Sursele de căldură influenteaza în mod direct dezvoltarea bacteriilor în cazul în care ventilarea crescatoriei nu este corespunzatoare. Un columbofil belgian si-a construit o noua voliera pentru porumbei iar toti cei care il vizitau ii aduceau laude pentru aceasta crescatorie practica si bine conceputa. Fata era orientata catre sud, cu ferestre mari si trape de admisie a aerului iar in plafon deschideri generoase pentru a permite aerului viciat sa fie evacuat prin pod. Odata terminata constructia au fost adusi si porumbei de valoare. Dar timpul trecea iar rezultatele nu erau nici pe departe cele scontate.

La momentul acela columbofilul nostru nu intelegea pur si simplu care era problema. Porumbeii aveau oscilatii mari de forma, perioadele in care ei aratau foarte bine si obtineau rezultate de varf alternau cu perioade in care starea generala a porumbeilor se inrautatea si nu mai prindeau nici clasamentul.

Intr-o zi columbofilul primi si vizita maestrului din Groede, Staf Dusarduyn. Acesta ii spuse ca, intr-adevar crescatoria se prezinta destul de bine dar umiditatea din interiorul ei este foarte ridicata. Neincrezator in cele auzite, columbofilul monta a doua zi in crescatorie un higrometru. Spre surpriza sa acesta indica o umiditate de aproape 100%.

Ce se poate face cu privire la umiditatea ridicată? In mod normal, primul gand a fost sa-si monteze instalatii de incalzire la sol. Dar in scurt timp, doctorul veterinar l-a desemnat crescatorul anului la …coccidioza! Tratamentele nu erau eficace si porumbeii slabiti contactau si alti paraziti. Dar ce s-a intamplat? Stim cu totii ca porumbeii nostri produc umiditate. Puneti o plianta cu porumbei intr-o masina inchisa si veti observa cat de repede geamurile se vor umple cu vapori de apa. Acelasi lucru se intampla si intr-o crescatorie de porumbei doar ca efectul nu este atat de vizibil. Iar in cazul in care ventilatia nu functioneaza corect umezeala va ramane in crescatorie si incalzirea acestui cotet nu va duce decat la si mai multa umiditate. In loc sa cream un porumbar uscat vom crea o sera cu mediu ideal pentru dezvoltarea de bacterii daunatoare.

O umiditate ridicata in combinatie cu o cantitate buna de oxigen genereaza cateva probleme dar umiditatea ridicata si lipsa aerului proaspat este o reteta sigura pentru dezastru. Ideea general acceptata este ca incalzirea la sol usuca repede dejectiile ceea ce reduce posibilitatea de raspandire a foarte multor boli. Dupa doua zile intr-un climat umed dejectiile se acopera cu mucegai. In consecinta radiatoarele de caldura in adapost sunt foarte bune doar daca sunt dublate de o ventilatie excelenta. Doar incalzirea porumbarului nu ne rezolva problema umiditatii. Umiditatea ridicata este un semn ca circulatia aerului nu este corespunzatoare.

S-au facut studii la un insemnat numar de crescatorii din Belgia, Olanda si Germania si s-a constatat ca in crescatoriile cu umiditate relativa cuprinsa intre valorile de 50-65% rezultatele porumbeilor erau de top, in cele cu umiditate relativa 70-85% porumbeii clasau slab iar peste 85% porumbeii prindeau doar foarte rar clasamentul. Studiul a demonstrat în mod clar că: “Primele premii au fost direct legate de umiditatea relativă a aerului din voliere”.

Dar ceea ce a fost si mai interesant este ca porumbeii au raspuns la schimbarea climatului din voliera in termen de doar doua zile. Cu alte cuvinte este nevoie de doar cateva zile pentru ca forma porumbeilor nostri sa scada sau sa creasca, in functie de conditiile mediului inconjurator.

Intr-o crescatorie cu umiditate redusa si ventilatie corespunzatoare starea generala a porumbeilor este un foarte buna si de aici incolo putem sa ne gandim si la conditionare, motivare si alte trucuri.

Sa vorbim acum putin despre acoperisul crescatoriei. Studiile facute de catre producatorii de tigla pentru acoperis in colaborare cu universitatea din Erlangen – Germania au aratat ca tigla cresta functioneaza in mod corespunzator doar daca afara nu bate vantul iar la interior temperatura de sus nu este mai mare decat cea de la baza constructiei. Acest studiu a clarificat controversa din domeniul constructiilor cu privire la tigla creasta deschisa. Asta inseamna ca instalarea unei astfel de tigle pe acoperisul porumbarelor noastre nu va duce neaparat la rezolvarea problemei noastre cu ventilatia. Ba din contra…poate crea acelasi efect pe care il observam si noi oamenii atunci cand mergem intr-o locatie unde fluxul de aer al unui aparat de aer conditionat este indreptat catre noi. Daca petrecem o ora sau doua intr-o astfel de locatie de cele mai multe ori avem probleme cu gatul, nasul sau chiar si ochii.

Aceasta imagine este una clasica pentru crescatoriile de porumbei. Sa analizam cateva aspecte pozitive dar si unele negative. Membrana care acoperea tavanul propriu-zis a fost partial indepartata iar deasupra, in acoperis a fost plasata o lucarna. Rezultatul… urmatorii sapte ani, crescatoria in speta a obtinut titlul de campion regional si alte rezultate de varf in diferite campionate.

Dar intr-o primavara, la debutul celui de-al optulea sezon de concursuri, a fost o furtuna puternica in regiune iar acoperisul a suferit avarii. Constructorul care a venit sa repare acoperisul a sugerat schimbarea totala a tiglelor de pe acoperis, dar el a schimbat si tiglele creasta care in trecut erau cimentate cu asa numitul sistem cresta deschisa. Crescatorul nu a considerat ca aceasta schimbare ar putea crea probleme dar a ramas surprins ca odata cu inceputul sezonului de concurs sa observe mari pierderi in randul porumbeilor iar performantele au fost mult sub nivelul obisnuit. Chiar si atunci cand acestia erau scosi la zborurile pentru antrenament in jurul casei, ei faceau cateva ture si aterizau repede si nu mai putea sa-i goneasca cu nici un chip. A consultat bineinteles medicul veterinar, tratamente au fost administrate dar problema a persistat.

Dupa indelungi meditatii s-a gandit ca schimbarea sistemului de ventilare ar fi putut fi problema si a cimentat coamele acoperisului iar sezonul urmator succesul a revenit in crescatoria sa.

Autor: Cristian Ciocoiu