Mimetismul bolilor la porumbei – despre un parazit care da simptome similare cu ale paramixovirozei

Imi place meseria de veterinar, avand zilnic noi provocari din partea animalelor si a problemelor lor. In Aprilie examinam un mascul salbatic de porumbel de stanca ce nu mai putea zbura. Pasarea prezenta ataxie (lipsa coordonarii miscarilor) si torticolis (intoarcerea gatului). Diagnosticele mele diferentiale au inclus trauma la cap, migrare anormala de paraziti (parazit ce in mod normal este gasit in sistemul digestiv migreaza catre sistemul nervos) sau infectie virala sau bacteriana cauzatoare de encefalita.

Am trecut pasarea la carantina si i-am dat antiinflamatoare. Dupa 5-7 zile, starea pasarii se inrautatea. A inceput sa stea in cap si sa se invarta in cercuri (vezi filmuletul urmator).

Datorita degradarii avansate a starii sale de sanatate, l-am eutanasiat. Deoarece suspectam paramixoviroza am trimis porumbelul la laborator pentru analize suplimentare. Si totusi… testul a iesit negativ, pasarea neavand paramixoviroza. Totusi testul de laborator a scos la lumina ceva socant: s-a gasit un parazit numit “Sarcocystis calchasi” aflat in chisti in muschii scheletali ai porumbelului. Partea si mai interesanta este ca acest parazit nu a mai fost gasit pana acum in SUA. Defapt n-a mai fost identificat nicaieri in afara de Germania, unde s-a descoperit in 2009. Am trimis rezultatele in Germania pentru o confirmare si intr-adevar, acela era parazitul problema.

Parazitul este transmis de la pasare la pasare prin dejectii infestate, iar uliul este gazda finala in ciclul de viata al parazitului (dar la el nu cauzeaza simptome). Parazitul migreaza din sistemul digestiv catre muschii pasarii. Porumbelul din cazul nostru avea un caz grav de inflamatie a creierului (meningoencefalita) si totusi parazitul nu a fost identificat la creier. Inca se investigheaza rolul parazitului in manifestarile neurologice.

Parazitul “S. calchasi” este acum recunoscut ca diagnostic diferential la porumbeii cu manifestari neurologice. Nu stim cati porumbei au fost diagnosticati gresit, dar de cand am descoperit aceast parazit am trimis la laborator toti porumbeii cu manifestari neurologice, si la 20% dintre ei s-a confirmat prezenta parazitului “S. calchasi” (in locul Paramixo – n.t.).

(Sursa)
Articol sugerat de Dina Mergeani
Autor: Leslie Reed
Traducere: Andrei Dejan

22 comentarii la “Mimetismul bolilor la porumbei – despre un parazit care da simptome similare cu ale paramixovirozei”

  1. In Romania s-o putea detecta acest parazit? Poate ca este explicatia pentru cazurile unde vaccinarea impotriva paramixo “nu functioneaza”.

  2. Doamne ajutane!!!Asta ne mai lipsea,de parca si asa nu eram destul de”dotati”la capitolul boli!
    Macar are vreun tratament ca in articol vad ca nu e specificat?
    Sau tratamentul eeee……..sub pamant??!!
    Sanatate tuturor!!!

  3. Simptome asemanatoare ca mai sus a avut un amic de-al meu de aici,dar a avut afectate doar porumbitele,si le-a facut tratament,dar nimic,starea s-a inrautatit,si i-au murit porumbitele,oare sa fi fost acest parazit??

  4. Un articol cu adevarat folositor ! multumim pentru traducere si publicare !

  5. Chiar azi am omorat un porumbel care avea aceste manifestari lam omorat deoarece imi era mila de el si nu mai vroiam sa il vad cum se chinuie. Ce tratament se face ptr tratarea acestei boli?

  6. poate ne fereste dumnezeu de aceasta boala :( ca nu cred ca exista vrun tratament

  7. Un articol foarte bun,era bine daca puneati si un filmulet langa cu un caz de paramixoviroza,sa se vada diferenta.
    Vant in pene

  8. cred ca avem porumbei in tara care ii depasesc ca valoare pe cei de afara dar nu vrem sa recunoastem!

  9. Dumnezeu să aivă milă de noi,si de porumbei noştri!

  10. din 45 porumbei in iarna asta mi-au mai ramas 18 porumbei este o boala care curata pe multi columbofili.

  11. interesant,ar putea fi cauza nenumaratiilor porumbei morti dupa ce in prealabil au fost vaccinati cu unu din vaccinurile contra paramixovirozei .Stie cineva daca si in romania avem oameni ,sau vrun laborator compatibil sa descopere asa ceva?

  12. Avand in vedere ca este vorba despre un parazit, nu este atat de grav ca bacteriozele sau virozele, care se trateaza foarte greu sau deloc. Important este ca deparazitarea interna sa se faca inainte de inchistarea parazitului. Sigur, este usor de vorbit . . .

  13. Salutare. Ma gandesc ca or sa apara 1001 boli pt ca dam tot felul de produse la porumbei fara nici un rost crezand ca asa facem performanta. Oricum industria columbofila a luat proportii si sunt sigur ca fiecare crescator are acasa minim 5 produse din cele mai vandute. O sa ne mandrim cu porumbei hibrizi care vor fi umflati cu te miri ce in loc sa pastram traditia si liniile vechi. Corect liniile noi au succes dar sunt stimulate cu produse din noua era pe cand sanatatea naturala dobandita cu ani in urma va disparea. Succes. Sa auzim de bine

  14. dacaavem grija de ei cum trebuie nu vom avea probleme de genul.

  15. Eu zic ca aceasta boala prind porumbei care nu sunt liberi tot timpul care nu zbor concluzia o trag ca acum 2 ani am avut si eu un porumbel care a avut aceasta boala si era iarna si app si dincauza ca nui ventilata cusca si curatata bine!Dar eu zic ca un porumbel are nevoie doar de un vaccin paramixovirozei si niste vitamine de pus in apa si pastile columboviofort si dat mancare sanatoasa plina in minerale si vitamine!Vant in pene!

  16. exact acelas lucru mi s-a intamplat mie de curand la un porumbel de ornament (bluet) , nu era asa de grav ca si cel din filmuletul d-voastra dar la fel isi rasucea gatul si se invartea eu i-am dat ceva antibiotice timp de doua saptamani si cred ca si tot asa a ramas cu sechele la cap dar in schimb mananca si zboara peafara se comporta perfect norma a trecut o luna deja de cand i-am dat tratamentul si e ok . intrebarea mea ar fi oare dece nu sa transmis boala lui si la ceilalti porumbei din voliera ??? oare inca se mai poate transmite???

  17. Salut…..cine imi poate explica si mie cum mi sa imbolnavit toti porumbeii de aceeasi boala desi avandu-i chiar in tratament ,urma chiar sa le fac vaccinu de paramixo.ii pregateam pt zbor si uite cum sa ales prafu app de toti.prima data au aparut la 2 femele care aveau pui mici si pe urma app la toti.are cine va vreo idee se mai pot zbura puii din ce mi-a mai ramas ?
    ca am cativa care stau decat tristi asa poate si-or reveni zic eu.sau sunt cu toti de aruncat…….?????????

  18. dati-le furaje pt pui de gaina!!!si al meu a avut simptome de paramixo si acum mananca,zboara…sta trist ce e drept dar ii trece lui







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *