Despre porumbei si casa lor (partea 2)

Sursele de căldură influenteaza în mod direct dezvoltarea bacteriilor în cazul în care ventilarea crescatoriei nu este corespunzatoare. Un columbofil belgian si-a construit o noua voliera pentru porumbei iar toti cei care il vizitau ii aduceau laude pentru aceasta crescatorie practica si bine conceputa. Fata era orientata catre sud, cu ferestre mari si trape de admisie a aerului iar in plafon deschideri generoase pentru a permite aerului viciat sa fie evacuat prin pod. Odata terminata constructia au fost adusi si porumbei de valoare. Dar timpul trecea iar rezultatele nu erau nici pe departe cele scontate.

La momentul acela columbofilul nostru nu intelegea pur si simplu care era problema. Porumbeii aveau oscilatii mari de forma, perioadele in care ei aratau foarte bine si obtineau rezultate de varf alternau cu perioade in care starea generala a porumbeilor se inrautatea si nu mai prindeau nici clasamentul.

Intr-o zi columbofilul primi si vizita maestrului din Groede, Staf Dusarduyn. Acesta ii spuse ca, intr-adevar crescatoria se prezinta destul de bine dar umiditatea din interiorul ei este foarte ridicata. Neincrezator in cele auzite, columbofilul monta a doua zi in crescatorie un higrometru. Spre surpriza sa acesta indica o umiditate de aproape 100%.

Ce se poate face cu privire la umiditatea ridicată? In mod normal, primul gand a fost sa-si monteze instalatii de incalzire la sol. Dar in scurt timp, doctorul veterinar l-a desemnat crescatorul anului la …coccidioza! Tratamentele nu erau eficace si porumbeii slabiti contactau si alti paraziti. Dar ce s-a intamplat? Stim cu totii ca porumbeii nostri produc umiditate. Puneti o plianta cu porumbei intr-o masina inchisa si veti observa cat de repede geamurile se vor umple cu vapori de apa. Acelasi lucru se intampla si intr-o crescatorie de porumbei doar ca efectul nu este atat de vizibil. Iar in cazul in care ventilatia nu functioneaza corect umezeala va ramane in crescatorie si incalzirea acestui cotet nu va duce decat la si mai multa umiditate. In loc sa cream un porumbar uscat vom crea o sera cu mediu ideal pentru dezvoltarea de bacterii daunatoare.

O umiditate ridicata in combinatie cu o cantitate buna de oxigen genereaza cateva probleme dar umiditatea ridicata si lipsa aerului proaspat este o reteta sigura pentru dezastru. Ideea general acceptata este ca incalzirea la sol usuca repede dejectiile ceea ce reduce posibilitatea de raspandire a foarte multor boli. Dupa doua zile intr-un climat umed dejectiile se acopera cu mucegai. In consecinta radiatoarele de caldura in adapost sunt foarte bune doar daca sunt dublate de o ventilatie excelenta. Doar incalzirea porumbarului nu ne rezolva problema umiditatii. Umiditatea ridicata este un semn ca circulatia aerului nu este corespunzatoare.

S-au facut studii la un insemnat numar de crescatorii din Belgia, Olanda si Germania si s-a constatat ca in crescatoriile cu umiditate relativa cuprinsa intre valorile de 50-65% rezultatele porumbeilor erau de top, in cele cu umiditate relativa 70-85% porumbeii clasau slab iar peste 85% porumbeii prindeau doar foarte rar clasamentul. Studiul a demonstrat în mod clar că: “Primele premii au fost direct legate de umiditatea relativă a aerului din voliere”.

Dar ceea ce a fost si mai interesant este ca porumbeii au raspuns la schimbarea climatului din voliera in termen de doar doua zile. Cu alte cuvinte este nevoie de doar cateva zile pentru ca forma porumbeilor nostri sa scada sau sa creasca, in functie de conditiile mediului inconjurator.

Intr-o crescatorie cu umiditate redusa si ventilatie corespunzatoare starea generala a porumbeilor este un foarte buna si de aici incolo putem sa ne gandim si la conditionare, motivare si alte trucuri.

Sa vorbim acum putin despre acoperisul crescatoriei. Studiile facute de catre producatorii de tigla pentru acoperis in colaborare cu universitatea din Erlangen – Germania au aratat ca tigla cresta functioneaza in mod corespunzator doar daca afara nu bate vantul iar la interior temperatura de sus nu este mai mare decat cea de la baza constructiei. Acest studiu a clarificat controversa din domeniul constructiilor cu privire la tigla creasta deschisa. Asta inseamna ca instalarea unei astfel de tigle pe acoperisul porumbarelor noastre nu va duce neaparat la rezolvarea problemei noastre cu ventilatia. Ba din contra…poate crea acelasi efect pe care il observam si noi oamenii atunci cand mergem intr-o locatie unde fluxul de aer al unui aparat de aer conditionat este indreptat catre noi. Daca petrecem o ora sau doua intr-o astfel de locatie de cele mai multe ori avem probleme cu gatul, nasul sau chiar si ochii.

Aceasta imagine este una clasica pentru crescatoriile de porumbei. Sa analizam cateva aspecte pozitive dar si unele negative. Membrana care acoperea tavanul propriu-zis a fost partial indepartata iar deasupra, in acoperis a fost plasata o lucarna. Rezultatul… urmatorii sapte ani, crescatoria in speta a obtinut titlul de campion regional si alte rezultate de varf in diferite campionate.

Dar intr-o primavara, la debutul celui de-al optulea sezon de concursuri, a fost o furtuna puternica in regiune iar acoperisul a suferit avarii. Constructorul care a venit sa repare acoperisul a sugerat schimbarea totala a tiglelor de pe acoperis, dar el a schimbat si tiglele creasta care in trecut erau cimentate cu asa numitul sistem cresta deschisa. Crescatorul nu a considerat ca aceasta schimbare ar putea crea probleme dar a ramas surprins ca odata cu inceputul sezonului de concurs sa observe mari pierderi in randul porumbeilor iar performantele au fost mult sub nivelul obisnuit. Chiar si atunci cand acestia erau scosi la zborurile pentru antrenament in jurul casei, ei faceau cateva ture si aterizau repede si nu mai putea sa-i goneasca cu nici un chip. A consultat bineinteles medicul veterinar, tratamente au fost administrate dar problema a persistat.

Dupa indelungi meditatii s-a gandit ca schimbarea sistemului de ventilare ar fi putut fi problema si a cimentat coamele acoperisului iar sezonul urmator succesul a revenit in crescatoria sa.

Autor: Cristian Ciocoiu

28 comentarii la “Despre porumbei si casa lor (partea 2)”

  1. Foarte bun articol. Ar trebuii sa tinem cont si de soare. O crescatorie orientata spre nord va avea umiditate mai mare ca aceiasi crescătorie orientata spre sud indiferent de aerisirea pe care o are.

  2. In voliera mea am fc in felul urmator, in peretii laterali am pus cate un cot de teava pt aierisire si in fara am pus inca 2 coturi pt aerisire pt hol unde stau eu! nici miros nu am si gratarele pe care le am la ei sunt sfaroaga!!nici vb de umezeala cred ca asta e un lucru foarte bun!! sai vad la anu!! bft!

  3. O umiditate normală este cuprinsă între 50-60%. Când afară plouă, higrometrul indică 80%. În incubator, mă chinui să ridic umiditatea la 70% punând apă în mai multe vase şi intr-o tavă. De 11ani, de când mă folosesc de higrometre, nu am văzut vreodată – afară, în incubator sau solar – să indice 100%. Datele alea sunt aiurea.

  4. Trebuie sa tinem cont si de tara in care este crescatoria. De cate ori am auzit aberatia de a tine femelele iarna in voliere deschise. Poate merge in belgia dar in România iarna sunt -25 de grade uneori si mai putin. O crescatorie din belgia si una din taiwan nu au nimic in comun, oare de ce?

  5. Usor de aruncat vorbe urate mai greu e sa documentezi si sa traduci articole. E bine ca ati pus si linkul sa se vada diferenta dintre plagiat si ceea ce am facut eu. Toate articolele au la baza o documentatie. Mai intrebati-va si ce avantaje(de orice natura) am avut eu ca am scris articolele astea si cate seri am muncit la ele…

  6. Paul, poate ne spui cu ce ai contribuit tu in sprijinul nostru. Stati ascunsi si consumati informatie, contributie zero, si cand prindeti ocazia sariti ca hienele.

  7. Poate domnul Ciocoiu ar trebui sa il roage pe Andrei sa stearga articolul postat, daca e plagiat. Si toata lumea ar fi fericita, mai ales domnul Gortzen, nu asa? Sunt sigur ca e teribil de deranjat ca ideile dumnealui sunt difuzate fara acord pe un site romanesc. Si va dati seama ce nenorocire se va intampla cand columbofilii romani, care sunt o concurenta de temut pentru belgieni si olandezi, vor pune in practica aceste idei. Olimpiada va fi dominata de romanii care isi vor modifica crescatoriile pentru a avea o ventilatie optima, chineazii si taiwanezii se vor imbulzi sa ne cumpere campionii. Vanzarile de porumbei din Belgia si Olanda vor scadea drastic, PIPA va fi falimentata, toata lumea columbofila va fii buversata…. Doamne fereste, nu vreau sa vad cum campionii din vest ajunsi in sapa de lemn, vor bate pe la usile noastre rugandu-ne sa-i angajam cotetari pentru a primi drept simbrie un pui din campionii nostrii teribili!!!!
    E groaznic, nici nu vreau sa ma gandesc!!!!
    Andrei, sterge te rog articolul , pana nu e prea tarziu!!!!

  8. Desi consider ca stiu sa cresc corespunzator porumbeii totusi citesc toate articolele despre ei,multumesc pe aceasta cale tuturor celor care le scriu si celor care isi dedica timp traduceri lor,la tradueri nu ma pricep si cred ca multi crescatori sunt in aceasta situatie. Sarbatori frumoase la toti cititorii siteurilor columbofile si in special celor care isi aloca timp pentru ele !

  9. Ilie, ai scris mult şi degeaba. Ştiu, noi suntem aia care nu vedem nimic neobişnuit ca toată ţara să plagieze începând cu referatele dîn liceu şi terminând cu lucrările de doctorat. Şi tot aia care nu văd nimic neobişnuit să voteze cu două mâini condamnati penal pentru corupţie. Dar, tocmai ăsta e unul din motivele pentru care vestul Europei nu ne ia în serios. Că să nu zic că se pişă pe noi. Ne credem şmecheri şi trăim în ţara lui “lasă că merge si-asa”. Era evident că în subsolul articolului trebuia menţionat “traducere” şi link-ul către articolul original.
    Respectaţi că să fiţi respectaţi. Altfel rămâneţi la stadiul de găinari.

  10. Chiar dc era plagiat, tot i.mi era de folos articolul. Multumesc pt munca si pt postare. Cat despre aerisire stiam ca am o problema, mai ales cand bate vantul. Coama la cotet , nu o am etansa si.mi sufla inauntru si ma tot gandeam, dc s.o inchid sau nu dar acum stiu ce sa fac.
    Merci incaodata pt articol si Sarbatori fericite tuturor!

  11. E bine sa fim informati….dar toate difera de zona in care traim…am fost in vizita la butucanu,cobzaru,moise dinu,izdrea.p….toti au crescatoriile diferite…deci totul se adapteaza la conditiile de mediu…inclusiv porumbeii…succes tuturor…

  12. Cristian Ciocoiu – semnand articolele ca “autor” ai pasit in afara legii si mai mult , in afara bunului simt…

    porumbei.ro – atitudinea ta lasa de dorit; luand partea plagiatorului esti in aceeasi baca cu el. De la un administrator de site ne asteptam la mai mult si mai bine.

    hobbywan – comentariul tau arata ca mai exista speranta in tara asta si in mediul columbofil roman!

  13. Nu mi-ai raspuns la intrebare.

    Si nu, tara asta si mai ales mediul columbofil chiar nu mai au nicio speranta. Tot mai putini si tot mai rai, asteptand doar sa primeasca si cand primesc le pute, permanent cu ochii in 4 sa mai prinda pe careva pe picior gresit. Sigur ca era exclus ca in comentariul tau sa iti dai cu parerea si despre ventilatie si alte aspecte. Acum te bagi iar la umbra multumit si iti ascuti gherutele pana mai face vreunul imprudenta sa se afiseze cu ceva care iti face radarul sa vibreze.

  14. Cred ca suntem putin prea crispati. Si oarecum constipati. Posibil ca domnul Ciocoiu sa fi gresit cand a semnat articolul cu numele dumnealui. Dar omul nu a tradus si a postat pentru un interes material sau de alta natura, pur si simplu a dorit sa impartaseasca si altora niste idei pe care le-a gasit interesante. Nu cred ca multi columbofili romani sunt vorbitori de franceza sau engleză si traducerea domnului Cristian Ciocoiu eu zic ca a fost binevenită. Dar mi se pare exagerat sa fie acuzat cu atata inversunare pentru o greșeală.
    Mi se pare un pic caraghios sa incepem lupta împotriva furtului intelectual verificand articolele columbofile.
    Sa nu fim mai catolici decat Papa, sa nu fim ipocriți, daca suntem atat de legisti sa arunce primul cu piatra cel care nu a descarcat macar un film de pe torrent, cine nu a depasit viteza legala in viața lui, cine nu a copiat macar odată la scoala…

  15. Pentru hobbywan, comentariul 5 . Datele nu sunt aiurea deloc. Azi ,desi nu ploua, la Constanta umiditatea este de 96,7%, la Bucuresti de 95% iar la Bistrita 78,1%. Sa luam si Olanda, Amsterdam…tot fara ploaie si este umiditate de 93%.
    Ma bucur ca sunt si crescatori care au invatat ceva din articolele acestea. De cele mai multe ori suntem atat de vrajiti de porumbei incat uitam de celelalte doua aspecte foarte importante “masa” si “casa” .
    Nu va mai jigniti, suntem parte cu totii a acestui fenomen frumos, columbofilia iar scopul meu a fost sa ajut si nu sa va fac sa va certati intre voi. Nu va urez de acum sarbatori fericite pentru ca sper sa ne citim si sambata seara pe porumbei.ro !

  16. se scria pe un site ca acum este perioada tratamentelor. eu acum ma intreb, tratamente cui? porumbeilor sau crescatorilor:))))))

  17. Dupa ce a stat si sa cinuit sa traduca, uite rasplata .Este prost cine sta sa va publice voua materiale,ce revoltati sunteti voi ,de ce nu publicati voi ceva “original” “Paul”-se scrie barcă nu “baca” daca esti asa de destept.

  18. Cand aud asta cu perioada tratamentelor ma ia capu. :)) Chiar, crescatorii or fi la zi cu tratamentele personale, ca tot e perioada? Si-au tratat viermii, tricomonoza, salmoneloza, raceala care urmeaza luna viitoare? De ce doar atat? Boli posibile sunt cu miile. Iar calendarul nu e prea generos sa le tratam pe toate.

  19. dupa cum se observa …cam sar de cur in sus unii…poate au viermi:)))) sau poate nu. …sunt doar suparati ca nu isi fac efect tratamentele ptr gainat apos, administrate binenteles porumbeilor:))))

  20. Umiditatea în atmosfera pe timpul iernii nu se poate compara cu cea dîn timpul verii. Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât umiditatea scade. Deci, este normal să vorbim despre o umiditate care tinde spre 100% în această perioada. Articolul nu cred că se referă la forma porumbeilor pe vremea asta. Iar, intr-o incintă, cu cât există mai multe găuri de aerisire, cu atât umiditatea scade. Şi în cazul ăsta avem diferite variante, în funcţie de temperatura din interiorul incintei şi umiditatea dîn exteriorul ei. Ca să luăm cazul ciupercilor de cultură, pentru incubarea miceliului este nevoie de o temperatura de 16-22 grade şi o umiditate a aerului de 70-80%. Nedezinfectarea substratului prin încălzirea acestuia la 80 grade, duce la apariţia mucegaiurilor nedorite şi la afectarea productiei. Aceste mucegaiuri sunt aceleaşi care apar şi prin coteţ.
    Şi în cazul legumelor, temperaturi de 18-25 grade însoţite de ploi repetate duc la apariţia fungilor care duc la dezastru: mana, alternarioza, fuzarioza, pătare, făinare etc.
    Deci cam astea sunt condiţiile optime de dezvoltare ale mucegaiurilor şi bacteriilor.

  21. Facerea de bine futerea de mama. Asa e romanu, cauta nod in papura.
    Probabil daca indica Cristian Ciocoiu sursa articolului pe care l-a tradus tot se mai gasea unu sa comenteze ceva, asa suntem noi (nu ma refer doar la columbofili) pana nu aruncam cu noroi in ala care face ceva nu se poate.

  22. Link-ul dat de Paul, este tradus in franceza, nu.i originalul dar nu are nici o importanta. Oricum mi se pare aberant sa incepi sa arăti cu degetu in cazul de fata , atâta timp cat omu nu castiga nimic , doar si.a deschis sufletu sa impartaseasca cu noi informatia asta. Mi se rupe, dc articolul a fost scris de el sau de neamț

  23. O importanta deosebita ar fi sa extragem ceva bun din acest articol , si nu sa ne intereseze cine la scris cu adevarat si sa nu va mai certati intre voi pentru nimic.Autorul acestui articol are mindria lui ca a contribuit la informarea noastra a tuturor columbofililor si cine are cap pricepe cine nu….comenteaza.VA SALUT PE TOTI….







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *