Cum stim care porumbel este de viteza si care de fond?

Aduc o completare la acest vechi topic, cu un filmulet care discuta aripa porumbelului de fond si a celui de viteza, ilustrand cu niste exemple foarte bune. Spor la intins aripi prin cotet!

Vechiul topic:

Topic propus de Sangeorzan Cristian: Cum ne dam seama de calitatile si aptitudinile de zbor ale porumbeilor nostri? Cum stim care este de viteza sau care este de fond? In baza caror date stim cind este momentul de a ne opri cu distanta la un porumbel, inainte de a-l pierde? Dat fiind faptul ca sezonul se apropie apelez la experienta Dvs. asteptind sugestii si informatii. Cu respect… Sangeorzan Cristian

108 comentarii la “Cum stim care porumbel este de viteza si care de fond?”

  1. daca vine de la 1000km este de fond,daca il trimiti la peste 400 km si nu mai vine este de viteza.

  2. un porumbel vine cel mai bine la distanta la care poate sa faca fata.pana la acea distanta nu claseaza si nici mai departe .daca este angajat de cateva ori la o distanta mai mare si nu mai claseaza nu mai trebuie angajat si mai departe caci risca sa se piarda.cam asa se poate vedea distanta pentru care este acel porumbel.
    sunt si porumbei exceptionali care claseaza pe toate distantele,dar acestia sunt foarte rari.

  3. leo daca taceai filosof te faceai!!!ce inseamna ce ai spus tu,explica dupa ce se cunoaste:aripa,talia,capul etc…..

  4. Eu din experienta pe care o am stiu ca PORUMBELU DE VITEZA se cunoaste dupa:are talia mica,e foarte iute,aripa cand o intinzi o are dura,are sternu scurt,are muschi foarte bine dezvoltati. PORUMBELU DE FOND:are o talie mare ,mijlocie,aripa cand o intinzi o tine moale ca si cand o are rupta,sternu il are mare,muschi mari nu prea are,nu se depune musculatura foarte mare,penele din varful aripi le are la egalitate.

  5. Dimpotriva…porumbeii de viteza au talia mai mare si cei de fond talia mai mica!Cum poti zice ca “muschi mari nu prea are”???au musculatura bine dezvoltata,elastica!Si chestia cu sternul e destul de relativa,mie imi plac fondistii,trebuie sa aiba sternul lung,furca bine inchisa,un porumbel de fond trebuie sa fie mai usor in mana decat ai crede.In schimb,am observat,nu generalizez, unii porumbei de viteza sunt mai ososi,carena este mai coborata.

  6. NU E ASA SIMPLU!!!!
    In primul rand trebuie sa se inteleaga ca sunt, eu asa consider, 3 mari categorii in care se impart porumbeii in functie de distanta de zbr capabili sa o parcurga:
    1. de ” viteza” 100-500 km
    2. de “fond” 500-800 km
    3. de “maraton” peste 800 km
    Totodata spun ca ai potzi atribui unui porumbel un astfel de nume daca claseaza de cel putin de 5 ori la viteza si cel putin de 3 ori la celelalte 2.
    Daca vei privi 10 porumbei ce stau pe sol nu potzi arata care apartine unei categorii si care alteia. Aceasta diferenta o poti face in momentul in care al vei lua in mana si al vei studia din punct de vedere fizic
    ( musculatura, oase, corp, ochi, penaj), lucru care nu este tocmai la indemana incepatorilor. Din aceasta cauza este recomandat ca la achizitionarea porumbeilor, de catre un incepator, sa se tina seama de categoriile la care au participat cu rezultate porumbeii si de categoriile la care vor participa in continuare.
    Este inutil a enumera scriptic caracteristicile porumbeilor din fiecare categorie, aceste lucruri se deprind luand in mana porumbei campioni si comparandui intre ei, muti spun “sa arate asa…”, cand defapt acel “asa” nu este cunoscut de mana, sau ochiul nostru. Pentru inceput sa incercam sa intelegem si sa deosebim porumbeii cu calitati, dotati, de cei deficitari, sa ai pastram pe cei calitativi si sa ai jucam la curse.
    Am vazut ca sunt topicuri care dezvolta acest subiect al calitatii unui bun zburator ( reproducator) asa ca este inutil sa repet, sa nu intelegeti ca din rautate…, recititi si studiati permanent. Cand aveti ocazia sa vedeti un campion imediat sa va doriti sa al studiati (aceasta sa fie prima dorinta, apoi sa intrebati din ce e scos, sa cereti pedigeeul, si alte detalii…) apoi veti fi capabili sa facetzi singuri diferenta, se va dezvolta acel filing.

  7. cosmin milos …… daca taceai ,,filosof” ramaneai …… :)) ;)) sa nu mai vorbesti de experienta.

  8. porumbeii de viteza si demi-fond nu isi acopera spatele cu fulgii plutitotri ai penelor si au si penele mai scurte, adik pana in kenarul acela negru din varful cozi.iar cei de fond au tot spatele acoperit si au penele aproape cat coada.si este foarte adv. si ce a zis nr. 6.

  9. … dak nu stii din ce se trage porumbelu e greu de spus dak zboara mai bine fond sau viteza… orcum tu o sa maresti distanta de zbor treptat si o sati dai seama dak sunt de fond sau viteza … ar trebui sal intrebi si columbofilu de la care ai luat porumbei de ce sunt porumbei lui (fond sau viteza ) … a si nu va mai certati atat pe tema marimi,penajului,muschi etc…eu am vz si porumbei de talie mai mica care au clasat la fond si porumbei de talie mai mare … totu depinde de porumbel si de ce are acesta in cap ….succes la zbor tuturor …

  10. Dragilo…va dati sema ca a-ti intrat pe un teren minat…mai ales daca sunteti incepatori…nu va dati seama ca nu exista un tipar ptr porumbelul de fond sau cel de viteza,exista doar speculatii si mai exista de asemenea si dovezi….sa va dau un exemplu…ce fel de porumbei erau cei ai lui PIERRE DORDIN???de viteza cumva?..de demifond cumva??…nu..erau de fond cu toate ca aveau o talie impresionanta asta nu ii impiedica sa concurez cu oricare alt porumbel si de cele mai multe ori ii invingeau.Parerea mea in legatura cu acest aspect este ca nu statura porumbelului trebuie sa o avem in vedere la punerea verdictului…fond-demifond sau eventual viteza..Am citit ceva mai sus ca porumbelul de viteza are aripa tare atunci cand o intinzi si cel de fond…deopotriva moale….dar cine poate sa dovedeasca asta cu argumente binenteles…eu zic ca foarte multi se hazardeaz sa faca afirmatii..pacat…acesta este un sport si nu razboi al opiniilor….Revenind asupra aripii…porumbelul indiferent ca este de viteza sau fond trebuie sa aiba o aripa puternica,daca ne raportam la marimea corpului cu siguranta vom vedea destui de putini porumbei de talie mare campioni la fond…din motivul ca avand greutatea corporala mare trebuie sa consume mult mai multa energie ptr a intretine un zbor sustinut si o viteza care sa-l duca in fruntea clasamentelor….in cealalta extrema..porumbelul de talie mijlocie spre mica se preteaza mai bine la fond deoarece are avantajul unui corp atletic….insa cel mai important lucru de retinut este urmatorul……INDIFERENT de talia porumbelului ,daca nu dispune de o linie genetica buna,de sanatate si de un antrenament bine cladit…..nu sea junge nicaieri….daca una dintre aceste trei conditii nu este indeplinita….putem sa ne apucam de crescut iepuri sau fazani…insa campioni nu vom ajunge niciodata.IN INCHEIERE AM UN SINGUR SFAT…..INCEPATORII SUNT VIZATI…DAR SI CEILALTI….TINETI MINTE CA INVATATURA E MAMA TUTUROR REUSITELOR…DREPT URMARE DOUMANTATI-VAVIZITATI COLUMBOFILI CONSACRATI CU REZULTATE BUNE SI FOARTE BUNE…ASCULTATI-LE SFATURILE…INSA FACETI ASA CUM VA DCTEAZA CONTIINTA….NU COPIATI PE ALTII IN SPERANTA CA VE-TI AJUNGE CAMPIONI …LA FOND SAU LA ORICARE ALTA CATEGORIE….NUMAI CU O MUNCA SUSTINUTA SI O DRAGOSTE FATA DE PASARILE D-VOASTRA PUTETI FACE PERFORMANTA….TOATE CELE BUNE

  11. eu aici sant paralel asa ca numi dau cu parerea va ascult pe dumneavoasra

  12. Cel mai bine te uiti pe pedigree si vezi unde se incadreaza porumbelul:viteza,demifond,maraton,general.Daca stramosii lor au fost campioni la viteza este bine sa fie concurat la viteza,acest lucru este valabil la toate categoriile de porumbei.Orice abatere te poate face castigator si pierzator.Daca vezi exceptii la unii cum ca porumbei de viteza au zburat si fonduri sa nu crezi ca acest lucru poate fi valabil si la tine.Ce vreau sa spun este ca trebuie sa cunosti trecutul porumbelului inainte de a se naste,doar asa sti cat risti si cat castigi in momentul cand angajezi un porumbel la un zbor la care nu a mai participat nimeni din familia lui.Adica nu astepti sa faca norma la fond daca el a fost conceput pentru viteza,si daca totusi se intampla se numeste exceptie.Ca un porumbel sa fie de viteza (demifond,fond,maraton) trebuie sa confirme acest lucru avand locuri mereu in fata la concusuri pana in 300-400 km si sa claseze nu doar sa vina acasa.Nu spun despre un porumbel care s-a pierdut dupa 400km ca a fost de viteza daca nu a avut clasari,spun ca a fost nereusit si nu s-a remarcat la nici o categorie de zbor.
    Nu cred ca este cineva in masura sa imi spuna la prima vedere a unui porumbel daca este de viteza sau de fond analizand corpul pasarii.

  13. va rog sa -mi spuneti ai mei ce fel de porumbei sant
    -la viteza claseaza dar,dupa jumatateaclasamentului
    -la fond claseaza foarte rar
    – la maraton nu claseaza deloc
    Dar nu se pierd vin cand vor ei dar vin acasa
    Va rog spuneti ce categorie sant?

  14. am avut porumbel de un an de zile a facut toate zborurile inclusiv maratonul dar nu a clasat nici o etapa

  15. faptul ca nu se pierd e un lucru bun,inseamna ca au ceva vointa dar nu suficienta!
    ca nu se claseaza la fond e poate datorita mai multor factori si nu unuia singur:
    -in primul rand o musculatura insuficient de elastica fara de care e imposibila orice fel de performanta la zboruri mai lungi
    -un simt de orientare nu foarte bun caci si al viteza nu vin prea in fata
    -alte lipsuri cum ar fi o aripa insuficient de dezvoltata in comparatie cu dimensiunile corporale
    -poate si ceva greseli de angajare
    in fine analizand mai multe aspecte din cele expuse dar si altele numai tu poti gasi rapunsul, oricume se pare ca ceva le lipseste

  16. Mariane se pare ca porumbeii tai si la capitolul viteza ar cam suferi

    D-le VLAICU eu as zice sa nu fii asa categoric ca nimeni nu iti spoate de la inceput dc va face performanta la o categorie sau alta!exista astfel de persoane care pot vedea ce le lipseste unor porumbei,lucruri fundamentale si fara de care e aproape imposibil sa faca ceva la anumite categorii! cine cunoaste poveste lui P DE WERD isi da seama si ca el mai exista si altii.
    insa exista si exceptii ca e omeneste a gresi

  17. pt marian. parerea mea e ca porumbeii tai se incadreaza in categoria viteza demifond sfatul meu este sa ii pregatesti pt astfel de distante.succes!!!!!!!!!

  18. pt. CRISTIAN: ai spus intr-un mesaj ca ai primit porumbeii de la un columbofil batran care concureaza in cadrul grupului din ROMA, deci cel mai bine ar fi sa-l intrebi pe el la ce distanta vin mai bine por. sai. Oricum, avind in vedere ca grupul din ROMA face rar concursuri peste 500km cred ca sint mai buni la viteza si demifond. stiu ca sint citiva columbofili romani inscrisi la grupul din ROMA ( BUCIU ION…etc); incearca sa le ceri si lor sa te ajute

  19. Porumbeii de fond pot sa faca viteza insa porumbeii de viteza niciodata nu vor face fondul .

  20. am si eu o intrebare…porumbeii care claseaza bine la fond ..maraton….ce rezultate pot avea la viteza..sau demifond…pe mine…ma fascineaza fondul si maratonul….viteza nu prea imi place..cand eram copil..si zbura tatal meu..pana pe la 400-500 km..in ultimul timp..95 % din porumbei imi veneau..acasa stol…deci care era primul…la ultimul zbor..am angajat 12 porumbei..la vreo 400km si totzi 12 au fost stol acasa pe voliera….asta se intampla prin 1998..

  21. Rebusul Zburatorilor de Anker Alfonz

    As prezenta 2 tipuri distincte.Unul este tipul NON STOP , adica acela care in ziua lansarii este capabil sa zboare 700-750 km .Celalalt tip este asa numitul GROSSE-FOND , adica fond maraton.
    Care este diferenta dintre aceste 2 tipuri ?
    Este o diferenta mare .In prima categorie sa ne imaginam tipul de porumbel de la distante medii descris anterior, cu aceasi putere de lupta , dar mai elastic , cu o calitate a musculaturii ce ii permite o rezistenta mai mare. Cu un caracter mai putin exploziv , mai calm si fara nici un balast.In tipul descris se incadreaza pasarile Huyskens-Van Riel,Ban Bruaene , Symons , Cattrijsse , De Clippel.

    Celalalt tip maratonist , sunt pasarile concursurilor de 900-1200 km , in acele concursuri domina un alt tip de porumbei.
    Tipul descries anterior , la aceste concursuri , se distruge , moare pe ultimii km , epuizandu-se in zbor.
    Aici sunt necesari porumbeii mai lenti , calmi , linistiti , sa zicem apartinand modelului porumbeilor Horvath sau Bricoux.Aceste pasari , cu un corp dezvoltat , calmi , lasa kilometrii sub aub aripile lor , noaptea se odihnesc , iar dimineata continua cursa.Acestia sunt de obicei porumbei tardivi si numai la varsta de 3 ani ajung la maturitate deplina.Porumbeii maratonisti i-as denumi ,,vulturi? , pe cand pe celalalt tip , care zboara fonduri de o zi , i-as denumi ,,soimi?.
    Am observat ca la cei mai buni porumbei de fond nu au pieptul mai frumos, nu se aleg dintre cei cu coada ingusta si scurta , ci dintre cei cu pieptul ingust , usori , la prima privire par destul de uscati , cu musculatura putina si cu o coada lunga si nu dintre cei cu coada ingusta.Cei care observa cu atentie porumbeii favoriti de fond de la olimpiade , pe cei exceptionali de acasa sau de exemplu pasarile engleze de distante lungi ? bineinteles nu porumbeii englezi de expozitie ? va intalni fecvent acest tip de porumbel.Pieptul lat , oasese dure , penajul prea dens si bogat , nu le sunt caracteristice acestora.Acestea sunt balast.Este interesant , in legatura cu aceasta tema , aceea observatie privind porumbeii cu realizari deosebite la categoria sport de la olimipada ca , pe langa realizarile deosebite ale acestora, gasim un cap fin, masculi cu aspect feminim, fata de capul puternic ,,de taur? preferat de cultura noastra columbofila.
    Performantele porumbeilor ,,non stop? ar trebui sa le consideram mai valoroase decat pe cele ale maratonistilor.Acestea se explica prin faptul ca o astfel de pasare ,,non stop? zboara 13-15 ore in continuare fara sa se odihneasca , este capabila ,, sa dea totul din ea? , ambitia , toate rezervele, energia le foloseste in castigarea unui concurs.In contrast cu acestia , maratonistii sunt mai lenti , cu o suprafata mare a aripilor cu care isi asigura un tempo linistit.Noaptea se ohihnesc , iar dimineata continua din nou intr-o conditie fizica mai buna , comparativ cu fondistii ,,non stop? care fara odihna trebuie ? ar trebui ? sa-si epuizeze prin zbor si ,, sufetul?

  22. acum vreau sa reancep…cu zborurile..si vreau mai mult sa ma acsez mai mukt pe porumbei de fond..de aceea am cerut aceasta informatzie…multumesc anticipat…..

  23. scuze pt ca am avut o exprimare..incorecta…cu mai…ul ala..l-am repetat inutil

  24. Nu stiu daca are rost sa vorbim noi de PIET DE WEERD ca nu avem cunostintele lui,experientele si rezultatele lui in selectie.Si este normal ca nimeni nu iti garanteaza reusita la nici o categorie.Dar daca am niste porumbei (sa zicem de fond) si eu nu stiu nimic despre ei si i tot frec pe scurte ca poate claseaza ceva iar cand realizez ca nu au nici o sansa la viteza i trec la fond unde uzati de etapele scurte se pierd sau scad si mai tare performantele urmeaza sa spun ca au fost cum ? va spun eu cum: porumbei stresati si uzati din vina crescatorului care daca verifica un pic familia porumbeilor putea observa ca pasarile au fost create pentru fond iar ce a incercat el sa faca (rezultate la viteza) era contrar muncii unor columbofili de ani de zile.Ce am vrut eu sa spun domnule Gicu este faptul ca iti usureaza un pic munca daca sti ce pasari zbori.Acuma daca cresti toate combinatiile de linii este normal sa ajungi in punctul mort unde te ajuta numai cosul in stabilirea categoriei.

  25. eu asa stiu ca cei de viteza sunt mai mici, iar cei de fond mai mari:D:D

  26. Caracteristici por de viteza:in primul rand un por de viteza trebuie sa aiba o greutate in momentul cand il iei in mana , o musculatura bine dezvoltata ,iute,aripa putin incordata si multe alte lucruri pe care fiecare colubofil adevarat le cunoaste si le simte la porumbelul lui.
    Caracteristicile porumbelului de fond :usor ,talie mijlocie,osatura usoara ,calm,musculatura elastica si cu o ambitie mare .
    In primul rand ca sa ai por de vit , demifond , fond , maraton , general , tr sa ii oferi tot , doar asa ii poti cere tot ,daca nu poti fi sigur ca por care il deti este por de nic
    Sunt foarte multe de spus , eu am vrut sa fac doar o mica descriere

  27. in ultimul timp distantele pt. fond si maraton au scazut foarte mult dind astfel posibilitatea unor crescatori faimosi pt. rezultatele la viteza si demifond (koopman, kees bosua…etc) sa distruga clasamentele la zboruri de 600-700 de km, acum considerate a fi fond si mare fond. nu am vazut insa crescatori care sa obtina rezultate bune la viteza si demifond cu pasari care au fost selectionate in zboruri >850km. oricum, in pedigreeul multor campioni la zborurile internationale se gasesc porumbei de viteza si demifond. consider ca la mare fond si maraton un rol enorm de mare in ocuparea unui loc de virf il are “NOROCUL” si nu numai valoarea pasarii si a crescatorului.

  28. Si eu sunt incepator,dar din cate am aflat de la cei cu mai multa experienta,mi-am dat seama ca doar in urma concursurilor poti decide ce porumbei sunt de fond sau de viteza.In privinta caracteristicilor ar fi bine sa intervina aici campionii nationali la ambele categorii si sa prezinte diferentele.Noi,ca incepatori,ne dam degeaba cu parerea daca nu avem experienta necesara !Eu tot sper ca cel putin doi,trei columbofili cu rezultate foarte bune si constante sa intervina in discutiile noastre cu sfaturi pertinente si argumentate,dar se intampla foarte rar acest lucru cu toate ca multi dintre ei intra pe site, dar din diverse motive prefera sa nu participe.Pacat !!!

  29. lumea porumbeilor nu face exceptie de la regulile mamei natura.uitativa la alergatorii de 200-400 m fata de alergatorii maratonului de 40000m.mai simplu nu se poate
    vint in pene

  30. Daca porumeii si oamenii ar avea acelas metabolism si ar fi supusi aceluaiasi efort indelungat am fi putut compara. Pune un om sa alerge 12 ore cum fac porumbeii de fond sau maraton, sau pune un om sa alerge cu o viteza de peste 100 km pe ora pe o distanta de 400 km, cum se intampla cu porumbeii de viteza, ia vezi poate?
    Sunt organisme care se comporta total diferit atunci cand sunt supuse la efort si nu numai , deci comparatia asta sau oricare alta este nefondata, porumbeii ai compari intre ei, oamenii intre ei ,caii intre ei, etc.

  31. O intrebare “plina” ce are un raspuns la fel de amplu si care cred eu, ramane un subiect de discutie la fel de permanent, ca si porumbelul insasi. Am sa incerc sa dezvolt putin ideea, desi recunosc, nu sunt un expert columbofil.
    Inceputul in a lamuri aceasta problema ce preocupa chiar si pe cei mai experimentati, cred ca ar trebui sa fie, sau sa se regaseasca asa cum e normal, in istoria porumbelului mesager modern, in clasa pionierilor columbofiliei. Stim ca, in jurul anilor 1800, porumbeii “calatori” participau in Tarile de Jos si in nordul Frantei, la concursuri ce rar depaseau 300 Km. Asta nu din cauza ca nu existau resurse pentru a fi lansati de la distante mai mari, ci mai ales pentru faptul ca nu se cunostea limita de rezistenta si puterea de orientare a porumbeilor la zboruri lungi. Ca fiecare inceput si in columbofilie, necunoscutele erau la tot pasul si dadeau mari batai de cap amatorilor cand, in columbarii isi faceau prezenta maladiile sau cand, in urma unor concursuri, porumbeii erau surprinsi de ploi torentiale sau furtuni. Problematica de ansamblu isi schimba radical aspectul in momentul aparitiei “Marilor Familii”; Grooters, Ulens si Wege. Odata cu aceste nume, putem spune ca a inceput “Revolutia Columbofila”. Principala caracteristica a acestor curente de sange a fost in primul rand rezistenta la efort prelungit, in conditii de mediu ceva mai potrivnice, fapt ce a dus automat la lungirea etapelor de concurs catre anii 1850-1900. Acest lucru a fost sustinut atat de aparitia inelului matricol, cat si a ceasului constatator, dar si a dezvoltarii infrastructurilor privind transportul rutier si feroviar. Multe amanunte nu sunt foarte importante si nu fac subiectul discutiei noastre, important ar fi de stiut ca, se reusea la acea vreme, organizarea de competitii de depaseau 600 Km ( Angouleme ), ajungand chiar la 1000 Km, putin inainte de anul 1900, cand crescatorii Benelux-ului si cei din Bazinul Ruhr, reuseau sa zboare porumbeii la Roma ( un derby ce la vremea aceea avea rezonanta Barcelonei de astazi ). Primele societati columbofile din acea vreme, in Belgia 7, in Olanda 3 si in Germania 2, au pus si bazele primelor concursuri organizate si coordonate pe baza unui regulament de participare; la inceput era cate unul pentru fiecare, apoi in cadrul unei intruniri comune s-au dezbatut mai multe aspecte si ulterior s-a luat decizia sa se adopte un singur regulament pentru toate societatile ce isi imbarcau porumbeii in comun. De ce e important de stiut asta? Simplu. Odata cu aparitia organizatiei care mai tarziu va deveni “La Federation Colombophile Internationale” au aparut primele notiuni despre Viteza, Semifond ( nu e o geseala ) si Fond ( la vremea aceea si maratonul de azi sau marele fond era tot fond ). Porumbeii au fost clasificati astfel, in functie de categoriile la care jucau. Prima grija a crescatorilor ( inca de atunci ) era sa stie, sa isi dea seama, sa inteleaga ce porumbei erau de viteza si ce porumbei erau de fond. In principiu, porumbeii sportivi ( atentie, nu si altii care au fost mai inainte incrucisati ), apartinand Marilor Familii, au stat la baza atat a porumbeilor de Fond, cat si a celor de Viteza. Subliniez asta spunandu-va ca, la fel ca si acum si atunci, nu toata lumea indragea distantele scurte, sau deopotriva, distantele lungi. Porumbeii au inceput sa difere intre ei, de-a lungul timpului, prin selectii si incrucisari succesive intre cei de un fel, aparand astfel diferentele anatomo-fizionomice. Aspectele diferite au avut ca motiv de aparitie, -devenind definitorii de la tip la tip- si factorii de mediu, modul de hranire, modul de imperechere, etc.
    In concluzie, porumbeii de fond ( mare fond, maraton ) stim ca zboara distante ce depasesc chiar si 1000 Km. Cunoscand asta, ar trebui sa ne intrebam:
    -Ce fel de anatomie, de structura, trebuie sa aibe acest porumbel?
    Este clar; ca un porumbel sa reuseasca sa se mentina in aer mai bine de 12 ore, are nevoie in primul rand de un schelet usor, un “sasiu” lung, cu muschii alungiti si extrem de flexibili, o linie a pieptului care sa lase usor impresia ca porumbelul are tendinta sa cada spre inainte, luat in mana sa fie extrem de usor, dar nicidecum slab. Musculatura lui trebuie sa fie asa cum spunea regretatul Ioan Szembalasz, “ca painea calda” creand impresia de volum, dar moale la atingere. Porumbelul de fond, are in general, ( sunt aspecte ce difera de la famile la familie ) un cap fin, ochisorii pozitionati catre crestet, un spate lat si o portanta perfecta. Aripa la deschidere este usoara, penajul oferind privirii un desen asemanator aripii de randunica, cu remijele catre varf in forma de sabie turceasca. Osul bratului foarte scurt si o articulatie a aripii extrem de mobila. Are un calm aparte, studiind atent tot ce se petrece in jur, parand parca sa inteleaga tot in jurul sau. Privirea lui exprima inteligenta. Luat in mana nu este sperios, insa fermitatea de care da dovada cand vrea sa fie eliberat, ne trimite cu gandul la faptul ca e un vulcan inaintea eruptiei. In conditii de sanatate perfecte, se reface extrem de repede, dupa eforturi lungi fiind gata sa zboare cu o deosebita placere chiar si la 2, 3 ore dupa un concurs de 800 Km.
    Stiu un porumbel care, intors de la un concurs de 700 Km, a reiesit afara din voliera si a zburat ajungand seara tarziu, la un alt crescator care locuia la 250 Km departare. Acesta l-a anuntat pe proprietar, iar in dimineata urmatoare l-a eliberat ajungand din nou acasa. Porumbelul a fost locul 3 National Fond “Expo Deva”.
    Porumbelul de Viteza, nu difera cu mult de porumbelul de Fond. Asa cum spune prietenul meu Ovidiu, vazuti pe dusumea, e greu sa poti spune care e unul si care e celalalt. Totusi in mainile unui cunoscator problema se schimba putin. Crescatorii experimentati sunt de parere ca porumbelul de viteza nu e neaparat greu, desi, talia lui tinde sa se mareasca si sa se apropie de cea a porumbelului de distante lungi. Ceea ce il face diferit, este tocmai explozia de energie, rezultatul unei vitalitati fantastice, un fulger care tasneste spre casa cu o viteza uimitoare, reusind sa-si pastreze ritmul ultrarapid pe distante de 100, 200 Km. Acest lucru este generat si sustinut de o musculatura puternica, ceva mai groasa, cu tendoane puternice, prinse de un schelet ca de otel. Practic, e un pachet de muschi, capabil sa dezolte pe distante scurte forte impresionante de “porumbei putere”. Temperamentul sau “agitat” ne spune ca e un porumbel a caror forte “fierb molcom” asteptand eliberarea. Odata lansat, nimic nu-l mai poate opri, devenind pe cerul dupa amiezelor senine de duminica o naluca ce uneori o surprinzi doar cu coada ochiului. Porumbelul de viteza este foarte echilibrat, el are o linie a pieptului perfect stabila, este intr-o permanenta vibratie, luat in mana iti lasa impresia ca atingi muschii unui culturist aflat in prezentare. Are un temperament putin mai “impulsiv” asta si datorita faptului ca, surplusul lui de energie nu-i da pace. Fata de porumbeii de fond, porumbeii de viteza isi incheie cariera sportiva mai devreme. Rar am cunoscut vitezisti care sa zboare bine la 4 sau la 5 ani, pe cand porumbeii de fond, abia isi ating apogeul la aceste varste sau chiar mai mari. Cred ca una din dinferente ar fi tocmai faptul ca, porumbeii de fond se maturizeaza mult mai lent decat cei de viteza.
    Totusi consider ca, cel mai sigur mod de a face diferente fara a ne lasa dusi in eroare de aspectele fizice, ramane arborele genealogic al porumbeilor pe care ii avem; pedigree-ul fiecarui porumbel, ne poate spune cu mai multa exactitate, clasa din care provine. Daca am cumparat porumbei de la crescatori onesti, cu bun simt si cu dorinta de a ajuta, iar documentele au fost completate corespunzator, vom sti in mare masura pe ce ne putem baza, fara a face greseli care pot sa ne coste chiar si cariera. Este foarte important sa stim si sa tinem an de an o evidenta stricta a puilor si sa completam dupa fiecare sezon rubricile din registrele, caietele si actele pe care cred ca le avem cu totii in crescatorii.
    Si mai ales, este usor sa ne dam seama de felul porumbeilor nostri atunci cand, sosind de la un concurs de 1000 Km, putem avea surpriza ca a iesit Campioni! Cu siguranta acela e un porumbel de maraton…! :)

  32. am avut ocazia de a vizita crescatoria dl HORVATH KAROLY campiuonul Ungariei 2007,porumbeii lui sunt de talie mare ,cu o musculatura moale parca au apa sub piele,porumbeii lui zboara foarte bine de la 100km pana la 750,chiar si 800km.
    Idea este ca daca porumbelul vine foarte bine la drumuri de 100-500km nu are rost sa risti sa pierzi la un drum de 1200.Eventual fratii de cuib care nu prea zboara bine incerci si vezi tu cum vin.

  33. …….vreau sa dau un exemplu…….uitativa la un uliu cat de mare este si ce viteza are……nu mai spuneti ca porumbei mici sunt pt viteza:|…..majoritatea incepatorilor cred ca cei mici sunt pt viteza……uitativa la asoc LPPV ce porumbei avea asociatia….erau mici….?dn pacate azi am pierdut un porumbel:(:(:(prima zi de zbor 29 februarie si a si fost luat de uliu:(

  34. va spun eu cum se cunosc care porumbei sunt de viteza,si care sunt de fond
    mai intai il pui in cosul care duce porumbei la o etapa,doua,trei de viteza ,apoi il pui in cosul care duce porumbei la la o etapa,oua,trei de fond si vezi unde a clasat mai bine………….cine e la care cunoaste inainte de a testa?

  35. domnilor nu considerati ca este o pasiune prea nobila pentru a da raspunsuri retorice desigur e vorba de unii care se considera mari columbofili mari performeri *

  36. Nasule,ce naiba faci?Ai uitat ,?nt?i trebuie sa vina acasa porumbelul care l-ati bagat la viteza,daca nu,la fond va uitati la fundul cosului,cititi mai sus la dl.Gicu referitor la ,,puterea de orientare” si mai jos gasiti la dl.Simion ,,vointa,aspectul porumbelului de viteza si de fond si ceva legat de linii”.Aceste criterii reunite ,ajuta,nu te face campion ?ntr-un an, se cere rabdare si ceva studiat de columbofilie.Mai stiu pe cineva care a umplut terenul cu,, duzi “cumpar?nd sam?nta de lucerna,trifoi.

  37. Discutie interesanta si cred fara sfarsit.
    Omitem aici cel mai important lucru: crescatorul!
    Personal nu cred ca exista linii de viteza, de fond sau maraton ce cred ca exista indivizi capabili sa faca una sau alta.
    Revenind la crescator cred ca cel mai important lucru este sa stim ce vrem sa facem si sa ne selectam (chair prin cumparare) porumbeii pentru aceea categorie.

    Cine isii ia porumbei si dupa aia sta sa vada unde s-ar putea “lipi” si el nu e crescator!
    Crescator e acela care doreste sa se afirme la viteza de exemplu si in cativa ani reuseste sa domine aceste concursuri. Ceilalti (si cunosc multi care incep sezonul si la sfarsit vad si ei ce au facut) sunt niste carpaci, care concureaza la nimereala si toata viata lor vor astepta inceputul sezonului fara sa stie ce vor si sfarsitul acestuia ca sa vada ce ar fi trebuit sa-si doreasca.

    NU contesc ca sunt crescatori care domina aproape toate categoriile dovedind asta la concursuri.
    Scuze pentru aciditate!

    Revenind la intrebare cred ca porumbeii de viteza sunt cei care concureaza cel mai bine la viteza iar cei de fond care concureaza foarte bine la fond iar ASII sunt cei care concureaza foarte bine de la 100 la 1000 iar astia sunt foarte foarte rari!

  38. Si daca draga Iliut, porumbelul claseaza bine si de la etapele de viteza dar claseaza bine si la cele de fond, ce ne facem? In 2002 am avut 3 porumbei care au mers de minune de la 150 la 700 km. Cu unul dintre ei am iesit campion judetean, iar impreuna cu ceilalti ne-au adus ( ca eram 2 ) chiar si titlul la crescatori. Insa porumbeii mei, nu erau de viteza. Poate putin Rijkaert combinat cu Mathijs Desmet au impulsionat intr-o oarecare masura colonia si au “iutit” porumbeii. Insa de fel, la mine in zona nu s-a zburat viteza cu maturii niciodata in istoria columbofiliei locului.

  39. Multumesc tuturor pentru raspunsurile date. De multe ori cind pui o intrebare nu te intereseaza prea mult raspunsul direct (simburele problemei), in schimb poate te intereseaza tot ceea ce se invirte in jurul acesteia. De exemplu: raspunsuri de genul, ”porumbeii de vitez? sunt cei care concureaz? cel mai bine la vitez? iar cei de fond care concureaz? foarte bine la fond iar A?II sunt cei care concureaz? foarte bine de la 100 la 1000” sau ”Cel mai bine te uiti pe pedigree si vezi unde se incadreaza porumbelul:viteza,demifond,maraton,general” sau ”ai spus intr-un mesaj ca ai primit porumbeii de la un columbofil batran care concureaza in cadrul grupului din ROMA, deci cel mai bine ar fi sa-l intrebi pe el la ce distanta vin mai bine por. sai.”, cred ca sunt raspunsuri la care oricine s-ar fi gindit dar care totodata nu-ti spun mare lucru. Intradevar daca ma uit pe pedigree-u sau il intreb pe vechiul proprietar cu siguranta voi sti care sunt de fond, demifond sau viteza dar in niciun caz nu voi avea toate informatiile si toate invatamintele pe care le-am primit pe acest topic datorita generozitatii unora dintre Dvs. Va multumesc inca odata si ma scuz daca am fost prea transant si poate cineva se simte jicnit.

  40. SALUTARE !! CITES MAI MEREU PE NET DESPRE COMPETITI CONCURSURI SI TOTU PARE FRUMOS DC SPUN PARE ?? PT CA EU AM LOAT PORUMBEI VOIAJORI DE-LA CINEVA NU VREAU SA SPUN NUMELE SI NICI DE UNDE E PT CA NU MA OCUP CU PARFE SAU CRITICI SI NU AU VENIT DE-LA 10-15 KM INTREB SI EU PT CA EU AM CATIVA VOIAJORI DASTIA DE CARTIER DE COMUNA DCA ARE SI VREA CINEVA SA AMI DEA SI MIE 1 PRECHE DE PORUMBEI – NORMAL II PLATESC DAR SA AM SIGURANTA CA PUI LOR SAU DACA AVETI PUI VIN MACAR DE-LA 10-15 KM. NU STIU IN CAT TIMP TREBUIE SA VIN DE-LA 10-15 KM NU CUNOSC PREA MULTE DAR DACA TOT SE VORBESTE PE NET CA SA AJUTAM PE CEI INCEPATORI AJUTATIMA SI PE MINE CONNTRA COST NORMAL MACAR CU O PERECHE DE PORUMBEI IMI CER SCZ DE INDRAZNEALA ID MEU ESTE GABI_HH2000 MULTIMESC ORICUM TUTUROR SA AVETI O ZI BUNA

  41. faza ii urmatoarea dai drumu las tol si cand atca uliu :))vei vedea care rezista si care il intrece deci faci cum vrei :))

  42. gabi_hh2000 :(poz 43 ) Din ce localitate esti si ce varsta ai ? Daca nu te grabesti in achizitionarea porumbeilor, te pot ajuta in toamna fara a te costa nimic financiar sau material . Putina seriozitate este suficient .

  43. ….pentru ce ?i faceti proba cu uliul?Luati o b?ta ,intrati ?n voliera,pe care nu-l nimeriti ,ala e de viteza,si pe care ?l nimeriti ,ala e de fond,sau …l-ati prins la ora de somn,dupa aceea …ce simplu se nasc campionii?

  44. PENTRU TOTI INCEPATORI,NU CONTEAZA TALIA POR.SI LINIA POR.DAR TREBUIE SAI VERIFICI SI SA AI EXP.SI PEURMA SA VORBESTI DE ASA CEVA.PORUMBELU DE FOND ARE ARIPA SUPLA IAR CEL DE VITAZA ARE ARIPA DURA,DUPA EXP. A MEA. PENTRU MINE CNTEAZA SA CLASEZE DE LA 200 LA 1300. SI UNA TE UITI LA UNUL CARE CLAS.LA100-400 SI ALTA E PESTE 500 ACESTEA SUNT CAMPIONI ADEVARATIIIII PESTE500 SI MARATONISTI….

  45. sunt in tema cu concursurile de porumbei de 3 ani si pot spune k porumbeii mei se descurk bine pana in 550 km, iar la majoritatea cazurilor au 4 lucruri comune fiecare:
    -penele ajung pana la chenarul negru al cozii
    -musculatura si talia , domnu’ cosmin este contrar parerii dvs elastik si destul de grea
    -in ceea c priveste dimensiunile este vorba de niste pasari ma mici decat cele de fond dar totusi mai robuste
    -in ceea c priveste forma corporala se poate spune ca sunt robusti la piept si se strimpteaza spre coada,iar coada este foarte scurta va multumesc

  46. intrebare !!:cum va simtiti in momentul in care pierdeti un nr important de porumbei la un concurs fond,viteza,etc

  47. sunt de parere ca porumbei de viteza sunt micuti ca statura , zborul este mai rapid ca ceilalti si sunt mai finuti iar cei de fond sunt mai mari ca statura si sunt mai puternici ca cei de viteza deoarece sunt de parere ca are de unde sa suporte distanta

  48. am citit n toate aceste raspunsuri si intrebari dar in zadar nu am ajuns la nici un adevar ,in schimb am si eu o intrebare .. sunt crescator de la o vasta frageda nu stiu cum sa incep sa va spun ce am patit si sunt foarte descurajat ,as avea nevoie de un sfat de la cineva care are experienta mai multa in acest domeniu : mai intai sa spun problema mea:cresc porumbeii de la 17 ani acum am 27 am achizitionat porumbei de la un batran care avea porumbei cu rezultate ff bune dar asta numai dupa o saptaman de la decesul acestui batran am reusit sa cumpar porumbeii de la el ,am un prieten bun care il cunostea pe batran bine si cunostea si porumbeii lui el mi-a spus ca porumbelul pe care il am de la el probvine din porumbei cattryse…in fin i-am inmultit eu mi-am facut o matca si deabia in anul acesta am reusit sa ma inscriu la club ,am zburat cu opt pui ,si am ajuns pana la etapa 5 dar nu sunt multumit de cum vin de la zborul de antrenamente,puii mei ajung tarziu,, dupamasa ,seara sau a doua zi ..am si eu o intrebare sunt buni sau ….

  49. E posibil sa fie porumbei de fond, s-ar putea sa ai surprize frumoase la anul cu ei la maturi, dupa 500 km.

  50. Domnul cristian cred ca va-ti lamurit ”bustean” cum e cu porumbei de fond si cu cei de viteza…….!?
    eu ma ocup de porumbei de la varsta de 7 ani!
    porumbei de viteza sunt mai mici de talie,corpul are o forma aerodinamica,scurt si indesat,pieptul lat cu musculatura bine dezvoltata,oasele pubiene (furca) sa fie rotunjite si cat mai apropiate unul de celalalt si totodata de capatul sternului,ochiul trebuie sa fie totunjit bine incheiat ploapele trebuie sa acopere complet marginea irisului,aripa lunga ingusta si ascutita.
    Porumbei de fond sunt mai mari de talie,au aripa lunga mult mai lata cu varf ascutit,sternul mai lung.porumbei de viteza parcurg distante mai scurte iar cei de fond mai lungi………
    Cam astea sunt diferertele.
    sper ca v-am lamurit…………!

  51. eu cred ca un crescator cu multa experienta isi da seama care porumbel este de fond si care nu pentru ca traind printre ei incepi sa iti dai seama de niste chestii pe care numai tu le intelegi cum ar fi:corpul,aripile,pozitia,temperamentul,comportamentul etc
    deja dupa anumit timp nu este nevoie sa fi foarte atent ca doar dintr-o privire il citesti numai daca iti place cu adevarat ,daca nu nu are rost sa te complici ca nu vei reusi niciodata

  52. dupa mine un porumbel de fond trebuie sa fie puternic:gatul gros,ciocul gros,geana moarta,corpul lung si usor ca un atlet,fus aripile mari,fulgii lati pozitia,mie-mi place pozitia ratei,piceoare groase,coada lata
    nu ma intereseaza muschii aripilor si de ochii care imi plac nu pot spune nimic pentr ca sunt o groaza de culori
    imi plac stropitii si rosii
    nu-mi plac albii ,baltatii,negrii corb,cucii si alte culori rare
    imi plac porumbeii din liniile vechi

  53. daca dupa doua-trei ore de antrenament se intoarce acasa ca si cum abia a iesit afara din golumbar poti sa-l bagi la distante mari.

  54. Dl.Marius Tunduc a spus totul aceasta este calea indicata de un columbofil adevarat.Ce selectezi aia vei avea :viteza ,demifond,fond,e.t.c.

  55. porumbei,,,,,de fond,,,,,,au o structura diferita,,,,,fata de cei de viteza ,,,,,,,penaju,,,,,,,,,latimea fulgilor,,,,,,ochiu,,,porumbelului,,,,,,,cauta o anumita trasatura in el,,,,,

  56. eu am o porumbita de 02 care are talie de pui dar a venit de la moscova in 2005

  57. Bai ce tot o lungiti ca e mic sau mare,porumbelul defond depinde ce linie e eu la fond am avut rezultate cu porumbei de talie mica,si in primul rind cosul iti face selectie si iti dai seama ce porumbei cresti,alti crescatori ii baga in matca numai ca au un pedigre barosan,si se vad si rezultatele normal ce cred eu prima data trebuie sa zboare sa faca treaba la ce categorie vrea crescatorul si dupaia se poate reproduce,adica dupa rezultatelele obtinute,cei care ii lucra dupa pedigre tot timpul se pling caci nu merg puii din ei,pai cum sa mearga daca reproducatori la viata lor nu au zburat nimica sau au avut rezultate fara clasari,multi fac greselile astia si mai vor sa faca si famili de fond,nu uitati caci porumbei voiajori sint pentru zbor aici nu conteaza frumusetia ,ca daca ii frumos da pui buni,cine procediaza asa ie ceva gresit,si o sa isi vada si rezultatele,ar fi mai multe de spus dar nu sint poiet din pacate daca ma intelegeti ce vreau sa va spun,asa ca mult noroc.

  58. sa nu ne abatem de la intrebare:cum stim care porumbel e de vteza si care de fond?parerile sunt diferite.io zic ca cel mai bun raspuns este antrenamentul porumbeilor.pana un porumbel nu zboara cate 2-3 zboruri din fiecare categorie nu ne dam seama care cum este si la ce categorie se incadreaza.am mai multi porumbei(si aici nu vreau sa ma laud)care claseaza si o fac foarte bine si la viteza si demifond si respectiv si fond.insa am cativa care arata ce stiu insa foarte bine in sensul ca au facut norme la toate categoriile in acelasi sezon.si chiar nu le stiu pedegreeul deloc.deci nu va luati du ce zice unu si altul ca ar fi neam cu x sau ruda cu y sau e linie z.nu asa se fac pasari.tin sa inchei cu o intrebare:am un porumbel de 2003 care a confirmat valoarea sa mai multi ani la ran si care anul trecut (2008)a demonstrat cam ce ii poate pielea:norma la fond cu 5 etape clasate din 5 si locul trei judetean (ph) castigand si o cupa cu aceasta ocazie .pe langa norma la fond ar fi clasat inca 7 etape in tara insa am achizonat un ceas bricon prea tarziu dar pt el insa nu a foct asa.a aratat ca poate si a clasat chiar cand am avut nevoie
    intrebarea este ar trebui aruncat in cursa si in acest an competitional la cei 6 ani ai lui?
    bineinteles cu gandul pt o perfomanta numita palmares fond.astept rasp la id motorsky_86

  59. Porumbeii de fond de fond sunt porumbei de talie mijlocie care au o circulatie sangvina buna,sunt calmi si mananca putin.Musculatura lor este elestica foarte bine dezvoltata iar ghearele sunt subtiri si roz.Se maturizeaza tarziu[3ani] se disting prin paticiparea la competitii grele,zborul rapid le este innascut dar esueaza pe dist mici,adica vin mai la coada,totusi daca de la 30 40 de km nu gasesc rapid casa va dura mult pana vor nimeri acasa.Porumbeii de fond treb menajati in primii doi ani.Cand sunt angajati la fond se incepe tarziu si se term devreme.Se imperecheaza la 15 martie chiar 1 aprilie,1-2 antrenamente pe dist scurte,1-2 etape demi-fond apoi urm angajarea la fond.Un numar mare de etape este de multe ori inutil pt ei de multe ori ducand la pierderea formei si veti avea numai de pierdut.

  60. PT POZ 61
    daca a fost menajat in primii 2-3 ani de viata se poate concura cu el pana la 7-8 ani.

  61. porumbeii de viteaza au fulgi de plutire egali cu cei de zbor …iar cei de vond :::::: primu fulg de zbor este mai mare cu 1 cm decat fulci de plutire asa stiu si eu si sunt ancepator acuma capat si eu putina experienta pe la columbofili mai batranii

  62. porumbelu de viteza este mai scurt decat cel de fond . insa porumbelu de fond este mult mai lung si are penele mai lungi.

  63. pt fane. fane cum inbatranesti u asa imbatraneste si ei . nu poti concura cu o pasare la infinit cel mult 2 -3 an dupa care se va folosi la matca dak va avea reusite

  64. porumbelul de viteza e acela care de abia il poti tine in mana, care trosneste in mana cand il tii, ai impresia ca si rupe oasele in mana la tine in timp ce fondistii satu calmi si nu forteaza sa scape din mana

  65. nui asa nu sti ori ce porumbel trosneste porumbelul de viteza se cunoaste doar uitindute la iel pana trebui sa o aiva luga pinan coada…sau aproape de coada..

  66. ba io zic ca nime nu poate zice kare i mai bun sau carei mai prost..io va aduk la mine si sami spuneti voi karei bun si karei prost .sau kare vin primu sau ultimul.daka imi spuneti voi asta.va dau ce vreti.!

  67. uite ce am inteles eu: daca mie imi claseaza un porumbel la viteza ..inseamna ca la fond sau maraton numai claseaza sau se pierde. Dar daca eu nu stiu cum sa ii clasez si il bag la fond si el e de viteza se poate pierde …? Va rog sa ma contraziceti daca gresesc:D

  68. nici atata lucru nu sti????si familia jansen putea concura la fond dar nu risca sai piarda….un porumbel care are valoare vine de ori unde.bine conteaza si crescatoru l cum il antreneaza…si mai multe chestii de genul pregatiri

  69. imi cer scuze fata de cei mai experimentati ca mine in concursuri. dar porumbeii de viteza cei de fond si mai departe se aleg si se formeaza de catre crescator(respectiv antrenor) din faza de pui cind acestia se alatura stolului incep sa se deosebeasca prin agilitate si rezistenta(fapt dovedit miie insumi)un porumbel de viteza nu sa stea niciodata intrun stol sau nu o sal vezi venind de la concurs pe distante scurte inpreuna cu ceilanti
    ca si format majoritatea sunt mai ososi muschii umarului tari si dezvoltati si aripa scurta si penele de plutire mai scurte decit a celor de fond
    vinturile aripii le veti gasi un pic mai rasfirate si penele moi maleabile si subtiricoada scurta si paul mic un pic alungit.acestia imita racheta perfecta si sunt creati pt a parcurge distante scurte in timpi record dc sunt antrenati cum trebue pot ajunge la destante de 700km cursa.cei de fond prezinta un corp mislociu aripa mare lunga pene groase si rezistente un git robust si coada groasa circa 10-15 pene.sunt atletii aerului care au abilitatea de a pluti in vint si de asi odihni chiar si in aer aripile.au o batae scurta de aripa si se avinta la zbor greutatea treb sa fie medie pt ca acesti atleti ard calorii foarte multe in curse si au nevoie de rezistenta.de asta am amintit de antrenamente.cu respect pentru colegi ai acestui hobi.zborurile de antrenament nu e un antranament pt tineret
    ei treb antrenati de la 3 saptamini dp ce sau alaturat stolului
    cu respect si vint in pene
    astai parerea mea

  70. v-ati tanpit de tot,mintiti cu inversunare despre viteza sau fond.ce aripa are,ce corp,cum coboara pe trapa ,sau daca are flora intestinala buna? spune-ti numai [minciuni ].aveti fisele de la concursul din anul anterior si vedeti care au venit de multe ori primi sint de viteza si ultimii intarziati sint de fond.

  71. salutare tuturor
    cu ocazia acestui topic vreau sa va relatez si eu unele aspecte in legatura cu porumbeii de viteza si cei de maraton
    cand eram copil tatal meu angaja la zboruri porumbeii pe vremea aceea in campina nu se efectuau concursuri de viteza sau fond ci toti la gramada, crescatorul hotara pana unde merge cu pasarile, de obicei tata din 30 de pasari angajate la zbor pana la arad remanea cu 25 sau 26 , lasand asta la o parte porumbeii lui incepeau sa claseze dupa distante mai mari de 200 km. din cauza unor probleme de sanatate tatal meu nu a mai zburat porumbeii dar a avut grija totusi de ei chiar daca nu ia mai inmultit, acum 2 ani m-am reintors in campina si am hotarat ( eu fiind un inpatimit iubitor de porumbei) sa reiau munca tatalui meu .
    zis si facut am facut cam 10 perechi si dupa mult chin si oua limpezi deoarece toti porumbei aveau peste 8 ,9 ani am reusit sa fac un lot de 30 de pui asa cum facea si tatal meu. am uitat sa specific ca noi avem un sistem mai ciudat de antrenament la porumbei( avem un steag alb care cat este ridicat adica 70 de minute nici o pasare nu are voie sa stea pe casa ” ce se pierde se pierde ce ramane ramane” ) tatal meu de cand il stiu antreneaza si puii si batrani la gramada toti avand acelasi program de zbor ( 70 minute dimineata cand soarele este rosu , si 70 minute seara cand soarele sta sa apuna)
    de cand ma stiu tata nu a facut zboruri de antrenamente nici la pui nici la batrani ( motiv pentru care eu cred ca porumbeii nu au clasat niciodata la viteza pe distante mici)
    in sfarsit sa spun ce aveam de spus
    anul trecut am angajat la zboruri un numar de 30 porumbei la 1 an pe care eu neascultand de tata i-am antrenat de cateva ori pana la predeal cel mai departe. pana la zborul de sighisoara deja pierdusem 4 si nu clasasem nici macar o etapa cu nici un porumbel, dupa sighisoara au inceput sa se apropie de varful clasamentului porumbeii guti si mari din linia veche a tatalui meu ( surpriza la arad locul 1 , 16, 17, 26 cu 4 porumbei care pana atunci nu clasase deloc) .in afara de cei 4 am vandut am oprit zborurile , am mers cu cei 4 porumbei pana la budapesta unde am mai pierdut unul din ei dar cu 2 din ei am prins locul 2 si 6 in clasament. acum sa ofer si concluzia ( am porumbei mari ) ( claseaza la distanta de peste 400 km) deci porumbeii mei sunt de fond daca nu ma insel eu si totusi sunt porumbei de talie mare
    vant in pene si sper ca prin selectie sa ne vedem la national, cu respect lazar din campina

  72. Filmuletul lai vazut pe pagina mea sau e coincidenta :))) o sa mai pun si alte informatii despre aripa porumbelului gasite pe net.
    Vant in pene

  73. In film este vorba doar despre aripa,ca porumbelul sa fie bun la viteza sau fond nu se rezuma tot doar in aripa (pt incepatori) si caracterul si restul corpului difera la cel de viteza fata de cel de fond,hranirea,antrenamentele se fac diferit…
    Vant in pene

  74. Hi,hi,hi! Imi si uitasem de acest topic dar am recitit cu placere anumite raspunsuri (poz.7,11,23,33), raspunsuri date de oameni cu experienta in ”ale zborurilor” si care abia dupa ce prinzi un pic de experienta iti dai seama cit adevar zace in ele. Multumesc inca o data, astfel de interventii sunt bine venite intotdeauna. La Roma lumea tinde sa selecteze porumbelul ”universal”, astfel incit porumbeii sunt angajati saptaminal cite 14-15 etape facind tot, de la viteza pina la fond. La cum sunt distribuite etapele nu poti sa faci doar viteza sau doar fond, ai 1-2 etape de viteza, apoi una de demifond, una de fond, alta de viteza, inca un demifond si din nou un fond, etc. Ce faci cu vitezistii, ii tii acasa trei saptamini ca mai apoi sa faci inca o etapa si sa-i opresti din nou? Spunea cineva mai sus ca la Roma nu se prea fac etape peste 500, prostii. Anul acesta demifondurile sunt intre 390 si 470 si fondurile sunt unul de peste 550 si trei de peste 600. Sigur se va gasii cineva sa-mi dea cu tifla snobind fondurile de abia peste 600, dar ii sfidez pe aceia care fac fonduri de 800 in Romania sa vina sa vada ce inseamna un fond de 600 in Italia unde porumbelul trece muntii si are pe traseu calduri de peste 35° cu umezeala mai mare de 100% citeodata. Anul acesta inainte de inceperea campionatului vorbeam cu un vicecampion national in Romania(spune el si nu dau nume), care anul acesta concureaza cu noi la Roma si care tocmai ridea de distantele ”scurte” de aici. Dupa 3 etape a terminat porumbeii si mi-a telefonat spunindu-mi ca nu-si putea inchipui ca-i asa de greu si ca nu-si poate explica ce se intimpla cu porumbeii de vin asa ”rupti”. Sunt multi porumbei ”de general” care incep si termina campionatul zburind saptamina de saptamina. Porumbelul care la sfirsitul campionatului aduna cei mai multi km. clasificati este premiat cu inelul de aur si pot sa va asigur ca sunt destul de multi candidati in conditiile in care au fost angajati saptamina de saptamina la viteza, demifond si fond trebuind sa claseze la toate categoriile pt. a putea acumula km.

  75. Evident,i-am luat si eu la mana :)) (doar cativa), si de exemplu, un mascul are aripa ca cel de viteza,iar tatal lui are palmares fond pe 2 ani. Deci,nu se potriveste la toti…si mai am si altii care nu corespund cu cele spuse in video…

  76. eu stiu asa:
    cei de viteza :
    -aripi lungi , forma zvelta, in general au statura mica-medie,ochi galben-maroniu
    cei de fond:
    -aripi scurte, forma plapanda , statura: mica, ochi pamantiu
    cei de maraton: aripi mijloci… , sTAtura mare , ochi maroniu inchis…
    Va rog sa ma corectati daca am gresit!

  77. Dupa parerera mea de incepator consider ca sint doua tipuri de porumbei 1 de distante scurte 2 de distante lungi.punct.Aceste tipuri le distingem din asa zisele pedigree sau arbore genealogic sau daca stim siguri ca rude apropiate ale porumbeilor nostrii concureaza la o categorie anume.Uff mare e gradina asta a columbofiliei si multi sint care ies din ea.Citeam dintr un articol din belgia de a lui Robert Venus o smecherie zisa de el adica cum se clasifica porumbelul de viteza fata de cel de fond.Sacrifici cite un pui din respectiva linie pe care vrei sa o probezi si ii cintaresti inima.Nu stiu cite grame trebuie sa aiba inima la cel de viteza si cite grame la cel de fond.Cel de fond era specificat cu greutatea mai mare a inimii ca si celui de viteza.Nu am probat chestia asta dar in orice caz mai avem mult de invatat pe linga cei de dincolo.Toata stima.

  78. Inca ceva.Pentru asa zisi incepatori de porumbei.Cum spunea CEAUSESCU ..INVATATI SI INVATATI SI IAR INVATATI..Si altfel columbofilia vi se va parea mult mai interesanta.Mult respect pentru citva crescatori care scriu pe sitteurile astea si stiu ce scriu, avem ce invata de la ei.Toata stima.

  79. Pt TONY, com 82 :
    “Cei de viteza :au statura mica-medie”- http://rrp.ro/read.php?cat=porumbei_top&item=53 http://www.porumbei.ro/balkanic-beyonce-08-f-si-jessie-james-08-m-loc-1-si-2-national-ucp-viteza-palmares/ ,(albastrul de aici nu mi se pare asa mic),si exemplele ar putea continua…

    “cei de maraton:…sTAtura mare , ochi maroniu inchis…” – http://www.porumbei.ro/calaul-10-m-loc-2-national-as-maraton-tineret-2011/ -asta nu mi se pare mare,si nici ochiul nu vad sa fie maroniu inchis.
    http://www.porumbei.ro/2410428-10-f-loc-1-mare-fond-yearlingi/ -aici,alti porumbei de fond-maraton ,la care nu am vazut sa aiba ochii de culoare pamantiu sau maroniu inchis.

    Nu intentionez sa te contrazic si sa provoc o cearta,sau sa te superi,doar ca nu prea sunt de acord ca putem alege porumbeii de o anumita categorie prin ce fel arata ei. Sincer,nu ma pot abtine si ii mai “controlez” si eu pe ai mei sa vad daca se potriveste cu cele spuse de unii si de altii,despre ochi,aripa,corp. Am incercat sa-ti dau niste exemple cu porumbei de top national,am mai vazut si altii(porumbei) care contrazic cele spuse de tine,dar rezultatele lor se rezuma la norme,sau nu se includ in top 10 national.

  80. laurentiu_bv-merci pe-ru aceste rinduri-ave-ti perfecta dreptate, numai prin munca si selectie corecta putem obtine rezultate, dar cu parere de rau asta se face in ceva ani-buni. tuturor succes la zboruri.

  81. io unu sunt confuz
    a-si face ca multi dar problema e ca se contrazic intre ei:)
    cred ca undeva la mijloc se afla adevarul sau daca nu inseamna ca fiecare varianta e buna si at nu e asa de greu
    va salut cu respec si multumesc celor care au vb atat de frumos ca Dl Iulian Simion

  82. Un organism viu, in cazul nostru porumbel, este de fapt un sistem complex, un ansamblu de mai multe aparate (respirator, digestiv, excretor, cardiovascular, reproducator, locomotor) si sisteme ( nervos, endocrin) , care la randul lor grupeaza diferitele organe ale corpului.
    Ce facem noi de fapt antrenand si selectand porumbei este o munca de optimizare a acestui sistem viu, astfel ca, de la generatie la generatie functiile pe care le indeplineste sa fie tot mai bune, mai perfectionate.
    Forma (aripii), in cazul prezente discutii, este doar una dintre multele insusiri pe care le are aripa….. care aripa, de fapt, este doar o componenta a aparatului locomotor, sa-i zicem principala, in cazul zburatoarelor. Dar aripa are si oase, muschi, vase de sange. Oasele pasarilor sunt pneumatice, in interiorul oaselor bratului aflandu-se practic ” prelungiri” ale sacilor aerieni toracici. Ritmul respirator in timpul zborului este de fapt ritmul batailor din aripi. Iata deci ca aripa are o functie si in cadrul aparatului respirator. Unde am vrut sa ajung cu explicatia asta ? Toate aceste aparate si sisteme ale organismului se intrepatrund, realizand impreuna diferite functii complexe. De aceea nu putem sa afirmam cu certitudine ca forma cutare e de fond si forma cutare de viteza. Cea mai perfecta forma teoretica a aripii trebuie ”sustinuta” de o musculatura corespunzatoare, de un respirator bun, de o circulatie a sangelui perfecta, de un sistem nervos echilibrat si performant, etc, etc. Un porumbel de top ca rezultate sportive este asa pentru ca toate sistemele care-l compun sunt in armonie si echilibru functional. Poate sa nu aiba aripa perfecta, sau musculatura perfecta sau penajul perfect, dar poate compensa in alte parti si ansamblul in sine e reusit. De asta e grea munca de selectie. Trebuie avute in vedere f. multe caractere si felul in care ele interactioneaza in ansamblu.

  83. mai oameni buni, sincer va spun (si aici cred ca o sa fiti de acord cu mine) ca nimeni nu stie in mod sigur nici macar 10% din tot ceea ce inseamna columbofilie si implicit aceste pasari minunate.Cu totii ne-am uitat pe la expozitii si am vazut la toate categoriile pasari de toate natiile:mici , mari,mijlocii ,cu ochi in tot felul, ca la munte porumbeii sunt putin mai mici iar la camp sunt putin mai mari tot la fel zboara, tot de la aceleasi curse se intorc ….parerea mea ca totul e relativ si fiecare cu teoriile si metodele sale(care rareori coincid cu ale altora). VANT IN PENE

  84. porumbelul de fond: o medie de 1200 m/ min. viteza pe tot parcursul unui an competitional says:

    aceasta este viteza media unui zburator de categoria fond 1200 m/ min pe tot parcursul unui sezon competitional.
    cand un fondist castiga o etapa de viteza asta nu inseamna ca a fost el mai rapid ci doar etapa a fost cu grad mare de dificultate iar el a avut rezistenta sa duca o cursa fara intrerupere.

  85. in primul rand salutari!! cu riscul de a fi injurat sau ”luat peste picior” spun si eu o idee!! foarte multi belgieni spun ca nu prea exista diferente intre trasaturile porumbeilor de fond si cei de viteza!! multi mi-au spus ca la ei un porumbel de viteza trebuie sa claseze si la fond neaparat si invers altfel nu e porumbel bun!!! va las sa apreciati daca au mintit sau nu, eu sunt incepator, ma documentez de unde pot!!! cu respect!!!

  86. sunt un columbofil incepator si as dori sa aflu dupa ce criterii imperechem porumbeii. va multumesc astept raspunsuri

  87. salut sunt un copil am aproape 17 ani si as dorii sa stiu si eu cum sa imi dau seama daca un porumbel este de viteza sau de fond….dar vreau un raspuns clar….:)Va Multumesc.

  88. Nun teleg ce va stresati atata io am mai fost la niste golmbofili si fiecare mia zis diverit la aceiasi antrebare pe care sal cred nu stiu.Am citit mai sus.Ionut gresesti an privinta ca porumbei de viteza sa nu poata sa faca fondul io am vazut porumbel cu ochi mei ca o clasat la toate pe locu 1 si pot sati zic si la cine am vazut unul dintre ei ar fi DOMNUL COSMIN OLTEANU din Prahova.Iar am vazut si la un golumbofil din strainatete la DOMNUL PROS ROZAN CEL MAI MARE CRESCATOR DIN LUME din belgia dar din pacat iel a murit acum cativa ani din cauza unei probleme dar dupa parerea mea daca ati fi vrut niste prumbei foarte buni acestia puteai sai gasesti la dansul.

  89. eu am team inteles foarte bn nu mam exprimat eu corect am vrut sa zik ca porumbelu de viteza sau porumbelu de fond daka e sanatos asi pastreaza norma lui si vine acasa dar asta doar sa fie sanatos si sa aiva minte .

  90. Voi stiti cum ne dam seama?
    va spun eu:porumbelul de fond sfaraie mai bine pe gratar iar cel de viteza aproape ca nu se aude(doar este de viteza) si n-ul simtim:))))

  91. uitativa la marcel sangers, belgia. un mare vitezist al belgiei si pintre primii

  92. PT ALBERTO ,AM UN VECIN CARE SFARIA PORUMBEII PE GRATAR ,PE EL IL CRED ,,ERA POMPIER,, DAR TU ,ESTI CUMVA BUCATAR ,ATUNCI ,,,,,,SFARIE,,,,,.

  93. DEFINITIA MEA DESPRE PORUMBEII D FOND SI VITEZA. . .sa.ncepem cu viteza-demifond. . .corp mare, aripi scurte, fulg nu prea “matasos” . .fond -maraton. .talie mijlocie spre mik, aripi mari,lungi, fulg lat, bine aerisit la varfuri, fulg moale, muschi tari.

  94. ce porumbei sunt de fond si viteza aia lungi sunt de fond si aia scurti sunt de viteza imi raspundeti si mi multumesc sunt incepator si nu vrea nimeni sa imi zica

  95. porumbelul de viteza este mai solid mai bine facut ultimul fulg din pana este mai lung decat penultimul la cei de fond este invers penultimul fulg din pana este mai lung ca ultimul.convingetiva singuri .de exemplu porumbei de VAN LOON POT FI ANGAJATI LA FOND PINA LA 600-700 VIN FARA PROBLEME CIAR SI BAT .PORUMBEI DE PIET MANDERS LA 500 =600 KLACHIAZA

  96. porumbelul ideal pentru maraton .MIC ,AFINAT .MUSCULATURA ELASTICA.si sunt forte blinzi

  97. sal sunt un incepator din 12…si eu am cerut pareri de asemenea la multi colegi din club.un zicea intrun fel.. unul ina alt fel..la care am ineput sa selectez patru din doi..2 de talie mai mica..2 de talie marisoara.primul zbor leam facut 80km primul de talie mica o ajuns acsa…2 ..160km ..pt spune ca tot de talie mica era primul acsa..3..330 km ..insfarsit erau acasa cei de talia marisaoara acasa..la concursurile se mai zice selectati porumbei.eu va sfatui daca faceti unele antrenamente.si selectati 6 porumbel din lada si le dati drumul din diferite locuri…si asa veti da seama care e de fond sau viteza..e putin mai greu dar e cu incredere …si pentru uni incepatori..asa cum am fost si eu..si la concursuri.sunt mandru si chiar multumit sunt de clasarile facute de porumbei selectati de mn..multumesc…..

  98. salut la toata lumea. Eu locuiesc in franta si anu trecut cautam pe 1 sait de vanzari cuparai boboci de rate si gaste, am dat peste 1 porumbel care costa 350 de euro si am zis wowwww de ce costa asa mult porumbelul asta voiajor, mam pus pe cautat informati despre porumbei voiajori asa am dat de saitul CFI Federation colombophil francaise de pe saitu lor am aflat de acest minunat sport. Am cautat pe saitu de vanzari si am si gatit porumbei ieftini :) me am cumparat 7 porumbei cu 10 euro bucata dupa ce am colectat cateva informati de baza mam apucat de antrenament am prins 4 concursuri, la penutimul concurs intelesesem ca gresisem trebuia sa ami iau dai cu pedigri luasem decizia sa ma opresc. Am avut o mare supriza din partea unu dintre porumbei (iam pus numele flasy ) care ma facut sa continui sa nu ma opresc. pe data de 14 august Lorris 262 km sa clasat pe locul 79 din 116 amatori 3029 porumbei. fara saracuti de ei sa le dau pt. recuperare si ce sa mai da nu am stiut si nici anu acesta nu le am dat nimic si au iesi pe lacuri bune 17, 23, 39 ect. abea la sfarsitul sezonului mam pus pe studiat asa am aflat de drojdia furajera care credeam cai drojdie pt. prajituri :) pe toate saiturile sant informati dar nu complecte :( la ora actuala cred ca le am distrus floarea intestinala finca din reportajul lui ion carmazan care zice in nainte de inperechiere sa facem tratamente pt. tricomonoza, cocidioze, vermifugi si pe urma vacinu toate bune ai multumesc fff frumos ca nu stiam dar cu nu a zis ca trbui lasat spatiu intre tratamente eu le am facut unu dupa altu. Defapt eu vroiam sa va zic ca pt. mine nu conteaza pedigriul, porumbei mei me au dovedit. Va doresc toate cele bune , sarbatori fericite si la anu numai bucuri cu vant in pene. MULTUMESC TUTUROR PT. INFORMATI INCOPLECTE DAR UTILE am intrat sa citesc cum sa mi cunosc porumbei de ce categori sant







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *