De ce nu joaca porumbeii?

Am o problema, poate ma ajuta cineva. Am o pereche de jucatori de galati pe galben. El joaca foarte bine iar ea joaca dar nu excelent. Pana acum au avut 2 serii de pui. Acum sunt la a treia serie, nici unul nu joaca (ma refer la pui). De ce? Exista o explicatie?

Topic solicitat de Razvan

29 comentarii la “De ce nu joaca porumbeii?”

  1. Salut!
    Exista porumbei, din aceasta rasa care isi dau drumul mai tirziu , la joc.Nu te descuraja, asteapta sa se maturizeze, sa umble dupa pereche.
    Bineinteles, sunt si exemplare care nu joaca deloc, chiar daca parintii lor sunt buni jucatori.
    Bafta!

  2. Oare de ce sunt voiajori care se pierd sau nici nu ajung la 200km…?si oare de ce altii vin super bine de la 700-800km…???de ce oare altii reproduc bine….si de ce oare altii nu??? sunt foarte multi “de ce”…asa este si in cazul porumbeilor jucatori…depinde de sangele pe care il au…si nici la pui sa nu te prea astepti sa-ti joace atata timp cat parintii nu joaca sau joaca partial(adik femela da masculul nu,sau invers).Nu poti sa faci din tantar armasar! Cu stima si respect Edy!

  3. salut. e normal ca sa nu joace toti puii. uneori e normal sa nu joace nici unul. jocul e ca inotul la oameni, desi toti avem capacitatea de a inota nu stim toti sa o facem, tine de antrenament, programul dupa care ii antrenezi, componenta stolului cu care ii antrenezi si nu in ultimul rand hrana. daca te interesezi o sa vezi ca majoritatea raselor de zburatori provin din porumbei jucatori, unul din lucrurile care a permis aceasta evolutie a fost hrana, dupa mine din toate celelalte elemente hrana e cea care influenteaza cel mai mult. am citit mai multe articole legate de acest subiect, concluzia generala e – o hrana bogata in glucide ii transforma in zburatori si o hrana echilibrata ii transforma in jucatori desi ei din punct de vedere genetic sunt identici. nu te speria, o sa vezi ca nu mereu cei care joaca scot jucatori, asta nu inseamna ca cei care nu joaca nu scot jucatori. priveste spre exemplu varietatea baltat pe vanat din cadrul rasei jucator de galati, desi de 50 de ani o mare parte a crescatorilor se chinuie cu indarjire sa ii transforme in zburatori si rup gatul sistematic la puii care joaca ei nu au reusit sa elimine jocul ( de cele mai multe ori au folosit chiar si infuzii de sange). gandeste-te sunt 50 de ani de munca, impinsa de unii la extrem, nu tolereaza nici cea mai mica tumba si totusi munca lor e in zadar. asa ca stai fara nici o grija o sa vezi ca puii care nu joaca vor scoate in generatiile urmatoare jucatori, chiar si ei vor incepe sa joace la maturitate uneori chiar si la 2-3 ani pentru prima oara.

  4. Jocul este rezultatul interactiunii intre mostenirea genetica si factorii de mediu (antrenamentul, hrana, momentul cand ies la pereche, perechea potrivita, etc). Referitor la mostenirea genetica cred ca puii mostenesc de la parinti nu numai lungimea si felul jocului (mai strans sau mai larg, pe una sau pe doua parti, etc) ci si varsta la care incep sa joace si evolutia jocului cu varsta. Din acest punct de vedere, cu rare exceptii, porumbeii care nu joaca acceptabil pana la 1 an nu vor juca mai bine nici mai tarziu. Asa ca eu nu as pastra astfel de pasari chiar daca as putea sa pierd si cativa viitori jucatori buni. Unii din puii lor vor mosteni aceasta trasatura (jocul intarziat) iar eu ar trebui sa astept si 2 ani ca sa vad daca porumbelul in cauza este un jucator bun dar intarziat sau este un jucator prost. Si ar fi destul de nepractic din punctul de vedere al spatiului disponibil (limitat pentru majoritatea crescatorilor) sa pastrez toti puii pana spre 2 ani ca la varsta aceea sa fac selectia lor. Asa ca, ai rabdare pana spre un an si daca nici atunci nu joaca inseamna ca probabil seamana cu parintele care joaca mai putin si poti sa te lipsesti de ei fara remuscari.
    Ce am scris mai sus sunt doar pareri personale bazate pe o experienta personala limitata.

  5. Buna

    D-le Razvan dupa cum ai pus problema reiese ca esti la inceput de drum si cu cresterea acestei rase cit si cu intrebarile de ce? si iti doresc mult succes si multe satisfacti pe vitor ca cu siguranta viata si aceasta pasiune o sa va ofere din belsug.

    Personal cresc aceasta rasa de circa 36 – 38 de ani si inca nu am reusit sa ma plictisesc de ea dar trebuie sa va fac o marturisire asa pt a va incuraja inca nici dupa atitia ani nu misa epuizat magazia de faimoasa intrebare fara raspuns ” De ce ?”.

    Iar pt ca sa acesti doi stimati domni mari pasionati ai rasei D-l Vlad Hadarau si D-l Ovidiu Maftei au spus in principiu tot nu remine decit sa fiu in asentiment cu cele spuse de domnile lor.

    Am sa va spun ca eu in toti acesti ani in permanenta am avut in lot circa 20 – 30% porumbei care prezentau max o tumba doua sau de loc dar care proveneau din porumbei cu joc iar pui lor prezentau jocuri in acelas procente ca cei proveniti din parinti cu joc excelent.

    Pe acestea ii foloseam cu precadere la imperecheat cu cei ce aveau tendinte sa cada pina la pamint in cazul ca nu se omorau singuri pt a pastra un balans cu joc frumos dar nu sinucigasi.

    Iar pt a intari versiunea cu cu joc dupa 2-3 ani eu am avut e drept doar un singur exemplar care in 3 sezoane nu a schitat nici macar o tendinta de planare sau o lasare in coada dar pt ca se incadra excelent in lot si dadea urmasi de calitate lam pastrat la lot de zbor tot timpul ca in matca preferam sa pastrez doar ceia ce nu vroiam sa risc perderea lor.

    In cel de al 4 an iam repartizat postul de antrenor al puilor si marea mea surpriza ca imi aparuse un ex. cu un joc excelent de o frumusete mai rar intilnit dar imi era greu sal identific care pui credeam eu ca pe domnul veteran il exclusesem din calcul dar in final mam dumerit ca dificultatea de identificare se datora cal cautam intre pui iar atretul era pensionarul meu pe care eu il eliminam din calcul dupa vreo 2 ani .

    La incheiere stimate d-le Razvan tias sfatui sa nu descurajezi daca nu vei gasi raspuns la toate intrebarile ca nu esti singur. Poate ca daca tot ai ales aceast tasa e mai bine sa o accepti cu toate capricile ei ca cu siguranta ca nu vei fi dezamagit su mult succes si sa auzim de bine.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  6. intradevar asa este da unu jucatori incep sa joace dupa ce cauta pereche pana atunci sunt doar niste voiajori mai mici ..

  7. incearca cu ceva manele poate Gutza e pe placul lor :))

  8. haha guta cum adica nu prea inteleg domnule ciprian ce rol au manelele in columbofilie

  9. Incepatorii,mai ales,intr-ale cresterii porumbeilor jucatori ar trebui sa invete ca tipul asta de porumbei nu-s chiar ca genul acela de jucarii mecanice pe care le intorci cu cheia si incep a face tumbe.Predispozitia pentru joc este reflectarea unei trasaturi genetice care insa nu se manifesta chiar in orice conditii.Zestrea genetica,mediul in care traieste,varsta sau hrana sunt amanunte care conteaza in comportamentul unui jucator.Nu toate rasele de jucatori joaca la fel si tot asa nici exemplarele aceleiasi rase nu se manifesta identic.Toate amanuntele astea fac insa interesanta aceasta preocupare pentru ceea ce inseamna porumbeii jucatori si poate tocmai de aceea lucrand cu jucatori nu prea ai cum sa te plictisesti vreodata fiindca totdeauna te astepti la ceva nou.E nevoie insa de rabdare,de consecventa si in mod sigur vin si satisfactiile.Care satisfactii nu vin oricum,asa,peste noapte,plecand de la o singura pereche de porumbei,despre care nu stii mare lucru.Dupa cativa ani de lucru,observandu-i cu atentie si selectand inspirat poti avea ceva certitudini.Altminteri,si din porumbei de calitate,nepriceputii pot face repede niste exemplare de duzina.In privinta porumbeilor jucatori,si cu atat mai mult in ceea ce-i priveste pe jucatorii galateni,nu prea exista nici explicatii atotcuprinzatoare pentru care unii nu joaca si nici solutii miraculoase de a-i face sa joace.Totul sta in pasiunea si priceperea celui care-i creste.Iar anumite “trucuri” vin numai din practica.

  10. am avut jucator care dupa 2 ani a inceput jocul.depinde foarte mult si cu ce rase mai zboara cand sunt scosi la zbor.daca sunt alergati la zbor de voiajorijocul va fi foarte rar.jucatorul avand tendinta de a ramane in stol.antrenamente mai dese si sigur joaca.

  11. salut.pentru maftei ovidiu.de catva timp te vad iar prezent pe forum ceea ce ma face sa cred ca ai revenit printre noi.asta ma bucura deoarece te consideram pierdut.numai bine si cati mai multi baltati pe rosu!

  12. eu cred ca daca jucatoarea nu joaca bine inseamna ca e curcita,sau de multe ori puii nu joaca pana la o anumita varsta,am avut si eu un singur jucator si pana la 2 ani aproximativ doar se punea in coada,cred ca sti cum e si apoi si-a dat drumul si se dadea peste cap,cred ca era curcit ca avea motul ca de mitirliu,ascutit daca vezi ca nu joaca si nu joaca schimba-i femela,parerea mea

  13. Buna

    Tot respectul d-le Marus pt efortul de a scrie mesaj dar sper sa nu te superi dar poate ca nu ai observat ca stimabilul nostru Razvan a cerut Ajutor aflinduse la inceput de drum iar prin afirmatile domniei tale eventual o care nu sinr reale si nu sinr bazate pe adevar ci doar o parere personala le care o respect.
    Dar cu o astfel de afirmatie “ca daca jucatoarea nu joaca bine inseamna ca e curcita” eventual d-l Razvan poate deveni confuz sau curcit ca sa folosesc expresia domnie tale.

    Tare as vrea sa ma lamuresti la porumbei la care le cunosc originea familiara de 25 -30 de ani si mentionez ca ii cresc in compartimente separate cu o singira rasa fara sa intre in contact cu alre rase cecit vadmirinduse prin plasa aparitia exemplarelor fara joc cum poate fi explicata prin toria domniei tale.
    As fi fparte curios aia cu cine so fi ajuns sa fie curcita?
    Sincer ca as fi tare curios mai alex ca nu au mot toti pt ai putea incadra in ceade a doua categorie a domniei tale “ca era curcit ca avea motul ca de mitirliu” sincer trebuie sa recunosc ca nu prea inceleg ce inseamna aceste doua categori : Curcita(curcit ) si mitirliu.

    Poate stimate domn Marius cinc cineva apeleaza la ajutor ar trebui sa il acordam pastrind un limbaj comun si parei bazate pe studiu sau extrase din standard si nu cu pereri personale fara temei si folosind un limbaj practicat in zona restrinsa stiu eu cartier sau satul propriu.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  14. Se intampla ca si in cazul porumbeilor voiajori parintii pot provenii din linii foarte bune cu rezultate remarcabile si sa dea tot timpul pui cu rezultate mediocre.Incearca sa schimbi perechea cauta un mascul si o femela care sa joace si schimbi perechea poate asa va da pui care sa joace .Totusi raman la parerea ca atunci cand vor unbla dupa pereche vor incepe sa joace.Salutari si sa ne mai dai vesti despre ei.

  15. Categoric, domnii Vlad Hadarau, Maftei Ovidiu, Alexandru Bude, Adrian Nistor vorbesc din experienta si cu dreptate. Prezinta o stare de fapt. Insa si domnul Dina Mergeani are dreptate. Prin selectie poti reduce perioada de asteptare. Poti ajunge la jucatorii pe care-i doresti. Si poti chiar obtine joc simultan. Selectia e cheia. Si in ce priveste zborul si jocul, si aici poti imprima anumite caractere. Si sunt multe rase ca dovada.

    Iar la galateni, chiar standardul lor vine ca dovada. Erau linii de moriscari, de zburatori, etc. Amesteca-le si atunci vei avea o marja mai mare (o lejeritate mai mare) in joc si zbor. Fa aceasta amestecare zeci de ani la rand si asta vei transmite mai departe. Pentru ca deja ai imprimat o lege in gena lor. Si cand vorbesti de asta, ai dreptate, e legea din porumbeii existenti. Dar nu poti nega faptul ca o selectie dirijata intr-o anume directie poate conduce la rezultatele dorite …

  16. va multumes mult! cresc porumbei de 3 ani .dar jucatori nu am mai avut acum am 5 4 pe galben si unu baltat pe galben deocamdat doar parinti joaca binisor nu pot ap ca joaca exceptional.dar am inca o problema femela e sperioasa rau de tot face ca nebuna cand pui mana pe ea.masculul e mai bland iar puii st disperati toti dc ?si cum ii pot imblanzi?adic cum ii pot face s ase comp normal?

  17. Eu stau cu porumbei zilnic minim cate 10- 15 minute la fiecare din cele 2 mese. In timpul asta le fluier semnalul si vorbesc cu ei. Verific ouale si puii, ii prind in mana prin rotatie pe fiecare sa le verific sanatatea, starea de naparlire,etc. Cotetul nu e inalt (cu mana ridicata ating tavanul) si e impartit in 2 compartimente mai inguste, asa incat orice porumbel invata ca n-are nici o sansa sa fuga daca vreau sa-l prind. Ei stiu ca eu ii hranesc, imi cunosc vocea, miscarile ,fiecare stie ca daca nu azi, maine precis il iau in mana,etc. Cand fac curatenie ma cert cu cei care vin sa fure pene din galeata, sa le duca inapoi in cuibarele pe care tocmai le-am curatat. In ce priveste jocul, asa cum s-a spus, nu-ti face probleme, vor incepe sa si joace. Eu sunt multumit cand in anul nasterii “dau cozi”. In anul viitor, incepe show-ul !

  18. pt domnul Alexandru Bude id meu de mess este costinel_dracut daca vreti s amai vb si cei ce vor sa vorbim ma pot gasi aici.va multumesc mult!

  19. vreu sa za multumesc inca o data spre marea mea bucurie le-am dat drumul doar celor 5 jucatori si s-au ridicat ff sus toti parinti joaca fara probleme si cand s-au lasat mai jos si-a dat drumul si cel m,ai mare pui .sunt ff bucuros si vreu sa va spun ca femele joaca dar nu pana aproape de pamant cum face masculul .a jucat si puiul 5 tumbe dar numai o data cand s-au oprit era obosit si sufla tare.multumesc mult!!!

  20. salut.punele si u muzica din cand in cand si vor juca…….eu asa le am facut si au inceput sincer……salut

  21. Buna

    Se pare d-le Razvan B.ca ultima sugestie are putina ironie la pachet.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  22. salut zboarai cu parintii lor si o sasi dea si ei drumu ca sa invarta

  23. BA DEPINDE DE PERSONALITATEA FIECARUI PORUMBEL .IO AM AVUT O PERECHE CARE NU JUCA DELOC CHIAR IAR UNUL DIN PUI IL AM SI ACUMA SI NU SE OPRESTE JOACA ITRUNA

  24. tre sa tragi ku pusca in ei cand sunt la zobor ati promit k vor juca pana la pamant

  25. multi se cred smecheri porumbari dar habar nu au cum se tine un porumbel in mana.cat despre joc multi mint .cand te duci la ei sa le vezi porumbeii te crucesti ce amarati sunt……am vz multe cazuri.primii jucatori i am avut acum 42 de ani dar niciodata nu am fost nemultumit de ei cat joaca sau cat zboara.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *