Despre arbitraj – Lista defectelor descalificatoare si eliminatorii generale

Am vazut la nenumarate expozitii nemultumirile crescatorilor, legate de arbitraj, in legatura cu unele defecte ale porumbeilor expusi pentru a fi arbitrati la frumusete. Vreau sa lamurim problema: arbitrii C.N.A.C.R.-ului, parte al U.G.C.P.P.A.M.R. care arbitreaza in orice expozitie, vor judeca dupa modelul EE. Acest model de arbitraj este unul si acelasi in toate tarile mebre la EE. unde se completeaza o fisa de arbitraj identica si se depuncteaza dupa o grila de sanctiuni identice.

Degeaba vor veni crescatorii sa insiste ca la un porumbel din rasa Jucator de Galati este bine sa mai trecem cu vederea ca are un ochi de o culoare si celalalt de alta, ca la porumbelul din rasa King gasim sternul deformat dar nu se vede de pene, iar la porumbelul din rasa Jucator de Botosani ii lipsesc 2 rectrice dar sa nu fim asa stricti si ca porumbelul din rasa Zburator Codalb de Muntenia are doua inele la piciorus. Toate aceste inconveniente sunt trecute in lista defectelor descalificatorii si eliminatorii generale ale EE. si noi nu ne putem abate de la aceasta. Orice arbitru care inchide ochii si trece cu vederea aceste defecte o face pe cont propriu. Dar va atrage dupa sine marginalizarea lui si intr-un final excluderea! Atasez mai jos lista defectelor descalificatoare si eliminatorii generale ale EE. Astfel crescatorii vor sti dinainte cu ce porumbei sa nu participe in expozitii.

Presedinte C.N.A.C.R.
Darius Iusan

Lista defectelor descalificatoare si eliminatorii generale

A. defecte descalificatoare de origine exterioara:

Aceste defecte sunt manipulari interzise si fac obiectul unui calificativ “Descalificat” pe fisa de arbitraj.

1.exemplar fara inel,
2.exemplar cu inel ce se poate scoate, deci o marime mai mare decat cea acceptata in standard. (sub rezerva actualizarii de catre EE.)
3.exemplar cu inel deformat, taiat, lipit etc.
4.exemplar care a deposit varsta limita acceptata de catre regulamentul EE.
5.exemplar care are un semn distinctive.
6.exemplar cu starea exterioara si conditie proasta.
7.exemplar cu paraziti externi.
8.exemplar deteriorat la nivel anatomic sau la nivelul penelor,
9.exemplar ale carei delimitari ale partilor albe sau colorate au fost cosmetizati cu foarfecele intr-o maniera marcanta (mot, semn al capului, desenul gatului sau diverse baltaturi)

Nota: cosmetizarea este tolerate daca este facuta moderat !!!

– Orice manipulare mecanica, chimica sau medicamentoasa asupra partilor acoperite de pene sau nu de pe corp prin colorare, decupare, pilire, lipire, spargere, taiere sau implantare de pene pentru ameliorarea aspectului exterior.

Nota: curatarea metatarsienelor si/sau a genelor ochilor cu produse grase sau alcoolizate este admisa.

B. defecte eliminatorii (congenitale ale subiectului):
Aceste defecte fac parte din morfologia exemplarului si fac obiectul calificativului “eliminat” pe fisa de arbitraj.

1.exemplar lipsit de tip,
2.exemplar de incrucisare manifestata,
3.exemplar cu slaba dezvoltare anatomica,
4.exemplar ce are un inel de diametru corect dar ce se poate totusi scoate,
5.deformare incontestabila a scheletului,
6.stern deformat in forma de “S” sau “U”, ori fisurat,

Nota: exemplarele cu sternul usor deformat trebuiesc apreciate in functie de aceasta deformare.

degete deformate, absenta unghiilor, degete palmate (palmipede)

Nota: aceste trei exemplificari nu trebuie luate in considerare la rasele foarte incaltate.

7.deformarea penelor
8.deformarea ciocului,
9.pana crapata (exceptie cele precizate in standard),
10.remige sub forma grava de sabie,
11.aripi sub forma grava de vapor,

Nota: aripile sub forma de vapor sunt remigele primare indreptate in sus si/sau dezlipite de pe corp lasand spatele descoperit, in loc sa se suprapuna corect. La rasele cu penaj lung sau la rasele foarte mari sa convenit sa se procedeze cu toleranta in privinta acestui aspect al aripilor.

12.mai mult de 11 sau mai putin de 9 remige primare intr-una sau in ambele aripi,
13.partea primara a aripilor intrerupta: pene de culoare printre remigele albe sau pene albe printre remigele colorate.

Exceptii:
a.desen cu cravata si epoleti, (remigele intercalate nevizibile la aripile inchise sunt autorizate)
b.varietate de barza clara: remigele intercalate nevizibile la aripile inchise sunt autorizate,
c.pentru porumbeii cravatati la care structura penelor ce formeaza cravata este specificata in standard,
d.semen speciale la rase rare: pentru aceste rase exceptia trebuie specificata in standard.

14.coada deviata,
15.coada crapata sau prea deschisa,
16.pozitionarea rectricelor in forma de tigla,
17.mai putin de 11 si mai mult de 13 rectrice (exceptie rasele cu aceasta particularitate precizata in standard),

Nota: de fapt mai putin de 11 si mai mult de 13 rectrice constituie un defect grav dar nu eliminatoriu la toate rasele cu exceptia cazului precizat in standard.

18.culoarea ochilor alta decat cea solicitata in standard,
19.ochi scurs (ochi al carui iris este traversat de catre o pata de culoare diferita decat cea care este ceruta, de la marginea externa pana la pupila. Mici pete pigmentate diferite sunt, conform raselor, mai mult sau mai putin grave),
20.ochi de culori diferite,
21.modificarea formei pupilei.

Nota: in 2007 la sedinta EE. de arbitraj sa stabilit sa nu se mai penalizeze porumbeii ce prezinta urme slabe de murdarire a penajului. (nestiind daca aceasta murdarie a penajului este vina crescatorului sau a transportatorului.)

Corpul National al Arbitrilor Columbofili din Romania
Presedinte: Iusan Darius

8 comentarii la “Despre arbitraj – Lista defectelor descalificatoare si eliminatorii generale”

 1. In aceste expoziti se expun numai porumbeii de ornament ?

 2. Am ramas dejamagit pentru ca arbitrajul nu a fost unul obiectiv, au dat voie sa se expuna si pasari care erau mult prea tinere pentru a se puteavedea toate caracteristicile rasei ( aici vorbesc de Crunculatul de Oradea), in rest a fost acceptabil. Daca sunteti in zona Oradea sa mergeti totusi sa vedeti ce pasari avem prin Bihor.
  http://columbofil.com/expozitie-de-porumbei/

 3. foarte bine venit , sunt multe discuti de albitraj majoritatea discuta si pune porblema la rasa pe care o detin , de exemplu la rasa Voltati egzista o mare problema , linile voltatilor sau schimbat si se schimba des ( ma refer la cerinte ) , putem observa clar doua linii total diferite cum ar fi : aceea veche – in care voltati sunt aceia care nu prea au pozitie , gatul nu il tine sprijinit pe spate , are picioarele lungi , coada nu prea ordonata si nu pozeaza ( un exemplu de pe porumbei.ro : http://www.porumbei.ro/rotati-la-sincron/) , corpul alungit , etc si ar mai fi linia noua de voltati – in care voltati trebuie sa aiba pozitie , coada ordonata , fara tremurat , coada incheiata ( adica sa fie cat mai rotunda ) , picioruse cat mai mici ( care la aceasta noua linie nu sunt nici pe un sfert ca la cea veche ) , corpul cat mai rotund , aripile nu trebuie sa depaseasca baza pieptului si sa vina frumos pe langa acesta ( nu sa fie iesit in fata ) etc un exemplu : http://img156.imageshack.us/i/fantailsilverbarreddk1.jpg/ video : http://www.youtube.com/watch?v=YoyrRYZPzKs , la noi se practica incurajarea crescatorilor ? adica o zic din proprie experiente daca un expozant x aduce linie veche 20 de porumbei care in mod normal ar trebuie punctati de la sa zicem 90 in jos acestia primesc in sus la rand cu ceilalti si eu care aduc un sau doi porumbei care sunt linie noua si merita punctaj mare eu am sa primesc la fel …… si x primeste si cupa pentru ca a adus 20 si il incurajeaza pe viitor sa bage mai mult , dar pe mine care cu aceasta linie noua este dificil sa ii inmultesti etc ma descurajeaza….. in mod normal la o expozitie nu conteaza numarul pe care il expune un crescator ci calitatea dar la noi este fix invers , daca eu sunt crescator de 4 rase de porumbei si bag din fiecare cate 1 exemplar si este cel mai bun ar trebuii sa primesc la fiecare cupa …… exemplu albitraj voltati : http://www.youtube.com/watch?v=IaImms2kINc&feature=related multumesc pentru timpul acordat ! http://ZavoianFlorin.SunPhoto.Ro

 4. ps : nush de ce primul link nu trimite unde trebuie

  ps2 : daca nu albitram cum trebuie crescatorul nu o sa invete niciodata , in loc sa ii aratam cum trebuie sa fie ca sa aiba dupa cerite noi il incurajam in jos ….

 5. Aceascta organizatie… EE are cumva si un site sau o adresa de contact???
  Defectele au fost cumva traduse, pt ca am gasit destule inadvertente in expunere?

 6. Va salut! Sunt multe lacune in arbitrajul romanesc si speranta mea este ca in scurt timp sa fie depasite. Dupa opinia mea, acestea s-ar datora in primul rand, lipsei unei scoli in care sa se formeze cei interesati……Activitatea columbofila, s-a inbunatatit mult, in ultimii ani si la noi in tara. Iar acest proces sa-si urmeze cursul ar fi mult usurat de formarea de cluburi pe rase sau macar pe grupe de rase ( Ex. Clubul porumbeilor de structura si forma). Ce se intampla acum, este explicabil . Faptul ca deranjeaza este poate motivul care ar trebui sa ne determine sa ne implicam mai mult……Referitor la arbitrarea voltatilor ( rasa pe care o indragesc si de care ma ocup de cca 6 ani) in expozitii vreau sa spun ca lucrurile sunt asa cum au fost relatate de Florin Zavoian. Nu vreau sa argumentez cu alte amanunte pentru ca nu ar ajuta pe nimeni. Voltatii, au ajuns la nivelul descris in standard, cu ajutorul celor descrisi de Florin, ,,ca linia veche”….. Sper ca la urmatoarele expozitii istoria sa fie apreciata ca istorie iar actualitatea sa fie in primul plan…….
  Mult succes tuturor crescatorilor de pasari!

 7. Darius este unul ditre cei mai pasionati columbofili romini. Sincer ma bucur sa constat preocuparea pentru bunul mers al columbofiliei Romane , pentru a lamuri anumite lacune referitoare la defectele care pot descalifica, sau chiar elimina un porumbel intr-o expozitie europeana ,eveniment de mare incarcatura emotionala, pentru columbofili, ca de fapt si restul expozitiilor.Rog pe dl Darius ca pe viitor sa se foloseascA MAI EFICIENT DE FUNCTIA CE IA FOST INCREDINTATA,PE MERIT , AFIRMATIA MEA NEFIIND GRATUITA, SA ALEAGA ARBITRUL COMPETENT , PENTRU RASA PE CARE URMEAZA SA O APRECIEZE, SI DACA SE POATE SA MAI RECICLEZE PE CEI CU MEMORIA DETERIORATA, DE SCURGEREA TIMPULUI SI IGNORANTA.Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *