Dincolo de cuvinte

Fum-si-fica-sa-Fuior
Este o poveste interesanta pe care o dedic muncii de o viata a unui columbofil, imi declin toata stima si respectul si parca nu e destul pentru a exprima ceea ce simt. Pana la ce varsta concuram cu porumbeii ? Pana la 70 de ani ? Sau pana la 8o de ani ? (daca mai apucam) Cum se va stinge pasiunea noastra ?

Deci, in vara anului 2010 faceam naveta la oras pentru munca si din cand in cand il duceam cu mine pe un vecin batran – Badea – are in jur de 80 de ani. Imi povestea ca a fost membru al Asociatiei Fauna Banatului, ca a avut gaini de rasa cu care participa la expozitii, a avut si porumbei ornamentali – sporovaiala de batrani, adevarul este ca nu prea il bagam in seama.

I-am povestit ca din anul 2008 am reinceput si eu sa tin porumbei voiajori si mi-a promis ca o sa-mi aduca o pereche de pui de la un prieten de-al lui batran care a participat candva la concursuri in Timisoara. Am luat-o de buna dar in scurt timp am uitat de el, preocupat sa-mi reproduc porumbeii obtinuti din diferite surse – o buna parte din piata.

In 2010 am lansat aici pe site concursurile de Oravita cu puii mei si “Semenic – sanse mai nimic”.

Intr-o buna zi, la amiaza, vad ca vine vecinul meu batranel Badea si imi aduce o cutie de carton cu trei pui neinelati – doi albastri fumurii si unul solzat – imi spune ca sunt de la prietenul lui din Timisoara. I-am multumit si i-am pus printre ceielalti pui, erau frumusei.

Neavand nici o referinta despre parintii puilor si fiind si neinelati nu au insemnat mare lucru in ochii mei, au crescut si au ramas ca anonimi pentru mine, chiar le-am aruncat ouale si i-am folosit ca doici pentru ca imi cresteau bine puii altor porumbei falosi din matca, cu inele, cipuri si recomandari sau rezultate.

In anul 2011 pe cei doi pui albastri – Fum si Spranceana – deveniti adulti (al treilea pui imi disparuse) i-am lansat de la Bozovici (Valea Mortii) si i-am gasit acasa cand m-am intors dar tot degeaba in ochii mei, tot neinelati si fara referinte au ramas.

In anul 2012 las din Fum, imperecheat cu o porumbita rosie – cinci pui – doua femele negre cu burta albastra (gut inchis) si trei masculi – doi rosii si o splendoare de mascul tigrat. Din asta trag concluzia ca tatal lui fum a fost gut inchis.

Puii respectivi ii duc in Valea Mortii si imi vin toti, spre deosebire de puii unui porumbel neamt de origini bune din care nu-mi vine nici unul.

Anul 2013 il incep mult mai bine decat pe ceilalti, vaccinez porumbeii de paramixoviroza si obtin pui multi, frumosi si inelati. Ma gandesc ca ar fi timpul sa incep sa concurez si reusesc sa trimit la un zbor de Gyor (aproximativ 400 km) toti masculii din voliera de zbor, adica 16 porumbei cu varste intre 1 si 3 ani, printre care si Fum cu puii sai, fratele Spranceana.

Zbor greu, caldura mare si vant din lateral, la ora 11:30 sunt in gradina sa-mi astept porumbeii, nu ma preocupa ca nu i-am antrenat niciunde anul acesta, acum imi dau seama ca am fost un pic cam inconstient – pacat de porumbei.

Lansati la ora 6:30 primii porumbei au aparut la ceilalti incepand cu ora 12:30, la ora 14 s-a inchis concursul (clasarile), eu ma tot uit cu ochii pe cer si nu stiu ce se intampla…

La ora 15:30 cade din cer un proiectil, este Fum ! Intra in voliera si il vad mai bine: ciocul larg deschis si respira de parca este in coma, aripile ii atarna in jos ca de plumb! In ziua respectiva nu a mai aparut nici unul, a doua dimineata au venit alti 7, primul este fiul lui Fum – Tigro, apoi apare si Spranceana.

In final am 12 porumbei intorsi din 16, al 12-lea, singurul nezburat niciunde de acasa (Solo), a venit dupa 22 de zile !

Realizez faptul ca puii neinelati primiti de la batranul din Timisoara au fost cei mai buni – incep sa ma gandesc cum sa fac ca sa dau de el. Il iscodesc pe vecinul meu Badea si ii aflu numele: Vasile Barna! Caut pe internet sa vad daca apare ceva despre el – raman uimit, are o multime de porumbei clasati la concursuri pana in anul 2011, clasari la concursuri de Nurnberg, Bamberg si altele !

Vecinul meu Badea imi promite ca o sa mergem la el domnul Barna dar uita, asa ca imi iau inima in dinti si ma duc sa-l caut eu la Timisoara – gasesc un batran care ma aude greu si are ochelari cu lentile groase – are 77 de ani si nu mai poate concura !

Vad ca mai are porumbei iar voliera este inca la locul ei ! Imi povesteste ca are porumbei de mic si concureaza de cand se stie, acum nu mai poate si nu-l mai lasa sotia, l-au ajuns batranetele…

Imi arata mandru porumbeii sai: exemplare rare, la mana le simt cum vibreaza pieptul musculos, aripa puternica, incheieturi de fier si ochi de catalog !

Obtin 8 pui care seamana foarte mult intre ei – batranul are inca linie curata de MIG – uri ! Ma uimeste faptul ca nu vad nici un pui bolnav sau subdezvoltat ! Multi dintre porumbei au prima pana din varful aripii mai lunga decat celelalte, Vasile imi marturiseste ca el are porumbei de fond – maraton.

Imi da cateva sfaturi:
– matca sa o formezi doar din porumbei zburati;
– sa nu tii matca inchisa;
– pentru concursuri trebuiesc antrenati saptamanal;
– puii se zboara la minim 3 pene schimbate;
– floarea soarelui nu este buna pentru concursuri;
– lasa sa intre soarele ca sa iasa boala;
– lasa liberi porumbeii, uliul prinde porumbeii slabi.

VASILE-BARNA

Povestim mai multe, acum suntem prieteni buni, i-am promis sa o sa-l aduc acasa la mine ca sa-i arat ce am scris despre el (bineinteles ca nu are internet) si sa ii arat porumbeii mei, poate ii selecteaza la mana. Daca vrea cineva sa mai povesteasca cu el mi-a dat si numarul sau de telefon – 0256 212872 – Vasile Barna.

Stima domnule Vasile Barna, jos palaria !

Adrian

Categories Povesti

43 comentarii la “Dincolo de cuvinte”

  1. Adrian, acum ti-ai dat mai bine seama ce tot insistam noi sa abandonezi piata si porumbeii fara spate testat din greu la concursuri.

    Salutari si Stima Domnului Vasile.

  2. Felicitari dl Adrian, pentru acest “urmator pas”, spre “dezvoltare”, daca pot sa spun asa..

    Cu acest sfat “puii se zboara la minim 3 pene schimbate” , nu sunt de acord. Eu am avut pui cu prima pana schimbata, si abia ii cazuse a doua, cand am inceput etapele cu puii, si a venit de la toate etapele pe care le-am avut cu puii. La unele etape s-au pierdut cei din prima serie, si cel mic era acasa…am patit asa , doi ani la rand…s-a intamplat sa vina cei mici, iar cei mai mari s-au mai pierdut la ultima etapa.

  3. Acestia sunt porumbei obtinuti din pasiune ! PASIUNENEA CREEAZA CELE MAI FRUMOASE OPERE!

  4. @Sergiu: am in cotet acum 3 pui veniti de la 100 Km la 1-2 saptamani de la iesirea la zbor, i-am dus sa nu ii sacrific pentru ca erau bolnaviciosi. Deci experimentul asta chiar m-a facut sa imi pun semne de intrebare despre capacitatile porumbeilor si varsta. In experiment au fost 7 si am 3 acasa. Lansati individual si fara grad de rudenie intre ei. Bolnavi. Ma intreb ce pot face puii sanatosi cu origine buna.

    Azi si mai bizar: am lansat de la ~ 25 Km un pui cu adeno care cantareste 256 grame (te tai in stern, cu stolul nu mai zboara ca nu se poate tine). A cazut prin iarba si mergea zgribulit pe acolo. A ajuns acasa inaintea mea. Mie inca nu imi vine sa cred.

  5. porumbeii cu origini vechii trebuie cautati nu ce ni se baga pe git astazi indopati cu cu de toate pt a rupe gura tirgului si a vinde . oamenii astia trebuiesc cautati nu , cei cu sacii de intaritoare si medicamente , dar din pacate sunt tot mai rari , nui stim , si ne chinuim cu pedigree pompoase.

  6. In sfîrsit … Adrian s-a dat jos din Copac !!!!!!!!!!!!
    Multa sanatate d-lui Barna – si mult succes Adrian cu porumbeii!!

  7. Ma incanta cat de fascinanta poate fi genetica porumbeilor si vreau sa va dau un exemplu pe Fum. In anul 2012, vazand ca are pui bunisori, m-am gandit sa obtin pasarile ce au contribuit la formarea lui Fum – adica sa-l imperechez cu o fiica gut inchis ca sa obtin pasarea inchisa la culoare din parintii lui – sa obtin o alta varianta valoroasa.
    Zis si facut, l-am imperecheat cu fiica sa Fuior din foto si am obtinut 4 pui consangvini, femele albastre si masculi gut inchis ce au talie medie mica – au depresie moderata de consangvinizare, semn ca Fum are un genetic bine lucrat, curat, ca provine dintr-o linie.
    Mergand acasa la domnul Barna am ramas uimit, chiar are o parte din pasari gut inchis !
    Deci nu am visat, am reusit sa creez valoare ! Puii astia consangvini ii imperechez la anul cu alti consangvini din alte linii, sunt curios ce iese !
    Salutari tuturor.

  8. Ca si o curiozitate: puii consangvini din Fum au iesit toti cu prima remige primara mai lunga decat urmatoarele !

  9. Si mie imi plac batraneii care concureaza cu porumbeii si care au concurat dealungul vietii lor! Au “scoala vietii” in acest domeniu, insa lucrurile evolueaza cu viteza luminii, iar unele sfaturi nu prea mai sunt valabile. Si ma refer aici la cele cu puii la 2-3 pene, sau cu stilul de a lasa porumbeii liberi. Nici la partea cu soarele nu sunt de acord. In tarile dezvoltate volierele sunt inchise, incat nu intra raza de soare, numai cand se deschid obloanele…

  10. Impresionanta relatare despre iubitori de porumbei. Omul acesta merita mai multa atentie si recunoastre a valorii sale cat timp mai este in viata.

  11. Bine ai venit pe pamant Adrian.

    Mai ai ceva scapari, dar esti pe calea cea buna.

    Multa sanatate dlui Vasile

  12. Mersi Great Wall, invat din greselile mele, un porumbel valoros poate fi obtinut pe mai multe cai dar in mod sigur are in spate munca asidua a unui crescator.
    Asa cum am spus cu timp in urma ca eu simt ca trebuie sa existe o metoda de a creste valoarea porumbeilor – apoi am descoperit consangvinizarea si hibridarea – tot asa am acum noi intuitii, imi spuneti voi daca va pare ok. Adica:

    – Nu are rost sa reproduci pui din porumbeii care nu stiu sa se fereasca de soim sau de uliu, este ca si cum ai arunca banii pe fereastra;

    – Rolul matcii il vad doar in consangvinizare, adica exemplarele valoroase genetic vor da pui fara defecte;

    – Plusul de valoare apare la puii consangvini din compartimentul de zbor sau la puii acestora hibrizi;

    – Nu cred ca hibridarea este obligatorie si ultranecesara, cred ca puii consangvini valorosi imperecheati cu pui din alte linii vor da un plus de valoare chiar fara o mare diferenta genetica. Adica sa fixam caractere valoroase.
    Tot mai mult am impresia ca hibridarea este un hazard.
    O zi buna tuturor, Adrian

  13. super..tot respectul pentru acesti maestri ai columbofilie…sanatate si numai bine

  14. Ca si cireasa de pe tort: soimul mi-a purificat volierele de masculi si femele, intr-un timp imi lua cate un porumbel adult pe zi, indiferent daca a zburat la Gyor sau in Valea mortii. La matca mi-a decimat femelele, in voliera de zbor mi-a luat masculi puternici, de 2 sau 3 ani, zburati.
    Fum, Spranceana, Tigro si Solo sunt singurii masculi puternici ramasi in voliera de zbor – deci rezulta complexitatea selectiei realizata de catre dl. Vasile Barna. Dansul imi spunea ca uliul ia doar porumbeii bolnavi, a avut probleme doar cu o pisica.
    Imi spune: ZBOARA-TI PORUMBEII, CA NU S-A TERMINAT MAMA PORUMBEILOR !
    Saluti a tutti !

  15. eu cred ca sfaturile acestor batrani fac toti banii- acest domn, schaerlaeckens, de klak, carteus, ai de unde invata, ma gandesc ca stiu ei ce zic cu toate ca noua ni se pare cam aiurea.

  16. Frumos, chiar m-a miscat, astea sunt partile frumoase ale columbofiliei, dar chestia cu uliul nu e de urmat, daca eu i-as lasa o luna in toiul iernii liberi din 100 de porumbei n-ar ramane nici 10, garantat, si aia care raman sunt puturosii care nu ies afara de frica sau de lene, tehnica asta i se potriveste dansului si zonei in care locuieste unde nu cred ca are mai mult de un atac doua pe zi, dar sunt zone, inclusiv zona mea, unde iarna daca am 3-4 atacuri pe zi sunt fericit, eu tin porumbeii inchisi, fara un minut afara, de la sfarsitul lui august pana la inceputul lui aprilie, credeti ca-mi place sa-i vad 7-8 luni inchisi ca pe gaini, si primavara sa ma chinui cu ei sa le refac musculatura, nu-i asa simplu si iarna nu-i ca vara!

  17. Are dreptate Mihai A. Iarna nu-i ca vara si langa padure nu-i ca in mijlocul orasului.

  18. salutare la toti nici eu nu sunt de parere ca uliu face selectia la porumbei poate in cei care nu au legatura cu concursurile.Pai daca ai un lot de cateva pasarii formate in timp cu rezultate foarte bune si iti “salta” din aia,asta nu cred ca este selectie,e mai mult scapa care poate.Mai nou sau intensificat atacurile de soim,vb de zona unde sunt eu,e pericol,cel putin anul asta ma zapacit pe mine privesc neputincios cum ii prinde la inaltime,in 2-3 anii nu stiu ce vom face cand vor fi si mai multi asta nu rateaza,ia la rand …ce vrea el.Frumos articolul sunt cate sfaturi foarte bune acolo avem ce invata

  19. @firescu_marius: nu stiu in ce zona ai crescatoria dar la mine soimul rupea prin Mai-Iunie. Acum a disparut si a aparut uliul foarte insistent. Cred ca se exclud unul pe altul… pana la iarna, cand mi-au atacat si impreuna.

  20. soimul ataca in zilele cu umiditate foarte crescuta,cind este nor si racoare.porumbeii care au experienta ,la atacul de soim ,coboara de urgenta pe acoperis.

  21. salut… nu cred ca e importanta la ce pana e porumbelul eu nu ii zbor cand e la ultima pana… dar acum cu ocazia aceasta va intreb ceva pot incerca sa zbor pui de anul asta pe puii lui?

  22. poz 26:zona PESCAREASA ca idee,am ramas surprins anul asta de aceste atacuri de soim,incat ma facut sa imi inchid si maturi de vreo 2 saptamani.Sincer inainte porumbei mei abia aveau 2-3 atacuri de ULIU tot sezonul vb.serios ,acum raman uimit si pe ganduri ce se va intampla pe viitor si nu doresc la nimeni o asemenea “selectie”.La puii mai trecem cu vederea cand iti ia,e mai rau cand iti prinde un porumbel cu rezultat foarte bun dupa un sezon intreg cat a zburat el,te cam pune la pamant cu morala stim cu toti porumbei foarte buni se fac foarte greu.succes la toti in noul sezon cu puii speram sa fie unul reusit cu pierderi putine

  23. Pe mine m-a demoralizat total soimul prin iunie, mi-a luat 4 din cei 12 intorsi de la Gyor in cateva zile, nu a contat ca erau masculi puternici, cu experienta. Ma gandeam: uite, ma chinui cativa ani sa-mi formez porumbeii si apoi ii ia soimul cum vrea.
    Am lasat matca libera si mi-a prins aproape toate femelele frumoase ce le aveam. Curios este ca masculii de la matca au supravietuit, soimul mi-a prins doar un mascul valoros in ochii mei – pe Racajd. Oricum era pasare prea mare. Culmea este ca femelele celor mai importanti masculi ai mei au trecut si ele impasul, astfel ii am pe Vifor imperecheat cu fica sa Vifora, Hoinar cu Figlia, Amiral, Margean, Hitler, Roland, Surf, Forte, Hunedoara, Adam, Lampo, Aripa, Rossi, Lord, Horn, Lepzig plus cei din voliera de zbor.
    La masculii respectivi fac incrucisare de intoarcere cu fiicele lor ca sa obtin variante valoroase pe care nu le am in crescatorie, stil Fum cu fica Fuior.

  24. O intrebare pertinenta: un prieten silvicultor mi-a spus ca in ROMANIA s-au facut POPULARI CU SUTE DE SOIMI !!!!! stie cineva ceva, are relatii ?
    IATA DE CE NE CHINUIM. Andrei, cred ca este un subiect beton, cineva ne spune ce se intampla ?

  25. Subiectul cu repopulari a fost discutat de mai multe ori, neajungand niciodata la ceva concret, fiind doar zvonuri. Uneori se prind rapitoare cu inel pentru ca cei din asociatiile ornitologice ineleaza puii in cuiburi pentru monitorizare, nu pentru ca ar fi lansat cineva un camion de ulii aiurea.

  26. Intr-adevar sunt zvonuri ca ar exista un plan european de repopulare a padurilor cu soimi, nu stiu cat este concretizat.
    O zi buna, Adrian

  27. O lectie care zic eu cred ca ai invatato……un dar facut cu drag conteaza mai mult ca 2 porumbei cumparti cu sute de euro…..iti dai seama cum ar fi fost acel batranel cand ar fi auzit ca te-au uimit acei 2 pui de la el si ca vin excelent……porumbeii ne uimesc la orice pas! si chiar daca nu aveau ei inele ti-au aratat valorea lor ;) Bafta si sanatate cat mai multa Domnului Vasile !

  28. In legatura cu soimii……dupa ce ca ne terorizeaza chiar si primavara-vara in functie de zona nu atat de des……cu inca cateva sute am ajunge la pierdere de 3-4 porumbei pe zi cei care lasa liberi porumbei iarna cu program……si vantatul/braconatul lor este interzis…..pai isi bat joc de noi ca bagam si noi bani /timp in porumbei…..

  29. nu uita-ti de ciclul natural al rapitoarelor si al prazii…, este natural sa tii liberi anul imprejur, cei buni nu nimeresc niciodata in ghearele soimilor, cu program poate , dar eu niciodata, todeauna liberi, majoritatea timpului petrecind in voliera, iar in legatura pina cind zburam…? cred ca pina la moarte, respect tuturor de pretutindeni si nu v-a grabi-ti face-ti totul cu tilc si atunci ve-ti reusi,ultima data mi-a intrat un mascul istovit…in a sasea regima-nu mai avea nici o sansa-macar ca se vedea ca vrea…! porumbelul bun-stapinul prost, cit de-re porumbei-cel mai mult lor le place libertatea!!!!!!!

  30. Te salut Madalin ! Felicitari pentru perseverenta !
    Te astept la asociatie, pentru a zbura puii din 2013 !
    In ceea ce-l priveste pe domnul Barna Vasile, ai dreptate. A fost un columbofil adevarat, fara prea multe scheme si retete, avand porumbei adevarati ! Varsta insa nu iarta pe nimeni, dar pasiunea ramane pana in ultima clipa ! Transmite-i cele mai bune ganduri ! Sa ne vedem sanatosi, cu porumbei sanatosi…BAFTA, in cautarile tale !
    TCC

  31. lasa liberi porumbeii, uliul prinde porumbeii slabi.
    Stima domnul Barna !

  32. Mersi Familia Tanase, sunteti foarte buni organizatori si columbofili, vreau sa-mi creez cateva linii valoroase dar nu este deloc usor, voi stiti mai bine decat mine.
    Succes la zboruri, o sa va contactez, duminica placuta.

  33. un om deosebit.Sa ne traesi domnule Vasile,multa,multa sanatate.! iar pt tine,cel care ai scris despre el,e de datoria ta sa ii arati tot ce sa scris aici despre el. Ar fi o mare bucurie pt dumnealui. felicitari,tocmai ai descoperit o comoara. chear daca unii spun k principiile lui sunt invechite,eu cred k sunt foarte bune.

  34. Daca nu ai un columbofil batran langa tine sa-l cumperi ! Vineri l-am adus pe nea Vasile la mine acasa, mi s-au spulberat mai multe vise, printre care liniile mele Vifor, Amiral, Hitler – sunt porumbei prea masivi – “adanci” la stern. Altii s-au confirmat, porumbei ce nu erau printre preferatii mei – Margean, Aripa, Forte, Ortisoara, Fum, Hunedin, Racajd sau Lupa.
    Cel mai mult i-au placut domnului Vasile porumbeii mei din liniile Lupa si Racajd, mi-a spus sa-i incrucisez neaparat cu porumbei de la el – linia BARNAV i-am spus, am deja cam 14 pui superbi de la el.
    Fum si Fuior sunt foarte bine, acum au doi pui care seamana perfect pe Fum.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *