Imi place meseria de veterinar, avand zilnic noi provocari din partea animalelor si a problemelor lor. In Aprilie examinam un mascul salbatic de porumbel de stanca ce nu mai putea zbura. Pasarea prezenta ataxie (lipsa coordonarii miscarilor) si torticolis (intoarcerea gatului). Diagnosticele mele diferentiale au inclus trauma la cap, migrare anormala de paraziti (parazit ce in mod normal este gasit in sistemul digestiv migreaza catre sistemul nervos) sau infectie virala sau bacteriana cauzatoare de encefalita.

Am trecut pasarea la carantina si i-am dat antiinflamatoare. Dupa 5-7 zile, starea pasarii se inrautatea. A inceput sa stea in cap si sa se invarta in cercuri (vezi filmuletul urmator).

Datorita degradarii avansate a starii sale de sanatate, l-am eutanasiat. Deoarece suspectam paramixoviroza am trimis porumbelul la laborator pentru analize suplimentare. Si totusi… testul a iesit negativ, pasarea neavand paramixoviroza. Totusi testul de laborator a scos la lumina ceva socant: s-a gasit un parazit numit “Sarcocystis calchasi” aflat in chisti in muschii scheletali ai porumbelului. Partea si mai interesanta este ca acest parazit nu a mai fost gasit pana acum in SUA. Defapt n-a mai fost identificat nicaieri in afara de Germania, unde s-a descoperit in 2009. Am trimis rezultatele in Germania pentru o confirmare si intr-adevar, acela era parazitul problema.

Parazitul este transmis de la pasare la pasare prin dejectii infestate, iar uliul este gazda finala in ciclul de viata al parazitului (dar la el nu cauzeaza simptome). Parazitul migreaza din sistemul digestiv catre muschii pasarii. Porumbelul din cazul nostru avea un caz grav de inflamatie a creierului (meningoencefalita) si totusi parazitul nu a fost identificat la creier. Inca se investigheaza rolul parazitului in manifestarile neurologice.

Parazitul “S. calchasi” este acum recunoscut ca diagnostic diferential la porumbeii cu manifestari neurologice. Nu stim cati porumbei au fost diagnosticati gresit, dar de cand am descoperit aceast parazit am trimis la laborator toti porumbeii cu manifestari neurologice, si la 20% dintre ei s-a confirmat prezenta parazitului “S. calchasi” (in locul Paramixo – n.t.).

(Sursa)
Articol sugerat de Dina Mergeani
Autor: Leslie Reed
Traducere: Andrei Dejan