janssena-011Se intampla in orice crescatorie, s-a tot intamplat si se va intampla mereu: porumbeii pleaca de acasa, dispar, se pripasesc in alte voliere. Nu se va intampla acest lucru cu porumbeii valorosi, exceptand accidentele cum ar fi atacurile rapitoarelor sau diferite obstacole ce apar in timpul zborurilor. Dar cei care vor cu adevarat o casa, niciodata nu o parasesc!

Ce m-a facut sa ma gandesc la acest subiect, ei bine de curand am trait o intamplare cum rar se poate intalni in sportul columbofil. E vorba despre o femela care are o poveste mai mult decat interesanta si care mi-a oferit o satisfactie mai mare decat daca ar fi castigat o categorie in catalogul national. Si veti intelege de ce spun asta.

Povestea ei incepe in anul 2011, an in care s-a si nascut de altfel. Bunul meu prieten si mentor, Stefan Gheorghe (Mazare) din Gaesti, a detinut pentru scurt timp un mascul linia Janssen cu origini foarte bogate. Din acest mascul, imperecheat cu o femela consangvina din cei mai buni porumbei ai sai, Mazare a reprodus pe “011”, un pui ce a fost angajat la Columbodromul Balkanic Fair Play. A reusit sa castige locul 1 la Hot Spot 2, iar in finala s-a clasat pe locul 68, reusind o frumoasa performanta la AS. In urma licitatiei am achizitionat femela pentru suma de 100 de euro, pentru unii mult, pentru altii putin, pentru mine extrem de bine! De fapt, cred ca e cea mai buna afacere pe care am facut-o vreodata!

Nu am vazut porumbel cu un asemenea comportament pe cuib, chiar daca este masculul la clocit sau sta pe pui, ea zboara de oriunde ar fi in boxa. Anul urmator, adica in 2012, femela a reprodus in volierele Fam. Stefan, cum a fost conventia, iar apoi a ajuns la mine de unde nu va mai pleca niciodata! Insa, acest lucru este doar un paradox si imediat veti intelege de ce. Am reprodus din ea anul acesta, iar la data de 1 august am separat-o de mascul, si i-am aruncat ouale pe care le clocea de vreo 10 zile. Eu cresc porumbeii in tandem cu un bun prieten al meu, matca fiind la mine, iar lotul de zbor la el, pentru a realiza o vaduvie totala, masculii vaduvi sa nu simta sau sa vada vreo femela (in acest caz pe cele de la matca). Asa ca femelele stau la el in extra sezon, iar masculii raman cu boxa lor. Asa ca am dus femela “011” la el.

janssena-011

Joi de dimineata, ma pregateam sa plec intr-o delegatie, unde sunt si acum si voi fi aici pana la sfarsitul lunii. Primesc un telefon de la Iulian care imi spune ca a scapat “011” din compartimentul de female si a iesit afara. Doua zile am incercat sa il contactez pe Bibi Stefanescu, proprietarul columbodromului unde a zburat femela. In zadar! Am pierdut-o, nu avea unde sa se duca. Tineam la ea destul de mult, datorita originii si datorita felului de a reactiona pe cuib, trasaturi ce s-au transmis chiar si la pui, majoritatea fiind foarte rai in faguri sau in boxele lor. Anul acesta niciun pui de-al sau nu a avut nici cea mai mica problema, toti fiind in viata si prezenti acolo unde au ajuns, pentru ca am angajat din ea si la columbodrom. Lucruri care ma intristau si mai tare!

Acum insa ma simt extrem de fericit. Dupa doua zile de agonie. Fratele meu nu este columbofil, nu l-am vazut atras de sportul acesta minunat, insa, cat timp sunt eu plecat are grija de porumbei, pentru ca il rasplatesc pentru asta. Iar in seara zilei de sambata, ma suna si ma intreaba: “Ce cauta un porumbel in hol, pe plasa de la matca?”

Bunica mea l-a observat pe afara si a deschis usa si a intrat in holul compartimentului de matca. Dar la mine niciun porumbel nu zboara, am numai matca inchisa. Si fratele meu a mai adaugat: “E albastru, are inel albastru de 2011, seria cu 011!” Am crezut ca fac infarct! Am avut o reactie de nedescris, incat am atras atentia tuturor celor din jur; fiind undeva la Mangalia, in delagatie cum v-am mai spus, in zona falezei.

Compartimentul meu de matca are numai doua geamuri de 1m / 0,5 m prin care se poate vedea afara, intrucat eu scot pui devreme pentru columbodrom. Asa ca stau si ma gandesc, ma voi gandi mereu de fapt, cum de s-a intamplat asa ceva?!? Este ceva “de domeniul fantasticului”, cum a spus si presedintele clubului din care fac parte!

Un porumbel care a fost reprodus intr-o crescatorie, a zburat cu succes la columbodrom, a fost readus in crescatoria de origine, a fost mutat dupa un an la mine, iar de la mine, a ajuns in voliera la tandemul meu care sta la circa 1 km de mine. Si dintre toate acestea s-a intors la mine! Ce-i drept avea oua, insa trecusera 3-4 zile de cand era la el.

Pot spune ca am avut parte de o intamplare unica in viata! Iar cei care iubesc acest sport si mai ales ca iubesc porumbeii, ma vor intelege. Si vor intelege de ce am spus ca porumbeii buni nu se pierd niciodata, iar un porumbel care te vrea, nu te paraseste niciodata. Poate o sa vi se para exagerat, dar chiar am visat femela intr-una din noptile de dupa disparitie. A fost un semn sau nu, tot ceea ce conteaza e ca a ajuns din nou acasa, iar aceasta va ramane casa ei!

A consemnat, Cristian-Daniel Stan

Aveti aici un filmulet cu un fiu de-al ei.