De ce nu s-au intors?

Salutare tuturor,
In cele ce vor urma va voi povesti o intamplare din luna august a.c. In data de 25.08.2017 i-am dat 14 porumbei unui coleg de serviciu care pleca in concediu la Moeciu de Jos, (4 porumbei din anul 2016 si 10 pui de anul acesta). Fiind insorit, la ora 11:32 a eliberat porumbeii. In prima zi nu mi-a sosit niciunul.

A doua zi, dupa ora 12:00 a sosit o femeluta (vanata) din prima serie de anul acesta, pe care sincer sa fiu ma asteptam sa soseasca ultima sau deloc, deoarece mai avea 4-5 pene in coada.
A doua sosita la un interval de 3 ore tot o femela (gut baltat) tardiva de anul trecut, al treilea a sosit la un interval de 2 ore fata de a doua sosita fiind un mascul (solzat) de anul acesta din a doua serie. Iar al patrulea si ultimul pana in momentul de fata este cu mascul (albastru), frate cu prima sosita.

Acest mascul (sosit in a treia zi de la lansare) este acum perfect sanatos cu toate ca in prima iesire afara s-a intors cu aripa rupta. Toti cei 14 porumbei au avut doar 2 antrenamente facute: unul de 15 km si unul de 30 km aerieni. Distanta crescatoriei fata de locul lansarii este de 149,10 km aerieni!

Ce credeti ca s-a intamplat cu restul porumbeilor?

Aici sunt seriile porumbeilor pierduti:
773501 – 2016 Gut
773503 – 2016 Solzat
773505 – 2016 Gut
594872 – 2017 Gut
594873 – 2017 Solzat
594875 – 2017 Solzat
594878 – 2017 Gut
594879 – 2017 Gut Indigo
594888 – 2017 Gut
594880 – 2017 Rosu

Stefan

18 comentarii la “De ce nu s-au intors?”

 1. Ne-ai spus doar locatia lansarii, nu si destinatia… conteaza destul de mult. 150 Km pe munte difera de 150 Km pe campie.

  Ce s-a intamplat cu restul… poate nu i-a dus capul, din moment ce restul au putut veni. Ne concentram pe cei veniti, pierdutii sa fie sanatosi…

 2. Parerea mea este ca saltul a fost prea mare cum sa faci doua antrenamente relativ mici si sa sari direct la 150 km la ce te asteptai sa vina si in plus ,si da cum spune si porumbei.ro nu ia dus capu asa se selecteaza porumbei.

 3. Este posibil să fi uitat colegul de ei și să-i fi lansat când a ajuns la destinație dacă a fost mai departe
  . Oricum și ora lansării a fost nepotrivită, dacă a fost cea anunțată. În rest,pot fi multe alte variante.

 4. Cam putine antrenamentele, e bine sa-i obisnuiesti cu anumite rute pe care si le formeaza ei mai intai si dupa maresti distanta. Insa cum spune si porumbei.ro, concentreza-te pe cei veniti. Pe viitor, mareste distanta treptat, si fa macar 2 lansari din acelasi loc inante sa maresti distanta

 5. Este foarte grea trecerea asta de la campie la munte, poate nu au stiut ei sa se orienteze,poate au avut de intampinat ceva rapitoare si au mers in directii gresite,parerea mea e sa te bucuri de acei 4 porumbei si sa ii duci in continuare,Moeciu e o zona destul de dificila si daca au reusit sa ia fata la ceilalti este ceva!

 6. Conteaza foarte mult si lansatorul, daca i-ai dat unuia care nu se pricepe la porumbei, a condus in viteza si cum a ajuns la locul lansarii i-a eliberat era de asteptat sa vina asa prost. De[pinde cum era vremea la locul lansarii, depinde ce material genetic ai , sunt multi factori. locul lansarii putea sa fie ales prost

 7. si ca o completare, puii avea si ei macar 2 luni de antrenament in jurul crescatoriei cu zbor de minim o ora singuri, erau in stare buna de sanatate? Saltul in km este mare in orice caz .

 8. vin foarte prost porumbeii daca ii eliberezi imediat ce ai ajus la locul de lansare. Trebuie lasati macar o ora pe pozitie.

 9. Crescătoria este situată in comuna Berceni,ilfov. Materialul genetic este destul de bun de la crescătorie cu rezultate din zona mea.
  Porumbei pierduți sunt frați sau verișori cu cei ajunși. Cel mai tânăr pui este scos pe data de 18.05 și este venit al treilea.

 10. eu nu inteleg un lucru cum naiba pierdeti porumbeii cand eu nu am pierdut nimic,lansati fara nicun antrenament,fara o pregatire prealabila de la 110k !! cel mai tanar a fost o femele de 7 luni, toti au fost lansati direct 110 km nu am avut perderi 100% sosiri, sa fi fost in jur de 60 in 4-5 serii,au fost lansati individual din Bucuresti spre Pitesti cand aveam porumbei la tara in Arges.

 11. Un cumul de factori,porumbei slab pregătiți,transport si lansari improprii…11.30 nu este o ora buna de lansare.Daca mai repeti experiența asta,nu o sa mai ai ce sa lansezi.. ..poate doar S.O.S!

 12. @Cocosatul: incearca sa ii lansezi si din Ardeal si o sa intelegi.

 13. Ingredientele pentru raspunsul tau:

  Moeciu, munte, porumbei naparliti, neantrenati, rapitoare disperate, transport impropriu, calitatea slaba a porumbeilor, probabil si un mixt de boli tinand seama ca anul acesta avem epidemie de e-coli, saltul foarte mare de la 15 la 150 km aerieni.

  Ai pus problema pe acest site de parca luasei cu o saptamana in urma primele 15 locuri pe lansare cu acesti porumbei de la 500 km si acum s.au pierdut subit de la 150 km…. nu.i asa. Probabil esti un incepator… mai ai de invatat.

  Daca esti baiat destept, vei invata uitandu.te zilnic prin arricolele si video interviurile de pe acest site. Daca nu, te vei supara..

 14. am inteles cum sta treaba,intradevar sunt multi factori care au dus la sorirea trazie si pierderile mari, mai degraba a fost lipsa de forma si mai putzin rapitoarele nu cred k toti 10 sau pierdut in ghiarele rapitoarelor!!! poate 2-3 au fost prinsi restul unde au ramas !!! Stefan tu singur sa cauti raspunsul , tu iti cunosti porumbei le sti comportamentul lor in volirera si in afara, poate nu ai conditi bune in voliera tu cunosti cum sta teaba afla singur raspunsul si in viitor o sa fie bine. Eu in prezent nu mai am porumbei, am un mascul care ma incanta in fiecare zi alegand prin toata casa, stand pe mine, turuind o sticla, este un deliciu sa-l privesc .Vant in pene tuturor

 15. Lansezi porumbeii bătrâni din munți in stadiu de naparlire avansat si te întrebi de nu vin?probabil ca i-a mâncat uliul si soimul pe toți?Eu stau in campulung adică relativ in apropiere de moeciu si nu mi-as duce Niciodata porumbeii sa ii lansez din moeciu unde practic este o vale înconjurată de munți.Fii fericit ca ii ai pe cei 4 si inainte de a mai face lansări din astea încearcă sa le gândesti putin.Eliberarea porumbeilor si din zone normale la 11 .30 este extrem de gresita asta asa ca si exemplu.o seara buna

 16. NU as omite invidia, care este baza tuturor relelor. Cain l-a omorat pe Abel din invidie. Orice rau porneste de la invidie. Oamenii pe care i-am ajutat si-au avut de ales intre recunostinta si invidie, au ales invidia. COLEGII sunt, in general, cei mai invidiosi. Eu nu ma bazez pe ei. Daca as creste rame pentru pescuit si i-as lasa 2 minute singuri in camera ramelor, ar fi in stare sa le manance pe toate ca sa nu-mi mai lase nici una, macar de prasila.

 17. In conditiile prezentate, intrebarea potrivita ar fi: de ce sa se intoarca ?Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *