Va salut. Am 2 loturi de porumbei, unii inchisi si unii care inca mai zboara afara printre ulii si soimi, aproximativ 2-3 ore pe zi, in ritm alert. La momentul hranirii (cu acelasi amestec) cei care zboara afara termina de mancat inaintea celor care stau inchisi. Practic cei inchisi inca sunt la hranitoare mancand in timp ce zburatorii deja dorm in boxe. Care este explicatia acestui fenomen?
Zburand afara au un metabolism mai “eficient” si folosesc altfel hrana, sau instinctul le spune ca trebuie sa se mentina usori sa faca fata rapitoarelor? (ma indoiesc de aceasta varianta)
P.S. Este exclus ca zburatorii sa manance ceva pe afara; iar cei inchisi au trecut si ei de marea naparlire.
ghici ciuperca ce-i!
Comportamentul porumbeilor tai e cat se poate de normal.
Celor care zboara pe afara le e foame din cauza consumului
ridicat de energie. La ora mesei acestia mananca cu lacomie, repede si aleg boabele cele mai mari (porumb, mazare, etc). Astfel ei se satura mai repede decat ceilalti porumbei care sunt tinuti inchisi.
Porumbeii tinuti inchisi, din cauza ca nu consuma asa multa energie ca cei care zboara pe afara, nu prea au apetit, si sunt mai simandicosi; mananca numai ce le place, fara graba, eventual boabe mai mici, ca cele mari sunt greu de inghitit.
Titlul articolului mi se pare ca nu se potriveste cu continutul articolului.
In articol se sugereaza ca zburatorii termina mai repede de mancat din cauza ca nu prea au apetit. Este exact invers: porumbeii cu apetit mananca repede si aleg boabele mari si astfel isi umplu gusa mai repede.
Este si normal ca cei care zboara si depun efort sa manance mai rapid,mai mult si sa valorifice hrana mai eficient.Mai ales in aceasta perioada cand zborul afara este unul rapid,fortat,realizat cu multa energie.In aceasta perioada personal hranesc porumbeii cu jumatate de ratie inainte sa le dau drumul afara astfel nu vor fi prea grei dar vor avea si o rezerva de hrana in caz ca-i alearga rapitoarele si sunt nevoiti sa petreaca mai mult timp departe de crescatorie.
O viata activa in acest sezon solicita mult pasarile de aceea este importanta energia pe si-o iau din mancare,iar in lupta cu rapitoarele conteaza mult pe langa greutate,forma aerodinamica,osatura buna,etc, rezerva de energie astfel ca atunci cand uliul este in spate porumbelul sa poata mentine un ritm constant cat mai mult timp sa nu oboseasca mai repede decat rapitorul.
Personal imi mananca toti cam la fel,doar ca cei care zboara infuleca rapid tot ce gasesc stiind ca au nevoie de energie in plus fata de cei care stau inchisi,si care stau mai mult pe langa hranitoare alegand mancarea,energia lor consumandu-se doar in lupta cu frigul.
Pareri personale !
Niste raspunsuri lamuritoare, multumesc. In ceeace priveste hranirea cu 50% inainte de eliberare, Bogdan, nu stiu daca este chiar bine, avand in vedere ca digestia consuma energie inainte de a o produce(cu mult mai tarziu).
…cel m,ai indicat ar fi un program pt porumbei…de cateva zile ii tin inchisi de frica uliului care ataca direct pe casa sau cotet,nu.mi permit sa.i pierd pe zburatori…iar pe cei de la matca ii tin cu pana taiata ca sa le pot drumul pe afara…fara a fi nevoie de minerale…ci doar cu putine vitamine !
…sa nu credeti ca daca zboara toata iarna este un bun porumbel pregatit de concurs…am un prieten care face acest lucru…in anul 2009,dupa ce porumbeii lui a zburat toata iarna,iar ai mei aproape inchisi…a incercat sa,i antreneze la o distanta de 40 de km…18 zburatori,precum avioanele de lupta…pe la data de 15 martie…ajuns acasa a ramas socat, 3 porumbei a gasit!participa la concurs an de an…nu este un incepator sau ceva de genul…iar referitor la tema de mai sus mentionata…eu sunt parere ca cei inchisi mananca mai mult,decat cei lasati liber…pt ca cei lasati liberi mai ciugule cate ceva pe afara…daca stai la tara…
Este ceva normal,logic ca porumbei ce zboara afara,prada multa energie si apoi incearca sa recupereze ce-l mai mult posibil. In timp ce ce-i inchisi nu fac mai nimic si nu au asa mare nevoie..de energie..etc!
CRED CA CEL MAI BINE PROGRAM NORMAL,CEI DE LA MUNTE UNDE AU MULTE RAPITOARE PREFERA SAI TINA INCHISI PANA VIN RANDUNELELE :) ACUM DEPINDE IN CE ZONA LOCUIESTI.MATCA O TI INCHISA SA NU ITI PIARA VREO VALOARE IARNA IAR ZBURATORII PROGRAM NORMAL NU CRED CA CONTEAZA LA MATCA TIMPUL DE HRANIRE
VAMT IN PENE
porumbei.ro,
nu stiu cum o fi cu energia si digestia dar am observat ca daca le dau drumu flamanzi nu se concentreaza asupra zborului si incearca mereu sa aterizeze cu gandul ca vor intra repede si vor gasi mancare.Cand le dau mancare inainte de a le da drumu,imediat dupa ce mananca si beau apa incep sa bata din aripi si au chef de miscare,nu le dau mult deoarece nu vreau sa-si umple lacom gusile si sa ingreuneze prea mult corpul.In clipa in care incep sa bata din aripi le dau drumu,zboara linistit fara grija foamei fiind atenti doar la rapitoare.Dupa ce zboara aterizeaza si isi fac digestia pe acoperis,trapa fiind inchisa cateva ore pentru a nu lasa fricosii sa intre repede.Cat timp stau afara zboara 2-3 ore cu aterizari si plecari fortate in functie de ce vad ei pe cer.
Nu stiu,probabil ar fi ok si daca ar fi hraniti cu toata ratia si eliberati undeva mai tarziu,dar varianta cu 50 % inainte si 50 dupa mi se pare cea mai convenabila in anotimpu rece.Cand este cald afara si nu au frica rapitoarelor ratia o primesc 100 % dupa ce zboara,hrana fiind o motivare,o reconpensa dupa zbor care-i face sa intre mai repede in crescatorie.
Banuiesc ca fiecare crescator are modul lui pe care-l considera eficient din anumite motive personale.
Da, am observat ca zboara mai putin daca nu mananca nimic. E interesanta metoda cu inchiderea trapei. N-am practicat-o niciodata pentru a ii lasa pe cei care nu se simt prea in forma sa intre cand simt nevoia. Dar selectia adevarata se face asa cum procedezi tu. La fiecare atac sunt alergati sau despartiti de stol exact unul din acei 3-4 care intra mereu primii dupa zbor, sau care ezita sa iasa la inceput. Crema sunt cei care nu au fost alergati niciodata pana acum si nici nu au putut fi despariti… nici macar de catre soim undeva sus de tot abia vizibil cu ochiul liber.
M-am uitat la tine pe site, vad ca ii ai pe bloc, e o pozitie foarte buna(anti uliu) pentru ca au vizibilitate maxima. Aveti si soim pe acolo? (caz in care devine un dezavantaj pozitia custii asa sus) O sa-i tii toata iarna afara? In fiecare zi spun ca-i inchid pana in Martie (toti colegii i-au inchis inca din Octombrie) dar nu pot sa ma abtin.
si eu fac la fel, de dragul de a-i vedea zburand, le mai dau drumul afara, si saptamana trecuta am facut-o!!! si eu le dau drumul fara sa vada vre-un bob de mancare in hranitoare, o fi bine, o fi rau, nu stiu, sincer va spun, sunt abia la inceput!!! cu sanatate!!!!
Exact cum a zis si `rapnameploiesti` Ghici ciuperca ce-i!!! Normal ca zburatori mananca mult mai repede decat cei inchisi deoarece ei au nevoie de mai multa energie decat cei inchisi!!! Bafta si vant in pene!!!
Soim nu stiu,nu l-am observat sa pot spune sigur.Porumbari sunt,momentan nu am vazut atacuri la mine in stol in acest sezon dar am auzit ca la altii ataca des,mai ales pe la periferiile orasului.
In atacurile “la sol” sa le zic asa sunt avantajati de blocuri,pe care le folosesc ca pe un labirint in incercarea de a scapa de rapitor.In aer cand uliul coboara in picaj i ajunge repede,stolul se sparge, incepe urmarirea dupa unul ales care are 2 variante de scapare:
-alege sa coboare spre blocuri si incearca sa scape printre ele,poate chiar cautand un adapost pe post de ascunzis.
-sau zboara pe orizontala cu uliul in spate,daca are forta incepe imediat sa i-a distanta si uliul abandoneaza.
Nu prea imi place prima varianta pentru ca deseori printre blocuri apar si obstacole pentru porumbel cum ar fi cabluri,crengi,sau chiar o fundatura care este foarte periculoasa uneori fatala.Obstacolele il fac sa piarda viteza iar cand are in spate un rapitor maestru la “sarit garduri” numai viteza il pot salva.
Nu cred ca o sa-i las afara toata iarna deoarece incepand din ianuarie atacurile sunt tot mai insistente si consuma prea mult porumbeii mai ales ca vreau sa reproduc cat mai repede din ei.Inca un motiv ar fi ca am putini din fiecare pereche,si in 2012 sunt destinati reproducerii,pierderea unuia in ghiarele uliului nu este un risc pe care sa mi-l asum doar din dorinta de a-i vedea pe cer.
Ar mai fi inca o problema,pentru a fi mereu in forma tebuie eliberati zilnic si nu stiu daca o sa am timp sa fac asta zi de zi.Eliberarea la intervale de timp este foarte periculoasa deoarece porumbeii se dezobisnuiesc de zbor si isi ies din forma.Iesiti afara uliul il alege pe care vrea si chiar il prinde,am patit-o iarna trecuta,cand i-am separat pe sexe o luna si i-am tinut inchisi,imediat ce i-am eliberat uliul a fost intre ei si a luat o femela fara mult efort.
Deci ori zi de zi ori deloc pana se incalzeste afara si scad atacurile.
Oho, aveti zona linistita daca inca n-ai vazut atac. La mine ataca aproape zilnic, in unele zile fiind 4-5 atacuri. Din Septembrie pana acum cred ca au fentat peste 80 de atacuri. Ai observat aceleasi lucruri ca si mine, deci este aproape o regula sa se intample asa. Eu am riscat de mai multe ori plecand cate o saptamana si eliberandu-i cand reveneam – daca ai noroc si nu ataca in primele 2 zile, sunt recuperati si reintrati in forma. Prima zi e critica, se vede pe ei cand coboara de la acel zbor ca se resimt. Nici mie nu-mi plac atacurile pe jos, pentru ca nici macar nu am blocuri ci doar tufisuri si padurici inainte de marea padure din spate. Cu toate astea, acum cateva zile unul a ales ca la urmarire desi scapase de uliu prin viteza pe drept, sa pice intr-o padurice la vreo 200 m de cotet (nu i-am inteles gestul – dar era unul din aceia care se despart mereu si ies mai rar din cusca).
Vazand asta, uliul care intre timp plecase, s-a intors brusc si a coborat dupa el printre crengi. Spre mirarea mea, porumbelul a aparut fara nicio rana acasa dupa o ora. Nu pot sa inteleg cum l-a scapat, fiind exact in regatul lui.
Cred ca si mai bine decat “eliberarea” zilnica, este sitemul numit afara “open hole” adica libertate PERMANENTA. Ei ies si intra de cate ori vor si practic atunci sunt ca un animal salbatic, deci cu reflexele ascutite la maxim si sanse minime de a deveni prada. Problema cu sistemul asta e ca iti pot intra pisici, dihori si alte chestii, chiar si ulii dupa cum am vazut pe site. Probabil ca se poate realiza un sistem destept de genul asta care sa evite aceste probleme si sunt tentat sa-l incerc candva.
Avem atacuri si vara, ca sa nu mai vorbesc de cate intampina pe drum la o etapa… deci solutia nu este sa-i protejam ci sa-i confruntam cu problema si s-o depaseasca, si in timp se si formeaza o linie “imuna” la asa ceva. Pe unii porumbei nu-i alearga niciodata, ei sunt stalpii pentru asta. Daca am selecta si dupa acest criteriu, rapitoarele ar deveni o nonproblema, dar nu selectam decat dupa rezultate. Sunt unii porumbei care zboara atat de usor ca ii prinzi cu dificultate intr-o cusca de 2 metri, deci cam cat de “usor” de prins sunt acestia in infinitul cerului? ……
eu ii am liberi permanent si trec ulii destul de des prin zona,dar nu am nici o pierdere…
off topic:domnul andrei v-ati facut iarasi porumbei sa inteleg?sau?…multumesc,sanatate si numai bine!
R: da, cam asa ceva
eu inainte de a da drumul la zburatori ai hranesc cu jumatate de ratie si ai deschid dupa 45 de min sa se faca cat de cat mincarea mai fixa in gusa si sa se absoarba apa eu in amestec la mai adaug si un concentrat special dor ca se asimileaza mai usor de stomac dupa care urmeaza boabeloe asta ma ajuta mult asta am vazut eu la porumbei mei si dupa o cursa mincarea exclusiva este 2 zile concentrat si de 3 ori pe zi si porumbelul se reface foarte usor fara efort
Este si normal ca cei care zboara si depun efort sa manance mai rapid.
Andrei degeaba sunt unii imuni la rapitoare pe langa casa deoarece la zbor ecuatia se schimba. Atacurile nu se mai produc intr-un loc familiar porumbelului si cel mai important porumbelul nu are energia pe care o are cand zboara pe langa casa. Adica daca zbori porumbeii la maraton si dupa 10-12 ore de zbor iti ataca uluiul un porumbel de-asta imun nu cred ca are aceleasi sanse sa evite atacul. E si el obosit, nu mai e asa alert si e o prada ceva mai usoara decat pe langa casa. Probabil ca sansele lui de supravietuire sunt mult peste ale celor neobisnuiti cu rapitoarele, dar nu cred ca mai sunt de 100% ca si pe langa casa.
Perfect de acord. Dar “imunitatea” asta este oricum folositoare in cazul in care se poate obtine. Nici macar nu sunt convins ca se poate obtine, trebuiesc multi ani de selectie si s-ar putea sa constatam ca nu se poate. Dar merita incercat. Nu cunosc vreun crescator care sa isi fi pierdut timpul cu asa ceva, se merge pe spiritul de turma, ca asa fac toti, inchidem porumbeii jumatate de an (si gainile stau mai mult in libertate). Sunt unii crescatori care inchid porumbeii inca din August, dupa sezon, pentru naparlire buna, protectie, etc… lucru care mi se pare ridicol.
Teoretic odata obtinuta aceasta imunitate, macar acasa pierderile vor fi minime, pentru ca multi pierd si acasa zeci de pui si chiar maturi, lucru inacceptabil daca nu stai chiar in padure (caz in care sorry, nu poti sa te bagi in apa fara sa te uzi). Si pe drum au sanse mai mari, asta e clar.
am un prieten columbofil din jud gorj Preduca Marius,care zboara porumbei numai la natural. pot sa spun ca porumbei lui au tot timpul anului libertate si hranitoriile tot timpul au mancare in ele,si nu a are probleme cu porumbei,porumbei lui zboara cateva ore bune pe zi,cand ii cheama in voliera intra imediat chiar daca sunt gusile plin cu mancare.cand ii vin de la concursurii porumbei tot timpul coboara direct pe sputnic si intra in cateva secunde. are o relatie extraordinara cu porumbei poate sa ii ii ia in mana fara sa-i sperie sau sa-i streseze,practic porumbei vin singur la el. ii tine inchisi doar atunci cand este zapada foarte foarte mare afara,in rest au libertate totala porumbei
porumbei.ro ai dreptate in tot ce stii si ne spui si toate comentariile tale eu le citesc cu drag ai dreptate mare la treaba cu, ca multi inchid porumbei pentru a napirli bine trululu in capu lor dupa mine eu nu tin pui inchisi si nici zburatori sa stii eu ai zbor in fiecare zi nu fortez porumbei sa iasa afara si observ ca porumbei care au napirlit la a 8 9 10 pana ezita sa zboare 5 6 zile cred ca ai doare asta nu o fac toti ca e dorul de zbor eu nui fortez si dupa 4 5 zile sau mai putin ies si ei furiosi si zboara bine vint in pene si sa nu va fie frica ce am sa va spun la ultimele pene sa nu administrati antibiotice puternice vint in pene la toti si care vrea sa vb cu mine ma poate gasi lasati un coment cu id vostru nu sunt copil am 30 de ani
am luat de la cineva un mascul de 9ani care statuse ultimii 4 ani inchis in prasla.dupa un timp l-am eliberat si s-a invatat la mine.de ce nu l-a luat uliul?dp 4 ani de repaos?eu cred ca unii porumbeii au aceea abilitate ,de al fenta chiar dc au fost inchisi mai mult sau nu.asa ca depinde de porumbel in primul rand,dar si un pic de noroc