..de curand am achizitionat 20 de perechi voiajori acestia fiind lotul de reproductie (matca ) din care voi incerca sa obtin pui cu care sa particip deja in august la zborurile cu pui . ma confrunt cu o problema insa …
Nu am experienta in domeniul voiajorilor …dar am in spate un adevarat profesor care ma sustine si ma indruma ..totusi am ajuns in situatia sa mai cer si alte sfaturi de la alti columbofili cu experienta …
Sunt metode de a zbura porumbeii la natural sau la vaduvie ..asta inteleg face parte de Dragostea porumbelului fata de pereche si de casa …Ok …insa profesorul meu ma pune in situatia sa irosesc un timp aiurea in plus sa fac stress porumbeilor zilnic prin a verifica care si unde sa ouat sa scriu pe oua , si sa am o evidenta exacta …sa zicem ca si asta ar fi ceva normal , insa ma sufoca cu alte idei care mi se par aberante …. de exemplu cu primul ou … spune …cica oul din prima zi trebuie scris pe el pentru recunoastere si puiul scos va fi un foarte bun cursant , cel din al doilea ou fiind doar pentru matca urmatoare , va putea fi folosit si la zboruri dar fara rezultate satisfacatoare ,mai pe inteles adica zboara bine , vine ,dar nu claseaza ….. in concluzie din cate am inteles eu de la el vrea sa-mi dea de inteles ca eu sa bag la zbor numai puii esiti din primul ou . In afara faptului ca mi se pare o munca suplimentara si un stress porumbeilor stau si ma gandesc daca ar fi o solutie care merita incercata .Posibil sa fie ,nu contest asta ,cu toate ca nu gasesc logica , insa profesorul care ma sustine spune ca asta este un sistem folosit ani de-a randul de el insusi ..intrebarea mea este : Stie cineva de asemenea sistem ? se merita tot acest stress pasarilor ? a mai folosit cineva metoda ? o fi buna ?
Dupa cum am spus mai sus , abia am inceput si nu prea doresc sa fac primul pas cu stangul …nu vreau sa fiu dezamagit prea tare .daca cineva stie si poate sa-mi spuna , mi-ar prinde bine si asta in vederea linistii in crescatorie si in al doilea rand unui timp si efort inutil .
vreau sa precizez suplimentar faptul ca respectivul profesor este o persoana in varsta care a renuntat ,din cauza varstei si a sanatatii, dar cu putini ani in urma a facut parte printre primii columbofili la national cu locurile 9,5,4, chiar si 2 in 2005 .
In speranta ca voi afla pareri si idei interesante va multumesc .
Spor la zbor si multa bafta in noul sezon …! ! !

Ciprian Hergheligiu