Despre porumbei si casa lor (partea 1)

cotet-cc
Odata cu avalansa de informatii pe care le avem despre orice si oricine din sportul columbofil din Romania pana in vestul Europei, din China pana in SUA, etc am putea spune ca este floare la ureche sa ajungi campion in zilele noatre. Cunoastem atatea lucruri despre campioni in sine, despre pasarile lor, despre metodele de angajare in concurs, despre recuperare si conditionare, despre “secrete” incat pare chiar mai dificil sa concurezi prost decat sa iesi campion. Dar odata centralizate aceste informatii te lovesti de cateva probleme, metodele difera de la un campion la altul, fiecare isi construieste o crescatorie dupa posibilitati sau adaptata la zona in care traieste, sistemele de hranire, produsele de conditionare si recuparare… parca sunt prea putine doar 7 zile intr-o saptamana. Aparent este imposibil sa gasesti un numitor comun care sa ii faca pe toti campioni.

Atunci nu avea oare Dusarduyn dreptate cand spunea sa nu cadem in capcana de a adopta orbeste sistemul si secretele unui campion deoarece diferenta dintre un crescator mediocru si un campion este data in primul rand de crescatoria sa care trebuie sa fie “sanatoasa” si functionala (nu obligatoriu luxoasa). Foarte muti crescatori nu au rezultate bune in primul rand datorita faptului ca nu au o crescatorie buna si in al doilea rand datorita lipsei calitatii porumbeilor. Un porumbel exceptional tinut intr-un adapost impropriu va fi aproape sigur invins de un porumbel mai slab dar care beneficiaza de o crescatorie sanatoasa.

Si nu este suficient ca doar intr-un compartiment al crescatoriei climatul sa fie optim. Porumbeii, indiferent ca se afla la matca, in compartimentul puilor sau al lotului de zbor trebuie sa se prezinte la fel: porumbelul trebuie sa arate ca si cum ar fi fost “lustruit”, penajul trebuie sa fie strans pe corpul porumbelului, curat si pudrat, musculatura plina si rotunda dar fara sa dea greutate porumbelului, asemeni unui balon.

In legatura cu acest subiect am citit un articol despre un campion german care juca excelent cu lotul de maturi dar rezultatele la tineret si pui erau aproape zero. Credinta lui era ca porumbeii lui “se maturizeaza” mai greu. Simplul adevar era diferenta dintre crescatoria in care erau gazduiti porumbeii maturi si crescatoria puilor si yearlingilor, conditia celor din urma fiind cu totul improprie performantei, porumbeii stateau zbarliti, penajul era mat iar atunci cand ii luai la mana erau grei ca niste gaini. Dar aceiasi porumbei erau transferati toamna in compartimentul maturilor si pana la inceputul sezonului urmator se transformau radical, aducandu-i crescatorului german titlul de campion national.

Ar trebui sa intelegem că cele mai bune sisteme și secrete funcționează numai atunci când voliera îndeplinește toate condițiile necesare pentru a fi confortabila si in interiorul careia porumbeii sa ramana sanatosi cu usurinta. Cu ce l-ar fi ajutat oare pe campionul german metoda sa de zbor daca la lotul de maturi ar fi avut aceleasi conditii precare ca si in compartimentul puilor si yearlingilor?

Auzim destul de des expresia: “ai cumparat porumbelul dar nu si crescatorul”. Cred ca aceasta afirmatie se extinde si asupra crescatoriei. Trebuie sa oferim porumbeilor un bun climat deoarece experienta ne invata ca porumbeii As si porumbeii castigatori de loc 1 provin din crescatorii confortabile. Si aici trebuie sa facem distinctia dintre sensul cuvantului confortabil pentru om si ceea ce presupune el pentru porumbei. De multe ori vedem crescatorii simple facute din materiale ieftine care obtin rezultate mai bune decat acele crescatorii luxoase. Asta pentru ca acele crescatorii luxoase sunt mai mult pentru oameni.

O crescatorie optima pentru obtinerea performantei trebuie sa respecte trei principii fundamentale: lumina, oxigen si lipsa curentilor daunatori de aer. În cazul în care nu se acorda suficienta atentie acestor trei principii, putem cumpăra porumbei de peste tot și să încercam toate “secretele” din lume, nu vom avea succes niciodata.

Mai sunt si crescatorii care sustin ca “porumbeii trebuie sa se adapteze la conditiile mele, in caz contrar ei nu au calitate”. Ar fi interesant sa vedem cum ar locui ei, cum ar dormi intr-o locuinta plina de curenti de aer. Acesti columbofili sunt si cei care se plang cel mai mult ca au fost inselati si li s-au vandut porumbei slabi. Achizitioneaza porumbei buni de la un columbofil campion care bineinteles ca detine o voliera optima si se asteapta ca indiferent de conditiile pe care el le ofera porumbeilor sa obtina aceleasi rezultate ca cele ale campionului. Nu este atat de simplu… Nemultumiti, vand mai departe acei porumbei si surpriza, succesul reapare. Oare e vorba de noroc? Poate…dar prea putin si nu pe el ar trebui sa ne bazam.

Cercetarile in domeniul produselor pentru porumbei au dat nastere unor produse cu adevarat remarcabile, sistemele de hranire ale campionilor si hrana profesionala pentru porumbei sunt acum la indemana oricui. Deci copiem programul, hrana, produsele si totusi succesul ramane evaziv. Acest lucru este dificil de inteles pentru acei care sunt in cautare de “produse minune” si “secrete ale campionilor”.

Frustrarea ii face sa dubleze si sa tripleze dozele de “produse” si chiar mai rau sa nu se mai increada nici macar in prietenii lor care ii ajuta cu porumbei sau sfaturi. Iritarea si frustarea ar trebui lasate de-oparte si luate in considerare in primul rand nevoile porumbeilor. În primul rând, este nevoie de o crescatorie sănătosa! Este mult mai usor sa pastrezi un porumbel sanatos intr-o crescatorie sanatoasa. Porumbeii sanatosi castiga premii. Cand porumbeii castiga premii, columbofilii devin campioni. Aceste lucruri trebuiesc avute in vedere pentru a obtine rezultate bune in sportul columbofil.

Autor: Cristian Ciocoiu

10 comentarii la “Despre porumbei si casa lor (partea 1)”

  1. Felicitări! Foarte clar exprimat un mare adevăr! A se acorda atenţie acestui articol!
    Desi nu este uşor, merită să facem toate eforturile pentru a asigura o crescatorie sanatoasa porumbeilor, in caz contrar investitiile se multiplica si rezultatele se divid.

  2. Articol de nota 10!M-ai ales pentru cei care sunt “la inceput de drum” in columbofilie si pentru cei care doresc sa construiasca o noua crescatorie!.
    O zii frumoasa tuturor!

  3. 3 chestii extrem de importante:
    – soare
    – oxigen
    – uscat

  4. Are dreptate porumbei.ro crescatoria trebuie sa fie uscata ,umezeala este cel mai nociv factor.

  5. nu vei sti niciodata daca crescatoria este propice ptr porumbei pana ce nu ai cel putin un parcurs decent(locuri in primi 10% la fiecare etapa) in timpul campionatului cu cat mai putine antibiotice. iar acest lucru nu se obtine de pe azi pe maine …ci ani multi in care crescatoria poate suferi modificari tocmai ptr a imbunatatii clima din interior.eu cel putin este al 3-lea an si am modificat la ea de ma doare capu…dar si rezultatele sau imbunatatit ,deci as putea sa spun ca sunt pe drumul cel bun.
    bonus de sarbatori ptr cine doreste sa isi construiasca un cotet nou in perioada urmatoare : podeaua foarte bine izolata,pereti dubli ,ferestre cu geam dublu,acoperisu tigla iar podul crescatorie sa fie cat mai spatios, aerisirea se va modifica cu timpul de crescator in functie de locatie.. etc…

  6. Am văzut multe crescătorii care nu erau STAS dar care aveau porumbei adevărați ,iar acei porumbei câștigau premii și cupe .
    Morala :
    În columbofilie cel mai important este să ai porumbei de calitate ,
    Urmează mâncarea și sănătatea porumbeilor ,
    Este adevărat că este mai ușor să ai porumbei sănătoși într-o crescătorie de calitate , dar se poate și zbura cu rezultate bune și din ,, cotețul porcului ” DACĂ AI SUPER PORUMBEI .

  7. din cotetul porcului… doar porcii zboara , niciodata porumbeii, sanatate calitate crescator .

  8. porumbei.ro ,poti sa schimbi si tu formatul site ului sa pot lasa com. fiecaruia in parte ? e greu tot sa scriu pentru….x sau pentru ….y .crescatoria inseamna mult , atit pentru vara cit si pentru iarna , trb sa o gindesti pentru tot anul , este f important ,o faci odata pentru cel putin 5 – 10 ani. eu o vad , si o am din lemn in proportie de 98 % . cea mai buna aerisire este cea prin podul crescatoriei , cu tavan culisabil sa poti regla tirajul . ridicata de la pamint cu cel putin 30-40-50 cm . nu folositi beton pentru podea indiferent ca e la zburatori sau prasila . eu nu folosesc culuar [ hol ] in fata compartimentelor , dar folosesc geamuri din sticla pe timp de toamna – iarna – primavara pentru schimbarea gradelor din crescatorie , si rezultatul se vede : napirlesc chiar si in februarie tardivii . important este si mincarea , tratamentele , tactica de iernat si tactica din campionat , dar important este si ce pasari cultivi . ” cacat sameni….cacat culegi ” , vorba unui mare columbofil din tara , marele ,postem ,Cupa Mihail din Iasi . apoi ai nevoie de front de lucru , daca nu ai unde sa concurezi , si aici ma refer la etape, si concurenta , degeaba vrei sa te bati cu cei din tara . doar daca tinta ta este maratonul si mare extrem unde poti concura oarecum cu tara . in rest esti praf daca nu indeplinesti toate acestea . dar intii detoate trb sa detii……..B A N I , si destui de multi . pentru un incepator care vrea sa o ia de la zero cu un efectiv de 20 de pui ii trb cam asa : cusca de zburatori de cel putin 2 compartimente , cam 4 metri [ manopera + materiale ] maxim = 5000 ron . cu toate dotarile si un ceas cu 2 trape cel mult . am uitat sa spun ca , gratarele sunt f esentiale in crescatorie . si toate astea pentru zburatori si pui [ maxim 50 de pasasri ]. pentru prasila trb cam cel putin 2500 ron doar pentru o crescatorie cu doar 5 maxim 10 perechi . pentru mincare cam 30 de g / porumbel / zi , socotiti voi cit va trb pentru un an . medicatie si vaccin pentru zburatori si pui si prasila , cam 1000 ron / an , minim. costul zborului / an / maturi / pui = 1500 ron . timpul ? nu costa daca o faci din dragoste , dar deplasarile la imbarcare si desigilare + alte acareturi , cum sunt : dari la uniune si asociatie + inele + cupe + mese festive + provinciale+ nationale [ hoteluri + deplasari ] , mai zic si suveniruri ? dar de achizitiile celor din matca ? zic ca totusi trb sa detii finanate pentru sportul acesta . si daca esti si zgircit , si nu faci nici performanta cit de cit , acolo pe judet macar , atunci esti terminat , sigur te lasi de toate. mai bine e cu curvele , platesti doar o data si placerea e cam tot aia , zic unii . nu e chiar asa , cind pontezi o pasare de la 1291 km , care soseste a doua zi de la lansare , si realizezi ca esti pe primul loc din zona ta , de km , extazul e mult mai mare , de nedescris , de ne povestit , este ca si cum ti s ar fi schimbat grupa sangvina pe loc , cum ar zice altii: ” ca si cum ai avea o mina in chiloti dar nu ar fi a ta ” . cam aceasta este columbofilia . dar la urma merita toti banii pentru toate sentimentele traite pe tot parcursul anului . si mai este ceva de zis : odata virusat cu acest microb viu , nu vei mai putea renunta niciodata , doar moarte poate sa faca acest lucru , sa te desparta de cel mai mai tare vis pe care il traiesti cu ochii deschisi .este doar parerea mea , se mai pot adauga multe , cum ar fi : sa te certi cu cel mai bun prieten , de la o pasare sau de la un loc in clasament . se intimpla si din acestea . eu , urez cel mai bun sezon viitor , tuturor columbofililor existenti , dar si celor care pornesc de la zero . vint in pene pentru 2017 !

  9. Crescatoria sa fie bine oxigenata, Soare? Da cateva ore sa fie placut racoare, caci daca bate soarele 8 ore e boala curata.Umezeala sa nu ploua cu galeata dar sa fie UMIDITATE, Apoi hrana, Cei care castiga stiu cum sa administreze corect hrana,Vitamine solubile,insolubile cand se dau ,,nu e asa usor..

  10. pentru porumbei ro :lumina, oxigen si lipsa curentilor daunatori de aer.Daca bae spoarele direct in crescatroie in Romania devin 100 de grane inauntre e okej ?







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *