Despre crescatori si jucatori


La o benzinarie, un Olandez ma intreaba cum ajunge pe autostrada spre Köln… si Olanda. I-am indicat directia si vad ca are in portbagaj un cos cu voiajori. Hai sa-l iau putin peste picior:

-“Nu-i destul ca nemtii va bat la fotbal, acum trebuie sa cumparati si porumbei de aici?” Omul are umor, rade si replica:
-“Pai la Dortmund am fost inaintea voastra si asa va fi si la Campionatul European de fotbal in vara…!”

Am si eu umor si-l invit la o cafea. Incepe sa povesteasca ca acum zece ani a vandut cativa porumbei unui prieten in Germania. Dupa cativa ani, dupa pierderi mai mari, Oladezul a cumparat porumbei din susa lui veche de la prietenul din Germania si de atunci repeta acest lucru aproape in fiecare an.

Desi toti porumbeii au aceiasi origine, Olandezul are rezultate mai bune cu puii porumbeilor crescuti in Germania decat cu porumbeii crescuti de el. Prietenul din Germania nu prea are rezultate.

Se pare ca nu toti crescatorii buni sunt si jucatori buni si invers nu toti jucatorii buni sunt si crescatori buni. Ce parere aveti? Mai cunoasteti exemple?

Felix

33 comentarii la “Despre crescatori si jucatori”

  1. Totul trebuie sa aiba o explicatie. Probabil olandezul are metoda si crescatorie, ambele perfecte pentru rezultate, dar a diluat porumbeii aducand multi noi.

  2. Am citit, intr-o revista columbofila, ca mai era un jucator care cumpara an de an pui de la altii, si avea rezultate exceptionale, dar cand s-a lasat de cumparat nu s-a mai vazut de loc, deci eu sunt de parere ca sunt oameni care sunt buni crescatori si sunt oameni care sunt buni antrenoi.
    Vant in pene!!!

  3. eu nu cred in asta cine cunoaste porunbeii ii stie de la un cap la altul
    poate olandezului ii era mai usor sa cumpere pui decat “sa se complice cu matca”
    si pana la urma erau pui din porumbeii lucrati de el
    deci tot meritul lui
    vant din spate…

  4. ..sincer eu nu vad nimic anormal in acest caz ..
    Pasarile din linia respectiva fiind zburate mereu in aceiasi zona si climat evident ca au demonstrat candva cota maxima la care puteau ajunge …insa cu alte exemplare din aceiasi linie si aceiasi susa insa dintro alta crescatorie, alta zona si evident alta clima pot , ajunge fara probleme la performanta si rezultate mult mai bune …deci ..?
    nu oricine poate sa cante cu vioara…
    o zi buna tuturor .

  5. cine oare are o explicatie exacta pe-ru acest lusru…?, cu siguranta nimeni, numai pareri insa exact nimeni sint sigur.

  6. Cel mai frumos sport!Cu multe necunoscute ‘rebusul zburator’ care antreneaza spiritul de observatie.
    O singura intrebare trebuie sa ne punem ‘De ce?’,knd nu avem rezultate sau avem,cea mai tare si complexa intrebare :)

  7. de aceea acest sport este atat de frumos ptr ca are f multe necunoscute de cele mai multe ori dam vina pe porumbei ca nu au valoare dar nu ne gandim ca de cele mai multe ori noi gresim iar un crescator valoros iti vinde porumbelul nu si priceperea sa concursuri reusite in 2012 tuturor columbofililor indiferent de federatia din care fac parte cu totii concuram in Romania si ptr Romania

  8. In legatura cu olandezul sunt zeci de pareri,se prea poate ca relifeul din germania sa modifice prin aclimatizare structura porumbeilor,acestia aducand o explozie reintorsi vechea zona,probabil pentru germania raman prea masivi in timp ce pentru olanda devin perfecti.Uni dintre voi stiu ca nu toate pasarile se preteaza anumitor zone ,mai ales ca ln tara noastra se gasesc toate formele de relief deci gasim toate tipurile de porumbei,mari ,mijloci ,mici nu toti pot fi adusi dintr-o zona in cealalta si dau rezultate..Observ in ultimi doi,trei ani ca se adapteaza perfect la noi pasarile importante din germania zone predominate de deal si munte. \
    In legatura cu achizitiile dau un exemplu-Hugo Kipp si Lothar Lessmeisteur au afirmat la seminarul de la craiova ca ei achizitioneaza anul in jur de 5 pasari……deci se practica si la case mai mari.

  9. aveti perfecta dreptate domnule dolle.cunosc pe cineva care sia achizitionat un lot de 40 de porumbei de la cineva care sa retras din curse
    si ia bagat pe toti la matca in 2 ani na reusit sa screasca nici macar un pui
    eclozau si la perioada inelarii mureau brusc
    ma intreb dc? pentru ca am luat de la dinsul o perecke la matca si la mine am avut anul asta 4 serii de puisori

  10. Este un mare adevar in articol !
    Daca vizionati video-ul de mai jos o sa spuneti ca omul are talent si multa practica ! Are o minge,ce poate face cu ea ?
    http://www.peteava.ro/id-749108-ce-poate-face-un-om-cu-o-minge
    Ai un porumbel,ce poti face cu el ?
    Oare in columbofilie de ce ai nevoie sa reusesti ? Talent,cunoastere,munca,bani,timp,practica,metode de zbor,hrana,antrenament etc. ?

    Ar fi un pic din toate probabil, asa se explica cum unii nu reusesc datorita faptului ca le lipseste un element.Se intampla se vezi un crescator plin de bani,cu porumbei de sange valoros,crescatorie buna,mancare buna,tot ce tine de financiar,dar lipsind de langa pasari pentru a face bani lipsesc si rezultatele.
    Acelasi exemplu in care nu lipsesc banii nici timpul dedicat porumbeilor dar lipseste flerul de bun crescator sau zburator,talentul columbofil.
    Cei care au rezultatele dorite de regula implinesc toate elementele,spun de regula deoarece si norocul isi are locul lui,mai ales in columbofilie.Prima data ar trebui indeplinite toate elementele si pe urma dupa multa practica descoperit sau nu talentul.
    Unii crescatori poate nu vor realiza niciodata nimic din ce viseaza,altii isi vor depasii visele,la fel cum unii se joaca cu mingea toata ziua dar altii urca stalpii cu ea.
    In articol se pare ca problema olandezului este sangele porumbeilor,element pe care il rezolva achizitionand pasari de la crescatorul german.Germanul are alte lipsuri pe care se pare ca porumbeii olandezului nu le pot umple.

  11. Eu unul in loc sa INCERC sa gasesc o explicatie va spun parerea mea : si anume ca, faptul ca sunt atatea necunoscute in acest sport frumos cu porumbei tocmai de aceea e asa interesant si placut acest sport deci in urmare eu unul nu mai caut nici o explicatie si urez tuturor crescatoriilor de porumbei un an cat mai bun si plin de succese.

  12. Din cate stiu Van Hee a fost un bun concurent atata timp cat achizitiona in fiecare an multi porumbei ,altii lucreaza cu aceleasi pasari ani de zile si au rezultate .

  13. Parerea mea este ca el ii vanduse porumbei valorosi de la matca crezind ca are descendenti din care ii poate reproduce din nou porumbei valorosi tim cu toti ca nu tot timpul un zburator bun este si un reproducator bun si invers deci eu cred ca omul cumpara pui din matca pe care o vanduse pt a i zbura asta este explicatia din punctuleu de vedere

  14. discutam despre o multime de subiecte si braconierul e printre noi…
    http://iulian66.sunphoto.ro: pe aceasta pagina veti gasi un album “porumbei prinsi de la concursuri”
    citez”cine stie de la cine sunt proveniti urmatorii porumbei sa lase mesaj : 0009579 ro 2011 FCPR
    si 075584 ro 2011 FRSC , caut proprietarul daca vrea sa ii rascumpere sau sa imi zica originea lor!!!”
    RUSINE…

  15. mda…e destul de interesant si greu de venit cu o explicatie cit mai precisa referitor la succesul olandezului cu proprii lui voiajori repatriati de la neamt….insa eu nu imi explic un alt aspect,care pare comic si ignorat de toti care au comentat si anume cum de olandezu intreba pe al nostru povestitor cum ajunge la autostrada spre koln …si Olanda cind el de citiva ani tot cumpara porumbei din vechea lui linie de la acel neamt!!!????

  16. @ florin FPG

    Ai un spirit de observatie deosebit
    si nu-ti scapa nimic. Explicatia :
    Facuse un ocol de 150 de km ca sa-si viziteze
    fiul, student.

  17. nu toti antrenori de fotbal au fost jucatori buni ….Mourinho antrenorul lui Real Madrid nu a jucat niciodata fotbal dar e unul din cei mai buni antrenori ai lumi.

  18. Crescatori si jucatori, buni sau nu , daca-mi e permis sa fac o paranteza de la subiect…., imi plac la nebunie relatarile lui Felix. Complimente!

  19. @ Zeno coment.22

    …???….

    Eu stiu ca tu stii mult mai multe despre porumbei
    decat mine si cunosti si mai bine limba romana.
    De ce nu scrii un articol ??am profita cu totii.

  20. Felix vreau sa te asigur ca nu am facut comentariul ironic sau rautacios….in rest subiectul e foarte interesant si greu de cocluzionat….ma duce gindul la un alt exemplu citind despre un crescator tot din Olanda sau Belgia care intr-un an,dintr-un cuplu de porumbei a reprodus un nr parca de 5 pui cu care a avut rezultate deosebite,toti realizind norme,unii dintre ei chiar cu punctaj bun,si a crezut ca a dat lovitura cu acel cuplu,fapt ce l a facut in urmatorul an sa reproduca aproape dublu nr de pui….spre surprinderea lui si nu numai cred din acei vreo 10 pui pierzind tot…da cred si dau dreptate multor care zic ca asta face mai frumos si mai interesant acest sport cu aceste pasari interesante.Greu de crezut ca le putem cunoaste si controla 100%…va salut

  21. @Cristian – si mie imi plac relatarile lui Felix. Si e bine ca uneori sa o mai si spunem cu voce tare, nu doar in gand. Asa ca ader la paranteza ta. :)

  22. viktor are dreptate adu porumbei din romania care au facut maraton in polonia in italia si sa vezi rezultate

  23. Florin cred ca olandezul sau belgianul detinea totusi un cuplu bun(nu foarte bun) se intampla sa dea intr-un an 2,3 pasari deosebite apoi nimic….nu sunt adeptul tinerii unui cuplu mai mult de 2 ani,sa punem ca ti-a dat un campion,cati campioni frati cunosti in tara…..daca un cuplu ar da un campion pe an in trei ani crescatorul respectiv ar domina o categorie in toatlitate cu aceisi familie.Deci exageram..
    Vad aici foarte multe discutii despre ..bani ,hrana si sange ….
    hai sa incepem sa vorbim despre crescatorii(voliere) cati dintre cei care au construit o crescatorie a avut curiozitatea sa verifice sa studieze mai bine zis detalii importante din marile crescatorii ?
    vedem in romania adevarate case pentru porumbei care nu reusesc sa ofere lucrul pentru care sunt facute,adica sa asigure un climat sanatatos pentru porumbei,oxigenare,ventilatie,umiditate…..
    In legatura cu topicul …probabil ca si campionatul german este mult mai puternic daca neamtul nu a reusit …m-am gandit la acest lucru dupa ce ieri in finala unuia dintre cele mai mari columbodrom din lume Sun City Million Dollar Race primele 4 locuri au fost ocupate de pasari DV…..ce spuneti despre asta,probabil adevarul este dor o chestiune speculativa dar foarte interesanta !

  24. cine intelege cu adevarat ce inteligenta re un porumbel iubeste acest sport mai mult decit pe iel am si am avut porumbei de mult timp nu am avut rezultate pentru ca nu am putut sa ii sustin material cum o fac alti am concurat doar din placere acum ca lucrez in spania si imi permit sa cumpar porumbei de valoare in citiva ani sint convins ca o sa am si rezultate bafta la toti cei ce indragesc acest sport







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *