frumos este bn pt porumbei k au antrenament si se mentin in stol k altfel ar fi luat sigur .
ce tare, nu am mai vazut asa ceva pana acum. sai alerge si prin curte!
Da e ceva de necrezut . Sa atace in curte chiar la 1-2 metri de om…X( X( nu pot sa cred.sper sa nam parte de asta :)) “` http://marius1995r.sunphoto.ro/
Antrenati porumbeii vad ca nu se despart de stol foarte bine!
Tare filmarea din curte:))
Videoclipul 2 , sec. 0:04 ” shit ” . =))
Voi va mirati,dar nu stiti ce ie in sufletul unui columbofil knd ii dispare un porumbel.Mie imi dispare circa 100 de porumbei pe an luati de uliu.Si nustiu cati alti sunt loviti in firele de electricitate knd sunt alergati de uliu.
Cam patetic atacul!
Heh, da, in aer uliul e cam patetic, iar in filmuletul cu stolul e si mai patetic, parca se misca cu incetinitorul. Probabil era pui. Oricum in filmuletul 2 prinde porumbelul ala in curte si pleaca cu el… la ambuscada la sol are succes maxim.
si eu am patit ceva asemanator doar era la vreo 10 m de mine iar porumbeii faceau baie dar au avut noroc ca nu a prins nimic , iar in filmuletul 2 nu prinde porumbelul .
urasc acea pasare nenorocita ,eu personal stau intro zona mai muntoasa unde atacurile de uliu sunt fregvente cam de 2 ori pe saptamana noroc cu vecinul meu care are o arma de vanatoare si mai elimina si el din uli dar orcum nu prea e voie sa faca asta dar asta e ce sa facem .nush ce sa mai zic un prieten de al meu si-a cumparat o alarma anti- atak si sunstine ca nu mai are probleme cu uli . El este cel mai bun columbofil din brasov si cred ca isi permite dar eu nu imi pot permite si deacea apelez la arma de vantoare .
extraordinar……ce sa mai zic
tare stolu… a incercat uliu sai desparta dar pana a reusit…..cam greu si tot degeaba k nu a luat nimik,se vedea k styau sa se descurce k un uliu porumbei aia,tot respectu….
Cam aiurea.Si mie mi sa intamplat.A atacat aproape de mine dar se pare ca acela este un soricar e cam mic si nu ar face atatea tumbe. Ar fi dat de 3-4 ori si daca nu ar lua ceva ar pleka. Orcum porumbei sunt tari.Imi place jocul pe care il fac . Bafta si vand in pene in continuare!
ce mai sta antrenorul dupa curu’ lor……
Deci il prinde in fata cameramanului asta sta si filmeaza=))ce om primu filmulet e superb:D
#10 pinturicchio
“eu personal stau intro zona mai muntoasa unde atacurile de uliu sunt fregvente cam de 2 ori pe saptamana”
aia da, eu stau la zona de deal si vine de 2 ori pe zi :)) adevarul ii ca si am vreo 20 de porumbei afara tot timpul….dar numai 2 a prins anul asta, si aia pui ce au iesit prima data afara…
Eu sunt de parere ca un porumbel daca zboara destul de mult, are antrenament , in proportie de 95% scapa de uliu…
in filmuletul 2 doar la agatat putin, na reusit sa plece cu el :))
Prinde sau nu porumbelul in a doua filmare? Din cate vad eu nu pare sa-l prinda…
nici la ambuscada de sol nu prinde mereu ;)oricum uliul din filmulet era puiandru sau doar se mentinea in forma antrenanadu-se
Foarte tare video 1! E adevarat, cand sunt in stol isi cam bat joc de uliu, dar nu stiu de ce s-au lasat atat de jos la final ; deobicei ai mei se invart roata deasupra uliului!
Apropo de alarme pentru uliu, am vazut la un targ pentru fermieri bufnite robot pe care le amplasezi langa crescatorie si prin telecomanda dau din aripi si scot sunete reale, dupa care uliul fuge speriat! Serios!
Am analizat video frame by frame si la punctul 0.03 66 s se vdede clar ca uliul nu are nimic in ghiare!
Nu imi palce tactica lor:)) am observat ca cel mai eficient mod de a scapa de uliu este plecarea lor in linie dreapta pana la disparitie.In fata unui stol sanatos din care nu se rupe nici un porumbel nu are nici o sansa.Acuma cu soimu e alta macare de peste de preferat ar fi sa stea pe casa:)) orcum filmuletu e bestial
Scuze admin, dar intervin iar in favoarea uliului si anume ca nu ar trebui sa-l acuzam atat: priviti cine ne mai poate manca porumbeii cand acestia saracii se adapa in concursurile obositoare!
INCREDIBIL: http://www.youtube.com/watch?v=8eTzYEUW_0g
Primul filmulet, din pacate, e o secventa obisnuita din viata porumbeilor de prin zona mea… A doua am reusit sa o traiesc de vreo 3-4 ori, culminant cu faptul ca uliul s-a si izbit de capul meu iesit dintr-un tufis cu porumbelul in gheare!
S-a ajuns cam prea departe, sunt multe rapitoare, foamea e mare, a fost un an bun si pentru ele, s-au reprodus foarte bine (cate 2 serii de pui).
Vedem unde se va ajunge! Toate bune! Salutare
In anii “80 incepeau atacurile de Uliu pe la mijlocul lunii octombrie si pana in luna aprilie . In perioada aceasta tineam porumbeii ( mai ales ornamentul ) inchisi . Vara scoteam cel mai prost porumbel pe casa si nu se intampla nimica . In zilele de azi atacurile in timpul verii sunt ” normale ” chiar luna August in Sighisoara au fost multe atacuri cu pierderi si porumbei disparuti . Nu inteleg de ce chiar acuma avem atatea atacuri cand padurile sunt pline de pasari tinere , temperaturile sunt foarte ridicate etc . Mentionez ca in Sighisoara suntem inconjurati de paduri extinse si lipsa de hrana nu poate fi . Totodata am urmarit Soimul care-si facea prezenta bine inteles pe acelas teritoriu aerean a Uliului . Confuzie pot sa exclud fiindca am facut destule cunostinte cu Soimul la atacurile de la crescatoria din Germania unde la fel atacurile variau intre Soim si Uliu .
Care este explicatia atacurilor din Sighisoara in luna August cand putem exclude lipsa de hrana ( pui de pasari suficienti ) si teritoriu ( paduri cat vezi cu ochiul si cat te tin talpile …) ???
Oare cat timp se mai ascund asa numitii ecologisti dupa deget si insista sa spuna ca aceste pasari trebuie protejate prin lege ?!
chiar n-a observat nimeni ca este soim?soimul este insistent asa si nu cred ca la final nu s-a ales cu nimic..:)) antrenamentul a mai continuat si dupa ce nu s-a mai filmat ;)
@dieter: probabil prefera porumbeii pentru ca nu au antrenamentul si agilitatea pasarilor salbatice. Pentru ei inseamna hrana obtinuta cu efort mai mic. Porumbeii petrec mai mult timp in cusca decat afara spre deosebire de pasarile salbatice si ulii.
Filmul cu pelicanul mancand un porumbel mi se pare incredibil. Daca cineva imi spunea asa ceva nu a-si fi crezut.
nu a prins uliul porumbelul in curte, deoarece a plecat prea repede si daca va uitati cu atentie nu are nimic in gheare
PS: eu cred ca uliul are cele mai multe sane sa prinda in stol atunci cand e compact decat atunci cand stolul se desparte, deoarece porumbeii de frica se apropie prea mult unii de altii si se produc accidentari, unde uliul observa imediat si are sansa sa prind un porumbel care este dezechilibrat si cu mai putina viteza de inaintare
Buna domnule Dieter ,
nu vad motivul pentru care ar trebui sa se ascunde cineva pe dupa degete , dar trebuie inteles o data pentru intotdeauna ca acele vietati care au rezultat sau au suferit schimbari de orice natura mai ales in urma interventiei umane nu se pot masura , sau se pot masura relativ greu cu vietatile din natura .
Aceste vietati , in cazul nostru vorbim strict de pasari , sint tot timpul anului afara in natura , au o experienta de viata si antrenament de zbor de neegalat de catre pasarile in cazul carora a intervenit omul , pasari care au fost modelate dupa gustul / inchipuirea / interesele omului si care in marea lor majoritate isi pot cistiga experienta de viata si de zbor doar in scurtul timp zilnic de antrenament !
Din acest motiv sint porumbeii in general atit de rivniti de catre pasarile de prada – sint de regula prazi relativ usoare pentru pasarile de prada , mult mai usoare decit cele din natura , indiferent de anotimp !
Cu cit abunda aceste prazi in numar mai mare intr-o anumita locatie restrinsa cu atit si atractia acestora asupra pasarile de prada creste mai magnetic .
Am repetat de ” n ” ori faptul ca pasarile de prada sint dintr-un anumit punct de vedere foarte asemanatoare omului si anume aleg calea cea mai simpla , mai usoara de a-si atinge telul mai ales atunci cind este vorba de mincare / supravietuire – acesta fiind raspunsul in mare la nedumerirea dv. privitoare la – ” in luna August cand putem exclude lipsa de hrana ( pui de pasari suficienti ) si teritoriu ( paduri cat vezi cu ochiul si cat te tin talpile …) ???
” .
Andrei .
P.S – ca un mic exemplu : uitati-va doar din curiozitate citi porumbei maidanezi ( cu experienta de viata si zbor zilnic – 24 din 24 ore ) sint in stare sa prinda pasarile de prada comparativ cu porumbeii , indiferent de rasa , care au posibilitati de zbor reduse la portii zilnice !???
nu cred ca atata timp cat stolu sta compact uleu prinde ceva deobcei uleu ia pe ala care care zboara stingher de stol si daca il prinde sub el altfel nu are sanse sa ia.
NU prinde nici un porumbel
ptr poz.6 mi se pare o aberatie cu o 100 de porumbei pe an.interesant cum se misca acesti porumbei la atacul uliului,si nu as fi crezut in viata ca pelicanul mananca porumbei,si mai ales in ce hal.vant in pene tuturor
cred k uliu era cam incepator :d
Buna d-le Keszeg ,
va multumesc pentru raspuns . In mesajul anterior am incercat sa explic ca sa schimbat ceva in natura comparativ cu anii “80 . Si atunci exista Uliul si nu a fost pe cale de disparitie ( cel putin nu in zona in care am crescut porumbeii ) . Atacurile zilnice in timpul iernii au dovedit acest lucru dar in timpul verii am avut liniste . Acuma , avem aproape aceeas situatie ca in Germania . Acuma ne viziteaza Uliul si vara cand masa este bogata pentru aceste pasari . O dovada ca nu lipsa de hrana aduc aceste pasari in oras ci porumbeii pe care-i crestem . Eu continui sa spun ca avem o suprapopulatie si nimeni altul poate urmari mai bine acest fenomen ca noi , porumbarii . Comparatia cu porumbeii maidanezi nu se poate face fiindca acei porumbei nu se expun . Porumbeii care-i crestem si care sunt expusi la Uliu sau Soim sunt voiajorii si porumbeii de agrement / zbor . Acesti porumbei sunt zilnic in aer conform calitatilor de zbor / joc . Exemplul zburatorul de Budapesta care este un porumbel foarte agil si sta lejer 6 ore in aer . Colegul care-i creste si zboara aceste pasari sa plans de pierderi mari in anul acesta . Porumbeii dansului se vad zilnic in zbor si in zbor este farmecul lor . Inchisi tinem Gainile dar nu porumbeii d-le Keszeg asa a fost si asa va ramane chiar daca ” lupta ” inpotriva acestor vietati nevinovate nu da rezultate pe timp indelungat fiindca suntem pur si simplu navaliti de ele . Cu aceasta problema trebuie sa ne confruntam vrand sau nevrand .
Daca ar merge dupa teoriile d-voastra generalizand situatia vietatilor nevinovate , nu mai avem voie sa conducem o masina findca mustele si albinele , vietati nevinovate cu un rol in natura ne ” murdaresc parbrizul ” , iepurele , caprioara , vulpea care au tot un rol in natura ne ” demoleaza masina ” , burtile noastre raman goale sau ne facem vegetarieni pentru a ocroti tot vietatile nevinovate care-si traiesc ” chinuiti ” viata intr-o ferma etc .
Da , eu cred ca o sa se ascunda in continuare dupa deget decat sa oficializeze ca pasarile de prada sunt intr-o situatie foarte buna – atat timp cat se poate si cred ca conflictul acesta om – natura a fost si va ramane o parte din viata pe planeta aceasta .
O noapte buna va doresc !
P.S
Din jurnalul ” der Falke ” din 4 / 2009 reiese ca in Austria pana in iarna 2013 se pot pusca legal pana la 40 exemplare de Uli – pe an – !!
Motivul ;
aceste pasari afecteaza populatia de animale care sunt pe cale de disparitie .
Austriecii sunt cei care au recunoscut ca aceste pasari incep sa-si depaseasca ” competentele ” fiind deja in nr mare ! Oare cat le mai trebuie la ceilanti pana isi dau seama ca au sarit Calul cu protejarea excesiva a acestor rapitoare ?!
@dieter ai mare dreptate .
=))) cei aia frate se juka ku ei =))
ii alinta .fata cum da l noi in zona ,daka nu ia din prima inkearka pana ia unu nu pleaka toata ziua
Buna domnule Dieter ,
da, aveti dreptate fapt care l-am confirmat si in postarea mea anterioara ” Cu cit abunda aceste prazi in numar mai mare intr-o anumita locatie restrinsa cu atit si atractia acestora asupra pasarile de prada creste mai magnetic ” .
” Comparatia cu porumbeii maidanezi nu se poate face fiindca acei porumbei nu se expun ” – de expus se expun cu siguranta , dar cu limite si in caz de pericol reactioneaza ca atare , deoarece experienta de viata acumulata zilnic i-a invatat unde le sint aceste limite in functie de adversar .
Referinu-ma strict la situatia Uliul porumbar din revierele cunoscute de mine personal ( natale ) din tara pot spune ca numarul de perechi clocitoare din aceste reviere a ramas constant in ultimii 25 de ani , ce s-a schimbat in bine d.p.m.d.v este un numar mai crescut de pui de Uliu porumbar / total , care au parasit anual cuiburile , numar in orice caz mai mare decit numarul de pui din anii ’80 – si acest fapt are anumite cauze care nu doresc sa le insiruiesc aici deoarece n-ar avea sens , unele dintre ele le puteti deduce insa cu usurinta din postarile forumului .
” Da , eu cred ca o sa se ascunda in continuare dupa deget decat sa oficializeze ca pasarile de prada sunt intr-o situatie foarte buna ” – sa nu generalizam , ar fi o greseala de neiertat – multe pasari de prada din lume sint actualmente pe lista rosie ” si asta pe bune , nu doar asa de ochii lumii .
Cunosc acest episod Austriac criticat din greu de toate forurile competente internationale , dar au apucat deja sa scoata legea , raminid sa vedem cum s-a schimbat situatia dupa 2013 ???
O zi buna !
Andrei K .
Dieter nu stiu cum e’ in Austria sau in Germania insa in Romania, pe rapitoare nu le protejeaza nici dracu’.
Pe hartie or fi protejate insa in realitate, capcanele, laturile, cartusele, “colectarea oualor si a puilor” ori pur si simplu distrugerea cuibului sunt la ordinea zilei.
Daca nici macar, de ochii lumii, pe hartie, nu ar fi protejate atunci ar disparea vazand cu ochii.
Oamenii astia au ajuns sa tina secret locul unde o pereche de acvile aurii cuibareste, mai ceva ca pe Sfantul Graal pentru ca altfel …..
Acvila aurie, acvila mica, codalbul etc. sunt in situatie critica.
Dintre “gunoieri”, Zaganul,. Plesuvul si Negrul nu mai apar decat ca prin minune cate unul la 100 de ani si astia nu vanau nici macar oua de porumbei.
Sa nu uitam, vorbim de Romania!
@ Corbu ,
inteleg grijile d-voastra si a domnului Keszeg in legatura cu posibile confuzii care cu siguranta exista intre Uliu si celalante rapitoare . Depinde insa si de zona tarii . In unele locuri in Ro este relativa liniste ca de exemplul zona Constantei unde am inteles ca nici iarna nu sunt atacuri . Aici cred ca din experiente putine cu rapitoare pot aparea confuzii . In zona Transilvaniei pierderile la crescatorii cresc din an in an acuma si vara , mai nou cauzate si de Soimi . Un alt prieten ( cunostinta si cu d-voastra d-le Corbu ) din sudul Tarii mi-a spus ca are probleme mari in anul acesta cu Uliul si pierderi la aproape fiecare atac . Deci pentru mine este foarte clar ca populatia Uliului sta in multe zone ale tarii foarte bine .
Strict vazut in zona Sighisoarei pot spune ca Uliul este bine cunoscut . Mai se intampla foarte rar ca un incepator care nu are experienta sa mai confunde o Gaie cu Uliul dar acesta nici nu prinde nimica . La fel cunosc si desinteresul fata de celalante rapitoare din partea crescatorilor . “Ura ” lor se adreseaza strict Uliului si mai nou a Soimului . Stiu cazuri cand se prindea Gaia in capcane si au fost eliberate . Sunt doi in zona mea care-si stapanesc ” meseria ” de a prinde un Uliu si la acestia nu exista confuzie .
Vreau sa incerc sa-l conving pe unul din ei sa facem un test in legatura cu un Uliu matur dupa perioada naparlirii . Vreau sa incerc daca aceste pasari dupa ce v-or fi prinse scuturate bine si tratate prost o zi in captivitate , inelate cu inele de control si vopsite pe piept cu o vopsea pentru recunoastere in zbor , se mai intorc in zona sau isi cauta alt teritoriu pentru a vana .
Nu stiu ce va fi dar cred ca merita incercat !
@dieter: din auzite am doua informatii referitor la ce ai scris. Subliniez – din auzite.
1. uliu prins la capcana, ranit, scapat, prins din nou dupa o vreme la aceeasi capcana. Deduc ca nu stau foarte bine la capitolul inteligenta. Poate este o concluzie pripita, am auzit si de exemplare care fac macel si nu pot fi prinse desi in zona sunt multe capcane – de regula e vorba de femele batrane.
2. uliu prins si eliberat la peste 200 km cu insemnari pe picioare, revenit in locatie si prins din nou.
@Andrei K: ca sa nu iti mai scriu pe mail, poate e util mai multora ce ai de spus, am 2 intrebari, multumesc anticipat:
1. zilele trecute un uliu a venit pana aproape de sputnik si s-a ridicat peste cotet in ultimul moment: avea insa dupa el 2 soimuleti cu aripi ascutite, exact ca niste soimi in miniatura, care fac foarte des: piu piu piu piuuuuu ascutit. Acestia plonjau spre el parca incercand sa il atace si l-au urmarit pana a disparut in coronament. Ce specii erau? Ii vad doar vara in zona, iarna dispar.
2. Cotofenele si ciorile gri anunta prezenta uliului iar ciorile chiar il sacaie si il ataca. Am observat ca in zilele in care sunt multe ciori in zona, uliul nu ataca – sa fie doar coincidenta? Sa fie o solutie atragerea acestor ciori ca o metoda “bio” de protectie? Vecinul hraneste cateii cu oase mari si ele vin periodic sa culeaga resturi. Nu de putine ori vezi uliul planand si 1-2 ciori croncanind intr-un fel specific plonjand catre el si gravitand in jurul lui ca niste sateliti.
@ porumbei.ro
….pana la Oradea am 330 km . Daca-i pun Cip pe picior si ceasul in capcana poate clasez si eu ceva .
Ciori avem gramada , mai ales toamna spre seara e plina paduricea din fata portii . Uliul ataca si de abea dupa ce rateaza atacul apar ciorile .
Dieter, cu permisiunea ta, voi folosi per-tu-ul si am sa te rog sa faci acelasi lucru.
Inteleg perfect ce spui si cunosc, zic eu, destul de bine fenomenul.
La origini, provin din zona de N a judetului Dambovita, la poalele muntelui Leaota. Patria Porumbarului!
Imi voi aduce aminte toata viata, spre exemplu, de vanata din copilarie scapata din ghearele uliului de catre closca. Biata femela, ingrozita a ales sa intre precum o giulea intr-o gramada de lemne, taman unde se odihnea closca bunica-mii. Bleanda (caci asa-i spun batranii nostri uliului) a crezut ca si-a asigurat cina insa a vut o supriza de proportii. Curajoasa gaina, manata sinucigas de instinctul matern, indirect, a salvat porumbita, luptand ca o amazoana cu uliul pana am venit eu sa rezolv problema. Eram un copil si spun deschis ca atunci, daca-l prindeam ii repeam capul fara sa clipesc. Acum, adult fiind, nu as mai face acest lucru.
Cerul este patria acestor pasari!
Ca s-or fi inmultit, poate, insa noi, nu avem voie sa le infranam zborul!
Tot asa putem spune ca trebuie exterminati sau macar redus numarul si in cazul Ursului, Lupului, Rasului si Pisicii salbatice.
Tot asa au gandit si unii ca britanicii care au acum fauna injumatatita.
Daca uliu s-a inmultit, nu stiu, spun doar daca, a facut-o pentru ca si omul s-a inmultit si i-a asigura din ce in ce mai usor sursa de hrana.
Porumbei.ro, imi permit 2 raspunsuri scurte:
1- vinderei sau vanturei (una dintre specii);
2- ca sa poata vana cu succes, vanatorul trebuie sa se faca nevazut nu numai pt. prada ci si pt. “aliatii” acesteia. Daca nu poate face asta din diferite motive, va renunta!
@corbu: cautand vindereii pe goagal am dat si peste altceva, s-ar putea sa fie soimul randunelelor “falco subbuteo”, mai ales ca nu ii vad zburand pe loc in punct fix cu ochii spre pamant cum face vinderelul. Zboara drept si mult si cateodata parca isi dau ceva in zbor de la unul la altul, probabil parintii dau la pui prada.
Posibil, as suspecta insa mai degraba un Vânturelul de seară (Falco vespertinus).
Nu este musai nevoie sa zboare la punct fix. Acest zbor il executa atunci cand pandeste prada in anumite conditii.
Buna Andrei ,
am sa-ti raspund cu ceva intirziere la cele doua intrebari ale tale .
1 – cu detaliile din ultima ta postare pot sa te asigur ca soimuletii care urmareau acel uliu erau precum corect ai dedus Soimul rindunelelor ( Falco subbuteo ) care in aceasta perioada a anului isi mai invata puii la vanatoare – nu arareori prada ( pasari mici , insecte mai mari ) este predata / lasata sa cada intentionat in plin zbor pt. ca puii s-o prinda , inainte de a incepe migratia spre sud , care este cam in aceasi perioada in care pleaca si rindunelele din tara spre sud .
2 – Cred ca v-am mai repetat / atentionat de citeva ori pe acest forum ca daca in apropierea casei / porumbarului aveti perechi cuibaritoare de Ciori grive / semanatura , Corbi , Soimi vinderei , Soimul rindunelelor etc , nu le distrugeti cuiburile – natura prin aceste pasari v-a pus la dispozitie aliati siguri si garatuiti care , daca sint lasati in pace lupta cu voi de aceasi parte a baricadei impotriva in special a uliului si a Soimului calator .
Unii pt. ca acestia le sint dusmani naturali , altii fiindca nu tolereaza in revier alte pasari de prada , in special speciile enumerate mai sus .
Aceste pasari care cuibaresc in apropierea casei voastre , isi apara instinctiv revierul , aparindu-si cuibul si progeniturile va apara automat si porumbeii in masura posibilitatilor lor !
In orice caz , prin alarma lor , porumbeii sint avertizati din timp pentru a-si putea lua toate masurile de scapare si sa nu poata fi luati prin surprindere nici macar de uliu !
Atentie insa ! acest lucru se intimpla doar in timpul clocitului si al cresterii puilor dupa aceasta perioada trebuie sa va descurcati singuri .
Andrei K .
Andrei K, daca ai pe langa casa pereche reproducatoare de ciori grive, vei avea aliat impotriva Porumbarului insa NU vei mai avea picior de pui prin curte. :))
Decat Griva mai bine Porumbarul. Totusi, marea majoritate a celor din mediul rural, pe langa porumbei, mai au in curte si un pui, o gaina, o rata etc. si parca nu-ti convine sa ti-i care cioroiu’ pe toti (pui si oua cu nemiluita). ;)
Buna Corbu ,
da, ai putea avea dreptate in acest sens cu ciorile , dar in definitiv si la urma urmei totul depinde de distanta dintre gospodarie si cuibul perechii de ciori .
De asemenea aici ar putea interveni , tot in sprijinul vostru si un alt aspect comportamental al corvidelor si anume ca acestea nu vaneaza de obicei in imediata apropiere a cuibului pentru a nu divulga cuibul ocupat , protejindu-si in acest fel puii !
Daca teoria aceasta se adevereste ar fi totul O.K pentru gospodaria / gospodariile in cauza – protejindu-si puii protejeaza si orataniile din gospodaria /gospodariile apropiate !
Andrei K .
am vazut cazuri sa intre uliul iarna in voliera dupa porumbei si a sfarsit impiat saracu sau la alt om are pomi in spatele casei si sta la panda si ii ia si d pe casa
Super filmuletele, am vazut corb ucis de uliu porumbar :D .
salut….ce sa zic….faina filmarea…porumbeii pur si simplu se joaca cu uliu…..sa-ti traiasca
numi place la mine sa bagat aproape in cotet cu el dar tot nu la prina…….e frumos dar nu prea
salut,la mine daca facea uliu asa ceva imi plecau porumbei de nu ii vad cate 3-4 ore is prea nebuni daca ii sperie uliu in acest fel,vant in pene tuturor
stau in zona de campie si cam da tarcoale niste ulii de 2 ori pe zi si la ore exacte cum sau intors ziua anterioara porumbeii mei cand ii vad unii intra in cotet si ies dupa ce pleaka iar unii pleaka in linie dreapta spre o zona cu copaci foarte desi si parloage
stau intr-o zona cu livada si campie in neamt si mie mi-a trecut uliu la mai putin de 3 metri pe langa mine si saracul porumbel pe care il fugarea nu a avut de ales decat sa vina inspre mine si asa a scapat de el si ilam si in ziua de astazi
Bai frate sincer sa fiu , la mn da uliu de 2 3 ori pe zi ,nustiu cum sa scap de ell .Mia loat cativa porumbei eu nu bag la zbor sau la chesti dastea eu i tin de frumusete am si voiajori si jucatori eu ii tin ca imi place , ori cum filmarile sunt foarte frumoase ,si cred ca uliu a fost pui si a vanat prima data pt ca daca era mare avea sanse sa prinda cv .Mult suces
NU stiu ce s-a intamplat dar inainte erau pline livezile de gaite care anuntau de la un km cand venea un uliu, acum ma uit ca nu am mai vazut una de ani de zile….
nustiu cum se face ca la toata lumea ataca uliul si evident ca prinde prumbeii, eu locuiesc kiar langa padure sii ataca uliul zilniic poate si de 5 ori pe zii dar sincer sa fiu nu mii prinde…. am porumbei de la varsta de 7 ani, avand acuma 21 de ani dar in 13 ani de zile sincer sa fiiu mia prins uliul in jur de 100 de porumbei poate si mai putiin…. avand in vedere ca lokuiesc foarte aproape de padure si kiar sunt foarte multi uli…
daaaa am uitat sa adaug, eu cresc multe bibilici ceea ce conteaza foarte mult la crescatori de porumbei sa ai minim 2-3 bibilici, deoarece bibilica observa foarte repede pradatorii si imediat scoate o alarmaaa tareee si anunta toate pasarilee inca diin timp, si atunci toti porumbeii se ascund sau se ridica in aer….
Dragi colegi ! Eu am avut porumbei tippleri si nici o data nu ia luat ! In primul rand,in primul video este un soim calator !! Se vede dupa zbor si talie !
Am avut si eu un soim calator timp de 4 ani . Apoi lam dat fiului meu ! Uliul sta in cerul inalt si pandeste,soimul sta pe langa sol !
Nu l-a prins. Dac opriti clipul veti vedea ca nu are nimic in gheare.
frumos este bn pt porumbei k au antrenament si se mentin in stol k altfel ar fi luat sigur .
ce tare, nu am mai vazut asa ceva pana acum. sai alerge si prin curte!
Da e ceva de necrezut . Sa atace in curte chiar la 1-2 metri de om…X( X( nu pot sa cred.sper sa nam parte de asta :)) “` http://marius1995r.sunphoto.ro/
Antrenati porumbeii vad ca nu se despart de stol foarte bine!
Tare filmarea din curte:))
Videoclipul 2 , sec. 0:04 ” shit ” . =))
Voi va mirati,dar nu stiti ce ie in sufletul unui columbofil knd ii dispare un porumbel.Mie imi dispare circa 100 de porumbei pe an luati de uliu.Si nustiu cati alti sunt loviti in firele de electricitate knd sunt alergati de uliu.
Cam patetic atacul!
Heh, da, in aer uliul e cam patetic, iar in filmuletul cu stolul e si mai patetic, parca se misca cu incetinitorul. Probabil era pui. Oricum in filmuletul 2 prinde porumbelul ala in curte si pleaca cu el… la ambuscada la sol are succes maxim.
si eu am patit ceva asemanator doar era la vreo 10 m de mine iar porumbeii faceau baie dar au avut noroc ca nu a prins nimic , iar in filmuletul 2 nu prinde porumbelul .
urasc acea pasare nenorocita ,eu personal stau intro zona mai muntoasa unde atacurile de uliu sunt fregvente cam de 2 ori pe saptamana noroc cu vecinul meu care are o arma de vanatoare si mai elimina si el din uli dar orcum nu prea e voie sa faca asta dar asta e ce sa facem .nush ce sa mai zic un prieten de al meu si-a cumparat o alarma anti- atak si sunstine ca nu mai are probleme cu uli . El este cel mai bun columbofil din brasov si cred ca isi permite dar eu nu imi pot permite si deacea apelez la arma de vantoare .
extraordinar……ce sa mai zic
tare stolu… a incercat uliu sai desparta dar pana a reusit…..cam greu si tot degeaba k nu a luat nimik,se vedea k styau sa se descurce k un uliu porumbei aia,tot respectu….
Cam aiurea.Si mie mi sa intamplat.A atacat aproape de mine dar se pare ca acela este un soricar e cam mic si nu ar face atatea tumbe. Ar fi dat de 3-4 ori si daca nu ar lua ceva ar pleka. Orcum porumbei sunt tari.Imi place jocul pe care il fac . Bafta si vand in pene in continuare!
ce mai sta antrenorul dupa curu’ lor……
Deci il prinde in fata cameramanului asta sta si filmeaza=))ce om primu filmulet e superb:D
#10 pinturicchio
“eu personal stau intro zona mai muntoasa unde atacurile de uliu sunt fregvente cam de 2 ori pe saptamana”
aia da, eu stau la zona de deal si vine de 2 ori pe zi :)) adevarul ii ca si am vreo 20 de porumbei afara tot timpul….dar numai 2 a prins anul asta, si aia pui ce au iesit prima data afara…
Eu sunt de parere ca un porumbel daca zboara destul de mult, are antrenament , in proportie de 95% scapa de uliu…
in filmuletul 2 doar la agatat putin, na reusit sa plece cu el :))
Prinde sau nu porumbelul in a doua filmare? Din cate vad eu nu pare sa-l prinda…
nici la ambuscada de sol nu prinde mereu ;)oricum uliul din filmulet era puiandru sau doar se mentinea in forma antrenanadu-se
Foarte tare video 1! E adevarat, cand sunt in stol isi cam bat joc de uliu, dar nu stiu de ce s-au lasat atat de jos la final ; deobicei ai mei se invart roata deasupra uliului!
Apropo de alarme pentru uliu, am vazut la un targ pentru fermieri bufnite robot pe care le amplasezi langa crescatorie si prin telecomanda dau din aripi si scot sunete reale, dupa care uliul fuge speriat! Serios!
Am analizat video frame by frame si la punctul 0.03 66 s se vdede clar ca uliul nu are nimic in ghiare!
Nu imi palce tactica lor:)) am observat ca cel mai eficient mod de a scapa de uliu este plecarea lor in linie dreapta pana la disparitie.In fata unui stol sanatos din care nu se rupe nici un porumbel nu are nici o sansa.Acuma cu soimu e alta macare de peste de preferat ar fi sa stea pe casa:)) orcum filmuletu e bestial
Scuze admin, dar intervin iar in favoarea uliului si anume ca nu ar trebui sa-l acuzam atat: priviti cine ne mai poate manca porumbeii cand acestia saracii se adapa in concursurile obositoare!
INCREDIBIL: http://www.youtube.com/watch?v=8eTzYEUW_0g
Primul filmulet, din pacate, e o secventa obisnuita din viata porumbeilor de prin zona mea… A doua am reusit sa o traiesc de vreo 3-4 ori, culminant cu faptul ca uliul s-a si izbit de capul meu iesit dintr-un tufis cu porumbelul in gheare!
S-a ajuns cam prea departe, sunt multe rapitoare, foamea e mare, a fost un an bun si pentru ele, s-au reprodus foarte bine (cate 2 serii de pui).
Vedem unde se va ajunge! Toate bune! Salutare
In anii “80 incepeau atacurile de Uliu pe la mijlocul lunii octombrie si pana in luna aprilie . In perioada aceasta tineam porumbeii ( mai ales ornamentul ) inchisi . Vara scoteam cel mai prost porumbel pe casa si nu se intampla nimica . In zilele de azi atacurile in timpul verii sunt ” normale ” chiar luna August in Sighisoara au fost multe atacuri cu pierderi si porumbei disparuti . Nu inteleg de ce chiar acuma avem atatea atacuri cand padurile sunt pline de pasari tinere , temperaturile sunt foarte ridicate etc . Mentionez ca in Sighisoara suntem inconjurati de paduri extinse si lipsa de hrana nu poate fi . Totodata am urmarit Soimul care-si facea prezenta bine inteles pe acelas teritoriu aerean a Uliului . Confuzie pot sa exclud fiindca am facut destule cunostinte cu Soimul la atacurile de la crescatoria din Germania unde la fel atacurile variau intre Soim si Uliu .
Care este explicatia atacurilor din Sighisoara in luna August cand putem exclude lipsa de hrana ( pui de pasari suficienti ) si teritoriu ( paduri cat vezi cu ochiul si cat te tin talpile …) ???
Oare cat timp se mai ascund asa numitii ecologisti dupa deget si insista sa spuna ca aceste pasari trebuie protejate prin lege ?!
chiar n-a observat nimeni ca este soim?soimul este insistent asa si nu cred ca la final nu s-a ales cu nimic..:)) antrenamentul a mai continuat si dupa ce nu s-a mai filmat ;)
@dieter: probabil prefera porumbeii pentru ca nu au antrenamentul si agilitatea pasarilor salbatice. Pentru ei inseamna hrana obtinuta cu efort mai mic. Porumbeii petrec mai mult timp in cusca decat afara spre deosebire de pasarile salbatice si ulii.
Filmul cu pelicanul mancand un porumbel mi se pare incredibil. Daca cineva imi spunea asa ceva nu a-si fi crezut.
nu a prins uliul porumbelul in curte, deoarece a plecat prea repede si daca va uitati cu atentie nu are nimic in gheare
PS: eu cred ca uliul are cele mai multe sane sa prinda in stol atunci cand e compact decat atunci cand stolul se desparte, deoarece porumbeii de frica se apropie prea mult unii de altii si se produc accidentari, unde uliul observa imediat si are sansa sa prind un porumbel care este dezechilibrat si cu mai putina viteza de inaintare
Buna domnule Dieter ,
nu vad motivul pentru care ar trebui sa se ascunde cineva pe dupa degete , dar trebuie inteles o data pentru intotdeauna ca acele vietati care au rezultat sau au suferit schimbari de orice natura mai ales in urma interventiei umane nu se pot masura , sau se pot masura relativ greu cu vietatile din natura .
Aceste vietati , in cazul nostru vorbim strict de pasari , sint tot timpul anului afara in natura , au o experienta de viata si antrenament de zbor de neegalat de catre pasarile in cazul carora a intervenit omul , pasari care au fost modelate dupa gustul / inchipuirea / interesele omului si care in marea lor majoritate isi pot cistiga experienta de viata si de zbor doar in scurtul timp zilnic de antrenament !
Din acest motiv sint porumbeii in general atit de rivniti de catre pasarile de prada – sint de regula prazi relativ usoare pentru pasarile de prada , mult mai usoare decit cele din natura , indiferent de anotimp !
Cu cit abunda aceste prazi in numar mai mare intr-o anumita locatie restrinsa cu atit si atractia acestora asupra pasarile de prada creste mai magnetic .
Am repetat de ” n ” ori faptul ca pasarile de prada sint dintr-un anumit punct de vedere foarte asemanatoare omului si anume aleg calea cea mai simpla , mai usoara de a-si atinge telul mai ales atunci cind este vorba de mincare / supravietuire – acesta fiind raspunsul in mare la nedumerirea dv. privitoare la – ” in luna August cand putem exclude lipsa de hrana ( pui de pasari suficienti ) si teritoriu ( paduri cat vezi cu ochiul si cat te tin talpile …) ???
” .
Andrei .
P.S – ca un mic exemplu : uitati-va doar din curiozitate citi porumbei maidanezi ( cu experienta de viata si zbor zilnic – 24 din 24 ore ) sint in stare sa prinda pasarile de prada comparativ cu porumbeii , indiferent de rasa , care au posibilitati de zbor reduse la portii zilnice !???
nu cred ca atata timp cat stolu sta compact uleu prinde ceva deobcei uleu ia pe ala care care zboara stingher de stol si daca il prinde sub el altfel nu are sanse sa ia.
NU prinde nici un porumbel
ptr poz.6 mi se pare o aberatie cu o 100 de porumbei pe an.interesant cum se misca acesti porumbei la atacul uliului,si nu as fi crezut in viata ca pelicanul mananca porumbei,si mai ales in ce hal.vant in pene tuturor
cred k uliu era cam incepator :d
Buna d-le Keszeg ,
va multumesc pentru raspuns . In mesajul anterior am incercat sa explic ca sa schimbat ceva in natura comparativ cu anii “80 . Si atunci exista Uliul si nu a fost pe cale de disparitie ( cel putin nu in zona in care am crescut porumbeii ) . Atacurile zilnice in timpul iernii au dovedit acest lucru dar in timpul verii am avut liniste . Acuma , avem aproape aceeas situatie ca in Germania . Acuma ne viziteaza Uliul si vara cand masa este bogata pentru aceste pasari . O dovada ca nu lipsa de hrana aduc aceste pasari in oras ci porumbeii pe care-i crestem . Eu continui sa spun ca avem o suprapopulatie si nimeni altul poate urmari mai bine acest fenomen ca noi , porumbarii . Comparatia cu porumbeii maidanezi nu se poate face fiindca acei porumbei nu se expun . Porumbeii care-i crestem si care sunt expusi la Uliu sau Soim sunt voiajorii si porumbeii de agrement / zbor . Acesti porumbei sunt zilnic in aer conform calitatilor de zbor / joc . Exemplul zburatorul de Budapesta care este un porumbel foarte agil si sta lejer 6 ore in aer . Colegul care-i creste si zboara aceste pasari sa plans de pierderi mari in anul acesta . Porumbeii dansului se vad zilnic in zbor si in zbor este farmecul lor . Inchisi tinem Gainile dar nu porumbeii d-le Keszeg asa a fost si asa va ramane chiar daca ” lupta ” inpotriva acestor vietati nevinovate nu da rezultate pe timp indelungat fiindca suntem pur si simplu navaliti de ele . Cu aceasta problema trebuie sa ne confruntam vrand sau nevrand .
Daca ar merge dupa teoriile d-voastra generalizand situatia vietatilor nevinovate , nu mai avem voie sa conducem o masina findca mustele si albinele , vietati nevinovate cu un rol in natura ne ” murdaresc parbrizul ” , iepurele , caprioara , vulpea care au tot un rol in natura ne ” demoleaza masina ” , burtile noastre raman goale sau ne facem vegetarieni pentru a ocroti tot vietatile nevinovate care-si traiesc ” chinuiti ” viata intr-o ferma etc .
Da , eu cred ca o sa se ascunda in continuare dupa deget decat sa oficializeze ca pasarile de prada sunt intr-o situatie foarte buna – atat timp cat se poate si cred ca conflictul acesta om – natura a fost si va ramane o parte din viata pe planeta aceasta .
O noapte buna va doresc !
P.S
Din jurnalul ” der Falke ” din 4 / 2009 reiese ca in Austria pana in iarna 2013 se pot pusca legal pana la 40 exemplare de Uli – pe an – !!
Motivul ;
aceste pasari afecteaza populatia de animale care sunt pe cale de disparitie .
Austriecii sunt cei care au recunoscut ca aceste pasari incep sa-si depaseasca ” competentele ” fiind deja in nr mare ! Oare cat le mai trebuie la ceilanti pana isi dau seama ca au sarit Calul cu protejarea excesiva a acestor rapitoare ?!
@dieter ai mare dreptate .
=))) cei aia frate se juka ku ei =))
ii alinta .fata cum da l noi in zona ,daka nu ia din prima inkearka pana ia unu nu pleaka toata ziua
Buna domnule Dieter ,
da, aveti dreptate fapt care l-am confirmat si in postarea mea anterioara ” Cu cit abunda aceste prazi in numar mai mare intr-o anumita locatie restrinsa cu atit si atractia acestora asupra pasarile de prada creste mai magnetic ” .
” Comparatia cu porumbeii maidanezi nu se poate face fiindca acei porumbei nu se expun ” – de expus se expun cu siguranta , dar cu limite si in caz de pericol reactioneaza ca atare , deoarece experienta de viata acumulata zilnic i-a invatat unde le sint aceste limite in functie de adversar .
Referinu-ma strict la situatia Uliul porumbar din revierele cunoscute de mine personal ( natale ) din tara pot spune ca numarul de perechi clocitoare din aceste reviere a ramas constant in ultimii 25 de ani , ce s-a schimbat in bine d.p.m.d.v este un numar mai crescut de pui de Uliu porumbar / total , care au parasit anual cuiburile , numar in orice caz mai mare decit numarul de pui din anii ’80 – si acest fapt are anumite cauze care nu doresc sa le insiruiesc aici deoarece n-ar avea sens , unele dintre ele le puteti deduce insa cu usurinta din postarile forumului .
” Da , eu cred ca o sa se ascunda in continuare dupa deget decat sa oficializeze ca pasarile de prada sunt intr-o situatie foarte buna ” – sa nu generalizam , ar fi o greseala de neiertat – multe pasari de prada din lume sint actualmente pe lista rosie ” si asta pe bune , nu doar asa de ochii lumii .
Cunosc acest episod Austriac criticat din greu de toate forurile competente internationale , dar au apucat deja sa scoata legea , raminid sa vedem cum s-a schimbat situatia dupa 2013 ???
O zi buna !
Andrei K .
Dieter nu stiu cum e’ in Austria sau in Germania insa in Romania, pe rapitoare nu le protejeaza nici dracu’.
Pe hartie or fi protejate insa in realitate, capcanele, laturile, cartusele, “colectarea oualor si a puilor” ori pur si simplu distrugerea cuibului sunt la ordinea zilei.
Daca nici macar, de ochii lumii, pe hartie, nu ar fi protejate atunci ar disparea vazand cu ochii.
Oamenii astia au ajuns sa tina secret locul unde o pereche de acvile aurii cuibareste, mai ceva ca pe Sfantul Graal pentru ca altfel …..
Acvila aurie, acvila mica, codalbul etc. sunt in situatie critica.
Dintre “gunoieri”, Zaganul,. Plesuvul si Negrul nu mai apar decat ca prin minune cate unul la 100 de ani si astia nu vanau nici macar oua de porumbei.
Sa nu uitam, vorbim de Romania!
@ Corbu ,
inteleg grijile d-voastra si a domnului Keszeg in legatura cu posibile confuzii care cu siguranta exista intre Uliu si celalante rapitoare . Depinde insa si de zona tarii . In unele locuri in Ro este relativa liniste ca de exemplul zona Constantei unde am inteles ca nici iarna nu sunt atacuri . Aici cred ca din experiente putine cu rapitoare pot aparea confuzii . In zona Transilvaniei pierderile la crescatorii cresc din an in an acuma si vara , mai nou cauzate si de Soimi . Un alt prieten ( cunostinta si cu d-voastra d-le Corbu ) din sudul Tarii mi-a spus ca are probleme mari in anul acesta cu Uliul si pierderi la aproape fiecare atac . Deci pentru mine este foarte clar ca populatia Uliului sta in multe zone ale tarii foarte bine .
Strict vazut in zona Sighisoarei pot spune ca Uliul este bine cunoscut . Mai se intampla foarte rar ca un incepator care nu are experienta sa mai confunde o Gaie cu Uliul dar acesta nici nu prinde nimica . La fel cunosc si desinteresul fata de celalante rapitoare din partea crescatorilor . “Ura ” lor se adreseaza strict Uliului si mai nou a Soimului . Stiu cazuri cand se prindea Gaia in capcane si au fost eliberate . Sunt doi in zona mea care-si stapanesc ” meseria ” de a prinde un Uliu si la acestia nu exista confuzie .
Vreau sa incerc sa-l conving pe unul din ei sa facem un test in legatura cu un Uliu matur dupa perioada naparlirii . Vreau sa incerc daca aceste pasari dupa ce v-or fi prinse scuturate bine si tratate prost o zi in captivitate , inelate cu inele de control si vopsite pe piept cu o vopsea pentru recunoastere in zbor , se mai intorc in zona sau isi cauta alt teritoriu pentru a vana .
Nu stiu ce va fi dar cred ca merita incercat !
@dieter: din auzite am doua informatii referitor la ce ai scris. Subliniez – din auzite.
1. uliu prins la capcana, ranit, scapat, prins din nou dupa o vreme la aceeasi capcana. Deduc ca nu stau foarte bine la capitolul inteligenta. Poate este o concluzie pripita, am auzit si de exemplare care fac macel si nu pot fi prinse desi in zona sunt multe capcane – de regula e vorba de femele batrane.
2. uliu prins si eliberat la peste 200 km cu insemnari pe picioare, revenit in locatie si prins din nou.
@Andrei K: ca sa nu iti mai scriu pe mail, poate e util mai multora ce ai de spus, am 2 intrebari, multumesc anticipat:
1. zilele trecute un uliu a venit pana aproape de sputnik si s-a ridicat peste cotet in ultimul moment: avea insa dupa el 2 soimuleti cu aripi ascutite, exact ca niste soimi in miniatura, care fac foarte des: piu piu piu piuuuuu ascutit. Acestia plonjau spre el parca incercand sa il atace si l-au urmarit pana a disparut in coronament. Ce specii erau? Ii vad doar vara in zona, iarna dispar.
2. Cotofenele si ciorile gri anunta prezenta uliului iar ciorile chiar il sacaie si il ataca. Am observat ca in zilele in care sunt multe ciori in zona, uliul nu ataca – sa fie doar coincidenta? Sa fie o solutie atragerea acestor ciori ca o metoda “bio” de protectie? Vecinul hraneste cateii cu oase mari si ele vin periodic sa culeaga resturi. Nu de putine ori vezi uliul planand si 1-2 ciori croncanind intr-un fel specific plonjand catre el si gravitand in jurul lui ca niste sateliti.
@ porumbei.ro
….pana la Oradea am 330 km . Daca-i pun Cip pe picior si ceasul in capcana poate clasez si eu ceva .
Ciori avem gramada , mai ales toamna spre seara e plina paduricea din fata portii . Uliul ataca si de abea dupa ce rateaza atacul apar ciorile .
Dieter, cu permisiunea ta, voi folosi per-tu-ul si am sa te rog sa faci acelasi lucru.
Inteleg perfect ce spui si cunosc, zic eu, destul de bine fenomenul.
La origini, provin din zona de N a judetului Dambovita, la poalele muntelui Leaota. Patria Porumbarului!
Imi voi aduce aminte toata viata, spre exemplu, de vanata din copilarie scapata din ghearele uliului de catre closca. Biata femela, ingrozita a ales sa intre precum o giulea intr-o gramada de lemne, taman unde se odihnea closca bunica-mii. Bleanda (caci asa-i spun batranii nostri uliului) a crezut ca si-a asigurat cina insa a vut o supriza de proportii. Curajoasa gaina, manata sinucigas de instinctul matern, indirect, a salvat porumbita, luptand ca o amazoana cu uliul pana am venit eu sa rezolv problema. Eram un copil si spun deschis ca atunci, daca-l prindeam ii repeam capul fara sa clipesc. Acum, adult fiind, nu as mai face acest lucru.
Cerul este patria acestor pasari!
Ca s-or fi inmultit, poate, insa noi, nu avem voie sa le infranam zborul!
Tot asa putem spune ca trebuie exterminati sau macar redus numarul si in cazul Ursului, Lupului, Rasului si Pisicii salbatice.
Tot asa au gandit si unii ca britanicii care au acum fauna injumatatita.
Daca uliu s-a inmultit, nu stiu, spun doar daca, a facut-o pentru ca si omul s-a inmultit si i-a asigura din ce in ce mai usor sursa de hrana.
Porumbei.ro, imi permit 2 raspunsuri scurte:
1- vinderei sau vanturei (una dintre specii);
2- ca sa poata vana cu succes, vanatorul trebuie sa se faca nevazut nu numai pt. prada ci si pt. “aliatii” acesteia. Daca nu poate face asta din diferite motive, va renunta!
@corbu: cautand vindereii pe goagal am dat si peste altceva, s-ar putea sa fie soimul randunelelor “falco subbuteo”, mai ales ca nu ii vad zburand pe loc in punct fix cu ochii spre pamant cum face vinderelul. Zboara drept si mult si cateodata parca isi dau ceva in zbor de la unul la altul, probabil parintii dau la pui prada.
Posibil, as suspecta insa mai degraba un Vânturelul de seară (Falco vespertinus).
Nu este musai nevoie sa zboare la punct fix. Acest zbor il executa atunci cand pandeste prada in anumite conditii.
Buna Andrei ,
am sa-ti raspund cu ceva intirziere la cele doua intrebari ale tale .
1 – cu detaliile din ultima ta postare pot sa te asigur ca soimuletii care urmareau acel uliu erau precum corect ai dedus Soimul rindunelelor ( Falco subbuteo ) care in aceasta perioada a anului isi mai invata puii la vanatoare – nu arareori prada ( pasari mici , insecte mai mari ) este predata / lasata sa cada intentionat in plin zbor pt. ca puii s-o prinda , inainte de a incepe migratia spre sud , care este cam in aceasi perioada in care pleaca si rindunelele din tara spre sud .
2 – Cred ca v-am mai repetat / atentionat de citeva ori pe acest forum ca daca in apropierea casei / porumbarului aveti perechi cuibaritoare de Ciori grive / semanatura , Corbi , Soimi vinderei , Soimul rindunelelor etc , nu le distrugeti cuiburile – natura prin aceste pasari v-a pus la dispozitie aliati siguri si garatuiti care , daca sint lasati in pace lupta cu voi de aceasi parte a baricadei impotriva in special a uliului si a Soimului calator .
Unii pt. ca acestia le sint dusmani naturali , altii fiindca nu tolereaza in revier alte pasari de prada , in special speciile enumerate mai sus .
Aceste pasari care cuibaresc in apropierea casei voastre , isi apara instinctiv revierul , aparindu-si cuibul si progeniturile va apara automat si porumbeii in masura posibilitatilor lor !
In orice caz , prin alarma lor , porumbeii sint avertizati din timp pentru a-si putea lua toate masurile de scapare si sa nu poata fi luati prin surprindere nici macar de uliu !
Atentie insa ! acest lucru se intimpla doar in timpul clocitului si al cresterii puilor dupa aceasta perioada trebuie sa va descurcati singuri .
Andrei K .
Andrei K, daca ai pe langa casa pereche reproducatoare de ciori grive, vei avea aliat impotriva Porumbarului insa NU vei mai avea picior de pui prin curte. :))
Decat Griva mai bine Porumbarul. Totusi, marea majoritate a celor din mediul rural, pe langa porumbei, mai au in curte si un pui, o gaina, o rata etc. si parca nu-ti convine sa ti-i care cioroiu’ pe toti (pui si oua cu nemiluita). ;)
Buna Corbu ,
da, ai putea avea dreptate in acest sens cu ciorile , dar in definitiv si la urma urmei totul depinde de distanta dintre gospodarie si cuibul perechii de ciori .
De asemenea aici ar putea interveni , tot in sprijinul vostru si un alt aspect comportamental al corvidelor si anume ca acestea nu vaneaza de obicei in imediata apropiere a cuibului pentru a nu divulga cuibul ocupat , protejindu-si in acest fel puii !
Daca teoria aceasta se adevereste ar fi totul O.K pentru gospodaria / gospodariile in cauza – protejindu-si puii protejeaza si orataniile din gospodaria /gospodariile apropiate !
Andrei K .
am vazut cazuri sa intre uliul iarna in voliera dupa porumbei si a sfarsit impiat saracu sau la alt om are pomi in spatele casei si sta la panda si ii ia si d pe casa
Super filmuletele, am vazut corb ucis de uliu porumbar :D .
salut….ce sa zic….faina filmarea…porumbeii pur si simplu se joaca cu uliu…..sa-ti traiasca
numi place la mine sa bagat aproape in cotet cu el dar tot nu la prina…….e frumos dar nu prea
salut,la mine daca facea uliu asa ceva imi plecau porumbei de nu ii vad cate 3-4 ore is prea nebuni daca ii sperie uliu in acest fel,vant in pene tuturor
stau in zona de campie si cam da tarcoale niste ulii de 2 ori pe zi si la ore exacte cum sau intors ziua anterioara porumbeii mei cand ii vad unii intra in cotet si ies dupa ce pleaka iar unii pleaka in linie dreapta spre o zona cu copaci foarte desi si parloage
stau intr-o zona cu livada si campie in neamt si mie mi-a trecut uliu la mai putin de 3 metri pe langa mine si saracul porumbel pe care il fugarea nu a avut de ales decat sa vina inspre mine si asa a scapat de el si ilam si in ziua de astazi
Bai frate sincer sa fiu , la mn da uliu de 2 3 ori pe zi ,nustiu cum sa scap de ell .Mia loat cativa porumbei eu nu bag la zbor sau la chesti dastea eu i tin de frumusete am si voiajori si jucatori eu ii tin ca imi place , ori cum filmarile sunt foarte frumoase ,si cred ca uliu a fost pui si a vanat prima data pt ca daca era mare avea sanse sa prinda cv .Mult suces
NU stiu ce s-a intamplat dar inainte erau pline livezile de gaite care anuntau de la un km cand venea un uliu, acum ma uit ca nu am mai vazut una de ani de zile….
nustiu cum se face ca la toata lumea ataca uliul si evident ca prinde prumbeii, eu locuiesc kiar langa padure sii ataca uliul zilniic poate si de 5 ori pe zii dar sincer sa fiu nu mii prinde…. am porumbei de la varsta de 7 ani, avand acuma 21 de ani dar in 13 ani de zile sincer sa fiiu mia prins uliul in jur de 100 de porumbei poate si mai putiin…. avand in vedere ca lokuiesc foarte aproape de padure si kiar sunt foarte multi uli…
daaaa am uitat sa adaug, eu cresc multe bibilici ceea ce conteaza foarte mult la crescatori de porumbei sa ai minim 2-3 bibilici, deoarece bibilica observa foarte repede pradatorii si imediat scoate o alarmaaa tareee si anunta toate pasarilee inca diin timp, si atunci toti porumbeii se ascund sau se ridica in aer….
Dragi colegi ! Eu am avut porumbei tippleri si nici o data nu ia luat ! In primul rand,in primul video este un soim calator !! Se vede dupa zbor si talie !
Am avut si eu un soim calator timp de 4 ani . Apoi lam dat fiului meu ! Uliul sta in cerul inalt si pandeste,soimul sta pe langa sol !
Nu l-a prins. Dac opriti clipul veti vedea ca nu are nimic in gheare.