Actualizat pentru ideea de la comentariul 74.
[comentariu postat la sectiunea “pripasiti”]
Am fost acum ceva timp intr-o comuna, ce am vazut acolo… am ramas fara cuvinte, nu le puteai spune curse ci capcane de prins porumbei, nu exista colt pe un perimetru de 100m sa nu fie o capcana… cum sa nu prinda porumbei acel Braconier?

Dragi prieteni columbofili atita timp cit in tara noastra nu se va opri braconajul nu vom putea verifica porumbei in Romania la capacitatea lor maxima daca unu fara suflet ii prinde cu fel si fel de trucuri doar pentru a si satisface placerea ca are un porumbel strain in crescatoria lui si ca e al unui columbofil cunoscut. Pacat de porumbei, multi ajung pe mina unor nenorociti care chiar isi bat joc de acesti superbi porumbei si pe deasupra isi bat joc de munca unui om care pune intradevar suflet si multa munca pentru a intretine aceste frumoase pasari, poate unii iau de la gura copiilor sa intretina porumbeii, altii pierd vacante pentru a fi alaturi de porumbei, se cearta cu familia pentru pasiunea asta nebuna cu porumbeii, dar asta e daca ai in singe aceste mununate pasari nu poti sa le uiti asa usor.

Eu vreau daoar sa ma fac inteles pentru toti cei care nu vor sa inteleaga acest sport, niciodata nu vei face porumbei din porumbei prinsi sau niciodata nu iti vei arata adevarata ta valoare cind sti ca acel porumbel nu iti apartine sau pui din acei porumbei care tie nu iti apartin, daca stati sa va ginditi ca anual se pierd mii de porumbei.

Oare chiar pe toti i-a luat uliu, chiar toti sunt prosti, ginditi-va ca multi doar se opresc sa bea apa sau sa manince ceva si sa isi continue drumul dar din pacate capcana era deja montata. Cind aud ca ‘domne am un porumbel la mine si nu mai pleaca ce sa fac cu el???’… iti spun eu, e mult mai simplu sa te interesezi la un columbofil adevarat din ce zona e porumbelul si sa il pui pe un mijloc de transport sau sa il trimeti personal cu posta romana proprietarului decit sa ii spui ca ‘domne nu mai pleaca e in febra sau ma rog ce mai adaugati voi Braconierii, nu faceti decit sa va interesati din ce zona sunt porumbeii, cui ii apartin si apoi sa sunati proprietarul sa il intrebati: ‘auziti da ce are la origine porumbelul, unde l-ati zburat, ce rezultate are, mai aveti tupeul sa sunati si cu numar ascuns, sa cereti informatii despre porumbei cu pretextul ca ati vrea sa ii inapoiati proprietarului.

Eu de citiva ani buni am numarul de telefon la toti porumbeii dar din pacate l-am pus degeaba, am pierdut si eu un numar foarte mare de porumbei poate sute in citiva ani si nu imi amintesc sa ma fi sunat 5 persoane si acelea sa ma intrebe despre porumbei, nu sa imi inapoieze vrun porumbel, toti zic ‘da domne il eliberez nu va faceti probleme cum se reface ii dau drumu, ii taie pana sa nu se mai poata ridica dupa podea’. Astia sunt braconierii, nu le poti scoate asta din cap, numai printr-o lege aspru pedepsita.

In tara noastra sunt porumbei foarte buni dar pacat ca nu putem nici acest sport sa il dezvoltam la niver european pentru ca avem acesti Braconieri nenorociti care nu au nici pic de suflet si de constiinta.

Sunt multe de spus dar din pacate pierdem vremea sa explicam acestor oameni fara onoare ca e mai bine sa puna un bilet de picior unui porumbel si sa il elibereze sa ajunga acasa la el si asa poate ar avea posibilitatea acel braconier sa primeasca un pui ,doi cadou, asa ar avea mult mai multe sanse sa faca porumbei cu origine nu porumbei despre care nu stiu nimic.

Imi pare rau ca in tara noastra nici acest sport frumos cu niste pasari minunate nu e lasat sa se dezvolte frumos si prin acest sport ne am facut de ris in Europa si europenii vorbesc despre braconajul din tara noastra… rusine.

Ceea ce am scris este dedicat in cea mai mare parte celor ce nu inteleg cita munca si cit timp necesita aceasta pasiune, BRACONIERILOR.

Valentin