Autor: Iulian Simion
Discutiile despre porumbeii mesageri sportivi, in speta a celor de distante lungi si foarte lungi, sunt adesea completate cu numele Jan Aarden, devenit sinonim cu denumirea de Maraton. Acest rasunator nume care a revolutionat concursurile cu porumbeii pe distante lungi, a fost ?imortalizat? de diversi jurnalisti columbofili din diverse timpuri, incepand din perioada interbelica si pana astazi, impactul pe care l-a avut fiind unul remarcabil.
Si in cartile de specialitate din Romania s-a scris mult si foarte frumos despre Jan Aarden, eu acum nu am sa doresc decat sa revin asupra unor amanunte pe care le consider senzationale in dezvoltarea acestei rase de porumbei raspandite astazi peste tot in lume, porumbei care au castigat in decursul zecilor de ani scursi de la creearea lor, multe concursuri si premii internationale si nationale. Dar oare cine a fost acest olandez, creeatorul acestei magnifice rase?
Jan Aarden, s-a nascut in orasul Oosterhout, pe 6 noiembrie 1893, tatal lui fiind Martijnus Aarden, iar mama sa, Lucia Schoenmakers. Scoala primara, ?St. Paulus?, a absolvit-o in Abbey. Inca din zilele copilariei, dragostea lui Jan pentru animale era nemasurata, iar unul din profesorii de la scoala, Francisc Paulus, care avea porumbei, reuseste sa-i canalizeze copilului Jan, inclinatia catre aceste minunate pasari, strecurandu-l incet, incet, in lumea concursurilor si devenind ?copilul manager? al lui Francisc. In volierele acestuia, pasiunea lui Jan s-a intensificat, iar la 18 ani, era deja membru al unui club in care se organizau curse cu porumbei din Oosterhout si avea deja propria voliera cu porumbei pe care ii angaja in concursuri scurte si medii si care jucau foarte bine castigand multe dintre ele.
O influenta timpurie asupra lui Aarden, a avut-o familia Oomesns din Breda, care erau Star-urile Olandei pe distante lungi din perioada interbelica. Aarden, a incheiat o stransa prietenie cu capul familiei Oomens si in timp scurt a intrat in posesia unora din porumbeii lor, printre care, faimosul ?37?, care era nepotul lui “Zilvervosije” si care avea sangele porumbeilor lui Oomens pe ambele ramuri ale pedigree-ului. “Zilvervosije”, era o puica usoara, solzata, cu reflexe argintii in aripi, care a fost atat o buna zburatoare, cat si o buna reproducatoare. Numele “Zilvervosije”, este sinonim cu numele Aarden, deoarece sangele ei se gaseste in toate marile colonii Aarden ale lumii, cum ar fi: Wim Muller, van Agtmaal, van den Burgh, van der Wegen, van den Eijden si Kuypers, fiind in acelasi timp, genitoarea porumbeilor lui Ko Nipius, ce a castigat locul 2 National Barcelona. Defapt, contributia adusa de aceasta femela la dezvoltarea porumbelului de maraton din toata lumea, este imensa, in special datorita originii care a fost putin cunoscuta, dar datorita fratilor Patrick si in special al lui Steve, care au castigat ?The English NFC Pau National cu un Aarden, pot declara ca, “Zilvervosije” este fiica lui ?Slaper? H-`46-270518 si a lui ?Goris Duivin?, ambii fiind ai lui Alfred Goris din Kruisland. Aceasta fabuloasa femela, imperecheata cu ?Zesentachtig?, H-`47-433486, l-a dat pe ?Late Meesters?, H-`49-525758, o adevarata bijuterie de porumbel. Acestia au fost porumbei cu o aparitie tarzie in pedigree, dar parteneriatul dintre Eijerkamp si Muller, confirma ca “Zilvervosije” este baza porumbeilor lor de distante lungi. Deasemenea, tatal lui ?Spin? al lui Wanroy este nepotul, iar mama sa, este nepoata lui “Zilvervosije”. Si desigur, sa nu uitam ca ?Spin? este si fondatorul pasarilor fratilor Kuypers si ale celebrului Peter van den Eijden, iar cum am mai spus, ?37? al lui Aarden, a fost nepot al ei. La randul lui, ?37? a fost bunicul lui ?500? al lui Giel van Agtmaal, dar si bunicul lui ?131? al lui Jan de Weert, desigur, doi dintre cei mai buni porumbei ai rase Aarden.
Cercetarile ulterioare, au aratat ca “Zilvervosije”, era nepoata lui ?Oude Witpen?, un faimos reproducator al lui Toon Stoffelen si ca ?Bontje Aarden? femela lui Ligtenberg, era tot nepoata ei, ca si femela ?10? dealtfel. “Bontje Aarden”, este mama lui “Oude Doffertje” al lui Jan van der Wegen. Lista influentelor remarcabile de reproducatoare a lui “Zilvervosije” pare sa fie nesfarsita, dar, dupa cum am spus, ea a fost si o buna zburatoare. Unele dintre succesele ei sunt: loc 3 Nat. Dax 1949, loc 2 Nat. Dax 1950, loc 55 Nat. St.Vincent 1950, loc 7 Nat. Dax 1951, loc 47 Nat. St.Vincent 1951, etc.
Dupa ce Jan Aarden s-a casatorit cu Janntje Akermans pe 20 iulie 1916, acestia s-au mutat si au trait intr-un sat din provincia Teteringen, pentru aproximativ 4 ani. Acolo Aarden a construit o crescatorie si si-a adus porumbeii, dar din cauza obligatiilor familiale si a inceputului Primului Razboi Mondial, s-a mutat din nou, de data asta in Steenbergen, iar in 1924, se muta iarasi in Grintweg. Insa nici aceasta nu avea sa fie ultima data cand isi schimba domiciliul si revine mai tarziu la Steenbergen, unde Jan si sotia lui isi deschid un hotel care si astazi, este vizitat de columbofili din toata lumea, reprezentand pentru toti cei ce iubesc porumbeii, un adevarat ?lacas de cult?.
La inceputul anilor `20, s-a vazut o alta influenta importanta dupa Jan, in persoana fiului sau Antoon care deasemenea era interesat de acest sport si care, la varsta de 18 ani, a facut tandem cu tatal sau. Influenta lui Antoon, l-a determinat pe Jan sa treaca de la cursele scurte la cursele pe distante lungi. Rezultatele in prima faza nu au fost dintre cele mai bune insa, datorita relatiilor stranse pe care Jan le avea cu multi crescatori celebri ai acelor vremuri, dar si a capacitatilor sale remarcabile si a rabdarii si-a construit minunata rasa. Unul din cei mai buni prieteni ai lui Jan, era nimeni altul decat Piet de Weerd, un faimos cunoscator jurnalist si selectioner de porumbei, care a uimit lumea cu talentul lui si a caror sfaturil-au ajutat foarte mult pe Jan. Un rezultat al stransei lor prietenii, a fost porumbelul ?Piet?, ce se tragea din fantasticul “Deguffroi”, porumbel al lui Delbar. Defapt, Delbar a jucat un rol foarte important in originea porumbeilor lui Aarden, cat si in randurile porumbeilor multor crescatori, influenta sa fiind profund vizibila si astazi. In concluzie, Maestrul Aarden a fost constructorul, iar de Weerd, arhitectul rasei.
Ceea ce l-a facut remarcabil pe Jan, a fost faptul ca dintotdeauna, la fel ca alti mari crescatori ai epocii sale a inteles ca, geniul, include si experienta altora si nu numai a sa! Era un om care vizita des crescatoriile si discuta indelung si cu o deosebita placere cu toti crescatorii iar din acest motiv, era respectat si foarte apreciat chiar si de catre cei mai buni.
Pana la sfarsitul anilor `30, in volierele sale era deja sangele porumbeilor Ost-Roe, alaturi de pasari ale lui Henrey Rey, si mai ales, o super femela a lui Leo de Cock. Linia lui Ost-Roe, apartinea lui Jules Roekaert, un nume formal pe care il pronunta uneori. De aici se spune ca ar proveni culoarea rosie la porumbeii lui Aarden. O alta caracteristica, era prezenta unor linii in ochi ce se extindeau catre capatul ochiului, ceea ce contrazice ca rosul, ar fi culoarea reprezentativa a rasei Aarden. Cercetarile, confirma insa ca rosul era culoarea caracteristica raselor lui Rey si Roekaert. Cel mai reprezentativ din crescatorie, era “Oude Vassart”, un rosu frumos pe care Rey l-a cumparat de la licitatia lui Pauwels din Sas of Gent, de la Roekaert. Aarden a cumparat o puica usoara numita “Belske”, al carei tata era “Leon”, un “cocos rosu” de la Leon van der Saude. Poate ca aceasta va intari suspiciunea ce pluteste asupra originii penajului rosu al Aarden-ilor.
Cu talentul sau natural si cunostintele remarcabile pe care Jan le avea cand venea vorba de imperecherile de porumbei, a folosit porumbeii Rey, Roekaert si altii, pentru a face un experiment. Initial, el a combinat pe “Blauwe Ost Roe”, cu “Oude Rey”, combinatie ce a aratat lumii geniul sau, deoarece el a avut un succes rasunator imediat cu aceasta pereche. Produsul sau faimos, a fost “Marele Fietsvlieger”, ce a fost mult timp un invingator in randul pasarilor de clasa ale lui Aarden. Combinat cu “Dikke Blauwe” care era o nemaintalnita pasare de reproductie, el a crescut pe “Schone Blauw”, un porumbel care a excelat, castigand primele locuri la concursuri. Imperecherea dintre “Reydoffer” si “Belske Aarden” a rodit si crescut un alt celebru porumbel; “46”, care a castigat la randul sau mai multe curse. Sora buna a lui “46”, numita “Orleanske” a castigat 3 ani la rand cursele de la Orleans! Din imperecherea lui “Vetkonk” a lui de Cock cu “Fietsvlieger Aarden”, a iesit “Verkeeroe Duivin”, una dintre cele mai bune femele din crescatoria sa, daca nu chiar din toata Olanda. “Dikke Blauw”, a fost de asemenea combinat cu “Duveltje” a lui Roekaert si a rezultat “Mooike”, un alt faimos al rasei. Cei de mai sus, au fost inclusi intr-un catalog cu principalele cupluri de reproducere ale lui Aarden si intr-adevar, “Mooike”, “Dikke Blauw”, “Schone Blauw” si “Verkeeroe Duivin” au castigat toate premiile intr-o lupta extrem de stransa de la cursa de la St.Vincent. Din aceasta cursa, dar si din altele, Jan a realizat ca detine porumbei de o calitate fantastica.
Succesele si dezvoltarea remarcabila a rasei Aarden, a captat atentia tuturor si multi prieteni ai lui Jan din Steenbergen dar nu numai, au intrat rapid in posesia pasarilor renumite. Micul orasel olandez a devenit de atunci o zona cu o influenta deosebita asupra porumbeilor pentru cursele foarte lungi din toata Europa. Mai tarziu, dupa al Doilea Razboi Mondial si pana prin anii `60, cativa crescatori printre care Toon si Piet Ligtenberg, obtin mai multi porumbei de la Jan din care se trage faimoasa femela “Witpen”, care combinata cu alt Aarden, au devenit parintii celor mai buni porumbei ai lumii; “10” al lui Ligtenberg si fabulosul “Oude Doffertje” al lui Antoon van der Wegen, cel din urma devenind “stalpul”, “piatra de temelie” a rasei Wegen, in timp ce “10”, va deveni tatal celebrului “Dolle” al lui Marijn van Geel.
Alaturi de alti crescatori din Steenbergen care au pus bazele sportului cu porumbeii pe distante foarte lungi alaturi de Aarden, au fost: Toon Toffelen, Jan van der Paar, Jan de Weert si van Agtmaal, cel din urma fiind considerat in unele zone, un mai mare concurent decat insasi Aarden. Un alt important crescator ce detinea porumbei Aarden, era Jan Cools. Bun prieten cu Aarden, Cools detinea porumbeii cei mai buni, facand deseori schimburi cu Jan Aarden si avand in felul asta rezultate remarcabile. Odata ce rasa s-a dezvoltat, porumbeii Aarden au inceput sa domine cursele de la Dax, Pau, St. Vincent, Bergerac si Barcelona, alaturi de alte mari curse, luand Europa pe sus intocmai ca o furtuna si extinzandu-se rapid in toata lumea, rasa Aarden, a devenit o adevarata si celebra familie mondiala! Piet de Weerd, a ajutat enorm in acest context, cumparand reprezentantii buni ai rasei si vanzandu-i altor crescatori din intreaga lume. Un alt important contribuitor al succesului “Dinastiei Aarden”, a fost nimeni altul decat Piet Lazeroms din Zegge. Acest specialist al Aarden-ilor, a cumparat toti porumbeii de top cei mai puri si prin aceasta, el a detinut cele mai importante si valoroase pasari ale rasei. La randul sau, Lazeroms a devenit principala sursa de raspandire a Aarden-ilor. De exemplu, van Peperstraten si de Heyde, si-au pus bazele crescatoriilor lor pe faimosul “Klapper” al lui Lazeroms. Deasemenea trebuiesc mentionate si remarcabilele rezultate ale lui van Zelderen, care a castigat 5 Concursuri Nationale cu porumbei Aarden tot de la Lazeroms. Dintre exemplele recente, ar fi de mentionat in special succesul de la Barcelona al lui Teo Ernest tot cu un Aarden, ca dealtfel si Crescatoria fratilor Bruggeman, a caror crescatorie faimoasa e fondata tot pe o sursa remarcabila de porumbei Aarden: Hein si Hub Oostenrijk. Nu ar trebui nici ca rezultatele lui “Jac Stekatee” al lui Brinisse sa fie uitate, pentru ca el a dat nastere unuia dintre porumbeii de top ai anilor `90. “Golden Breeder 788” al sau, este considerat unul dintre cei mai buni Aardeni, asa cum este considerat si “Number 60” al unei alte crescatorii celebre; cea a lui Cees de Jong. Apoi mai sunt si mult prea celebrii “Polder” si “de Vogel” contemporanii nostri, care sunt 100% porumbei Aarden.
Se pare ca au fost putini reprezentanti ai rasei Aarden, care au putut fi eliminati din cursa lor catre excelenta. Numarul celor care triumfa si au triumfat de-a lungul anilor cu aceasta rasa este imens de mare, cartile au scris frumos despre ei, iar gloria lor va ramane rasunatoare si peste alte zeci si zeci de ani. Eu nu i-am putut numi pe toti astazi aici. Cert este ca, in primele sale zile de ucenic in voliera lui Francisc Paulus, Jan Aarden nu realiza la ce va duce mai tarziu iubirea sa pentru porumbei. Nu stia ce va rasari din porumbeii de care era indragostit si mai ales nu stia ca va ramane nemuritor in Paginile de Aur ale Columbofiliei Mondiale.
In concluzie, cum altfel poate ramane mai viu in memoria noastra un om, decat prin gloria pe care rasa ce-i poarta numele i-a adus-o! Rasa ce va continua sa depaseasca toate obstacolele, muntii si marile din drumul sau. Ceea ce a inceput Maestrul Aarden, la Oosterhout si Steenbergen, vom continua astazi, noi, cei ce iubim aceasta rasa…!
Nu stiu de ce asociam culoarea rosie cu “brandul” Bricoux si culoarea negru baltat cu “brandul” Aarden. :)
Frumoasa istorie,fara comentarii.
SUPER……DA DAR MAM CAM INCURCAT CU NUMELE PORUMBEILOR……….:D ;) )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
super bun si folositor acest articol…sper sa fie cat mai multe de acest gen ;)!
de fapt din porumbeii din ,,LINIA,, bricoux se trag muulte din liniile actuale,sunt multi cei care asociaza culoarea cu ,,linia,,, si eu mai fac asta din cand in cand,dar conteaza mai putin culoarea si mai mult pasarea si crescatorul.de fapt Jan Aardea ca si Janssen sunt valorile mondiale care au creat ,,linii,, care vor ramane si vor imbunatatii porumbelul voiajor modern muult timp,cu ,conditia ca noi sa stim si sa vrem sa continuam munca acestor titani.bafta si vant in pene
felicitari pt articol.tot asa
putzine lucruri stiam despre acesti porumbei …… iata ca mai mi-am insusit cateva cunostintze ……..
Felicitari pentru articol domnule Simion.Am si eu o intrebare:-Putem vorbi de rasa Aarden sau este o linie a voiajorului modern ?Intreb pentru ca am mai intalnit aceasta denumire folosita si de alti crescatori.
Multumesc anticipat si numai bine.
am o porumbitfa albastra care se zice ca ar fti jan aarden….cineva a zis ca nu existfa porumbei aarden albastri…oare n-o fi?
as vrea sa-mi ceva de aarden de la natural,direct din belgia.ma poate ajutfa cineva cu un nr de tel sau cu un pret ceva?
va rog mult
foarte interesant acest articol…pakt ca nu a fost roman poate asa aveam si noi acces mai usor la asemenea rase de porumbei pt ca cei care detin asemenea exemplare ti-ar cere si casa pt ei.asta e asa a fost romanul din totdeauna…am si eu cateva exemplare din linia Janssen da am dat o avere pe ei :D.oricum foarte frumos se scrie despre ei si asta pt ca merita..;)…
pt ioni…eu cred ca mai multe linii au la origine stichelbout…e parerea mea….daca stam sa cautam in spate multi porumbei au avut stichelbout in spate…daca nu ma insel si silvere toye are la origine un stichelbout renumit numit remi stichelbout…cu stima
Adrian, din fericire rasa Aarden poate fi considerata inca autentica si cred ca la fel va ramane destul de multi ani de acum incolo, gratie unor crescatori extraordinari ce au intrat din timp in posesia celor mai buni reproducatori reprezentativi si care, prin cunostintele pe care le detin, reusesc sa reproduca porumbei cu calitati extraordinare, multi dintre ei folosind insasi metodele de crestere invatate de la Maestrul Aarden, dar si datorita influentelor si interventiilor remarcabile pe care Maestrul Piet de Weerd, le-a avut in rolul jucat la nasterea si dezvoltarea rasei. Sunt astazi colonii si centre de crestere ce se pot mandri cu porumbei Aarden de cea mai mare valoare mondiala. Sa nu uitam nici de celelalte familii colaterale, care poarta acelasi sange comun cu porumbeii Aarden.
Puiu, oricine ti-ar fi spus ca nu sunt si porumbei albastri cu origine Aarden s-a inselat. Porumbei ca “Blauwe Ost-Roe”, “Dikke Blauw”, “Schone Blauwe”, erau albastri. Asa ca daca femela ta albastra e Aarden, te poti mandri. Cine stie, poate fi chiar una veritabila!!!
Dick, da, putem vorbi de porumbeii Aarden ca de o rasa aparte de porumbei mesageri; cel putin mie imi place sa vorbesc asa si nu sunt singurul. Porumbeii Aarden sunt atat de raspanditi astazi in toata lumea, incat multi Campioni considera ca au in volierele lor o rasa si nu cativa porumbei dintr-o linie sau familie. Numai din linia lui “Dolle” ( Marijn van Geel ) cunosc 3 voliere celebre in lume care detin un numar considerabil de urmasi, bineinteles, la un nivel ceva mai indepartat, dar reprodusi totusi intr-o consangvinizare usoara, rasa pretandu-se de minune la acest mod de lucru. In celebrul “Duivenkweekcentrum” al lui Jaap van Alphen deasemenea, se gasesc o multime de porumbei din rasa Aarden, care vin din mai multe familii inrudite intre ele, printre care si cea a lui “Dolle”
in romania,are cineva ,original sau numai asa-zisi?
ptr sararu…stichelbaut
pt. puiu
-nu merita sa te complici cu Natural, chiar daca nu sint asa scumpi( 30 E/ pui), mai bine de la un crescator care i-a incercat
– daca chiar vrei de la NATURAL -CURE JEAN FRANCOIS tel 0745231107
Cred c? este deja o legend? fumoas?!
Cum mai cred c? aportul cel mai important la calitatea acestor porumbei l-a avut Piet de Weerd care a creat de fapt porumbelul Jan Aarden combin?nd Stichelbaut, Bricoux Delbar ?i al?ii!
Cred c? doar numele a fost preluat de la Jan Aarden!
Oricum este o chestiune mai mult publicitar?!
M? ?ntreb ?i eu ca ?i Alfons Anker: doi porumbei Aarden sau Bricoux sau Janssen dac+? ar fi fot ?n cresc?toria lor original? ar fi fost la fel ?mperechea?i ca ?i cum am f?cut eu perechea?
Cred c? putem vorbi de linia cuiva at?ta timp c?t el este cel care reproduce dup? e mai mult vorba de reclam? ?i folosirea unui nume celebru.
Nu odat? s-a ?nt?mplat ca un porumbel Janssen de exemplu s? fie ?mperecheat cu unul f?r? nume iar puii ie?i?i au fost .. tot Janssen.
La fel ?i mai vorbim de linia Dolle dar c?nd a tr?it Dolle ?i c?te genera?ii s-au scurs de atunci. Cred c? mai au 5 % Dolle, drept dovad? c? actualmente sunt doar pentru v?nzare ?i reclam? ?l mai pu?in pentru concursuri!
Cat de simplu este sa scoatem dintr-o carte de istorie faptele sau existenta unor oameni care au creeat si devenit legende? Foarte simplu; cred ca nimic mai simplu! Dar oare, ce ne-a mobilizat, ce ne-a determinat sa mergem mai departe atunci cand, uneori, parca totul lasa impresia ca se naruie asupra noastra? Tocmai faptele, realizarile si determinarea “legendelor” lumii, despre care am invatat multi dintre noi inca de cand am deschis prima oara ochii alaturi de porumbei. Sunt convins ca putem spune tuturor porumbeilor din lumea asta pur si simplu PORUMBEI, si nu Aarden, Bricoux, Delbar, Janssen, Riel, sau oricum alt cuiva! Dar oare stau si ma intreb, de ce nu aruncam la cosul de gunoi tot ceea ce inseamna frumusetea unor fapte, de care cred ca nici macar 99% dintre noi nu suntem vrednici? Doar au murit nu? La ce mai sunt buni? Ce mai putem lua noi de la niste raposati? Ne-am invatat sa vorbim in procente; dispunem astazi de aparate de masura de mare precizie, cu care putem stabili si trasa si stabili limite exacte si defapt, nu realizam nimic! Nu suntem nici pe departe la inaltimea inaintasilor nostri si cu regret observ sunt din ce in ce mai putini cei ce deschid macar odata in viata lor o carte cu subiect columbofil, daramite de alt gen…! Insa lucrul care ma surprinde si ma face sa-mi dau seama cat de lasi sunt oamenii, in speta crescatorii de porumbei! Nu Domnilor, nu exista Aarden, Janssen, Bricoux, Dordin, van der Espt sau altii, decat atunci cand mintim si vindem pui novicilor si copiilor incepatori, pui in a caror pedigree frumos colorate, nu ezitam sa scriem cat mai mare si citet, Aarden, Kuypers, DeVriendt, Cattrijsse, Delbar sau alte nume, pe care pana atunci am negat ca exista prin crescatoriile noastre! Da, si daca am sa ajung de 10 ori la rand Campionul Romaniei, porumbeii mei nu se vor numi niciodata Simion. Nu pot spune asta, cand pentru a-mi vedea un vis implinit, cheltui sume colosale cumparand porumbei cu rezultate care poarta NUME si nu doar un sirag de cifre insirate dezordonat, asemenea numerelor de pe condamnati…!
FELICITARI.
intr-adevar interesant articol.intotdeauna rasa va fi pe locul 1
e bn ca mai invatam si noi incepatorii cate ceva
mda ,nu i chiar asa Marius,porumbeii Aarden exista puri,doar ca un mare crescator vinde porumbei si nu ,,Minte,,,asa ca reclama cred eu la marii crescatori este facuta de catre rezultatele pe care le au avut….iar din linia Dolle,te asigur ca sunt crescatori in Oradea care au porumbei care au mult mai mult decat 5% sange pur in ei.deci linia Aarden este una dintre cele mai valoroase linii zic eu,linie care daca este intretinuta cu grija devine cea mai inbatabila,asta atat timp cat cel care i cumpara stie sa lucreze cu ei,poate avea un crescator chiar si porumbei din soare daca nu stie lucra cu ei,aici este secretul…..de fapt si Fulgoni,si Casttelanii,tot din linia Aarden au avut pasari,deci Jan Aarden,traieste inca prin cei care i duc lucrarea mai departe aducandu si aportul valoros la ceea ce un om sau mai multi au inceput.cu stima
stichelbout sau stichelbaut,. cred ca s-a inteles ce am vrut sa spun…mai greseste si omul…oricum imi cer scuze de greseala…am scris in spaniola
toti acesti mari crescatori au avunt noroc, si sa zic si de ce.AU PRINS O PERIOADA IN CARE LUMEA ERA CONFUNDATA IN MARI RAZBOAIE, FOAMETE, BOLI,ETC..NU MULTI ISI PERIMITEAU SA CREASCA IN ACELE PERIOADE PORUMBEI VOIAJORI SI SA-I MAI SI ZBOARE , DE OBICEI ERAU OAMENII DIN INALTA SOCIETATE. CA SI CAZUL ARDEN ‘SI-A DESCHIS UN HOTEL’,PAI E SI NORMAL CA DUPA RAZBOI TOATE LUCRURILE AU INTRAT IN NORMAL, LUMEA SA APUCAT DE PORUMBEI, SI DE LA CINE ERA SA SE CUMPERE PORUMBEI DECAT DE LA CEI CAREAU AVUT NOROCUL SA-I POATA TRECE RAZBOIUL, SI SA MAI SI ZBOARE. DE ACEEA ACESTE NUME AU RAMAS PE BUZELE TUTUROR, SI VOR RAMANE . ISTORIA SE SCRIA ALTFEL IN ACEA PERIOADA. DAR EU CRED CA IN ACEST MOMENT IN LUME SE AFLA CRESCATORI MULT ,MAI TARI SI MULT MAI BUNI SELECTIONERI, MAI ALES DIN PRISMA COCNCURENTEI DIN ZIUA DE AZI. TOATA LUMEA STIII CE ESTE AIA STARE DE SANATATE ,ZBORURI ETC.DAR SA SCRII IN ZIUA DE AZI PE UN PEDIGRE ,ARDEN SAU ALTI MARI CRESCATORI DIN ACEA PERIODA NU TINE DECAT DE RECLAMA
http://www.louella.co.uk/view_champ.php?fid=12
http://www.ibspigeons.net/
Doua stud-uri cu familii bune din linia Jan Aarden
Eu am ceva Aarden de la Louella,si sunt curios anul acesta ,puii din ei vor zbura la fond ca yearlingi
Cunosc citeva exemplare in tara stranepoti din celebrul Oude Doffertje.Se regasesc la Sibiu, Rau Precup, la Pitesti unul singur la Florin Cocilea, in zona Fagaras la Tanase Iulian, 3 bucati. In volierele mele se afla doi. Din aceeasi linie de mare fond mai are in Cimpulung Muscel si prietenul meu Liviu Popescu.
Si-au conservat perfect spiritul de concurs.
Domnule Iulian eu nu am afirmat c? munca acelor oameni nu a fost valoroas?, ori c? porumbeii lor nu au fost valoro?i. Totu?i cred c? aceste nume mari sunt folosite azi foarte mult ca reclam?. Porumbeii pe care matale ?i reproduci poart? amprenta dumneatale vr?nd nevr?nd!
Citi?il cu mare aten?ie pe Scharlakens ?i ve?i descoperi multe. ?ntradev?r ?i pentru mine nume ca Bricoux, DElbar. Aarden, Stichelbaut, Catrisse, Janssen, actual Nouwen Paesen, kipp, Houben, Herbots, ?i al?ii sunt adev?rate legende! Personal nu cred ?n rase ?i linii ce ?n indivizi. Porumbelul ?n sine poate sau nu poate. Dintrr-o familie avem 12 pui : 1 zboar? super ?i unul reproduce super (asta ?n cazurile fericite) deci ce e familia sau individul? Ce era Stichelbaut f?r? femela lui de baz?, ce era Catrisse f?r? a lui “45” ce erau houbenii f?r? Jounge Artiest?
Ionic? ia zimi ?i mie c??i porumbei din linia Dolle au ajuns din Oradea ?n expoz?ia na?ional? ?i c??i dintre cresc?torii de top din Oradea zboar? cu succes astfel de porumbei? NICIUNUL ?ntradev?r exist? ?n c?teva locuri o frumoas? colec?ie de pedigree colorate ?i ni?te porumbei care mai vin din c?nd ?n c?nd.
Chestia cu lucrul cu ei ?i imbatabilitatea sunt pove?ti ?n BIhor!!!
FELICITARIIII…AM SI EU LINIA JAN AARDEN 100% M.ALBASTRU PENE ALBE SI SOLZAT ALBASTRU ,SUNT FOARTE SATISFACU DE EI.CINE NARE SASI CUMPERE ,SAU MIULAR { JAN AARDEN}…
Felicitari pentru articol! Citind-ul m-am gindit ca in sfirsit acesta va fi un topic care va reusii sa-i puna de acord pe toti, fara a mai fi obligati sa asistam la tot felul de polemici puerile. Cu regret constat ca nu este chiar asa.
Depinde ce intelege fiecare printr-o linie. Daca eu lucrez cu un anumit tip de porumbel si peste 10 ani sa zicem, am in crescatorie majoritatea porumbeilor cu aceleasi caracteristici, daca imi face placere pot spune ca e “linia mea”. Am acest drept? De ce nu? Linie, familie, nu-s notiuni foarte clare si de aici 1000 de interpretari si pareri. Nici eu nu mai cred in liniile Bricoux, Aarden, etc, ci poate in porumbei care au undeva pe la coada pedigreului un stra-stra-stra-stra-Xn-stra-bunic de la Aarden din crescatorie.
Daca am luat un porumbel de la Gheorghe si-mi zice ca e “stichel”, in pedigreul puiului pun Gheorghe, nu “stichel” sau alte povesti.
In ’04 am inceput cu porumbei din piata…s-au dus dracu 95% dar din ce a ramas, au zburat si s-au inmultit, si vrand nevrand, au ajuns sa semene majoritatea…daca o sa faca fata in continuare peste cativa ani pot sa le zic linia mea, nu? Majoritatea au acelasi fenotip, o singura pana lista in aripa stanga, acelasi gen de MERS pe sol, acelasi temperament bland, gesturi, aceeasi imunitate, etc. etc.
Daca la matca tii 50 de cupluri din care scoti cate 2 pui pe an, normal ca nu o sa faci o linie in veci. Dar daca scoti cate 8 pui din 3-4 cupluri, e cu totul alta discutie.
Domnule Tunduc, desi nu va cunosc personal, pot spune ca sunteti unul din cei a caror interventii le-am apreciat, ca fiind ale unui cunoscator. Ma simt insa obligat sa intervin pentru ca afirmatia de la pct. 28 nu mi se pare cea mai fericita pe care a-ti avut-o in ultimul timp. Nu vorbesc despre voiajori ca nu sunt voiajorist, vorbesc despre porumbeii domestici (sau chiar despre orice animal de pe lumea asta) in general si voiajorii se incud aici. Nu pot fi de acord cu afirmatii de genul “nu cred in rase sau linii ci in indivizi.” !!! fiindca sunt eronate (indiferent cine le emite). Si am sa va spun de ce. Pentru asta am sa folosesc si cateva citate dintr-un curs pentru arbitrii de expozitie pe care l-am scris acum 2-3 ani: …”Spuneam mai devreme ca arbitrajul de expozitie urmareste sa realizeze o ierarhizare a exemplarelor ce apartin rasei examinand caracterele morfologice: forma si marimea corpului, forma, marimea si culoarea ciocului, a ochilor, structura si culoarea penajului, etc. Toate aceste caracteristici fac parte din ceea ce se numeste FENOTIP. Fenotipul reprezinta ansamblul caracterelor morfologice ? de forma si structura ? si fiziologice ? de functii si activitati ? ale unui organism. Dupa cum vedem, arbitrajul de expozitie evalueaza doar o parte din fenotipul unui porumbel si anume caracterele morfologice externe. Pentru a cunoaste mai exact fenotipul unui porumbel rezultatele acestei evaluari trebuie completate si cu alte informatii de natura fiziologica:
– pentru porumbeii zburatori si jucatori cu rezultatele concursurilor de zbor privind timpul si maniera de zbor si joc
– pentru porumbeii voiajori cu rezultatele concursurilor de viteza, distanta si orientare
– pentru porumbeii de productie cu masuratori ale greutatii corporale, productivitatii, vitezei de crestere
– pentru toate rasele cu evaluari ale vitalitatii, aptitudinilor de crestere a puilor, capacitatii reproductive, etc. facute de crescator
Toate aceste actiuni, din care observam totusi ca arbitrajul are un rol limitat, ne ajuta pe noi ca si crescatori sa ne formam o imagine cat mai exacta asupra GENOTIPULUI. Practic genotipul, adica totalitatea materialului genetic pe care porumbelul il primeste de la parinti si pe care il transmite la urmasi este cel care ne intereseaza si care da valoarea adevarata a respectivului porumbel.
Genotipul isi gaseste numai partial reflectarea in fenotip, in aceasta relatie intervenind factorii de mediu si modul de actiune si manifestare al genelor. Genele sunt cele mai mici unitati biologice ale ereditatii, responsabile de aparitia unui caracter si de transmiterea lui de la o generatie la alta. Faptul ca un porumbel obtine un punctaj foarte bun in expozitii, deci indeplineste la un nivel ridicat cerintele standardului, nu ne garanteaza ca el este si un reproducator la fel de bun. Prin aceasta evaluare i se certifica numai faptul ca are potential, crescatorul urmand sa puna in valoare acest potential.
Cunostintele de genetica si ameliorare isi gasesc utilitatea pentru arbitrul de expozitie in mai mica masura decat pentru crescatorul ? ameliorator. Totusi arbitrul examinand aspectul exterior al porumbelului trebuie sa cunoasca pe langa prevederile standardului, care ne prezinta caracterul corect, si ce inseamna plus si minus pentru caracterul respectiv, adica directia selectiei. De exemplu pentru unele rase un piept lat si bombat poate fi un plus, pe cand pentru altele un minus. Informatii valoroase pe care din pacate unii arbitrii le ignora prin depunctari insuficiente, se gasesc la capitolul ?greseli grave? din standard. Aici se gasesc punctele nevralgice ale rasei, caractere nedorite care afecteaza munca de selectie si ameliorare. Exemplarele care prezinta astfel de caractere trebuie sever depunctate, pentru a constientiza crescatorul ca respectiva pasare reprezinta un potential pericol. Prezenta unor caractere de exterior cotate ca greseli grave, indica prezenta in genotip a unor gene nedorite si de aceea cea mai sigura metoda ca ele sa nu patrunda in GENOFONDUL rasei este excluderea de la reproductie a exemplarului respectiv. De asemenea, daca porumbelul este produs al propriei crescatorii, crescatorul trebuie sa excluda si parintele responsabil de respectivul caracter, ca si toata linia de sange a lui, daca nu vrea ca viitorul sa-i rezerve cele mai neplacute surprize.”…Deci individul este caracterizat de GENOTIP, care contine genele primite de la parinti, iar rasa de GENOFOND, care contine totalitatea genelor( deci a alelelor- gene omoloage care determina un anumit caracter) pe care le au totalitatea indivizilor rasei. Un caracter pentru care in genofond exista un nr.mic de alele este un caracter pregnant si stabil si invers un nr. mare de alele determina o mare variatie a caracterului pe care-l determina. A creea o linie in cadrul rasei inseamna sa creezi o POPULATIE cu un genofond redus fata de cel al rasei, din care ai extras pentru anumite caractere doar acele alele care sunt utile scopului tau. Situatia in realitate este mult mai complicata, fiindca exista caractere care sunt controlate de actiunea combinata a mai multor gene( care fiecare pot avea mai multe alele). Aici e arta unui COLUMBICULTOR care creeaza o linie : sa aleaga timp de generatii genele bune de cele rele, cum ai alege graul de neghina, pana obtine o LINIE in care predomina covarsitor CALITATILE. Aceasta linie va produce un mare numar de urmasi de foarte mare valoare. DAR…!!!!! Toata aceasta munca stralucitoare si titanica poate fi compromisa de primul IDIOT care va pune in pereche o astfel de pasare cu o non-valoare (fie ca nu-si da seama ce face, fie e ghidat de un PEDIGREU FALS !!!!). Rezultatul este conform exemplului : ” Daca intr-un butoi de apa de canal torni un pahar de vin obti apa de canal. Daca intr-un butoi de vin torni un pahar de apa de canal, obti tot apa de canal.” Domnule Tunduc, va asigur cu mana pe inima ca EXISTA FAMILII, LINII SI RASE!!!! SE EVALUEAZA INDIVIZII SI SE SELECTEAZA SI AMELIOREAZA POPULATIILE(familii,linii,rase). La asta se refera Anker Alfonz cand spune GENETICA POPULATIILOR…
Idem si pentru domnul Filipache Adrian, pct.31 !
andrei sunt foarte de acord cu tine…trebuie sa ne gandim ca aarden avea un stil al sau de a imperechea porumbeii….poate ca niciodata noi nu o sa imperechem porumbeii care se trag numai din porumbei de aarden la fel ca maiestrul…si normal ca porumbeii nu vor mai fi de aarden…este parerea mea…sper ca m-am facut inteles…cu stima..
Intodeauna mi-au placut sa citesc despre marii crescatori care au avut un cuvant greu de spus in acest sport ca si legendarul Jan Aarden.
Totusi trebuie sa constietizam cu toti ca aceasta rasa a contribuit foarte mult la formarea multor linii de porumbei dar, sa afirmam ca mai exista aceasta rasa in vre-o crescatorie in lume cred ca deja ne imbatam cu apa rece.Paradoxal, chiar si in zilele noastre multi crescatori afirma ca cresc aceasta rasa ceea ce este total FALS, lucru confirmat chiar si de Ad Schaerlaekens .Apare destul de des numele Aarden in pedigree ceea ce e un fals grosolan si folosirea numelui marelui crescator olandez are doar un scop comercial si cam atat… Genetica insasi ca stiinta arata ca este practic imposibil sa mai existe o rasa pura ca cea a lui Aarden.
Pentru cei care veti dori sa cumparati in viitor porumbei si da-ti peste un crescator care afirma ca are porumbei Aarden in rasa pura sau intr-un anumit procent si vi se arata chiar si pedigree in care apare numele Aarden va asigur ca aveti de-a face fie cu un naiv care nu stie ce vorbeste sau un comerciant care abuzeaza de numele Aarden cu scopul de asi vinde cu orce pret marfa… si sunt destul de multi astfel de oameni ,din nefericire.
Andrei subiectul e vast, frumos si foarte,foarte util !!!! Te rog deschide daca crezi ca e bine un articol nou cu el , ca merita dezbatut. Din nefericire, mi se pare putin inteles de majoritatea crescatorilor…Mai sunt si alte afirmatii cu care nu sunt de acord cum ar fi :”COSUL FACE SELECTIA” sau CEL MAI BUN CU CEA MAI BUNA”. PERSONAL le consider folclor de proasta calitate, fara cea mai mica intentie de a jigni pe cei care le folosesc! Ii rog anticipat sa ma ierte si ii astept cu argumente, daca vom deschide subiectele respective.
In alta ordine de idei, am apucat si eu sa cunosc cativa “aristocratii” din vechile generatii si va asigur ca stiau ce sa faca cu porumbeii. Din pacate raspandirea cresterii porumbelului duce si la VULGARIZAREA acestei activitati, in detrimentul calitatii.
Porumbeii lui van der Wegen sunt van der Wegen? Si as fi curios sa aflu pana cand vor mai fi van der Wegen? Pana in ziua in care inchide ochii probabil; apoi, reintra si ei in categoria PORUMBEI si nu van der Wegen sa inteleg, asa-i? Probabil la fel se va intampla si cu porumbeii lui Jos Thone, Gaby Vandenabeele, Raymund Hermes si chiar Butucanu…! Nu vor mai purta numele creatorului lor decat pana in ultima zi de viata al lui. Apoi, totul intra gramada, in “oala de lut” cea mare si incapatoare, careia ii putem spune “NIMIC”, “BAZAR”, “ORICE” sau “NU CONTEAZA”…! Piet Lazeroms creste porumbeii cei mai puri ai lui Aarden, luati din mana lui Aarden si tinuti dupa indicatiile lui Aarden si Piet de Weerd, care l-a facut in proportie de 80% pe Aarden si imi spuneti Dvs., ca nu mai e nici urma de Aarden! Pana si Lazeroms, le spune Aarden porumbeilor sai si nu Lazeroms, desi mai degraba ar merita a doua denumire si voi imi spuneti mie ca nu mai exista “nici urma de Aarden”! Daca Piet de Weerd le-a zis Aarden pana astazi, cine sunteti voi cei care afirmati ca nu exista Aarden? Ati fost cumva acolo si ati constatat ca: “mda, astia nu sunt Aarden, ca eu stiu ce sunt aceia porumbei Aarden”! Mai ganditi-va! Nu mai sunt porumbeii LUI AARDEN personal dar ei tot Aarden sunt! Ia vedeti voi, seamana porumbeii Aarden cu Janssen sau cu Cattrijsse? Ori cu Desmet Mathijs Berlengee sau Van Bruaene? Da, seamana doar prin faptul ca au 2 ochi, aripi, cioc si pot fi guti sau albastri, cu sau fara pene albe; dar atat! In rest, diferentele sunt colosale si desi sunt imens de mari, ma mira ca ochii vostri nu le vad! De aceea multi luati in mana un Janssen si-i spuneti plini de incredere Bricoux, iar daca ati avut accidental in mana un Delbar cred ca nu l-ati scos din Stichelbaut. Cu Aarden nu mai vorbesc; banuiesc ca-l botezati cum va vine la gura…!
In legatura cu posibilitatea ca sa mai existe linia pura dupa disparitia creatorului. Binenteles ca esti sigur ca ai un Aarden cand ti l-a pus Jan Aarden in mana! Dar cum stim si din alte domenii, exista si fani obsedati de propriul idol pana la colectiona fiecare obiect atins de acesta .Deci, exista macar teoretic, posibilitatea ca sa fie si asfel de crescatori care sa creasca o linie pina la nivelul de a copia si sistemul de imperecheri al maestrului ! Si maniacii astia fac o treaba f.f. serioasa. Orice greseala pentru ei e un sacrilegiu ….
Observ ca se aduce vorba de vanzari si pedigree, persoane care nu sunt deacoord cu faptul ca anumiti porumbei poarta numele crescatorului care a reprodus rudele lor indepartate.
Acum stau si va intreb din 2 porumbei campioni, la unul in pedigree apar la parinti 2 porumbei de prins iar la celalat apar 2 porumbei sub care srie” fiu din Dolle”(un ex.) PE CARE IL ACHIZITIONATI?
De ce se cauta porumbeii din crescatorii “vechi” in care sunt cultivate anumite familii de porumbei?
De ce se evita pasarile cu rezultate care nu sunt din familii consacrate?
De ce cumparam si frati sau veri ai unor campioni, ca doar nu exista o familie ci doar exemplarul campion?
Acum lucruri serioase:
Sfatul meu este ca atunci cand cititi un pedigree incercati sa nu va mai fuga ochii la numele crescatorului (nici nu ar trebui sa amintim de el, scopul nostru nu este sa imultim la nesfarsit un nume), ci la modul cum este reprodus(lucrat) acel exemplar, daca el ca individ are macar calitati fizice mostenite de la parinti, ca in cap nu ne putem uita…
Pentru Dl. Filipache Adrian pct.31. Aveti tendinta sa subestimati porumbeii!! Urmariti cu atentie documentarul ” Porumbeii- animale sclipitoare”, din sectiunea Video, unde se vorbeste despre variabilitate si de cate generatii au nevoie porumbeii sa se modifice intr-o directie sau alta. Marea variabilitate a speciei este cea care nu ne lasa sa mentinem porumbeii la un nivel de ameliorare atins la un moment dat. Cu o metoda corecta nu este foarte greu sa obtii pasari bune, dar devine din ce in ce mai greu sa-i menti cu cat nivelul pe care l-ai atins este mai ridicat ! Nu e numai noroc…
Imi cer scuze ca am monopolizat discutia ! Sunt la servici si ma chinuie talentul !
Dl. adrian_cocu aveti toata consideratia mea.
Ptr. colegul Filipache Adrian, daca tot susti ca iti place sa citesti , citeste si incearca sa si intelegi ce citesti ca sa te lamuresti cam cum sta treaba cu liniile de porumbei -fara rautate -dar le incurci rau de tot.Se pot creea linii , depinde daca da si rezultate de sport.Poate te-ai gandit la specii ??
In rest ,articol super tare , multumim , felicitari mai asteptam.
Fratilor , mai bine hai sa ne antrenam porumbeii…. hai pa.
Cei care au luat porumbei direct de la Aarden si i-au inmultit dupa sfaturile acestuia pot sa mai spuna ca au Aardeni. Dar pe mine ma amuza cum unii care au primit un pedigreu cu porumbel atasat, la care pe la spitza 11 din partea strabunicului scrie Aarden, spun mandri ca au porumbei Aarden. E o mare diferenta intre cele 2 categorii.
Spuneam undeva, in alt topic, ca in urma imperecherilor neinrudite, verii de gradul 2 (veri de veri), nu mai sunt genetic inruditi. Asta inseamna ca din genele unui ascendent de acum 4-5 generatii s-a transmis mai nimic…Un pedigreu care trece de 4 generatii are o utilitate strict istorica !!!!(sau publicitara).
DAR….Cu liniile consangvine, problema se nuanteaza….
puteti arunca o privire si aici http://www.janaardenduiven.nl sa vedeti ca exista inca porumbei aarden cu rezultate!
Nimeni nu poate sa mi aiba Aarden 100% sau alte lini de porumbei.Multi au incercat sa tina porumbei in linie pura.Rezultatul ????????????????
Porumbei siau pierdut carateristicile sportive.Ca si la alte animale si la porumbei cei mai buni sunt metisi adica amestecul de lini.
Si u ma vai amagiti cu pedigeele ca nu are niciun rost.Sunt doar niste bucati de hartie MULTI POT SA LE FALSIFICE cea ce si fac.Maine pot sami fac tot cotetul Aarden,Janssen,Bricoux,etc si sa vand la incepatori foile de hartie,daca intelegeti ce vreau sa spun.
vad ca sunt unii care nu au ce face si-l critica pe acest fost mare columbofil care a facut mari columbofili mai bine abtinetiva cu scrisu nu stiti ce vorbiti!!
vlad vb fara tine,nu vb daca nu stii,taci,e mai buna o tacuta,te faci de ras si i pacat,cand vei cunoaste termenul de consangvinizare,hibridare,si intoarcere in linie sau iarasi consangvinizare,atunci sa vb si cand vei sti lucra cu o linie,pana cand tu esti nimeni,,scuza ma in columbofilie TACI,,e mai bine asa si mai cuminte,cat despre cei care incearca pe ascuns sa arunce cu noroi in Aarden,sau alti mari crescatori,vreau sa i vad pe ei cand vor ajunge la rezultatele acestor crescatori,daca le cunosc,si atunci mai vb,pana atunci,vedeti va de pasarile voastre care pana una alta ,nu au rezultatele celor de acre vb.
scuze,de care vorbiti
Cine naiba a dat cu noroi in Aarden oamenilor?!
Of!
D-le Vlad, hotareste-te: Nimeni nu poate sa aiba linii de porumbei si cei mai buni sunt metisii, adica amestecul de linii…Care linii? Alea pe care nu le poate avea nimeni? deci nu exista linii…atunci care metisi? Oare cum se numeste tipul asta de rationament ?
de ce sunt porumbei Arden? din ce au fost facuti de Arden asta?sunt pur si simplu porumbei voiajori,atat.domnule iulian daca intrati intr o crescatorie de porumbei puteti diferentia ardenii de ceilalti porumbei?
sigur ca nu?ii puteti diferentia pe cei buni de cei slabi ?nu cred.deci restu i reclama
“la porumbei cei mai buni sunt metisi adica amestecul de lini”…!!! Domnule Vlad, spuneti-mi si mie va rog, daca imperechez un gutan veritabil cu un Stichelbaut, la fel de veritabil, pot juca si eu macar 3 sezoane la Maraton??? Nu sa ies Campion, ci asa,…sa-mi vina oricum ar fi, macar de la 800, daca nu de la 1000 de Km…!!! Ca doar tot metisi sunt, nu? Si apoi, ce mai conteaza ca sunt din 2 familii DE PORUMBEI diferite? Doar incrucisarea intre 2 familii da pe cei mai buni nu? Lucrul in crescatorie si anii de rabdare si nervi pusi la incercare sunt asa, doar pentru a umple pedigree-le…! Dar daca sustineti asta, de ce oare nu ati incercat sa imperecheati si sa jucati “metisii” rezultati din 2 familii de DeVriendt, una de la Campbell Stange si una de la Ray Roemmnich? Va e frica de teapa? NU, va spun tot eu; nu va pricepeti! Luati totul in deradere si sunteti prea simplisti. Nu vreau sa comentez mai mult, deoarece cred ca as scrie un comentariu mai lung decat articolul in sine, dar va intreb: mai oameni buni, voi va auziti cand vorbiti?
Nimeni in comentarile facute pana acum ,nu a incercat sa critice sau sa arunce cu noroi in Aarden .
Pentru pozitia 50 si 51 recititi comentarile de mai sus
Ad Schaerlaeckens a afirmat intr-un articol scris de dansul ca porumbei Aarden au dat rezultate mult mai bune in alte crescatori decat in crescatoria de baza situatia fiind similara si cu alte nume celebre.
La fel de interesant este si destinul rasei Bricoux.Marele crescator Arthur Bricoux a avut o faima extraordinara cu porumbei sai in perioada interbelica(dintre cele 2 razboaie mondiale) ,un lot de 30 de porumbei fiind adus in tara de marele columbofil Traian Nitescu .Acesti porumbei importati au dat rezultate foarte bune multi ani
Din pacate pentru marele maestru Bricoux in timpul celui de-al 2 lea razboi mondial nemtii iau distrus complet crescatoria.Dupa razboi Bricoux a incercat sa-si refaca crescatoria.Ei bine porumbei din noua crescatorie nu au mai avut aceiasi valoare.Deci,insusi Bricoux nu a mai fost capabil sa refaca porumbei la fel valorosi ca in prima sa crescatorie.
Pe mine ma amuza tare cand intalnesc un columbofil si afirma cu tarie ca are in crescatorie un Bricoux pur.Aceasta rasa a imbunatatit calitatile porumbeilor de-a lungul anilor dar sa mai afirmam ca mai exista aceasta rasa in stare pura este deja o exagerare,la fel ca si in cazul porumbeilor Aarden.
nu in sensul acela m am referit d le Andrei,ci doar ca nu cred ca tre sa despicam firul in 4 pe tema Aarden,e mai cuminte sa invatam daca se poate ceva din ceea ce el a realizat,daca nu mai bine sa ne vedem de ale noastre.imi cer scuze daca am jignit pe cineva,nu am vrut ,adevarul e ca si eu sunt un MARE NIMENI in columbofilie,doar ca ma apuca asa turbarea cand vad ca este puricat un maestru.inca o data mii de scuze.si vant in pene.
pt zappu…porumbeii aarden pot fi diferentiati de ceilalti intr-o crescatorie,numai sa ai ochiul format si sa fi vazut si mai inainte aarden…ii poti recunoaste…crede-ma…alte linii nu dar linia de aarden este foarte usor de diferentiat…cu stima
Domnule Cocu adrian, ceea ce spune?i dvs este adev?rat: din punct de vedere fenotipic putem foare u?or crea o linie de porumbei. Calit??ile sportive (la m?n?) ?in ?i ele de fenotipul porumbelului.
Nu am spus c? nu exist? linii sau rase ce c? eu nu cred ?n ele ?i e p?rerea mea personal?: Nu cred ?n sensul: domnule vreau ?i eu un Aarden pt c? aardeni sunt buni la maraton!!! O prostie.
Totodat? nu minimalizez rezultatele ?i munca unor oameni celebriu care ?ntradev?v?r au f?cut ceva pentru columboofilie! Dar dac? ?ntradev?r Aardeni sunt aardeni ?i azi, Jan aarden de unde a avut porumbeii? De ce nu vorbim de porumbei Ulens (p?rintele porumbelului voiajor) nu ar fi mai simplu. Totul e Ulens. S? ?ti?i c? de exemplu cartea Istoria Columbofliei Belgiene pe l?ng? scopul istoric a avut scopul, declarat de autor s? demonstreze de fapt c? to?i porumbeii pleac? cam de acolo ?i cam asta e baza tuturor. ?i s? ?ti?i c? ?i reu?e?te ?ntr-o bun? m?sur?.
C?t prive?te cresc?tori care cultiv? linii “pure” : Piet Lazeroms, Frans Labeeuw, Muller etc etc. Hai s? fim serio?i. Fiecare mai scap? c?te ceva ?n?untru pentru c? altfel datorit? consangviniz?rii ar avea deja g?ini. C? nu spun e altceva. C? din ?ncruci??ri p?streaz? doar urma?ii cu fenotipil dorit e altceva dar s? ?ti?i c? to?i, absolut to?i fac introduceri.
?i am s? v? demonstrez ceva:
Porumbelul A1 are 1 loc 1 (sau mai multe), fiul lui B1 la fel, fiul lui B1 respectiv C1 la fel. Cred c? putem vorbi de o familie de campioni nu-i a?a? FALS. C??i puii a mai avut A1 care s-au pierdut, dar B1 dar C1 . Procentual care sunt mai mul?i cei care au ie?it campioni s-au cei care s-au pierdut – cei care s-au pierdut s? fi?i siguri. ?i atunci cum e o familie de campioni.
?i ?nc? ceva domnule Cocu, fa?? de ornament noi la voiajori avem o problem?: pe l?ng? toate calit??ile fenotipice necesare unui porumbel ca s? fie campion mai e nevoie de ceva: Noi zicem c? “are ceva ?n cap” popular. ?ntradev?r au ceva ?n plus – ceva care nu poate fi reprodus cu nici o formul?, nu po?i fi sigur de reu?it? nici consangviniz?nd nici hibrid?nd. Doar Dumnezeu poate s?-?i dea norrocul s? ob?ii din c?nd ?n c?nd c?te unul – doi cu a?a ceva. ?i ?ia sunt campionii!!! Porumbeii care unde-i duci vin ?n fa??, cei care au o alt? personalitate, cei care nu obosesc cresc?nd pui etc etc!!!
Profesorul meu a f?cut un studiu timp de 10 ani: to?i campionii pe care i-a avut au ie?it din ?mperecheri accidentale, din cupluri la care nu le-a dat mare importan??, din ?ncerc?ri putem spune cu siguran?? din Noororc! ?i aten?ie timp de 10 ani cuplurile care le-a f?cut merg?nd la sigur nu au dat nici un CAMPION. Aten?ie vorbim de Campioni nu de porumbei care vin, clasaeaz? fac norma cu 300 puncte!
Hugo Kipp – ma ?ntrebat c?nd am fost la el dac? atunci c?nd ?mperechez porumbeii am perechi favorite. Normal c? am am zis. ?i cnd ai reprodus ceva super din ele ?…… Nu-i a?a mi-a zis mai departe c? ai cupluri din care vrei s? sco?i 15 pui ?ntr-u an, vrei s? umpli cu?ca cu ei ?i peste 2 ani consta?i c? nu mai sunt niic?ieri!
Unde e rasa, unde e linia? Cred c? revenim la individ. Care individ are ?ntradev?r calit??ile fenotipice ale liniei, dae de crescp?torul priceput dar are “ceva ?n cap” dat de Dumnezeu ?i la introducerea c?ruia nu poate interveni nimeni!!!
Am sa fac o paranteza despre mine, as vrea sa nu fie interpretata ca o lauda de sine, desi pana la urma… aia e !!! dar sper sa fie o lectura agreabila, care sa se lege cu ce vreau sa spun de fapt. Mi-e cel mai la indemana exemplu pe care pot sa vi-l dau acum repede, ca sa-mi intaresc demonstatia.
Sunt vreo 35 de ani de cand bateam mingea, in fata blocului,in cart.Gheorgheni din Cluj, cu pustii de varsta mea (aia cand eram cuminti!). Vecinul meu, Dl. Rudolf Paul, un om cu prestanta si relatii foarte protocolare cu restul locatarilor, trecea pe langa noi in drum spre o directie necunoscuta…Zilnic…De 2 -3 ori…Si tot asa…Va dati seama ca l-am urmarit…Avea porumbei voiajori…Ii tinea la o casa cu curte chiar la intrarea in zona cu blocuri. M-a prins ca-l urmaresc si mi-a pus in mana niste pui. Mergeam mult la dansul la porumbei si-mi povestea tot felul de chestii si se bucura sa vada ca sunt un copil care asculta si prinde repede. Dar n-a fost sa fie…Avand eu (zic acuma) o perceptie mai mult vizuala a lumii, m-am indragostit de jucatorii ardeleni ai d-lui Siklodi, proprietarul curtii unde dl. Rudolf isi tinea voiajorii, lasandu-l cu regretul marturisit ca nu m-am facut voiajorist. Asa a inceput aventura mea columbofila?Si la agrement am intalnit oameni deosebit de priceputi de la care am invatat multe lucruri legate de porumbei. Prin ?82-83 arbitram deja expozitii nationale de agrement.
Destul cu lauda, sa trecem la ce am vrut sa spun. La fel cum i-am spus D-lui Tunduc, va spun cu mana pe inima, exista familii ,linii, rase ! In spiritul asta am fost crescut de mic de oameni care mi-au aratat cum si la ce sa ma uit la un porumbel. Am tinut in mana foarte multi porumbei, de tot felul de rase, am crescut mai multe rase, nu sunt voiajorist, dar si asa deosebesc cateva linii si cu ceva exercitiu as reusi mult, mult mai mult. Binenteles ca am un ochi exersat, dar oricine poate face asta !!! Trebuie numai sa-ti doresti si sa te antrenezi. Poti incepe cu porumbeii tai…Poti naviga pe internet (sa fii avut eu cand eram tanar, sursa asta!…) si sa compari pozele porumbeilor din diferite linii…Liniile de voiajor serioase, de crescator, se deosebesc atat de pregnant unele de altele, ca poti spune ca sunt rase diferite. Cunosc rase de agrement care sunt considerate distincte pentru deosebiri mai mici. DAR…atunci cand cresti porumbei la un nivel ridicat trebuie s-o faci cu toate simturile, sa le ascuti, sa le antenezi…Daca un porumbel vine acasa folosindu-se de toate simturile, TU, care esti mult mai evoluat decat el , DE CE NU POTI ??? Intri in cotet, un sunet mai ciudat, un suierat,il cauti, il gasesti, iti lipesti ureche de spatele lui : o problema respiratorie?,iei masuri…un falfait de aripi care suna altfel, il prinzi, verifici aripa, musculatura,gandesti, intelegi, iei masuri… o racire brusca a vremii, instinctiv, o mana de porumb in plus la ratie…ploua de rupe de ieri, instinctiv, maresc ventilatia in cotet, ca sa n-am probleme grave … prinzi o pasare, gandeste-te la mana cu care o mangai, simte pana, e fina?, e aspra? e matasoasa?nu poti din prima ?insista, vei reusi…cand privesti sau ai ocazia sa prinzi in mana un porumbel ADEVARAT, uita de restul lumii, detaseaza-te de peisaj, sunteti numai voi doi, studiaza-l cu toate simturile, compara-l cu ai tai, fi cinstit, nu te mintii singur, simte-i vibratia, simte-i clasa…
De ce are altul porumbei mai buni decat tine? Ca are multi bani? Cotete cu aer conditionat? Ca si-a adus din Belgia?… Lucruri nesemnificative…TE ASIGUR !.. Ii intelege mai bine decat tine ! Asta e problema…Cheia e la tine…Invata sa-ti traiesti pasiunea cu toti porii. Cand esti intre porumbei, FI PREZENT acolo!!!
Daca pentru tine toti voiajorii sunt la fel, si nu deosebesti liniile intre ele problema e din ochi !!! Daca nu-i deosebesti tu, nu inseamna ca nu exista… Nu sustine asta cu tarie, ca te faci de ras ! Esti ca si europeanul care ajuns in China ramane dezorientat vazind ca toti chinezii arata la fel si se numesc Li ! O sa treaca un timp pana o sa-si dea seama care e unu si care e altul…
Acum trecand la lucruri mai stiintifice, porumbeii care apartin unei linii sunt asemanatori fenotipic si multe caractere sunt atat de fixate prin consagvinizare, incat le si transmit in continuare, multe generatii. Dar sa nu ne imbatam cu apa rece…Daca recititi ce am scris la pct.33 ,acestea sunt de obicei caracterele cu determinism genetic simplu sau cele determinate de gene cu un numar de alele redus, care pot fi puternic fixate. Din pacate calitatile nobile pe care le cautam noi la un porumbel de valoare: inteligenta, vointa,simt de orientare ascutit,etc si care fac din el un campion, sunt caractere determinate de actiunea combinata a mai multor gene, ori la acest capitol este foarte posibil ca valoarea sa se fi diluat in timp. La fel cum se poate intampla sa fi nimerit pe ?maini bune? si sa fi castigat la calitate si valoare !
Acum revenind la subiectul nostru, pe care noi toti , inclusiv subsemnatul, l-am folosit in fel si chip: ca sa spunem vrute si nevrute, sa facem observatii la obiect sau la intamplare, sa ne dam profesionisti sau sa ne umplem de ridicol…trebuie sa recunoastem ca a fost binevenit ! Un remember despre viata si munca unui OM care a inteles ca dincolo de a-ti juca porumbeii cu stiinta si arta, pentru gloria personala, mai este un pas pe care multi altii nu reusesc sa-l faca, sa stranga cu grija toate aceste calitatii si sa le toarne intr-o forma unica ?Porumbelul Aarden?, pentru ca si altii, mai tarziu, sa poata trai satisfactiile victoriilor pe care le-a trait si el.
Si nu in ultimul rand, vreau sa multumesc D-lui Iulian Simion,- si in oarecare masura si unor comentatori ai articolului- care nu stiu cum face de ma mobilizeaza in halul asta, cu cate un subiect frumos, de nici eu nu stiu de unde fervoarea asta la scris !…
nai cuvinte pt asa ceva,multumim pt articol.
Domnule Ioni spuneti-mi si mie vreo crescatorie care nu a introdus nimic strain, care a lucrat numai prin consancvinizare????????????????????
O linie pura de exemplu:
Iei o pereche de porumbei de la Aarden direct din cotet de la el sau de la cine vrei tu si scoti pui din ei si nu bagi alt sange strain.Acum poti sa zici ca ai Aarden 100%.
Domnule Simion nu mam referit ca linie la gutan ca asa pot sa imperechez un voiajor cu un king,mam referit la doua lini ex:Janssen x Delbar etc.Nu se mai poate vorbi la ora actuala de lini pure vechi de 100 de ani Bricoux,Delbar,Sion.
Pt Filipache Adrian : Am auzit ca Dl Cocos Petrica a avut o pereche de porumbei care din 4 pui 3 erau de locul 1.Ce mai zici de asta?Ia sa te interesezi … ca esti din Bucuresti.Si dupa aceea sa vii sa scrii aici ce ai aflat daca am dreptate sau nu?
domnule fiolipache adrian intereseaza-te la columbofilii mai batrani si o sa vezi ca iti vor spune ca aardenii au anumite caracteristici fenotipice distincte…eu mi-am exprimat parerea si ceea ce stiam…cu stima…
D-nule Adrian _Cocu nu pot decat sa va multumesc pt.randurile scrise mai sus,cuvinte extraordinare.Va doresc o viata lunga si tineti-o tot asa.Cu respect !
unde erau locul unu?
poate la dansul in cotet.oricum national nu cred.
domnule adrian_cocu, credeti-ma ca am inceput sa va respect din ce in ce mai mult…cu stima
Observ cu oarecare uimire ca multi folosesc cu nonsalanta termeni pe care nu-i inteleg sau nu-i stapanesc ! Ce inseamna 100% Aarden ??? Este sigur ca nici Jan Aarden si nici Antoon n-au avut in cotet numai 100% Aarden . Chiar si ei au construit PE CEVA si DIN CEVA !!! Ia mai recititi articolul cu o hartie si un pix in mana. Ii scoteau din palarie cumva ? NU ! fiindca erau profesionisti si stiau ce au de facut !” Din nou pentru pentru D-l Tunduc: imi pare f.rau ca trebuie sa va pun o intrebare rautacioasa si va spun sincer ca o fac cu strangere de inima, fiindca de felul meu incerc intotdeauna sa fiu un om simtit :- De cate ore de predare a avut nevoie profesorul D-voastra ca sa va lamuresca ca: “Doar Dumnezeu poate s?-?i dea norrocul s? ob?ii din c?nd ?n c?nd c?te unul – doi “(v-am citat) ? Si… daca nu v-ati suparat pe mine (sincer, nu ar fi bine, fiindca suntem amandoi aici ca sa invatam !) as vrea ca facand un exercitiu de imaginatie, sa -mi descrieti cum a-ti vedea d-voastra sportul columbofil din ziua de astazi daca Aarden,Piet de Weerd,Delbar,Desmet si toate numele mari pe care le cunosteti mult mai bine decat mine, s-ar fi calauzit dupa citatul de mai sus !!! Iar la partea cu delimitarea neta dintre fenotip si genotip m-ati pierdut pe drum…Ceva imi scapa!…
Pt Zappu La club ,pe masina…pe concurs .. si pe tara! Intereseaza-te!
Domnule Cocu m? bucur c? sunte?i un specialist. Eu nu sunt unul a?a de mare dar ?tiu c? de fapt Aarden-ul despre care vorbim noi acum este creat de Piet de Weerd!
Nu am spus c? nu exist? linii, rase etc. Am spus c? pentru concursuri ?i pentru reproducere (reproducere de campioni) exist? ceva ?n plus. Faptul c? un porumbel provine dintr-o familie valoroas?, c? are o ascenden?? bun? ?i cre?te ?ansele de a avea acel ceva. Dar nimic mai mult.
Creeare unei linii pe caractere fenotipice este un lucru u?or. Descoperirea unui campion la concursuri este ?ns? o chestiune care ?ine ?n mare parte de ?ans?. Apoi ?ine de modul de preg?tire, de angajare la concursuri, de tratare de motivare de foarte multe lucruri. Adic? trebuie s? ai ?n cresc?torie pe EL, campionul , s?-i oferi cresc?toria potrivit?, s?n?tatea potrivit?, recuperarea potrivit?, motivarea potrivit?, energizarea potrivit?, s?-l joci c?nd trebuie. Toate la momentul potrivit. Pe l?ng? toate astea trebuie s? ai ?ansa ca v?ntul s? nu fie ?mpotriva ta, ploaia s? ?in? cu tine (dac? tot vorbim de maraton) ?i multe altele care ?in de ?ans?. Pe scurt un porumbel super, un cresc?tor foarte pricepu ?i ?ansa de ofer? CAMPIONUL
Cei care cred c? linia, familia, rasa, istoria cred c? se ?n?al?!
Sunt p?reri personale prin care nu am vrut s? lezez aprecierile nim?nui. Aarde, Stichelbaut, delbar, Janssen samd au fost titanii acestui sport ?i l-au f?cut s? progreseze! Dar ?ti?i de ce pentru c? au avut porumbeii potrivi?i, cresc?toria potrivit?, au fost speciali?ti ?i au avut mult? mult? ?ans?!
Dl Simion v? mul?umesc pentru articol E foarte bun. E bine s? cunoa?tem istoria acestui sport indiferent de p?rerile noasre personale
Si eu va multumesc Domnule Adrian Cocu! Cred ca Dvs. ati facut incheierea articolului inceput de mine. Ce as putea sa mai spun, este faptul ca, nivelul acestui sport a crescut mult in ultimii ani, oamenii sunt ceva mai receptivi, si-au insusit cunostinte, iar multi reusesc chiar sa faca mari performante! Asta ma bucura cel mai mult! Si discutiile contradictorii sunt constructive, de aceea tin sa multumesc tuturor celor ce si-au scris aici parerile! Sunt sigur ca vor fi multi cei ce vor avea de castigat, iar asta ma face sa nu ma opresc doar la acest articol. Voi continua si cu altele!
Articol foarte bun si contributii excelente.
Respect si multumiri!
Domule Marius, intotdeauna v-am apreciat obiectivitatea si spiritul constructiv! Sunteti, sau mai bine zis sunt, una din persoanele care va apreciaza in mod deosebit munca in slujba columbofiliei; cartile Dvs. sunt nelipsite de pe biroul meu si culmea, ori de cate ori le recitesc, o fac cu si mai multa placere decat in trecut! Sunt convins ca vom mai dezbate alaturi si de alti colegi, teme propuse de catre noi toti! Cu stima!
d-le simion,as vrea sa iau legatura cu d-voastra….imi puteti lasa un nr de tel ?
Domnule Iulian m? bucur c? ?-mi aprecia?i munca. De?i nu fac mare lucru ma-? bucura s? ?tiu c? am pus um?rul la dezvoltarea sportului columbofil ?i la scoaterea lui dintr-un anumit con de umbr?.
M? bucur c? a?i ?n?eles c? interven?iile mele nu au avut rolul de a contracare cele spuse de dvs ce mai mult au fost p?reri personale!
A?tept?m cu interes ?i alte articole ?i v? invit s? publica?i ?i ?n revista noastr? Columbofilia Rom?n?!
Totodat? am ?n?eles c? sunte?i medic veterinar sau student la medicin? veterinar?. E un lucru bun s? avem columbofili pasiona?i acolo. Poate v? ajut la vre-un stadiu de preg?tire cu medici specializa?i pe porumbei afar?.
Domnule Tunduc, ma maguliti cu aprecierea D-voastra in aceeasi masura in care ma surprindeti prin modestie ! Sunteti un om care v-ati creeat totusi o notorietate, facand mult pentru columbofilie, in timp ce eu stau la cutie si mai izbucnesc din cad in cand… Oricum , “un duel de idei” cu D-voastra, este pentru mine o onoare si o provocare ! Cu stima !
Mul?umesc pentru aprecieri dar exist? mul?i ?n Rom?nia care au f?cut mult mai mult dec?t mine. Duelul de idei este o onoare ?i pentru mine at?ta timp c?t discut cu oameni pricepu?i ?i care vor un dialog constructiv
Puiu, imi poti scrie pe adresa: iulian_simion@yahoo.com
Pentru toti colegii; nu va suparati ca nu fac public numarul meu de telefon; cred ca as fi atat de des sunat, incat nu as mai avea timp sa mai scriu si aici! :) Imi cer mii de scuze!!!
Domnule Marius, sunt bucuros sa incepem colaborari in domeniul literaturii de specialitate, cu atat mai mult cu cat sunt absolvent al cursului F.A.T.I.I., ( Fundatia Academica de Transport Intern si International ),in care am fost specializat in transportul de pasari si animale vii pe teritoriul Uniunii Europene si cel putin in 2008, voi insotitorul transportatorilor de porumbei din Moldova, in Ungaria si Polonia. Imi doresc sa particip la organizarea unor concursuri care sa spulbere odata pentru totdeauna orice urma de indoiala, privind atat corectitudinea distantelor etapelor, cat si conditia tuturor porumbeilor pe perioada transportului, incepand de la punctul de imbarcare si pana la punctul de lansare. Voi pregati multe fotografii si materiale filmate, cu imagini surprinse pe perioada transportului, momentele in care vor fi hraniti si adapati porumbeii, starea lor in cusetele masinilor si nu in ultimul rand, lansarile porumbeilor, cu tot ce implica ele! Imi doresc ca lansarile din 2008 sa fie incununate de succese pentru toti colegii si nu umbrite de dezastre datorate proastei organizari si indiferentei delegatilor!
Si uitasem sa va mai spun, imi doresc tare mult publicarea revistei “Columbofilia Romana” si in limba engleza ( cel putin ), pentru a putea inlesni si occidentalilor accesul la valorile columbofiliei romanesti – asta in cazul in care n-ati facut-o deja – , sau, culegerea si adaptarea
intr-o editie anuala, care sa contina cele mai importante evenimente si cele mai interesante articole publicate peste an, care la fel, sa existe macar in limba engleza. Am multi prieteni in Europa care ar dori sa ne cunoasca mai bine, dar din pacate nu au timp sa invete Limba Romana! :)) Cu stima si consideratiune!!!
Pe langa toate aceste comentarii ar fi buna si interventia unui specialist,ma refer aici la Ad Schaerlaeckens.Oare nu ar putea fi contacta pt un interviu pt aceast site.
Apropo oara peste 50 ,60 de ani oare nu se va vorbi in Romania de rasa SIMION, TUNDUC sau MOLDOVAN?
Asa noi nu o sa facem niciodata ce a facut Jan Aarden sau alti mari crescatori. Noi nu suntem columbofili si nici nu cred ca o sa fim vreodata pt ca vina este a noastra. Totul pleaca de la organizare si doar noi ii alegem(stiti voi pe cine). De aceea cand vedem la altii ne miram ca “vita la poarta noua”. Pt ca noi nu avem timp de a ne gandi la porumbei ci cum sa il fu…. pe vecinu’ si sa il “AARDEM” si barfi pe xulescu, bani multi din …..(dar mai bn sa nu stricam subiectul)
D-le Tunduc Vol II al carti Caii de curse ai vazduhului al creatorului dinastiei Aarden si care mi se pare incredibil Mr. Piet a aparut ?cum pot sa intru in posesia ei ?
Multumesc anticipat
As vrea sa mai spun ca masculul “Piet” stiu ca era de la Karel Mulemans si care mai tarziu a ajuns in volierele lui Hermes……
Piet=MAESTRU,SELCTIONER,SCRIITOR
pozitia 84 ;NUUUUUU !
National este deja convins! :)) Foarte optimist! Spune-ne tu atunci National, cam care crede Inaltimea Ta, ca ar fi viitorul columbofiliei romanesti? Lumineaza-ne si pe noi; nu de alta, dar niciodata nu mi-am propus sa mi se poarte numele in afara buletinului…!!! :))
DE CE NU ESTE POSIBIL?
Eu din punct de vedere columbofil sunt un nimeni(anul acesta zbor pt prima data cu maturii, deja la 80 km am pierdut 6 bucati,dar nu este nimic mergem inainte), dar asta nu ma impiedica sa recunosc valoarea unor oameni(ROMANI) care fac ceva pt acest sport, si care ne invata si pe noi cate ceva, de aceeia mi-ar parea bine ca peste ani la marile licitatii sa apara in pedigrie numele acestor columbofili. Cred ca ar mai trebui amintit aici si Domnul GEORGICA POPESCU.
Nu stim sa promovam sportul inafara !
De o viata povestim si citim despre straini, asa va continua.
Domnule Na?ional, poate v? scrie?i numele , ar fi frumos.
V? contrazic . Am scris dou? c?r?i ?n care peste 75% erau rom?ni. ?n var? – toamn? va apare Catalogul Campionilor, un catalog color cu unii deintre cei mai buni cresc?tori exclusiv din Rom?nia comparabil cu ce exist? afar? actualmente.
Am ?nceput s? scriu articole despre columbofilia rom?n? ?n ziarul La columbophilie Belge!
U?or, u?or se face treab? ?i la noi.
Pe l?ng? mine mai sunt ?i al?ii, Andrei fiind cel mai la ?ndem?n? exemplu.
Se vorbe?te mult despre str?ini pentru c? toat? lumea vrea s? v?nd?. Deja ?ns? treaba scr??ie iar ?n c??iva ani ne vom s?tura ?i vom reveni mul?i la liniile vechi rom?ne?ti.
Deci cu ?ncredere ?nainte!
De ce nu?Toate la timpul lor,se va vorbi si se va spune,ca nu vom apuca noi sa prindem,linia Tunduc,Simion,de ce nu si National…hai sa fim optimisti,porumbei buni sa avem,ca oameni ambitiosi avem.Succes
Jan Aarden a creat o linie de porumbei puternici pentru fond si maraton. Cand a inceput el sa lucreze cu porumbeii dupa al doilea razboi mondial era o mare criza de porumbei buni pt.ca ii confiscasera nemtii si putem spune ca a creat o rasa de porumbei noua numita Aarden. Noi ne multumim sa cumparam porumbei deja formati de la crescatori care au confirmat si de aia nu putem vorbi de o rasa care sa ne poarte numele, insa Jan Aarden a lucrat intens cu porumbeii pana a format o rasa noua de porumbei foarte puternici pentru fond si maraton. E adevarat ca rar se mai gasesc in rasa pura. Ex. Anne Bruinsma din nordul Olandei a cultivat inca porumbei din rasa Aarden in stare pura si are rezultate extraordinare. Si mentionez ca are in jur de 1350 de km. la zbvorul de Barcelona. Asa ca putem vorbi de o rasa Aarden creata de maestrul JAN AARDEN…
CEA MAI TARE LINIE DE PORUMBEI
cat costa o pereche ??????????? as dori sa cumpar si eu o pereche am pana acum 4 voiajori BRICOUX 1 AARDEN si 6 MARC ROOSENS
astept neaparat raspuns !!!!!!!!!!
Desi articolu este interesant! ii lipseste multe detalii!
In 2005 toata colectia lui Piet Lazeroms a fost transferata lui Dorel Borlovan in Sacramento , CA
Mergi pe link-ul urmator sa vezi citeva clipuri cu porumbeii 100% Piet Lazeroms Aarden din/in crescatoria lui Dorel Borlovan:
http://m.youtube.com/channel/UCTYFnqHZX40Ttkv2kw3dH8Q
http://www.ibspigeons.net
P.S. Este stiut ca Piet Lazeroms a fost singurul care a pastrat/preservat porumbeii Jan Aarden puri, deci singurul loc in lume unde mai poti gasi porumbei Jan Aarden curati/nealterati/ puri este/sunt in crescatoria lui Dorel Borlovan.