Ne reprezintă cel mai mult clienții nostri. Cei mai aleși dintre ei, și-au dus pasiunea la nivel de performață. Munca asiduă, dedicarea zi de zi față de porumbei, căutarea celor mai bune soluții pentru problemele lor, dar și menținerea unei strânse legături cu noi, cei de la Natural Granen România, au dus la rezultate excepționale. Astăzi îl vom cunoaște pe Liviu Vieru, unul dintre columbofilii din România care a luptat pentru ceea ce are și nu s-a oprit niciodată din a învăța, pentru a devei din ce în ce mai bun în domeniul care îl fascinează atât de mult.
Bună ziua Liviu și îți mulțumim că ne acorzi o parte din prețiosul tău timp pentru a ne răspunde la aceste întrebări. Prima noastră curiozitate este să aflăm când te-ai apucat prima dată de porumbei, sau momentul în care ai intrat în contact cu ei?
Buna ziua, și eu vă mulțumesc pentru oportunitatea de a împărtăși o parte din lucrurile pe care eu le fac și le-am învățat de-a lungul timpului. Mă numesc Vieru Liviu, am 33 ani, sunt din Caracal, județul Olt, membru în cadul Asociației Olt FNCPR. Pasiunea pentru porumbei este încă din copilarie dar mai serios m-am apucat în anul 2010 când am început să și achiziționez porumbei și a lua în serios sportul columbofil.
Acest microb îl moștenesti sau ești singurul din familie care are această pasiune?
Sunt singurul din familie care practică acest sport dar sunt ajutat și de familie când sunt plecat.
Când te-ai înscris în asociația în care activezi momentan?
Ca membru columbofil activez din 2010 când m-am înscris la clubul Sputnik 99 UCPR Caracal și în 2012 împreună cu 2 membri am inființat un club la FNCPR unde activez și în ziua de azi.
Din ce linii sau familii de porumbei provin bazele crescătoriei tale?
Primii porumbeii achizitionati au fost în 2010 de la Natural (Simeria), țin minte că am luat 10 porumbei diferite linii – Vandenabeele, Stichelbaut, Van Wanroy, Houben , Engels, Sion.
Cu acesti porumbei si putina incrucisare cu altii, am reusit sa obtin rezultate deosebite in campionatul local, in cel regional si mai ales in cel national. Multi au fost cei care au blamat porumbeii achizitionati dar asta nu este catusi de putin adevarat. Am demonstrat tuturor acestora ca acesti porumbei pot obtine rezultate de podium national si ca nu trebuie sa cumperi porumbei neaparat scumpi ca sa devii campion. Defapt, porumbeii au demonstrat acest lucru, eu doar i-am ajutat.
Vezi reproducatorii disponibili la vanzare Natural Granen Romania. Click aici pentru detalii si comenzi.
Ai vreo categorie preferată de zbor?
Categoria preferata a fost generalul, adică de la 100 -1.000 dar începând din 2017 am să zbor doar fond maraton, nu era etapa din planul de zbor unde să nu angajez porumbei – indiferent că era 100 că era 1.000, pentru mine nu conta.
Ai vreo culoare preferată la porumbei sau la ochii lor?
Nu prea am culori preferate la ochi, nu țin cont de aceste aspecte.
Selectezi porumbeii în vreun fel anume? Daca da, care?
Selecția porumbeilor în mare parte o face coșul dar nu înseamnă că dacă nu-mi place un porumbel îl țin, nu, el este exclus imediat daca nu este bine încheiat la furcă, daca are sternul în forma de S, etc.
Cum îți este organizataă crescătoria de zbor și matcă?
În 2016 a trebuit să fac altă crescătorie în alt loc, deci a fost un nou început. Crescătoria mea are 3/10 metri și este formată din 5 compartimente, 2 compartimente pentru masculi văduvi a câte 9 boxe, 1 compartiment de femele văduve și un total de 36 de zburători, 1 compartiment de pui și 1 de matcă unde am 12 perechi.
Câți pui reproduci anual? Reproduci doar din matcă sau și din zburători?
Până acum am reprodus în jur de 100 pui – 50 pentru mine și restul am trimis la columbodroame. Puii sunt reproduși doar din matcă, zburătorii sunt împerecheati cum vor ei, nu ma interesează în mod deosebit puii din ei și deci nici nu îi opresc, ei sunt ulterior înlocuiți cu cei de la matcă.
Ce importanță crezi că au zborurile cu puii? Câtă importanță acorzi tu acestor zboruri?
Zborurile cu puii nu mă interesează foarte mult, ci sa vină acasă, acesta este cel mai important lucru. Până acum îi zburam la Derby-ul care se făcea cu asociația, dar am să îi zbor doar până la 300 km.
Folosești vreun sistem de zbor anume? Daca da, care? Ne poți detalia puțin metoda de pregătire și de zbor?
Sistemul de zbor este o văduvie – semivăduvie, zburătorii sunt împerecheați în funcție de planul de zbor mai devreme sau mai târziu, depinde ce categorii urmăresc, și obligatoriu să crească un pui să știe și ei de casă. După ce au crescut puii, îi separ și începe văduvia. Se antrenează obligatoriu 1 oră dimineața și 1 oră seara prin rotație, iar în cursul săptămânii îi mai duc cu mașina la 50 km unde sunt eliberați separat – întâi femelele, iar la 20 de minute masculii.
Care este cel mai important criteriu la care apelezi când introduce un nou porumbel la matcă? Sau la ce te uiți în momentul în care achizitionezi un porumbel din altă crescătorie?
Când achiziționăm un porumbel nou trebuie să stim de unde să achiziționăm și să știm ce vrem să facem cu el, nu să îl ținem în crescătorie de dragul de a avea nu știu ce linie. Acest porumbel îl imperechez cu cel mai bun al meu și mă uit să fie de la crescători care confirmă că au porumbei de cel putin 3 ani pe locuri naționale sau de preferat în olimpiadă.
Te rog să le dai cititorilor nostri câteva detalii despre hrănire și metoda de menținere a sănătății porumbeilor atât în timpul sezonului cât și în extra sezon.
Hrănirea porumbeilor o fac numai cu mâncare la sac, cât despre tratamente le fac pe cele necesare de tricomonoză și respirație mai mult în extrasezon și vaccinarea pentru paramixo și salmoneloza pe care le face toată lumea.
In timpul concursurilor evit cât pot antibioticele, numai cazurile mai grave primesc pastile individual. Ma axez foarte mult pe sănătate și recuperare. Eu cred că dacă un porumbel nu este sănătos, nu o sa facă nici performanță – și mai grav este că fiecare tratează dupa ureche, adică aude în stanga și în dreapta de nu știu ce medicament și gata îl ia …
Ce sfaturi ai da începătorilor, celor care abia acum încep acest drum?
Pentu începatori nu știu exact ce sfaturi să dau, având în vedere că și eu sunt cât de cât la început, dar în urma experienței pe care am dobandit-o până acum pot să le spun că au nevoie de rabdare și multă muncă. Iar cât despre achiziționare, să ia calitate, nu cantitate.
Vezi ce linii sunt disponibile acum la Natural Granen Romania pentru comanda. Click aici.
Daca ai începe a doua oară cu porumbeii, ce ai face diferit?
Din dragoste pentru porumbei, mă apuc 2-a oară în 2017, întrucât am vândut toți porumbeii și încep de la zero. De schimbat nu aș schimba nimic.
În încheiere te rog să ne prezinți cele mai importante rezultate ale tale si ale porumbeilor tai în concursuri, pentru a inspira cât mai mulți pasionați de columbofilie pe viitor.
Rezulatele au început să apară din 2014 cât de cât mulțumitoare și au început cu o ascensiune zic eu fulminantă până acum. În continuare o să vă prezint câteva rezultate bune obținute cu câtiva dintre porumbeii mei, dar si cateva la nivel de crescator:
REZULTATE 2016
2 Nat. Crescător Viteza 2016
7 Nat. Viteza Palm. 3 ani
11 Nat. General Palm. 2 ani
1 Prov. Viteza Palm. 3 ani
1 Prov. Crescator Viteza 2016
3 Prov. Viteza Palm. 2 ani
3 Prov. Viteza Crescător Palm. 2 ani
4 Prov. General Palm. 2 ani
4 Prov. Viteza Palm. 2 ani
4 Prov. Viteza Palm. 3 ani
5 Prov. Mare Fond 2016
6 Prov. Viteza 2016
7 Prov. General Palm. 3 ani
8 Prov. General Crescător 2 ani
9 Prov. Viteza Palm. 3 ani
10 Prov. Demifond Crescător Palm. 2 ani
10 Prov. Demifond Palm. 3 ani
11 Prov. Demifond Palm. 2 ani
1 Județ Mare Fond 2016
1 Județ As Speed 2016
1 Județ Viteza Crescător 2016
1 Județ Viteza Crescător Pui 2016
1 Județ General Palm. 2 ani
1 Județ Viteza Palmares 3 ani
2 Județ Viteza 2016
2 Județ Viteza Palm. 2 ani
2 Județ Viteza Crescător Palm. 2 ani
2 Județ Viteza Crescător Palm. 3 ani
2 Județ General Crescător Palm. 3 ani
3 Județ Demif. Crescător Palm. 2 ani
3 Județ General Crescător Palm. 2 ani
4 Județ General Crescător 2016
4 Județ Viteza Palm. 3 ani
4 Județ Demif. Crescator Palm. 3 ani
5 Județ Viteza 2016
5 Județ Demifond Palm. 2 ani
Rezultate 2015
1 National Palmares As Nat.
2 National Palmares As Nat.
6 National Fond Tineret
15 National demifont tineret
15 National As Nat.
23 National As Nat.
25 National As nat.
etc.
In continuare veti regasi cei mai importanti porumbei ai mei: