Otravirea cu boabele tratate de pe camp

Tristan propune un topic: Boabele tratate de pe camp din cauza carora mor foarte multi porumbei – cum putem evita asta, in zonele unde porumbeii merg la camp? Probabil le lipseste ceva din alimentatie? Cei otraviti se mai pot salva?

83 comentarii la “Otravirea cu boabele tratate de pe camp”

  1. salut si eu am avut problema asta mai de mult porumbei mei mergeau la camp mai ales cand aveau pui si mi au murit mult mai ales cand se pune porume si graul.sfatul meu este sai ti inchisi si sa le dai drumu mai rar si atunci sa fie bine hraniti.punele in cusca nisip cu caramida pisata si vei vedea ca nu vor mai merge la camp….bafta

  2. din pacate nu prea cred si pe langa asta poate mai da mancare si la pui si ii pierzi si pe ei, dar daca observi ceva suspect cand vin de pe camp se poate sa le bagi apa pe cioc cu o seringa si apoi sa-i strangi gusa cu mana ca sa-i curga apa pe cioc afara si repeti asta de cateva ori, deci cu alte cuvinte ii ‘faci spalaturi’, poate un veterinar ne-ar explica mai multe.

  3. cel mai bn tinei inchisi in perioada cand se seamana porumb,dale mancare multa si le poti da drumu sa zboare seara inainte cu o ora jumate sa se insereze si ai sa vezi ca nu o sa mai plece la camp seara,asa cred ca e cel mai bn ca nu isi pierde nici ora de zbor.boabele tratate nu dureaza chiar mult pe camp pana ploua o data ,de doua ori si le spala si nu o sa mai ai probleme.bafta

  4. Domnul geo.top are dreptate ….da-le drumul numai k sa zboare un pic…..si faza cu nisipul si caramida…..e bine sa le dai….dar tot o sa se duca la camp…. daca se mai intorc acasa ar mai fi o posibilitate sa ii salvezi…..eu am reusit sa salvez multi dintre ei asa…….knd ii vezi k se clatina ca si cand ar fi betzi…..ia o siringa si baga-le apa in gusa pana le-o umplii….dupa aceea goleste gusa si de apa si de boabe…..cred k dak umplii gusa de 2-3 ori cu apa o sa reusesti sa ii scapi……

  5. Stati linistiti!Substantele care se folosesc acum la tratarea semintelor nu sunt toxice pentru pasari.Pentru a dezvata porumbeii de mersul la camp tine-i nemancati,inchisi si da-le sa manince doar in cotet.Incearca sa le oferi tot ce au nevoie:grit,verdeata si seminte cat mai variate.Succes.

  6. in caz de otravire,merge uleiul de floarea soarelui.se da cu seringa.

  7. Campul a devenit un pericol ft. mare si toxinele in agricultura
    moderna devin tot mai multe.Problema e ca nu stim cu ce
    s-au intoxicat.In cartea mea cu boli de porumbei scrie sa le
    dam carbune medical si in nici un caz lapte, cei mai multi mor.
    Trebuie sa evitam ca porumbeii sa mearga pe camp si sa-i
    invatam sa intre in porumbar imediat dupa antrenament(foame)
    Gritul se pare ca nu ajunge ei mai cauta si alceva in pamant
    si le plac grozav boabe germenate(? e bine exprimat rom.?)
    care contin vitamine etc.Si gutanii din fata biroului meu se
    pare ca s-au intoxicat a scazut vizibil numarul lor in ultimele
    2 saptamani.

  8. parerea mea porumbeii tai sa zboare la program si mereu sa le dai drumu nemancati si o sa vezi ca pana la urma se obisnuesc iar legat de otravit trateaza cu apa cusare da f bine randament

  9. din cate stiu eu si pikstenul este foarte bun…le ofera tot ce le trebuie pentru ca porumbeii sa nu mai simta nevoia sa se duca la camp

  10. E adevarat ce spune Kabalus, acum nu se mai folosesc produse care pun in pericol viata porumbeilor (si nu numai -iepuri ,caprioare,fazani etc), in tratarea semintelor.Pe vremea comunismului au fost decimate populatiile locale de porumbei incepind cu anii 80.La mine la tara nu era gospodarie care sa nu aiba in jurul grajdului,sub streasina custi pt porumbei.Nu trebuia decit sa le construiesti si se populau singure.Erau stoluri de citeva sute.La tara, porumbeii erau o inportanta sursa de hrana mai ales pe timpul verii.Dupa anii 90 nu s-au mai folosit otravuri in tratarea semintelor.Mai ales toamna,dupa semanatul griului, la pui se putea vedea in gusa boabele rosii .La inceput m-am speriat dar pui nu dadeau nici un semna ca ar fi intoxicati.Asa ca alta e sursa mortii porumbeilor tai.

  11. sal,porumbelul se duce la camp in special atunci cand are pui mici,instinctul il face sa duca sa caute pe camp,atunci cand vin otraviti dc sunteti pe faza prindeti porumbelul il bagati intr-un burduf si ii dati ATENTIE un dop de coca-cola[cat incape in dop]tuica/palinca.dupa 20 de min este aproape ca si nou…………………..METODA ESTE TESTATA DE MINE 90% DIN CAZURI SCAPA

  12. TEORETIC, kabalus (pozitia 5 ) are dreptate, practic nu este asa. Chiar daca acum ar fi trebuit sa se foloseasca substante mai putin toxice pentru tratarea semintelor nu se intampla deloc asa. Asta o spun pentru ca am discutat problema cu un “Agricultor”. Se pare ca un antidot universal pentru otravire este Vitamina K3 (care poate fi pusa in apa si preventiv in aceasta perioada) dar nici “leacurile” clasice nu sunt de neglijat. Uleiul comestibil este un bun antidot in cazul otravirii ….
    Bafta!

  13. porumbeii nu merg la camp daca au un program si au tot ce le trebuie!!

  14. Ideal ar fi ca voiajorul sa nu cunoasca decat 3 pozitii: cotetul, cosul si in aer, ornamentalii si rasele grele 2: cotetul si voliera, zburatorii si jucatorii tot 2: cotetul si in aer.Toate celelalte posibilitati: pe casa, pe casele vecinilor,prin curte, gradina sau la camp sunt INTERZISE!!!!!! Un foarte bun antidot este permanganatul de potasiu – granule, pudra sau solutie de culoare mov, dizolvat in apa de baut in concentratii diferite: de la roz f.deschis- preventiv si ca desinfectant uzual, pana la diferite nuante de roz sau roz-mov,in situatii de necesitate. Este un oxidant puternic, care anihileaza majoritatea otravurilor si subst toxice, dar si vitamine sau alte tratamente, asa ca nu se asociaza cu acestea. In vasul cu grit sau in alt vas se poate pune carbune de lemn, macinat la o granulatie potrivita( din acela care se vinde la benzinarii, pentru gratar).Porumbeii se vor invata in timp cu el si il vor folosi ori de cate ori vor avea probleme digestive, chiar neobservate de crescator.

  15. Palinca si orice alt produs alcoolic pot dizolva toxicul si se pot realiza concentratii sangvine mult prea mari in timp scurt. Nu prea cred ca e util !!!!

  16. DA…ASA E FRATILOR!
    palinca…vodca….gin..etc…spirtoase sa fie! da’..de la “o juma’ de kil” in sus..nu asa..mizilic!
    hai sa fim seriosi…..cum dracu sa le dai alcool?! sa-i intoxici mai rau?!

    oricum….din cate stiu eu..uleiu’ merge si vitamina aia…k3

    insa…cum s-a mai spus..daca porumbeii au tot ce le trebuie acasa nu se duc la camp!
    personal am pasarile in zona rurala si nu se duc la camp deloc!
    desii..la cateva sute de metri sunt terenuri agricole..

  17. eu am salvat porumbei otraviti de la camp cu ulei de floarea soarelui…..dar trebuie sa le-o administrezi la timp….sa nu fie prea tarziu………si cel mai bine e sa fie porumbeii inchisi pe perioada semanatului graului , porumbului etc….

  18. nu stiu de unde ati scoso voi k nu se mai trateaza grauntele cu tot felul de substante toxice ani la rand chiar dupa 2000 in coace mor vecinilor mei zeci de porumbei nu mai amagiti lumea sa lase porumbei liberi in aceasta perioada .
    daca vreti sa salvati un porumbel otravit face-tii cateva spalaturi turnandui cu o seringa apa pana se umple gusa apoi apasati usor pe ea pana vomita tot continutul dupa spalaturi bagati cu seringa10 ml de ulei comestibil si un carbune medicinal au k efect neutralizarea si stoparea digerarii substantelor toxice

  19. Intoxicatiile sunt greu de tratat.Adeseori,porumbeii aflati pe camp se intoxica cu pesticide care ajung in tractul intestinal si duc la corodarea acestuia.Spalaturile gusii cu lapte pot fi de ajutor.Timp de 2-3 zile i se poate administra porumbelului intoxicat numai lapte imbogatit cu putina fructoza.Incercarea de a determina eliminarea pesticidelor din corpul animalului nu are sorti de reusita daca porumbeii s-au hranit apoi in porumbar..!!!!Se poate administra o solutie de apa cu sare(5g la 5 l de apa),in apa de baut.Preventiv porumbeilor trebuie sa li se asigure apa si hrana in crescatorie,pentru a nu-si cauta hrana in alta parte. Mult noroc!!

  20. Din pacate cei invatati merg din obisnuinta si asta nu o poti elimina dechit prin metoda foamei prezentate la (pozitia 5)si eu ma alarur d-l Tomita Serban iar pt ai dezvata de acest obicei care din puct de vedere economic poate fi rentabil dar in ce priveste sanatate se pote dovedi daunator ba chiar poti plati pret prea marein comparatie cu chistigul.

    Iar hranirea in interior si practica zborurilor de antrenament zilnic doar pe flamind pe termin lund o sati ofere si un stol ordonat cu maniere usor de controlat de catre crescator.

    Teoretic de aceste maniere poate depinde daca obri sau nu un timp bun pt a clasa.
    Imaginativa ca vine de la un zbor si se simte sleit de puteri cel obisnuit la chimp din obisnuinta se va lasa sa mince pe chimp poare la chitiva Km ca tit cunoaste zona ca acolo e cantina saracilor.

    Iar cel disciplinat ca hrana se primeste la sosire va depune tot efortul pina la ultima zvignire pt a ajunge acasa acolounde e obisnuit ca se primeste recompensa si dupa eforturile cele mici zilnice.

    Dar bine inteles aste este doar opinia mea care mie mi se pare cea mai reala posibil pt mine personal dar fiecare crescator e liber sai faca calculile lui personale si in fuctie de planurile lui si scopurile propuse isi asuma sau nu riscuri mai mici sau mai mari.

    Succes tururor in noul sezon deabia inceput va doresc eu indiferent de variante practicata de4 fiecare si sa auzim doar de bine.

    Cu stima si mult respect Alex. Bude

  21. AM SI EU O INTREBARE LA FAZA CU “CARAMIDA”……..CONTEAZA CE FEL DE CARAMIDA SAU LE DAU ASA ORICE CARAMIDA………………..,,,,,,,

  22. daca porumbei au tot ce le trebuie in cotet si binenteles un program bine stabilit nu vor mai merge la cimp,are perfecta dreptate Sttefano .

  23. porumbeii otraviti ii scapi cu ulei si lapte.am incercat si merge.daca nu isi revine il tai pe gusa cu lama si ii faci spalaturi dupa cere il cosi cu guta subtire.exact ca la doctor si dupa ii dai cu unguent cu antibiotic si e ca nou.
    eu asa i-am tratat pana nu s-au mai dus la camp.si dresatu asta il faci greu cu multa munca si migala.cum au zis si mai sus:zbor seara cu gusa plina si sa nu ii fortezi.cat zboara atata zboara.nu ii ‘bate’

  24. pt ochi de soim…alex a zis asta ca sa ajute.nu trebuie sa fii chirurg ca sa iti salvezi porumbeii…si in nici un caz nu te poti naste chirurg

  25. si gunoaiele mele de vecini pun otrava:))la porumbei ca le manca salata:)) :))cik..le pun motorina pe plantatie:)) incercati fratilor:*

  26. timp de 15 ani am lucrat intr-o firma care se ocupa cu agricultura si vreau sa va spun ca nu am vazut porumbei morti de la semintele tratate,si inca sunt tot mai multi pe an ce trece,asa ca nu cred ca porumbeii nostrii pot muri din cateva seminte mancate pe camp, doar daca acele seminte nu au fost puse acolo cu alte scopuri(otravuri pt rozatoare de ex)

  27. nu vreau sa supar pe nimeni,vad ca lucrurile au fost interpretate cu totul si cu totul altfel.Dar daca tot sintem la acest subiect tare as fi curios sa vad cati ,,crescatori ,, ar avea dexteritatea(curajul)de a taia un porumbel pe gusa si …….?

  28. am uitat sa mentionez ceva:eu unul n-as face asa ceva.Va doresc o zi buna.

  29. in primu rand un porumbel care mananca la camp e degeaba. De cat sa ii trimeti la camp sa manance mai bine le rupi gatu ca ii chinui degeaba.
    Mai invata si tu columbofilie si afla ca mai bine ingrijesti 10 ca la carte de cat 100 dupa urechie.

  30. Buna domnilor

    Dupa prerea mea cel mai eficient ieftin si bun tretament este prevenirea care pelina tore are si efecte secundare foarte pozitive pe termin lung.

    Pt. domnul cu ochi de soim doar asa pt placerea domniei tale eu am avut ocazia de mai multe ori sa fac sa fac acest lucru doar ca taietura nu am facuto eu acea parte a lucrari siau asumato cei din familia pe care se pare ca domnia ta o reprezinti.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  31. cea mai buna metoda de a salva un porumbel otravit ,este uleiul de floarea soarelui,o lingurita si sunt salvati,metoda la mine a dat roade

  32. Din pacate intradevar campul este un pericol.Mie imi plac porumbeii care merg la camp….si am descoperit o mare varietate de surse de hrana ce porumbeii le pot folosi….unele chiar surprinzatoare.
    Am facut un astfel de experiment dupa ce am mutat porumbeii de pe bloc si s au instalat cativa gutani cu cativa voiajori.Nu le dadeam de mancare deloc dar s au descurcat excelent si iarna….vara ii mai ajutam cand le schimbam puii.Un prieten de al meu ce avea voiajori a avut un accident ce l a tinut mult timp in spital.Intors acasa am mers sa vedem ce fac porumbeii.ne asteptam sa gasim un dezastru.In schimb am gasit porumbeii foarte bine ba chiar cu pui foarte grasi.Curiosi ne am uitat in gusile puilor si pipaindu le am auzit un zgomot ca de pietricele.Uitandu ne mai atent am constatat ca aveau gusile pline cu melci.

  33. io unu nush ce sa zic k nu am avut asemenea cazuri.porumbei mei sunt liberi tot timpul si nici macar nu se gandesc sa se duk la camp desi campul nu e departe.parerea mea este k ei se duc la camp dat.instinctului de a cauta hrana chiar dak u le siguri toate conditiile.un prieten de al meu a avut un asemenea caz dar atunci porumbelul a murit exact cand ajunsase akas.atunci cand plana pt a se aseza pe voliera a cazut brusc murind asa k nush dak le putem aplica vreun tratament inainte sa moara.cred k cea mai buna solutie ar fi aceea sa ii facem spalaturi cu apa.si sunt de acord cu ochi de soim.eu nu as putea sa imi tai porumbei la gusa de vii si apoi sa ii cos.si in plus ei cum ar mai tine in gusa apa si mancarea k nu cred k poti sa i i cosi in asa fel incat sa nu se mai observe si sa fie etans.sper sa nu jignes pe nimeni.va doresc multi pui sanatosi si multe clasari.vant in pene tuturor

  34. EU am curajul !!! Si chiar am facut acest lucru la un porumbel voiajor care a venit de la camp otravit cu seminte si i-am aplicat un jet de sifon pt a-l curata . Si am cusut si cativa jucatori ,care au intrat in pomi in timpul jocului ! Si toti traiesc :D !

  35. metoda pe care o folosesc e spalarea gusei porumbelului cu apa minerala , introduc un furtun in gusa prin care introduc apa minerala executand aceasta opretie de 2-3 ori.

  36. fratilor .. nu mai chinuiti porumbeii .am 34 de ani de columbofilie si am zburat la concursuri cu ei 17 ani.am incercat toate metodele
    .CEA MAI BUNA ESTE APA CU ZAHAR imediat cand vedeti ca se clatina si tremura dat-ii apa cu zahar dintr-o seringa si in 30 minute e ca si nou.ai mei sunt liberi non stop acum si pleaca de rup pe camp ,dar le administrez vitamina k3 in apa care iar e un antidot eficace in intoxicatii.anul trecut mi-au murit vreo 20 si ceva de bucati.nu este adevarat ca nu mai pun furadan pe semintele tratate.dar exista o speranta .anul trecut am observat o chestie ciudata [in toamna]porumbeii veneau de pe camp si nu mai mureau sau sa aiba simptome ca asta primavara cand nu mai ajungeau deloc acasa
    .acum cum ingurgitau apa OLOGEAU de ambele picioare .imediat le dadeam apa cu zahar si gata .mi-aduc aminte ca aveam niste pui ligniti foarte frumosi tardivi si saracii veneau a doua zi [probabil dupa ce trecea efectele otravii]. cat am fost inscris la club faceam mereu demersuri sa caute astia cu agricultura altceva pt tratarea semintelor.dar degeaba .anul asta sau de anul trecut cred ca au inceput sa schimbe substantele ca nu mai sunt asa nocive pentru porumbei si din discutiile cu cineva dela asociatia vanatorilor mi-a spus ca si ei au facut demersuri la ministerul mediului si agriculturii ,deoarece aceasta substanta nu ucide numai porumbeii,ci si o gramada de specii de vanat.cum a spus cineva mai sus imediat ce incepe semanatul la porumb si fl soarelui gata program doar dela ora 19 zbor de voie
    si nu mai pleaca la camp ,sau chiar daca pleaca nu au timp sa ingereze multe boabe mai ales daca le dati si mancare inainte de ai lasa la zbor.deci retineti APA CU ZAHAR.numai taiati gusa si alte chestii cu ulei lapte
    .asta e cea mai simpla.metoda o stiu dela o persoana in varsta cand aveam si eu vreo 12-13 ani imi mureau porumbeii pe casa si nu stiam ce sa le fac si el m-a invatat cu APA SI ZAHAR si a dat rezultate 100%.numai bine

  37. inca ceva ar mai fi p langa toate metode p care le spuneti voi. Daca porumbelul il depistati imediat dupa c a venit d la camp,otravit luati un ou (de gaina),scoateti albusul cu siringa shi bagati apoi in gusa porumbelului pe cale bucala(cioc)….foarte simplu shi cu rezultate

  38. un bun prieten deal meu a prins un porumbel u o prastie dar la lovit atat de tare incat piatra ia intrat in gusa la taiat ia scos piatra si la cusut e destul de bine

  39. pt gaby36 (23) nu conteaza caramida sa pie si sa o pisezi cat mai marunt

  40. Porumbei unui crescator care se respecta si vrea sa faca rezultate cu ei nu au ce cauta pe camp .
    Trebuie sa le ofere tot ce au necesar in voliera si sa ii lase afara doar sa se antreneze

  41. Programul, e sfant …nu lasati porumbeii liberi tot timpul. macare de buna calitate, acum au multi importatori grid,sa aiba pe saturatelea o sa va trimi o imagie cu ce risipa ma confrunt eu dar e bine.palinca e buna inainte de masa pentru noi.
    va salut pe toti.

  42. ?i eu i-am cusut unui porumbel gu?a ?i nu cu gut? ci cu a?? normal?. ?l sf??iase uliul ?i tot ce m?nca ?i c?dea. mi-a fost mil? s? ?l las s? se chinuie ?i am ?ncercat. i-am tuns fulgii din jurul r?nii, i-am f?cut 7 copci, i-am dat cu antibiotic ?i 3 luni mai t?rziu deja avea pui. probleme cu otrava nu am avut niciodat?, probabil ?i pentru c? am avut doar o singur? porumbi?? care mergea la c?mp, ceilal?i nu au mers niciodat?. acujm, cea mai bun? metod? ?mi pare aia cu sp?l?turile

  43. Si eu m-am confruntat cu aceasta problema primavara trecuta. In decurs de o saptamana mi-au murit 8 masculi care au plecat la camp, nu mai zic ca puii lor au murit toti. Nu stiu din ce motiv se duc la camp porumbeii mei pentru ca le ofer toate conditiile. Faptul care m-a frapat a fost ca toti porumbeii care mi-au murit au fost masculi. Nu pot sa inteleg de ce nu a murit nici o femela, cu toate ca si femelele s-au dus la camp. Si anul acesta porumbeii mei se duc la camp, dar am observat ca acum se duc mai mult pe la mine prin gradina (asa ca nu sunt pericole, dar niciodata nu se stie). Vant in pene!

  44. si eu am avut porumbei otraviti la camp pe care iam tratat cu ulei si cu lapte ba chear leam si taiat gusa cu lama ca sai salvez viata porumbelului . la cei care nu sant intro stare avansata le dau o lingura de ulei si lapte iar la care e avansat le dezinfectez gusa pe o parte laterala si fac o taietura cu lama de vreo 2 cm si le scot boabele si apoi il cos si le introduc ulei in gusa.E inportant ca taietura sa se faca undeva lateral si nu in fundul gusi si nui va scuge mancarea din gusa numai sa aplici taietura unde trebe si sa fie cusut bine.pe de altaparte cu porumbei ce nu se duc pe camp si sant antrenati in jurul volierei si sant angajati la concursuri pe distante mari fond maraton etc pe distante mari pe timp ne favorabil sau pur si simplu se pierd la zbor ce vor face vor intra in voliera altor crescatori si vor fi copturati de branconieri ca saraci porumbei obositi si nemancati nu stiu unde sa gaseasca hrana si apa ca ei find antrenati numai in jurul volierei.Iar porumbei care se duc la camp si sant zburati pe distante mai mari vor sti de unde sa se hraneasca si nu vor intra in voliere satraine .ei stau pe cladiri inalte si se duc la camp ca sa se hranesca si dupa ce as revin as continua drumul spre casa. sper sa nu jignes pe nimenisa cu parerea mea vant in pene tuturor

  45. Cu asa ceva ma confruntam si eu…..tineam porumbeii la tara in mediul rural si imediat in apropierea casei mele un alt vecin avea porumbeii gutanii in numar ff mare 100-150!!el nu le asigura mancare si singura sursa era campul..!uneori nici iarna nu beneficiau de mancare iar voliera mea era asaltata de gutanii….!!chiar ma exasperau dar aveam un avantaj nu aveam pierderii din cauza “aretilor”!….aveam si dezavantaje cu toate ca eu le ofeream la ai mei toate conditiile cand plecau ai vecinului in stol era inevitabil sa nu plece si ai mei!!!eu le administram APA CU ZAHAR si dadea randament 90% !!o intamplare cu un mascul ma lasat cam nedumerit si vreau sa va intreb daca a-ti intalnit asa ceva??in timpul campaniei de semanat a venit otravit de 3 ori defiecare data scapand pana aici totul in regula…..dar intr-o zii am obs ceva…cand le-am dat mancare au fost printre boabe si boabe rosii inofensive (poate a-ti vazut stiuletii corciti cu boabe rosii)spre stupoarea mea am obs ca acel mascul nu se atingea de ele ba chiar cand a luat una in cioc a aruncat-o am ramas surprins si mi-a venit o idee! am cautat numai stiuletii rosi si le-am dat vro 2 zile in mare procentaj boabe rosii poate o sa va mire dar am obs ceva marea maj nu mancau ba chiar tineau si puii mai nemancati dar nu se atingeau de ele!!de atunci nu am mai avut pierderii in randul maturilor numai puii novici mai calcau stramb!!!porumbeii sunt pasarii inteligente si se adapteaza asa cum si ciorile o fac………..cel mai bn este sa incercam sa ii ajutam si sa ne rugam la DUMNEZEU vant in pene sa fi-ti sanatosii atat d-voastra cat si inaripatii

  46. d-nule Aleaxandru Bude nu contest calitatile si curajul dumneavoastra sau al altor persoane care sint in stare sa faca lucrul acesta,am spus ca eu n-as fi in stare sa fac asa ceva.Dar,intotdeana ca sa ajungi la asa ceva eu spun ca ar fi mai bine sa prevenim aceste lucruri si aici nu pot decat sa-i dau dreptate d-nului Marius _pmm(poz.45).Va doresc o zi buna .

  47. vad ca toti spuneti ca un porumbel nu se mai duce la camp daca are acasa tot ce ii trebuie….ar fi mai bine sa mentionati si ce ii trebuie.

  48. salutari la toti columbofili! si mie imi mureau porumbeii cand eram copil , dupa ce veneau de la camp , i tineam la tzara si erau tot timpul liberi ,plecau primavara la camp si cand veneau inapoi mureau in zbor si din gusa se scurgea un lichid verde . cred ca de la boabele tratate. oricum dupa faza aia m-am invatzat sa nu le mai dau drumu decat la program pt. ca risc sa pierd pasari valoroase. multumesc pt. sfaturi si vant in pene ca concursurile is pe noi

  49. eu unul am o metoda proprie de ai salva cand ii vad ca boabele tratate ishi fak efectul shi porumbeii se vad ca sunt oratvitzi eu le dau vin le dau 7 ml de vin pe gat shi in 2 ore nu mai au nimik

  50. pt. pozitia 52, ca porumbei sa nu mai mearga la camp trebruie sa ai urmatoarele lucrueri:
    porumbei buni, mancare de calitate constand in circa 12 feluri de samantasuri , caramida, grit , vitamineral..

  51. Porumbeii nostri dispar la camp din urmatoarele cauze : otraviti (ingrasaminte , samanta porzolata , vanatorii -OM (din pacate ) , rapitoare , accidente diverse ( loviti in sarme , petrol ,etc );
    Dar pentru porumbeii otraviti , prima interventie pt ai salva este sa scapam de hrana otravita si asta se face in doua moduri ( ori se apleaca porumbelul cu capul in jos si se trage cu mana pe guse pt a le elimina , dar inainte se baga pe cioc cu o siringa ulei comestibil , nu apa , pentru ca apa favorizeaza patrunderea si dizolvarea cu rapiditate a otravei in organism / si a doua modalitate este si cea mai indicata taierea gusei aproximativ 1,5cm si curatirea ei cu ulei comestibil , si dupa interventia respectiva introducerea pe cioc sau chiar pe incizia respectiva facuta 1-2 pastile de CARBUNE MEDICINAL ( farmacie umana ) ” face minuni ” si se sudeaza incizia cu 2-3 copci , chiar cu ata de cusut dar dezinfectata cu spirt sau tentura de iod si apoi aplicarea de unguient ( antibiotic ) / si lasat singur in boxa si fara apa , aproximativ 12h , SI APOI CU DUMNEZEU ;
    AM VAZUT PARERI SI PARERI , APLICATI MASURA ACEASTA SI NU VE-TI REGRETA , DAR CU CONDITIA CA PORUMBELUL SA NU FIE APROAPE DUS ,
    -VA SALUT !

  52. – APLICATI PROGRAMUL LA PORUMBEI ;
    – SA NU LIPSEASCA HRANA MINERALA DE LA PORUMBEII ;
    – SA AVETI IN CRESCATORIE INTR-O TAVITA CARBONAT DE CALCIU (sa fie din acela granulat ” cum este sarea mare” );

    -la aplicarea programului porumbeii sa aibe masa servita , pt ase evita zborul catre camp ;
    -dupa masa servita un desert ( paine faramintata marunt , nu servita umezita cu apa , sa fie proaspata sau uscata ):
    – band apa , le asigura necesarul de hrana .
    PORUMBELUL CARE A FOST OTRAVIT DIN NEFERICIRE , A SE EVITA PARTICIPARE IN SEZONUL SPORTIV DIN ANUL CURENT ;

    – DAR SA DEA DUMNEZEU SA FIE CAT MAI RARE ASTFEL DE ACIDENTE SAU CHIAR DELOC ;
    – VA SALUT !

  53. si eu am patit sa imi vina porumbei otraviti de la camp si iam tratat cu lapte si otet si siau revenit pana a 2 zi dimineata.dar app de taiat si cusut mie miau venit porumbei acasa cu gusile taiate si loviti in piept si iam cusut si leam dat cu praf cicatrizant si nu au mai avut nimik in maxim 2 saptamani au fost ca noi

  54. si ai mei merg la camp,cand au pui….in ultima perioada mi-au venit cativa cu picioarele rupte din cauza braconierilor care voiau sa-i prinda cu juvetele…..u tinei inchisi si dale nisip cu orez mult printre el…..da-le si cteva graunte …..SuCceS!;)

  55. cel de la poz 50 are dreptate.semintele sunt colorate special pentru a se evita consumarea de catre pasari si animale .odata ce au scapat de otrava a doua oara nu mai pun gura pe asa ceva.asa mi s-a intamplat si mie chiar ce a povestit cel da la poz 50.numai bine

  56. In caz de intoxicare se pot face spalaturi ale gusii cu lapte, se poate administra porumbelui timp de 2-3 zile lapte imbogatit cu fructoza.
    Sunt sanse sa se insanatoseasca dar daca intoxicatia este prea puternica pasarea va murii.
    Se mai poate administra o solutie de apa cu sare, 5 grame la 5 litri de apa.

  57. Buna

    Stimate domn cu ochi de soim sint exat de aceias parere ca prevenirea e cel mai eficient si bun tratament iar in mesagele mele anterioare am mentionat cum se pot dezvata de acast obicei vicioe si foarte pagubos din toate puctele de vedere.

    Dar am constatat ca prea putin din cei ce contribuie la acest dialog sint interesati pt. asta ne intentionind practic sai dezvete creocuparea domnilor lor primordiala e doar de a descoperi cea mai eficienta metoda de ai spala pe dinauntru.

    In acelas timp trebuie sa le respecta alegerile pe care le fac de oarece fiecare le face aceste alegeri tinind cant de urmatoarele conditi.

    Nr 1
    Situatia Financiara cei tineri daca nu au suport de la familie recurg la metoda chimpului fortati de inprejursari.
    Nr 2
    Daca participa la concursuri
    Nr 3
    Iar daca participa depinde de obiectivul pe care si la propus cu aceste concursuri.

    Ca o concluzie am putea zice.
    Uni nu stiu si nu coinstentizeaza riscurile
    Alti ar vrea dar nu pot din motive bine intemeiate si personale
    Alti din lipsa de interes sau lipsa de obiective de atins prin intrecerile la care participa.

    Perspnal eu nu cred ca un Columbofil care are speranta sa se plaseze bine in clasament sau de ce nu poate chiar sa chistige isi permite sasi asume riscul sa lase porumbei la chimp obtinind un lot nu pre disciplinatsi asumindusi si riscuri mari fara sens micsorindui foarte mult de as atinge obiectivele dorite de el.

    Ascultind cu atentie fiecare pt ce sistem de hranire opteaza se pote face o clasificare din ce categorie face parte fiecare in fuctie de programul de hranire folosit impreuna cu cel de antrenamentcu cu riscuri minimale de a da gres in aprecieri.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  58. depinde de cand sunt otraviti daca esti pe faza si ii prinzi imediat dupa ce s-au otravit poti sa-i salvezi dandu-le apa cu sare. Aceasta le produce voma si dau afara grauntele tratate.Daca de exemplu porumbeii au mancat acele seminte acum 3 zile ei nu mai pot fi salvati deoarece sistemul digestiv si-a facut treaba si porumbeii au digerat acele graunte care contineau substante toxice care au intrat in sange deci ei nu mai pot fi salvati. Am avut si eu aceasta problema dar nefiind acasa atunci cand porumbeii au mancat acele graunte nu i-am mai putut salva.. Asa cum s-a mai scris mai sus este bine ca porumbeii sa se tina inchisi in perioada semanarii cerealelor. Numai bine si spor la zbor!!

  59. cu stima si respect, d-nule Aleandru Bute va dau dreptate ,dar tinand cont de faptul ca suntem in anul 2008 si cred ca toti vrem sa facem performanta sau daca nu atunci macar sa avem porumbei sanatosi,aceste pasari deosebite au nevoie de mult mai multa atentie.N-as vrea sa jignesc pe nimeni dar eu cred ca aceste”fiinte” nu pot sa faca performanta dandu-le porumb si apa.Orice lucru pe care vrei sa-l faci in viata necesita timp,efort,sacrificiu si binenteles multa rabdare.Va doresc o zi buna tuturor!

  60. salut. sa stiti ca si eu am aceeasi problema cu porumbeii. dimineata cand le dau drumul pleaca direct la vale nu se invart niciodata deasupra crescatoriei, pur si simplu pleaca cu viteza de parca nu ar fi ai mei. treaba asta mi se intampla de vreo 2 ani si jumatate, si in fiecare an pierd aproximativ vreo 25-30 de porumbei si nu stiu ce sa le fac. acuma nu prea mai am multi asa ca nu am mai avut din ce sa scot pui. daca vreti sa ma credeti eu anul trecut am pierdut toti batranii+pui sa am mai ramas cu 24 din care am bagat vreo 5 la zboruri. ei au toate conditiile la mine in crescatorie dar degeaba, si acuma tot asa mi se intampla si nu vrerau sa ii pierd si pe astia. va rog sa imi raspundeti si mie la acest mesaj, <<>>.

  61. Buna

    D-le Andrei Dogarul plechind De la problema domniei talept a obtine un rezultat rapid si eficient de 100% ar trebui sai inchideti pe cei actuali si sa dati drumul afara la zbor doar la pui sau daca nu cel putin sa nui lasati nici o data sa fie afara in acelas timp dar asta va reduce sansele cu 50 % pt ca mai degraba sau mai tirziu tot apare o gresala.

    Iar pui ii eliberati de la inceput pt acompdate chit si ulterior pt zborurile de antrenament flaminzi iar mincarea le-o dati la intoarcere in voliera.

    Procedind in acest fel porumbei isi dezvolta un reflex ca mincare se obtine ca o recompesna dupa efortul depus si doar in locuinta lor.

    In acest fel oferindule toate cele necesare unei vieti decente inclusiv material pt constructia cuiburilor veti obtine un lot bine format cu reflexe exate zbor si crescatorie.

    Cu stima si respect Alex. Bude.

  62. Buna Domnilor

    Continuare

    Toate aceste masuri sint luate si aplicate cu mai multa severitate sau mai putina stricteta de catre fiecare crescator in parte i fuctie de posibilitatile financiare de care dispune si de obiectivile propuse si nivelul acestora.

    Unele masuri si antrenamente pot parea destul de dure dar ce nu face omul pt satisface placerea pe care neo ofera acest hobi minunat.

    Va spun toate aceste lucruti care nu pretind sa fie adevarul absolut ci sint niste concluzi personale care probabil dupa opia altora nu sint cele mai bune pe care eu am avut sansa sa le experimentez dea lungul timpului.

    Personal lotul meu de Voiazori nu se asaza dechit pe vloiera ba uni chiar doar pe trapa de intrare far sa se asezae vreo data in curte.

    Dar nu sint in masura sa critic pe nimeni indiferent ce metoda foloseste deoarece eu personal cred ca ca copil am dat mincare la porumbei Voiajori abia dupa 5 ani chind am inceput sa cresc Jucatori de Galati si asta fara nici o mustrare de constinta deoarece asa faceau si cei de la care am deprins dragostea pt porumbei .

    Asa ca eu am evoluat inpreuna cu porumbei mei timp de peste 40 de ani prin toate metodele de hranire posibile incepind de la a nui hrani de loc pina la ai hrani cu gainile inpreuna si continuind cu hranirea involiera pe podeaua plina de gainat pina la hranitori speciale iar in ce priveste calitatea hranei de la ai hrani doar porumb pina azi chind am inamestec o combinatie de circa 20 de seminte diferite.

    Dar un lucru este sigur indiferent care a fost etapa in care ma aflam atit eu chit si porumbei si indiferent de nivelul de igiena pe care eu il ofeream uneori din nestiinta alte ori din motive care nu le puteam eu influenta Singurul lucru comun a fost bucuria de a fi inpreuna si satisfactia pt realizari porumbei ca au realizat iar eu satisfactia de a fi facut alegerile potrivite la momentul potrivit.

    Va fac aceste marturisiri despre evolitia mea in Columbofilie pt ca eu nu ma rusinez de faptele mele chiar daca unele azi dupa cunostintele acumulate nu leas face pt nimic in lume dar asta nu ma inpiedica sa fiu sincer cu mine insumi si sa recunosc ca asa cum eu am avut dreptul sami traiesc experientele mele in al le columbofiliei cu toate succesele si esecurile incasate.
    Trebuie sa le oferim sansa si semenilor nostri la experientele lor personale tratindui cu respect si adresindune lor cu decenta indiferent de etapa in care se afla acestea pt moment.

    Tind sa cred ca ori de chite ori avar intrebarei puse de catre cei mai noi in acest sport daca vrem cu adevarat sai ajutam intii trebuie sai intelegem stadiul si nivelul in care se afla ei cu problema la care cere ajutor iar raspunsurile de tip categoric asa ceva nu se face sau altele de acest gen nu ii ajuta ci doar eventual pore sai deruteze mai mult dind verdicte categorice care uneori nu sint intelese.

    Deorece toti avem stadi diferite la plecare medi diferite in care am crescut si situati diferite cu posibilitati diferite cu o gama greu de imaginat uni care deabia isi permit sa le asigure porumb si pina la cei cei hranesc cu mofturi de marca pt firma ce a efectuat amestecul si ambalarea.
    Iar in ce privesta conditile de viata asicgurate pt porumbei se porneste de la uni care cu greu la asigura un cotet mizer cu o voliera de rabitz care de abia se tine si pina la alti care in abuzul lor de asi da aiere au construit crescatori la valori aberante ptcare poate majoritate celor pasionati de microbul columbofil nu lar putea atinge nici adunind venitul de la chiteva Generati al familiei.

    Dar Columbofili sintenm toti indiferent de nivelul si clasa in care ne aflam fiecare si a da verdicte care potrivesc doar uei clase de virf care sint de ne atins poate dovedi in egala masura incostienta si lipsa de realizm ca acelor care efectuiaza Hranire pe podeaua plina de gainat chiar avind conditi pt o hranire igienica.

    La incheiere va doresc un sezon plin de bucuri si succese personale indiferent de nivalul unde ne aflam fiecare.
    Iar daca avam parte de insuccese si pierderi majore sa nu disperam lumea a evoluat tot timpul si cu ea si noi inpreuna cu porumbei nostri iar remedieri exista si mai simple nu trebuie sa privim la cei ce se afla la extreme.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  63. eu nu ii inchid in timpul semanatului le pun boabe de porumb la discretie in voliera si daca se duc la camp nu mai mananca.si chiar daca au mancare acasa ei tot pleaca mai tot timpul la camp cand au pui.
    ce pot sa le fac sa nu mai plece?

  64. porumbeii mei nu se duc nikierea chiar le e foame sau nu ei nu aterizeaza in alta parte

  65. Sarut-mana, Domnule Alexandru Bude ! V-o spun fara rezerva !!!(desi am 47 de ani)

  66. primul lucru care trebuie stiut este faptul ca intoxicatiile cu boabe de pe camp evolueaza in trei faze si depind de tipul de toxic ingerat: exista de cele mai multe ori o faza digestiva, una nervoasa si in final faza comatoasa . de preferat ca in momentul in care a-ti depistat un porumbel intoxicat (proaspat sosit, cu gusa proeminenta si care se indreapta catre vasul de apa, cu o stare de somnolenta, cu pupilele dilatate si irisul usor schimbat, cu un mers nesigur) sa actionati cat mai urgent. Aveti doua variante:
    -daca gusa este inca plina de preferat sa indepartati cateva pene, sa faceti o incizie de cca 1,5 cm, dar mai sus de jumatatea ei si sa introduceti niste apa prin orificiu apoi usor sa o evacuati.
    dupa aceasta se va coase la loc cu un ac de cusut obisnuit si cu o ata pe papiota tinuta in alcool sanitar vreo 3 min, fara sa prindeti intre cele doua margini pene. apoi veti tine porumbelul izolat s-i administrati doar apa, miar mancare abia a doua zi dar cateva boabe si treptat, treptat se va reveni la normal dupa vreo 2-3 zile. in locul unde a-ti cusut se va forma o cicatrice care ulterior la vreo 7- zle va cadea singura.
    – daca pasarea este depistata mai tarziu insa inantea semnelor nervoase ( mers incorect, caderi, imposibilitatea de a zbua sau de a se ridica de jos, convulsii), se incerca golirea gusii de continutul ramas, prin introducerea apei cu o seringa avand la capat un furtunas flexibil si moale, pe esofag direct in gusa si apoi masajul gusii de la baza spre cioc insa cu grija si progresiv (atentie ca exista riscul sa-l sufocati daca nu-l tineti corect si apa intra pe trahee). se repeta manopera de vreo 2-3 ori.
    dupa golirea gusii se va administra 1/2 comprimat carbune medicinal, solutie de glucoza de 33%, si vitamina k1 la interval de 4-5 ore in prima zi apoi o singura daa a 2 a si a 3 a zi.

    BAFTA TUTUROR!

  67. IN INTOXICATII SEVERE SE POATE FOLOSI CU SUCCES ATROPINA!

  68. Buna Domnilor

    Problrma care apare ca odata ce sa ajuns la intoxicare indiferent ce metoda am folosi vom avea parte de pierderi.

    Iar in fuctie de metoda folosita si chit de compatibila e metoda folosita fata de fata de subatanta cu care sa intoxicat vom avea parte de pirderi mai mari sau mai mici si asta bine inteles cu conditia de baza sa detectam la timp intoxsicarea.

  69. salut domnule Alexandru Bude. multumesc pentru raspuns. Am sa fac cum ati spus dumneavoastra. eu am porumbeii cam slabuti la aripa cum sa fac sa ii fac mai rezistenti poate stiti vreun medicament mai bun pentru pean si forta, ca tocmai am inceput zborurile si vine cam greu adica slabi la rezultate . va salut.

  70. Multumim, d-le. Bogdan (72-73) ,un comentariu model ! Cu respect !

  71. SAL DACA AU MANCAT BOBE OTRAVITE DALE PE CIOC LAPTE DULCE SI LE TRECE SIGURAT

  72. foarte buna in cazul otravirilor cu graunte tratate este adninistrarea pe cioc a unei solutii de apa cu otet, in parti egale.

  73. depinde cat tii la porumbelul respectiv.eu vad lucrurile in felul urmator :ori -ori.adica ori il scapi de viata sa nu se mai chinuie caci este o moarte urata otravirea si in unele cazuri chiar lenta,ori il scapi rapid dar nu f simplu pt multi si anume:iei tu inainte 100 ml palinca pt curaj il indopi si pe el cu 10 ml insa in multe cazuri nu mai este nevoie sa ii mai torni si lui pe gat (ca anestezic asta)este destul de slabit si asa ,iei o lama ,un bisturiu ,orice obiect f ascutit si ii tai pur si simplu gusa de sus in jos este cel mai indicat dar atentie gusha si atat nu jugulara ,dupa asta mai iei 100 ml palinca ca deja iti tremura genunchii si mana, scoti tot ce gasesti in gusa, speli f bine gusa pe interior cu apa sau orice consideri ca este bine si daca mai poti indepartezi bine penele ramase in jurul inciziei si o cosi cu ac si ta de papiota ar fi ideal ata de operatie ,iar dupa max 2 ore pasarea are sa fie pe casa sau in voliera refacandu-se.mentionez ca am salvat zeci de porumbei astfel asta fiind singura metoda cu adevarat buna pt pasari dar nu si pt inima mea la inceput i.nsa daca nu vrei sa vezi cum ce chinuie porumbelul de multe ori moare langa pui sau pe oua sau in mana ta incearca asta.nu ai nimic de pierdut .oricum el va muri netratat.este buna si metoda cu spalaturi dar o concentratie de otava chiar neletala va ramane in sange si ii va afecta intr-o proportie sau alta unul sau mai multe organe.ghusa ,ficat,lalala mai ales daca este un porumbel de zbor .atentie de multe ori boabele otavite le raman chiar si pe gat nemaiajungand in gusa.dupa ce il taiati pipaitii gatul pana la gusa si spalati bine .succes

  74. eu am pus la gura dupe ce am lucrat cuporumb otravit ce este bun pentru om am niste senzati ca lesin imi este rau va rog dati urgent raspunsuri







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *