porumbei blanzi, imblanzire pasari

Porumbei speriosi. Cum ii imblanzesc?


Vreau sa multumesc cu acest mesaj lui Andrei(porumbei.ro) si tuturor celor care ati venit cu sfaturi utile la problema mea cu imblanzirea porumbeilor. Citind com. lui Andrei cu atentie si ascultand intru totu sfaturile lui, am ajuns sa am porumbeii foarte blanzi si iubindu-ma. Am sa pun niste poze cu rodul muncii mele de aproape un an.


P.S. PORUMBEII DIN POZE SUNT PUII DIN PARINTII DESPRE CARE V-AM CERUT AJUTOR. Multumesc inca o data tuturor si in mod special lui Andrei care face multe pt noi,cel putin pt mine m-a ajutat mult porumbei.ro.O zi buna

Marius

P.S. IMI CER SCUZE PT GRESELILE DE ORTOGRAFIE DAR DEPARTAREA DE CASA ISI SPUNE CUVANTU

Vechiul topic:

porumbei blanzi, imblanzire pasari

1. Buna ziua ! Mai intai as vrea sa ma prezint. Ma numesc Cosmin, am 17 ani si am anumite probleme cu porumbeii. Povestea mea incepe acum de mai bine de 7 ani. Fratele meu a primit porumbei voiajori si mi-au placut si mie, dar nu m-a tentat sa ma apuc de acest hobby. El s-a tinut o perioada de timp, dar apoi i-a abandonat, nu le mai dadea de mancare , nici apa , si asa ca m-am pus eu si i-am adoptat, dar in alt sens, el se ducea si avea grija de ei, mai statea cu ei ,le dadea drumu , intelegeti, dar eu nu ma bagam in asa ceva.

Eu am avut grija de ei vreo 4 ani , dar numai atat, dat de mancare, apa, facut curat, lucruri normale, si uneori mai vorbeam cu ei ca imi placea. Dar a inceput sa imi placa mult acest hobby, m-am interesat si pe internet, am vazut si la televizor, si eu daca am porumbei, de ce sa nu ma apuc ? Am inceput sa le dau drumu sa aiba libertate, ca de mult timp nu au mai fost liberi din cauza ca nu stiam ce sa fac, si mi-au plecat 5 din 10 porumbei. Mi-a mai dat un om ( bunicul prietenei mele 2 pui de porumbei ) ,si am 7 acuma.

Problema este ca, in tot acest timp cat am citit pe site, am incercat sa fac exact asa, mai putina mancare, stat de vorba cu ei , mai mult sa stau la ei, curat in fiecare zi , apa schimbata de 2 ori pe zi, mancare variata etc etc. Dar la mine este problema ca ei sunt speriati de mine, desi eu vreau sa le fiu prieten, tocmai astazi am incercat sa iau pe unu in mana, sa il tin sa vorbesc cu el, cum spuneau anumiti columbofili , dar nimic, se zbatea; incercam sa ii arat ca sa nu ii fie frica de mine, nimic si nimic.

Sunt foarte speriati de mine, singuri care nu sunt asa de speriati sunt cei de la bunicul prietenei mele , caci el este columbofil de mic si la el vin in mainile lui si mananca, sau mai povestea ca nici bine nu intra la porumbei, ca deja si tabara pe el. Si eu as vrea asa, dar practic, de cand incerc sa fac asa nu reusesc, si ma chinui de vreo o saptamana si. Dar nimic ! La fel au ramas, speriati de mine.

Cum se face? Caci mie imi vine sa ma las de ei si doar atat, sa le dau de mancare , apa, curatenie si atat. Sa ii tin practic doar asa ca n-am ce face.

Sunt si foarte trist din aceasta cauza ! Nu imi place ca animalelor sa le fie frica de mine. Ajutati-ma !

2. Buna! Ma numesc Marius. De curand mi-am achizitionat 14 perechi de voiajori. Sunt incepator si cand intru in cusca lor, porumebii se sperie si zboara. Cand zboara se lovesc de podea tot timpul cand intru in cusca. Se lovesc de adapatoare si sunt ascutite. Cand cad porumbeii, cad ca o piatra pe jos. Intrebarea mea este: Afecteaza cu ceva sanatatea lor?

3. Am o problema… sunt un incepator cu porumbeii … in urma cu 2 luni am primit o pereche de porumbei voiajori de la un crescator din judetul meu … am facut o voliera destul de incapatoare pt. o pereche … si ajung la 2-3 zile la ei .. in urma cu 3 saptamani si-au facut un cuib si au scos oua ( ce bucurie pt mine ) dar am observat ca porumbeii sunt speriati cand ma apropii de ei … si au clocit cat au vrut si in urma cu cateva zile au lasat cuibul cu ouale … mancare din plin spatiu la fel … de speriat nu are ce sa sa-i sperie …. dar is speriati … din ce cauza? Imi puteti spune si mie? Andrei

92 comentarii la “Porumbei speriosi. Cum ii imblanzesc?”

  1. Cateva chestiuni de baza:

    1. NU se lasa mancare la discretie, asta ii face mai speriosi. Trebuie sa depinda de om, sa se bucure cand te duci la voliera, nu sa fuga. Pe cat posibil se invata la un semnal cand le dai masa si stai cu ei cat mananca dupa care ridici ce nu s-a consumat in 10 minute maxim. 2 mese pe zi.
    2. In prezenta porumbeilor te misti fara gesturi bruste, cat mai lent.
    3. Cu cat petreci mai putin timp cu ei, cu atat sunt mai speriosi. Aveam porumbei care stateau pe mine si imi mancau din palma dar dupa ce lipseam de acasa cate o luna erau salbatici, parca dadea uliu-n ei cand intram in cusca.

    Pentru Marius: oricat de speriati ar fi, nu trebuie sa cada pe podea ca bolovanii, cel mai probabil sunt obezi.

    Pentru Andrei: porumbeii clocesc 18-19 zile. Dupa 3 saptamani au abandonat ouale pentru ca probabil erau limpezi sau puii au murit in ele din diverse motive.

  2. Pai nu are nimic k is speriati…doar nu vrei sa vina la tn k un caine,nu are nimic,daca se lovesc tare nu iti fie frica ca a2a ora..nu mai reactioneaza asa,si perechea yo cred ca acuma nui timp de scos pui,lasai in pace si cand vine caldura o sa vezi ca-o sa scoata.
    BAFTA

  3. incearca sa stai mai mult la ei sa nu semai sperie!1

  4. sunt speriati ca au schinbat voliera si stapanu cu tinpu se anblanzesc ei evita sa intri la ei si privestei de la distanta nui fugari sai prinze dale apa si mancare pe cat posibil de afara sau de la distanta
    succes

  5. si eu am porumbei si sunt incepator dar nu sunt speriati deloc…uni chiar ami mananca din palma.bafta

  6. pt marius,cum spune porumbei.ro stai mai mult timp in juru lor,vb cu ei,misca mai lent in prezenta lor,lasai un pic flaminzi si cind le dai mincare stai cit mai aproape strigindu-i si pe zi ce trece te apropii mai tare asa inteleg si ei ca esti acolo pt ei ,nu fugi dupa ei sai prinzi dorindu-ti sai alinti mai degraba mai pe seara iei cite unu in mina vorbindu-i citeva minute (nu pe intuneric ,cai sperii)si apoi il pui inapoi cu calm daca ai rabdare o sa reusesti sa faci sai impingi cu matura cind le faci curat,sa-ti manince din mina sau sa dea cu un spor din arimi in juru tau atunci cind cureti voliera cu doriinta de a imprastia inapoi mizeria sa te puna sa mai cureti o data(ai mei asa fac)

  7. Da, este si asta o explicatie, maturii sunt speriati in cusca noua. Se acomodeaza pe parcurs daca respectati ce s-a scris.

    Cu puii nascuti acolo va fi mai usor.

  8. saluatare!!!
    Parerea mea este sa-i lasi nemancati o zi, iar dupa aceea cand te vei duce la ei sa incerci cu miscari lente sa te apropii de ei cu ceva boabe in mana, in acest fel vor incepe sa prinda incredere in tine si lucrurile or sa inceapa sa intre in normal cu timpu.SUCCES

  9. La cat mai multe articole, iarna se apropie si cea mai mare parte pe aici o sa zabovim :-),multumim porumbei.ro pt. ca existi

  10. ,,cum nu are nimic, daca sunt speriati,,?!!daca se lovesc tare a doua oara…loveste-i si mai tare a treia oara…ca sigur nu mai reactioneaza…De obicei sunt pasari inteligente,ca orice vietate de pe pamînt,doar rasa umana(consider eu)avem inteligenta si prostie,no sa vezi tu un peste sa mearga pe plaja la Mamaia sa caute rîme,sau un soim sa se repeada dupa prada(în picaj cu vreo 300km/h)sa se înfiga în pamînt si sa dea vina pe lichidul de frîna,sau placute…etc.aviz comentariul de la nr 2.Comentariul de la nr 1 e foarte bun,ofera-le ceva mai bun si cîte putin ,floarea soarelui,vorbeste-le (cheama-i cînd le servesti delicatetele)cauta sa nu fie satui ,sa cada gusile pe podea,rationat.,mai mult timp cu ei,nu sa urci sus sa te culci la ei,ca te crede un intrus sa le ocupi cuibul,arate-le de ce esti acolo…mincare curatenie,cîteva vorbe scurte ,mai multa mîngîere(degeaba le spui lor ca a crescut cursul valutar,sau ca la anul va fi seceta… si se va scumpi curentul,ca pe el(porumbelul )tot grauntele îl intereseaza si cu timpul si cel ce i le aduce ,sper ca ai priceput,!!La cealalta intrebare cauzele s-au enumerat.

  11. Sunt mai uşor de îmblânzit după ce scot pui, instinctul matern(patern) învinge frica de cele mai multe ori. Din păcate sunt şi porumbei care, cel mai probabil, au suferit nişte traume puternice din cauza unor oameni şi au căpătat o frică imensă şi intensă. Acestor gen de porumbei este foarte greu să le recâştigi încrederea. Am un mascul de la un prieten pe care mă chinui de doi ani să-l îmblânzesc. El îl avea de vreo 3 ani şi nu a reuşit să-l facă să nu se mai zbată când punea mâna pe el sau doar se apropia de compartimentul lui. Şi la mine face la fel, indiferent dacă are sau nu pui, dacă îi e sau nu foame. Am început să-l ignor şi să evit să pun mâna pe el sau să-mi fac de treabă pe lîngă el când e pe ouă sau pui. Prefer să fac curat când cloceşte femela ca să nu îi amplific şi mai mult neliniştea. În doi ani am reuşit doar să îl fac să nu mai sară ca ars de pe cuib de cum intru pe uşă. Stă cuminte în compartimentul lui câtă vreme nu mă apropii la mai puţin de o jumătate de metru. Cum am depăşit bariera asta invizibilă, zici că e pe energizante. E uşor frustrant în condiţiile în care cu ceilalţi mă bat la propriu să îi fac să părăsească compartimentul să le fac curat sau când vine vorba de baia săptămânală mai au puţin şi sar în apă înainte să le-o pun în cădiţă. :D

  12. Conteaza mult si temperamentul porumbeilor, ai mei sunt in general blinzi, ii prind in mina cu usurinta, stau pe linga mine cind le fac curat, cind am construit noul porumbar stateau in picioarele mele in timp ce taiam si bateam cuie la noile boxe, dar cu toate ca majoritatea sunt asa in fiecare compartiment sunt una doua exceptii care, daca ma pot exprima asa, il au pe dracul in ei. Daca trebuie sa-i iei in mina sar ca bezmeticii si cind intrii sa le dai mincare se uita la tine de parca ai fi dusmanul lor de moarte. Precizez ca sunt porumbei adusi maturi dar sunt patru ani de cind zboara afara la mine si traiesc impreuna cu cei blinzi, deci eu tind sa cred ca, acei care au un caracter salbatic, putine sanse cu imblinzirea lor.

  13. Da, aici vorbim de 2 chestii: temperamentul dobandit in cursul vietii in urma unor experiente si temperamentul determinat genetic.

    Am observat destul de clar cum anumite familii de porumbei sunt foarte blanzi si altii salbatici, in aceeasi crescatorie. Un lucru e cert, aia panicati nu plac nimanui!

  14. Imblanzirea unor anumite exemplare extrem de sperioase poate fi chiar imposibila. Salbaticia asta e intr-o anumita masura intiparita genetic, “hardwired”.
    Sa insemne asta ca anumiti porumbeii se panicheaza prea usor din cauza “nervilor slabi” sau ca acestia poseda un instinct de autoconservare mai dezvoltat, ceea ce ar constitui un lucru benefic ?

    Interesanta e abordarea maestrului Mircea Bilius, care sustine intr-un articol recent publicat pe un alt site columbofil ca aceasta salbaticie a unor exemplare constituie o calitate in cazul porumbeilor de curse lungi. Dumnealui explica faptul ca un porumbel foarte sperios va fi mai greu de prins in timpul unui concurs, in special de catre “rapitorii umanoizi” :D

    Un alt columbofil (pe care il consider deasemnea un maestru al zborurilor lungi) spune intr-un interviu recent dintr-o revista columbofila ca cel mai mare defect al porumbeilor dumnealui este ca sunt foarte speriosi.

    Eu inteleg ca faptul ca porumbeii sunt speriosi constituie un defect deoarece ei devin foarte stresati in prezenta (inevitabila de altfel) a crescatorului si acest stres influenteaza negativ rezultatele la concursuri.

  15. Pentru Marius si Andrei: o metoda simpla de a va imblanzi porumbeii e la indemana voastra. Va recomand sa incepeti treptat sa le administrati hrana din mana. Daca aveti pui la ei e mai dificil deoarece unii parinti nu se vor hrani suficient si unii pui vor suferi. Iarna e perioada cea mai potrivita pentru a incerca metodic sa ne imblanzim porumbeii.

  16. Din fericire pare ca nu se transmite genetic, am reprodus din doi ”nebuni” si puii sunt destul de linistiti. :)))

  17. Nu vad cum gradul de blandete poate schimba soarta unui porumbel in raport cu rapitoarele bipede, ca doar braconierii nu-i prind cu mana sarind dupa ei. :)) Tot la capcane sau in cusca sunt prinsi in timp ce braconelu’ sta ascuns salivand.

    Faptul ca un porumbel coboara intr-o crescatorie straina nu tine de blandete ci de… prostie, sau de extenuare cand instinctul de supravietuire il invinge pe cel de intoarcere acasa.

  18. @porumbei.ro, imi permit sa te contrazic. Un porumbel sperios e si neincrezator si nu intra in crescatorii straine, de obicei. Un astfel de exemplar prefera sa rabde foame si sete decat sa se apropie macar de un loc care-i trezeste suspiciuni.

    Porumbeii sunt prinsi cu mana !!! Chiar noaptea, in timp ce dorm pe blocuri, pe sarme, cu scari, cu “distragerea atentiei”, etc. Chiar mai multi odata, cu “capcana invizibila”…Nu continui ca sa nu dau idei altora si ca nu rascolesc niste vechi amintiri “specifice”!
    Asta s-ar putea numi “braconaj extrem”, si se mai practica, din pacate!

    Unii porumbeii sunt prinsi chiar si ziua usor cu mana (din cauza ca sunt blanzi), in timp ce altii zboara chiar si in intuneric imediat ce aud cel mai mic zgomot.

  19. Ai mei porumbei sunt ff blanzi cand le duc de mancare ii fluier si imi sar pe umar cap si estul corpului cu toate ca asta se intampla doar o data pe sap timp de 2 zile si daca nu ii vad mai mult timp cu atat sunt mai bucurosiu ca ma revad sunt un pic timizi dar dupa ce vad ca nu le fac rau sunt mai blanzi ca la inceput

  20. deci…nu am ce sa mai spun ca porumbei.ro a spus tot ce trebuia..acum voi trebuie sa ii urmati sfaturiile! numai bine! id delbaro_boy

  21. salut! iti doresc mult noroc in activitatea sportiv columbofila ce ai inceput sa o practici ,citeste cu atentie ce iti spune domnul administrator la primul comentariu ,toate remarcile sale sunt foarte bune

  22. Intrarea in crescatorie
    Chiar şi un aspect atât de simplu ca intrarea în crescătorie vă va ajuta enorm de mult să clădiţi o legătură strânsă cu păsările dumneavoastră. Ar trebui să intraţi zilnic şi să deveniţi o prezenţă constantă în viaţa lor. Un truc util care să determine porumbeii să vă identifice rapid este să purtaţi aceeaşi îmbrăcăminte atunci când intraţi la ei. Puteţi realiza asta folosind un halat, pe care să-l purtaţi ori de câte ori vă aflaţi în preajma lor. Păsările se vor familiariza cu vederea acestuia şi vă vor asocia cu el. Vă va ajuta să stabiliţi o legătură trainică cu păsările dumneavoastră şi, totodată, va diminua stresul provocat de intrarea în crescătorie.

    http://porumbei-campioni.blogspot.com/2010/06/antrenamentele-ii.html

  23. eu
    ma consider incepator deci nu sunt in masura sa dau sfaturi,doar pot sa va spun cum procedez eu cu ai meipoate va este de ajutor,ai mei ma recunosc dupa voce eu cand ma apropii de adapost am o femela ce da alarma imediat sunt toti atenti, atunci incep sa vorbesc cu ei si se linistesc imediat, insa am un mascul alb de 2006 achizitionat anul acesta, care e foarte sperios cand intru in adapost incepe sa se zbata sa iasa dar o sa se imblanzeasca cred pana la primavara pt k perechea lui este obisnuita deja,
    ceilalti daca le ofer faramituri de paine imi mananca diun palma si umbla dupa mine prin curte pe urama, inca o parere personala ce miama formato din mica mea experienta este k porumbeii simt caracterul omului asa k depinde de caracterul sapanului daca porumbeii ii vor fi speriati sau linistiti in prezenta lui.
    sper k nu v-am plictisit cu comentariul meu si sper k poate o sai fie la cineva de folos.
    Sanatate!

  24. salut. avand in vedere ca i-ai adus de curand,e loc strain asa se intampla de obicei.akm 2 saptamani am achizitionat in crescatorie 2 perechi de voiajori,erau destul e salbatici,dar nu a durat decat vre-o 2 zile,s-au acomodat repede si scum nu am traba cu ei,imi mananca si din palma,avand in vedere faptul ca nu i-am infometat,nu-mi place sa fac acest lucru,si nu a fost primul caz de genu,petrec cat destul timp cu ei,stau si 2-3 ore in crescatorie si ii privesc,comporatmentul lor e foarte normal,parca nici nu as fii acolo,este buna metoda cu mancarea dar trebe sa petrecisi mai mult timp cu ei sa se ataseze de tine. sper sa fie si la tine la fel cat mai curand.multa bafta

  25. Ca sa nu mai ai aceasta problema respecta regulile spuse si de porumbei.ro;fara miscari bruste,mancarea nu trebuie lasata la dispozitia lor,si sa petreci maimult timp cu ei pentru a se acomoda cu tine.Iti urez bafta multa.;)

  26. …un porumbel inteligent,nu o sa-l vezi tu zbatîndu-se sa intre la noi în voliere, cei salbatici cum spui tu ,se zbat sa intre!

  27. .si nu considerati porumbeii .. cumparati ,cu consagrati,porumbeii buni nu-s la piata,dar nici nu-i gaseseti,normal prost îi cine da ? Eric Limburg ,un hot ,se baga la o licitatie ,ridica pretul si gata ,a vrut sa-l cumpere Eric,ca parca ar fi Bricoux,sau Sion,asta e legea umana,sa facem bisnita,cine pune botul,pune si banul…pai ala face concurs tot anul la 350 de km.dar românul ca tot anul face saptamînal peste 350,dar e român,asa presedinte asa durere de minte’

  28. Cred ca comportamentul porumbeilor este determinat si de catre relatia pe care au avut-o cu fostul proprietar, daca acesta i-a obisnuit sa stea linistiti in mana, daca au fost luati destul de des.
    De exemplu, eu am porumbelul meu PASAREA care era de o salbaticie ce ma enerva, se zbatea de-i sareau penele cand il luam in mana. Acum, dupa mai multe luni de cand sta la mine s-a obisnuit sa-l inspectez periodic si nu se mai zbate deloc.
    Intr-o zi i-am dat drumul afara cu perechea, el a disparut si a mai aparut abea a 3-a zi dupamasa, timp de trei zile a zburat de pe o casa pe alta in sat ca sa-si regaseasca femela si puii !
    Cum nici a 3-a zi nu a recunoscut acoperisul (avea prea putine repere) a zburat pe acoperisul urmator. A 4-a zi dimineata s-a intors la fostul proprietar, flamand si extenuat – l-am luat inapoi si s-a refacut.
    Pa

  29. com 15-16
    imblanzirea porumbeilor se face de cand ei sunt pui ex:
    -puii invatati de mici sa manance din mana si sa fie controlati periodic asa vor ramane toata viata-blanzi
    -puii invatati salbatici de mici ,izgoniti de oameni din anumite locuri unde lor le place ,dar strica se salbaticesc automat,si asa vor ramane {nu chiar toti}

  30. Salut Marius, nu te speria, sunt ei mai salbatici,probabil au fost prost tratati la proprietarii precedenti….. usor ii inveti sa se acomodeze…..daca le pui la discretie cele necesare vor fi cu mult mai blanzi,eu in prezent am printre voiajorii de la zobr si cativa gutani,si stim cu totii cat de salbatici si speriosi sunt acestia….fals…..sunt precum cainii….rai cand sunt inchisi, blanzi cand sunt liberi….si cum spuneam,am un gutan pestrit printre voiajori….in cusca e precum o racheta….nu pot sa-l prind fiindca ii sar fulgii pe pereti, eh afara cand le dau mancare coboara la picioarele mele si ia masa in liniste….vorbeste cu ei sa te cunoasca….. fredoneaza un sunet,un fragment dintr-o melodie fluierand lin cand esti printre ei si-i iei in mana…..te vor recunoaste altfel,cand ii tii in mana vorbeste cu ei,gadila-i intre pene la gat si pe dupa urechi,sa vezi ca le place….. unii poate vor scoate si sunetele alea ca si cum ar chema la cuib…… astia sunt si ca pisicile de alintati….. eu iti sugerez sa nu faci un singur lucru,nu-i priva de la cele necesare……nu trebuie sa-ti manance din mana sa fie blanzi…..faptul ca nu le dai mancare la discretie….nu le oferi cele neceare incat atunci cand au nevoie sa le aiba la indemana, acest lucru ii face sa plece in cautarea altor locuri mai bune……cu rabdare vei vedea ca se vor adapta conditiilor oferite de noul proprietar….nu fa miscari rapide cand intri la ei sa nu se sperie…..vei vedea si puii care ii vei avea anul viitor la ei,daca ii vei menaja mai des vei vedea ca vor fi cat se poate de blanzi dar vezi ca foarte blanzi nu e bine….e riscant ca vor fi blanzi cu oricine

  31. salut…bai asa am patit si eu erau speriati porumbeii mei la inceput cand le dadeam de mancare sau cand le faceam curatenie…dar…..dupa ce am inv ce sa fac, cand intram in voliera toti veneau pe langa mine sau eventual, se urcau pe umarul sau capul meu…tot ce trebuie sa faci este sa ii lasi o zi nemancati iar a doua zi cand te apropii de voiliera fluieri cum doresti tu si le pui de mancaer intr-un hranitor….atunci vor veni toti sa manance nefiind speriati de tine…fa acest lucru tot timpul cand le dai mancare si vei vedea ca isi face efectul…BAFTA IN CONTINUARE!!!

  32. prietene pentru ca porumbeii sa nu mai fuga de tine sunt de facut cateva lucruri, foarte bun spus mai sus dar toata lumea (din ce am citit ) au sarit peste ceva ce tu ai mentionat au o voliera foarte mare pentru numarul de porumbei deci stimabile pentru ca porumbeii sa nu fuga de tine trebuie un spatiu mai mic si anume in momentul in care ai intrat in voliera trebuie ca ei sa nu aiba loc sa treaca pe langa tine 1,5 m latime este suficient in rest sfaturi cu mancarea, timp petrecut si altele ai primit destule sfaturi

  33. chestia cu porumbeii blanzi care sunt usor de prins de braconieri pica din start. ai mei mi se lasa pe cap ,pe umar, vin ca niste catelusi langa plasa, dar cand vin cu cineva strain in voliera parca as fi adus dihorul. cu imblanzitul, eu am resusit cu unul bland crescut de pui de mine sa ii invat pe toti sa vina sa manance din palma acum ,deci iti venea mult mai usor daca aveai macar unul doi de pui crescuti la tine!

  34. Asa este eu am un mascul care de cand intru in crescatorie (care nu-i chiar mica 5×2.30metri) deja se ridica in picioare de pe pui sau oua in ciuda faptului ca perechea lui e foarte blanda mai ales cand cloceste nu schiteaza nici un gest o mangai si nici macar nu misca , capul nefiind deranjata. pot spune ca puii scosi din acest mascul sunt la fel de speriosi la intrarea in crescatorie ei deja scot un sunet specific (de alarmare) si sunt nelinistiti. La fel ca si in povestioarele anterioare a fost achizitionat ca si matur iar cauza posibila ar fi o trauma din tineretea lui. acesti porumbei speriosi daca sar de pe fix in prezenta ta si o iau razna dintr-o parte in alta a zbura prin crescatorie agita intr-un fel intregul lot creand o stare de neliniste. In general inafara de acest masul si predecesorii lui tot lotul sunt blanzi avand o relatie buna cu ei… mai ales cand ii ”indulcesc” cu paine uscata sau alte delicatese dar trebuie sa am grija sa nu deranjez acesti ”simandicosi” deoarece creez o stare de discomfort general in crescatorie. Cum a mai spus si Andrei acesti porumbei nu prea sunt pe placul nostru in general vrand sa ma debarasez si eu de ei dar de obicei care zici ca te scapi de el ala iti face surprize la zboruri… BAFTA LA TOATA LUMEA !

  35. Am uitat sa mai spun o chestie … majoritatea porumbeilor foarte blanzi sunt si foarte gelosi (ma refer la masculi) eu am un mascul care daca bag mana in boxa lui incepea sa cante si ma musca de mana iar daca ii iau femela si ies afara cu ea vine si se aseza peste ea , pe mainile mele. In general e mai greu la inceput cand te apuci de porumbei pentru ca ei provin din surse diferite si pana la omogenizarea lotului e o bataie si o debandada generala iar cand intri in cusca saracii se dau cu capul de pereti (cel putin asa am patit eu cand m-am apucat) dar fara a face miscari bruste cat esti in cusca , fara mancare la dicretie ar trebui sa ii imblanzesti relativ repede.

  36. Dac stai sa te gandeşti,nu e bine nici porumbei,sa fie prea blanzi,la un concurs,porumbelu poate sa nu mai aiba forta necesara d a ajunge acasa si face un popas p o casa a unui braconier,acesta fluturand mancarea devine o tinta usoara, fiind bland si invatat,si pa si t intrebi unde iti este porumbelu,

  37. si eu am 20 porumbei am de totate felurile shi creti frencezi de toate cate o pereche shi cand intru la ei se sperie ca shi cum ias manca sau ceva de genu dar cu timpul sa-u mai linistit ac mananca din palma shi sunt foarte prietenosi bafta cu porumbeii

  38. si eu sunt incepator si am inceput cu porumbei salbatici care cresteau la un om in pod dar el nu se ocupa cu ei si cind i-am luat toti 2 zile nu au mincat nimic dapa aceasta ei au inceput sa manince,dar eu ca sa-i imblinzesc in fiecare zi vorbeam cu ei shi asa s-au domestecit si imblinzit.

  39. Sa recapitulam:
    1. Hrana cu portia numai in prezenta crescatorului, ce ramane neconsumat se ia.
    2. Gesturi lente, fara miscari bruste. Cand prinzi un porumbel te apropii de el incet pana il iei in mana, nu infigi mainile in el ca un uliu.
    3. Crescatoria ar fi bine sa fie mai compacta, sa nu aiba unde zbura, caz in care vor sta mai cuminti. Neaparat tavan la maxim 2 metri inaltime.

    Puii se educa cel mai bine, de mici. Daca de cateva ori pe saptamana ii iei seara in mana si ii mangai incet pe la urechi (cum se pupa maturii) si apoi ii pui la loc de unde i-ai luat, vei avea niste porumbei blanzi de trebuie sa fii atent sa nu calci pe ei. Desigur, conteaza sa nu fie din linii de panicati ca daca salbaticia e genetica, nu prea ai ce face.

  40. salut
    poti sa ii imblanzesti foarte simplu……dale putina paine zilnic…si dupa caeva zile sfarama painea in palma si intinde palma…..
    la mine toti reproducatorii care is altii care nu ii am de un an imi mananca din palma!!

  41. Da eu nam nic de adaugat porumbei.ro a spus ce era de spus.
    Dar mai e ceva prin care ii inblanzesti repede si usor le dai desert din palma adica ii ti fara mancare la discretie si daca vede fasole saminte sau mazare mananca din palma credema.
    VANT in PENE !!!

  42. as avea si eu o intrebare: cum pot sa ii fac salbatici?:)) porumbeii mei sunt prea blanzi sa se sperie si sa plece la zbor, am incercat cu steag, cu aruncat obiecte dupa ei, cu facut zgomot, dar degeaba…..nu sunt bolnavi sau ceva, ca atunci cand vor isi iau zborul si zboara cate 30 de minute fara probleme . Ce ma sfatuiti sa fac? Stiu ca nu ii bine sa ii sperii si etc etc, dar am pe afara non stop peste 20 de porumbei de toate rasele(voiajori, tipleri, roller de birmingham…etc) si imi place sa ii vad cum zboara.

  43. Ziua buna tuturor ma numesc alex si sunt din jud Bz am si eu aceasi problema ca ceilalti am porumbei de la varsta de 12 ani ,atunci fratele meu mi-a luat 3 perechi de voiajori si mi ia lasat mie in grija deoarece el se ducea mereu la munca si am inceput sa le dau zbor mereu dar faceam un lucru raw imi spunese un prieten ca s ama iau dupa ei ca sa ii antrenez eu nestiind mam luat dupa ei si acum sunt ff speriati de mine cum rezolv si eu ca am incercat mai toate solutiile mancare mai putzina ii luam mereu in mana vorbeam cu ei si tot speriosi sunt . CARE MA PUTETI AJUTA MA POATE CONTACTA LA ID-UL MEU DE MESS EMYLBLONDU_95 VANT IN PENE!!!

  44. nu pot sa iti dau un sfat ca si eu sunt la fel ca tine si porumbei mei sunt speriosi dar nu toti ,poate ne ajuta cei cu experienta mai multa ca sa putem sa trecem si noi de problema asta BAFTA

  45. Crearea unei legături

    Doar cei mai de succes columbofili şi manageri ştiu cât de mult înseamnă să stabileşti o relaţie puternică cu porumbeii pe care îi deţii. Trebuie să fii permanent în contact cu porumbeii pentru a le câştiga încrederea. Numai după ce le-ai câştigat încrederea vei avea control deplin asupra crescătoriei. Încercaţi să luaţi porumbeii în mână cel puţin de 3 ori pe săptămână sau chiar mai mult, după un program regulat. Acest lucru vă va ajuta să clădiţi o relaţie sănătoasă între dumneavoastră şi păsări şi, în aceleaşi timp, porumbeii vor deveni mai blânzi. Luaţi cu blândeţe pasărea, ţineţi-o în mână pentru câteva secunde şi puneţi-o jos cu aceeaşi delicateţe. Repetaţi acest lucru săptămânal şi veţi observa o schimbare majoră în temperamentul păsării. O altă metodă de a vă îmblânzi porumbeii şi de a pune bazele unei relaţii sănătoase este să-i hrăniţi din palmă. Cel mai potrivit moment pentru a face acest lucru este în extrasezon. Schimbaţi intervalele obişnuite de servire a mesei sau chiar puteţi sări din când în când peste servirea mesei şi încercaţi să vă hrăniţi păsările din palmă. E posibil ca acest proces să dureze ceva timp până când vor începe să accepte hrănirea din mână, însă fiţi răbdători; legătura pe care o veţi stabili cu păsările folosind acestă tehnică va merita efortul…
    ( fragment din cartea electronică ” Formula Succesului În Sportul Columbofil ” )

  46. Desi sunt incepator, am ajuns la o concluzie:porumbeii trebuie sa vada ca nu vrei sa le faci nimic.Porumbeii mei cei mai blanzi sunt cei pe care ii am de vreun an(sunt gutani).Am o pereche de voiajori, pui, pe care i-am primit de 2 luni;sunt foarte salbatici.Nu stiu ce sa le fac, dar atunci cand le dau drumul, si cand stau pe jos, trec pe langa ei(1 m distanta), astfel le arat ca nu le fac nimic.Parerea mea este ca timpul acordat lor ii va imblanzi(se vor invata cu tine).
    Eu incerc sa-i momesc.Am un curcan, careia dupa jumatate de am i-am dat o porumbita(pana atunci a fost singur).Datorita porumbitei il am la mana.Daca plec cu porumbita in mana el vine dupa mine si se aseaza pe mine.Deci am o momeala.Si fac asta in vazul celorlati porumbei, ca sa intealaga ca daca lui nu-i fac nimic, nici celorlalti nu le-as face.Prima data cand a venit pe mine, un pui dintre voiajori a venit si el spre mine, pana aproape de umarul meu.Am crezut ca o sa se aseze, totusi era prea mult.
    Deasemeni, pe porumbeii cei blanzi ii momesc cu frimituri de paine(poti incerca si cu mei).Le dau drumul pe afara, si apoi ii strig printr-un fluierat si un mic zgomot din gura.Ei stiu ca e mancare, deoarece asa fac mereu cand le dau mancare.Insa porumbita este tupeista si coboara langa mine(pe mine niciodata) si imi mannaca din mana.Atunci vine si porumbelul(vazand ca ei nu-i fac nimic prinde curaj).Si asta fac tot in vazut celorlalti porumbei, poate prind si ei curaj(pana acum nici un rezultat).Oricum, ii iubesc pentru ceea ce sunt, nu numai daca vor fi blanzi.Deasemeni, intr-o zi am uitat sa le dau sa manance(le dadusem dimineata pe la 10 si mi-am amintit pe la 8 seara).Asa ca erau morti de foame.Atunci din nou gutanii mei au coborat langa mine si au mancat grau din manile mele(ei mananca din mana doar paine, e preferata lor, grau niciodata, deci chiar le era foame).Deci poti incerca si infometarea, insa mie mi se pare destul de crud fata de ei.In cazul asta a fost doar un accident.
    Daca ii tii infometati, fa-o vreo zi si apoi du-te la ei.Tine vasul cu mancare jos, dat tu tine o mana pe vas.Vezi daca vor veni.Daca nu, mai stai inca cateva ore.De foame nu vor muri.Insa ti-am spus, mie mi se pare prea dur.
    Faza cu momeala chiar functioneaza.Am spus-o si unui prieten care a incercat cu mei, si o porumbita s-a invatat sa-i manance din palma.
    Incearca si tu, dar trebuie sa ai rabdare, rezultatele nu se vad imediat.Tu bucurate de porumbei pentru ceea ce sunt, nu doar daca ar fi blanzi.
    Rabdarea face totul.

  47. K porumbei sa nu se sperie de tine incearca sa nu faci miscari bruste pe langa ei,cand le dai mancare incearka sai chemi la un semnal (fluiera incet)sh nu mai intra in cusca cat timp ei sunt akolo…sa ai bafta…

  48. eu am invatat intr-un mod destul de ciudat dar merge am invatat de la unchiul meu care la vreme sa a avut multi porumbei.iau o felie de paine pun zahar pe ea las sa intre bine in paine si apoi le deu ca niste firimituri

  49. totul depinde de tine,gesturi lente, fara miscari bruste,conteaza mult si cum te imbraci.

  50. Si porumbeii sunt la fel ca oamenii. Unii mai calmi , mai linistiti si relaxati ..unii insa mai speriosi, incordati , timorati.La voiajori uneori e bine sa fie asa.Este fapt demonstrat ca porumbeii se linistesc deplin …doar cand fac baie. Incercati sa le puneti apa cat mai des/asta cand vremea o permite/ si sa aveti o atitudine calma, pt ca fiintele vii simt cel mai bine asta, vb cu porumbeii. Si cel mai important …..porumbeii au un comportament neprevazut…ca pui pot fi calmi ..ca maturi agitati, si invers…depinde de starile prin care acestia trec. PS nu vreau sa fac psihologie….vb din experienta mea de columbofil. Fiti calmi baietii…asta rezolva multe…

  51. tine cont si de crescatorie cat de mare de mica e porumbei nu trebuie sa aiba un spatiu inalt ca de accea devin speriosi

  52. cel mai bine ii inveti de pui cu tine…batrani mai greu , de exemplu eu puii seara merg la ei si daca nu sta fiecare la odihnitoarea lui ii pun eu cu mana si le dau bataie si daca zboara de acolo..iara il pun si ii dau bataie pana cand daca ma apropi eu de odihnitoarea lui zboara el la mine se pune pe odinhnitoare si ma bate el pe mine..ca nu am ce cauta la locul lui….asa fac eu…si foamea ii mama dresajului..asta de cand ii lumea..

  53. incearca sa stai seara cu ei sa pui un bec si le dai paine si floarea soarelui, chiar daca nu mananca din prima seara se vor invata repede sa manance si dupa ce mananca paine va fi mai usor te duci in fiecare seara la ei si stai sa ii privesti cum canta, se mai si bat ca asa sunt ei si mai ie nevoie de multa dragoste si siguranta de care au nevoie si asta rezolvi mai bn seara cand ii liniste si dupa 2 saptamani se acomodeaza ii mult pana vine unu ca dupaia se invata toti eu asa am facut, restu te descurci ;) rabdarea e de aur

  54. Buna!Uite eu akum 2 ani am schiimbat voliera,iam tinut o sapt inchisi in ea sa se obisnuiasca,dar bineinteles cei batrani nu au intrat in voliera …atunci am zis asha cand le va fi foame vor intra…Asha a si fost dupa 2 zile in care mancau mancarea de la gaini prin spatele meu sa nu ii vad au intrat…Atunci mi-am dat seama cat de importanta este ptr ei mancarea si ca pot face minuni cu ea.Eu unul mi-am invatzat porumbei rai(adik pitiga)dar asta doar ptr ca imi place sa ma ciondanesc cu ei si sa ii las sa castige ca sa cante si sa se umfle asha frumos.Apoi am realizat ca in momentul ce pitiga dak le ti o boaba de graunta intre cele 3 degete o apuk…si incetul cu incetul o inghit chiar foarte repede.Dupa luni in care am aplikat aceasta metoda am avansat le tineam mancarea in palma…prima data ma ciupeau rau de tot dar incetul cu incetul s-au invatzat si acum sunt mandru ca printr-un simplu fluierat ei coboara de pe casa la mine in palma sau pe umar sau ca ii pot prinde foarte usor de pe jos.Deci nu uita mancarea poate face minuni!!!(aaa am uitat ceva ca sa ii faci sa pitig tot umbla la ei in cuib si o sa vezi ca instinctul lor de aparare o sa incerce sa iposteze cu ciocul)

  55. sa stai m-ai mult printre ei,sa nu le lasi mancare la discretie,si cand intrii la ei in voliera sa nu faci multe miscari bruste. succes!!!

  56. salut dupa parerea mea uni porumbei pot fi imblnziti alti nu ,ar trebui sa le dai mancare mai rar si ai savezice bucurosi vor fi cand vei intra in cotet apa le trebuie la discretie bafta

  57. Prefer porumbeii mai salbatici..Au mai multe sanse de reusita si la concursuri si in cazul in care se pierd ;)

  58. Si uite-asa crestem pisicute in loc de porumbei . E placut sa fie blanzi , dar sa nu uitam limitele . Te apropii la un pas de ei , dar nu vreti sa ii puneti cu voi in pat . Ce-i prea mult strica . Ai mei stau prin preajma , sunt si pui crescuti de mine pe care uneori ii alerg putin sa ii tin in mana . Dar asta e instinctul , asta e reflexul dat de Dumnezeu . Sa nu facem un obicei din a imblanzi porumbeii .

  59. Ii dau dreptate lui Coman Ionut asa este de la dumnezeu ce voi vreti sai prindeti cu mana prin curte?

  60. Desi poate este placut, nu-mi doresc ca porumbeii mei sa fie atat de blanzi incat sa se aseze pe mine caci ar face-o pe oricine.
    Intrand zilnic in voliera pentru treburile curente, se invata cu prezenta crescatorului si este deajuns sa nu plece de pe cuib cand treci prin fata boxei!
    Inca un aspect: la cusca mobila, ii hranesc din mana, in cusca (cusca are 40/30/30 cm) si-mi mananca din palma, insa nu se lasa prinsi in mana de bunavoie!
    Depinde cum ii inveti, important este sa ai rabdare!

  61. trei sfaturi utile :
    -cand puii sunt mici,11-20 zile este bine sa-i luati macar o data in palma si sa-i mangaiati;
    -nu aruncati cu obiecte niciodata spre ei pentru ai inalta(daca sunt sanatosi si au program vor zbura singuri);
    -cel mai important lucru este tinuta,care trebuie sa fie cat mai rar schimbata,de prefarat este sa aveti un halat sa-l luati peste haine .
    porumbeii mei sunt foarte blanzi,daca nu sunt atent calc pe ei in crescatorie,dar daca am schimbat macar incaltamintea devin foarte speriosi si nu pot sa-i mai prind .ei sesizeaza orice lucru nou si nu prea le convine.evit sa-i prind cand apar cu ceva nou pe mine.

  62. Am cumparat si eu niste pui sunt mici au puf dar zboare se urca pe cuibare si mananca singuri cum fac sa nui pierd le dau drumu acm sau la primavara eu nu am nici un porumbel invatat la mn va rog spunetim cum credeti ca ar fi mai bn acm sau la primavara?

  63. Puii trebuie sa iasa la vremea lor cand abia prind forta in aripi, nu peste cateva luni pentru ca atunci pleaca de nebuni.

  64. ia porumbeii in fiecare zi in mana si mangaiei pe piept si ai sa vezi ca in cateva zile nu o sa mai fie asa speriati

  65. da….. se poate se fie speriosi dar mai bine sa fieasa e din cate stiu nu prea se punde mana pe porumbei…. si app porumbeii clocesc2 sapt si 4 zile

  66. cu paine i imblanzesti foarte ushor ..pt ca le place foarte mult ai mei sar pe mine cand ma vad cu bucata de paine in mana…incearca nu pierzi nimik

  67. te iubeste de FOAMEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!

  68. @ BIANCA BUCURESTI…nu vreau sa fiu obraznic dar porumbei mei vin l mine pt ca am petrecut mult timp u ei..daca ar petrece iubitu tau,timp cu tine cat petrec eu cu porumbeii si daca ar investii in tine cat am investit in porumbei ai fii cea mai fericita..imi cer scuze tuturor pt acest mesaj dar nu imi plac oamenii care vorbesc fara sa stie ce vorbesc..o zi buna!

  69. Salut!Eu cand vin de la ore merg la ei cu apa si mancare…le dau ”masa” ,iar in acelasi timp ii fluier si vina la mancare.Dupa aceasta stau cu ei vreo ora,poate 2 timp in care mai vorbesc cu ei ..mai interactionez..insa stau in voliera in tot acest timp.Ai mei au ajuns sa-mi manance din palma dupa acest proces pe care il repet de vreo 6,7 luni.Bafta!

  70. am o mica problema nu pot sa-mi imblanzesc porumbeii.De ani cresc porumbei si niciodata nu am avut parte ……. ma puteti ajuta va rog frumos????luati id laurvisan va rog mult am nevoie de voi

  71. Salut!Numele meu este Alexandru,am si eu o problema cu o porumbita.De la o vreme sta cam bleaga si sta sa pui mana pe ea ,cea ce inainte nu facea, nu puteai pune mana pe dansa findca era foarte speriata.Fata de ceilalti porumbei ea sta aplecatasi tine coada peste varful aripilor. Cineva m-ia spus ca are oua si daia ,dar eu nu cred .Si-a lucsat picioru cred,nu sunt sigur.Astept raspunzuri pe id: picu.alexandru.Va rog frumos spunetimi orice stiti sunt foarte ingrijorat.Mie mila foarte rau de ea. MULTUMESC MULT!

  72. eu deja am 2 perechi de porumbei si ii tin in pod. leam facut bine le dau apa, mincare zilnic dar ca sa ma iubeasca eu am luat un porumbel in casa si ma joc cu el chiar iam dat un nume Trica. cind il strig vine la mine dar nu stiu una cum sa fac ca toti porumbeii sa ma iubeasca si ce sa fac ca porumbelul meu Trica sa manince din mina. mersi mult si sa va mearga cu porumbeii succes

  73. Va rog frumos ajutatima …… ce sa fac ca porumbeii mei sa nu se duca de la mine vreau asta tare mult si vreau sa ii inmultesc///////////////…si inca una cum se cupleaza porumbeii si cit timp trebie perechea tinuta deoparte pina ca sa faca cuib. ms Andrusa

  74. Un porumbel sperios nu o sa fie niciodata un bun zburator in special cei de maraton si mare fond un porumbel trb sa fie calm linistit. Daca parintii st speriosi asa vor fi si descendentii
    urmariti porumbeii calmi, eliminatii pe cei speriosi ptr k o sa.i agite si pe ceilalti. daca nici prin infometare nu .i poti imblinzii nu ai ce le face . ma refer sa sa nu stea mancarea la discretie si sa le dai sa manance din palma cand le dai. ELIMINA.I PE CEI SPEROSI NU AU CE CAUTA IN COTET PTR CATA MUNCA SI TIMP DEPUI NU MAI SPUN BANI CAT SE INVESTESC IN EI

  75. Salut, acum aproximativ o saptamana m-am trezit cu un porumbel in balcon ( tin sa mentionez ca era pe la ora 7 dupa amiaza pe timp de iarna, deci noaptea ) si l-am luat in casa; l-am hranit si statea linistit la inceput. Intr-o zi am zis ca nu e bine pentru el daca il tin inchis pentru ca nu sta in firea lui, asa ca l-am ridicat deasupra balconului si a zburat pana jos; am stat cred ca 5 minute sa vad daca pleaca de acolo si nici nu s-a clintit, pana la urma am coborat dupa el si l-am recuperat. Acum la o saptamana de cand il am a inceput sa prinda curaj si chiar a devenit agresiv, in sensul zboara prin casa si ca ma musca mereu cand duc mana spre el. Am incercat sa tin cont de niste sfaturi tot de pe site-ul asta (sa nu-i dau mancare la discretie, sa fiu calm,miscari lente…) si pana la urma a inceput sa-mi manance din palma (chiar daca sta 5 minute pana isi da seama ca nu-i fac nimic si chiar si asa se vede ca mananca “incordat”) dar treaba cu muscatul ramane valabila. Ce ar trebui sa fac sa nu fie chinuit? Sa-i dau drumul si sa sper ca o sa-si gaseasca calea? Va fi primit de alti porumbei in caz de gasesc pe cineva cu porumbar?

  76. Multi porumbei ciupesc mai ales daca nu se mai tem de crescator. Se integreaza in crescatorie noua dar nu stiu daca-l primeste cineva…

    Mai bine ii faci o cusca pe balcon unde il tii inchis cateva zile si apoi il lasi pe el sa iasa. Daca vrea pleaca daca nu, revine mereu la mancare si somn noaptea. Asta daca poate zbura si nu are vreo problema.

  77. salut! am porumbei de mai multi ani si as vrea sa ii (dresez)… cand intru in cusca se sperie de mn si se duc departe de mn .Stau des cu ei si nu ii las prea mult afara dar la mancare le dau multa acum 1 saptamana am inceput sa ii las o zi flamanzi si am mers la ei sa le dau sa manance din mana mea dar am stat jumatate de ora sa prinda tupeu si acum ii hranesc moderat dupa ce mananca le iau mancarea eu as vrea sa fac un curcan din anu 2013 sa il invat cu mn si cand il fluier sa fina la mn… stiu k e cam greu dar nu stiu cum sa o fac spunetimi ce reguli sa respect k le voi face… astept raspuns

  78. Am 6 porumbei (3 perechi).La inceput am avut 2 porumbei cumparati de tatal meu de la un columbofil .Le-am facut custi,le-am pus o cutie plina cu orz grau si seminte de floarea scoarelui si apa.Cand vreau sa ma apropii de ei se sperie si se duc intr-un cot. CUM SA II IMBLANZESC?

  79. Buna seara! Am gasit acum o saptamana un pui de porumbel (probabil cazut din cuib). Nu are penele de pe coada crescute iar la aripa stanga (undeva pe la jumatate) are lipsa cateva pene care acum incep sa creasca!! Intrebare: unde sa il tin (acum este intr-o cusca pentru procusori de guineea)? Este foarte speriat si totodata curios imi este teama sa-l las liber prin casa. Inca nu zboara! Ce ma sfatuiti! As vrea sa ramana la mine.

  80. daca e imblinzesc este foarte usor prins de braconier si ce ma fac pe urma







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *