Primele batai de aripi

poze-aparat-082.jpg
Salut tuturor
Ma numesc Septimiu si sunt din orasul Ludus, judetul Mures.Sufar si eu din dragoste pentru porumbei, cum stiu ca suferiti si voi , vizitatorii site-ului.Am vazut de ceva timp pe site imagini cu un gugustiuc care cuibarea intr-un semafor si am gasit ceva asemanator pe blocul vecin , asa ca va trimit cateva imagini cu “primii pasi” sau mai bine zis cu primele batai din aripi ale unui pui de gugustiuc.
Multe felicitari, Andrei pentru site(apropo il urmaresc in fiecare zi) si mult succes pe mai departe in promovarea columbofiliei!

poze-aparat-081.jpg
poze-aparat-080.jpg

Categories Stiri

34 comentarii la “Primele batai de aripi”

  1. E o mare aventura cu puii astia, am remarcat ca de multe ori ies prea devreme la zbor si daca sunt intr-o zona dificila, pot plati cu viata. La blocul meu facusera cuib intre gratiile de la un balcon, iar puii ieseau foarte greu de acolo, de multe ori cazand la sol, multi sfarsind in ghearele pisicilor.

  2. yo am un mare noroc k am porumbeii la casa;)……………k nu aj vrea sa`i vad cazand d la balcon ji apoi in ghearele pisicilor………………….dar..am ji yo o intrebare………………….s poate imperechea un porumbel salbatic q unul damestic……..?????(ma refer la un voiajor)………va rog dak jtie cineva sa`mi spuna………….id d mess….ady_20cm_08………va multumesk………

  3. am inelat si eu odata un pui de gugustiuc! da nu am avut ocazia sa-l revad:((

  4. io9 am incercat sa combin gugustiuc mascul cu femela de porumbel gutan si am nam prea reusit dar gugusticcu dupa 4 luni a inceput sai cante porumbitzei :))

  5. Buna ziua. Intru pentru prima data pe un site despre pasari. Ma aflu in cautarea unui sfat cit mai bun: de citeva zile am in grija un gugustiuc care s-a lovit puternic (hematom la ochiul sting) de etajul 4 al unui hotel, si care, din recul, a cazul pe un pat de iarba din curtea mea. De stres, a napirlit multi fulgi, insa cel mai grav ar fi ca a picat si coada cind s-a zbatut. Acum e mai “domesticit”, il pot lua pe mina si il pun afara, pe iarba, intr-un tarc cu plasa (ca prin jur sunt si pisici). Inca nu poate zbura, intrucit nu mai are echilibru, insa incearca. Perechea lui este mai mereu prin curtea mea… nu stiu daca va astepta pina ii creste coada celuilalt.
    Intrebarea mea este: va creste coada? daca da, cam in cite saptamini, luni? la veterinari n-am reusit sa aflu multe informatii… mi s-a spus ca gugustiucii nu rezista in captivitate. dar, un lucru bun, i-au faut o injectie cu vitamine si antibiotic pentru hematom… si pentru ca nu prea maninca singur.
    Are cineva idee despre ingrijirea gugustiucilor?
    Multumesc mult.

  6. Coada creste in cateva saptamani, o sa ii vedeti “mugurii” in curand. Dar nu coada e problema, daca nu zboara are vreo afectiune interna. De mancat: grau, mei…ar trebui sa se hraneasca singur.

  7. Draga Irina,
    eu cresc un pui de gugustiuc din octombrie . Si acum il am in Bucatarie.
    A fost f. bolnav, a avut o infectie la stomac, avea diaree, vomita. l+am tratat si s+a vindecat
    De 2 ori i+a cazut coada din cauza stress+ului , s+a lovit de tavan intr+o seara

    Fii linistita caci ii va creste coada in 3 saptamani.
    Hraneste+l constant cu grau, mei rosu si alb, salata verde+ lasa+l sa o ciuguleasca. De asemenea lasa+i putin nisip fin . are mare nevoie la digestie.
    Poti sa+i dai vitamine in apa, sunt produse la farmacia veterinara.
    Ai mare grija sa respecti concentratia cf. instructiunilor, altfel il omori.
    Il mai intremeaza. Si eu i+am dat gugului meu dar nu aexagera ., 2+3 zile pune+i in apa de baut sa bea dimineata .

    Incearca sa+l tii undeva unde poate sa se si miste , sa zboare si mai ales sa fie la adapost
    Mult succes.!
    Mirela

  8. Va multumesc foarte mult, amindurora!! (porumbei.ro si Mirelei)
    I-am dat 5 zile antibiotic diluat, pe cioc, conform instructiunilor vet, pentru a nu i se infecta hematomul.
    O sa dau si vitamine, si pun si nisip, salata etc. :)
    Multumesc inca o data.
    Irina

  9. Irina,
    daca este pui, e posibil sa nu stie sa manaince, asa ca da+i pe cioc bob cu bob grau, mei. pana se invata. asa am procedat eu cu gugustiucul meu. Acum e un smecher, cere si imprastie boabele si aduna numai ce+i place lui.
    Nu ii da paiine. Ii provoaca mari probleme la digestie.
    Mirela

  10. Ma bucur mult cand citesc pe site intamplari cu OAMENI obisnuiti care fara a fi pasionati de cresterea pasarilor, isi dedica timp si resurse pentru a ingriji un pui orfan sau o pasare ranita. Desi traim cu totii intr-o lume meschina , incercati sa ramaneti frumosi la suflet ca acum . Satisfactia pe care o traiesti in clipa in care reusesti sa-i redai zborul micului tau prieten este ceva de nedescris !…

  11. Mirela,
    si porumbei.ro,
    cred ca gugustiucul meu (sau gugustiuca, ca nu stiu) este inca foarte ametit de lovitura. S-ar putea sa nu-si recupereze ochiul cu hematomul, asa ca intrebarea mea este daca va putea zbura orientindu-se cu un singur ochi.
    Nu este pui, pentru ca prin curte mai vin alte perechi de gugustiuci, si seamana cu ei, ca talie.
    Maninca, dar f putin, isi curata penajul, se scarpina cu gheruta etc… insa nu este foarte activ.
    Credeti ca un hematom asa de mare are sanse sa se resoarba/vindece complet?
    Multumesc.

  12. se descurca cu un singur ochi am avut si eu porumbel gutan cu un ochi.gugustiucii traiesc foarte bine si in captivitate ,nu stiu ce veterinari sunt pe la voi :) o sa isi revina el cu timpu poate nu va mai vedea cu ochiul dar eu am avut un caz cu un jucator de galati picat de la vreo 100 de metri si isau facut hematoame la ambii ochi dar iau trecut in vreo 2 luni si acum este perfect sanatos la ochi!! doar trebuie sa ai rabdare cu el. Daca nu e pui si totusi nu zboara s-ar putea sai fie rupta vreo aripa.

  13. porumbeii mei sunt foarte frumoshi shi am foarte mare grija de ei….imi place sa ma mandresc prin tot orashul cu ei shi eu ii tzin la casa sa nu imi pierd pui kre uneori sfarshesc in ghearele pisicii fratelui meu

  14. Irina,
    medicul ce-a spus? cu ochisorul cu hematom vede? il deschide?
    posibil sa se resoarba… in timp nu stiu sa-ti spun, dar ma interesez si daca aflu ceva iti scriu.
    Mirela

  15. ESTE FOARTE INTERESANT SUBIECTUL, EU LE DAU LA GUGUSTIUCII MEI SA MANANCE SEMINTE DE FLOARE SOARELUI, PORUMB SI ALTE SEMINTE CUM AR FI GRAUL SI SECARA:)

  16. irina coada ii va cresta in cca o luna si dak la ochi nu se va vindek se va descurca fffoarte bn si cu un ochi,spun asta din proprie experienta pt k am si io o poeumbita si d=se descurca fff bn acum are puisori.sper sa se faca bn si ma bucur k exista asemenea oameni

  17. multumesc Mirelei, lui Radu si lui Cosmyn.
    succes in continuare si voua.

  18. Am si eu o mare nelamurire.Cresc un gugustiuc de 3 luni,a cazut din cuib cand inca avea puf pe el direct pe sosea si l-am gasit eu.Acum e foarte simpatic si sociabil.Nelamurirea mea este cum imi pot da seama ce este femela sau mascul???Ma poate ajuta cineva,va rog??Multumesc anticipat:)

  19. Din pacate nu prea ma pricep la gugu, dar la porumbei masculii au capul mai mare si cu fruntea mai rotunjita, la femele este mai fin, cu fruntea mai plata. Masculii canta.

  20. Am si eu o nelamurire,cresc de 1 luna,2 pui de gugustiuc si vreau sa stiu si eu cand sunt apti de zbor,ca sincer mi-e cam frica cand ii vad ca se plimba pe balustrada de la geamul meu de la bucatarie ,acolo unde au depus ouale adultii in cuib intr-un ghiveci,ii ingrijesc, cand a fost furtuna si ploaie puternica si statea femela in cuib pe ousoare , aveam grija sa nu o ude si, o luam cu tot cu ghiveciul unde avea cuibul, in bucatarie sa o apar, si dimineata cand plecam la serviciu o dadeam afara ca venea perechea sa o schimbe,niciodata nu lasa mult timp ousoarele descoperite ,faceau cu schimbul ,le dau parintilor apa si amestec de graunte speciale pe care le-am cumparat de la un pet shop, si acum au inceput si cei mici sa mai ciugule ,dar din bobitele cele mai mici din acel ameste, si sunt foarte incantata de ei, mai ales ca-i stiu si am asistat la toata evolutia de cand adultii au facut cu mare truda cuibusorul ,au depus ouale le-au clocit si in final au iesit puisorii cei mult asteptati,e foarte interesat cum aceste necuvantatoare inaripate stiu ele sa traiasca acest episod de cand depun ouale pana cind puisorii isi iau zborul.

  21. Cam dupa o luna incep sa se antreneze si sa zboare. Se vad penele din aripi mai lungi, cam ca ale parintilor si coada nu mai este scurta.

  22. hello,

    la mine pe balcon, intr-o jardineira plia cu flori s-a asezat un gugu de doua zile. prima oara cand l-am observat am crezut ca s-a ranit si nu mai poate sa zboare pentru ca ma apropiasem foarte mult de eel si nu parea ca vrea sa plece. a plecat totusi si asa am vazut ca in urma a lasat doua oua. abia atunci mi-am dat seama despre ce este vorba.
    ma bucur foarte mult ca a ales sa-si faca cuib la noi desi ma tot gandesc cum sa ud plantele din jardiniera ca sa poata trai si ele.
    oauale sunt cumva pe mijlocul jardinierei iar florile sunt plantate stanga-dreapta, am pus apa (nu pe mijloc) astfel incat sa nu ajunga apa la oa care nu sunt puse diret pe pamat ci intr-un cosulet din crengi uscate. dat fiind ca acel cosulet este cam anemic, ma gandeam sa strecor sub el alte crengute care sa-l inalte putin. credeti ca este o idee buna?
    multumesc

  23. Nu umblati la cuib. Isi fac cuiburile singuri de sute sau mii de ani, stiu mai bine ce au de facut.

  24. Am avut si eu grija de un porumbel timp de 3 luni de zile. L-am gasit in holul blocului, trist, cu aripioarele si coada taiate, la fel si piciorusul. Nu inteleg ce fel de om a fost in stare sa faca o asemenea fapta. Insa mi s-a facut foarte mila de bietul porumbel, si l-am adoptat pe loc! Nici nu stia sa manance, am avut eu grija sa-i dau boabe in cioc. Pe zice ce trecea se facea tot mai frumos, insa si mai agresiv. Nu puteam sa ma mai apropii de el sau de cutia in care statea, ca abia astepta sa ma “ciocaneasca”. Cu toate astea eu tineam foarte mult la el, si chiar imi placea si mai mult cand incepuse sa vina dupa mine prin casa, peste tot ma impiedicam de el. Imi faceam timp in fiecare zi si il scoteam pe terasa blocului, la plimbare. La inceput tot incerca sa zboare, desi penele ii cresteau foarte, foarte greu, dar dupa un timp se invatase sa se urce direct la mine in brate. Si-acolo adormea. N-a durat mult minunata poveste, pt ca in intr-o zi, tatal meu ii construise o casuta special pentru el pe terasa, ca sa nu ne mai faca atata mizerie in bucatarie. N-a apucat sa-si termine bine treaba, si porumbelul meu, Curchi, asa cum il botezasem a zburat pe neasteptate. Nu-mi venea sa cred, penele inca nu-i crescusera, si oricum, niciodata nu parea sa fie tentat de viata de afara. Se speria chiar si de o musca! Sa nu mai zic de alti porumbei care veneau la geam. In orice caz, el a zburat deasupra parcului din fata blocului meu si nici pana in ziua de azi nu s-a mai intors la mine, nici macar sa pape. Am fost foarte trista zile la rand, casa era foarte goala fara el, desi mai am si 3 hamsteri. Dar asta este, consider ca mi-am facut datoria de a-l creste si de a-i oferi adapost.
    Acum cateva zile, mi-am facut un nou prieten: un gugustiuc tot vine pe la geamul meu si asteapta cu nerabdare sa-l hranesc. Bineinteles, acum ma viziteaza in fiecare zi, azi chiar a vrut sa zboare direct in bucatarie. Sper sa ma viziteze mereu si sa nu dispara si el brusc, asa cum a facut Curchi!

  25. AM GASIT UN PUI DE GUGUSTIUC RANIT/MUSCAT L-AM DUS REPEDE LA VETERINAR LA DAT CU UN SPRAY ARGINTIU SI O SERINGA PLINA DIN CARE TREBUIA SA II DAU CATE 2 PICATURI PE ZI,I-AM CUMPARAT SEMINTE AMESTECATE CU FRUCTE USCATE,I-AM DAT MALAI CU GALBENUS(INDOPAT BINENTELES CA NU STIA SA MANANCE,NU AM STIUT CUM AS PUTEA SA II OFER COMFORTUL NECESAR SI I-AM CUMPARAT O COLIVIE MARE FRUMOASA,IL SCOT ZILNIC SA INCERCE SA ZBOARE,IN FINE ACUM MANANCA CAT DE CAT SINGUREL,BEA APA,ZBOARA PUTIN INSA EU STAU LA BLOC SI CHIAR NU SUNT LINISTITA DACA ESTE BINE SA LOCUIASCA IN COLIVIE ASTA DIN CAUZA CA VETERINARUL MI-A SPUS CA VA DEPINDE DE MINE TOATA VIATA ,NU STIU DACA ESTE OK PYT EL EU SUNT MAI MULT DECAT FERICITA SA IL AM LANGA MINE DAR INTAI PUN BUNASTAREA LUI PE PRIMUL LOC.SI INCA O INTREBARE ,CAND AJUNG LA MATURITATE?CAT TIMP? MULTUMESC ANTICIPAT

  26. Este o pasare salbatica, ar trebui sa fie libera, dar acum nu mai are sanse sa se adapteze afara.

    Nu se dau fructe uscate, doar boabe: grau, porumb, si mei/floarea soarelui ca desert putin. Si neaparat GRIT pentru digestie si calciu.

  27. Am si eu nevoie de un sfat.am un gugustuc pui in grija de vreo luna..l-am gasit pe jos cazut nu avea fulgi nimic…acum este plin..de ceva zile avea ceva la picior mergea schiopatand a um arw o problema si la aripa se tot agita sa zboare dar nu poate se tot loveste de mancat mananca singur i-am dat si drumul dar l-au batut alti gugustuci si am reusit sa il recuperez

  28. Cum se peocedeaza cu aripa rupta a unui gugustiuc care a fost jumulit de un caine?
    Multumesc!

  29. Cum se procedeaza cu aripa rupta a unui gugustiuc? Pot veterinsrii sa – i puna o atela?







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *