ori prost ori bolnav si nu mai este loc pentru el prin voliere.acum nu stiu daca este si cazul dvs cu voiajorul dar este un sfat bun consider eu.pai ia o usor cu mecicamentele si pe rand dar te va costa.deparaziteazai mai intai apoi curatai un pic cu enrofloxacina sau orice inlocuitor, cred ca au si salmonela dupa cum zici gainat verzui cu alb ,apoi injecteazai cu spactam sau lincospectin, mai zice un domn mai sus inca un vaccin apoi lasota in ochi apoi paramixovacol dar pauza de cateva zile intre tratamente si in pauza multe vitamine si minerale .au nevoie mare porumbeii tai de tratament dar si de vitamine, minerale, calciu, daca ajunge toamna cu umezeala peste ei asa sunt gata dusi.
incearca sa mai reduci din porumbei k ai prea multi…
la mine pui de anu asta cind cinta scot un zgomot de parca am broaste in voliera nu porumbei,ori corzile vocale sunt in formare ori ceva e in neregula,in rest au comportament,zbor,hrana,penaj normal.stie cineva ceva despre chestia asta?sa incep sami fac griji ?
omu creste porumbei de 40 de ani si probabil are experienta mai multa decat majoritatea care postati aici, numai un medic veterinar specializat pe porumbei ar putea sa ii dea un sfat, cred ca domnul Tudoran de la romvac e singurul care il poate ajuta.
cam multi porumbei si cusca..lasa de dorit..chear daca stau pe afara trebuie si putina ventilatie..
cgiar ca sunt multi porumbei dar mie imi plac asa ca sa iti traieasca
selectie dura , dar sanatoasa-trebuie elimina-ti porumbeii cu probleme de sanatate.
@ Mirela28
Daca in rest sunt sanatosi,nu trebuie sa-ti faci griji,trece.
felix
anu asta prin primavara am trait 4 luni de cosmar cu toate bolile posibile dintr-o achizionare noua asa ca momentan pina si un paduche ma sperie cu toate ca prefer tratamentu naturist nu indopati de pastile nu prea ma incinta asteptarea altor simntome deja de 2 saptamini fac ca brostele in timpu cintatului pe linga huruitu normal ,alte simntome nu mai au,maninca,zboara si se bat ca la puscarie.
AI UMEZEALA IN VOLIERA? DACA AI PUTINE SANSE SA FIE SANATOSI PORUMBEI BAFTA !!!!!!! http://meszaros.sunphoto.ro
Eu nu inteleg cum unul ca “donluciano ” asta , care are si el porumbei de 3 saptamani , se incumeta sa dea el sfaturi unui om care are 40 de ani de experienta si ii spune ca are prea multi. De curiosi , intrati pe site-ul lui si vedeti ce gutzani creste , si el se da mare filozof pe site-ul asta. Inteleg , e libertate , spunem fiecare ce vrea , dar consider ca omul cand cere un sfat , sa-l primeasca intr-adevar de la cineva care cunoaste , nu de la un copil de 16 ani care creste por de 3 sapt.
Si referitor la cei ce spun ca sunt prea multi , nu mi se par multi , atata timp cat sunt liberi , stau afara si iarna , isi creaza o imunitate , iar natura isi va face selectia . Sunt altii care au 60 por in 4 metrii patrati , asa ca omul chiar are destul spatiu.
IN PRIMUL RAND ,va salut. as avea si eu o problema se trata de salmonela asa cred pentru ca porumbeii nu prea mananca ,gainat apatos,bea multa apa,si lasa pana in jos .
Eu sunt in spania si am gasit pe un site ca columbovet este medicamentul ideeal pentru aceasta boala. as vrea sa stiu parerile voastre , va multumesc mult .SUCCES IN TOATE SI VANT IN PENE.
Pentru coment.21 si 22
Si cu 40 de ani de experienta poti face o seria de greseli,
o stiu pentru ca am deja ceva ani in spate.
Incepatorul “donluciao” are dreptate. Pentru cotetul
deplorabil numarul de porumbei este evident prea mare.
Ligheanul acela care este si “adapator” si vas de baie unde
probabil au acces si restul animalelor din curte plus cele salbatice,este greseala cea mai mare fiind un focar de
infectie si reinfectie. Despre medicatie… nu vreau sa intru
in polemica….
Da… columbovet e medicamentul perfect pt asha ceva. ;)
Buna ziua,
Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat pentru porumbelul meu…a fost gasit in fata unui bloc acum aprozimativ o saptamana..nu este foarte mic…si totusi nu se hraneste singur…trebuie hranit manual ..nici macar apa nu bea singur….de 2 zile starea lui s-a inrautatit…okisorii nu ii mai poate tine deschisi, cand ii deschid eu sa ii curat ii curge un lichid ca un puroi…are ochii foarte incarcati…respira foarte greu…noaptea se zbate pentru ca nu poate respira si nu poate dormi…este ffff moale desi are unele momente cand zburda pe langa mine..am discutat cu un medic veterinar si mi-a spus ca st sanse f mici sa traiasca…acest medic nu l-a vazut fizic, mi-a transmis la telefon in urma deschierii mele..m-a sfatuit sa incerc sa ii administrez o doza fff mica de antibiotic in painica uda si sa vad ce rezultat are…i-am pus astazi antibiotic cat un varf de scobitoare si a avut o perioada de timp in care a zburdat…a tinut okii deschisi, ba chiar a sarit singur din cutia lui..credeti ca poate rezista? i-am administrat si visine in ochisori, si vad ca dupa ce ii pun ii poate deshide…mancarea nu o vomita, mananca fortat …ce parere aveti? il pot salva? ce as mai putea sa ii fac? va rog mult ajutati-ma.
multumesc
daca nu ai ce face incearca sa l salvezi.dai un pic mai mult antibiotic maine dar si mai multa hrana .visine nu i poate face decat bine la ochi asa ca, continua sa i pui.antibiotic 5 zile ca i f slabit apoi daca rezista dai vitamine neaparat.sa ne scrii daca scapa.
da-le chevimulin pastile timp de 5 zile,si dupa a doua pastila incep sa-si revina.te rog sa incerci macar cu unul si ai sa vezi rezultatul
Va multumesc mult de tot pentru raspunsuri. Din pacate, azi de dimineata cand m-am dus la el ii curgea pur si simplu un fel de puroi desi isi tinea ochii inchisi.. poate totusi picaturile si antib isi fac efectul, ca si la oameni….in timpul tratamentului de raceala de exemplu, nasul curge mai rau….nu? Sper sa il pot salva…i-am curatat ochisorii de dim si i-am pus din nou visine si a putut tine ochii deschisi, poate ii prinde bine…o sa ii dau astazi la pranz din nou antibiotic…se vede ca se lupta si el…chiar daca sta molesit…se urca pe cusca si sta intr-un piciorus…si mai da din aripi din cand in cand…eu ii dau de mancare painica uda si grau …este ok? i-ar face mai bine altceva? Multumesc inca o data si va tin la curent cu starea lui.
dai si putin usturoi, 3-4 bucatele de marimea unui bob de porumb
buna seara..revin cu vesti despre porumbelul meu…este mult mai bine acum fata de prima oara cand v-am scris…este a 4-a zi de cand ii dau antibiotic si de cand ii pun visine si acum il vad mai bine decat era la inceput…numai ca astazi…a stat toata ziua cu ciocul deschis si scoate un zgomot ciudat:( ca si cum nu ar putea respira cum trebuie:( daca a trecut peste perioada aceea atat de grea, va trece si cu asta, nu? sa ii opresc maine antibioticul? sa fie maine ultima zi? multumesc
nu antibiotice, ajutal cu ceai de echinacee si sunatoare 0748604904
din pacate, revin cu vesti proaste despre porumbelul meu…am crezut ca l-am scapat de ce avea…au trecut 8 zile de cand il ingrijesc si astazi refuza sa mai manance si respira ingrozitor de greu…sta cu ciocul deschis si abia a baut putina apa de dimineata…cred ca nu mai vrea nici el sa traiasca…cred ca se chinuie destul de rau pentru ca nu poate respira…nici acum nu mananca si nu bea singur…imi pare ingrozitor de el dar cred ca ar trebui sa il las sa se duca….nu stiu daca il mai gasesc viu cand ma intorc de la serviciu….am incercat, nu-i asa? nu e vina mea…
nu renunta tu hranestel de restul nu ai vina
enrofloxacina 5zile doza ti-o indica farmacistulcuratenie apa plata cu otet de mere cu miere de albine si zilnic un graunte de drojdie bafta!
cea mai buna este OXITETRACICLINA asociata cu POLIVIT efectuati acest tratament de trei ori pe an timp de o saptamina/de doi ani nu mai am nici o problema cu boli la potrumbei.iar daca aveti porumbei bolnavi saparatii intodeauna de restul.varuiti des custile
ii ai de putin timp sa sti ca am si eu o porumbita de 2 ani si cand am adus-o acasa nu manca nimic dar si-a revenit am 9 ani!
Am si eu un porumbel matur care are aceasta boala:sta cu ciocil deschis si scoate un sforait.are pofta de minacare si zboara la fel de bine ca ceilalti!ce tratamet as putea sa i dau????? astept raspunsul vostru!multumesc!