Mi-a trimis cineva poze cu niste columbofili care au omorat in chinuri un uliu, taindu-i picioarele si capul. Cu alta ocazie am aflat de uciderea dihorilor prin ardere si alte procedee de om abia scapat din pestera. Despre eliminarea pisicilor vecinilor nici nu mai are sens sa vorbim cat de etic este.
Si Corneliu a scris recent un articol pe aceasta tema.
E un subiect delicat cu argumente valabile din partea tuturor, atat a sustinatorilor rapitoarelor cat si a celor care le ucid. Totusi acest vesnic conflict se poate atenua prin masuri sporite de securitate la cusca (impotriva dihorilor si a pisicilor) si observatii mai atente asupra comportamentului uliilor pentru a minimiza numarul de porumbei prinsi sau raniti.
Acest topic nu isi propune decat sa indemne la incetarea acestor metode barbare de chin pentru ca suntem oameni si nu rezolvam nimic chinuind un animal care incearca sa se hraneasca pentru a supravietui, asa cum a facut de mii de ani inainte ca noi sa coboram din copac si sa avem hobbyuri. Totodata sunt curios daca exista solutii de indepartare a uliilor fara omorarea lor si aici cred ca pot raspunde cei care se ocupa cu soimaritul. Nu e vorba ca avem nevoie de sfaturi despre cum sa ne ferim de ulii ci intrebarea ar fi daca odata prinsi fara a fi raniti pot fi preluati de o asociatie care sa-i elibereze in alte zone, cam cum sunt indepartati si ursii din zonele urbane, etc. Alta intrebare ar fi de la ce distanta nu se mai pot intoarce daca vrem sa rezolvam problema singuri? (pentru ca sunt columbofili care au incercat ratacirea lor si au revenit in zona – au fost recunoscuti fiind marcati)
Cei care sunt impotriva capturarii uliilor o fac din postura lejera a unora care nu sunt amenintati de rapitoare, “cotizand” maxim 2-3 pui pe an; probabil ca daca si-ar vedea decimat peste jumatate din lotul de pui scosi intr-un an cum se intampla in multe locuri, ar prinde si ei ulii avand de ales intre ulii si propriul hobby.
Nu sunt deacord cu maltratarea si chinuirea animalelor de prada sau al pasarilor. Uneori insa cred ca este nevoie de luarea unor masuri extreme. Va dau un exemplu , in primavara anului 2011 era o uloaica care face harcea parcea stolurile cu puii , al meu si al unui vecin. Intr-o urmarire uloaica s-a trantit intre fire si a murit iar pt noi anul acela a fost un an linistit din punctul acesta de vdere. In fiecare an ne lasam puii afara dupa 15 iunie pana atunci mai rar pt ca ii decimeaza si nu numai ca ii prinde mai vin pui acasa cu piepturile rupte de prin fire si copaci. Cand ataca uliu ia unu si 2 se ranesc. Odata era vara si stateam in fata custii , erau cativa puisori abia iesiti afara , un uliu se pune exact pe cusca langa un pui si puiul intr-o fractiune de secunda sub cusca. Eu stiu ca nu e bine maltratarea lor dar nici nu putem sa stam indiferenti zic eu , mai ales pt cei care au mijloace de capturarea lor. Si daca ar fi pe disparitie as mai zice ceva , dar de multe ori sau eliberat un numar foarte mare. Eu stau pe valea siretului in jud Botosani si din cauza nr mare de uli s-au elibereat cateva sute de fazani binenteles ca sa fie si o hrana naturala pt rapitoare pt ca era dezastru ce se intampla prin gospodariile oamenilor cu puii de gaina etc. Trebuie intelepciune in toate.
regreta cineva tigrul tasmanian!
Trist. Dam cu pietre in cine nu trebuie. Nu am inteles si nu o sa inteleg foarte curand ce aveti cu bietele animale? Adica vorba autorului acestui articol, cu ce sunt animalele de vina ca incearca sa supravietuiasca, la o adica pana si noi taiem, jupuim, sacrificam tot, numai ca sa avem ghiozdanul plin.
Bine inteles ca ratacirea sau izolarea rapitoarelor ar fi o solutie, o solutie chiar buna defapt, dar ma indoiesc ca sunt asociati care se ocupa cu asa ceva.Stim prea bien cum sta treaba prin tara noastra din toate punctele de vedere…
Vant in pene!
SCOALA,EDUCATIA,CEI 7 ANI DE_ACASA sunt cuvintele care diferentiaza pe cei care chinuie animalele de cei care le iubesc.Apropo de pisici,eu am 3,baieti toti,care au fost crescuti,si educati de mici in preajma porumbeilor.Va spun sincer nu au nicio treaba,cu ei.Au fost certati de mici si sputnicul sau cotetul ptr ei este zona interzisa. In legatura cu capturarea uliilor si eliberarea lor,nu stiu daca exista la noi vre-o organizatie care sa sa ocupe cu asa ceva.Sunt atatea lucruri care merg prost la noi in tara incat.mie greu sa cred stramutarea uliilor ar fi luata in calcul de cineva.Asta e o chestie de ANIMAL PLANET,DISCOVERY,tari civilizate,si de faptul ca noi oamenii invadam din ce in ce mai mult arealul lor.La cum se defrijaza padurile or sa isi faca cuiburile pe stalpi ca berzele in curand. Treaba cu ursii e un pic diferita,aici este vorba despre siguranta oamenilor,si deci si masurile luate sunt mai rapide si vizibile. Va salut cu respect!
Aceastea sunt pozele cu uliul capturat si in final omorat in chinuri groaznice la inceput iau taiat picioarele si intr-un final capul. http://razvan2697.sunphoto.ro/Oameni_prosti Acele 2 pers. sunt din jud. DB si cred ca activeaza la clubul Viitoru Iedera.
Chestiunea este delicata si sensibila. Uliul prins si eliberat in alta parte nu rezolva situatia. Si in locul cel nou exista crescatori de porumbei care vor prelua problema, asta in cazul ca uliul nu revine pe teritoriul initial. Ca o gluma, am putea trimite uliul la zbor… Tratamente, vaccinari, antrenamente si concurs cu uliul frate! Clasari, pedigree, diplome, cupe, expozitii, tot tacamu`!
Lasand la o parte asta, am cunoscut durerea pierderii – in direct- a porumbeilor, satisfactia ratarilor in atacurile uliilor asupra porumbeilor, ingeniozitatea rapitorului in ambuscadele sale si adrenalina pe masura evenimentelor.
Dumnezeu, prin natura, a lasat parghiile de reglaj exprimate prin lanturi trofice. Logic, porumbelul are capacitatea de inmultire extraordinara tocmai pentru a compensa pierderile de efective datorate rapitoarelor, bolilor sau, daca vreti, selectiei naturale/artificiale (om).
Orice rapitor, vrea sa se hraneasca, va incerca si va dezvolta strategii de atac din ce in ce mai perfectionate pentru a-si asigura nevoile vitale primare (foame, hranire pui sau pereche). Poti lupta impotriva sensului vietii? Cam greu, daca nu imposibil si fara rost. Ce poti face este sa-ti iei masuri de prevenire: adapost adecvat, program de zbor variabil, pentru a nu crea tipare/reguli care sunt repede invatate si exploatate de rapitori, supravegherea pasarilor cand sunt in libertate. Si mie mi-ar place sa-i stiu afara non stop si sa n-am pierderi dar daca vreau asta imi asum riscurile si nu mai spun nimanui cand seara ii numar si constat ca scade efectivul, mai ales cum inghit in sec a neputinta.
Fratilor intru suferinta, va doresc sa aveti mintea limpede, sa va bucurati de sarbatorile ce stau sa vina si sa fiti sanatosi voi si porumbeii vostri minunati! Si daca vreti, asta imi doresc si mie.
Eu unul am noroc ca rapitoarele salbatice nu ma afecteaza iar pisicile vecinilor au primit cate o mica corectie la primele tentative de atac si acum nu mai am probleme cu ele chiar daca mai trec prin fata cotetului.Chiar imi folosesc, sunt 8 la nr intre care si un cotoi imens care nu s-a dat niciodata la ei si vad ca tine la distanta alte pisici straine
fiecare actioneaza in functie de gradul de cultura,mediu,temperament sau mai stiu eu dupa ce teorii sau axiome ascunse… Ceea ce ramane din noi,ceea ce ne caracterizeaza in fata noastra si a tuturor,sunt faptele. Se-ntampla! E real! Chiar normal as spune…cautand o scuza. In fond nu este altul in locul meu care sa regleze conturile cu mine insumi,doar eu! Doar eu raspund in fata mea pentru ceea ce fac…se numeste constiinta. Diferenta dintre noi umanii si restul lumii.
corect fratilor l am prins pe rapitor de orice natura ar fi el ii tai capul si am terminat cu el.
CEI CARE CHINUIE ANIMALELE (DE ORICE FEL) CRED CA AU SI CEVA PROBLEME LA MANSARDA. DACA TOT AI PROBLEME CU RAPITOARELE SI AI OCAZIA SA LE CAPTUREZI VII, SI NU MAI VREI SA LE ELIBEREZI MACAR UCIDELE PE LOC SI NU LE LASA SA SUFERE PANA MOR.
AM AVUT SI EU PROBLEME CU O PISICA A UNUI VECIN CARE MI-A PRINS CATIVA PUI ABIA IESITI LA ZBOR (II PRINDEA IN AFARA VOLIEREI) AM PRINS-O SI I-AM FACUT O PLIMBARE LA VREO 20 KM SI AM SCAPAT DE EA, NU AM PUTUT SA-O OMOR (DESI ASTA VROIAM INAINTE DE A O PRINDE). CU ULIU NU MAI VORBESC, STAU IN ZONA DE MUNTE SI AM PROBLEME TOT TIMPUL ANULUI, IARNA E DEZASTRU (DAR II TIN INCHISI) SI CU TOATE ASTEA NU AM CAPTURAT NICI MACAR UNUL (DESI MI-AM PROCURAT CAPCANE, DAR NU LE-AM FOLOSIT NICIODATA). SINCER CAND IMI PRINDE CATE UN PORUMBEL (DEOBICEI PUI ABIA IESITI LA ZBOR) MA APUCA TOTI DRACII SI ATUNCI PE MOMENT DACA MI-AR INCAPEA PE MAINE CRED CA AR RAMANE FARA CAP, DAR APOI MA CALMEZ SI TREC CU VEDEREA. PANA LA URMA ULIU ARE SI EL ROLUL SAU IN ECOSISTEM, DAR IN ULTIMII ANI S-AU INMULTIT DESTUL DE MULT SI AU INCEPUT SA FACA PAGUBE SERIOASE CHIAR SI PRIN CURTILE OAMENILOR, ACUM IARNA ATACA SI GAINILE DE FOAME, LE MANANCA DE VII, ANUL ACESTA MI-A ATACAT 2 GAINI DAR NU A REUSIT SA LE UCIDA, A MANCAT DIN ELE DE VII, PROBABIL A FOST SI DERANJAT DE CEVA IN TIMPUL MESEI. AM UN VECIN IN VARSTA CARE ATUNCI CAND II PRIDE ULIU CATE O GAINA SI MAI RAMANE CEVA DIN EA, PUNE CURSA IN ACEL LOC IAR ULIU CAND SE INTOARCE LA PRADA IN CELE DIN URMA DECLANSAZA CURSA. FINALUL NU E IN FAVOAREA ULIULUI, DAR MACAR IL OMOARA PE LOC SI NU IL LASA SA SE CHINUIE.
De regula, porumbeii prinsi de uliu sunt cei cu o sanatate precara sau cei care au primit o mostenire genetica pentru o viteza de zbor redusa. Acei porumbei pe care de regula nu ii dorim in crescatorie. Exista si exceptii insa acestea nu fac altceva decat sa confirme regula.
Totul este in echilibru in natura. Viteza stolului este egala cu viteza celui mai lent porumbel din stol. Odata cu eliminarea acestuia viteza stolului creste, evident.
Ca urmare pasarile de prada vor trebui sa devina din ce in ce mai rapide pentru a nu muri de foame. Porumbeii la fel pentru a supravietui. Exista totusi acel echilibru, pentru ca altfel, am avea curand prea multe pasari de prada rapide care nu vor avea destula hrana. Acestea se vor adapta la alta sursa de hrana sau isi va micsora numarul in concordanta cu hrana disponibila.
Buna ,
din cele trei articole recomandate de autorul acestui topic se pot deduce usor toate raspunsurile la problemele ridicate .
Este clar ca impotriva patrupedelor care atenteaza la viata porumbeilor d-voastra cea mai simpla solutie consta in construirea unor voliere care sa nu permita sub nici o forma accesul acestora in voliera , sau modificarea celor existente in asa fel incit in final sa indeplineasca si acestea acest deziderat.
Aceasta masura este valabila doar in ceace priveste protectia porumbeilor in voliere , in afara lor in curte , gradina etc. solutia cea mai simpla ( pt. cei de la tara !) ar consta de exemplu in achizitionarea unui ciine etc.
In ceace priveste pasarile de prada , problema protectiei sigure impotriva acestora este in proportie de 99% de nerezolvat deoarece indiferent de locatia volierei/ volierelor de porumbei acestea se gasesc intotdeauna in revierul de vanatoare a uneia sau a mai multor perechi de pasari de prada mi ales pe timp de vara , asa a fost , este si va fi si in continuare , avifaunei nu i se pot trasa limite / granite de proprietate , de tara etc – pt. ea totul este spatiu aerian liber , revier de vanatoare etc . este exact ca in cazul porumbeilor care tocmai brazdeaza cerul si carora nu l-i se pot trasa limite de spatiu de zbor .
Pe timpul iernii situatia se complica deoarece perechilor autohtone l-i se mai adauga pasarile de prada venite din nordul europei , toate incercind la rindul lor doar sa supravietuiasca iernii , supravietuire care poate fi mai usoara sau mai grea in functie de asprimea acesteia.
” Nu e vorba ca avem nevoie de sfaturi despre cum sa ne ferim de ulii ci intrebarea ar fi daca odata prinsi fara a fi raniti pot fi preluati de o asociatie care sa-i elibereze in alte zone, cam cum sunt indepartati si ursii din zonele urbane, etc. ” – ar fi desigur o solutie pe timpul verii cind in zona sint doar perechile autohtone !
Va recomand sa apelati in aceasta situatie la :
1 – Asociatia de soimarit si protectie a pasarilor de prada – PEREGRINUS – cu sediul in orasul Deva .
http://asociatiaperegrinus.ro/
sau
2 – Asociatia MILVUS – este o asociatie de protectie a naturii cu sediul in orasul Tg-Mures.
http://milvus.ro/
Referitor la ce distanta s-ar putea elibera pasarile de prada prinse , raspunsul ar fi cu cit mai departe cu atit mai bine . Cit mai departe ar insemna bineinteles cel putin cite-va zeci de Km de locul prinderii si precum spune si Sergiu in articol cu consecintele de rigoare pt. pasarea eliberata in zona respectiva …
O zi buna va doresc tuturor !
Andrei K.
este vreun pacat sa omor pisica vecinului daca ea imi decimeaza porumbeii?de unde atata mila dintr-o data pentru cei care distrug porumbeii?eu sunt de acord sa omor animalele care-mi omoara animalele si pasarile.eu am omorat 5 caini si cateva pisici anul trecut care mi-au mancat peste 50 de gaini si pui mici.nu le omor cu sadism dar le omor
Fiecare vietate are rostul ei in natura.
Acum pe timpul ierni cand ataca porumbei trebuie sa stea inchisi.
Sunt multi columbofili care tin porumbei inchisi si fac rezultate.
Numai cei cu mintea bonlava pot chinui animalele.
Nu cred ca exista animal care sa ucida din placere, majoritatea ucid pentru hrana.
Totul se afla la limita dintre decimarea propriilor pasari si respectul fata de pradatori, cand se pierd un procent mic de porumbei datorita rapitoarelor nu este o problema asa mare, insa cand numarul de porumbei pierduti in jurul crescatoriei creste la peste 60 % clar ca apare o problema.
Nu cred ca in trecut problema aceasta era asa mare, foarte rar se pierdeau multi porumbei si foarte rar atacurile erau in timpul verii, dar de ce s-a schimbat totul?!
Sa nu uitam un lucru, periodic se elibereaza rapitoare in diferite zone ale tari, si cand spun rapitoare ma refer strict la soim.
Cei care iubesc aceste rapitoare sau care practica asa zisul soimarit vor sti ceea ce vreau sa spun in randurile ce urmeaza.
Aceste rapitoare au fost crescute in captivitate, automat si-au pierdut instinctul de pasari de prada, pasari care isi au un teritoriu propriu si nu permite migrarea altor instrusi pe teritoriul acestora.
Pierdandu-se instinctul de pradatori datorita cresterii in captivitate, hranirii la comun, etc…au ajuns ca pe un teritotiriu sa se gaseasca mai multe familii de soimi, sa atace impreuna si pur si simplu sa isi faca cuiburile foarte aproape de asezarile umane.
Toate aceste schimbari ale comportamentului nu fac decat sa devina niste adevarate masinarii de ucis.
O repet, apreciez aceste rapitoare, sunt in varful lantului trofic si poate cel mai de temut pradator insa cand pierderile sunt de peste 60-70% de acasa din luma aprilie pana in luna octombrie deja apare o problema, o problema care cumva problema trebuie rezolvata…si rezolvarea nu poate fi decat intr-un singur mod, nu prin tehnici ”barbariste” si prin unele mai putin dureroare.
Ele nu fac decat sa vaneze, e problema si vina strict a acelor organizatii care le cresc in captivitate si le elibereaza insa…din pacate ele plateasc !!!
Daca putem noi le chinuim pe ele ca ele sigur ne chinuie pe noi!
pana la urma urmei toate vietatile trebuie sa traiasca asa cum iubesc porumbeii imi plac foarte mult si rapitoarele si pasarile in general(papagali,fazani,prepelite).sunt columbofili carora le place si sa vaneze sau sa pescuiasca.oare o fac numai din placere?sau si din necesitate?ca in final prada o folosesc ca hrana…asa cum noi oameni avem nevoie de hrana si rapitoarele au….iubestii porumbeii si nu iti place cand prinde un porumbel uliul pentru a se hrani,dar daca ar prinde la un vecin si nu din stolul tau ai fi cel mai bucuros “…las sa prinda ca are de unde bine ca nu a luat de la mine…”(aici nu mentionez toti columbofilii).asa cum noi avem nevoie de hrana iar cand nu avem am fi in stare de orice doar pentru a nu muri de foame,asa si rapitoarele au nevoie de hrana…iar daca asa e dat de la Dumnezeu sa fie nu avem ce face…daca esti un om corect si bun Dumnezeu va avea grija sati fereasca stotul de uli si cand va ataca va esua….iar daca esti corect si Dumnezeu nu va avea grija sa iti fereasca stolul de uli si iti vor fi sacrificati 2,3 porumbei fiti siguri ca veti primi din alta parte…o sa spuneti ca o fost nuj ce porumbel bun si ca nu mai scoateti altu ca el sau eu stiu ce…dar urmatorul an daca ati fost corecti si ati avut mila de rapitoare si nu numai veti primi inapoi ceea ce ati pierdut chiar si mai mult…sunt in Germania de aproape 2 ani,cunosc columbofili si persoane care cresc porumbei doar de frumusete si nu pentru a concura neaparat cu ei,sau a face bani din ei.am prieteni care au porumbei dar nu am vazut inca capcane de prins porumbeii sau capcane de prins rapitoarele…aici daca iti intra un porumbel in voliera si chiar daca nu are nr de telefon se gaseste repede proprietarul si sunat sa vina sa isi ridice porumbelul sau de multe ori chiar trimis prin curier…asa ca fiecare trebuie sa traiasca dupa cum a fost lasat de Dumnezeu.
trebuie imputinati sunt prea multi
Cu pisicile si dihorii chiar nu ar trebui sa fie vreo problema, un caine le tine departe.
Referitor la uliu, desi stau langa padure anul asta m-am incapatanat sa tin porumbeii afara pana spre sfarsitul toamnei. Am cotizat 4 pui din care unul de seria 1 si 3 tardivi. Cel de seria 1 era foarte panicos, iar dintre tardivi unul era vitezist pur (grasan, a iesit greu la zbor, a avut si ceva probleme de sanatate), unul era mai mereu abatut si bolnavicios si al 3-lea parea retardat prin tot ce facea in cotet, atipic fata de alti pui, a iesit la zbor foarte tarziu si ateriza ciudat pe cotet de parca zborul era o adevarata provocare. Deci, m-a curatat de 4 porumbei cu hibe. Asta spune multe. Pe toti 4 mi i-a luat intre ora 10 si 11. Dupa a 4-a victima stolul si-a schimbat stilul de zbor radical si timp de cateva saptamani nu au mai fost victime pana i-am inchis. Uliul ii vedea ca sunt la zbor dar nu venea. Daca mai aparea cate un pripasit si se lasa la mine imediat dadea in el. Ii “citeste” perfect. Spre deosebire de alti ani, nu prea a atacat soimul pana acum. Nu inteleg care-i faza. Chiar am vazut un cuplu de soimi cu un pui trecand pe deasupra mea acum cateva zile.
Oamneilorr nu va dati seama ce faceti?…auzi sa chinui rapitoarele..mai oameni buni..e selectie naturala,cel puternic invingee…..daca porumbeii pot scapa daca nu nu …asa e last de Dumnezeu..crede ti voi ca ulii nu au rolul lor in acest ecosistem>?..mai ganditi va si mai cugetati..nu uitati sa fiti oameni !!!nu duceti sportul columbofil care este o minunatie intr un rahat…sa nu il taram in noroi!
omul cel mai periculos pradator,este sigur.sunt folositoare si rapitoarele daca stim sa le folosim.ce am face daca am ramane cu sute de porumbei cu tot felul de handicapati.eu unul consider ca toti porumbeii care au fost prinsi erau prosti.mi a intrat dihorul intr un an si nu am pierdut in anul acela nici unul la zbor.cu ele mai au o sansa cu omul nu.sa ne bucuram de toate cate ne a dat dumnezeu.sarbatori fericite !
Aici e cu efect de bumerang, atata timp cat noi scoatem din ce in ce mai multi pui (cu sutele pe la unii crescatori) si rapitoarele prospera de pe urma asta si se inmultesc proportional cu cantitatea de hrana pe care o gasesc in natura, ei (ulii, soimii) din cate stiu eu cresc doar un pui pana la maturitate cu toate ca fac mai multe oua, dar daca au hrana din belsug reusesc sa creasca pana la 3 pui lejer la cata prada usoara (puii de porumbei si nu numai) gasesc. Cel putin asta se intampla la mine, vad din ce in ce mai multi crescatori si cu efective de porumbei din ce in ce mai mare si toti se plang ca au pierderi.
,,bunatatea ii slabiciune”…sa fim seriosi , cine nu ar rupe capu unui pradator care i a ucis zburatorii cumparati cu bani grei…io unu l as taia in 3 , daca l as prinde…or fi ei frumosi soimii , da pt dresori, pt columbofili sunt dusmani , deci trebuie ucisi sa nu se mai inmulteasca …cand ii mai aud pe unii ca trebuie dusi nu stiu in ce rezervatie…daca mai prindeti uli, dati-mi-i mie ca le dau io rezervatie si numa porumbei le dau sa manance sa i satur..:)…e adevarat ca ii prinde pe aia mai pampalai, da cand il vezi ca vine si ai in stol porumbei cu norme de top, nu prea te mai gandesti sa il duci la rezervatie, ci urli de frica precum un nebun…am ajuns deci sa ne fie frica de o pasare…io v-am zis , daca as prinde uli si soimi , le-as face freza cu carare pe mijloc ca sa i impart mai bine:)…fiti prietenii porumbeilor, nu dusmanii lor , neomorand rapitoarele..:)
Sunt anti-rapitoarelor, insa e clar cei care omoara in astfel de chinuri si tehnici barbariste aceste pasari au probleme psihice si deviatii ale comportamentului ;)
Si eu am omarit en pisici ca miau mincat sau nu dar parerea mea este pisicile au stapin si pot fi intretinute dar dar pasarile naturi nu au si se hranesc cum pot si cu ce pot.ca sa nu mai aveti probleme nu le mai dati drumu la porumbei ca din cotet nu vine sa vi ia uleu…
Buna ,
pasarea de prada schingiuita de cei 2 viteji din cele 2 fotografii nici macar nu este Uliu porumbar ( Accipiter gentilis ) ci un Sorecar comun ( Buteo buteo ) … o fi intrat de foame in voliera / cusca respectiva … acestia consuma de regula rozatoarele de pe cimpuri si culturi …
Andrei K.
Multi nu au inteles de ce i se mai spune la uliu si “selectionerul”si se cred ei mai selectioneri decat mama natura, insa totul tine de cultura, asa ca trebuie sa ne resemnam, totusi traim in Romania, tara multor minti bolnave, pe toate planurile!
Pt Andrei k si crezi ca e bine ce au facut?
Com 5 , zi-le alora 2 sa stearga dreacu poza aia ca le poate aduce mari surprize. Si cum surprizele sunt de 2 feluri…sa nu nimereasca tocmai pe alea de felul 2 :)) :))
80-90% din ce prind astia in capcane sunt sorecari , normal ca sunt atrasi daca le este foame si prada este blocata in cusca acolo dar afara nu prea are sanse sa prinda un porumbel pentru ca au zborul mult mai greoi .Foarte multi la fel ,nu stiu sa deosebeasca unu uliu de soim.
Pt petre nu inteleg ce vrei sa zici!
STOP,vorbesc de poza alora doi copii cu uliul mort. Il tin expus ca pe un trofeu de lupta… E interzisa prinderea animalelor si pasarilor protejate de lege. Sa nu dea de dracu’…
adica ca ii poate lua garda, aia vroia sa zica :))))
pt alungarea rapitoarelor din apropierea crescatoriei,se folosesc obiecte stralucitoare tip panglici taiate in fasii si agatate la vedere,unde vantul le poate misca. Produc multe reflexe iar rapitorilor nu le place,le afecteaza vederea. Eu am pe acoperisul volierei doua oglinzi sparte care tot la fel fac multe reflexe… Din plastic argintiu folosit la ambalarea buchetelor de flori,am facut panglici si le-am agatat prin pomi. Nu stiu daca este meritul lor,sau faptul ca eliberez porumbeii doar in prezenta mea,dar…nu prea mai vad niciunul prin zona. Chestia asta mi-a zis-o unu’ de pe la politia provinciala,care in italia se ocupa mai mult cu protectia animalelor.
ai dreptate ,eu doar am gasit pozele pe facebook si la publicat mai departe doar ca sa ii fac de ras.
Buna PCH ,
” Pt Andrei k si crezi ca e bine ce au facut? ”
– cum ar putea sa fie bine , este vandalism , sadism , prostie , lipsa celor 7 ani de acasa sau cum vreti s-o numiti in toata regula indiferent de specia schingiuita in cauza – si cind te gindesti ca mai au pe ici pe colo si sustinatori tot la fel de bolnavi ca si ei … ?!
O zi buna tuturor !
Andrei K.
Nu sunt de acord cu ceea ce au facut cei doi care sigur au ceva probleme de comportament, nici nu este prea greu sa-ti dai seama, insa in multe zone din tara in ultimii ani ulii porumbari s-au inmultit peste masura, iar afirmatia cu”selectionerul” este pe jumatate adevarata pt ca a prins voiajori cu multe clasari , veniti acasa de la sute de km, sau in ceea ce ma priveste, mi-a luat porumbei care zburau 5-6 ore, la care nu se poate discuta de sanatate sau slabe caractere de zbor
Buna ,
referitor la ce a spus domnul Mihail ( 37 ) :
” iar afirmatia cu”selectionerul” este pe jumatate adevarata pt ca a prins voiajori cu multe clasari , veniti acasa de la sute de km, sau in ceea ce ma priveste, mi-a luat porumbei care zburau 5-6 ore, la care nu se poate discuta de sanatate sau slabe caractere de zbor ” – trebuie lamurita cumva pe intelesul tuturor aceasta problematica si anume Ulii porumbari , sau toate pasarile de prada din natura in general indiferent de specie sint selectionate zilnic fara nici un fel de pardon de catre natura ( selectie naturala ) acestia cu cit inainteaza in virsta devin tocmai prin aceasta selectie in scurt timp ei insisi campioni in zboruri de ambuscada , picaje , strategii de ataca , rezistenta la zbor etc astfel incit in momentul in care un asemenea campion se intilneste in revierul de vanatoare cu un porumbel campion sau multicampion de cursa lunga etc se poate pune pe drept intrebarea : oare care va cistiga ??? – de multe ori sansele pot sta de partea pasarii de prada deoarece aceasta ca vrea , ca nu vrea trebuie sa iasa la vanatoare altfel moare de foame .
Tocmai aceste iesiri aproape zilnice la vanatoare , in care o vanatoare nu se aseamana de loc cu vanatoarea din ziua precedenta este un antrenament continuu in care aceste pasari sint puse in situatia de a dezvolta pe loc strategii de atac in functie de situatia data , unde de multe ori sprintul spontan sau zborul de rezistenta este la ordinea zilei , ceace cred ca nu se poate spune la majoritatea porumbeilor voiajori etc. mai ales daca majoritatea acestora sint inchisi in voliere luni de zile fara posibilitate de zbor adecvat .
S-ar putea de asemenea spune ca respectivul porumbel voiajor campion sa fi avut o zi proasta , sa nu fi fost in forma , greseala de calcul , sa fi avut ghinion etc. ( se poate intimpla deoarece nu sint chiar roboti pt. a lucra zilnic la performante maxime !) – ei, in natura aceste “slabiciuni ” trecatoare se platesc de obicei cu viata , acelasi lucru se poate spune bineinteles si in cazul pasarilor de prada , in natura de obicei pretul unei mici greseli poate fi si letal pt. cel in cauza .
In cazul acesta s-ar putea spune pe drept ca un asemenea campion / campioni din lumea animala , in cazul nostru Uliul porumbar , Soim calator etc. ar putea sa prinda cu succes orice porumbel oricit ar fi el de bun – da ,teoretic s-ar putea face aceasta afirmatie daca aceste pasari nu ar avea obiceiuri care se aseamana atit de mult cu unele obiceiuri ale oamenilor . in sensul ca prefera in primul rind zborurile usoare / simple in care isi pot economisii energia / efortul fizic etc. atacind tinte simple , cu probleme de sanatate , de virsta , lipsa de conditie fizica, de experienta de zbor si doar daca aceste zboruri nu sint posibile atuncea poate schimba placa si arata practic si de nevoie ce poate un campion al naturii , spectacolul aerian de care o sa dea dovada la un astfel de atac poate fi si proportional cu foamea pasarii de prada in cauza in acel moment.
O zi buna !
Andrei K.
Daca si noi am fi trasi la raspundere de cineva pentru toate crimele pe care le producem direct si indirect naturii probabil ca am ramane doar cativa pe planeta aceasta. Cata carne consumam noi in fiecare an(noi populatia Pamantului) cate animale sunt sacrificate pentru noi cei de la varful piramidei trofice. Nu avem niciun drept sa judecam pasarile de prada chiar daca ele ne distrug efectivele de pui si produc pagube, nu sunt decat niste supravietuiori si nu fac nimic diferit de ceea ce facem noi pe planeta aceasta,incercam sa supravietuim. Pentru ca suntem oameni nu ne indreptateste nimeni sa avem mai multe drepturi decat un uliu sau un soim, la fel ca ei si noi cei umani varsam rauri de sange pentru a ne satisface poftele culinare..Iar in ceea ce priveste pierderile, totul se rezuma la selectia naturala( cel mai puternic supravietuieste) fie el prada sau pradator..
Cine chinuie un animal oricare ar fi el, nu este nicimacar animal ci este un cretin.
Faptul ca esti om si ai putere nu iti da autoritatea sa fi un cretin care actioneaza in voia lui. Faptul ca esti om nu iti da dreptul sa ucizi un animal,pt ca si tu omule esti tot un animal la randul tau.
Iar pt cei care omoara animale din diferite motive pentru ca acestea le mananca gainile sau puii, totul este din vina voastra nu din vina animalului.Daca ati avea o cusca calumea totul nu s-ar intampla.
SA ne punem intrebarea cum ar fi oare daca cineva ne-ar trage la raspundere pentru toti puii mancati, toate gainile,porcii,vitele pe care le-am consumat de-a lungul vietii??
Multi nu inteleg ca sunt zone unde uliu ataca tot timpul chiar daca e vara sau iarna. Incerci sa strangi bani sa achizitionezi ceva mai de calitate, astepti foarte mult timp sa scoti pui si cand trebuie sa ii zbori nu mai ai ce ca ti-i termina uliu.
Ce sa fac ..sa ii tin inchisi tot timpu??
Cei care nu s au confruntat cu aceasta problema habar nu au si intra aici sa scrie comentarii ca sunt oamenii prosti si cretini ca omoara ulii.
Nu sint de acord cu chinuitul .Dar daca prind vreo rapitoare la porumbei o ucid pe loc.
Si vreti sa spuneti ca sunt destepti daca o fac?
Va garantez ca m-am confruntat si am confrunt cu problema asta permanent, am avut si am pierderi imense pentru ca locatia porumbeilor mei esete foarte aproape de o padure de conifere si in plus am si cativa brazi inalti langa crescatorie care obtureaza camul vizual al porumbeilor si cu toate astea pierderile au scazut chiar daca numarul rapitoarele este in crestere. De ce?Pentru ca porumbeii s-au adaptat la conditiile acestea. Puii provin din perechi de supravietuitori in mare parte si am observat ca cei scosi din perechi nezburate sunt prazi mai sigure pentru ulii, nu am o explicatie logica pentru acest lucru,insa se pare ca mostenirea genetica poarta cu ea si o gena a rezistentei in fata atacurilor. Cand cumparati ceva de calitate ar trebui sa urmariti si zona din care cumparati, sa vedeti daca acel crescator se confrunta cu probleme cu care dumneavoastra va confruntati,pentru a nu pierde zeci de pui neaclimatizati zonei dumneavoastra.Totul tine de adaptare, la inceput aveam efectivele decimate pur si simplu, dar acum numarul este in scadere ,insa atacurile nu,ei s-au obisnuit cu ulii si cu rapitoarele,fac parte din viata lor de zi cu zi si cred ca e un lucru bun pentru calirea fizica si psihica a porumbelului.
Revenind la cat de prosti sunt unii oameni imi mentin parerea, pentru ca daca ar analiza putin metodele care guverneaza viata rapitoarele ar invata repede ca odata ce un spatiu ramane fara o pereche dominanta de rapitoare,acel spatiu va fi repede ocupat de alta.Deci degeaba omorati uliu care va face ravagii pentru ca el va fi inlocuit de altii.SIngura solutie este sa lasati porumbeii sa se adapteze si cu siguranta cei mai buni o sa supravietuiasca. Calitatea se rezuma la mai multi factori, rezistenta la factorii de mediu este unul din ei.
Andrei K cred ca exagerezi ! Ce sa faca ciinele ,,tatae ” ca aici e vorba de uliu.Si apoi aberatia cu dusul cit mai departe a unui uliu prins e o prostie ! Adica-l prind la mine si-l duc la tine ?
Pai de unde sti tu ca acolo unde-l duci tu nu sint columbofili?
Eu daca prind unul ca vine cu un uliu si-l elibereaza la mine in zona cred ca-l jumulesc si pe el si pe uliu.
Pt Calin Popescu stii ce insemna o suta de euro(valoarea unui porumbel) pt un baiat ca cei din poza cu uliu ? Cred ca nu, atunci nu ai mai fi asa de filozof sa vezi cum o suta de euro s-ar transforma in cina unui uliu.
Nu sunt de acord cu inmultirea efectivului de soimi….nu sunt de acord cu indiferenta pentru acele batale ce distrug efective mari de zburatori,nu sunt de acord cu braconierii,nu sunt de acord cu cei ce schinjuiesc animalele……sunt multe lucruri care sa va spun asa ma deranjeaza si nu cred ca sunt deloc singurul care o spune…..in loc sa folosim banii publici pentru campanii de presedinti..senatori etc .mai bine punem fratilor acei bani si infiintam asociatii care sa se ocupe cu aceste probleme …Pacat,avem o tara frumoasa dar avem nijte distrusi in conducere si imi pare sincer rau ca judecata romaneasca a luat-o rau de tot razna!
Pentru acr7174 nu stiu ce inseamna o suta de euro:) transformat intr-o cina, o suta de euro transformati intro cina sunt o suta de euro prost investiti parerea mea, sigur se intampla si accidente dar raman si voi ramane mereu la parerea ca cei mia bun se descurca indiferent de conditiile la care sunt supusi.Vreau sa am in cotet invingatori nu mediocrii..Sarbatori fericite!
da e groaznic ce au facut uliului dar cand va ia un porumbel foate bun injurati si daca lati prinde iati rupe capul si veniti aici si spuneti ca doamne ce au facut uni ai sa fim seriosi eu dau bani sa am porumbei buni nu sa mi ia uliu iar primavara nici nu poti sa le dai drumul ca vine uluiu da in ei si incepe pierederea ,,,,
eu nu am nimic cu rapitoarele iarna trecuta chiar am salvat un uliu care alergand dupa un gugustuc a fost ciocnit de o masina dar nu sunt de acoordca ei sa imi atace porumbeii fara sa aibe nici o sansa sa se apere atat ulii cat si porumbeii sunt fiinte vii sau credeti ca duar ulii trebuie sa manince ca sa traiasca eu daca aveam pusca impuscam pe cel care imi ataca direc pe voliera porumbeii care ma costa o avere ei cat si intretinerea lor daca ii alearga in zbor si ii prind atunci sa ii pape ca sunt slabi dar nu cund el ii ataca prin surprindere si ambuscada nu sunt de acoord si va spun iubesc animalele dar cele hoate la fel ca si oamenii ii urasc asta e parerea mea si poate multi se vor supara insa daca ii prind praf ii fac si inca ceva porumbeii sunt pasarile cerului trebuie sa fie liberi nu sa stea inchisi ca nu sunt condamnati ei trebuie sa zboare ca aceasta este menirea lor va multumesc
Sa adaug si eu citeva cuvinte…Locuiesc in nordul Germaniei si desi nu este zona muntoasa cu multe paduri avem destule pierderi provocate de uliu si soim calator.La legislatia germana,mai bine dai peste un om cu masina si-l termini(nu invalid ca platesti o viata…)decit sa omori o pasare de prada.In plus marea majoritate a acestora au chip si sint mai mult sau mai putin pazite.Nu ar reprezenta o problema ptr.columbofili daca ar exista numai ceea ce se inmulteste de la natura.Sint insa multe firme mari care vor sa arate cit de buni ocrotitori ai mediului sint si subventioneaza cresterea rapitoarelor in captivitate si resalbaticirea lor.Se intimpla destul de des ca intr-o zona sa fie atit de multi ca uliul ajunge sa manince puii eretelui.Pina acum am vazut doar 2 metode eficiente de protejarea porumbeilor.Gradina zoologica din Berlin a lipit mai multor porumbei dintr-un stol un fel de fluiere pe spate care in timpul zborului scot sunete mai mult sau mai putin musicale.Dupa spusele lor de atunci n-au mai pierdut nimic.Clar ca solutia este aplicabila doar acasa ptr.antrenament.A doua varianta am vazut-o la un columbofil german detinator de voiajori foarte scumpi,cam de la 2500€ in sus.Pierderile lui principale le avea acasa,ori cind veneau de la zbor ori cind ii lasasa zboare deasupra casei.Asta si-a montat pe acoperis un girofar cu blitz pe care il pornea numai cind vedea uliul.A avut succes dupa cum spunea insa pornea de la ideea ca intr-o zi se va obisnui cu blitzul si o ia de la cap.Isi procurase ptr.asta blitz in galben,rosu si albastru ca sa le roteze.Pistol cu rachete am testat eu…..Bani aruncati,nici nu sa sinchisit…
Uliul si soimul sunt doua rapitoare diferite.uliul este mai puternic ca soimul.fiecare are teritoriu.soimul nu se baga pe teritoriul uliului.citiva crescatori din Moldova s.au pus la invoila intr.o iarna sa puna capcane sa prinda ulii fiindca le facea ravagii mai ales primavara.zis si facut.au prins aproximativ 7 uli.bucurosi nevoie mare primavara au dat drumul la porumbei mai repede si surpriza,..a inceput calvarul.porumbeii erau decimati.nu dispareu prea multi dar ajungeau in crescatorii cu rani grave..explicatie….soimii au ocupat teritoriile ramase libere.ei nu ataca prada in picaj ca uliu.ei ataca la inaltime,fiind mai rapizi pot ajunge por
umbelul dar fiind mai mici ca uliul nu pot duce porumbelul si i.l ataca repetat pentru a.i face rani mortale.uliul nu ataca la intamplare.studiaza si incearca stolul de cateva ori, insa soimul ataca haotic.trgeti dv concluziile.
Imi pare rau…dar cand iti omoara cel mai frumos porumbel din crescatorie…cum procedezi….vorbiti asa sa va aflati in treaba(nu e bine cum procedeaza,dc sa omoram bietele animale…etc)fiecare face ce vrea.