Despre columbodroame, de vorba cu Bibi Stefanescu

Dupa frumosul rezultat al porumbelului “Prestige KMG 3”, loc 12 la Million Dollar Race din Africa de Sud, l-am felicitat pe Bibi Stefanescu si l-am rugat sa-mi raspunda la cateva intrebari despre jocul pe columbodroame.

1. porumbei.ro: Ce fel de porumbei consideri ca se preteaza cel mai bine la jocul pe columbodroame? Vad ca “Prestige KMG 3” are in spate o multime de porumbei cu rezultate pe columbodroame. Totusi tatal lui este 3 National Fond 2012 UCP.
Care dintre columbodroame? Nu cred ca putem vorbi la general. Fiecare columbodrom are particularitatile lui – distanta, ore de zbor, vant, temperatura, relief, concurenta, etc. Din acest motiv, cred ca si porumbeii care castiga difera. Un concurs cu 20km/h vant din fata, nu este la fel cu unul cu 20km/h vant din spate, nu? Insa regula de baza este sa trimiti ce ai mai bun, adica sa ai puterea de a renunta la cei mai reusiti pui din primele serii. Apoi, sa te rogi sa fie o finala potrivita pentru porumbeii pe care i-ai trimis. Si n-ar fi rau daca ceilalti concurenti au pasari mai slabe…

Da, toti bunicii locului 12 Million Dollar 2014 sunt achizionati de la Balkanic Fair-Play si Kalimanci. Cred ca porumbeii din columbodroame, in special cei de top, au 2 mari calitati: o imunitate ridicata si capacitatea de a castiga fara o pregatire speciala. Si daca mai vin si dintr-o concurenta buna si a fost si o etapa finala de departajare, sunt exact ‘ce trebuie’.

Da, tatal a ocupat locul 3 nat Fond UCPR, cu 5.92 puncte. Din motivul expus mai sus. Cele mai bune clasari le-a reusit in conditii de vreme caniculara si vant potrivnic.

2. porumbei.ro: Mai sunt frati cu Prestige KMG 3? Ce rezultate au facut?
Frati buni, doi. Unul este in Tailanda, a ocupat locul 317 din 1723 porumbei, in finala World Thailand Championship 520km. Celalalt, undeva in Romania, cazut la datorie la columbodromul Superstar.

3. porumbei.ro: O pereche ce ti-a dat porumbei care au zburat bine in columbodroame ramane asa permanent sau incerci si alte imperecheri? Ai cupluri speciale pentru columbodrom?
Incerc si alte imperecheri, in special cu reproducatorii confirmati. Pentru unele, da. :D

4. porumbei.ro: La ce varsta preferi sa trimiti puii la columbodroame? Ii intarci mai devreme, mai tarziu, sau odata cu puii pe care-i pastrezi acasa?
Cred ca la varsta de 50-60 zile ar fi ideal. Dar si cei mai mici sau mai mari au dovedit ca se pot descurca. Toata lumea odata.

5. porumbei.ro: Pregatesti intr-un fel anume puii care vor pleca la columbodroame?
Niciun tratament, daca asta inseamna un fel anume. Doar vaccin paramixo.

6. porumbei.ro: Cand alegi puii pe care ii trimiti la columbodroame urmaresti ceva anume in afara de originea lor si cum se prezinta fizic?
Mentinerea starii de sanatate.

7. porumbei.ro: Sunt situatii in care unii pui sunt atat de maturizati incat se imperecheaza si automat sunt mult mai motivati si deci cu sanse mai mari?
De obicei sunt pui de iarna, care naparlesc complet pe corp si foarte lent remigele primare. Cred ca au mai degraba avantajul naparlirii decat cel al imperecherii.

8. porumbei.ro: Crezi ca se poate ajunge in topul national la maturi cu o matca formata exclusiv din porumbei luati de la columbodroame?

Topul national UCPR sau FCPR? Glumeam. Garantat! S-a ajuns deja, la ambele! Sunt zeci de exemple. Si nu matca exclusiva, ci 2-3 porumbei de la columbodrom si restul de 60-80 din alte surse interne sau externe. Cred insa ca foarte putini dintre acesti crescatori au invatat ceva din asta.

9. porumbei.ro: Ce noutati ai pentru 2014 la Balkanic Fair-Play?

Saptamana viitoare, vom publica, pe www.sportcolumbofil.ro, noile conditii de participare. Speram sa le gasiti mai atractive. Multumesc pentru intrebari! Mult succes tuturor, inclusiv mie!