Ma numesc Purcarea Cosmin si as dori sa dezbat un subiect care poate fi de un real folos pentru unii sau cel putin la nivel de dezbatere, pareri pentru altii! Se stie ca unii columbofili folosesc aceasta metoda la sfarsitul iernii, inceputul primaverii pentru ca porumbeii acestora sa nu mai arunce pene in timpul sezonului de concurs, cu preponderenta in timpul concursurilor de fond si maraton care se intind catre inceputul lui august iar porumbeii trebuie sa aiba aripa cat mai completa.
Ideea este ca nu toti folosesc aceeasi metoda in sensul ca variaza:
– data cand este optim sa facem acest lucru
– cate pene trebuie trase si care anume
– daca sunt trase toate odata sau pe rand si la ce interval de timp intre ele
– daca pe parcursul cresterii acestora trebuie sa nu fie administrat vreun antibiotic sau alt produs care ar duce la dezvoltarea improprie a acestora
– daca acest procedeu impiedica aruncarea acelor pene trase atunci organismul isi reia procesul normal de naparlire (ca interval de timp) incepand cu prima pana netrasa? (exemplu: am tras penele 3 si 4 de la centru spre exteriorul aripii, porumbelul va arunca pana numarul 5 in acelasi timp cu alt porumbel caruia nu i s-a tras nici o pana? sau va sari mai devreme peste?)
– daca se foloseste atat la maturi cat si la tineri si daca existe vreo deosebire
Se stie ca prin metoda semiintunericului si a unei hraniri speciale se poate evita aruncare penelor. Totusi metoda de mai sus asigura o aripa completa si lipsa surprizelor atunci cand sunt unele zboruri importante cum ar nationalele si seminationalele care sunt de obicei spre sfarsitul sezonului, asa ca ar fi de urmarit cateva opinii ale celor care folosesc aceasta metoda!
stiti ceva eu cred ca voi nu cresteti porumbei pt. ca ii iubiti …….. de ce nu ii lasati in pace ……..eu zic sa nu le zmulgi penele ca doar ii chinui
eu cred ca e o mare prostie tragerea penelor
Tare ideea,eu personal nu stiu nimic astept pareri de la profesionisti care practica metoda asta.
Vant in pene
Bine punctat articolul si totodata se asteapta ideile si sfaturilor celor ce folosesc astfel de metode. Se stie ca tinerea puilor in semiobscuritate duce la un succes inevitabil la concursurile din toamna, insa dupa concursuri acesti pui sunt la a 2 – 3 – 4 pana, multi se folosesc de lumina artificiala pentru a dat senzatia de vara tarzie si naparlirea continua insa asta pana in momentul cand temperaturile scad drastic.
De aici ce se face? se poate trage alternativ cate o pana si continua cu hrana bogata in seminte mici, etc ?!
Metoda care o practica foarte multi columbofili este bagarea la pereche cit mai tirziu pentru a nu arunca pene ca sa incurce porumbelul.Asa nu il mai chinuim cu trasul penelor dar fiecare columbofil cu metoda lui.eu am patit am tras o pana ca era mincata putin si ia crescut una care il incurca foarte tare la zbor si a trebuit sa io tai…
Inevitabil apar comentariile la care ma asteptam, cei de la drepturile animalelor ;))
Dragi oameni, aici se vorbeste din postura unui sportiv, privit acest fenomen columbofil ca un sport si nu ca o simpla pasine de a privi porumbeii zburand in jurul crescatoriei…
Foarte mare dreptate la d-l claudiu
@Claudiu: sunt pe site si copii carora nu le pot sterge comentariile mereu daca sunt la subiect. La fel sunt si crescatori care nu concureaza. De aici astfel de mesaje. Sa incercam sa trecem peste.
M-as mira totusi sa vina cineva sa spuna exact cum a procedat.
Personal n-as face asa ceva si sunt sigur ca sunt o multime de porumbei in topul national care nu au fost ciuntiti inainte de sezon. Poate majoritatea. Am citit foarte multe articole si am vazut multe interviuri cu crescatori straini si nu am vazut niciunul pomenind de aceasta metoda. O fi unul din acele “secrete”.
Vazusem totusi odata aceasta metoda la pui, care oricum urmeaza sa arunce penele toamna. Cel care concura puii le tragea ultimele pene sa nu le arunce fix in timpul ultimelor etape cu puii.
bine zis claudiu!
nu mai rau te doare pe tine atunci cand datorita unei arpi incomplete aparute la un moment dat in sezon nu mai poti incheia un punctaj bun la un porumbel care pana atunci se miscase f bine si toata munca a fost in zadar?
Asteptam totusi sfaturi si pareri de la profesionisti nu de la crescatori de pasari de ornament!!
asa stiu si eu ca se mai practica cu smulgerea ultimilor 2 fulgi din pana la puii de prima serie scosi devreme si se trag cate un fulg din o pana dupa ce creste tragi si fulgu din pana cealalta da eu ma gandesc nu ar merge mai simplu sa tinem prima serie de pui la semi intuneric cam o luna si dupa sa ii dam afara?
Eu personal am tras 3 pene unor porumbei care aveau diverse defecte la aceea pana,ori era rupt varful ori avea anumite gaurele in ea puncte nici nu stiu cum sa le spun,le-am tras doar de curiozitate sa vad cum vor creste urmatoarele,deocamdata au aparut doar tuleii…!
Va salut si sa trec direct la subiect iata cu am procedat eu am scos anul acesta 3 seri de puii pt ca seria unu si doi erau cu naparlitul foarte avansat cu 3 luni inainte de concurs am tras primele 3 pene din ambele aripi,porumbei au ramas inchisi pana cand acestea au crescut la loc ,am procedat astfel ca toti puii din acest an sa ii zbor toamna asa am si facut din 35 de pui dupa toate etapele am ramas cu 26 si doresc sa precizez ca nu au mai naparlid dupa ce au ajuns la cele trase
Nu am auzit asta pana acum, cu trasul penelor!!! As incerca si eu la 2-3 porumbei asa ca experiment, la anul!!! Chiar sunt curios daca e adevarata treaba asta!!!
Sanatate domnilor!!!
Sun trei lucruri care trebuiesc stapanite ff bine inainte de a invata tertipluri
-voliera uscata
-sanatate porumbeilor
-refacerea dupa zbor
D-l Purcarea Cosmin ati auzit d-vstra ceva dar, vedeti cred ca ati incurcat putin datele problemei. Probabil la sfarsitul iernii, asa cum spuneti ,era vorba despre tardivi care nu reusisera sa arunce toate penele si da se practica acesta metoda dar, din care stiu eu maxim cate o pana din fiecare aripa pana ce termina naparlirea.
Se stie ca maturi incep naparlierea cam la a doua pereche de pui asa ca marea majoritate a crescatorilor imperecheaza porumbeii mult mai tarziu.
De asemenea se stie ca stresu intarzie naparlirea , altii beneficiaza la maxim si de acest lucru
De asemenea se stie ca intunericul incetineste naparlirea, alti crescatori profita de acest aspect.
DE ASEMENEA SE STIE CA O PANA CE CRESTE IN URMA TRAGERI (zmulgeri) IN VECI NU VA CRESTE CA ATUNCI CAND S-AR SCHIMBA NATURAL. Din acest motiv marea majoritate a crescatorilor 99,9% pun mare accent pe o naparlire completa a porumbeilor, toamna, in functie de aceasta contand foarte mult rezultatele sezonului urmator.
ori.
Oricum muta bafta la aflarea raspunsurilor(secretelor) ce au creat mari campioni
Va salut cu respect,
ciprian
Si sa zicem ca ne ajuta daca tragem penele in primavara, dar ce facem cand incepe sa pice acoperirea, (care in mod normal incepe odata cu caderea celei de-a cincea pene). Acoperirea pica cam in aceasi perioada, pentru fiecare porumbel in parte, indiferent daca-i tragem sau nu penele.
ce spuneti voi in topicul asta cred ca e pura aberatie zisa de cineva ca sa elimine concurenta va arunca cate o pastila un columbofil mare cu renume si o aude x sau y si asa se umple netu de nebunii si va apucati sa jumuliti bietii porumbei de pene si anul urmator ii pierdeti de nu se poate si uite asa ne dam singuri inapoi in loc sa facem pasi mari inainte in columbofilie noi facem inapoi,nu sunt multe secrete la porumbeii asti tre sa avem sanatate mancare buna crescatorie uscata si bine aerisita si nu in ultimul rand porumbei foarte buni din care sa reproducem nu din orice cioara si sa ii angajam la concurs si sa ii pierdem si sa zicem ca au fost ei prosti,prosti suntem noi.
Naparlirea e dictata hormonal. Se modifica in natura cativa indicatori care modifica hormonii. Cum o sa schimbe echilibrul hormonal smulgerea penelor?
eu anu asta la pui am avut probleme ca la ultima etapa aveam 5 porumbei cu cate 4 etape mai imi trebuia 1 sa fac norma i-am bagat la ultima etapa 3 din ei cu cate 4 clasari care erau la ultimu fulg la naparlire au venit tz ceilalti 2 care aveau 4 clasari dar erau unu la fulgu 6 si unu la fulgu 8 de naparlire au clasat si au facut norma sunt curios daca puteti sa ma ajutati cu cateva sfaturi cum sa fac sa intarzi naparlirea la prima serie de pui sa nu mai patesc sa ajung iar la ultimele etape de pui cu ei la ultimu fulg la naparlire .imperechez porumbeii cam la 1 martie
ba eu zic sa le lipiti cu super glue poate asa nu mai aveti probleme uni cred ca sunt retarzi mintal o fii el sport da si sportul in general se practica cu cap ce ar fii sa isi scoata alergatori splina ficatul apendicele poate alearga mai usor
hmm..am citit un articol in care se spunea ca tragerea unei singure pene din aripa porumbelului este mai dureroasa pentru el decat ranile deschise si sangerarea(cada-mi aduc bine amite..)..deci..va las pe dumneavoastra sa trageti concluziile…eu deja am propriile pareri..
Se foloseste metoda asta eu personal nu o folosesc dar cunosc foarte multi care o fac pt viteza demifond cu 3 saptamani inainte de primul concurs se smlg primele doua pene care naparlesc ,eu zbor la vaduvie si am colegi care zboara la natural si au folosit aceasta metoda si porumbei lor cand naparleau prima pana ai mei pe a3-a
mii de felicitari lui Faby
Ruperea mainilor sau a picioarelor?? PROSTIE
bai,profesionistilor,parca sportul columbofil era facut din dragostea si pasiunea pentru porumbei nu pentru bani si faima.daca sunteti buni faceti performanta fara sa interveniti in dezvoltarea normala a pasarii.sa va fie rusine la toti astia care cred ca banii sunt mai importanti decat pasiunea pentru aceste pasari si nu numai.cine crede acest lucru poate ca era mai bine sa nu fi avut sansa sa creasca porumbei.as vrea sa va smulg si eu cate o unghie sa vedeti ce frumos este.cui nu ii convine sa contraargumenteze.
Bv C.D.
Am mai comentat acest topic si pe un alt site ,nu vreau sa o lungesc prea mult ,eu personal ii cataloghez pe cei ce smulg penele ,ca ar face biciu praf………. tandari si ar face performante ,pe totii niste gainari nimic mai mult
Zburati porumbeii la vaduvie pana la etapa de 400 km si la fonduri bagatii in perechi!!! Veti avea rezultate la viteza-demifond practicand vaduvia si veti avea naparliri intarziate la fond-maraton. Nu merita smulsu penelor….ca, nu vor crete ca o pana schimbata in mod natural!!!
multe teorii stau la baza acestui sport daca va luati dupa ele nu o sa reusiti nici o data performante deosebite eu ma ghidez la citeva reguli de baza in orice sport de performanta calitate adevarata nu pedigri sanatate si mult antrenament eu asa am reusit sa ies anul acesta campion national f.p.t. fara a trage. nici o pana cind era pui si fara intuneric 3 din 5 au palmares
Ce au si ce nu au in comun “specialistii” olandezi si belgieni din concursurile cu porumbeii tineri
de Ad Schaerlaeckens
In vocabularul olandez a aparut un nou termen: ‘specialistul cu porumbei tineri’ (‘Young bird specialist’).Acest termen a vazut lumina la mijlocul anilor ’80. In acea perioada atat in Olanda cat si in Belgia cativa crescatori au inceput ‘sa distruga’ concursurile cu puii (tineret). De exemplu, sa zicem ca, la un concurs cu 10.000 de porumbei un crescator castiga locurile 1, 2, 3, 4, 5? Inainte era ceva absolut imposibil insa acum a devenit realitate.Initial nimeni nu a putut intelege aceste rezultate senzationale si acei campioni nu spuneau nimic despre metoda folosita.Va dati seama ca au aparut zvonuri, ce s-au raspandit ca focul, despre noile secrete.Oare ‘noua generatie’ venea cu ceva nou? Era o intrebare deloc ciudata.Diferenta dintre putinii fericiti si restul concurentilor la concursurile cu puii a luat proportii anormale.
Care era secretul?
Anii au trecut si in prezent este binecunoscut modul in care acei ‘specialisti’ au putut sa isi ‘tina in menghina’ colegii din sport: ei au invatat cum sa tina sub control naparlirea porumbeilor ! Puii lor nu zburau mai repede decat restul porumbeilor, insa ‘restul’ nu putea sa tina pasul cu ei pentru ca … erau in plin proces de naparlire.Si, este general cunoscut faptul ca porumbeii care naparlesc nu zboara prea bine.Atunci cand deschizi trapa crescatoriei porumbeii care naparlesc nu ies afara nici macar sa se antreneze.Atunci cand porumbeii fac baie veti observa ca cei care naparlesc de-abia reusesc sa se ridice in zbor.Legea gravitatii isi spune cuvantul tocmai pentru ca porumbeilor le lipsesc prea multe pene.
Mai mult de atat, naparlirea este un proces al hormonilor care nu ii face pe porumbei cu adevarat bolnavi insa le slabeste organismul foarte mult.Din acest motiv tot felul de boli ‘explodeaza’ toamna atunci cand in Europa toti porumbeii sunt in timpul marii naparliri.Rezistenta lor naturala este subminata prea mult in acea perioada.