…pentru ca mai salvezi cate unul din ghearele uliului.

Chiar inainte de atac am vrut sa intru putin in casa dar am ramas sa-i mai observ. A fost sansa acelui pui, altfel era mort. Cand a intrat in ei torpila, cei mari au plecat la zbor iar puii neiesiti la zbor s-au lasat la sol. Zbateri de aripi, fulgi, fosnituri prin tufisurile din spatele cotetului… ajung acolo, moment in care uliul se ridica si pleaca, aruncandu-mi o privire taioasa.

Puiul s-a ascuns intr-o stiva de lemne pe unde l-am cautat cateva minute dand la o parte lemnele unul cate unul sa nu-l strivesc. Cand ajungeam la el se ascundea si mai jos, probabil crezand ca il cauta uliul.

Niciodata n-am putut lasa porumbeii in libertate nesupravegheati, asa cum fac… majoritatea columbofililor.

Alt exemplu din categoria “De ce este bine sa stai cu porumbeii cand sunt liberi”: cu cateva zile in urma, cand stolul se intorcea de la antrenament, vad un pui ca plana undeva sub stol pierzand altitudine ca un avion in deriva. A cazut pe strada, unde puteau sa il manance cainii imediat. Am fugit si l-am salvat, avea sternul “segmentat” la mijloc, probabil de la cabluri. Nu se mai putea ridica nici pe randul 1 de odihnitori de durerea loviturii. Dupa 4-5 zile, deja se ridica pe randul 3 de odihnitori si astazi a iesit singur pe cotet.

Porumbeii sunt niste “masinarii” cu o forta de refacere incredibila, dar au nevoie de putin ajutor din partea noastra… daca ne-am ales sa crestem animale aflate jos in lantul trofic, cu numele de “prada” in natura.

porumbei.ro