Fum-si-fica-sa-Fuior
Este o poveste interesanta pe care o dedic muncii de o viata a unui columbofil, imi declin toata stima si respectul si parca nu e destul pentru a exprima ceea ce simt. Pana la ce varsta concuram cu porumbeii ? Pana la 70 de ani ? Sau pana la 8o de ani ? (daca mai apucam) Cum se va stinge pasiunea noastra ?

Deci, in vara anului 2010 faceam naveta la oras pentru munca si din cand in cand il duceam cu mine pe un vecin batran – Badea – are in jur de 80 de ani. Imi povestea ca a fost membru al Asociatiei Fauna Banatului, ca a avut gaini de rasa cu care participa la expozitii, a avut si porumbei ornamentali – sporovaiala de batrani, adevarul este ca nu prea il bagam in seama.

I-am povestit ca din anul 2008 am reinceput si eu sa tin porumbei voiajori si mi-a promis ca o sa-mi aduca o pereche de pui de la un prieten de-al lui batran care a participat candva la concursuri in Timisoara. Am luat-o de buna dar in scurt timp am uitat de el, preocupat sa-mi reproduc porumbeii obtinuti din diferite surse – o buna parte din piata.

In 2010 am lansat aici pe site concursurile de Oravita cu puii mei si “Semenic – sanse mai nimic”.

Intr-o buna zi, la amiaza, vad ca vine vecinul meu batranel Badea si imi aduce o cutie de carton cu trei pui neinelati – doi albastri fumurii si unul solzat – imi spune ca sunt de la prietenul lui din Timisoara. I-am multumit si i-am pus printre ceielalti pui, erau frumusei.

Neavand nici o referinta despre parintii puilor si fiind si neinelati nu au insemnat mare lucru in ochii mei, au crescut si au ramas ca anonimi pentru mine, chiar le-am aruncat ouale si i-am folosit ca doici pentru ca imi cresteau bine puii altor porumbei falosi din matca, cu inele, cipuri si recomandari sau rezultate.

In anul 2011 pe cei doi pui albastri – Fum si Spranceana – deveniti adulti (al treilea pui imi disparuse) i-am lansat de la Bozovici (Valea Mortii) si i-am gasit acasa cand m-am intors dar tot degeaba in ochii mei, tot neinelati si fara referinte au ramas.

In anul 2012 las din Fum, imperecheat cu o porumbita rosie – cinci pui – doua femele negre cu burta albastra (gut inchis) si trei masculi – doi rosii si o splendoare de mascul tigrat. Din asta trag concluzia ca tatal lui fum a fost gut inchis.

Puii respectivi ii duc in Valea Mortii si imi vin toti, spre deosebire de puii unui porumbel neamt de origini bune din care nu-mi vine nici unul.

Anul 2013 il incep mult mai bine decat pe ceilalti, vaccinez porumbeii de paramixoviroza si obtin pui multi, frumosi si inelati. Ma gandesc ca ar fi timpul sa incep sa concurez si reusesc sa trimit la un zbor de Gyor (aproximativ 400 km) toti masculii din voliera de zbor, adica 16 porumbei cu varste intre 1 si 3 ani, printre care si Fum cu puii sai, fratele Spranceana.

Zbor greu, caldura mare si vant din lateral, la ora 11:30 sunt in gradina sa-mi astept porumbeii, nu ma preocupa ca nu i-am antrenat niciunde anul acesta, acum imi dau seama ca am fost un pic cam inconstient – pacat de porumbei.

Lansati la ora 6:30 primii porumbei au aparut la ceilalti incepand cu ora 12:30, la ora 14 s-a inchis concursul (clasarile), eu ma tot uit cu ochii pe cer si nu stiu ce se intampla…

La ora 15:30 cade din cer un proiectil, este Fum ! Intra in voliera si il vad mai bine: ciocul larg deschis si respira de parca este in coma, aripile ii atarna in jos ca de plumb! In ziua respectiva nu a mai aparut nici unul, a doua dimineata au venit alti 7, primul este fiul lui Fum – Tigro, apoi apare si Spranceana.

In final am 12 porumbei intorsi din 16, al 12-lea, singurul nezburat niciunde de acasa (Solo), a venit dupa 22 de zile !

Realizez faptul ca puii neinelati primiti de la batranul din Timisoara au fost cei mai buni – incep sa ma gandesc cum sa fac ca sa dau de el. Il iscodesc pe vecinul meu Badea si ii aflu numele: Vasile Barna! Caut pe internet sa vad daca apare ceva despre el – raman uimit, are o multime de porumbei clasati la concursuri pana in anul 2011, clasari la concursuri de Nurnberg, Bamberg si altele !

Vecinul meu Badea imi promite ca o sa mergem la el domnul Barna dar uita, asa ca imi iau inima in dinti si ma duc sa-l caut eu la Timisoara – gasesc un batran care ma aude greu si are ochelari cu lentile groase – are 77 de ani si nu mai poate concura !

Vad ca mai are porumbei iar voliera este inca la locul ei ! Imi povesteste ca are porumbei de mic si concureaza de cand se stie, acum nu mai poate si nu-l mai lasa sotia, l-au ajuns batranetele…

Imi arata mandru porumbeii sai: exemplare rare, la mana le simt cum vibreaza pieptul musculos, aripa puternica, incheieturi de fier si ochi de catalog !

Obtin 8 pui care seamana foarte mult intre ei – batranul are inca linie curata de MIG – uri ! Ma uimeste faptul ca nu vad nici un pui bolnav sau subdezvoltat ! Multi dintre porumbei au prima pana din varful aripii mai lunga decat celelalte, Vasile imi marturiseste ca el are porumbei de fond – maraton.

Imi da cateva sfaturi:
– matca sa o formezi doar din porumbei zburati;
– sa nu tii matca inchisa;
– pentru concursuri trebuiesc antrenati saptamanal;
– puii se zboara la minim 3 pene schimbate;
– floarea soarelui nu este buna pentru concursuri;
– lasa sa intre soarele ca sa iasa boala;
– lasa liberi porumbeii, uliul prinde porumbeii slabi.

VASILE-BARNA

Povestim mai multe, acum suntem prieteni buni, i-am promis sa o sa-l aduc acasa la mine ca sa-i arat ce am scris despre el (bineinteles ca nu are internet) si sa ii arat porumbeii mei, poate ii selecteaza la mana. Daca vrea cineva sa mai povesteasca cu el mi-a dat si numarul sau de telefon – 0256 212872 – Vasile Barna.

Stima domnule Vasile Barna, jos palaria !

Adrian