De ce este bine sa stai cu porumbeii cand sunt liberi

…pentru ca mai salvezi cate unul din ghearele uliului.

Chiar inainte de atac am vrut sa intru putin in casa dar am ramas sa-i mai observ. A fost sansa acelui pui, altfel era mort. Cand a intrat in ei torpila, cei mari au plecat la zbor iar puii neiesiti la zbor s-au lasat la sol. Zbateri de aripi, fulgi, fosnituri prin tufisurile din spatele cotetului… ajung acolo, moment in care uliul se ridica si pleaca, aruncandu-mi o privire taioasa.

Puiul s-a ascuns intr-o stiva de lemne pe unde l-am cautat cateva minute dand la o parte lemnele unul cate unul sa nu-l strivesc. Cand ajungeam la el se ascundea si mai jos, probabil crezand ca il cauta uliul.

Niciodata n-am putut lasa porumbeii in libertate nesupravegheati, asa cum fac… majoritatea columbofililor.

Alt exemplu din categoria “De ce este bine sa stai cu porumbeii cand sunt liberi”: cu cateva zile in urma, cand stolul se intorcea de la antrenament, vad un pui ca plana undeva sub stol pierzand altitudine ca un avion in deriva. A cazut pe strada, unde puteau sa il manance cainii imediat. Am fugit si l-am salvat, avea sternul “segmentat” la mijloc, probabil de la cabluri. Nu se mai putea ridica nici pe randul 1 de odihnitori de durerea loviturii. Dupa 4-5 zile, deja se ridica pe randul 3 de odihnitori si astazi a iesit singur pe cotet.

Porumbeii sunt niste “masinarii” cu o forta de refacere incredibila, dar au nevoie de putin ajutor din partea noastra… daca ne-am ales sa crestem animale aflate jos in lantul trofic, cu numele de “prada” in natura.

porumbei.ro

51 comentarii la “De ce este bine sa stai cu porumbeii cand sunt liberi”

  1. Saracul de el!Frumos pui si eu in ultimele 3 zile am pierdut 2 porumbei!Nam probleme cu uliului pana duminica a dat prima data si mia luat un pui si marti mia luat un porumbel batran!Incearca sa faci o capcana si prinde rapitoarele!

  2. Este prima data cand a dat si la mine anul asta, se pare ca de acum incepe balul in anumite zone. Zic merci ca pana acum am reusit sa scot la zbor cu bine seria 1 si 2 de pui… seria 3 e carne de tun. Norocul lor e in numerele mari, unul o pateste, restul scapa si invata care-i treaba cu uliul.

    Greseala a fost a lor (si a mea ca i-am lasat) ca au stat pe cotetul vechi la umbra, de unde nu au vizibilitate, fiind sub un desis de pomi, ii ia ca din oala.

    Nu sunt de acord cu capcanele atata timp cat pierderile nu sunt semnificative. Adica dintr-un lot de 70, daca imi ia 10-20 il tolerez. Daca intrece masura, probabil intoarcem foaia.

  3. Eu sunt din Paunesti, Vrancea si deja in ultimele zile mi-a luat un mascul batran si 2 pui. E jale!! Ii alearga de ii innebuneste.

  4. Am pierdut anul asta peste 30 de pui majoritatea din cauza uliului. Aia care nu i a luat au plecat speriati si s au pierdut.
    Am ramas decat cu 9. Nici nu pot sa testez matca sa vad ce e de ei. Nu stiu ce sa mai fac.
    Daca stiti vreo solutie va rog sa imi ziceti si mie.
    A incercat cineva spraiul ala de uli??
    Functioneaza??

  5. M-ati pus pe ganduri cu atacurile astea. Voiajorii sotiei zboara care 1,5-2 h la disparitie si de ei nu-mi fac atatea griji insa am niste pui de Satinet (din porumbei de la Dieter) care au un chef de zbor nebun. Intra in stolul vecinului (vreo 30-50 de voiajori depinde de zi) si dupa ce se “joaca” putin revin acasa. Ei bine, astia micii, oricat de mult chef de zbor ar avea, daca revine in zona Coana Mare am be…-o (de fapt ei da’ si eu odata cu ei). :D

  6. LA MINE ,,e jale avem rapitoare in doua picioare ca re nii prinde vecini , prieteni , privesc cu jale la fiecare pui ce iese afara si ma intreb ,, oare va reusii sa supravietuiasca din iadul de braconieri ?mai ales ca este vacanta , nu pot sa dau nume sau comuna dar e pacat ca respiram aerul pe planeta asta , ca si asa sa imputinat si in loc sal respire cine trebuie ,,, si pasa rile noastre sa zboare linistite , de fapt este ca in viata . haos.

  7. cel mai sigur este sa lichidezi rapitorul ori cu o momeala , ori impuscat , ori otravit ca porumbei sa traiasca in pace

  8. ANDREI, LA TINE E PARFUM CU ULIUL, LA MINE IN COSTESTI-VALCEA (CHIAR LA POALELE MUNTELUI) BALUL E NON STOP, CA E VARA CA E IARNA (CEI DREPT IARNA E SI MAI “FRUMOS”) ULIU E LA DATORIE. IN PREZENT NU AM MULTI PORUMBEI VREO 30, PRIMA SERIE DE PUI VREO 13 I-A LUAT PE TOTI, NU A MAI RAMAS UNUL. A DOUA SERIE ACUM AU IESIT AFARA, SUNT CURIOS DACA MAI RAMANE CEVA. MI-A LUAT SI 3 MATURI DIN APRILIE PANA IN PREZENT. IN ASEMENEA CONDITII CE SA MAI ZIC, CAPCANE NU AM PUS NICIODATA, AU PUS ALTI COLEGI DE SUFERINTA DAR DEGEABA CA DUPA O ANUMITA PERIOADA APAR ALTI ULI. CRESC PORUMBEI IN ACEASTA LOCATIE DE 20 ANI, DIN 1992 DAR CAND ERAM COPIL NU ATACA ULUI ASA RAU CA IN PREZENT, VARA ERA LINISTE PANA PRIN SEPTEMBRIE. ACUM E JALE, IN ASEMENEA CONDITII IMI VINE SA MA LAS DE PORUMBEI, DAR M-AM INVATAT CU EI SI NU PREA MA LASA INIMA SA RENUNT LA EI. DE ZBURAT NU II ZBOR, PT CA NU II POT ATRENA IN JURUL CRESCATORIEI PRIMAVARA DEVREME PANA INCEPE ETAPELE, II RUPE ULIU DACA IL LAS LIBERI MAI DEVREME DE LUNA APRILIE CAD VIN PASARILE CALATOARE. LA PUI NU AM NICI O SANSA IN ULTIMUL TIMP PT CA II DECIMEZA PE PERIODA VERII. SINGURA SANSA AR FI ZBORULRILE DE FOND ORGANIZATE PT MATURI. IN ULTIMII ANI AM AJUNS SA CRES PORUMBEI PT A INTRETINE EFECTIVUL DE PASARI RAPITOARE DIN ZONA.

  9. Si eu patesk la fel.Dintr-un total de 50 de porumbei atacati de ului 5-6 salvez si eu pe an .A

  10. Eu am avut atacuri de uliu in primavara . Altii au scapat cu ajutorul meu altii au fost prinsi.Acum din luna mai pana in prezent nu am mai vazut niciun uliu.Si asta ma refer in general;)

  11. @Corbu: la voi zona e deschisa, porumbeii au vizibilitate de oriunde ar veni babau. 2h la disparitie? traitz’ar familea! :)) wooow, ce le dati nenicule?

    @leo: de ce sa moara tot de uliu? am mai auzit superstitia asta care la mine nu s-a adeverit pe alti porumbei raniti.

    @gogu: incearca sa iei porumbei voiajori de la crescatori cu rezultate si sa le oferi toate conditiile acasa (mancare, suplimente, liniste, locuri de odihna suficiente) – nu vei avea pierderi la braconieri, puii nu se lasa in alta parte decat daca nu le convine ceva acasa sau sunt de rasa mediocra.

    @MARIUSS: wow, cred ca as lua-o pe campii sa-mi rada uliul toti puii. Cum ai zona, unde este plasata crescatoria? Daca porumbeii au vizibilitate, sansele uliului sunt mici la ambuscada cand ei stau pe loc, iar in zbor sansele de captura sunt de regula mult mai mici decat la sol. Acum incerc sa-mi invat puii sa stea pe casa de unde ar vedea perfect in orice directie cu mult inainte ca uliul sa ajunga la ei, dar nu vor, stau numai pe cotet (inainte ma bucura lucrul asta). Nu-mi vine sa ii alung totusi. Ma gandesc ca daca o sa-i preseze tot mai mult, se vor duce si pe casa. Sunt curios daca o sa mai atace in curte daca pleaca cu burta goala mereu, ca stau cu ei permanent cat sunt liberi, cum imi prinde unul, cum ii dau la oase, il faultez sa ma tina minte. :D

    @alin: nu ii fac nimic (capcana/pusca) daca nu intrece masura.

    @Amura: ziceai de soim, ha! :p

  12. Din 100 de porumbei, cam 20-30 se pierd de mici sau sunt luati de uliu, 60 se pierd la concursuri ( braconati, loviti de masini , prinsi de uliu, innecati prin balti cu petrol sau alte cauze ).Prin urmare, selectia naturala face ca, dintr-o suta de porumbei pe care ai scoti intr-un an sa ramai cu mai putin de 10 peste 2 ani

  13. anul asta a fost Lux cu uliu nu mia dus decat vreo 20 , in alti ani inelam 60 pui seria 1 zburam 25-30 , iar de seria a2a ce sa mai zic , de un timp le dau drumul la 6,30-7 dimineata si pe la 15-16 dupamasa si e mult mai bn pt k nu a mai prea venit uliu , ps: e primul an in care o sa incep cu mai mult de 30 pui zborurile ;):)

  14. Se pare ca bate uliul in toata tara.La mine( o localitate in jud Cluj) am avut atac(ca niciodata pana acum, in 14 ani de columbofilie), in plina vara.Acum 8 zile, la ora 10 dimineata…..4 atacuri(norocul meu, fara victime) ….in 10 minute, la stol de Galateni, urmand alte 6 , in vecinatatea crescatoriei, la gutani si voiajori.Imi e groaza ca vine toamna( vorba aia,,toamna se numara…supravietuitorii((((

  15. daca e sa il pierzi,poti sa-i supraveghezi non-stop si tot il ia.acum a avut noroc porumbelul,data viitoare poate sa ti-l ia de sub ochii tai si sa nu ai ce face.si eu eram foarte suparat cand pierdeam.acum m-am mai obisnuit si am inteles ca asta e legea firii.
    bfta

  16. la mine cotofenele au rol important,cand incep sa faca zgomot in 80% din cazuri stiu sigur ca se apropie uliu de voliera porumbeilor sau se afla prin vreun pom de langa voliera. cand aud vreo cotofana ca incepe sa cante proumbei mei pleaca ca din pusca de pe voliera in zbor,astfel au un avans de cateva secunde bune chiar minute si astfel in peste 95% din cazuri scapa de uliu,cand ii prinde doar de pe voliera reuseste,in rest scapa,bine ca sunt si alarme false,dar in cazurile alea e bine ca se mai antreneaza,zboara vreo 15-20 de min de fiecare data,si la 2 ore stat afara dimineata si 2 ore seara antrenamentul e asigurat

  17. Acolo unde uliu ataca si prinde ceva va veni zilnic in aceea zona sa caute hrana si io am avut probleme cu uliu care venea zilnic acum pe vara si pana nu l-am lichidat nu am mai lasat porumbeii afara. succes in continuare

  18. Ma simt un norocos ca nu locuiesc intr-o zona in care predomina rapitoare. Eu nu stau sa supraveghez porumbeii cand sunt afara :)…nu le dau drumu afara cu portia…sunt liberi mereu :).

  19. nu va plingeti de pierderi mai mari ca in alti ani,a ineunit natura si asta din vina omului cu taiatul padurilor,2 ani la rind inclusv iernile iam avut afara ,mia disparut cite unu pe an,anu asta da uliu zilnik si a inceput din primavara sunt zile in care imi ia cite doi in jumate de ora ,ii mai si maninca in fata casei de-mi lasa si mie aripile sunt oligata sai pazesc cit stau afara,pina si ciorile ii ataca ,cu oricine am vb si din juru meu am auzit ca pina si vulpea ajunge in centru satului chiar unu zicea ca ii pazeste vulpea iepuri sa-i manince bineinteles ce sa mai vb de dihor si altele?sora bunici mele seara in juru orei 10 ia facut dihoru praf 30 de rate in citeva minute.sper ca la anu sa nu fie atacuri la fel de multe ca anu asta.
    NU NUMARATI CE AVETI MOMENTAN?ASTEPTATI SA TREACA ANU SI EVDETI CU CE RAMINETI.

  20. Andrei, crescatoria mea e ampasata la inaltime, porumbeii au vizibilitate buna asupra zonei, porumbeii maturi nu au probleme cu ambuscadele cand stau pe crescatorie, in schimb puii cand ies in primele zile la zbor au probleme, defapt uliul ii prinde pe cei mai multi in primele zile de zbor. Problema e zona (relieful) in care e amplasata crescatoria: e vorba de o vale care are in spate muntele iar pe laterale padure la aproximativ 4-500 m distanta. Daca porumbeii nu se inalta repede cad pleaca la zbor atunci au o problema, uliul e tot timpul deasupra lor, mai ales daca pleca de pe munte (soim nu am vazut in zona pana acum). Cand ataca de pe munte da in stol si incearca sa il coboare la o altitudine mai mica si daca e vreun porumbel mai slab de inima si se desprinde de stol nu prea mai are sanse sa scape. Un alt gen de atac(ambuscada) periculos este atunci cand se intorc porumbeii de la zbor obositi si incep sa coboare spre crescatorie, atunci scapa cine poate. Am observat ca uliul nu se sinchiseste daca intervin cand ataca, pot sa strig sa suier de-mi sara plamanii din piept ca nu are nici o problema, mai mult sperii vecinii. Cam asa stau treburile cu uliu la mine in zona. Asta e, eu am ales sa cresc porumbei acolo in patria uliului. Cei drept in ultimii ani lucrurile s-au inrautatit, probabil nr rapitoarelor a crescut mult.

  21. Din pacate se intampla si deastea.Azi am pierdut un pui si mi-a venit un altul spart …ce sa mai spun acesta este ciclul si trebuie sa mergem inainte.

  22. si pentru mine e foare rau … stau chiar sub muntele Ceahlau in stanga volierei la 50 metri deal ,in dreapta la 100 deal . am 6 porumbei nu le dau drumu deloc . la mine e foarte nasol daca din 6 imi mai ia si uliul … sa dus toata treaba

  23. din kte vad p la voi e k in vestul salbatic :)) mie nu mi-a mai luat uliul un porumbel d ani de zile! eu am mai multe probleme cu pisicile :))

  24. Pfff,eu ce sa mai zic,multumesc lui dzeu ca a mai incetat uliul cu atacurile,ai mei fiind liberi de prin ianuarie au experienta,dar la restul gastii care le-au dat drumu abia recent la porumbei,e discoteca nu bal,ataca la nebunie uliu,asta e,anu asta am scapat de draku si am dat de tatsu,akum am probleme cu voliera,cred ca is sobolani,miau mankat 5 pui,dintre care si 1 matur,iam gasit numai picioarele si coada,iar puiul ala era febletea mea,acu ii tin prin custi,ingramaditi,dar rezolv eu problema,cat despre supravegheat:(( nu pot ,seara ,zburatorii nu mai intra in voliera de frik ,si dorm pe kasa,pe fire,prin copaci,situatia a luat-o razna,tre sa fak ceva,am inceput sa iau masuri,n0rok k am porumbei “bazati” care dau jett la uli,nici macar la 1 m nu se apropie de ei!acum au prins curaj si puii,si se joaca cu uliu!!

  25. intr-adevar,trebuie sa stai cu porumbeii cand sunt liberi…daca ai timp. La mine e zona de munte,rapaci cat cuprinde! Spuneam la un moment dat ca am intrerupt zborurile din cauza pasarilor de prada. La ultimele 4 curse a fost durere! Ajungeau rupti peste tot… Cum zicea Bogdan:,,tot de uliu moare” unul dintre cei mai frumosi porumbei a ajuns cu gusa rupta,bea apa si-i curgea afara,l-am cusut,s-a refacut complet. Urmatorul zbor a fost si ultimul,nu a mai venit… Anul trecut nu prea am avut probleme,nici toata iarna,porumbeii mei au fost mereu liberi. Din toamna si pana in primavara,rapitorii coboara spre campie,iarna e mai usoara in campie. In primavara asta a fost belea cu ei! Cand a inceput,ziceam ca daca tine asa,intr-o saptamana mi-i termina. Venea mereu intre ora 5 si 6,intr-o zi,m-am dus din intamplare la ei tocmai in momentul cand a atacat ca o naluca,a prins o porumbita . Erau intre mine si el 30 de metri! Cand am ajuns,porumbita isi dadea ultima suflare…ii rupsese pielea gatului cu tot cu artere! Si parca era culmea,ii prindea pe cei mai frumosi. Am inceput zborurile cu 43,m-am oprit la 14,nu stiu daca mereu a fost din vina rapitorilor ca porumbeii mei se pierdeau,dar vazand ca ajungeau vai de ei… Disperasem! Am intrebat ce sa fac,m-i s-a spus cum sa-l prind,sau cum sa-l omor…si totusi! Am tinut porumbeii inchisi o saptamana,iar dupa aceea le-am schimbat orele de zbor. Nu pot sa-l omor! N-as putea sa-l omor,vaneaza pentru supravietuire,pentru pereche,pentru pui,cam pentru acelasi motiv pentru care se-ntorc porumbeii nostrii acasa. O sa ziceti,,ba,tu tii cu uliu!” nu tin cu el,poate un pic cu aia care cresc soimi,e ca si cum porumbelul meu ar prinde un uliu si eu m-as mandri cu el. Sau de ce oare ii elibereaza astia de nebuni? Pentru echilibrul naturii. Ce s-ar intampla daca n-ar mai fi rapaci? Ar veni toti porumbeii de la concurs :) normal! Si altceva?invazie de pasari bolnave,invazie chiar si de porumbei,acei porumbei care nu vor sa se intoarca acasa. In fine,nu mi-o luati in nume de rau,fiecare cu felul sau!

  26. Porumbei.ro, pt. a mari sansele lor si vizibilitatea voi taia si salcia mare din fata. Sa vada pana la padure si intr-o parte si in cealalta.
    Chestiunea cu 1,5 – 2 h, prima data am zis ca-i o exceptie. A doua oara ca poate fi intamplare. Nu e’! Deja incep sa aiba vechime in acest “sport” si se antreneaza singuri zilnic fara ca macar o singura data sa-i fi inaltat cineva. Are Brindusa o pereche (femela de la Adi si masculul perechea si, in acelasi timp, fiul ei, tatal fiind puiul mascul de la Dieter), atunci cand deschid trapa le sfaraie aripile si nu-i mai vad in acest interval decat pt. o secunda atunci cand trec pe deasupra casei in drumul lor spre celalalt punct cardinal. Cand vin desi “gafaie” zici ca stau sa plece din nou.
    Problema cu voiajorii Brindusei este ca au culoarea pe care o au si conform teoriei ar fi mai expusi la atacuri. Eu am credinta ca, Doamne ajuta, totul va fi bine!

    Citind topicul asta m-a cam luat cu fiori si aseara cand mi-am vazut Felegyhaza sus jucandu-se cu vantul (pt. prima data de cand ii am s-au ridicat atat de sus si s-au dus atat de departe) nu stiam cum sa-i fac sa coboare mai repede. Daduse streichea in ei. :)))

  27. a incercat cineva sa isi vopseasca porumbeii cu culori tipatoare??citisem un articol legat de treaba asta,am vazut in germania undeva pe langa münchen la tara asa ceva,prima data nu intelegeam ce e cu culorile alea,dupa ce am citit articolul cu pricina s-a dezlegat misterul,erau vopsiti in violet,roz si rosu portocaliu de zici ca erau papagali :))

  28. Scarbavnicul zboara cel mai bine ,nici uliul nu indrazneste sa-l atace!:)) Soim o sa fie Andrei mai in toamna ,fii fara grija!:))

  29. in zona unde stau in italia e dezastru cu uliu.de putin timp mai exact cu 1 zi inainte de ultimul fond la care aveam mari sperante sa castig mai ales ca victima era un porumbel care mi-a dat multe bucurii timp de 6 ani de concursuri si ultimile 2 concursur a clasat loc 3 la 700 km .la 800 de km a fost o cursa grea cu doar 3 porumbei sositi in prima zi printre care era si el ocupand loc 3 gandind ca daca termina anul bine poate s-a ramana tot restul vieti la reproductie dar nu a fost asa m-i la luat uliu fata de mine eu ramanand neputincios pentr-u ca aveam un picior fracturat in ghips am incercat din rasputeri salvarea lui dar mi-am ranit si piciorul celalant si am lasat por cel mai bun din columbae in grija lui care la prins si eu ramanand cu o cu un gust amar si o ura de nedescris

  30. ..aoleu,,mama !!!Petre de unde stii tu ca nu si-a rupt gìtul(cu tot,artere ,fulgi si piele)?A fost odata o capra cu trei iezi,2 mai mari si unul mai mic,fiti mai seriosi,mai multa imaginatie decît animatie!

  31. radule,i-a rupt gatul cu ciocu’,era sange peste tot… Uliul a rupt gatul porumbelului,intelegi ce vreau sa zic??? Nu stiu ce ti se pare imposibil in ce-am spus… Crezi sau nu,e alegerea ta. Ma asteptam sa-mi zici ca ti se pare imposibil ca nu pun capcana uliului…

  32. eu 1 am patito akum 2 ani cu o femela de 2009 care a venit sfasiata pe spate si pe ceafa pana la coada , am bagato in faina la propriu si sia revenit dein 2010 nu am mai avut probleme cu ulii , reeau sa precizez ca’s intre 4 dealuri , dar in schimb pisica baga cate 10 pe luna , sobolanii in indoiesc puii si uliu ramane nemancat….
    astai viata
    vant in pene

  33. Am salvat si eu destui de la uliu………cum zicea si marius si la mine e balul non stop si eu cresc porumbei intr-o regiune muntoasa si atacurile sunt foarte frecvente(chiar si 2 odata) dar am niste campioni care fac fata cu brio la uliu………. De 5 ani de zile nu i-am mai inchis de loc, le-am acordat libertate deplina si in prezent sunt foarte bine antrenati. Recunosc ca in prima iarna de la 35-40 am ajuns la 12 in primavara da nu m-am panicat si tot nu i-am inchis iar acum dak uliu ia 10 -15 pe an sa fie fericit. Ca o recomandare, pentru cei din zona de munte, dati-le cat mai multa libertate ca dak nu se confrunta cu problema nu vor reusi sa faca fata……..si vor fi mult mai bine antrenati:)

  34. Robert, am sa incerc si eu varianta asta cu libertate deplina, sa vad ce se intampala. O mai practica si altii din zona mea si am inteles ca nu au pierderi asa mari, oricum sunt mai mici decat daca ar fi eliberati la program. Ieri a dat uliu in stol de 2 ori in aproximativ 10 min, nu a agatat nimic, dar dupa ce au venit porumbeii de la zbor, au mai ramas pe cusca cativa pui mici care abia iesisera afara si i-a atacat prin ambuscada, nu a prins nimic dar unul din pui s-a inaltat pt prima data si s-a pierdut (s-au l-a prins uliu mai tarziu si eu nu l-am vazut, oricum eu l-am urmarit cu privirea in zbor pana a disparut din raza mea vizuala si nu era urmarit de uliu). O zi buna tuturor

  35. eu de cate ori le dau drumu stau sai supraveghez ca si eu am patyt cam la fel dar nu a fost ranit asa grav

  36. La mine nu este problema cu uliu :-j nu mia luat nimica anul asta dar problema este cu acei rapitori cu doua picioare care se dau mari columbofili si de fapt sunt niste braconieri.Pe ei trebuie sa-i exterminam nu pe ulii

  37. SALUT DRAGI COLUMBOFILI -PROBLEMA CU ULIUL TR REZOLVATA TOT DE NOI -NU AVEM CE FACE TR SA APELAM LA CAPCANE SAU ALTE METODE\ NU AVEN INCOTRO \SAU INMULTIT ENORM\ CAND LE DAU DRUMUL PRIMECC PANA LA 5 ATACURI P ZI =CREDETIMA ASA CVA NU AM MAI VAZUT ARACA IN GRUP \STAU INTRO ZONA DE DEAL P LANGA PLOIESTI

  38. e jale mie din 100 de pui scosi vara asta mai am 25 bucati dintre care 4 sunt raniti de curand nu mai suport

  39. Salut. stau undeva in zona de dealuri inalte si cu ceva timp in urma aveam aceeasi parere ca si voi despre uliu dar mi-am schimbat-o o data cu mentinerea sanatatii porumbeilor mei,(uliu alege intotdeauna ce e slab, are acest har=si aici ma refer la conditie fizica si sanatate). Inainte aveam cel putin 13-15 porumbei pe an luati de uliu, insa acum prinde cu exceptie 2-3 pe an si face vizite destul de des(cineva mai sus spunea ca acolo unde va prinde va veni mai des,si are dreptate, va sti ca acolo va gasi hrana sigur). INSA MAREA PROBLEMA a zilelor noastre nu o reprezinta rapitoarele cu pene ci cele fara pene(asa numitii BRACONIERI), lor ce le mai facem pentru ca sau inmultit cu o mare repeziciune.Ciudat sau nu porumbei de la zbor ingherati de uliu au venit intr-un nr. mare dar porumbei cu bilete pe picioare =cca 1-2 pe an(deci cine detine locul I) si pentru asta de foarte mult timp am decis sa schimb acest lucru schimband propria persoana chiar daca observ ca efectul nu se face vizibil(lasati porumbei sa zboare,ajutatii sa ajunga acasa)+ca va promit ca o sa aveti o crescatorie mult mai sanatoasa, GANDITI-VA BINE info.0724969126

  40. Frumoasta pasare din imagine.interesant topic si un adevarat columbofil.bafta in 2013 si vant in pene.daka nu va suparati intrati si la mine.

  41. mai la mine da soimul ne inebuneste pe toti mia luat anul asta peste 60 de pui scosi la mine dinn matca mea nu mai stiu ce sa fac dak stiti va rog zicetimi ?

  42. Domnilor! Stie dracu ce sa facem ca si intre blocuri undeva in jud Cluj,bate uliu zilnic.Eu stau la bloc imi tin cativa voiajori pe balcon si ma termina nervos rapitoarele astea!

  43. Buna ziua. O solutie ar fi carne mai usor de capatat pentru uliu, de ex aripi si picioare de gaina insangerate, pe care banuiesc ca nu le mananca nimeni in casa. Ori poate niste soareci de hambar prinsi in capcana (dar asta e destul de cruda). Exista multa carne care nu se mananca intr-o gospodarie, si care se poate pune “la inaltime”, undeva pe casa, pe gard, intr-un varf de prajina etc. Mitueste uliul, ca e frumos si el!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *