Ma numesc Purcarea Cosmin si as dori sa dezbat un subiect care poate fi de un real folos pentru unii sau cel putin la nivel de dezbatere, pareri pentru altii! Se stie ca unii columbofili folosesc aceasta metoda la sfarsitul iernii, inceputul primaverii pentru ca porumbeii acestora sa nu mai arunce pene in timpul sezonului de concurs, cu preponderenta in timpul concursurilor de fond si maraton care se intind catre inceputul lui august iar porumbeii trebuie sa aiba aripa cat mai completa.

Ideea este ca nu toti folosesc aceeasi metoda in sensul ca variaza:
– data cand este optim sa facem acest lucru
– cate pene trebuie trase si care anume
– daca sunt trase toate odata sau pe rand si la ce interval de timp intre ele
– daca pe parcursul cresterii acestora trebuie sa nu fie administrat vreun antibiotic sau alt produs care ar duce la dezvoltarea improprie a acestora
– daca acest procedeu impiedica aruncarea acelor pene trase atunci organismul isi reia procesul normal de naparlire (ca interval de timp) incepand cu prima pana netrasa? (exemplu: am tras penele 3 si 4 de la centru spre exteriorul aripii, porumbelul va arunca pana numarul 5 in acelasi timp cu alt porumbel caruia nu i s-a tras nici o pana? sau va sari mai devreme peste?)
– daca se foloseste atat la maturi cat si la tineri si daca existe vreo deosebire

Se stie ca prin metoda semiintunericului si a unei hraniri speciale se poate evita aruncare penelor. Totusi metoda de mai sus asigura o aripa completa si lipsa surprizelor atunci cand sunt unele zboruri importante cum ar nationalele si seminationalele care sunt de obicei spre sfarsitul sezonului, asa ca ar fi de urmarit cateva opinii ale celor care folosesc aceasta metoda!