Autor: Iulian Simion

Discutiile despre porumbeii mesageri sportivi, in speta a celor de distante lungi si foarte lungi, sunt adesea completate cu numele Jan Aarden, devenit sinonim cu denumirea de Maraton. Acest rasunator nume care a revolutionat concursurile cu porumbeii pe distante lungi, a fost ?imortalizat? de diversi jurnalisti columbofili din diverse timpuri, incepand din perioada interbelica si pana astazi, impactul pe care l-a avut fiind unul remarcabil.
Si in cartile de specialitate din Romania s-a scris mult si foarte frumos despre Jan Aarden, eu acum nu am sa doresc decat sa revin asupra unor amanunte pe care le consider senzationale in dezvoltarea acestei rase de porumbei raspandite astazi peste tot in lume, porumbei care au castigat in decursul zecilor de ani scursi de la creearea lor, multe concursuri si premii internationale si nationale. Dar oare cine a fost acest olandez, creeatorul acestei magnifice rase?

Jan Aarden, s-a nascut in orasul Oosterhout, pe 6 noiembrie 1893, tatal lui fiind Martijnus Aarden, iar mama sa, Lucia Schoenmakers. Scoala primara, ?St. Paulus?, a absolvit-o in Abbey. Inca din zilele copilariei, dragostea lui Jan pentru animale era nemasurata, iar unul din profesorii de la scoala, Francisc Paulus, care avea porumbei, reuseste sa-i canalizeze copilului Jan, inclinatia catre aceste minunate pasari, strecurandu-l incet, incet, in lumea concursurilor si devenind ?copilul manager? al lui Francisc. In volierele acestuia, pasiunea lui Jan s-a intensificat, iar la 18 ani, era deja membru al unui club in care se organizau curse cu porumbei din Oosterhout si avea deja propria voliera cu porumbei pe care ii angaja in concursuri scurte si medii si care jucau foarte bine castigand multe dintre ele.

O influenta timpurie asupra lui Aarden, a avut-o familia Oomesns din Breda, care erau Star-urile Olandei pe distante lungi din perioada interbelica. Aarden, a incheiat o stransa prietenie cu capul familiei Oomens si in timp scurt a intrat in posesia unora din porumbeii lor, printre care, faimosul ?37?, care era nepotul lui “Zilvervosije” si care avea sangele porumbeilor lui Oomens pe ambele ramuri ale pedigree-ului. “Zilvervosije”, era o puica usoara, solzata, cu reflexe argintii in aripi, care a fost atat o buna zburatoare, cat si o buna reproducatoare. Numele “Zilvervosije”, este sinonim cu numele Aarden, deoarece sangele ei se gaseste in toate marile colonii Aarden ale lumii, cum ar fi: Wim Muller, van Agtmaal, van den Burgh, van der Wegen, van den Eijden si Kuypers, fiind in acelasi timp, genitoarea porumbeilor lui Ko Nipius, ce a castigat locul 2 National Barcelona. Defapt, contributia adusa de aceasta femela la dezvoltarea porumbelului de maraton din toata lumea, este imensa, in special datorita originii care a fost putin cunoscuta, dar datorita fratilor Patrick si in special al lui Steve, care au castigat ?The English NFC Pau National cu un Aarden, pot declara ca, “Zilvervosije” este fiica lui ?Slaper? H-`46-270518 si a lui ?Goris Duivin?, ambii fiind ai lui Alfred Goris din Kruisland. Aceasta fabuloasa femela, imperecheata cu ?Zesentachtig?, H-`47-433486, l-a dat pe ?Late Meesters?, H-`49-525758, o adevarata bijuterie de porumbel. Acestia au fost porumbei cu o aparitie tarzie in pedigree, dar parteneriatul dintre Eijerkamp si Muller, confirma ca “Zilvervosije” este baza porumbeilor lor de distante lungi. Deasemenea, tatal lui ?Spin? al lui Wanroy este nepotul, iar mama sa, este nepoata lui “Zilvervosije”. Si desigur, sa nu uitam ca ?Spin? este si fondatorul pasarilor fratilor Kuypers si ale celebrului Peter van den Eijden, iar cum am mai spus, ?37? al lui Aarden, a fost nepot al ei. La randul lui, ?37? a fost bunicul lui ?500? al lui Giel van Agtmaal, dar si bunicul lui ?131? al lui Jan de Weert, desigur, doi dintre cei mai buni porumbei ai rase Aarden.

Cercetarile ulterioare, au aratat ca “Zilvervosije”, era nepoata lui ?Oude Witpen?, un faimos reproducator al lui Toon Stoffelen si ca ?Bontje Aarden? femela lui Ligtenberg, era tot nepoata ei, ca si femela ?10? dealtfel. “Bontje Aarden”, este mama lui “Oude Doffertje” al lui Jan van der Wegen. Lista influentelor remarcabile de reproducatoare a lui “Zilvervosije” pare sa fie nesfarsita, dar, dupa cum am spus, ea a fost si o buna zburatoare. Unele dintre succesele ei sunt: loc 3 Nat. Dax 1949, loc 2 Nat. Dax 1950, loc 55 Nat. St.Vincent 1950, loc 7 Nat. Dax 1951, loc 47 Nat. St.Vincent 1951, etc.

Dupa ce Jan Aarden s-a casatorit cu Janntje Akermans pe 20 iulie 1916, acestia s-au mutat si au trait intr-un sat din provincia Teteringen, pentru aproximativ 4 ani. Acolo Aarden a construit o crescatorie si si-a adus porumbeii, dar din cauza obligatiilor familiale si a inceputului Primului Razboi Mondial, s-a mutat din nou, de data asta in Steenbergen, iar in 1924, se muta iarasi in Grintweg. Insa nici aceasta nu avea sa fie ultima data cand isi schimba domiciliul si revine mai tarziu la Steenbergen, unde Jan si sotia lui isi deschid un hotel care si astazi, este vizitat de columbofili din toata lumea, reprezentand pentru toti cei ce iubesc porumbeii, un adevarat ?lacas de cult?.

La inceputul anilor `20, s-a vazut o alta influenta importanta dupa Jan, in persoana fiului sau Antoon care deasemenea era interesat de acest sport si care, la varsta de 18 ani, a facut tandem cu tatal sau. Influenta lui Antoon, l-a determinat pe Jan sa treaca de la cursele scurte la cursele pe distante lungi. Rezultatele in prima faza nu au fost dintre cele mai bune insa, datorita relatiilor stranse pe care Jan le avea cu multi crescatori celebri ai acelor vremuri, dar si a capacitatilor sale remarcabile si a rabdarii si-a construit minunata rasa. Unul din cei mai buni prieteni ai lui Jan, era nimeni altul decat Piet de Weerd, un faimos cunoscator jurnalist si selectioner de porumbei, care a uimit lumea cu talentul lui si a caror sfaturil-au ajutat foarte mult pe Jan. Un rezultat al stransei lor prietenii, a fost porumbelul ?Piet?, ce se tragea din fantasticul “Deguffroi”, porumbel al lui Delbar. Defapt, Delbar a jucat un rol foarte important in originea porumbeilor lui Aarden, cat si in randurile porumbeilor multor crescatori, influenta sa fiind profund vizibila si astazi. In concluzie, Maestrul Aarden a fost constructorul, iar de Weerd, arhitectul rasei.

Ceea ce l-a facut remarcabil pe Jan, a fost faptul ca dintotdeauna, la fel ca alti mari crescatori ai epocii sale a inteles ca, geniul, include si experienta altora si nu numai a sa! Era un om care vizita des crescatoriile si discuta indelung si cu o deosebita placere cu toti crescatorii iar din acest motiv, era respectat si foarte apreciat chiar si de catre cei mai buni.

Pana la sfarsitul anilor `30, in volierele sale era deja sangele porumbeilor Ost-Roe, alaturi de pasari ale lui Henrey Rey, si mai ales, o super femela a lui Leo de Cock. Linia lui Ost-Roe, apartinea lui Jules Roekaert, un nume formal pe care il pronunta uneori. De aici se spune ca ar proveni culoarea rosie la porumbeii lui Aarden. O alta caracteristica, era prezenta unor linii in ochi ce se extindeau catre capatul ochiului, ceea ce contrazice ca rosul, ar fi culoarea reprezentativa a rasei Aarden. Cercetarile, confirma insa ca rosul era culoarea caracteristica raselor lui Rey si Roekaert. Cel mai reprezentativ din crescatorie, era “Oude Vassart”, un rosu frumos pe care Rey l-a cumparat de la licitatia lui Pauwels din Sas of Gent, de la Roekaert. Aarden a cumparat o puica usoara numita “Belske”, al carei tata era “Leon”, un “cocos rosu” de la Leon van der Saude. Poate ca aceasta va intari suspiciunea ce pluteste asupra originii penajului rosu al Aarden-ilor.

Cu talentul sau natural si cunostintele remarcabile pe care Jan le avea cand venea vorba de imperecherile de porumbei, a folosit porumbeii Rey, Roekaert si altii, pentru a face un experiment. Initial, el a combinat pe “Blauwe Ost Roe”, cu “Oude Rey”, combinatie ce a aratat lumii geniul sau, deoarece el a avut un succes rasunator imediat cu aceasta pereche. Produsul sau faimos, a fost “Marele Fietsvlieger”, ce a fost mult timp un invingator in randul pasarilor de clasa ale lui Aarden. Combinat cu “Dikke Blauwe” care era o nemaintalnita pasare de reproductie, el a crescut pe “Schone Blauw”, un porumbel care a excelat, castigand primele locuri la concursuri. Imperecherea dintre “Reydoffer” si “Belske Aarden” a rodit si crescut un alt celebru porumbel; “46”, care a castigat la randul sau mai multe curse. Sora buna a lui “46”, numita “Orleanske” a castigat 3 ani la rand cursele de la Orleans! Din imperecherea lui “Vetkonk” a lui de Cock cu “Fietsvlieger Aarden”, a iesit “Verkeeroe Duivin”, una dintre cele mai bune femele din crescatoria sa, daca nu chiar din toata Olanda. “Dikke Blauw”, a fost de asemenea combinat cu “Duveltje” a lui Roekaert si a rezultat “Mooike”, un alt faimos al rasei. Cei de mai sus, au fost inclusi intr-un catalog cu principalele cupluri de reproducere ale lui Aarden si intr-adevar, “Mooike”, “Dikke Blauw”, “Schone Blauw” si “Verkeeroe Duivin” au castigat toate premiile intr-o lupta extrem de stransa de la cursa de la St.Vincent. Din aceasta cursa, dar si din altele, Jan a realizat ca detine porumbei de o calitate fantastica.

Succesele si dezvoltarea remarcabila a rasei Aarden, a captat atentia tuturor si multi prieteni ai lui Jan din Steenbergen dar nu numai, au intrat rapid in posesia pasarilor renumite. Micul orasel olandez a devenit de atunci o zona cu o influenta deosebita asupra porumbeilor pentru cursele foarte lungi din toata Europa. Mai tarziu, dupa al Doilea Razboi Mondial si pana prin anii `60, cativa crescatori printre care Toon si Piet Ligtenberg, obtin mai multi porumbei de la Jan din care se trage faimoasa femela “Witpen”, care combinata cu alt Aarden, au devenit parintii celor mai buni porumbei ai lumii; “10” al lui Ligtenberg si fabulosul “Oude Doffertje” al lui Antoon van der Wegen, cel din urma devenind “stalpul”, “piatra de temelie” a rasei Wegen, in timp ce “10”, va deveni tatal celebrului “Dolle” al lui Marijn van Geel.

Alaturi de alti crescatori din Steenbergen care au pus bazele sportului cu porumbeii pe distante foarte lungi alaturi de Aarden, au fost: Toon Toffelen, Jan van der Paar, Jan de Weert si van Agtmaal, cel din urma fiind considerat in unele zone, un mai mare concurent decat insasi Aarden. Un alt important crescator ce detinea porumbei Aarden, era Jan Cools. Bun prieten cu Aarden, Cools detinea porumbeii cei mai buni, facand deseori schimburi cu Jan Aarden si avand in felul asta rezultate remarcabile. Odata ce rasa s-a dezvoltat, porumbeii Aarden au inceput sa domine cursele de la Dax, Pau, St. Vincent, Bergerac si Barcelona, alaturi de alte mari curse, luand Europa pe sus intocmai ca o furtuna si extinzandu-se rapid in toata lumea, rasa Aarden, a devenit o adevarata si celebra familie mondiala! Piet de Weerd, a ajutat enorm in acest context, cumparand reprezentantii buni ai rasei si vanzandu-i altor crescatori din intreaga lume. Un alt important contribuitor al succesului “Dinastiei Aarden”, a fost nimeni altul decat Piet Lazeroms din Zegge. Acest specialist al Aarden-ilor, a cumparat toti porumbeii de top cei mai puri si prin aceasta, el a detinut cele mai importante si valoroase pasari ale rasei. La randul sau, Lazeroms a devenit principala sursa de raspandire a Aarden-ilor. De exemplu, van Peperstraten si de Heyde, si-au pus bazele crescatoriilor lor pe faimosul “Klapper” al lui Lazeroms. Deasemenea trebuiesc mentionate si remarcabilele rezultate ale lui van Zelderen, care a castigat 5 Concursuri Nationale cu porumbei Aarden tot de la Lazeroms. Dintre exemplele recente, ar fi de mentionat in special succesul de la Barcelona al lui Teo Ernest tot cu un Aarden, ca dealtfel si Crescatoria fratilor Bruggeman, a caror crescatorie faimoasa e fondata tot pe o sursa remarcabila de porumbei Aarden: Hein si Hub Oostenrijk. Nu ar trebui nici ca rezultatele lui “Jac Stekatee” al lui Brinisse sa fie uitate, pentru ca el a dat nastere unuia dintre porumbeii de top ai anilor `90. “Golden Breeder 788” al sau, este considerat unul dintre cei mai buni Aardeni, asa cum este considerat si “Number 60” al unei alte crescatorii celebre; cea a lui Cees de Jong. Apoi mai sunt si mult prea celebrii “Polder” si “de Vogel” contemporanii nostri, care sunt 100% porumbei Aarden.

Se pare ca au fost putini reprezentanti ai rasei Aarden, care au putut fi eliminati din cursa lor catre excelenta. Numarul celor care triumfa si au triumfat de-a lungul anilor cu aceasta rasa este imens de mare, cartile au scris frumos despre ei, iar gloria lor va ramane rasunatoare si peste alte zeci si zeci de ani. Eu nu i-am putut numi pe toti astazi aici. Cert este ca, in primele sale zile de ucenic in voliera lui Francisc Paulus, Jan Aarden nu realiza la ce va duce mai tarziu iubirea sa pentru porumbei. Nu stia ce va rasari din porumbeii de care era indragostit si mai ales nu stia ca va ramane nemuritor in Paginile de Aur ale Columbofiliei Mondiale.

In concluzie, cum altfel poate ramane mai viu in memoria noastra un om, decat prin gloria pe care rasa ce-i poarta numele i-a adus-o! Rasa ce va continua sa depaseasca toate obstacolele, muntii si marile din drumul sau. Ceea ce a inceput Maestrul Aarden, la Oosterhout si Steenbergen, vom continua astazi, noi, cei ce iubim aceasta rasa…!