Topic solicitat de Bogatelu
Un prieten, mare iubitor de porumbei, a trimis seria 2 de pui direct la distanta de 80 km, din 16 pui au venit 6. La vecinul lui din 15 – nimic. Ce parere aveti, avand in vedere ca cei doi au dat sute de euro si multe altele pentru parintii acestora?
Nu am dus puii niciodata direct la 80 dar totusi cred ca pierderile sunt cam mari. Cel putin al doilea crescator sigur trebuie sa schimbe ceva la crescatorie si metode daca puii au aceleasi origini la ambii.
Cat despre preturi acestea sunt uneori irelevante. Poti lua cu 100 roni o super pasare si cu 100 EUR un ciuruc.
eu zbor puii direct 100 si ceva de km , din 10 sa zicem se pierde unu doi da sa nu vina nici unul asta e grava situatzie , cred ca ceva e in neregula cu matca , nu mai cheltuitzi banii pe nu stiu ce campioni , testeaza tot ce ai in crescatorie care ramane bine care nu valea. cu respect.
Cu siguranta nu e o idee buna sa zbori puii de la o asemenea distanta din prima…dar avand in vedere k la unu au venit si la celalat nu (nu conteaza ca ca din 16 au venit 6) e clar ca celalalt are o problema in crescatorie. Ori e vorba de alimentatie si de crescatorie (adica cusca si curatenie) ori e vorba de tratamente si de porumbei. Singuri trebuie sa vedeti despre ce e vb pentru ca noi nu stim nimic (alimentatie,conditii,…).
Un batran crescator spunea : ” 50% conteaza cusca, 30% conteaza crescatorul si 20% conteaza porumbeii.”
Toate cele bune.
Prea mult 80 km direct.Exista multe cauze : boala,sambata is zboruri se duc cu o alta gasca , la ce ora io lansat , acuma sau de mult io dus ca suntem deja in octombrie a venit frigu ………..
Multumesc pentru topic,Andrei, -acest prieten, Ogarau, face acest lucru (trimite direct la 80 km) de ani buni,in urma acestui antrenament ce vine,ramane de baza in anii urmatori … astazi aceiasi porumbei lansati in Transilvania au dat un chix mare pentru el,cred ca un-pic si avea direct comotie cerebrala… noroc cu noi, prietenii lui ce l-am sustinut,oricum nu l-am facut sa renunte la ideea ca porumbei de matca ai caror descendenti au zburat la Cehu Silvaniei si nu au sosit in prima zi, sa nu fie sacrificati… DUPA IARNA ..INTOTDEAUNA VINE PRIMVARA ! … MULTUMESC PT TIMPUL CE VI L-AM RETINUT ….
Asa se intampla la majoritatea incepatorilor !
Tinand cont ca sunt pui nu eclozeaza direct invatati sa stie ce au ei de facut din acest motiv tre ajutati de noi cu antrenamente pe distante scurte de 2-3 km primele antrenamente si in toate punctele cardinale….asa ii putea baga direct la un derby de cateva sute de km…
Asta e, se mai intampla din greseli se invata…. data viitoare poate pana la 80 de km le mai fac vreo 6-7 antrenamente ;)
Cat despre porumbei are dreptate dl. Andrei…. nu conteaza cate sute de euro a dat…dak are noroc ii dau pui buni…..dar poate ei sunt doar zburatori buni cu rezultate bune…..nu tre sa de si pui pe masura rezultatelor ;)
hai sa va spun ce test am facut eu.
am zburat puii din seria a 2-a(11 bucati) cand aveau a 4-a pana schimbata, direct la 45km, la ora 13.00 , la temperatura de 35 de grade, au venit toti in jur de ora 15.00, cam rupti de oboseala, dar la mana nu erau foarte ”trasi”,iar a 2-a zi i-am zburat din nou, la 120km, ora 7.00 lansare si au venit numai 4 in prima zi si inca 3 a 2-a zi, nu stiu orele de sosire. ce parere aveti?
Andrei… noi suntem aici un grup de prieteni(4) care urmarim si citim porumbei.ro …avem porumbei …rezultate … dar numai un calculator…. fiecare are un punct de vedere … te rugam afiseaza punctul de vedere al fiecaruia … multumim,suntem respectuosi… avem ce-i 7 ani de acasa …
Am inteles. Am crezut ca-i o clona. Rescrieti…
acum 2 ani am zburat 14 pui la 80 km si am ramas doar cu 4 (problema e ca nici nu a avut cine sa se ocupe de ei si nu au fost antrenati), cei patru in anul urmator au dat rezultate bune atat ca zburatori cat si ca reproducatori, anul trecut am zburat progresiv un lot de 30 si n-am pierdut nici unul pana la 120km unde m-am si opri cu ei iar la zborurile de anul asta s-au injumatatit asa ca decat sa hranesc 30 toata iarna hranesc doar 4.
Legat de topicul asta, mai puteti citi un articol foarte bun, publicat aici de Dl. Stanescu: http://www.porumbei.ro/2008/02/04/cum-sa-ne-cream-o-linie-puternica-si-durabila
Citez:
“Toti produsii inca de pui vor fi selectionati pe baza a 3 antrenamente?100 – 200 – 300 km. Prin aceasta se urmareste ca in crescatorie sa ramana doar exemplarele care AU DIN NASTERE: rezistenta, o buna orientare, capacitate de lupta si dorinta de a veni acasa. Se va observa ca din anumite perechi se vor pierde majoritatea, iar din altele vor ramane majoritatea? daca cineva zice ca prin acest sistem vom pierde o parte din porumbeii buni?eu va spun ca NU ? acestia pot parea buni in ochii nostri si pe hartie? dar NICIODATA la zbor ?practic acest sistem de 10 ani ? poate ca o parte din ce se pierde ar fi putut sa fie buni ?dar pe noi nu trebuie sa ne intereseze decat exemplarele extra?.iar smantana si untul nu iese decat cu multa bataie.”
de exemplu eu anul acesta am zburat prima data porumbeii cu asociatia, am bagat porumbei care au avut 1 an adik por din 2007, in 2007 acesti porumbei au zburat numai vreo 2 zboruri de la 40 de km :) si anul acesta am bagat pe ei direkt la 90 si am pierdut numai 2 pana la 250 de km. pe pui am bagat direkt la 75-80 si au venit toti, au zburat tot sezonul pana la vreo 350-370 de km si am pierdut din ei 4:) cel mai scump por de la mine a costat max 60-70 lei :)) cumperi porumbelul dar nu si cunostintele crescatorului :))
Pt domnul andrei:si eu m-am gandit la acelasi topic atunci knd m-am uitat la topicul acesta.
Am sa va spun si eu o “poveste” in care am sa sp si yo ce am facut q un pui de 2008 din seria a2a:in toamna la primul antrenament mi-a venit in 20 min(de la 25 km).El a fost zburat cu inca un batran din crescatoria proprie.Amandoi au venit la interval de 1 minut.Apoi l-am dus la 64 de km tot cu acelasi batran dintre care s-a intors doar unu.Care credeti ca s-a intors?A fost o surpiza si pt mn knd am vazut puiul pe casa si batranul nu a venit deloc:D:D
sigur aveau vreun microb..origine aveau..dar ceva o viroza ceva ..ceva neobsevabil
Am dus pui de o luna la 40 k si sa intors dupa o ora si l-am cumparat din piatza dar are inel original de 2008, si tot a venit.Parerea mea e ca daca are geografie in cap vine
Una din greselile des, ?nt?lnite,nu analizam fiecare individ aparte,cumparam 5 perechi de porumbei cu ceva rezultate,sau fii din acesti porumbei,introducem la matca si sa vezi…campioni,simplu!Diferenta de ?ntretinere,clar, ca vecinul nu are conditiile mele sau viceversa,sunt multe de spus,multe de ascultat,dar,,,ma opresc,faceti un experiment,din 10 pui din aceleasi familii,5 ?i opriti si 5 dati-i lui,vedeti ce iese…,,si cum s-a spus,,UNTUL CU MULTA BATAIE SE SCOATE ” Am dus dorul la acest site,tot ?nainte!
Ambii prieteni sa-si lichideze ”porumbeii”.
Am pu porumbel de anul asta care mi-a facut 6 etape pana acum : Bacau 1 (~150 km) , Adjud 1(~205 km ) , Braila1 (~315 km), Bacau2,Adjud2 si Braila 2 (La Braila 3 nu l-am bagat) si mai are de facut saptamana asta , sambata , Medgidia (~430 km). Singurul lui antrenament inaninte de zboruri a fost de la distanta de ~63 km, de la Harlau.
Fiindca titlul topicului este “diferente de intretinere” …o cauza a pierderii porumbeilor este boala. Eu , la Braila 1 am bagat un pui care imi venise primul de la Bacau 1.La Adjud 1 nu l-am bagat pentru ca era la bolnav.Nici pana la Braila 1 nu si-a revenit si l-am bagat asa bolnav.SI s-a pierdut.
Din cauza oboselii pot sa se piarda porumbeii.Am pierdut la Braila 2 un pui care imi facuse cele 5 etape anterioare celei in care s-a pierdut..Cei care i-au lansat au spus ca s-au format mai multe stoluri si 1 sau 2 au luat – o in directie gresita…si cum puii se rup mai greu de stol ….s-au indepartat prea mult ca sa se mai intoarca (asta e o presupunere).
chiar la 80 de km din prima e cam mult oricum dar cine stie poate nu e asta cauza poate pe drum o fi dat de rapitoare ceva sii aici s-au despartit fiecare a luat-o unde apucat
io iam dus la 120direc si pot sa zic am pierdut doar unu da sa nu vina toti….
ma lasam de ei le dadeam foc
bani irositi degeaba
schimba cuplurile si daca nici atunci nimic curatai din crescatorie ca mananca degeaba
cu respect mihai
daca ii mai baga la maroton cu pui (600km)ce facea?
cred ca nici celalal nu mai vedea pana
eu cred ca e ceva.nu are cum sa nu iti vina nici unu.eu am bagat pui la 3 pene schimbate la mijlocul concursurilor la 250 km si mia venitprima zi mai tarziu ca ceilalti dar a venit era cumparat de la cineva si nu am putut sal opresc la matca pana nu il incerc io odata,asa fac mereu orice pui as lua cu parinti 100%originali fara sa il bag o data la 250 km nu scot pui din el.si inca ceva eu cand antrenez pui,batrani le dau drumu pe rand intodeauna ,pana vad ca nu se mai vede anterioru care iam dat drumu nu il lansez pe urmatorul,cred ca daca le dau drumul pe rand le ofer mai multa responsabilitate,si dorinta sa vina acasa pe cont propriu nu cu stolu,si la concursuri cand mai ramane singur vreodata si nu mai e cu stolu sa nu intre in panica si sa cada pe prima capcana.eu asa le fac,fiecare face cum vrea,cum sttie si cum poate.
pui e cel mai rau sa le dai drumu in stol ca daca cativa o iau in directie gresita automat ceilalti o iau gresit pentru ca ei nu au experienta de a lua o hotarare singuri pentru ca sunt prea mici si de aceea prefer sa ii lansez personal pe rand.asa fac de cand ma stiu si majoritatea se intorc acasa rar cand pica testul vreunu.MULTA BAFTA IN EDUCAREA PUILOR IN PRIMELE VERIFICARI ALE LOR SI SANATATE MOOLTA DE LA BUZAU!!!
Sanatatea acelor porumbei lasa de dorit.Sunt foarte multi crescatori care in loc sa studieze despre cresterea si intretinerea porumbeilor ei citesc doar despre rasa X sau linia Y de porumbei dupa ce cumpara si ei a zecea spita din acea linie scot cativa pui pe care ii ingrijesc vai de mama lor si atunci cand ii baga la zbor cred ca o sa fie mari campioni pentru ca ei au pasari din celebrele linii x si y.Cred ca cel mai greu in acest sport este asigurarea unei perfecte stari de sanatate fara de care nu poti face nimic.Fara un program strict de supraveghiere a starii de sanatate nu o sa aiba nici o sansa chiar daca va cumpara toti campionii din lume.Ca sa ajutati multi incepatori propun deschiderea unui topic care sa contina in ordine fiecare tratament si in dreptul lui si cu ce medicamente il fac crescatorii mai vechi sau mai cititi.Pe scurt;program de mentinere a starii de sanatate care sa contina toate tratamentele care trebuie facute mai ales la acesti porumbei cumparati din occident pe bani multi deoarece marea lor majoritate au o imunitate foarte slaba.Cei autohtoni sunt mai rezistenti si deci necesita mai putina intretinere.
ca sal bagi direct 80 km are nevoie de cel putin 2 luni de zbor an jurul crescatoriei cu program dimineata si seara.eu am bagat 35 apoi 85 si dupaia am bagat cu asociatia 160 km,acum dupa 12 etape mai am 22 din 27 eu cred ca trebuie sanatate si sange parerea mea.
cred ca problema este crescatorul(intretinerea,sanatatea).
personal am facut si eu un experiment anul acesta: 14 pui(seria mica) i-am lansat saptamana trecuta (fara nici un antrenament ; nici macar de 1 km) de la 150 km.-au venit 13 (toti in prima zi/ 5 in clasare)
saptamana aceasta toti cei 13 au fost lansati de la 250km.-au sosit 10 toti in prima zi ; 2 in clasare.
PROBLEMA ESTE CRESCATORUL- ORICE PORUMBEL POSTAS POATE ZBURA FARA PROBLEME DIRECT 100KM-(daca este sanatos bineinteles)
problema amaindarora e ca ei fac columbofilie dupa urechie. Dau sute , cica de euro pe porumbei.
Da acu ma baieti va intreb si io, 100 ron nu aveti si voi sa va cumparati cartea marelui doctor veterinar si specialist Colin Walker?
io daca nu puneam mana pe cartea asta nu faceam porumbei nici in 20 de ani. Pina sa iau cartea eram la fel ca voi.
eu stiu ca inainte sa faci zboruri cu porumbei de la distante mari (200-300 km) trebuie sai antrenezi de la distante mici 30-40km asa nu prea o sa ai rezultate foarte bune pentru ca porumbelul nu-i invatat sa zboare de la distanta mari din prima ca nu stie sa se orinteze . rar vin porumbei nezburati de loc de la distante mari ( excepti ) eu asa fac cu fiecare lot de pui ii atrenez de la distante mici apoi le dau de la distante mari si e foarte rar cand nu vine 1-2 dar in rest vin toti. iar daca crescatoria are boxe , odihnitori adecvate si crescatoria este construita in asa fel incat fiecare porumbel sasi are cate o boxa si sa mai ramana cateva libere este imposibil sati nu vina porumbeii daca nu inseamna cai ii ai prosti si trebuie sa scapi de ei
la ce pana erau puii??
si cred ca nu are rost sa dai pe porumbei sute de euro cand gasesti porumbei mult mai buni la 100-150 ron daca sti de unde sai ei si sa numai dai sute de euro nuti mai luat perechi ia cate un porumbel de la fiecare porumbar care il cunosti si fati singur perechile si poti scoate lini de porumbei foarte buni daca sti sai inperechiezi….. sfatul meu…
fugi 15 km din prima poti +stresul=rezultatul
dupa exeperienta mea de 2 ani de columbofilie….zic k anu asta am mers bine ..adik din sase etape zburate cu puii nu am pierdut decat 1 singur ..si am ajuns totusi cu puii pana la 340 d km.conteaza foarte mult cum ii pregatesti …….dar s fie clar ptr totdeauna ..MARFA S FIE DE SUPER CLASA .(am avut 1 pui anu asta dare mi’a intarziat 3 zile …….a venit miercuri ..si io sambata l’am bagat iar si a venit in fata chiar….deci conteaza mult k d.p.d.v.genetic el s se recupereze foarte repede).si apropo Remus …k veni vorba si de pene …am inceput cu 1 pui antrenamentele care nu avea nici 1 pana aruncata ….si apoi a facut toate etapele..deci ..!!!
Teoria sistemelor este cunoa?tere superioar?, de nivel teoretic, a obiectelor care posed? proprietatea integralit??ii, a mul?imilor compacte de entit??i care fiin?eaz? ca unul.Nu constituie obiect al cunoa?terii sistemice lucrurile constituite din componente conglomerate ?nt?mpl?tor ci numai obiecte compuse din p?r?i legate prin necesitate ?ntre ele.Circumscrierea obiectului teoriei sistemelor se face ?n baza urm?toarelor propriet??i definitorii ale obiectului considerat 1.integralitatea 2.finalitatea 3.organizarea 4.autonomie relativ?.
Ca sa pun punctul pe “i” daca din 16 au venit 5 iar din 15 nimic ,de la 8o km,parerea mea ca ori erau bolnavi ori au cumparat porumbeii de la niste excroci.Spun asta in contextul ca…sant iubitori de porumbei daca au dat sute de euro pe ei.
lucian g imi poti da id tau ? dak nu uite`l pe al meu alex_durdy
vreau sa te intreb ceva in legatura cu cartea ;)
Invatati si voi ca in anul nasterii se fac zboruri educative.Personal la 80 km inchei antrenamentele cu puii. Platiti porumbei,reproduceti din ei apoi va bateti joc ducandu-i la un antrenament distrugator,super. AR FI BINE SA STUDIATI SI VOI ANTRENAMENTELE PORUMBEILOR IN ANUL NASTERII . MULT SUCCES SI GANDITI MAI MULT INAINTE SA PUNETI PORUMBEII IN COSURI.
voi chinuiti porumbeii fratilor bataie de joc pacat de ei………….cred ca nu ati auzit de antrenamente…..porumbeii se ia cu usurelul nu direct………mai ganditiva un pic inainte sa faceti asa ceva
Este un mare adevar ce spune d-nul coleg gaby tipeanu.
Si titlul acestui subiect “Diferente de intretinere” este inca un adevar ,care ar trebui sa de-a de gandit.
Numai bine .
antrenametul conteaza foarte mult,acum dak oamenii vor campioni peste noapte e problema lor.un salut tuturor
ca voi eram si eu acu 2,3 ani.bagam pui la 1 luna de la 60 km…care veneau in prima zi oooau erau tari, scoteam o caruta de pui din parinti lor….iar pe parinti puiilor care nu veneau le rupeam gatu ca prostu….ma credeam mare columbofil.dar de cand mam pus pe citit carti mia venit mintea la cap.asa ca nu e de mirare dece ati pierdut poprumbei(pui)de la 80km.un coleg de club a piedrut anu acesta un porumbel la 40 km mentionez ca acest porumbel anul trecut a zburat la fond.cititi si apoi puneti in practica .bafta
Ai dreptate tilicaru_19. Cunosc si eu pe cineva care a pierdut un porumbel de la 60 km dar acel porumbel cu un an in urma a avut clasari peste clasari…
zauzi frate experientza 2 ani in columbofilie, mai Stefane altzii au cate 40 50 de ani de cand au porumbei si tot nu au invatzat totul si tu ai experientza … mai gandeste-te
Am citit comentariile voastre si nu stiu ce sa fac,sa rad sau sa plang.Am zburat pui la 100 si ceva de km. direct si din 30 am pierdut 1 e cam cusuta cu ata alba.Spuneti-mi domnilor care aveti porumbei asa de tari cate norme aveti cu acesti porumbei?Un lucru sa fie clar:in anul nasterii puii trebuie sa se obisnuiasca cu transportul,stressul si sa scapam de cei cu afectiuni care pana la urma tot se vor pierde mai tarziu si nu va trebui sa-i mai iernam.Si sa va mai spun ceva:un coleg de-al meu a zburat in 2007 Melk peste 600 km. cu cativa pui,iar in 2008 acestia nu au fost cu nimic mai buni decat cei care nu au zburat deloc. Cat despre cei 2 crescatori ce sa spun?Diferentele sunt sigur de intretinere.
duceti`i si la 300 de km … fiecare cum considera …eu imi tratez puii la timp,apoi ii antrenez mai intai la 5 km,apoi 10,15,30 si tot asa ..si asa imi pot da seama de valoarea lor si nu mai pot spune ,domnle ca i`am dus direct la 100 de km de casa si daia nu au venit ,pot spunde direct ca perechea din care au fost reprodusi n`a fost potrivita sau se mai intampla un frate sa se piarda la 5 km ,iar celalalt sa zboare super bine .la porumbei totul e posibil
.asa am vazut la multi crescatori ca procedeaza si nu cred ca ei nu au dreptate !
100% de acord cu tine Codrut!!!!!……..se pare ca nu sunt singur:D…pana acuma asa credeam…..sincer,e o prostie sa bagam pasarile la distante asa mari din prima,dar…asta e, Cum ii cresti asa ii ai!
Apropo, yonike se mandreste ca ii duce direct la 100 si ceva km, NU TE CRED sa pierzi maxim 2!!!!!!!
VOI CE CREDETI !!!!!!!!
nu conteaza sutele alea de euro si cu 50 de lei poti lua porumbei buni eu asa cred
dupa parerea mea ambii crescatori au gresit!
Motivul este simplu: in opinia mea tineretul necesita in prima faza obisnuirea cu cusca si cu masina de transport (factori de stress de care trebuie sa se tina seama cand ne gangim sa testam noua generatie), iar mai apoi este important de stiut faptul ca oricat de bun este materialul biologic pe care-l detineti, este imperios necesar a se angaja tinerii succesiv pe distante scurte iar apoi se pot face salturi mai mari. Spun asta pentru ca majoritatea vor sa incerce diverse scheme noi pentru a-si demonstra abilitatile de mari crescatori insa de cele mai multe ori incercarile se soldeaza cu esecuri.
Ganditi-va ca aceste zboruri sunt ,,antrenamente” si scopul lor nu este de a testa de la bun inceput inteligenta puilor ci de a le testa si dezvolta abilitatea de a se adapta la concursurile ce vor urma si dorinta de reintoarcere acasa; concluzionand nu fortati nota cu ei pentru ca de multe ori se pierd exemplare valoroase!
Tot respectul tuturor!
mi se pare f corect sa i zbori direct la 100km,nu 80,am un prieten columbofil,de care toti ziceau ,degeaba,ca lui nu i merg pasarile,dar in acest an a dat clasa la tineret si nu numai intregului bihor,toti marii crescatori care au ras de el ,au ramas in urma,si acest om care a fost presedinte de asociatie multi ani,a avut rabdare 5 ani cumparand porumbei din linii celebre si facandu si o familie spun eu superba,oricum si la fond avea porumbel in primul lot,dar la pui a rupt tot.acest om zboara de placere,dar la fel isi antreneaza puii la 100km direct.deci eu cred ca i o treaba f buna pt cei care au pasari bune si ii intretin cum trebuie.hai pa.
p.s. andrei te rog sa lasi postul ,sunt respectuos.am cei 7 ani de acasa.
cat despre parerile celorlalti nu ma intereseaza ,dar va spun ceva .cocolositi va porumbeii si veti avea rezultate la p..vara
mai yonike….sti ceva ?cati ani ai u de cand zbori ..si zi’mi si rezultatele?dak intri pe site numai s carcotesti mai bine du’te si curata in cotetul porumbeilor..!!!
bla bla bla.nu sunt eu un mare columbofil poate nici nu voi fi….dar uni chiar vorbesc prosti.ioni_manea ai fost u cu omul acela la primul lui antrenament cu pui ? am uitat sa va spun si eu am inceput primu antrenament cu pui de la 200 de km si din 50 de buc am pierdut 1!! dupa mine cred ca stau destul de bine. voi ce credeti?
….ioni_manea ai mare dreptate : – cine doreste sa participe la concursuri -distanta i-si cumpara [ ………. primesc ] porumbei care se preteaza pt aceste activitati , cine doreste sa-i priveasca ,cumpara de AGREMENT ….un sfat : cine este bun la matematica , se duce la olimpiada -[concurs ]…de MATEMATICA…..In ce priveste topicu : cunosc un columbocultor care selectioneaza 10 pui , ii pune in voliera deschisa , ii elibereaza dupa ce au naparlit complet la cca 20 km -morala : ESTE UN CAMPION DE FOND …..nu doresc sa-i fac reclama aici , dar cred ca cei din DB il cunosc ….FRATILOR ..la razboi INAINTE ….. la placinte INAPOI….nu-i mai cocolositi ,pt aceste placeri tinem porumbei VOIAJORI…
buna e foarte greu sa bati pe cineva cu porumbei de 50mi si alti care au dat sute de euro pe bucata astea se intimpla unu la suta,nu credeti?cunosc destule cayuri campionu tari de anu trrecut,o cumparat un porumbel ku 10mi de euro si fiu direct din el o fost campionu tari anu ttrecute greu sal bati ku porumbei ieftini
si eu am yburat pui anu asta pina la 300km nu am pierdut nici unu dar iam luat usor100 de crescatori 100 de idei nu?
am zburat si eu anul acesta pentru prima oara la Darabani (120km) patru pui,cumparati cu 125.000 lei vechi puiul fara nici un antrenament.Mi-au venit 2 in prima zi si 2 a doua zi .Nu mam riscat sai dau mai departe pentru ca am 14 de toti.sper ca la anu sa incep si eu…
pt tilicaru_19.asculta .da am fost cu el,de fapt acest om m a invatat tot ceea ce eu stiu acum,si din 60 de pui la un zbor de 100 km a avut in prima zi 41,era primul lor zbor,multi doar cu o pana aruncata.dar acest om a cumparat porumbei de la crescatori celebri,se vad rezultatele dupa atat munca.
si ti dau un sfat lasa te de glume ca iti tai pohta de nu te vezi.sa ti fie clar.si ma doare undeva ce crezi tu.oamenii mici nu cred niciodata nimic.asta e .nu poti schimba ingustimea omului.
ai dreptate finu,,dar stii unde gresesc romanii nostrii,MULTI CUMPARA PORUMBEI DIN CRESCATORII CELEBRE,DAR UITA UN LUCRU FOARTE IMPORTANT,CRESCATORII LE VAND PORUMBEI,SI NU MINTE.TREBUIE SA STII SA SA REPRODUCI,SA IMPERECHEZI ACESTE PASARI,SA STII CARE CU,,CARE LINII SE PRETEAZA A FI INFUZATE IN ELE ,SI TOT ASA.ASTA I SECRETUL,SI CREDE MA DUPA 5 ,6 ANI DEJA INCEP SA SE VADA PRIMELE ROADE.SI DUPA CE VEZI CA LINIA TA NOA INCEPE SA MEARGA ,ATUNCI INCEPI SA I TESTEZI LIMITELE,CA SA VEZI UNDE SI CE TREBUIE FACUT PT A FI CEA MAI BUNA.,SI VA MAI SPUN CEVA ,DEGEABA INTRODUCETI IN FIECARE AN NOI SI NOI PORUMBEI IN SPERANTA CA DACA,DACA,….PRINTR UN NOROC CHIOR MERGE UN AN ,DOI, DAR DUPA AIA AJUNGI DE UNDE AI PLECAT,MAI BINE CUMPERI CATEVA PERECHI DINTR O FAMILIE CARE DEJA DA REZULTATE BUNE,SI INCERCI MAI DEPARTE SA O IMBUNATATESTI BAGAND DIN CAND IN CAND CATE O INFUZIE DE SANGE PROASPAT,DAR CU MARE ATENTIE ,SI DUPA MULTE VERIFICARI.ASTA A FACUT PRIETENUL MEU SI ACUM SE VAD DEJA REZULTATELE,VA DORESC SUCCES IN CONTINUARE.CU RESPECT
SI EU AM ZBURAT UN PUI DIRECT LA 150 SI MARE MIRARE MI-A VENIT SI PRIMUL.NU CREDEAM NICIODATA TREABA ASTA.SI ALTCEVA LA FIECARE ETAPA NUMAI PRIMUL PANA LA 350.SI ERA LA PRIMUL FULG INCA.
PT SENATORUL:“CEI MAI BUNI PORUMBEI II IEI CU 50 LEI??SA IMI ZICI SI MIE SA IAU SI EU.DA POATE DE LA VRE-UN PRIETEN SI STI CE ITI DA ALTFEL EU NU CRED.ASTA E PAREREA MEA SI ATAT.PORUMBELUL NU IL VEZI NEAPARAT DE TANAR.LA UN AN SI MAI INCOLO ATUNCI SE VEDE.CA MAI SUNT EXCEPTII ASTA E ADEVARAT.
Vad multa cearta si multa rautate in discutia asta si mai ales multa care nu prea are legatura cu subiectul. E vorba doar de o simpla discutie in care cineva a cerut niste pareri nu niste certuri si laude desepre porumbeii altora. In cartea scrisa si nesctisa orice porumbel trebuie educat si antrenat pana la pasurile cele mari. Si copii care merg la ilimpiade mai intai sunt invatzati si pe urma se duc la olimpiade…etc…nu am auzit niciodata de copii care se duc la olimpiade inainte sa invetze. Porumbeii sunt tot un fel de oameni, mai mici care nu pot vorbi (o comparatie putin exagerata) si care au nevoie de educatie inaintea examenului. Noi la scoala invatzam mai intai cat face 1+2 si 2+2… iar ei invatza cum sa vina de la 5-10 km. Noi invatzam inmultirea ei invatza sa zboare de la distantze mai lungi. Totul se face treptat si nu se abuzeaza. Porumbel bun e si cel care vine de la 100km din prima si cel care vine de la 100 km dupa ce e antrenat treptat. Facetzi prea mult tam tam pe baza unor pui care trec prin mare stres la prima imbarcare si distantza… La scoala te invetzi cu scoala, cu locul cu banca si cu competitzia la ei e la fel. Ce dak sunt niste simple pasari inseamna k trebuie sa faci abuz?
Sa nu avetzi impresia k dak a venit direct de la 100 km e mai bun ca unu care a facut 100km treptat. COLUMBOFILIA ADUCE MULTE SURPRIZE!!!
Scuze dak am deranjat pe cineva…
Cu respect,
Mirel
mirel,poate ai auzit de copiii minune??sau de copii care de mici sunt invatati cu greutatile??/(asta ca sa fac o analogie,chit ca nu i cazul…),ei sa ti spun eu cum sta treaba,un porumbel se naste cu acest instinct ,unii au mai mult,altii mai putin….,de ce sa bajbaiesc si sa intretin degeaba un porumbel 2 luni pana ajunge la 100km,cand pot sa tin pe cei mai buni,cu aceasta hrana.daca din 10 porumbei imi vin 2 de la 100km,sunt f multmit….,chit ca in aceasta toamna mi au venit 7 din 13,e suuper bine,ma doare n cot de cei care nu au venit,stiu ca cei 7 sunt cei care au rezistat cel mai bine stresului,si s au orientat cel mai bine,si asta i cel mai important pt mine,scuze ,dar asta i parerea mea.cu respect.ionut
Intradevar ioni_manea parerile sunt impartite. Eu vroiam sa scot mai mult in evidentza faptul ca nu conteaza daca ii duci din prima la 100 km sau treptat. Nu prin asta iti dai seama care e al mai bun. Valoarea unui porumbel e dupa varsta de 2 ani cand poti cere orice de la el. Eu personal am avut pui care mi-au venit dupa cateva zile de la 50 km si apoi au facut norma de fond si maraton iar aia care erau cei din frunte la pui (unii) nu faceau nimica. Am incercat si varianta cu zborul de la distantza mare din prima unde erau de obicei pierderi mari si nejustificate. Unii pui se maturizeaza mai repede altii mai lent. Asta nu e selectie… Selectia se face in timp nu peste noapte, dar dak vrei sa ajungi campion peste noapte e problema ta. Fiecare cu geniile lui in cusca. Porumbeii mei si ai altor crescatori sunt “MEDIOCRI” . Fiecare cu metodele lui.Dar parerea mea e ca multi gresesc printro astfel de selectie. Ganditi-va ca puteti pierde un adevarat campion…si ridicati in slavi pe unu care a venit din prima de la 100 km. Nici un columbofil nu are numai genii in cusca. Nici un porumbel nu trebuie judecat dupa primul zbor indiferent de distantza. Daca vrei sa vezi ce genii ai in cusca baga-i direct la 300-500 km si ala e un adevarat geniu. Genii sunt pasarile care raman constante la toate zborurile nu numai la primul. Scuze dak am fost mai agresiv. (e doar parerea mea si nu vreau sa ma cert cu nimeni)
Cu stima, Mirel
apropo la intrebarile “poate ai auzit de copiii minune??sau de copii care de mici sunt invatati cu greutatile??” Copil minune il stiu doar pe adrian dar nu ascult manele si copii care au FOST INVATZATI CU GREUL deci au fost invatzatzi nu s-au nascut invatzati….
Raspunsul este ca de obicei cand ceva nu iese bine la un zbor: Catastrofa ! si gata,o iei de la capat.
Cand nu iese bine la tine nu ai ce sa zici dar cand e nasol la toti atunci e alta treaba.
BRAVO MIREL !!!!!!!se vede ca esti un crescator adevarat !!!! explicatia ta ar trebui sa o bage multi la cap “campion nu se ajunge peste noapte ci cu multa munca si rabdare”dar din pacate uni se cam grabesc sa devina ceea ce probabil nu vor deveni niciodata ………………………………….
Daca ioni_manea este inca activ si n-a ”murit” este rugat sa treaca putin si pe la topicul ”glucoza”, se pare ca este cineva care-l asteapta inca. Nu de alta dar poate ne da si noua o lectie de etica si de morala domn’ profesor rezolvind problema. Sa dam din gura si sa ne batem cu pumnii in piept suntem buni cu totii dar cind trebuie sa ne asumam anumite responsabilitati bagam ”coada intre picioare” si amutim. Acesta poate fi un exemplu elocvent pentru toti cei care pe acest site vorbesc fara a avea ceva de spus.
bravo cristian.
nu va mai certati! stooop! piua! nu vreau sa se mai inchide acest minunat blog si sa retraiesc sentimentele pe care le-am avut in momentul in care s-a inchis targul de pasari din plumbuita.
nu stiu despre ce vb sangeorzane,cu topicul glucoza,cat despre moarte ,,nu mor caii cand latra canii,,si eu nu ma bat cu pumnii in piept,spun doar adevarul,dar vad ca invidia i mare cand cineva reuseste ,asa s romanii niste…..se supara admin cand va repezeam,dar am incercat sa va explic realitatea,cat despre mirel,mai are multe de invatat,asa incet in ritmul lui,eu fac cum cred ca i mai bine,dar e ciudat ca de 2 ani va dau sfaturi bune,si vin niste copii ,care se iau de toti.auzi sangeorzane,eu vb pt cei care aud sau vor sa auda lucruri bune,nu pt surzi,acestia sa mearga invete sa auda.
ioni_manea cred nu-ti prea stii locul…cat despre sfaturi de la tine … nu mai zic nimic de ritmul meu lent care de fapt nu e lent cum crezi tu dar nu e nici direct ca al tau (adica sa scap de porumbei la un singur antrenament) si tot in acest ritm al meu fac si au facut performatza mari crescatori straini si romani (oricum nici marii crescatori nu ajung la nivelul tau) si la faza cu toti copii…in locul tau m-as abtine… am ani de columbofilie cati ani ai tu de viatza cu sigurantza… legat de discutia ta cu Sangeorzan Cristian m-am uitat si eu la topicul “Glucoza” si am constatat ca ai pierdut si trebuie sa ramai fara porumbei dupa cum ai promis. Parerea mea e ca esti un pusti cu cateva pasari in cusca care face gura mare pe site si se da mare columbofil pentru a se afla in treaba. Sper sa ma insel dar cam asta am observat eu. Nu mai raspund la nici o provocare din partea ta si ma rezum la atat… Aceasta discutie in primul rand se abate foarte tare de la subiect. Mai bine il rugam pe Dl. Andrei sa deschida un topic ” ioni_manea, cel mai tare din parcare”, “ioni_manea, expertul columbofil” sau un topic “Loc de cearta” si care are chef de cearta sa intre acolo.
Eu m-am saturat de discutia asta si aici am pus punct.
Multa bafta tuturor si care au inteles ceva din comentariile mele de mai sus bine, care nu tot bine…
Cu stima,
Mirel
Marii campioni din BELGIA,OLANDA,GERMANIA,ROMANIA, incep antrenamantele de la 2-5 km, voi ati inceput de la 80 km. Puneti mana pe carti si studiati daca nu aveti cine sa va indrume. Si in legatura cu ce ati facut , ori au fost bolnavii, ori n-aveau conditie fizica dar si atunci veneau dupa cateva zile, ori s-a intamplat ceva in atmosfera.
Sper ca ati invatat ceva din aceasta experienta si anu, nu o veti mai repeta.
Succes !
“8. Cum pregatiti porumbeii maturi respectiv puii pentru concursuri? De la ce distante incepeti antrenamentele? Lansarea se face individual sau in stol? Pana la ce distanta se angajeaza puii in anul nasterii dar yarlingii?
Antrenamentul cu puii il fac din toate punctele cardinale, de la distante scurte, sub 150 km. Primele 2-3 lansari le fac in stol, dupa care lansarile le fac individual. Prima lansare o fac de regula de la 20-25 km. Prin lansari repetate de la distante acceptabile, nu foarte mari, incerc sa le dau incredere in propriile lor forte.
Referitor la concursurile cu puii, va pot spune ca in ultima vreme particip tot mai rar la ele si ca atunci cand o fac nu depasesc 300-350 km.
Consider ca fortarea puilor la zboruri efectiv fara miza pe distante mai mari nu este favorabila dezvoltarii lor ulterioare nici pe plan fizic si nici psihic.
Practica mi-a aratat ca veritabilii porumbei de fond se dezvolta mai lent. Nici unul din porumbeii care mi-au dat satisfactii deosebite in ultimii ani nu a rupt gura targului de pui. Mai mult unii dintre ei, fiind mai mici, nu i-am putut nici macar verifica in anul nasterii.
Consider ca rezultatele puilor nu sunt edificatoare pentru a decide calitatea unui porumbel si astept maturitatea sa-si spuna cuvantul. Daca belgienii sunt dispusi sa astepte 2-3 ani sau chiar mai mult pentru a descoperi porumbeii de fond, de ce nu as avea eu rabdare macar un an?
As putea spune ca pe cat de ingaduitor sunt cu puii, pe atat de exigent sunt cu maturii. Practic la varsta de un an orice porumbel trebuie sa atace etapele de fond. Pregatirea pentru aceste etape este realizata prin 2-3 antrenamente de la distante in jur de 100-150 km si prin primele etape de zbor din planul asociatiei columbofile. De obicei in intervalul de timp de doua saptamani dintre doua etape de fond mai efectuez un antrenament scurt, de ? dezmortire ? . ” extras dintr-un interviu cu domnul Trufin Valentin de pe – http://www.federatiaromanacolumbofila.ro/2008/06/02/interviu-cu-valentin-trufin/
eu am zburat puii de la 20 de km si cand am ajuns acasa dupa 3 ore pentru ca am oprit pe undeva din 22 aveam 7 pui iar spre seara am vorbit cu un prieten si mi-a zis ca a fost un cutremur in zona vrancei .Pana seara am avut 12 iar a doua zi au mai venit 7.
d le Mirel am 32 ani ,si am 40 porumbei,care costa mii de euro,dar nu asta i important,ma doare undeva ce l rogi pe admin,vino in Ardeal,unde se zboara cu adevarat,si vezi ce inseamna columbofilia,nu ti ai pus intrebarea de ce marii campioni de fond sunt majoritatea din Ardeal??si ti mai spun ceva la noi porumbeii nu sunt menajati,altfel ramaneau pe drumuri,cat despre sfaturile pe care le dau ,spune mi unde gresesc,ca sa stiu si eu,dar vino cu argumente solide,nu cu faze gen,,deschide un topic de cearta,etc,cat despre subiectul glucoza,las o balta,ai impresia ca porumbeii buni se dau pe vb,era o fig de stil ,nu ca n as da cu placere,dar nu unor oameni obraznici,nu,nici vb,cat despre metronidazol,intrebati un doctor de oameni la ce se folosseste si n ce doza,si veti vedea cine are dreptate.te invit mirel sa mi vezi crescatorie,pedigreele,si apoi sa vb despre mine si pasarile mele,oricum raman la parerea mea,nu conteaza cati ani de columbofilie ai in spate,conteaza cat de multa daruire pui,si cat de mult simti un porumbel,dar asta e…..si te rog sa nu mi mai raspunzi ,oricum toti de aici cereti sfaturi,apoi dupa ce ati aflat ce ati vrut ,va dati barosani,ce columbofili mari sunteti,DA NU UITATI UN LUCRU,,TOT ARDEALU I FRUNTEA.hai pa si la revedere
si ica ceva nu vreau nici eu sa ma cert si mi pare rau daca am jignit pe cineva,dar daca nu aveti argumente bune pt a sustine un subiect,atunci mai bine taceti,,iti doresc d le Mirel sa faci performanta,si te invit,sa mergem la mari crescatori gen,Lajos Obendorf,Marta van Geel,etc,sa vedem cum isi antreneaza pasarile,pt ca ma gandesc ca esti prieten bun cu crescatorii straini daca v au spus stilul lor de lucru,nuuu??
Uite niste argumente…
http://www.ehow.com/video_4414465_young-homing-pigeon-training.html
http://www.porumbei.ro/2007/01/14/interviu-cu-orlando-golgojanu/
Interviu cu Valentin Frantescu – http://www.porumbelulvoiajor.ro/?page_id=9
http://porumbeicalatori.ro/site/index.php?option=com_content&task=view&id=76&Itemid=87 (“6 ? Cum preg?ti?i porumbeii maturi, respectiv puii pentru concursuri? De la ce distan?e ?ncepe?i antrenamentele? Lansarea se face individual sau ?n stol?
De ani buni practic zboruri individuale cu lans?ri ?n stol ?i individual, programul ?ncepe de la distan?a de 5-10 km, etapizat p?n? la 150-200 km, cu frecven?a de trei ori pe s?pt?m?n? la ?nceput ?i se desf??oar? ?n perioada septembrie-decembrie ?i chiar ianuarie ?n condi?ii meteo ?i geografice diferite. La maturi practic zboruri ?n stol pe distan?a 40-80 km la cele trei antrenamente care preced zborurile. Toate acestea le efectuez pe cont propriu din motive personale ?i pe care nu le consider importante pentru a fi detaliate. O singur? considera?ie poate merit? f?cut?: prefer frecven?e mari pe distan?e scurte dec?t etape pu?ine ?i salturi mari. S? nu le rupem oasele ?n anul na?terii. “) si subliniez ” S? nu le rupem oasele ?n anul na?terii.”
felicitari d le Mirel,tineti o tot asa,se pare a si marii campioni au metode diferite,pt ca eu am aflat de la unii metoda dura,cu socuri de mancare iarna si zbor la puii cu 2 pene schimbate direct la 1000km,asta mi place f mult,si asa fac eu,da pierderile sunt mari,dar …nu mai apar probleme pe viitor,asta e.mult noroc si numai bine d le Mirel
pui cu 2 pene schimbate la 1000 km ??? asta e prea de tot…dak a venit si acasa de la 1000 km puiul ala eu ma las de porumbei pentru totdeauna
Cred ca i-a scapat un 0 in plus.
Acum ca ne-am mai linistiit sa va spun ce urmaresc eu in cusca mea.
1. Imperecherea adecvata a reproducatorilor
2. Cursul natural al dezvoltarii pasarii bine supravegheat
3. Antrenarea zburatorilor o incep in fiecare an tot de la distante mici 10-20 km si ma opresc cu antrenamentele undeva la 100-150 km
4. Antrenez puii treptat 5 – 10 – 20 – 40 – 50 – 80 – 100 km pentru ai incuraja si ai obisnui cu stresul apoi zbor pr club la antrenamente clubului.
5. Voliera si sanatatea pasarilor sa fie intotdeauna de nota 10
………………
Nu am nici o problema cum isi antreneaza altii pasarile dar scopul meu sa sa am pierderi cat mai mici. Cine zicea ca selectia se face la 100-200-300km avea dreptate…dar ea se face treptat. porumbei se pierd la toate zborurile si care ramane pana la capat asta e. Nu ma zgarcesc la cateva maini de boabe care le dau pasarilor pe care poate am sa le pierd. Va doresc tuturor vant in pene sezonul viitor si multa sanatate.
“Untul cu multa bataie se face si columbofilia cu multa rabdare…”
Cu tot respectul pentru toti vizitatorii acestui site,
Mirel
Posibil Andrei. Daca e pe bune ma las si de pasari si imi tai si venele dak se dovedeste a fi adevarat
da,din pacate d le Mirel am pus un 0,multumesc d le Andrei, in plus,da intr un fel antrenamentele se aseamana,eu le fac unul singur de 100km,cel mult doua,celalalt maxim 180 km,dar nu mai mult,anul acesta am mers pana la 180 dar cu pierderi destul de mari,2 porumbei sositi in prima zi ,iar a doua zi inca 5,nici vb sa claseze,dupa ce le am facut un prim drum de 100km in linie dreapta ,lansare individuala,din 13 mi au venit 13.m a cam dat peste cap ,al doilea zbor,dar asta e.sunt de acord ca mai am si eu multe,multe de invatat,dar tot la varianta de 100km prim zbor raman.multa sanatate tuturor,si numai bine.hai ca se apropie expozitia nationala.aaa si inca ceva desi la topicul cu glucoza,de fapt metronidazolul,(sotia este medic,ea mi a spus ca si alti colegi ca se administreaza 4-6 tablete pe zi,in schimb alti medici ajung pana la 8 dar cu riscuri),deci nu a castigat nimeni,sunt de acord sa dau gratis cate o pereche de porumbei celor 2 baieti cu,,care m am contrazis,sa mi lase id ul lor de mass,si i contactez eu,sau daca vor nr de tel ,daca nu vor sa l lase pe al lor il las eu pe al meu.cu respect.
pt domnu manea…. as vrea sa vad si eu clasamentele de la clubul la care zburati.cu respect tilicaru_19
Vad ca pana la urma se poate discuta si normal fara cearta… Despre antenamete se pot vb multe…multe…….
Eu dupa cum cred ca ai dedus si au dedus si altii le fac treptat si dese. Nu zbor puii mai mult de 300 – 350 km dar in schimb la inceput le fac antrenamente din toate punctele cardinale pana la 30-40 km restul pe directia de zbor. Primele zboruri le fac in stol si restul individual. Nu ma plang cu absolut nimic. Tin sa mai precizez ca cresc porumbei si particip la concursuri doar din placere. Nu fortez nota prea tare, am rabdare si nu ma intereseaza faima, cupele si diplomele. ZBOR DE PLACERE si rezultatele vin singure fara sa le urmaresc eu…
Multa bafta!
pentru domnul manea……. tot ardealul e fruntea?, ce sa zic ce frumos, pacat poate veniti in bucuresti, asa de concurenta, sau macar in zona olteniei si apoi mai discutati…. asa cand nu ai concurenta, te mai ajuta si ceasul(bricon)…. ce sa zic numai lapte si miere,,,, si pasari de miii de euro,,,,,buna reteta pentru selectia puiilor….
noi nu zburam cu bricon,zburam cu benzing,iar asta nu prea ne ajuta mult,dar in fine,da, pasari de mii de euro cumpara putini,mai mult tineret si pui,da eu stiu ca rasa face casa,sau ma insel,reteta e diferita pt fiecare dintre crescatori,ce se potriveste la mine,nu se potriveste la tine ,si tot asa,de fapt fiecare isi face singur,programul si educatia pasarilor .d le mirel ,bafta in continuare si vant in pene pe mai departe.poate ne intalnim la expozitia de la oradea .cu respect.
daca tot va lauda-ti atat de mult cu pasarile pe care le detineti dc nu aratati cateva clasari pe care le aveti cu pui anul acesta.sunt foarte curios si poate ne inchideti si gura.bafta
….referitor la topic : un prieten , OGARAU ,a dus valul 2 de pui , la cca 80 km impreuna cu ai unui vecin , lui i-au venit in prima zi 4 , vecinului nimic- banuiala vecinului ca prietenul lui ia vandut sa-si cumpere gogosari nu afost intemeiata , acesta a cumparat ….castraveti….LASAND gluma deoparte d-voastra ce-i sfatuiti ; eu le-am sugerat sa-si cumpere alti porumbei daca nu mai au rabdate cu acestia…
eu nu ma laud eu relatez adevarul,si nu trebuie sa dovedesc nimanui nimic,doar ca si curiozitate va spun ca prietenul meu cu aceleasi pasari ,(din porumbeii d- lui am si eu tot lotul)a clasat in frunte la fiecare zbor,in primul lot,la pui la fel la un zbor catastrofa ,a luat locul 2 si 3 pe Bihor.
si nu stiu unde m-am laudat ,poate mi spui tu tilicare_19 ?,
discutii, discurii, pareri, pareri, pana la urma tot cartea cartilor ramane, acum depinde daca apareti in ea domnule ioni_manea, selectii si retete de selectare a puilor sunt peste tot, puiul tot pui ramane, pana la urma tot la maturi se vede treaba si mai ales si concurenta, trage si ea in jos, nu va mai uitati mereu la pedigree si mii de euro, nu zboara banii si pedigreele, plus ca discutia a sarit de la subiect…..in concluzie se vede treaba la maturi,…..in plus un sfat: cand mai achizitionati pasari cu mii de euro, inainte sa dati banii pe niste foi simple, uitativa si la timpii de sosire ai porumbeiilor, vremea, si cel mai important concurenta, cu cine zboara in club respectivul crescator, daca cu “cercul” sau cu 40 de nimeni, na acum intelegi ce zic…..multi sunt chemati putini sunt alesi,,,,,, succes
revin tot pentru….. nu mai scrieti de rase, ca daca mai intra un crescator cu experienta pe site si vede….. se numesc linii, sau suse, familii de pasari etc………..
Domnu Bogatelu,cat timp pe zi zburau afara porumbeii prietenului in cauza ? poate nu aveau suficient antrenament.Aseara am facut un zbor de pedeapsa de peste 80 km cu lansare seara,si cu sosirea porumbeilor dimineata,toti porumbei au mai zburat aceasta etapa inafara de o femela tardiva care zboara afara de o luna si ceva.A doua zi dimineata femela a fost acasa printre primii porumbei si era la prima etapa( mai avea un 5 km,da ala nu se pune :))),…Daca porumbeii au vointa si antrenament se poate, ceva a lipsit porumbeilor prietenului in cauza daca din toti nu i-a venit nimic,Nu cred sa fie vinovati doar porumbeii pentru esec,deoarece in spate sta crescatorul care de cele mai multe ori poarta vina.Ce mai este posibil sa fi urmarit alte stoluri si sa fi ajuns departe de casa,si fara experienta de zbor= pierduti……mult succes,poate se intorc ….
eu o porcarie mai mare nu am auzit si crescatoru carui iau venit 6 a fos norocos se vede ca habar nau eu incep pui la 10 15 25 40 45 60 80 100 dar si in conditie fizica buna si intretinuti curati hraniti la timp tot tacimu asa fac eu el a facuto lata dupa parerea mea
porumbelului trebuie sai dai de inteles despre ce e vorba cind inra la inbarcare si incepind cu distante mici nui piezi si le dai de inceles sasi bage perfectioneze innstinctele de orietare sa le puna la munca asa si numai asa poate porumbelu invata cum sasi foloseasca nasu pentru unde;le cimpului magnetic si vazu ca eu numai pe astea 2 simturi ma bagez si pe grija care eo acorzi ai dezvolti vointa de a ajunge acasa cit mai repede cine vrea sa ma contrazica nu ma sup ca pareri ne dam si daca se poate si sfaturi salut la toti columbofili vint in pene
…Daniel ,ai dreptate , ii cunosc pe amandoi , Ogarau si ION a lu” LICA, a fost un pariu la mijloc , la cat cunoaste OGARAUUUUU despre porumbei e de mirare ca au venit si aceia……
…marius eu nu pot sa zic cas incepator dar nici expert eu vreau sai dau de inteles pasarii se antreneaza intrun cuvint si sa nu fie stresati ei au vrut sa scape de ei din cite inteleg eu a fost un pariu copilaresc si mai bine zis prostesc ca dacami zicea mie vreo unu sa fac treaba asta il scuipam in fata performanta nu se face asa eu am 3 porumbei clasati din kenia dar nam inceput asa frate la 3ani passarile 2 mas si 1 fem sa vad anu asta cum o sa mearga treaba ca am niste puieti frumosi si am inceput sa scot pui aici e calt am 12 perechi de oua si 11 pui intarcati la activ
salutare la toata lumea in special la baieti cu minte in cap aia au porumbei
auzi costy,vb fara tine,tu ai impresia ca toti sunt ca tine,as fi curios daca tu sti sa citesti un pedigree,DAR SUNT SIGUR CA NU,oricum porumbeii cu pedigree,nu sunt pt nasul tuturor,se cumpara cu bani grei,dar trebuie sa stii ce sa faci cu ei dupa aia,v am mai spus,CRESCATORII MARI VA VAND PORUMBEI SI NU MINTE,voi aveti impresia ca daca cumparati porumbei cu pedigree,suneti deja campioni,dar va inselati abia atunci incepe munca adevarata si abia atunci se vede dibacia si cultura crescatorului,dar ce sa mai vb costy,n am ce cauta in bucuresti sau oltenia,vad destule…la tv,hai ,la revedere
oh oltean ioni lasal pe costy in pace ca e destul de politicos ok
si tu nu te mai da asa mare ca nimic nui de tine oksati trimit eu clasari si pedigri si ai sa te uiti cantro oala goala ok daca te tine lasati id dar cind ai sami citesti clasarile la pui si maturi sa ai un doc linga tine eu recunosc nu ma dau mare pe pasarile mela dar cine la are e de respectat atit el cit si porumbei lui eu sunt bogdam dar dar dani ai are eu in primavara intru inca ma invata
Nu pot sa am dekt o parere ffffffffff proasta …………eu sunt incepator si tot mia venit mai bn knd am dus direct si mult mai departe nu la 80KM……….nu putem doar sa tragem concluzia k au investit multi bani in ce nu trebuia…..trebuie sa sti si d unde sa iei chiar dak dai bani multi.
Bine zice yonike de mai sus ce ai in voliera trebuie zburat sa vezi ce merge ce nu asta e…eu as vrea niste rasp despre vaduvie cam asa ceva si ca sa ma contactati intrati pe id meu a_ciulea inca ceva se practica la mine in voliera porumbeii cei putini dar buni… succes tuturor astept confirmare ms:)
Asu-le si eu merg pe principiul putini si buni decat nulti si prosti dar selectia o fac ushor(treptat)…intradevar mai multi bani(adica hranesc pasari care posibil sa nu mai vina degeaba si banii de drum pt antrenamente…nu mai zic de tratamente)… dar ii vad altfel. Se pierd pasari de la 100km sau mai mult si dak incepi incet. Numai k dak ii duc direct am acazia sa pierd un campion care nu era in forma cand am vrut eu. Asa incet ii vad pe fiecare ce si cum pot si cum se obisnuiesc su stresul provocat de transport, si cu rezistentza, si etc….
Nu vreau sa intru in discutii contradictorii si cu tine deci citeste mai sus si vazi ce am scris.
Fiecare face ce vrea si cum vrea cu pasarile lor.
E o parere personala si nush cum se face ca multi o practica…
” Incetu cu incetu se fabrica otetul…”
Cu respect,
Mirel
mai baeti daca daca eu cumpar un ferari si nu stiu sal conduc il fac praf poate asa intelegeti si cu porumbei
ca aud o gramada de prostii mai .sau voi ziceti pui la porumbel de un an sau mai mult?
domnule ioni-manea dv il ridicatzi in slavi pe un no name da-ti numele pers respective care a facut mari realizari cu pui bagandu-i direct la 100 de km la primul antrenament si sa il cautam in clasamente sa vedem dak e asa cum zicetzi……si cred k Costy e peste dv cu mult va spun eu pt mn sunte-ti un no name….cat si pt multi care au citit balivernele dv……..
io am bagat direct la o 100 de km doi pui si mia venit 1 ;))
eu cred ca depinde de antrenament.de exemplu eu am bagat la 80 km 14 pui din care miau venit 13
Citind comentariile tuturor am ajuns la o concluzie….toata lumea da vina pe porumbei insa nici unul dintre dumneaboastra nu isi face un examen de onstiinta dupa un asemenea rezultat..am citit si cateva pareri care se apropie de standard ….oricum fiecare columbofil procedeaza in stilul lui…acum referitor la topicul care se discuta aici…acel antrenament nici nu putea avea urmari mai fericite….este ca si cum ai pune copilul sa alerge inainte sa invete sa mearga…mi se pare o tampenie ceea ce fac unii..daca intreb pe cineva in legatura cu pierderile multi mi-ati raspunde cam asa….UN PORUMBEL BUN VINE DE ORIUNDE SI PE ORICE VREME….CORECT???????..va rog sa ma contraziceti cu argumente daca nu am dreptate….acum Va pun o alta intrebare…sa vedem cum raspundeti…DACA UN SUPER CAMPION SE PIERDE LA O ETAPA DE …SA ZICEM 600 KM…CINE ESTE VINOVAT????PORUMBELUL SAU CRESCATORUL??..Dragilor…despre acest lucru v-as putea vb multe insa nu mi-ar ajunge spatiul…crede-ti-ma…si nu va mai luati dupa metoda lui X si a lui Y…testati ceea ce se potriveste ptr d-voastra si tipului d-voastra de porumbei….sa va mai spun ceva care cred ca nici nu va inchipuiati…unui porumbel ii trebuiesc mult mai multe antrenamente ptr etapele scurte decat ii trebuiesc unui porumbel zburat la fond sau chiar maraton care are nevoie de mai multa odihna…..daca alimentatia unui porumbel care participa la zboruri scurte poate fi restrictionata ar fi o greseala fatala sa se procedeze la fel si la etapele de anduranta…poate ca nu stiati ca in primele minute de zbor (viteza) porumbelul consuma din nivelul de glicogen existent in corp si mai apoi proteina din muschi….pe cand un porumbel de anduranta(fond,maraton)..consuma grasimile corporale…deci dragilor..nu mai priviti porumbelul doar ca pe o masinarie ci ca pe un tot unitar….daca vreti sa stiti pe ce loc se afla calitatea pasarii …aflati ca pe locul 3…degeaba ai o pasare cu calitati genetice exceptionale daca nu exista…1.sanatate…2.un management de exceptie(curatenie,program de antrenament bine pus la punct.)..etc..abia apoi putem vb de valoarea pasarii…daca gandim altfel..nu vom face nimik altceva aici decat…si tineti minte acel decat….””SA BATEM CAMPII AIUREA”””…In speranta ca nu am deranjat pe nimeni ,insa am trezit anumite semne de intrebare…am sa las spatiu si altor columbofili ptr a-si afisa parer.ile
Puii se antreneaza incepand cu distanta mai scurte.